Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#2026 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Optimus Prime »

nasa wrote:haha opet ti po svom, ma mene bas briga ko je brojniji ali eto kad vec pricate pa...

Nije stvar u brojnosti niti su razlozi u parama,ulazu vjerovatno svi dosta.... razlozi uspjeha islama, hinduizma i jos nekih koje su zastupljene na istoku osim nataliteta je da budemo realni u posvecenosti vjeri i nacinu zivota...krscanstvo ima taj problem da postaje religija koja pomalo gubi utrku u nacinu zivota, nije to sad moja prica, oni sami to konstatuju ...poluprazne crkve, problem s postovanjem osnovnih pravila i onih koji dolaze u crkve kao prikladna odjeca da ne pricamo dalje ...
mislim da prosjecni vjernici u takvom pristupu vjeri kakav se njegue na zapadu potpuno gube sustinu vjere i onda odlaskom na istok ili doticajem u svojoj zemlji s istocnim kulturama i ljudima koji potpuno drugacije zive zivot kroz vjeru oni bivaju na neki nacin ponovo inspirisani i sl.

Inace, stvarno je bezveze prica, ja bas kontam sta biste pisali da se slucajno smanjuje broj muslimana globalno...mislim, sta god ti napisao, i brojcanim rastom i posvecenoscu krscanstvo ima problema trenutno vise nego islam...

Medjutim mene uopce ne interesuje ovo natezanje u smislu forumske rasprave jer mislim da islam sve ovo ceka sto krscanstvo prolazi sad...
Brkas uzrok i posljedicu.

Religioznost korelira sa mjesavinom zivotnog standarda, prosjecnom razinom obrazovanja i stepenom sloboda u kojem zivi jedno drustvo. Razlozi uspjeha islama i hinduizma leze upravo u tome sto muslimani i hindusi zive vecinski u vrlo siromasnim drzavama sa koje ne uspijevaju da omoguce vrhunsko obrazovanje za sire slojeve svoga drustva. To nije nista drugacije u slicnim krscanski drzavama tipa Filipini.

Muslimanske drzave koje dugorocno uspiju da izadju iz tog zacaranog kruga ocekuje isti scenarij koji se desio u Evropi.
Vidljivo na primjeru Turske gdje je ocit konflikt izmedju progresivnog sekularnog dijela drustva i religijsko orijentisanog, vecinski ruralnog dijela zemlje.
nasa

#2027 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

mislis pare kvare :D

nije optimus mislim to sto sam napisala, zapad ima svoje prednosti, istok ima svoje...dok ti sve posmatras samo iz svoje fotelje...a moze te obogatiti I neskolovani indijac i to se zapravo desi i tvojim sugradjanima, pogledaju zivot iz drugog ugla, ne mora to biti samo u smislu vjere, masa ih njeguje i na druge nacine duhovnost istoka...
Ti ne razumijes covjeka I zato sve svodis na statistike, isprazne definicije I zakljucke...

A muslimane, naravno da ceka ako se vec i ne desava i oni su ljudi...
Kikibombona

#2028 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

Draga Naso, Fudo i Vatrogasac su konvertite ponudili kao dokaz necemu. Meni je ta prica odvratna. Svaki prelazak se obznani na internetu. Zasto, jebote? :-)

Jedan moj poznanik je konvertirao. Radi se o olosu kojeg je zanimao iskljucivo lopovluk. Otac pripadnik religije x, majka y. Poznat je po tome sto je par puta opljackao bogomolju religije y, sa koje je poslije presao na religiju x, tj. religiju svoga oca. :D Istina je da vjernik nikada nije bio, a vjerovatno nije ni sada. Prica bi bila totalno beznacajna da je nisu objavili neki mediji u BiH. Mene jaran zove iz Amerike, pita da li je istina, ne moze sebi od smijeha doci. Koja lakrdija i jad.

Misionari igraju prljavo. Njihova kampanja mi je fuj, cast rijetkim izuzecima koji rade posteno.
nasa

#2029 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

Nisam!
Kikibombona wrote: Jedan moj poznanik je konvertirao. Radi se o olosu kojeg je zanimao iskljucivo lopovluk. Otac pripadnik religije x, majka y. Poznat je po tome sto je par puta opljackao bogomolju religije y, sa koje je poslije presao na religiju x, tj. religiju svoga oca. :D Istina je da vjernik nikada nije bio, a vjerovatno nije ni sada. Prica bi bila totalno beznacajna da je nisu objavili neki mediji u BiH. Mene jaran zove iz Amerike, pita da li je istina, ne moze sebi od smijeha doci. Koja lakrdija i jad.

Misionari igraju prljavo. Njihova kampanja mi je fuj, cast rijetkim izuzecima koji rade posteno.
Mozda odgovor zasto te pogadja prelazak prijatelja?Dovoljno posteno?
Kikibombona
Radujem se sto ljudi sve vise odbacuju religije i zive po vlastitom nahodjenju.
Ne pametuj zivota ti, suti i navijaj :wink:
Kikibombona

#2030 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

Naso

Nije prijatelj vec poznanik.

Ne pogadja apsolutno. Ja i drustvo smo se ismijali njegovom navodnom prelasku. Istina je da on nije presao sa religije y na religiju x, jer nikada nije bio pripadnik religije y. Cak stavise, opljackao je par puta bogomolju religije y. :lol: Njegov otac je pripadnik religije x. :D

Samo zelim reci da su ti prelasci u nekim slucajevima prljavi i jadni. Ta cijela agenda je dno dna.

PS

Je li stvarno imas skolost naredjivati i usutkivati ili se malo zezas? :D
nasa

#2031 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

Ma usutkas se ti sam kad pises nepovezano I nedosljedno...
a ja se zezam naravno jer ne znam kako da protumacim tvoje pisanje inace....

pa minimum u 3 posta napisem, nemojte dalje o ovoj temi, prelasci I brojnost nisu dokaz bilo cemu...I onda ti dodjes I kazes @nasa nudi konvertite kao dokaz....

sto je jos cudnije pri tome ni sam nisi ravnodusan na temu jer sto bi se inace radovao porastu broja ateista...
znaci bezveze pametujes ustvari @vatrogasac I @fudu te pogadjaju tamo ....gdje navijas :D
Kikibombona

#2032 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Ma usutkas se ti sam kad pises nepovezano I nedosljedno...
a ja se zezam naravno jer ne znam kako da protumacim tvoje pisanje inace....

pa minimum u 3 posta napisem, nemojte dalje o ovoj temi, prelasci I brojnost nisu dokaz bilo cemu...I onda ti dodjes I kazes @nasa nudi konvertite kao dokaz....

sto je jos cudnije pri tome ni sam nisi ravnodusan na temu jer sto bi se inace radovao porastu broja ateista...
znaci bezveze pametujes ustvari @vatrogasac I @fudu te pogadjaju tamo ....gdje navijas :D
Pa bem mu misa Naso, zasto nisi opomenula Fudu i Vatrogasca koji su poceli sa ovom glupom pricom, koja, slazemo se, nicemu nije dokaz!??

Ne mislim da ih opomenes kao mod, vec kao ucesnik foruma!?

I kada sam napisao da Nasa nudi konvertite kao dokaz? Mozes li citirati taj dio, molim te!?
nasa

#2033 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

E sad gledam fakat nisi mene uvrstio, do mene je...izvini! :thumbup:

Pa nisam bila tu kad ste pisali, kad sam svratila zamolila sam fino vatrogasca I optimusa koji su jos uvijek pisali da promjene temu!

Nije ni zbog same teme, mogli bi konstatovati kretanja u odnosu medju religijama I spram ateista ali kad bi se stvarno bavili razlozima I sl.ovako pisemo o statistikama koje ljude trpaju samo u brojeve da bi sebi nesto dokazali I potvrdili I da bi mogli navijati...bezveze, svaku temu pretvori u povrsno prepucavanje...
nadam se da se slazes da je stvarno postalo zagusujuce za bilo kakvu mogucnost da neko napise nesto sto ima veze s promisljanjem, a da mu deset ne skoci na post I banalizuje na sve nacine ono sta pise...kakve svrhe od takvih rasprava za bilo koga od nas ili nekog sa strane...plus uvijek isti pisemo, pa sve zajedno ispadne vrlo plitko za sve nas :sax:
vatrogasac

#2034 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Kikibombona wrote:
Pa bem mu misa Naso, zasto nisi opomenula Fudu i Vatrogasca koji su poceli sa ovom glupom pricom, koja, slazemo se, nicemu nije dokaz!??
Ko bolan počeo? :mrgreen: Vrati se na 80. stranu i prati šta si pisao sa Fudom i kada ja uskačem. Onda se Optimus nakačio i završila se priča tako što ja više nisam htio dalje, a imao sam još par stvari dodati više vezano za realno stanje crkve koja se prije vremena otpisala. Ne ovisi crkva tamo samo o prilozima i porezima nego drži veliki broj obdaništa, dosta bolnica, čak i neke škole, a da ne govorimo o nekretninama čiji je vlasnik. Zato može slati misionare gdje hoće. Nisu se ni ljudi odrodili skroz od crkve. Dolaze na Božiće, Uskrse, vjenčanja, krštenja, mise...pričam ono što sam vidio svojim očima.
Hadzi Lojo

#2035 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Hadzi Lojo »

Ja ne procitah nigdje kako se izjasnio Aharon, koje je vjere sljedbenik!?
Ako se izjasni, ja cu vam dati odgovor u vezi njegovih tumacenja, poznajem dosta Arapa koji ce mi prevesti sve sto je on postavio.
kerima1

#2036 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Hadzi Lojo wrote:Ja ne procitah nigdje kako se izjasnio Aharon, koje je vjere sljedbenik!?
Ako se izjasni, ja cu vam dati odgovor u vezi njegovih tumacenja, poznajem dosta Arapa koji ce mi prevesti sve sto je on postavio.
Nesto ne vjerujem da i arapi dobro razume izvorni arapski,vecina njih prica na svoj dijelakat zaviis iz koje drzave dolazi.
A mislim da je Aharon jevrej,samo sto on ne vjeruje u svete knjige,a vjeruje u Boga.(izvinjavam se Aharonu sto odgovaram u njegovo ime,ne mogu cekati da ovaj javi sta arapi kazu :-D )
nemezis

#2037 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nemezis »

Hadzi Lojo wrote:Ja ne procitah nigdje kako se izjasnio Aharon, koje je vjere sljedbenik!?
Kakve veze ima njegova vjera, daj taj odgovor.
nemezis

#2038 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nemezis »

kerima1 wrote:
Nesto ne vjerujem da i arapi dobro razume izvorni arapski,vecina njih prica na svoj dijelakat zaviis iz koje drzave dolazi.
A mislim da je Aharon jevrej,samo sto on ne vjeruje u svete knjige,a vjeruje u Boga.(izvinjavam se Aharonu sto odgovaram u njegovo ime,ne mogu cekati da ovaj javi sta arapi kazu :-D )
Pa ko onda razumije arapski ako ga ni Arapi ne razumiju?
NIN

#2039 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

:lol:

Tipican komentar malog, majusnog covjeculjka, da ne kazem nule od covjeka!

Nek' te je sram, mada znam da ti to ne mozes jadan ni shvatiti, a kamo li osjetiti!

Uzivaj u svojoj skucenosti i siromastvu svijesti! :thumbup:
Kroksica

#2040 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kroksica »

vatrogasac wrote:
Kroksica wrote:Selam Alejk, celjadi.

Koja je glavna tacka dnevnog reda?
Alejkumu selam!

Nisi ništa propustila. Klasično.
A znala sam.
Kikibombona

#2041 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

:shock:

A to mora biti neke vjere?

Ne moras ni pitati te svoje Arape. Samo pitanje koje si postavio govori sve o tebi i vjerovatno ljudima sa kojim se druzis.

Kerima

Covjek je rekao da je 1/4 'jevrej'. I ne, nije jevrej vec agnostik.
Teea

#2042 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Teea »

vatrogasac wrote:
Optimus Prime wrote:Je li se ovo vatrogasac ibreti sto na saudijskim ili pakistanskim TV-kanalima nema reportaza o prelasku muslimana na krscanstvo :-)
Ne ibretim se nego pitam što nema slično na BBC, RTL ili CNN kao na ova tri linka? Što nema prodaje džamija za renoviranje u crkve? Što nema prepiski kao onih između Hofmanna i Weissa?
naravno da nema nisu ludi investirati i finansirati lezilebovice dok ispiraju narodu mozak i pricaju supljake.Njemacka je napredna zemlja.Radije investiraju u izume tehnologiju nauku.

Al zato ima svakoga dana na 1live (najslusanijoj njemackoj radio stanici) telefonski razgovori Isusa sa Bogom (smjeh do suza) i pratim redovno :)

http://www.youtube.com/watch?v=0tX7EEGWytk
vatrogasac

#2043 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Teea wrote:
naravno da nema nisu ludi investirati i finansirati lezilebovice dok ispiraju narodu mozak i pricaju supljake.Njemacka je napredna zemlja.Radije investiraju u izume tehnologiju nauku.
Ako je samo ulaganje u razvijanje tehnologija jedini napredak čovječanstva onda mene konačnica zabrinjava. I jedan od Nijemaca koji se odazivao na ime Hitler je ulagao u nauku i izume. U knjizi "Hitlerova bobma" Rainer Karlsch koji je našao nacrte i dokumente piše da su njemački - nacistički naučnici prvi napravili atomsku bombu samo je bila primitivne izrade i nije se mogla koristiti iz zraka.
Pola stoljeća nakon završetka Drugog svjetskog rata su Saveznici, prije svega SAD i Velika Britanija, u razvoju raketne tehnike i svemirske tehnologije primjenjivali mnogobrojna njemačka znanstvena dostignuća, i to dostignuća vojne industrije Trećega Reicha, poput izuma i razvoja raketa, mlaznih motora za zrakoplove, helikoptera, (raketnih) projektila zrak-zemlja, mlazne zrakoplove na vertikalno uzlijetanje i dr., a sve Hitlerove ratne taktike, poput tepih-bombardiranja gradova, munjeviti rat oklopnim vozilima (tenkovima) odnosno tzv. „Blitz-Krieg“, zatim, psihološko-propagandni rat ili taktika „rat prije rata“ primijenili su Amerikanci u vlastitim oružanim snagama tijekom Korejskog i Vijetnamskog rata ili Pustinjske oluje, te u raznoraznim državnim udarima diljem svijeta.
Teea wrote: Al zato ima svakoga dana na 1live (najslusanijoj njemackoj radio stanici) telefonski razgovori Isusa sa Bogom (smjeh do suza) i pratim redovno :)

http://www.youtube.com/watch?v=0tX7EEGWytk
Njemački humor. Ooooo...ne.
Teea

#2044 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Teea »

Prodiranje kvantnog mikroskopa u atom hidrogena

Aneta Stodolna sa Instituta za atomsku i molekularnu fiziku u Holandiji i Marc Vrakking sa Instituta Max-Born u Njemačkoj su, sa svojim istraživačkim timom, prvi put u historiji napravili direktne snimke jedne atomske orbite (2013)...

-socijalna pitanja gospodine i socijalogija je nauka njen sustav sprovodjenje,

i da ne nabrajam za tebe je to i onako visa matematika.Pravite vi bogomolje to je za vas dostignuce broj vjernika i broj bogomolja.
kerima1

#2045 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Ovakvi kao Aharon koji uce i istrazuju historiju.
vatrogasac

#2046 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Teea wrote:Prodiranje kvantnog mikroskopa u atom hidrogena

Aneta Stodolna sa Instituta za atomsku i molekularnu fiziku u Holandiji i Marc Vrakking sa Instituta Max-Born u Njemačkoj su, sa svojim istraživačkim timom, prvi put u historiji napravili direktne snimke jedne atomske orbite (2013)...

-socijalna pitanja gospodine i socijalogija je nauka njen sustav sprovodjenje,

i da ne nabrajam za tebe je to i onako visa matematika.Pravite vi bogomolje to je za vas dostignuce broj vjernika i broj bogomolja.
Ne smetaju laboratorije bogomoljama ni obrnuto. I Njemačka ima bogomoljaaaaaa. Ako misliš da je Njemačko društvo ateističko grdno se varaš. Prošetaj uostalom i provjeri. Reći ćeš da je sekularno što i jeste, ali djeca katolici prvi čas škole se poredaju u jedan red, a evangelistička u drugi red i njihove sekularne učiteljice ih vode u crkve da se pomole za uspjeh u toj godini. Božić i Uskrs obilježavaju i po školama i u vrijeme tih praznika ne idu u škole nego imaju raspuste. Djeca i iz državnih obdaništa i škola noću šetaju i nosaju "laterne" koje su im roditelji pomogli napraviti na dan Svetog Martina. Da ne redam dalje jer ima toga još poprilično.
Image

Ein Freund von Schützenfesten war ich schon in Ostwestfalen nicht. Aber den Sankt Martin haben wir schon zu meiner Kindergarten- und Schulzeit begrüßt. Allerdings beschränkte sich das auf den Laternenumzug mit anschließendem Mantel teilen vom Heiligen Martin an der Eisenbahnbrücke in meinem Heimatdorf.

Seitdem wir Kinder im Kindergarten- und Schulalter haben, durfte ich lernen, dass es im Rheinland noch intensiver zugeht: neben dem eigentlichen Laternenumzug gibt es in der Grundschule noch eine "Fackelaustellung", in der die Schülerinnen und Schüler an einem Nachmittag ihre Laternen präsentieren. Für alle Gäste gibt es zudem noch Kaffee, Kuchen und heiße Würstchen. Jeder kann sich ausmalen, was an diesem Tag in der Schule los ist.

Image

Mit Spannung und Vorfreude erwarteten Schulanfänger und ihre Eltern den ersten Schultag am Dienstag, den 12. August 2008. Endlich war es soweit!

Der Tag begann mit dem Einschulungs-Gottesdienst zum Thema „Hände“ in der Herz-Jesu-Kirche, bei dem den neuen Schülern mit Geschichten, Gesten und Gebeten viel Mut gemacht wurde für ihren neuen Lebensabschnitt.
kerima1 wrote:
Ovakvi kao Aharon koji uce i istrazuju historiju.
Arapski jezik i historija islama su samo dva preduvjeta za tefsir Kur'ana. Ne površno nego baš temeljito.
Mufesir mora odlično poznavati arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tefsir
Last edited by vatrogasac on 21/05/2014 13:22, edited 1 time in total.
nemezis

#2047 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nemezis »

To znači da nije objavljen na jasnom jeziku.
vatrogasac

#2048 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

nemezis wrote:To znači da nije objavljen na jasnom jeziku.
Što ti treba kao muslimanu sve je u Ilmihalu, a ostalo čitaš tražeći ajet koji se na tebe odnosi onako kako je Muhammed Iqbal naučio od svog oca kako se čita i proučava Kur'an. Mislim na nas sa manjim predznanjem.
kerima1

#2049 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

vatrogasac wrote:
Što ti treba kao muslimanu sve je u Ilmihalu, a ostalo čitaš tražeći ajet koji se na tebe odnosi onako kako je Muhammed Iqbal naučio od svog oca kako se čita i proučava Kur'an. Mislim na nas sa manjim predznanjem.
Hoces reci da je Kur'an samo za pojedine koji studiraju islam? sta je ilmihalsko znanje za jednu individuu pa nismo nepismeni i iz suma izmigoljili brate Vatrogasac :)
i onaj Kesirov tefsir je vec prevazidjeno djelo za danasnjeg covjeka,sadasnjim ljudima trebaju savremennija tumacenja.
vatrogasac

#2050 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

kerima1 wrote:
vatrogasac wrote:
Hoces reci da je Kur'an samo za pojedine koji studiraju islam? sta je ilmihalsko znanje za jednu individuu pa nismo nepismeni i iz suma izmigoljili brate Vatrogasac :)
i onaj Kesirov tefsir je vec prevazidjeno djelo za danasnjeg covjeka,sadasnjim ljudima trebaju savremennija tumacenja.
Jedno je čitati Kur'an, a drugo je tefsiriti. Rekao sam da svako može čitati Kur'an, ali neće razumjeti smisao svakog ajeta jer ih je dosta sa povodom pa zato tražiš one u čemu se prepoznaš zato što je i tebi objavljen.

I ja bih volio da skupi ulema i uradi tefsir koji je razumljiviji iz ove vremenske perspektive i naučnih spoznaja. Ako već ne postoji onda da se osnuje institut za proučavanje Kur'ana jer nije mali broj ljudi koji slijedi tu Knjigu. U novi tefsir ugraditi nove fetve. Tefsir nije zatvoren proces. Ne završava se sa Ibn Kesirom.
Post Reply