Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
belfy

#2026 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: 1. da li je Zemlja kugla?
2. definiciju (a ne tvoje misljenje) koja ce reci sta je to vizualitet.
Ne želiš da odgovoriš,zato što ne razumiješ o čemu pričaš.U odgovoru na moje pitanje krije se i odgovor na tvoje vlastito pitanje.Imam ja još pitanja ali bojim se da ćeš se tek tada zbuniti.Dakle još jednom:šta je geoid u matematici?
Pa nisam ni rekao da je to moje mišljenje.Rekao sam da je to pojam iz Fiziologije.Da li ti tvrdiš da se ta riječ uopće ne koristi u našem jeziku?Guglaj metode vizualiteta ili vizuelno u riječniku.
cuj ne zelim da odgovorim... pa odgovorio sam ti i jos stavio slicice pride. no, ti jos uvijek nisi odgovorio na 1. niti ponudio dokaz za 2. tvoje misljenje nije nikakva cinjenica. ako mislis da treba preciznije da odgovorim za geoid - geoid matematicki spada u elipsoide, ali to ti je pisalo i na slicici...
nego moze li sada jasan odgovor na 1 i 2?
HardcoreMX

#2027 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote: 1. da li je Zemlja kugla?
Ne želiš da odgovoriš,zato što ne razumiješ o čemu pričaš.U odgovoru na moje pitanje krije se i odgovor na tvoje vlastito pitanje.Imam ja još pitanja ali bojim se da ćeš se tek tada zbuniti.Dakle još jednom:šta je geoid u matematici?
Pa nisam ni rekao da je to moje mišljenje.Rekao sam da je to pojam iz Fiziologije.Da li ti tvrdiš da se ta riječ uopće ne koristi u našem jeziku?Guglaj metode vizualiteta ili vizuelno u riječniku.
cuj ne zelim da odgovorim... pa odgovorio sam ti i jos stavio slicice pride. no, ti jos uvijek nisi odgovorio na 1. niti ponudio dokaz za 2. tvoje misljenje nije nikakva cinjenica. ako mislis da treba preciznije da odgovorim za geoid - geoid matematicki spada u elipsoide, ali to ti je pisalo i na slicici...
A šta je elipsoid?
HardcoreMX

#2028 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:
HardcoreMX wrote: Netačno.Nema ni ti pojmova u Kur'anu.
Al je zato dobro što ti imaš. Jel tako?
?!
Jeli ima ti pojmova u Kur'anu ili nema?
HardcoreMX

#2029 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

SamoVasGledam wrote:
Nepoznati autoriteti? Brata izguglaj njihova imena pa se vrati opet.

Ja ih ne priznajem, ali ako pričaju ovakve gluposti nema razloga da im ne verujem. Zašto bi ljudi namerno od svojih verskih učenja pravili sprdnju, osim ako zaista ne veruju da je ta sprdnja 100% istina?

A ako ću nekom da verujem kada priča o Islamu, onda su to saudijski učenjaci, jer em su Arapi, em žive u kolevci Islama i ceo život su proveli proučavajući Kur'an i Islam.
Šta je uopće autoritet?
Valjda znaš da u Islamu nema kulta ličnosti?Pa čak ni za Poslanika Muhameda a.s.,kao ni za druge poslanike.A šta tek reći za neka "imena"?!A zašto opet slušaš ta imena ako nisu naučnici,već klerici?Otkad ti slušaš klerike?Osim toga kontradiktoran si samom sebi.Prvo kažeš gore da ih ne priznješ,a zatim kažeš da im vjeruješ?!A ako kažeš da im vjeruješ,pogotovo jer proučavaju čitav život Kur'an,to znači da ti vjeruješ u Kur'an?!Ali tvoja priča pak govori skroz drugačije?!I ti si persona koja hoće da nadje kontradikcije u Kur'anu?! :lol:
belfy

#2030 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: cuj ne zelim da odgovorim... pa odgovorio sam ti i jos stavio slicice pride. no, ti jos uvijek nisi odgovorio na 1. niti ponudio dokaz za 2. tvoje misljenje nije nikakva cinjenica. ako mislis da treba preciznije da odgovorim za geoid - geoid matematicki spada u elipsoide, ali to ti je pisalo i na slicici...
A šta je elipsoid?
da nije mozda kugla? jel mozes i ti dati odgovor na 1 i 2?
HardcoreMX

#2031 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote:
belfy wrote: cuj ne zelim da odgovorim... pa odgovorio sam ti i jos stavio slicice pride. no, ti jos uvijek nisi odgovorio na 1. niti ponudio dokaz za 2. tvoje misljenje nije nikakva cinjenica. ako mislis da treba preciznije da odgovorim za geoid - geoid matematicki spada u elipsoide, ali to ti je pisalo i na slicici...
A šta je elipsoid?
jeli kugla ili nije?
belfy

#2032 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:
HardcoreMX wrote: A šta je elipsoid?
jeli kugla ili nije?
ti izgleda zelis da dijalog pretvoris u neko propitivanje. ja sam do sada dosljedno odgovarao na tvoja pitanja, dok ti niti jednom jasno nisi odgovorio niti na jedno od moja dva.

evo da ti pojasnim sada nesto. svaka kugla je elipsoid, ali nije svaki elipsoid kugla. bas kao sto je svaki pas zivotinja, ali nije svaka zivotinja pas. eto, da ne kazes da ti nisam objasnio kao malom djetetu.

de ti sada meni samo odgovori na ovo (po peti put pitam):
1. da li je Zemlja kugla?
HardcoreMX

#2033 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Netačno.Svaka kugla nije elipsoid.Očekivao sam da ćeš reći rotirajuća kugla,ali ok je,na pola si puta. :)
Dakle prvo,tvoje pitanje sam si sebi odgovorio.Ili ne rasplolažeš sa toliko deduktivnim sposobnostima?Ja opet mislim da ti to možeš.
belfy

#2034 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:Netačno.Svaka kugla nije elipsoid.Očekivao sam da ćeš reći rotirajuća kugla,ali ok je,na pola si puta. :)
Dakle prvo,tvoje pitanje sam si sebi odgovorio.Ili ne rasplolažeš sa toliko deduktivnim sposobnostima?Ja opet mislim da ti to možeš.
ti cim "zaglavis" u nauku ti se samo prosipas. prvo je bila fizika, pa onda jezik, a sada i matematika (ukljucujuci geometriju, naravno).

sada opet ides na ad hominem procjenjujuci mene...

idemo dalje sa znanjem. reci mi kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na slici ispod (dakle a=b=c):
Image

onda da sumiramo pitanja da ti bude lakse:
3. kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na datoj slici?

P.S. evo i nagradno podpitanje (da ti olaksa pitanje 3): 3.a) da li je svaki krug ujdedno i elipsa?
P.P.S. jedan fin primjer ignorancije na ove (zasada) tri stranice.
HardcoreMX

#2035 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

ad hominem gdje te procjenim i kažem da ti to možeš?!
A sada ipak vidim da sam te precjenio.Ti to ne možeš.Leider.
Odgovoriš sam sebi,ali ne možeš razumjeti da si to učinio.Rekao sam ti razlog toga.Arogancija.
Dakle jesi li odgovorio na svoje pitanje ili nisi?
belfy

#2036 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:ad hominem gdje te procjenim i kažem da ti to možeš?!
A sada ipak vidim da sam te precjenio.Ti to ne možeš.Leider.
Odgovoriš sam sebi,ali ne možeš razumjeti da si to učinio.Rekao sam ti razlog toga.Arogancija.
Dakle jesi li odgovorio na svoje pitanje ili nisi?
eto, procjenjivanje mene u proslom i u ovom postu nije adhominem. jah...

ako sam trazio odgovor od tebe bilo bi korektno da ga das, a ne da tvrdis da je odgovoreno.
a sada imas nova pitanja za mene bez da si se osvrnuo i na jedno od prije. ajde da vidimo dokle ignorancija moze ici. dakle, ovo su pitanja koja ignorises, a nakupljaju se:
3a. (nagradno podpitanje): da li je svaki krug ujedno i elipsa?
Gojeni H

#2037 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

SamoVasGledam wrote:
Gojeni H wrote:
Dakle, postavis tezu da Kur'an tvrdi da je zemlja ravna. Ja postavim prevode 2 ajeta iz kojih se ne moze ni u najludjim snovima naslutiti tvrdnja da je Zemlja ravna. A ti, ponovo u svom svijetu u kojem je sve definisano i kristalno cisto samo tebi, postavljas klip nekakvog covjeka koji koristis da bi opovrgao ono sto je u Kur'anu. :-)

Kur'an vs. misljenje covjeka ... pohakontas ili da dalje pojednostavljujem?
Ajeti koje si stavio govore samo da je Zemlja fiksirana i da se oko nje rotiraju Mesec i Sunce. U prilog tome ide i verovanje da se iznad zemaljske Kaabe nalazi rajska Kaaba što je moguće samo ukoliko je Zemlja fiksirana i ne pomera se. Ali pošto znamo da se Zemlja prvo rotira oko sebe, a zatim još i oko Sunca, a sa njom se rotira i Kaaba, onda je nemoguće da iznad nje bude još jedna Kaaba sve vreme.

A taj čovek na klipu nije običan čovek, već jedan od vodećih islamskih autoriteta u KSA.
Znaci priznajes da Ku'ran ipak ne govori da je Zemlja ravna?
Kako ti to vidis da se govori da je Zemlja "fiksirana", na osnovu cega, kojeg dijela ajeta?

Gdje se u casnom Kur'anu govori o "nebeskoj Kabi" i kakav je to pokusaj odvracanja paznje publike?
Nisam ti se ja juce rodio.
Gojeni H

#2038 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

raoul duke wrote:
Gojeni H wrote:
Kur'an vs. misljenje covjeka ... ?
Knjiga vs. Covjek , sta je vrijednije ? :-)
Mislim da nisam na tvom nivou.
MyTao

#2039 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

Pa logicno je da zemlja nije ravna, dovoljno je izaci vani i pogledati oko sebe i vidjeti brda, planine, doline i doci do zakljucka da zemlja nije ravna... Ali to ne govori nista kada je u pitanju dali je zemlja u obliku lopte ili kugle.
mango bob

#2040 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

HardcoreMX wrote: Ne moraš ukratko,možeš slobodno naširoko.Preko 14 vijekova u potrazi za protivrječnostima u Kur'anu,nije uspjelo mnogo načitanijim likovima,pun ti je net takvih "pokušaja",koji su samo uspjeli da dobro nasmiju pučanstvo.
Da ne bi išli mnogo u off,ali ovo ti je dovojno kao odgovor.Dakle:U Kur'anu se nigdje ne spominje riječ Biblija.
Pa ja sam našao nelogičnosti dosta i kontradikcija ima. U Bibliji ima kotrki ali samo za one koje ne razumiju o čemu se radi. Ja sam te kontre objašnjavao neupučenima i prije.
U Kuranu se ne spominje sama riječ Biblija zato što je to moderni naziv objava ali se spominje riječ objave, ili knjiga, ono što su židovi i oni koji poznaju Božiju riječ bolje prije Kurana dobili. To je Biblija ili knjige proroka sakupljene u jednu knjigu. Nisi shvatio ono što sam jasno objasnio jer to što je istinito bez razmišljanja odbacuješ kad ti se ne sviđa. Ali šta se može tu, ljudi boli istina pa bježe od istinitih informacija. Ne žele izači iz matrice, iz iluzije. Istinitim riječima se smiju neupučeni, jer to je njihov odgovor kad drugi nemaju. A ja samo kažem što jest onako kako jest. Bog zna. Naravno, iz dobrih namjera :nokti:
mango bob

#2041 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Gojeni H wrote:
Znaci priznajes da Ku'ran ipak ne govori da je Zemlja ravna?
Kako ti to vidis da se govori da je Zemlja "fiksirana", na osnovu cega, kojeg dijela ajeta?

Gdje se u casnom Kur'anu govori o "nebeskoj Kabi" i kakav je to pokusaj odvracanja paznje publike?
Nisam ti se ja juce rodio.
Kuran govori da je zemlja ravna, prostrta, ali i da je kao nojevo jaje, a to jaje ima kružni oblik, krug. Ne savršeni krug, ali jedan kružni oblik.

U mnogo starioj Bibliji spominje se krug, Bog je nad krugom zemaljskim, i piše da je Bog oblikovao zemlju, a ima na barem jednom mjestu kaže da stoji zemlja, ne može se pomjeriti, to ne mora značiti da je mišljeno na kretanje planete, ali i to se može razmatrati i treba uzeti u razmatranje.
Idemedosumom

#2042 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

mango bob wrote:
HardcoreMX wrote: Koje su to kontradikcije u Kur'anu?
Evo samo ukratko da ti odgovorim na ovo :)

2:79
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha"

I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
Kontradiktornost: 6:115 A poslanici su i prije tebe lažnim smatrani,
pa su trpjeli što su ih u laž ugonili i mučili sve dok im ne bi došla pomoć Naša -
a niko ne može Allahove riječi izmijeniti - i do tebe su doprle o poslanicima neke vijesti.
Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti
i On sve čuje i sve zna.

Ovo treba obratiti pažnju. Piše, ne može se Božije riječi izmjeniti. Ne može. Ne može.
Gore piše rukama pišu izmjene i zovu ih riječima od Alaha. A dalje piše nije moguče izmjeniti riječi Alahove.
A onda još ljudi kažu upravo protiv toga i kažu da su izmjenili Božije riječi koje je dao najprije(Bibliju)
, prvobitne i zamjenjene novom objavom (Kuranom). Napisali su svojim rukama Kuran knjigu i rekli evo ovo je od Boga.
Ali ne može se izmjeniti ni jedne Božije riječi. A i prije su poslanike prijašnje zvali lažnim,
a i danas kažu to je laž i izmjena. Ali nije. Evo vidi nadalje.

2:89, 91
A kada im Knjiga od Allaha dolazi, koja priznaje kao istinitu Knjigu koju imaju oni...
...a to je istina koja potvrđuje da je istinito ono što oni imaju

Eto u Kuranu kaže da knjiga Kuran priznaje knjigu Bibliju, a onda neki kažu to ne vrijedi jer je promjenjeno,
a vidimo ne može se promjeniti riječi od Boga.
:lol:

Zar ti nije bilo lakše uzeti olovku i primjerak Kur'ana, dopisati par rečenica od sebe i tako tvrditi da si izmijenio Božije riječi :-D
mango bob

#2043 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Idemedosumom wrote:
Evo samo ukratko da ti odgovorim na ovo :)

2:79
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha"

I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
Kontradiktornost: 6:115 A poslanici su i prije tebe lažnim smatrani,
pa su trpjeli što su ih u laž ugonili i mučili sve dok im ne bi došla pomoć Naša -
a niko ne može Allahove riječi izmijeniti - i do tebe su doprle o poslanicima neke vijesti.
Riječi Gospodara tvoga su vrhunac istine i pravde; Njegove riječi niko ne može promijeniti
i On sve čuje i sve zna.

Ovo treba obratiti pažnju. Piše, ne može se Božije riječi izmjeniti. Ne može. Ne može.
Gore piše rukama pišu izmjene i zovu ih riječima od Alaha. A dalje piše nije moguče izmjeniti riječi Alahove.
A onda još ljudi kažu upravo protiv toga i kažu da su izmjenili Božije riječi koje je dao najprije(Bibliju)
, prvobitne i zamjenjene novom objavom (Kuranom). Napisali su svojim rukama Kuran knjigu i rekli evo ovo je od Boga.
Ali ne može se izmjeniti ni jedne Božije riječi. A i prije su poslanike prijašnje zvali lažnim,
a i danas kažu to je laž i izmjena. Ali nije. Evo vidi nadalje.

2:89, 91
A kada im Knjiga od Allaha dolazi, koja priznaje kao istinitu Knjigu koju imaju oni...
...a to je istina koja potvrđuje da je istinito ono što oni imaju

Eto u Kuranu kaže da knjiga Kuran priznaje knjigu Bibliju, a onda neki kažu to ne vrijedi jer je promjenjeno,
a vidimo ne može se promjeniti riječi od Boga.
:lol:

Zar ti nije bilo lakše uzeti olovku i primjerak Kur'ana, dopisati par rečenica od sebe i tako tvrditi da si izmijenio Božije riječi :-D[/quote]

:okice: :-D Pa otvori oči i sam se uvjeri. Sve ti piše. Nisam ja mjenjao. Čitaj. Razmišljaj. Nemoj biti kao curica kod čarobnjaka iz oza. Koristi pamet :mrgreen:
mango bob

#2044 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

HardcoreMX wrote:
mango bob wrote:
-------------------------------------
Ne,to nisu slike sa wallpapera ,gdje je Zemlja u sjenci.To su upravo slike iz perspektive koju su upravo ti potencirao.E sad ako net-referenca laže,to je drugi par rukava.Ali kao što rekoh to je pogled "odozgo" koji si ti tražio.No nije bitno što je tvoja slika sa wallapapera,nego nisi opet odgovorio na pitanja.A dolazi sljedeća.Zašto je dio planete Zemlje u sjenci?
Kontradktornost Biblije koju sam ja spominjao je bila isključivo u vezi teme,i tvog navoda da je Kur'an prepisivo' iz Biblije.Tu je bilo pitanje,gdje je u Kur'anu taj zemaljski krug?Poznato ti je crkveni model Zemlje iz starog i dijelim srednjeg vijeka,i anatemisanje naučnika koji su smatrali drugačije?
Jaje kad se gleda sa jedne gornje strane na slici prikazano kao f jasno se vidi izgleda kao krug, kružno.

Image
Idemedosumom

#2045 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Idemedosumom »

@mango bob

Bojim se da si ti taj koji ne razmišlja dovoljno. Odnosno, isuviše površno. No, hajde nema veze :)
HardcoreMX

#2046 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: ti cim "zaglavis" u nauku ti se samo prosipas. prvo je bila fizika, pa onda jezik, a sada i matematika (ukljucujuci geometriju, naravno).

sada opet ides na ad hominem procjenjujuci mene...

idemo dalje sa znanjem. reci mi kako se zove elipsoid koji ima tri iste poluosi a, b i c na slici ispod (dakle a=b=c):
onda da sumiramo pitanja da ti bude lakse:

P.S. evo i nagradno podpitanje (da ti olaksa pitanje 3): 3.a) da li je svaki krug ujdedno i elipsa?
P.P.S. jedan fin primjer ignorancije na ove (zasada) tri stranice.
Govoriš da se "zaglavim" u nauku,da se prosipam,itd.,i još mene optužuješ za navodni ad hominem?!(Pa haman ne znaš ni šta je to),i to gdje sam se pozitivno izrazio o tebi,rekao sam da mislim, da ti ipak možeš doći do racionalnog zaključka?!i eto, to mi je hvala. :)

Apropo,stara izreka kaže:“ne slušaj šta ti govori,nego gledaj ko ti govori“.Ako se vratiš postepeno unazad diskusiji, može se i praktično uvjeriti u tačnost te izreke. :wink: A ja ću te vratiti da se podsjetiš.

Ako se ne varam,prvobitno si rekao da Zemlja nije kugla,odnosno lopta.
belfy wrote: Zemlja je kugla taman koliko je elipsa = krug. dakle nije kugla. sfericni oblik =/= sfera.
belfy wrote: Zemlja nije ni kugla ni lopta. nije to kako hoces
I sad se vadiš crtanjem,i to baš gdje ti,sam sebe direktno pobijaš,još lafo ti nekog podučavaš :lol: :-) :lol:
Idemo još malo dalje.Znači rekao si da je elipsoid kugla,i zaključio si da je svaka kugla elipsoid.Pa si onda nacrtao kuglu i zadao te koordinate.Jeli znaš šta si ucrtao,i šta bi bilo to tijelo ako ne ucrtaš?Zašto se zove kugla,a ne elipsoid i obrnuto?Pošto ovdje u citatu spominješ sferu,da te pitam još.. jeli Zemlja sfera,jeli sferoid? :)
HardcoreMX

#2047 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mango bob wrote:
HardcoreMX wrote: Ne,to nisu slike sa wallpapera ,gdje je Zemlja u sjenci.To su upravo slike iz perspektive koju su upravo ti potencirao.E sad ako net-referenca laže,to je drugi par rukava.Ali kao što rekoh to je pogled "odozgo" koji si ti tražio.No nije bitno što je tvoja slika sa wallapapera,nego nisi opet odgovorio na pitanja.A dolazi sljedeća.Zašto je dio planete Zemlje u sjenci?
Kontradktornost Biblije koju sam ja spominjao je bila isključivo u vezi teme,i tvog navoda da je Kur'an prepisivo' iz Biblije.Tu je bilo pitanje,gdje je u Kur'anu taj zemaljski krug?Poznato ti je crkveni model Zemlje iz starog i dijelim srednjeg vijeka,i anatemisanje naučnika koji su smatrali drugačije?
Jaje kad se gleda sa jedne gornje strane na slici prikazano kao f jasno se vidi izgleda kao krug, kružno.
Pa i za jaje onda važi isto pitanje,a ja još uvijek čekam odgovore...
mango bob

#2048 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Idemedosumom wrote:@mango bob

Bojim se da si ti taj koji ne razmišlja dovoljno. Odnosno, isuviše površno. No, hajde nema veze :)
Ne bih rekao. :jok: Provjereno kažem. Ja dubinski ulazim u takva pitanja, mnogo dublje nego što trenutno možeš zamisliti. Ali ako ti kažež, dobro, nećemo se ljutit, samo pričamo ljudski što se kaže :chmoljava:
mango bob

#2049 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

HardcoreMX wrote:
Pa i za jaje onda važi isto pitanje,a ja još uvijek čekam odgovore...[/quote]

Kakve odgovore čekaš? Dobio si. :hm:
HardcoreMX

#2050 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Gdje su?
Locked