izvrsni direktor wrote: ↑17/06/2024 17:31
jeza u ledja wrote: ↑17/06/2024 17:07
izvrsni direktor wrote: ↑17/06/2024 16:49
Pa jel mislis da je trenutna situaxiju na trzistu nekretnina jednaka onoj iz 2008., pa govoros da je ovo bubble? Koji je novi lehman brothers?
I opet, cijene su od 2008 do eto te 2013 se vratile i nastavile rast, tako da je trenutno bukvalno svaki kupac nekretnine ikad u plusu!
Ne mislim brate ispravio sam. Ne mislim da je bubble na taj nacin, vec govorim da se ne ocekuje rast kakav smo imali zadnjih par godina.
Vjerovatno ima neko ko je izgubio pare.
Ne slazem se ni oko toga. Kamatne dtope su vec prosle vrhunac, pocelo obaranje u europi, za 2 mjeseca ce poceti i u usa
Obaranje kamatnih stopa ce dovesti do ponovnog rasta potraznje za nekretninama. Povecanje potraznje znaci i porast cijena, pravilo ekonomije.
A da ne pricamo u europi o problemu hronicnog nedostatka stambenih jedinica, i to utice na porast cijena.
Osim neke velike ekonomske kriza tipa lehman brothers ili ww3, ne vidim nista sto moze dovesti do pada cijena nekretnina.
Ne kontas sta govorim. Ne kazem da cijene nece rasti, vec govorim da ce rasti mnogo manjim tempom nego zadnjih par godina. A zadnjih par godina su rasle upravo jer su se kamatne stope povecavale, tj. ljudi su znali da ce se povecavati pa su htjeli kupovati na vrijeme.
No glavni razlog povecanja je generalna inflacija, plus pandemija i generalna tranzicija cijele ekonomije (rad od kuce).
Smanjenje rasta cijena nekretnina se vec desilo, dijelom jer raja sad ocekuje pad, kao sto kazes, ali i vecim dijelom jer je inflacija usporila.
Suma sumarum, ne mozes ocekivati da ce ti nekretnina koju kupis danas skociti za 40, 50% za 5 godina, kao sto se desilo nekom ko je kupio prije 5. Realnije je ocekivati neki rast od 15-20% za taj period.
Ovo govorim generalno, naravno ovisi koja je lokacija tacno.