Satovi
Moderator: anex
-
flatron
#2001 Re: Satovi
Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
- amra67
#2002 Re: Satovi
Mislim da je pokvaren?flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
-
flatron
#2003 Re: Satovi
Vidi se da ti je mjesto u kuhinji! Zensko, pa zensko!amra67 wrote:Mislim da je pokvaren?flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
-
shin
#2004 Re: Satovi
flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
Servis.
Mehanizam je prljav pa nema snage, ili je neki rubin otišao. Može još biti par stvari, ali bez servisa nema rješenja.
-
flatron
#2005 Re: Satovi
shin wrote:flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
Servis.
Mehanizam je prljav pa nema snage, ili je neki rubin otišao. Može još biti par stvari, ali bez servisa nema rješenja.
Hvala Vam, a de mi reci je li moguce da je opruga otisla pa da zbog tog zeza, i koliko bi to kostalo da se napravi u servisu. Nije nesto posebno sat, ali je uspomena pa mi znaci. pozz!
-
shin
#2006 Re: Satovi
Može biti i opruga, a što se tiće cijene sve zavisi koji je mehanizam, i kod kojeg majstora se pravi 
-
flatron
#2007 Re: Satovi
Imas li nekog da preporucis, a mehanizam je neki kineski ZLN, nista posebno.shin wrote:Može biti i opruga, a što se tiće cijene sve zavisi koji je mehanizam, i kod kojeg majstora se pravi
-
shin
#2008 Re: Satovi
Nemam, majstor gdje ja pravim neće ni da pogleda kineza.
-
flatron
#2009 Re: Satovi
Ok, hvala ti puno!shin wrote:Nemam, majstor gdje ja pravim neće ni da pogleda kineza.
-
Dwndler
#2010 Re: Satovi
Nije Amra puno profulala, cak sto vise, pogodila je. Jos se ti pravis mangup sa kineskim mehanizmomflatron wrote:Vidi se da ti je mjesto u kuhinji! Zensko, pa zensko!amra67 wrote:Mislim da je pokvaren?flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!![]()
Jeftinije je kupiti drugi, I thinks
Ja bih glasao da ti je otisla spirala ili osovina na kojoj spirala stoji, ali najjednostavnije je otici do urara da on pogleda.
-
acic
#2011 Re: Satovi
pozdrav, nzn jel potrebno ovdje da se predstavi nisam nigde nasao link pa se izvinjavam posto sam tek napravio nalog, ali sam se potrudio da procitam sve 83 stranice o satovima
pitanje je sta mislite o automatic autoquartz mehanizmima sto ima u tissotovom prc 200 T014.421.16.057.00, namjerio sam se uzeti jedan tissot pa me zainteresovao taj mehanizam
jos mi je u opticaju TISSOT T014.430.16.057.00 PRC200 i ovom njegovom 2836-2 mehanizmu pa ce biti svaka korisna informacija od pomoci
UNAPRED VEOMA ZAHVALAN
POZZ
pitanje je sta mislite o automatic autoquartz mehanizmima sto ima u tissotovom prc 200 T014.421.16.057.00, namjerio sam se uzeti jedan tissot pa me zainteresovao taj mehanizam
UNAPRED VEOMA ZAHVALAN
-
shin
#2012 Re: Satovi
Gledaj gdje je baterija zarobljena dole negdje u pola mehanizma. A jednog dana ce je trebati mjenjati.

Idi na standardni quartz ETA mehanizam, mnogo sigurnija opcija ako pitas mene.
Sto se tice sata, nema fule sa Tissotom. Samo jos pripazi jer se taj sat dosta pljakira da ne naletis na pljaku.

Sto se tice sata, nema fule sa Tissotom. Samo jos pripazi jer se taj sat dosta pljakira da ne naletis na pljaku.
- O'zone
- Globalni moderator
#2013 Re: Satovi
Vjeruj da uopšte nije teško doći do baterije. Pošto i sam posjedujem Tissotov autoqartz rasklapao sam ga i mjenjao bateriju bez problema.shin wrote:Gledaj gdje je baterija zarobljena dole negdje u pola mehanizma. A jednog dana ce je trebati mjenjati.
- O'zone
- Globalni moderator
#2014 Re: Satovi
Iskrivila se osovina na malom zupčaniku koji pokreće sekundaricu.flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
- anonimni clan
#2015 Re: Satovi
Kaze:ako ces ga svakodnevno nositi sat je..OK.acic wrote:pozdrav, nzn jel potrebno ovdje da se predstavi nisam nigde nasao link pa se izvinjavam posto sam tek napravio nalog, ali sam se potrudio da procitam sve 83 stranice o satovima![]()
pitanje je sta mislite o automatic autoquartz mehanizmima sto ima u tissotovom prc 200 T014.421.16.057.00, namjerio sam se uzeti jedan tissot pa me zainteresovao taj mehanizamjos mi je u opticaju TISSOT T014.430.16.057.00 PRC200 i ovom njegovom 2836-2 mehanizmu pa ce biti svaka korisna informacija od pomoci
![]()
UNAPRED VEOMA ZAHVALANPOZZ
Za potpuno punjenje je potrebno nositi ga jednu sedmicu i onda ima rezervu za oko jedan-dva mjeseca..zavisno u kojem modusu se koristi.
Vjerujem da ti je poznat princip po kojem ovaj hibrid-mehanizam funcionise.Prvi modeli su bili "malo" bolji pa je bio koristen u Omegi (Omega-Matic).
Ovaj werk je pa recimo pandan Seiko-Kinetics-u i jedino mu zamjeraju opticki gledano tipicno skakutanje sekundare,,tj sekundara skakuce u taktu sekunde a ne krece se ravnomjerno kao kod klasicnog automatika.Ugradjuje se u marke srednje klase kao MIDO, RADO, TISSOT.......
Baterija moze trajati oko 10-15 godina kod normalnog nosenja.....
- almirony
#2016 Re: Satovi
Nosio Seiko 5 dosta dugo, zatim Swatch Irony 10tak godina i sad doslo vrijeme za promjenu. Zelim neki chronograph vrijednosti cca 200 dolara, budući da mogu dobaviti iz USA, a i iz UK. Da li kupovati preko ebaya, jer se plasim dupljaka ili preko provjerenih sajtova (jomashop)? Svaki savjet je dobro dosao
Meni su za oko zapeli Victorinox ili uzeti neki Seiko chronograph?

Meni su za oko zapeli Victorinox ili uzeti neki Seiko chronograph?

-
Adoxxx
- Ramzess Veliki
#2018 Re: Satovi
Nite, sat koji nose engleske specijalne snage, mož' gnjurat' do 200 metara sa njime, ne mož' lako razbiti, cijena 470 $.
Kupio ga u bazi u Afghanistanu, za 40 $, naša prodavačica mi rekla da dam koliko god, samo da se na sigurnosnoj kameri vidi da nešto plaćam.

Kupio ga u bazi u Afghanistanu, za 40 $, naša prodavačica mi rekla da dam koliko god, samo da se na sigurnosnoj kameri vidi da nešto plaćam.

- anonimni clan
#2019 Re: Satovi
Sto nisi kupio jos par komada?Ramzess Veliki wrote:Nite, sat koji nose engleske specijalne snage, mož' gnjurat' do 200 metara sa njime, ne mož' lako razbiti, cijena 470 $.
Kupio ga u bazi u Afghanistanu, za 40 $, naša prodavačica mi rekla da dam koliko god, samo da se na sigurnosnoj kameri vidi da nešto plaćam.![]()
Predpostavljam da nije za prodaju.
-
shin
#2020 Re: Satovi
To samo pukovnici mogu kupiti, jebiga dali mu jedan samo.
- Ramzess Veliki
#2021 Re: Satovi
Nije za prodaju, sad je to uspomena iz Afghanistana. Iskreno nisam ni mislio o vrijednosti satova, imao sam Seiko 5 i dosadio mi je nakon 15 godina (i sad radi nakon 20 godinaanonimni clan wrote: Sto nisi kupio jos par komada?
Predpostavljam da nije za prodaju.
- Ramzess Veliki
#2022 Re: Satovi
Mogao je kupiti svako. J...ga, nisam se sjetio da mogu da ih prodajem. Fora je bila u načinu dopreme - u Free Shopp bi došli kontejneri neselektirane robe i naši ljudi koji su tu radili koa to popisuju, a zaštekaju masu stvari, ne popišu. Tako su neki dobili đabe Magnum čizme koje su oko 600$, ono na kafu.shin wrote:To samo pukovnici mogu kupiti, jebiga dali mu jedan samo.
Ja nisam bio te sreće.
-
Alive
#2023 Re: Satovi
Planiram uzeti sebi neku Doxu u onom shopu u prizemlju Alte. Jeli neko imao iskustva sa njima? Kakva je Doxa u odnosu na bivsa vremena i njihov kvalitet sada? Nemam oko toga dosta iskustva pa... Hvala
-
shin
#2024 Re: Satovi
Nova Doxa nema ništa sa starom Doxom. Porodica Jenny sada drži Doxu koja je restartovana ja mislim 1999. I nalazi se Jenny logo na Doxinim ronilačkim satovima.

Eto logo gore u desnom ćošku.
Fini su satovi, ali sa orginalnom Doxom nemaju veze.

Eto logo gore u desnom ćošku.
Fini su satovi, ali sa orginalnom Doxom nemaju veze.
- budva
#2025 Re: Satovi
Postovani,
mislila sam suprugu kupiti sat na poklon, pa me interesuju vase preporuke marke sata do nekih 500 km, mjesto Sarajevo
,
hvala unaprijed
mislila sam suprugu kupiti sat na poklon, pa me interesuju vase preporuke marke sata do nekih 500 km, mjesto Sarajevo
hvala unaprijed