Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
flatron

#2001 Re: Satovi

Post by flatron »

Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
amra67

#2002 Re: Satovi

Post by amra67 »

flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
Mislim da je pokvaren?
flatron

#2003 Re: Satovi

Post by flatron »

amra67 wrote:
flatron wrote:Pozz raja, imam pitanje za one koji se razumiju u mehanizam satova. U pitanju je sat na navijanje, odnosno mehanicki sat. Imam problem, kada ga navijem i nagnem pod odredjenim uglom, on staje sa radom. Znate li mozda sta je u pitanju, hvala!
Mislim da je pokvaren?
Vidi se da ti je mjesto u kuhinji! Zensko, pa zensko! :D :P
shin

#2004 Re: Satovi

Post by shin »

Servis.

Mehanizam je prljav pa nema snage, ili je neki rubin otišao. Može još biti par stvari, ali bez servisa nema rješenja.
flatron

#2005 Re: Satovi

Post by flatron »

shin wrote:

Servis.

Mehanizam je prljav pa nema snage, ili je neki rubin otišao. Može još biti par stvari, ali bez servisa nema rješenja.

Hvala Vam, a de mi reci je li moguce da je opruga otisla pa da zbog tog zeza, i koliko bi to kostalo da se napravi u servisu. Nije nesto posebno sat, ali je uspomena pa mi znaci. pozz!
shin

#2006 Re: Satovi

Post by shin »

Može biti i opruga, a što se tiće cijene sve zavisi koji je mehanizam, i kod kojeg majstora se pravi :D
flatron

#2007 Re: Satovi

Post by flatron »

shin wrote:Može biti i opruga, a što se tiće cijene sve zavisi koji je mehanizam, i kod kojeg majstora se pravi :D
Imas li nekog da preporucis, a mehanizam je neki kineski ZLN, nista posebno.
shin

#2008 Re: Satovi

Post by shin »

Nemam, majstor gdje ja pravim neće ni da pogleda kineza.
flatron

#2009 Re: Satovi

Post by flatron »

shin wrote:Nemam, majstor gdje ja pravim neće ni da pogleda kineza.
Ok, hvala ti puno! :) Pozz!
Dwndler

#2010 Re: Satovi

Post by Dwndler »

flatron wrote:
amra67 wrote:
Mislim da je pokvaren?
Vidi se da ti je mjesto u kuhinji! Zensko, pa zensko! :D :P
Nije Amra puno profulala, cak sto vise, pogodila je. Jos se ti pravis mangup sa kineskim mehanizmom :x
Jeftinije je kupiti drugi, I thinks :P
Ja bih glasao da ti je otisla spirala ili osovina na kojoj spirala stoji, ali najjednostavnije je otici do urara da on pogleda.
acic

#2011 Re: Satovi

Post by acic »

pozdrav, nzn jel potrebno ovdje da se predstavi nisam nigde nasao link pa se izvinjavam posto sam tek napravio nalog, ali sam se potrudio da procitam sve 83 stranice o satovima :)

pitanje je sta mislite o automatic autoquartz mehanizmima sto ima u tissotovom prc 200 T014.421.16.057.00, namjerio sam se uzeti jedan tissot pa me zainteresovao taj mehanizam :D jos mi je u opticaju TISSOT T014.430.16.057.00 PRC200 i ovom njegovom 2836-2 mehanizmu pa ce biti svaka korisna informacija od pomoci :D

UNAPRED VEOMA ZAHVALAN :D POZZ
shin

#2012 Re: Satovi

Post by shin »

Gledaj gdje je baterija zarobljena dole negdje u pola mehanizma. A jednog dana ce je trebati mjenjati.

Image

Idi na standardni quartz ETA mehanizam, mnogo sigurnija opcija ako pitas mene.

Sto se tice sata, nema fule sa Tissotom. Samo jos pripazi jer se taj sat dosta pljakira da ne naletis na pljaku.
O'zone
Globalni moderator

#2013 Re: Satovi

Post by O'zone »

shin wrote:Gledaj gdje je baterija zarobljena dole negdje u pola mehanizma. A jednog dana ce je trebati mjenjati.

Image

Idi na standardni quartz ETA mehanizam, mnogo sigurnija opcija ako pitas mene.

Sto se tice sata, nema fule sa Tissotom. Samo jos pripazi jer se taj sat dosta pljakira da ne naletis na pljaku.
Vjeruj da uopšte nije teško doći do baterije. Pošto i sam posjedujem Tissotov autoqartz rasklapao sam ga i mjenjao bateriju bez problema.
O'zone
Globalni moderator

#2014 Re: Satovi

Post by O'zone »

Iskrivila se osovina na malom zupčaniku koji pokreće sekundaricu.
anonimni clan

#2015 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

acic wrote:pozdrav, nzn jel potrebno ovdje da se predstavi nisam nigde nasao link pa se izvinjavam posto sam tek napravio nalog, ali sam se potrudio da procitam sve 83 stranice o satovima :)

pitanje je sta mislite o automatic autoquartz mehanizmima sto ima u tissotovom prc 200 T014.421.16.057.00, namjerio sam se uzeti jedan tissot pa me zainteresovao taj mehanizam :D jos mi je u opticaju TISSOT T014.430.16.057.00 PRC200 i ovom njegovom 2836-2 mehanizmu pa ce biti svaka korisna informacija od pomoci :D

UNAPRED VEOMA ZAHVALAN :D POZZ
Kaze:ako ces ga svakodnevno nositi sat je..OK.
Za potpuno punjenje je potrebno nositi ga jednu sedmicu i onda ima rezervu za oko jedan-dva mjeseca..zavisno u kojem modusu se koristi.
Vjerujem da ti je poznat princip po kojem ovaj hibrid-mehanizam funcionise.Prvi modeli su bili "malo" bolji pa je bio koristen u Omegi (Omega-Matic).
Ovaj werk je pa recimo pandan Seiko-Kinetics-u i jedino mu zamjeraju opticki gledano tipicno skakutanje sekundare,,tj sekundara skakuce u taktu sekunde a ne krece se ravnomjerno kao kod klasicnog automatika.Ugradjuje se u marke srednje klase kao MIDO, RADO, TISSOT.......
Baterija moze trajati oko 10-15 godina kod normalnog nosenja.....
almirony

#2016 Re: Satovi

Post by almirony »

Nosio Seiko 5 dosta dugo, zatim Swatch Irony 10tak godina i sad doslo vrijeme za promjenu. Zelim neki chronograph vrijednosti cca 200 dolara, budući da mogu dobaviti iz USA, a i iz UK. Da li kupovati preko ebaya, jer se plasim dupljaka ili preko provjerenih sajtova (jomashop)? Svaki savjet je dobro dosao :thumbup:

Meni su za oko zapeli Victorinox ili uzeti neki Seiko chronograph?

Image
Adoxxx

#2017 Re: Satovi

Post by Adoxxx »

Ramzess Veliki

#2018 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

Nite, sat koji nose engleske specijalne snage, mož' gnjurat' do 200 metara sa njime, ne mož' lako razbiti, cijena 470 $.
Kupio ga u bazi u Afghanistanu, za 40 $, naša prodavačica mi rekla da dam koliko god, samo da se na sigurnosnoj kameri vidi da nešto plaćam. :thumbup:
Image
anonimni clan

#2019 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Ramzess Veliki wrote:Nite, sat koji nose engleske specijalne snage, mož' gnjurat' do 200 metara sa njime, ne mož' lako razbiti, cijena 470 $.
Kupio ga u bazi u Afghanistanu, za 40 $, naša prodavačica mi rekla da dam koliko god, samo da se na sigurnosnoj kameri vidi da nešto plaćam. :thumbup:
Image
Sto nisi kupio jos par komada?
Predpostavljam da nije za prodaju.
shin

#2020 Re: Satovi

Post by shin »

To samo pukovnici mogu kupiti, jebiga dali mu jedan samo.
Ramzess Veliki

#2021 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

anonimni clan wrote: Sto nisi kupio jos par komada?
Predpostavljam da nije za prodaju.
Nije za prodaju, sad je to uspomena iz Afghanistana. Iskreno nisam ni mislio o vrijednosti satova, imao sam Seiko 5 i dosadio mi je nakon 15 godina (i sad radi nakon 20 godina :thumbup: ) pa odlučio uzeti novi. Ostali su uglavnom kupovali Seikove digitalne satove sa svom silom elektronike, od barometra, radija, konekcije sa računarom, telefonski imenik ... ma ne sjećam se svega, ali sat dođe na ruci kao dno od tegle. A ovaj mi je odgovarao radi ribolova, da ne moram sat skidati kad vadim ribu iz vode. I redovno plivam sa njim. :thumbup:
Ramzess Veliki

#2022 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

shin wrote:To samo pukovnici mogu kupiti, jebiga dali mu jedan samo.
Mogao je kupiti svako. J...ga, nisam se sjetio da mogu da ih prodajem. Fora je bila u načinu dopreme - u Free Shopp bi došli kontejneri neselektirane robe i naši ljudi koji su tu radili koa to popisuju, a zaštekaju masu stvari, ne popišu. Tako su neki dobili đabe Magnum čizme koje su oko 600$, ono na kafu. :mrgreen:
Ja nisam bio te sreće. :cry:
Alive

#2023 Re: Satovi

Post by Alive »

Planiram uzeti sebi neku Doxu u onom shopu u prizemlju Alte. Jeli neko imao iskustva sa njima? Kakva je Doxa u odnosu na bivsa vremena i njihov kvalitet sada? Nemam oko toga dosta iskustva pa... Hvala
shin

#2024 Re: Satovi

Post by shin »

Nova Doxa nema ništa sa starom Doxom. Porodica Jenny sada drži Doxu koja je restartovana ja mislim 1999. I nalazi se Jenny logo na Doxinim ronilačkim satovima.

Image

Image

Eto logo gore u desnom ćošku.

Fini su satovi, ali sa orginalnom Doxom nemaju veze.
budva

#2025 Re: Satovi

Post by budva »

Postovani,

mislila sam suprugu kupiti sat na poklon, pa me interesuju vase preporuke marke sata do nekih 500 km, mjesto Sarajevo :D,

hvala unaprijed
Post Reply