Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#2026 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Capsicum wrote:Evo malo moje dzungle :)
Iznio sam ih na balkon samo za fotoseshn, inace su na prozoru :)
http://imgur.com/a/Ue0Ga
Biljke su ti savrsene, bas lijepo u visinu idu. Moje sve niske ili u sirinu:)

Ps: zasto ti nisu stalno vani?
Capsicum

#2027 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

skafiskafsnjak wrote:
Capsicum wrote:Evo malo moje dzungle :)
Iznio sam ih na balkon samo za fotoseshn, inace su na prozoru :)
http://imgur.com/a/Ue0Ga
Biljke su ti savrsene, bas lijepo u visinu idu. Moje sve niske ili u sirinu:)

Ps: zasto ti nisu stalno vani?
Ima više razloga. Prvi i najvažniji je vjetar koji je ovdje često nevjerovatno jak, gotovo orkanski. Drugo, manji su temperaturni skokovi/šokovi unutar kuće. I treće, stalno su mi na oku kad su u kući :-)

Imao sam prošlih godina mali plastenik na balkonu, ali ove godine sam se odlučio na kućnu varijantu i mislim da nisam pogriješio. Držim ih na prozoru koji gleda na istok, tako da uhvate blago jutarnje sunce, a kad krene žega, onda su u ugodnom hladu.
skafiskafsnjak

#2028 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Zasto biljkama cvijetove uklanjaju ?
Capsicum

#2029 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Ko uklanja?
skafiskafsnjak

#2030 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Citao na forum.hr i tako... Kao kad je biljka mala, uklanjaju.... Ja vala nista ne diram. Hahaha
Capsicum

#2031 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

Ma ja mislim da je to glupost. Biljka je dovoljno "pametna" da zna kada nema dovoljno hranljivih materija, vode, svjetlosti itd. i tada sama odbacuje suvisne cvjetove. Nema bas nikakve potrebe da mi o tome odlucujemo. Ja bih uvijek radije odabrao opciju da biljci pruzim bolje uslove za rast nego da je sakatim. Znaci prebacit u vecu saksiju, zaljevati vise ili manje nego do sada, promjeniti lokaciju na kojoj su trenutno, dodati malo djubriva ili smanjiti ako se vec koristi...
skafiskafsnjak

#2032 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja sam samo odstranjivao listove koji su bas blizu zemlji, Mum'inov savjet. I dobar je, ojaca se stabljika biljke
skafiskafsnjak

#2033 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pitarrr82 wrote:Evo malo off topic sto bi rekli, valjda ne smeta a sutra postavim kako izgleda onaj balkonski dio :mrgreen:
Jesi li ti ustanovio koja se vrsta one sto je pisalo "male zute" ?

Meni pocele plodove davati

ImageImage
Mu'min

#2034 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote: Ja ovo vodim kao Bolivian Rainbow a vi kako hoćete. :)
Bolivian rainbow ima ljubičaste svjetiče, a lišče mu je tamnozeleno sa ljubičastim nadahom. Plodovi su najprije tamno ljubičasti, skoro crni dok u fazi sazrijevanja postaju ljepo ljubičasti, prelaze u smedju pa onda narančastu i na kraju crvenu boju. :)

Image
LP[/quote]

http://s7.photobucket.com/user/thechile ... 3.jpg.html
Mu'min

#2035 1. ZRELI plod u 2015

Post by Mu'min »

1. ZRELI plod u 2015 :babinsin:

Image
skafiskafsnjak

#2036 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja imam jednu zrelu habanero...ostale zelene. Pa nije valjda da cu brati jednu po jednu ? Hahaha
Mu'min

#2037 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

Tako je najbolje, uvijek svježe jedeš. :)
skafiskafsnjak

#2038 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Mu'min wrote:Tako je najbolje, uvijek svježe jedeš. :)
To onda nije berba ahhaahha. Ono, naberes 50 plodova hahahah.
Sad je vrijeme kada razmjenjujemo recepte...

Ajd dajte hahaha. U sta ti stavljas habanero? :)
skafiskafsnjak

#2039 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Toliko je vruce da ih moram svaki dan zaljevati ...

Image
Pitarrr82

#2040 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:
Pitarrr82 wrote:Evo malo off topic sto bi rekli, valjda ne smeta a sutra postavim kako izgleda onaj balkonski dio :mrgreen:
Jesi li ti ustanovio koja se vrsta one sto je pisalo "male zute" ?

Meni pocele plodove davati

ImageImage

Ne, ja te na kraju nisam ni posadio samo sam ih tebi proslijedio :mrgreen:
Pitarrr82

#2041 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

Malo on, malo off topic...

Jalapeno

Image

Cayen

Image

Rainbow

Image

Bosiljak

Image

Persun

Image
-Spiridon-

#2042 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Capsicum wrote:Ma ja mislim da je to glupost. Biljka je dovoljno "pametna" da zna kada nema dovoljno hranljivih materija, vode, svjetlosti itd. i tada sama odbacuje suvisne cvjetove. Nema bas nikakve potrebe da mi o tome odlucujemo. Ja bih uvijek radije odabrao opciju da biljci pruzim bolje uslove za rast nego da je sakatim. Znaci prebacit u vecu saksiju, zaljevati vise ili manje nego do sada, promjeniti lokaciju na kojoj su trenutno, dodati malo djubriva ili smanjiti ako se vec koristi...
Nije baš tolika glupost kao što vi mislite. Prerani cvjetiči sami po sebi nisu problem, ali taj vrlo brzo nastane kad dodje do njihove oplodnje. Ako biljka u svojoj ranoj dobi iz bilo kog razloga smatra, da nema povoljne uslove za rast, ona če nagonski, u želji po očuvanju vrste, početi cvjetati i stvarati plodove, šta u nastavku rezultira zaostankom u rasti te na kraju i vrlo niskim urodom :!:

Kao primjer dajem jedan takav "biser" iz mog plastenika:

Serano purple
Image

Bio sam ljen i nije mi se dalo cjepati u početku maja zametnute plodove pa sada imam šta imam. Normalno bi taj Serano do sada morao izrasti na 50 - 60 cm, ali je zbog tih dviju papričica ostao na svojih 18 cm koliko je imao kad sam ga zasadio u sredini aprila.
@skafiskafsnjak, toplo vam preporučujem, da si uzmete vremena i na Indexu pročitate onaj forum od početka do kraja (znam mnogo je toga...). Isplati se, jer čete dobiti odgovore na mnoštvo pitanja koja vas sada muče! :thumbup:

LP
skafiskafsnjak

#2043 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Ja nisam uopste uklanjao cvijetove.... Kazes da bi biljke vece bile da sam to cinio ?
Prakticno, sve cvijetove koji se ukazu prije jula uklanjati haha.

Sta je tu je sada....ucim se za dogodine.
Capsicum

#2044 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Capsicum »

-Spiridon- wrote: Nije baš tolika glupost kao što vi mislite. Prerani cvjetiči sami po sebi nisu problem, ali taj vrlo brzo nastane kad dodje do njihove oplodnje. Ako biljka u svojoj ranoj dobi iz bilo kog razloga smatra, da nema povoljne uslove za rast, ona če nagonski, u želji po očuvanju vrste, početi cvjetati i stvarati plodove, šta u nastavku rezultira zaostankom u rasti te na kraju i vrlo niskim urodom :!:

Kao primjer dajem jedan takav "biser" iz mog plastenika:

Serano purple
Image

Bio sam ljen i nije mi se dalo cjepati u početku maja zametnute plodove pa sada imam šta imam. Normalno bi taj Serano do sada morao izrasti na 50 - 60 cm, ali je zbog tih dviju papričica ostao na svojih 18 cm koliko je imao kad sam ga zasadio u sredini aprila.
@skafiskafsnjak, toplo vam preporučujem, da si uzmete vremena i na Indexu pročitate onaj forum od početka do kraja (znam mnogo je toga...). Isplati se, jer čete dobiti odgovore na mnoštvo pitanja koja vas sada muče! :thumbup:

LP
Bolje se potrudit da se biljci stvore uslovi u kojima neće misliti da je ugrožena. Naravno ima svakakvih vrsta. Prava je umjetnost svim sortama ugoditi, puno je faktora o kojima treba voditi računa. Meni su jedne godine u plasteniku, pod istim uslovima fantastično rodile jalapeño, ali su recimo Hungarian Black i pogotovo Baklouti bile katastrofa.
-Spiridon-

#2045 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Capsicum wrote: Bolje se potrudit da se biljci stvore uslovi u kojima neće misliti da je ugrožena. Naravno ima svakakvih vrsta. Prava je umjetnost svim sortama ugoditi, puno je faktora o kojima treba voditi računa. Meni su jedne godine u plasteniku, pod istim uslovima fantastično rodile jalapeño, ali su recimo Hungarian Black i pogotovo Baklouti bile katastrofa.
Koliko god se mi trudili, nikad ne možemo našim ljubimcima nuditi uslove koji bi svima njima odgovarali. Prije ili kasnije tako dodjemo do istog zaključka, do kojeg su došli več mnogi ispred nas: "Što duže gajim čilije, to više mi se čini, da sve manje znam o njima!"
Previše je nama nepoznatih faktora tu posrijedi. Često se dešava, da nam jedna sorta u ovoj sezoni odradi odlično, dok več sledeče na istom mjestu totalno podbaci.
U plasteniku imam četiri čilija Anaheim. Svi imaju plodove, ali su troje visoki oko 30 cm, dok je jedan skoro 80 cm sa obiljem plodovima od 20 cm! Tko bi ga znao čemu ta razlika... Sva četvorica rastu na istom mjestu u istoj zemlji, medju sobom su udaljeni 30 cm, a svi su jednako zaljevani i dognojavani...
Iz iskustva držim, da je kod mladih biljaka nužno skidanje eventualnih zamjetka plodova sve dok ne ojačaju i izrastu do neke visine.
Normalno, to je samo moje uvjerenje, a svaki uzgajivač če za sebe odlučiti i raditi onako, kako on misli da je najbolje. :skoljka:

LP
Pitarrr82

#2046 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:
Mu'min wrote:Tako je najbolje, uvijek svježe jedeš. :)
To onda nije berba ahhaahha. Ono, naberes 50 plodova hahahah.
Sad je vrijeme kada razmjenjujemo recepte...

Ajd dajte hahaha. U sta ti stavljas habanero? :)

Vidis li ti sto kriju recepte :mrgreen: :lol: :lol:
Pitarrr82

#2048 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote::lol: :lol: :lol: :lol:

Sreca ovaj google sve zna... :mrgreen:
skafiskafsnjak

#2049 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pa vala, vise volim kad bi neko napisao ... ono , provjereno .
Pitarrr82

#2050 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:Pa vala, vise volim kad bi neko napisao ... ono , provjereno .
Normala ali kad su vec "stidni" :mrgreen: i ovo sto ima po netu su recepti isprobani...
Post Reply