Biljke su ti savrsene, bas lijepo u visinu idu. Moje sve niske ili u sirinu:)Capsicum wrote:Evo malo moje dzungle
Iznio sam ih na balkon samo za fotoseshn, inace su na prozoru
http://imgur.com/a/Ue0Ga
Ps: zasto ti nisu stalno vani?
Moderator: anex
Biljke su ti savrsene, bas lijepo u visinu idu. Moje sve niske ili u sirinu:)Capsicum wrote:Evo malo moje dzungle
Ima više razloga. Prvi i najvažniji je vjetar koji je ovdje često nevjerovatno jak, gotovo orkanski. Drugo, manji su temperaturni skokovi/šokovi unutar kuće. I treće, stalno su mi na oku kad su u kućiskafiskafsnjak wrote:Biljke su ti savrsene, bas lijepo u visinu idu. Moje sve niske ili u sirinu:)Capsicum wrote:Evo malo moje dzungle
Ps: zasto ti nisu stalno vani?
Bolivian rainbow ima ljubičaste svjetiče, a lišče mu je tamnozeleno sa ljubičastim nadahom. Plodovi su najprije tamno ljubičasti, skoro crni dok u fazi sazrijevanja postaju ljepo ljubičasti, prelaze u smedju pa onda narančastu i na kraju crvenu boju.-Spiridon- wrote: Ja ovo vodim kao Bolivian Rainbow a vi kako hoćete.

To onda nije berba ahhaahha. Ono, naberes 50 plodova hahahah.Mu'min wrote:Tako je najbolje, uvijek svježe jedeš.
Nije baš tolika glupost kao što vi mislite. Prerani cvjetiči sami po sebi nisu problem, ali taj vrlo brzo nastane kad dodje do njihove oplodnje. Ako biljka u svojoj ranoj dobi iz bilo kog razloga smatra, da nema povoljne uslove za rast, ona če nagonski, u želji po očuvanju vrste, početi cvjetati i stvarati plodove, šta u nastavku rezultira zaostankom u rasti te na kraju i vrlo niskim urodomCapsicum wrote:Ma ja mislim da je to glupost. Biljka je dovoljno "pametna" da zna kada nema dovoljno hranljivih materija, vode, svjetlosti itd. i tada sama odbacuje suvisne cvjetove. Nema bas nikakve potrebe da mi o tome odlucujemo. Ja bih uvijek radije odabrao opciju da biljci pruzim bolje uslove za rast nego da je sakatim. Znaci prebacit u vecu saksiju, zaljevati vise ili manje nego do sada, promjeniti lokaciju na kojoj su trenutno, dodati malo djubriva ili smanjiti ako se vec koristi...

Bolje se potrudit da se biljci stvore uslovi u kojima neće misliti da je ugrožena. Naravno ima svakakvih vrsta. Prava je umjetnost svim sortama ugoditi, puno je faktora o kojima treba voditi računa. Meni su jedne godine u plasteniku, pod istim uslovima fantastično rodile jalapeño, ali su recimo Hungarian Black i pogotovo Baklouti bile katastrofa.-Spiridon- wrote: Nije baš tolika glupost kao što vi mislite. Prerani cvjetiči sami po sebi nisu problem, ali taj vrlo brzo nastane kad dodje do njihove oplodnje. Ako biljka u svojoj ranoj dobi iz bilo kog razloga smatra, da nema povoljne uslove za rast, ona če nagonski, u želji po očuvanju vrste, početi cvjetati i stvarati plodove, šta u nastavku rezultira zaostankom u rasti te na kraju i vrlo niskim urodom![]()
Kao primjer dajem jedan takav "biser" iz mog plastenika:
Serano purple
Bio sam ljen i nije mi se dalo cjepati u početku maja zametnute plodove pa sada imam šta imam. Normalno bi taj Serano do sada morao izrasti na 50 - 60 cm, ali je zbog tih dviju papričica ostao na svojih 18 cm koliko je imao kad sam ga zasadio u sredini aprila.
@skafiskafsnjak, toplo vam preporučujem, da si uzmete vremena i na Indexu pročitate onaj forum od početka do kraja (znam mnogo je toga...). Isplati se, jer čete dobiti odgovore na mnoštvo pitanja koja vas sada muče!![]()
LP
Koliko god se mi trudili, nikad ne možemo našim ljubimcima nuditi uslove koji bi svima njima odgovarali. Prije ili kasnije tako dodjemo do istog zaključka, do kojeg su došli več mnogi ispred nas: "Što duže gajim čilije, to više mi se čini, da sve manje znam o njima!"Capsicum wrote: Bolje se potrudit da se biljci stvore uslovi u kojima neće misliti da je ugrožena. Naravno ima svakakvih vrsta. Prava je umjetnost svim sortama ugoditi, puno je faktora o kojima treba voditi računa. Meni su jedne godine u plasteniku, pod istim uslovima fantastično rodile jalapeño, ali su recimo Hungarian Black i pogotovo Baklouti bile katastrofa.
skafiskafsnjak wrote:To onda nije berba ahhaahha. Ono, naberes 50 plodova hahahah.Mu'min wrote:Tako je najbolje, uvijek svježe jedeš.
Sad je vrijeme kada razmjenjujemo recepte...
Ajd dajte hahaha. U sta ti stavljas habanero?
skafiskafsnjak wrote:![]()
![]()
![]()
Normala ali kad su vec "stidni"skafiskafsnjak wrote:Pa vala, vise volim kad bi neko napisao ... ono , provjereno .