Ukrajina

512MB

#201476 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

Reporter: Šta će biti naprimjer ako Ukrajina obori ruski avion na području Rusije?

Strack-Zimmermann: Onda Rusi imaju jedan avion manje.

:D

Edit: kolega LajkujMe bio brži :sad:
zigzag

#201477 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 04/06/2024 15:29 Ja koliko znam Lyptsi je bio pao samo juzni dio nije.

Tako da ja ovo pikam kao vraceno u kompletu
o kakvim vi selima pričate.

sramota me ispred druge vojne sile :lol: :lol: :lol:
TheRealist

#201478 Re: Ukrajina

Post by TheRealist »

512MB wrote: 04/06/2024 16:15 Reporter: Šta će biti naprimjer ako Ukrajina obori ruski avion na području Rusije?

Strack-Zimmermann: Onda Rusi imaju jedan avion manje.

:D

Edit: kolega LajkujMe bio brži :sad:
I što je jako bitno puno više od toga je rekla. Jasno je dala do znanja zašto se to mora dozvoliti i zašto se Putin mora zaustaviti.
toska

#201479 Re: Ukrajina

Post by toska »

Upaljači na dronovima, prosto i pouzdano, dva električna voda koja će 100% dodirnuti prilikom udara u prepreku i time zatvoriti strujni krug.

ver 1:
Image

ver 2 sa dva moguća strujna kruga, :
Image
Bernardinac

#201480 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

lajkujMe wrote: 04/06/2024 15:32 Prejaka izjava

Ovo je jedini ispravan pristup.
Direktno u gloovu.
Ovu gospođu za NATO sekretarku nakon Stoltenberga.
zigzag

#201481 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

toska wrote: 04/06/2024 16:26 Upaljači na dronovima, prosto i pouzdano, dva električna voda koja će 100% dodirnuti prilikom udara u prepreku i time zatvoriti strujni krug.

cijelo vrijeme kontam šta će im ove žice :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#201482 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

evo imaju i Ukrajinci svoje crne labudove...Hase Tirić na aparatima :lol: :lol: :lol: :lol:
toska

#201483 Re: Ukrajina

Post by toska »

zigzag wrote: 04/06/2024 16:30
toska wrote: 04/06/2024 16:26 Upaljači na dronovima, prosto i pouzdano, dva električna voda koja će 100% dodirnuti prilikom udara u prepreku i time zatvoriti strujni krug.

cijelo vrijeme kontam šta će im ove žice :thumbup:
tnx :) , vidjeli smo da dronovi znaju vrlo sporo letjeti pri udaru u metu, čak i vojnika, svaki drugi način bi bio nepouzdan i sa većim brojem neaktiviranja, sa ovim nema fule.
toska

#201484 Re: Ukrajina

Post by toska »

Hame_ wrote: 02/06/2024 00:39 Brzo objašnjenje: zašto je švedski ASC 890 velika stvar za Ukrajinu.

RO37 za Daily Kos
Petak, 31. maja 2024.

Image
Saab 340 AEW&C sa ASC 890 Radarskim sistemom detekcije.

Dana 29. maja 2024., švedsko Ministarstvo odbrane službeno je objavilo da će Ukrajini prebaciti 2 aviona Saab 340 AEW&C (Airborne Early Warning and Control) opremljena ASC 890. Iako je ovaj potez hvaljen kao iznimno koristan za Ukrajinu, smatram da nije proliveno dovoljno tinte da se objasni zašto ima tako golem značaj.

Ukratko, ova dva Saaba 340, nakon što se njihove sposobnosti budu mogle kombinirati s borbenim eskadrilama F-16, vjerojatno će stati na kraj upotrebi jednog od najmoćnijih ruskih oružja u ovoj godini: KLIZNE BOMBE.

--

Ukrajina ima neke radarske sisteme za rano upozoravanje, ali svi su vezani za zemlju i štoviše, nemaju mogućnosti podatkovne veze, što ograničava njihovu korisnost.

Sposobnost Link 16 ASC 890 je VELIKA stvar, jer omogućuje AEW&C da osigura podatke o radarskom zaključavanju F-16, u osnovi pretvarajući ASC 890 u iznimno moćan radar za ciljanje.

Drugi stariji sistemi za rano upozoravanje mogu otkriti nadolazeće ruske avione i označiti ih za ukrajinske Migove i slično, ali bez mogućnosti radarskog prenosa, ukrajinski presretač se treba približiti neprijateljskom avionu kako bi dobio vlastitu radarsku metu - što je problem kada neprijateljski bombarderi ostaju 30+ km iza zaklona zaštićeni vlastitim SAM baterijama.

Kombinacija ASC 890 / F-16, zajedno s AMRAAM-om (koji ima jedan od najvećih omjera paljbe/ubijanja među projektilima A2A srednjeg dometa) mogla bi biti smrtonosna za ruske snage jedriličarskog bombardiranja.

Cijeli tekst na: https://www.dailykos.com/stories/2024/5 ... t_88723079
On 28 February 1994, a Republika Srpska Air Force J-21 Jastreb aircraft was shot down by a USAF F-16C that was patrolling the UN-imposed no-fly zone over Bosnia. In that engagement, at least three other Serbian aircraft were shot down by USAF F-16Cs using AIM-9 missiles (Banja Luka incident). At that point, three launches in combat had resulted in three kills, resulting in the AMRAAM's being informally named "slammer" in the second half of the 1990s.

During spring 1999, AMRAAMs saw their main combat action during Operation Allied Force, the Kosovo bombing campaign. Six Serbian MiG-29s were shot down by NATO (four USAF F-15Cs, one USAF F-16C, and one Dutch F-16A MLU), all of them using AIM-120 missiles

https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-120_A ... al_history
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#201485 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

kluz franjo wrote: 03/06/2024 23:58 [...]
Ja ću iz zadnjih osmomjesečnih glavinjanja, bez ikakvih značajnih taktičkih ili strateških pomaka, bez ikakvog značajnog teritorijalnog napredovanja, sa nevjerovatnim i nesrazmjernim gubicima u ljudstvu i (pretežno prastaroj) tehnici, zaključiti da je ruska vojna industrija (baš kao i vojska im, baš kao i političko i vojno rukovodstvo u Kremlju im, baš kao i globalni saveznici im, baš kao i prvoligaški im navijači)...
Qrac od ovce.
[...]
:mrgreen: :thumbup:
Spoiler
Show
U učenjima ovog velikog grčkog filozofa vrlina zauzima važno mjesto, ona je prisutna u svim njegovim djelima. Vrlina je za Aristotela temelj idealne ljudske zajednice, a za čovjeka pojedinca ona je najbolji odabir – put koji čovjeka vodi ka ostvarenju njegove uloge. Koliko je etika kao učenje o vrlini važna za Aristotela, vidi se i po tome što je napisao dva djela posvećena isključivo etici: Nikomahova etika i Eudemova etika.

Aristotel – O vrlini: https://nova-akropola.com/filozofija-i- ... -o-vrlini/
*Bez zračnih jastuka i sigurnosnih pojasa - u spoileru ispod...
Spoiler
Show
Dobrodošli u Jackass.
zigzag

#201486 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hame_ wrote: 04/06/2024 18:27

Spoiler
Show
:jbt:

Potpisuj zelenski. Sramota me ispred rusa i lokalnih advokata
Peacean

#201487 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Život na istoku u zapadnim gaćama :D

zforumas

#201488 Re: Ukrajina

Post by zforumas »

Navuk'o gace k'o Bogoljub Saulic
DebelinJoe

#201489 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

JoseMujica wrote: 04/06/2024 16:34

evo imaju i Ukrajinci svoje crne labudove...Hase Tirić na aparatima :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja sam pomislio isto.
drndalo

#201490 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zforumas wrote: 04/06/2024 19:31 Navuk'o gace k'o Bogoljub Saulic
Da ne povuce sta s bubrega...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#201491 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

toska wrote: 04/06/2024 17:35
Hame_ wrote: 02/06/2024 00:39 Brzo objašnjenje: zašto je švedski ASC 890 velika stvar za Ukrajinu.

RO37 za Daily Kos
Petak, 31. maja 2024.

Image
Saab 340 AEW&C sa ASC 890 Radarskim sistemom detekcije.

Dana 29. maja 2024., švedsko Ministarstvo odbrane službeno je objavilo da će Ukrajini prebaciti 2 aviona Saab 340 AEW&C (Airborne Early Warning and Control) opremljena ASC 890. Iako je ovaj potez hvaljen kao iznimno koristan za Ukrajinu, smatram da nije proliveno dovoljno tinte da se objasni zašto ima tako golem značaj.

Ukratko, ova dva Saaba 340, nakon što se njihove sposobnosti budu mogle kombinirati s borbenim eskadrilama F-16, vjerojatno će stati na kraj upotrebi jednog od najmoćnijih ruskih oružja u ovoj godini: KLIZNE BOMBE.

--

Ukrajina ima neke radarske sisteme za rano upozoravanje, ali svi su vezani za zemlju i štoviše, nemaju mogućnosti podatkovne veze, što ograničava njihovu korisnost.

Sposobnost Link 16 ASC 890 je VELIKA stvar, jer omogućuje AEW&C da osigura podatke o radarskom zaključavanju F-16, u osnovi pretvarajući ASC 890 u iznimno moćan radar za ciljanje.

Drugi stariji sistemi za rano upozoravanje mogu otkriti nadolazeće ruske avione i označiti ih za ukrajinske Migove i slično, ali bez mogućnosti radarskog prenosa, ukrajinski presretač se treba približiti neprijateljskom avionu kako bi dobio vlastitu radarsku metu - što je problem kada neprijateljski bombarderi ostaju 30+ km iza zaklona zaštićeni vlastitim SAM baterijama.

Kombinacija ASC 890 / F-16, zajedno s AMRAAM-om (koji ima jedan od najvećih omjera paljbe/ubijanja među projektilima A2A srednjeg dometa) mogla bi biti smrtonosna za ruske snage jedriličarskog bombardiranja.

Cijeli tekst na: https://www.dailykos.com/stories/2024/5 ... t_88723079
On 28 February 1994, a Republika Srpska Air Force J-21 Jastreb aircraft was shot down by a USAF F-16C that was patrolling the UN-imposed no-fly zone over Bosnia. In that engagement, at least three other Serbian aircraft were shot down by USAF F-16Cs using AIM-9 missiles (Banja Luka incident). At that point, three launches in combat had resulted in three kills, resulting in the AMRAAM's being informally named "slammer" in the second half of the 1990s.

During spring 1999, AMRAAMs saw their main combat action during Operation Allied Force, the Kosovo bombing campaign. Six Serbian MiG-29s were shot down by NATO (four USAF F-15Cs, one USAF F-16C, and one Dutch F-16A MLU), all of them using AIM-120 missiles

https://en.wikipedia.org/wiki/AIM-120_A ... al_history
skeptičan sam da će iskarati s ovim ruse kao što su maloruse, al če sigurno dohakat kliznim i otjerat rusku avijaciju dalje od fronta
drug_profi

#201492 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ma bice to nesto tipa 2-3 dana zaredom po 2-3 oborena su34/35 i onda ce stati.
rimano

#201493 Re: Ukrajina

Post by rimano »

Gledajte ove macke sa devet zivota. Posadi bas nista.

https://x.com/Jamie04381095/status/1796 ... tQcYZVb0hQ
Last edited by rimano on 05/06/2024 00:58, edited 1 time in total.
drug_profi

#201494 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ako je vjerovati...

Nije slučajno ovolika nadmoć na terenu projektovana.

A ujedno i primjer šta bi Ukrajini značila mobilizacija, uz dovoljno opreme i tehnike sa Zapada.
DebelinJoe

#201495 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

rimano wrote: 05/06/2024 00:56 Gledajte ove macke sa devet zivota. Posadi bas nista.

A kakva je ovo tehnika ostavljena na cesti? Ruska ili ukrajinska?
Čitalac

#201496 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Još jedan tenkista, ovaj sa specifičnom životnom pričom. I on ističe efikasnu zaštitu od dronova.
Dmytro Balabukha, 34-godišnji tenkist, dočekao je invaziju iza rešetaka popravne kolonije br. 91 u Černihivskoj oblasti. Sud je 2018. osudio Dmytra, sudionika ATO-a i časnika koji se dobrovoljno prijavio na front 2014, na devet godina zatvora za ubojstvo čovjeka. Tragedija o kojoj su pisali svi mediji dogodila se na stanici javnog prijevoza u Kijevu… Još jedan preokret u Balabukhinom životu dogodio se u veljači 2022, kada su neprijateljske haubice počele pucati oko zatvora u kojem je bio gotovo četiri godine. Dmitro, koji je do 2014. radio u bankarskom sektoru, još jednom se vratio na front i postao zapovjednik tenkovske čete 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Sada prelazi na novo časničko mjesto, u jurišnoj satniji koja je formirana od ljudi na izdržavanju kazne…

Koliko su naši tenkovi konkurentni u odnosu na zapadne?
– Mogu reći da se naša oprema (T-64BV) nije ništa lošije pokazala, u nekim slučajevima možda je čak i bolja. Značajan plus Leoparda je što je brži. S nekim se zadaćama jednostavno bolje nosio, jer se brzo probijao na pozicije, a isto tako ih brzo i napuštao. Ne bih rekao da zapadni tenkovi imaju nekakav super oklop. Imam posade koje su izdržale tri pogotka ATGM, a tenk se vratio vlastitim pogonom. Stoga ne bih rekao da nam je zaštita lošija. Vidio sam kako je Abrams jednim pogotkom Lanceta izgubio borbenu sposobnost i u principu izgorio.
Puno je viceva o tome da Rusi na front dovoze vrlo stare modele tenkova, gotovo iz 50-ih. Koliko sam shvatio naše borce to ne zabavlja?
- U pravu si. Tu staru opremu osobno nisam vidio na bojišnici, samo na internetu. Na smjerovima gdje sam ja bio, išli su sa T-90, moderniziranim T-72 i T-80. Čak i tenk iz 50-ih i 60-ih, s lošijim naoružanjem i kalibrom, izaziva strah kod pješaštva. Smiješno je samo onima u pozadini.
U kojoj mjeri dronovi neutraliziraju važnost tenkova u modernom ratovanju? Nemaš li osjećaj da su tenkisti jako nezaštićeni?
- Naprotiv, osjećaš se jako zaštićeno u tenku kad voziš, a oni te počnu udarati kalibrom 120. Što se tiče FPV-a, nažalost, danas je to jedna od vrlo ozbiljnih prijetnji našim tenkovima. Ali već smo izvukli zaključke, već imamo stvarno cool elektroničko ratovanje. Blokira sve kanale na kojima lete dronovi.
Postoji li idealan tenk za vas s kojim biste se voljeli boriti?
– T-80 i njegovi modernizirani modeli. Odlično vozilo, vatrene moći poput T-64, ali s većom brzinom i jurišnim mogućnostima. Od zapadnih, Merkava ili Leopard 2A6. Volio bih probati, ali ne mislim da je bolje boriti se na njima nego na T-80 ili T-84 Oplot.
Ministarstvo pravosuđa kaže da je više od 600 zatvorenika već stupilo u redove Oružanih snaga Ukrajine. Kako ocjenjuješ ovu inicijativu?
- Neki dan sam išao u jednu od kolonija intervjuirati upravo takve ljude. Mislim da će ovo rezultirati i više od očekivanog. Momci su jako motivirani. Nekim osobama koje su izrazile želju služiti u Oružanim snagama ostalo je još godinu dana kazne. Osim toga, postoje ljudi koji su pisali zahtjeve za pridruživanje oružanim snagama Ukrajine od početka invazije punog opsega. To nisu ljudi koji su prisiljeni služiti. Pouzdaniji su od onih koji su mobilizirani na ulici i koji govore: "Neću, nisam ja vojnik". Odmah skidam ružičaste naočale ljudima koje intervjuiram u zatvoru: "Idete u jurišnike. Ovo je vrlo opasan i mukotrpan posao“, a oni kažu: "Da, razumijemo. Nauči nas!" Ako bude dobre pripreme, rezultati će biti dobri. Ne sumnjam da će moralno izdržati.
Koja je borba bila najupečatljivija tijekom godina?
– Tri dana borbi, tri dana neprekidnog rada. Kao zapovjednik satnije ulazio sam u tenk oko pet ujutro i izlazio iz njega kad bi pao mrak. Onda su bili neki sastanci, kontrola nabave streljiva i goriva. Ako sam uspio odspavati dva sata, onda sam to smatrao normalnim danom. To je neprekidna borba, kad ujutro idete na položaje, skrivate se, pravite tenkovske zasjede...Ta stalna putovanja po tri dana bila su jako iscrpljujuća. Ali tada smo napravili odličan posao...
Je li teško vjerovati u pobjedu nakon svih iscrpljujućih godina rata?
- Ja vjerujem. Što će za mene biti pobjeda? Kraj rata, kad se moj narod prestane boriti i kad ljudi prestanu umirati. Zaustavljamo neprijatelja uz veliku cijenu. Za aktivne ofenzivne operacije zapadni saveznici moraju nam dati mnogo, mnogo oružja i streljiva. F-16 mogu promijeniti situaciju, ali, opet, sve ovisi o tome koliko brzo će se ovdje pojaviti, u kojoj količini, i što je najvažnije, koliko će imati municije...
lajkujMe

#201497 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

DebelinJoe wrote: 05/06/2024 01:05
rimano wrote: 05/06/2024 00:56 Gledajte ove macke sa devet zivota. Posadi bas nista.

A kakva je ovo tehnika ostavljena na cesti? Ruska ili ukrajinska?
Ukrajinska, vecinom maxxpro vozila
SanskiBiser

#201498 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ukrajinski vojnik nakon dvije godine ruskog zarobljeništva

Na fotografiji možete vidjeti Romana Vasyliovicha Gorilyka. Vratio se 31. svibnja 2024. vraćajući se kući tijekom razmjene ratnih zarobljenika.
Roman je glavni inspektor kontrolne točke za zaštitu nuklearne elektrane Černobil. Njega i ostalih 168 pripadnika Nacionalne garde koji su čuvali nuklearnu elektranu u Černobilu ruski okupatori uzeli su kao taoce i odvukli ih iz Ukrajine preko Bjelorusije u ožujku 2022.
Njih 89 još uvijek je u zarobljeništvu i ruska ih strana razmjenjuje za ruske vojnike zarobljene u borbi.

Gotovo je nemoguće pogledati. Tako su izgledali zatvorenici u nacističkim koncentracijskim logorima...
Spoiler
Show
Image
Image

Image
drug_profi

#201499 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rusi misle da mogu kako hoće.
Možda i mogu, ali ne i dokle hoće.
A da će se zaboraviti - neće.
I ostaće sramota za vjeke vjekova kao i na njemačkom narodu.
S tim da se Rusi neće nikad otrijezniti jer će ih crkva i dalje trovati, ni jedan političar sa miroljubivom politikom neće nikad uspjeti, i vazda će ostati željni osvete za poniženje koje su zapravo sami uzrokovali.
Ni Srbima budućnost nije svjetlija.

Oko ovih naroda samo rovovi i tenkovske zapreke trebaju postojati. I možda poneki most, ali miniran, spreman za rušenje.
Ironmen

#201500 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Američki visoki dužnosnici izjavljuju da Ukrajinci ne smiju gađati Rusiju balističkim projektilima ATACMS dometa 300 km. Međutim, ukrajinska vojska ima i stare projektile ATACMS dometa 165 km. Znači li to da Ukrajinci ne smiju koristiti sve projektile ATACMS ili samo one dometa 300 km? Naime, razlika od 73 km u dometima ATACMS-a u odnosu na projektile M30 nije zanemariva. S dometom od 92 km M30 ne mogu dosegnuti Kursk. No ATACMS s dometom od 165 km može.

U svakom slučaju, ruska vojska više ne može bezbrižno gomilati snage i pripremati napade u Belgorodskoj oblasti. Još jedna crvena linija je prijeđena, a Putin ne uspijeva naći pravi odgovor. Masovni napadi dronovima kamikazama, balističkim i krstarećim projektilima po Ukrajini nisu ništa novo, traju već dvije godine. Dapače, sve su rjeđi kako se prazne ruske zalihe, prije svega krstarećih projektila. Stoga ne bi bilo čudno da za koji mjesec britanski i francuski krstareći projektili počnu gađati ciljeve kao što su zrakoplovne baze i skladišta streljiva duboko u ruskoj pozadini.
Post Reply