Brkas uzrok i posljedicu.nasa wrote:haha opet ti po svom, ma mene bas briga ko je brojniji ali eto kad vec pricate pa...
Nije stvar u brojnosti niti su razlozi u parama,ulazu vjerovatno svi dosta.... razlozi uspjeha islama, hinduizma i jos nekih koje su zastupljene na istoku osim nataliteta je da budemo realni u posvecenosti vjeri i nacinu zivota...krscanstvo ima taj problem da postaje religija koja pomalo gubi utrku u nacinu zivota, nije to sad moja prica, oni sami to konstatuju ...poluprazne crkve, problem s postovanjem osnovnih pravila i onih koji dolaze u crkve kao prikladna odjeca da ne pricamo dalje ...
mislim da prosjecni vjernici u takvom pristupu vjeri kakav se njegue na zapadu potpuno gube sustinu vjere i onda odlaskom na istok ili doticajem u svojoj zemlji s istocnim kulturama i ljudima koji potpuno drugacije zive zivot kroz vjeru oni bivaju na neki nacin ponovo inspirisani i sl.
Inace, stvarno je bezveze prica, ja bas kontam sta biste pisali da se slucajno smanjuje broj muslimana globalno...mislim, sta god ti napisao, i brojcanim rastom i posvecenoscu krscanstvo ima problema trenutno vise nego islam...
Medjutim mene uopce ne interesuje ovo natezanje u smislu forumske rasprave jer mislim da islam sve ovo ceka sto krscanstvo prolazi sad...
Religioznost korelira sa mjesavinom zivotnog standarda, prosjecnom razinom obrazovanja i stepenom sloboda u kojem zivi jedno drustvo. Razlozi uspjeha islama i hinduizma leze upravo u tome sto muslimani i hindusi zive vecinski u vrlo siromasnim drzavama sa koje ne uspijevaju da omoguce vrhunsko obrazovanje za sire slojeve svoga drustva. To nije nista drugacije u slicnim krscanski drzavama tipa Filipini.
Muslimanske drzave koje dugorocno uspiju da izadju iz tog zacaranog kruga ocekuje isti scenarij koji se desio u Evropi.
Vidljivo na primjeru Turske gdje je ocit konflikt izmedju progresivnog sekularnog dijela drustva i religijsko orijentisanog, vecinski ruralnog dijela zemlje.