Ovisi od pravila drzave gdje zivis. Jer sada ja kad kupin nekretninu placam 2+1 posto amortizaciju/mortage/glavnicu ( valjda sam ovo dobro upratio ) i ovisno od prihoda moze se dodati jos 3% ( na ovo cu se referirati poslije u postu ) a poslije 10 ( malo izmisljam jer ovisi koliko je otplaceno glavnice ) godine obavezan si placati samo 2% amortizaciju, tako da se u Svedska isplati ako ce ostati duze od 10 godina u istoj nekretnini ili je rentati.jeza u ledja wrote: ↑16/06/2024 20:59Vec sam jednom spominjao. Bar je tako bilo kad sam ja kupovao - ne isplati se kucu kupovati ako ne mislis u njoj zivjeti bar 5 godina. (Osim ako nisi negdje gdje cijene nekretnina bas skacu puno, pa bi onda mogao i ranije.) Tih 3000SEK se valjda povecava svake godine. U trenutku kad prestigne 4k uletices u plus. Naravno od necega se mora poceti.melac wrote: ↑16/06/2024 19:58Upravo u Svedskoj gledamo kucu kupiti, a sada zivimo u stanu u najmu.elcaliente wrote: ↑16/06/2024 15:40 Naravno da je fino imati svoju nekretninu ali nisi uslovi svugdje isti i nije svugdje isplativo.
Razlicite cijene, razliciti porezi, razliciti zakoni.
U Njemackoj pod kirijom zivi 42 miliona ljudi. Ima razlog za to.
Ima i razlog zasto je stanogradnja totalno stala, cak se na trziste u povecanom broju vracaju stanovi koji su ljudi kupili prije par godina pa sada vidi da im je to veliki zalogaj.
Al dzaba sve, nema kupaca.
Kupci kazu nama je to preskupo, investitori kazu nama se ne isplati jeftinije graditi pa tako da necemo nikako.
Puno je zakonski promjena, trziste je postalo nesigurno.
Evo moj licni primjer iz Hrvatske, do prosle godine mi dolazili racuni 200 eur porez na kuce za odmor po stanu.ove godine ljudi poslali racun 500 eur poreza po stanu.
Pocecanje preko 100 posto.
- Stan nas dodje mjesecno cca. 11 000 SEK, 3 soban 84m2
- Kuca bi nas dosla oko 15 000 SEK, 4 sobna + garaza i 1000m2 zemljista
Amortizacija na kredit je cca 3000 SEK ako ne i manje sto ce reci da nam je za 1000 SEK isplatnije zivjeti u stanu.
Neka prednost nove nekretnine je bila prije 20tak godina kada su cijene bile daleko nize a kamate isto tako nize. Jer nije isto kamata od 3% na 150k€ i na 450k€ nema veze i da je kamata 2% na te iznose je ogromna razlika u mjesecnom anuitetu.
Eh sad dvije stvari mogu ici u koris kupovine nekretnine je buduce kretanje cijena prema gore gdje ce se ponistiti efekti povecanih troskova kredit isl, te sto kirija za stan ce se adaptirati godisnje za inflaciju a dok tvoj kredit zadrzava isti iznos glavnice i kroz 5-10 godina inflacija ce pojesti dio kredita.
Plus naravno sto ces zivjeti u vecoj kuci cijelo to vrijeme.
Jedino ako bi ulagao tih 1000SEK u nesto isplativije.
Jeftina ta Svedska pravo.![]()
Recimo da se nadovezem na pricu od @Didier da je onemoguceno imigrantima stjeci nekretninu u mackanje, bome nije mnogo drugacije ni u Svedskoj, mada se ne bih referisao na imigrante vec na srednji i radnicki stalez. POstoji ta neka suptilna ogranicenja za radnu klasu da stekne nekretninu kao npr.
- Znaci sto manje zaradjuse obavezan si vise placati amortizaciju pa tako ako neko zaradjuje ispod nekog nivoa ( recim neka radnicka klasa da radi u trgovini oboje ) mora placati 3+2+1=6% amortizaciju od vrijednosti nekretnine neki period godina pa onda se ukida jedna po jedna, ali to je 10+ godina, a dok bolje placeni placaju 2+1=3% za istu nekretninu - nepravda
- Ako imas slabije placen posao onda trazis kuce na selu ( da ne kazem u PM ) ali tamo ti banka ne da kredit ( iako si kreditno sposoban ) jer procjenjuje da kuca se ne moze prodati za vrijednost kredita.
Tako da radna klasa ostaje uskracena za nekretninu - i mislim da ce nezadovoljstvo nabujati a mozda dobijemo opet povratak samoupravnog socijalizma
Jeftina je Svedska gdje ja zivim