Ukrajina
- Dupli_skalp
#201502 Re: Ukrajina
ma ti tenkovi koje su uvalili ukrajincima su obična šarena laža. modernizirane verzije t-64 do t-90 su ipak u globalu bolji.Čitalac wrote: ↑05/06/2024 07:06 Još jedan tenkista, ovaj sa specifičnom životnom pričom. I on ističe efikasnu zaštitu od dronova.
Dmytro Balabukha, 34-godišnji tenkist, dočekao je invaziju iza rešetaka popravne kolonije br. 91 u Černihivskoj oblasti. Sud je 2018. osudio Dmytra, sudionika ATO-a i časnika koji se dobrovoljno prijavio na front 2014, na devet godina zatvora za ubojstvo čovjeka. Tragedija o kojoj su pisali svi mediji dogodila se na stanici javnog prijevoza u Kijevu… Još jedan preokret u Balabukhinom životu dogodio se u veljači 2022, kada su neprijateljske haubice počele pucati oko zatvora u kojem je bio gotovo četiri godine. Dmitro, koji je do 2014. radio u bankarskom sektoru, još jednom se vratio na front i postao zapovjednik tenkovske čete 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Sada prelazi na novo časničko mjesto, u jurišnoj satniji koja je formirana od ljudi na izdržavanju kazne…
Koliko su naši tenkovi konkurentni u odnosu na zapadne?
– Mogu reći da se naša oprema (T-64BV) nije ništa lošije pokazala, u nekim slučajevima možda je čak i bolja. Značajan plus Leoparda je što je brži. S nekim se zadaćama jednostavno bolje nosio, jer se brzo probijao na pozicije, a isto tako ih brzo i napuštao. Ne bih rekao da zapadni tenkovi imaju nekakav super oklop. Imam posade koje su izdržale tri pogotka ATGM, a tenk se vratio vlastitim pogonom. Stoga ne bih rekao da nam je zaštita lošija. Vidio sam kako je Abrams jednim pogotkom Lanceta izgubio borbenu sposobnost i u principu izgorio.
Puno je viceva o tome da Rusi na front dovoze vrlo stare modele tenkova, gotovo iz 50-ih. Koliko sam shvatio naše borce to ne zabavlja?
- U pravu si. Tu staru opremu osobno nisam vidio na bojišnici, samo na internetu. Na smjerovima gdje sam ja bio, išli su sa T-90, moderniziranim T-72 i T-80. Čak i tenk iz 50-ih i 60-ih, s lošijim naoružanjem i kalibrom, izaziva strah kod pješaštva. Smiješno je samo onima u pozadini.
U kojoj mjeri dronovi neutraliziraju važnost tenkova u modernom ratovanju? Nemaš li osjećaj da su tenkisti jako nezaštićeni?
- Naprotiv, osjećaš se jako zaštićeno u tenku kad voziš, a oni te počnu udarati kalibrom 120. Što se tiče FPV-a, nažalost, danas je to jedna od vrlo ozbiljnih prijetnji našim tenkovima. Ali već smo izvukli zaključke, već imamo stvarno cool elektroničko ratovanje. Blokira sve kanale na kojima lete dronovi.
Postoji li idealan tenk za vas s kojim biste se voljeli boriti?
– T-80 i njegovi modernizirani modeli. Odlično vozilo, vatrene moći poput T-64, ali s većom brzinom i jurišnim mogućnostima. Od zapadnih, Merkava ili Leopard 2A6. Volio bih probati, ali ne mislim da je bolje boriti se na njima nego na T-80 ili T-84 Oplot.
Ministarstvo pravosuđa kaže da je više od 600 zatvorenika već stupilo u redove Oružanih snaga Ukrajine. Kako ocjenjuješ ovu inicijativu?
- Neki dan sam išao u jednu od kolonija intervjuirati upravo takve ljude. Mislim da će ovo rezultirati i više od očekivanog. Momci su jako motivirani. Nekim osobama koje su izrazile želju služiti u Oružanim snagama ostalo je još godinu dana kazne. Osim toga, postoje ljudi koji su pisali zahtjeve za pridruživanje oružanim snagama Ukrajine od početka invazije punog opsega. To nisu ljudi koji su prisiljeni služiti. Pouzdaniji su od onih koji su mobilizirani na ulici i koji govore: "Neću, nisam ja vojnik". Odmah skidam ružičaste naočale ljudima koje intervjuiram u zatvoru: "Idete u jurišnike. Ovo je vrlo opasan i mukotrpan posao“, a oni kažu: "Da, razumijemo. Nauči nas!" Ako bude dobre pripreme, rezultati će biti dobri. Ne sumnjam da će moralno izdržati.
Koja je borba bila najupečatljivija tijekom godina?
– Tri dana borbi, tri dana neprekidnog rada. Kao zapovjednik satnije ulazio sam u tenk oko pet ujutro i izlazio iz njega kad bi pao mrak. Onda su bili neki sastanci, kontrola nabave streljiva i goriva. Ako sam uspio odspavati dva sata, onda sam to smatrao normalnim danom. To je neprekidna borba, kad ujutro idete na položaje, skrivate se, pravite tenkovske zasjede...Ta stalna putovanja po tri dana bila su jako iscrpljujuća. Ali tada smo napravili odličan posao...
Je li teško vjerovati u pobjedu nakon svih iscrpljujućih godina rata?
- Ja vjerujem. Što će za mene biti pobjeda? Kraj rata, kad se moj narod prestane boriti i kad ljudi prestanu umirati. Zaustavljamo neprijatelja uz veliku cijenu. Za aktivne ofenzivne operacije zapadni saveznici moraju nam dati mnogo, mnogo oružja i streljiva. F-16 mogu promijeniti situaciju, ali, opet, sve ovisi o tome koliko brzo će se ovdje pojaviti, u kojoj količini, i što je najvažnije, koliko će imati municije...
jedino što valja, a što su dobili, su oni švedski cv90 i bredliji.
- Dupli_skalp
#201503 Re: Ukrajina
tačno.drug_profi wrote: ↑05/06/2024 08:44 Rusi misle da mogu kako hoće.
Možda i mogu, ali ne i dokle hoće.
A da će se zaboraviti - neće.
I ostaće sramota za vjeke vjekova kao i na njemačkom narodu.
S tim da se Rusi neće nikad otrijezniti jer će ih crkva i dalje trovati, ni jedan političar sa miroljubivom politikom neće nikad uspjeti, i vazda će ostati željni osvete za poniženje koje su zapravo sami uzrokovali.
Ni Srbima budućnost nije svjetlija.
Oko ovih naroda samo rovovi i tenkovske zapreke trebaju postojati. I možda poneki most, ali miniran, spreman za rušenje.
- drndalo
#201504 Re: Ukrajina
Zavlaci ga lola bolje nego sto tjera Renola...
-
A_A_AKCIJA
#201505 Re: Ukrajina
Hm, ne znam jeste li primjetili, ali Ukrajina je na granici sa Rusijom sjeverno od Harkiva nagomilala oko 100K vojnika. Oko 90 bataljona.
Samo da ostane upisano da mi ovo miriše na veliki napad 95. brigade iz 2014.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Raid_of_2014
Ta sila bi za par dana mogla zaobići minska polja preko Rusije i uletjeti iza leđa Rusima.
Ta sila bi za par dana mogla zaobići minska polja preko Rusije i uletjeti iza leđa Rusima.
- drug_profi
#201506 Re: Ukrajina
Za razliku od proslogodisnjeg kisnog proljeca, ove godine vrijeme ide na ruku za napadacke akcije.A_A_AKCIJA wrote: ↑05/06/2024 11:10 Hm, ne znam jeste li primjetili, ali Ukrajina je na granici sa Rusijom sjeverno od Harkiva nagomilala oko 100K vojnika. Oko 90 bataljona.
Bas sam sinoc komentarisao NOELov tvit gdje upoređuje D-day snage i ove koje su na sjeveru Harkiv oblasti.
Brojnost snaga 10 NATO divizija. Ne znamo opremu.
- janje_
#201507 Re: Ukrajina
Kontam, ako se zalete na Belgorod, bilo bi to kontraproduktivno. Samo bi motivisalo one neodlučne među orcima. Jedino možda da unište što više opreme i ljudstva u tom kraju, pa da orcima više na padne na pamet da napadaju na Harkiv..drug_profi wrote: ↑05/06/2024 11:22Za razliku od proslogodisnjeg kisnog proljeca, ove godine vrijeme ide na ruku za napadacke akcije.A_A_AKCIJA wrote: ↑05/06/2024 11:10 Hm, ne znam jeste li primjetili, ali Ukrajina je na granici sa Rusijom sjeverno od Harkiva nagomilala oko 100K vojnika. Oko 90 bataljona.
Bas sam sinoc komentarisao NOELov tvit gdje upoređuje D-day snage i ove koje su na sjeveru Harkiv oblasti.
Brojnost snaga 10 NATO divizija. Ne znamo opremu.
- drug_profi
#201508 Re: Ukrajina
Ako šta i bude, vjerujem da će to biti pincer manevar oko ovih ruskih džepova.
A daleko je odatle za raid prema Urazovu i Troitskom.
Zapravo najvjerovatnije i jeste da je ovo samo fol da sada Rusi pošalju pojačanja u zaleđe.
Da se vide pokreti i da ih se roka.
A daleko je odatle za raid prema Urazovu i Troitskom.
Zapravo najvjerovatnije i jeste da je ovo samo fol da sada Rusi pošalju pojačanja u zaleđe.
Da se vide pokreti i da ih se roka.
Last edited by drug_profi on 05/06/2024 11:47, edited 1 time in total.
- Čitalac
#201509 Re: Ukrajina
Krimski most ne može izdržati logističko opterećenje, a pruga duž obale Azovskog mora još nije završena, kažu u komandi Jug.
Rusija je prisiljena tražiti alternative za Krimski most, željeznica koju će Rusi imati duž sjeverne obale Azovskog mora u okupiranom južnom dijelu Ukrajine još nije dovršena, izjavio je Dmitro Pletenčuk, načelnik Centra za strateške komunikacije snaga Jug.
"Sjetite se, oni su svojedobno u informatičkom prostoru imali projekt podzemnog tunela od Rusije do Krima. Mislim da je sada pravo vrijeme da ga počnu graditi, jer vjerojatno nemaju drugih koliko-toliko sigurnih načina da dođu do Krima. Za Ruse je isključena i pomorska vojna logistika, odnosno korištenje velikih amfibijskih brodova“, rekao je Pletenčuk.
Na pitanje je li sada pravi trenutak za napad na most, on je odgovorio da to zna „ograničeni krug ljudi".
- drndalo
#201510 Re: Ukrajina
Posadi naravno nista...
- madner
#201511 Re: Ukrajina
10 divizija
Kakvu sliku imate ZSU.
Kakvu sliku imate ZSU.
- drug_profi
- madner
#201513 Re: Ukrajina
Ne sumnjam ja da ima ljudi iz 100 bataljona. Samo se kladim da nema 100 punih bataljona. Ima neki ali vise je jurisna ceta brigade ili dva voda iz bataljona.drug_profi wrote: ↑05/06/2024 12:36Pa čovjek tvrdi da ima 100 bataljona, što kao odgovara brojnosti 10 divizija.
Moje mišljenje je da je to namjerno plasirana vijest koja ne mora biti tačna.
Da ne govorim o tome kolika je popunjenost bataljona koji si izvuceni sa linije.
- Čitalac
#201514 Re: Ukrajina
Pitanje je koliko ljudi danas zapravo ima jedan bataljon. Recimo, po Butusovu, 125. brigada je 10. maja, na početku ruske ofanzive, imala dva bataljona sa po 150 ljudi.
- drug_profi
#201515 Re: Ukrajina
Pa da. I zato jeste tako sročena informacija, jer da je stvarno 100.000 vojnika tu, sigurno se o tome ne bi pjevalo po tviteru.
Pokušaj odvlačenja ruskih pojačanja prema granici, što bi ih u ovom periodu dugog dana i lijepog vremena izlagalo nemilosrdnim batinama.
Pokušaj odvlačenja ruskih pojačanja prema granici, što bi ih u ovom periodu dugog dana i lijepog vremena izlagalo nemilosrdnim batinama.
- Čitalac
#201516 Re: Ukrajina
Washington je spreman da Ukrajini odobri zajam od 50 milijardi dolara koji će biti otplaćen prihodom od zamrznute ruske imovine. Na potezu je EU, piše Financial Times.
Zajam od 50 milijardi dolara bio bi otplaćen zaradom od zamrznute ruske imovine ukoliko EU bude u mogućnosti produljiti sankcije protiv Moskve na neodređeno vrijeme. Washington zahtijeva da EU produlji sankcije na rusku državnu imovinu, koje istječu svakih šest mjeseci, do kraja rata. Međutim, bilo kakve promjene režima sankcija EU-a zahtijevaju odobrenje svih čelnika, uključujući Viktora Orbána, koji revno brani svoje pravo veta na sankcije.
Prijedlog SAD-a biće na raspravi na virtualnom sastanku ministara financija bloka, na kojem će se raspravljati o tome kako prikupiti sredstva za Kijev. Washington se zalaže za postizanje sporazuma prije summita G7 u Italiji sljedećeg tjedna, gdje će mehanizam financiranja iz dobiti od zamrznute imovine vjerojatno biti središnji element potpore Ukrajini.
-
DebelinJoe
#201517 Re: Ukrajina
Ti u ratu mozes sta god hoćeš, ako imaš čime. Što se mene tiče neka danas sravne Kremlj ako mogu...Ironmen wrote: ↑05/06/2024 09:24Američki visoki dužnosnici izjavljuju da Ukrajinci ne smiju gađati Rusiju balističkim projektilima ATACMS dometa 300 km. Međutim, ukrajinska vojska ima i stare projektile ATACMS dometa 165 km. Znači li to da Ukrajinci ne smiju koristiti sve projektile ATACMS ili samo one dometa 300 km? Naime, razlika od 73 km u dometima ATACMS-a u odnosu na projektile M30 nije zanemariva. S dometom od 92 km M30 ne mogu dosegnuti Kursk. No ATACMS s dometom od 165 km može.
U svakom slučaju, ruska vojska više ne može bezbrižno gomilati snage i pripremati napade u Belgorodskoj oblasti. Još jedna crvena linija je prijeđena, a Putin ne uspijeva naći pravi odgovor. Masovni napadi dronovima kamikazama, balističkim i krstarećim projektilima po Ukrajini nisu ništa novo, traju već dvije godine. Dapače, sve su rjeđi kako se prazne ruske zalihe, prije svega krstarećih projektila. Stoga ne bi bilo čudno da za koji mjesec britanski i francuski krstareći projektili počnu gađati ciljeve kao što su zrakoplovne baze i skladišta streljiva duboko u ruskoj pozadini.
-
lajkujMe
#201518 Re: Ukrajina
Ne moze niko sem komande znati koliko su popunjene jedinice.
Ali cinjenica je da Ukrajinske brigade nisu isto kao NATO brigade, jer su neke Ukrajinske po velicini blize diviziji.
95 Brigada ima 5000 ljudi, 4 bataljona mehanizovane pjesadije, 1 tenkovski bataljon, 1 artiljerijski, 1 PVO, 1 signalni/dron bataljon i 1 inzinjerski bataljon.
Plus 2 logisticka.
Ogromne brigade.
Cinjenica da se tu nalazi 100 bataljona je ogromna cifra. I David je upravu kad ima sumnju u to da su tu samo da se "brane"
Ali cinjenica je da Ukrajinske brigade nisu isto kao NATO brigade, jer su neke Ukrajinske po velicini blize diviziji.
95 Brigada ima 5000 ljudi, 4 bataljona mehanizovane pjesadije, 1 tenkovski bataljon, 1 artiljerijski, 1 PVO, 1 signalni/dron bataljon i 1 inzinjerski bataljon.
Plus 2 logisticka.
Ogromne brigade.
Cinjenica da se tu nalazi 100 bataljona je ogromna cifra. I David je upravu kad ima sumnju u to da su tu samo da se "brane"
-
lajkujMe
#201519 Re: Ukrajina
Ko se sjeca Kharkivske ofanzive, zna da je David mjesec prije pocetka rekao kako misli da ce to doci do ofanzive Ukrajinskih snaga i nacrtao na mapi svaku brigadu i bataljon kojo su dosli da izvrse napad.drug_profi wrote: ↑05/06/2024 12:52 Pa da. I zato jeste tako sročena informacija, jer da je stvarno 100.000 vojnika tu, sigurno se o tome ne bi pjevalo po tviteru.
Nije bas da to odobravam jer na plati servira Rusima taj info ali svijet je danas takav da civil moze doci do takvih informacija uz malo istrazivanja tako da to nije nista ato Rusi sami ne bi mogli saznati.
-
zigzag
#201520 Re: Ukrajina
A li ovo nije rat, ovo je specijalna operacija zauzimanja Kijeva i svrgavanje ZelenskogDebelinJoe wrote: ↑05/06/2024 13:32Ti u ratu mozes sta god hoćeš, ako imaš čime. Što se mene tiče neka danas sravne Kremlj ako mogu...Ironmen wrote: ↑05/06/2024 09:24Američki visoki dužnosnici izjavljuju da Ukrajinci ne smiju gađati Rusiju balističkim projektilima ATACMS dometa 300 km. Međutim, ukrajinska vojska ima i stare projektile ATACMS dometa 165 km. Znači li to da Ukrajinci ne smiju koristiti sve projektile ATACMS ili samo one dometa 300 km? Naime, razlika od 73 km u dometima ATACMS-a u odnosu na projektile M30 nije zanemariva. S dometom od 92 km M30 ne mogu dosegnuti Kursk. No ATACMS s dometom od 165 km može.
U svakom slučaju, ruska vojska više ne može bezbrižno gomilati snage i pripremati napade u Belgorodskoj oblasti. Još jedna crvena linija je prijeđena, a Putin ne uspijeva naći pravi odgovor. Masovni napadi dronovima kamikazama, balističkim i krstarećim projektilima po Ukrajini nisu ništa novo, traju već dvije godine. Dapače, sve su rjeđi kako se prazne ruske zalihe, prije svega krstarećih projektila. Stoga ne bi bilo čudno da za koji mjesec britanski i francuski krstareći projektili počnu gađati ciljeve kao što su zrakoplovne baze i skladišta streljiva duboko u ruskoj pozadini.
-
lajkujMe
- drndalo
#201522 Re: Ukrajina
Hm, nocna optika postaje sve kvalitetnija
- Porodice Foht
#201523 Re: Ukrajina
Osim podrske Ukrajini, jedva cekam da F-16 zaprde iznad glavusha Orki i brze ih posalju u "Vjecna lovista". Nadam se da ce zagrmiti do jeseni. Jelde da hoce, Pici?
- drndalo
#201524 Re: Ukrajina
Zamalo da ga sreca u nesreci spasi... Nesreca, nije imao srece...
- drndalo
#201525 Re: Ukrajina
Ovi operatori su se zaista ustelili kao u igricama nakon ovoliko prakse...