Mislim da cetinari sporije rastu. Naravno, to nije razlog da se ne sade. Kod mene blizu zgrade smo daaaavno, ima 15 godina, zasadili neki boric, pa to tek sad iole lici na malo povecu jelku. Znaci nista specijalno.problemnatravunu wrote: ↑30/06/2024 22:27 I nije mi jasno zašto se ne sade četinari, dakle crnogorično drveće ,
zdravije je , obogaćuje zrak ljekovitim isparenjima smole, a "otpada" problem sa silnim lišćem u jesen posebno?
Ono sto ja ne kontam isto, zasto se ne prave mali sumarci izmedju zgrada, izmedju naselja i cesta, izmedju dvije ceste itd. Dakle, koje drvo, pa malo grmova itd. Gdje god moze.
Takodjer, neko je to pisao vec na forumu. Dobro bi bilo da se odradi akcija i da se brda tipa buca potok, boljakovo, vraca izmedju kuca uljepsaju sa onim duguljastim cempresima. Pretpostavljam da bi to moglo uspjeti.
Na kraju, ja sam to davno pisao. Zasto se ne kupi/iznajmi vozilo za presadjivanje drveca. Ono sto iskopa drvo iz korjena i preneses ga na drugu lokaciju.
Na taj nacin, mogli bi "dovuci" nesto veca drveca. A ne ovo sad sto rade, posadi mladicu kojoj treba 30 godina da oformi krosnju. Takvo vozilo kosta 300k KM. Sto je nista. Ne znam kakva je ucinkovitost. Ali vrijedilo bi pokusati. Na taj nacin se mogao spasiti drvored u Dzemala Bijedica. Drveca su taman bila stasala i formirala lijepe krosnje, sve sasjecemo zbog ceste. Tuga.
Kakvo su samo sranje ispred opstine novi grad uradili. Drveca sa punim krosnjama uklonjena, zasadili mislim da nisu mogli manje sadnice naci. I sad cekaj.