Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Najjaci je ovaj @Didier ocam. Lik zaradio kapital u zapadnoj Evropi, osilio se, kupio 3 stana u Sarajevu da bude glavni u raji, odgovara mu kad dodje kao bogati gastarbajter iz Holandije da ga milke perjem po jajima i daju mu termine u opstini i kod notara preko reda. Odgovara mu da moze podmazati gdje treba, a moze svugdje. Odgovara mu sto se parama sve moze zavrsiti, pa i imati najboljeg doktora. Samo si se zajebo za jednu stvar... lako je zaradjivati u Holandiji i kurciti se po Bosni. Da si ostao ovdje, imao bi mozda 3-soban stan, a ne 3 stana, i imao bi para samo za podmazivanje homokinetickog zgloba na tocku raspalog Pezoa 206, a najbolje doktore bi samo gledao na Hayatu u ramazanskom programu.
Cuj ti teorija molim te, kaze pametniji doktori u Bosni nego u Njemackoj, bolje skole u Bosni... da, zato je Njemacka tu gdje jeste a Bosna je daleko ispred.
Seru ovdje kako je u Bosni bolje, a obojica sjede u zapadnoj Evropi. Pa vratite se heroji nasi pa nam pokazite kako se zivi.
@Didier i @Ozimician bi da se jebu a da im ne udje. E ne moze.
Cuj ti teorija molim te, kaze pametniji doktori u Bosni nego u Njemackoj, bolje skole u Bosni... da, zato je Njemacka tu gdje jeste a Bosna je daleko ispred.
Seru ovdje kako je u Bosni bolje, a obojica sjede u zapadnoj Evropi. Pa vratite se heroji nasi pa nam pokazite kako se zivi.
- skafiskafsnjak
#2002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo kad citam sta napisu, meni dodje da se vratim .... bas se zaeba. Ne znam u sta sam ja gledao 30 godina u BiH .... nevjerovatno hahaha.Entropio wrote: ↑11/12/2022 14:09 Najjaci je ovaj @Didier ocam. Lik zaradio kapital u zapadnoj Evropi, osilio se, kupio 3 stana u Sarajevu da bude glavni u raji, odgovara mu kad dodje kao bogati gastarbajter iz Holandije da ga milke perjem po jajima i daju mu termine u opstini i kod notara preko reda. Odgovara mu da moze podmazati gdje treba, a moze svugdje. Odgovara mu sto se parama sve moze zavrsiti, pa i imati najboljeg doktora. Samo si se zajebo za jednu stvar... lako je zaradjivati u Holandiji i kurciti se po Bosni. Da si ostao ovdje, imao bi mozda 3-soban stan, a ne 3 stana, i imao bi para samo za podmazivanje homokinetickog zgloba na tocku raspalog Pezoa 206, a najbolje doktore bi samo gledao na Hayatu u ramazanskom programu.
Jedan primjer. Imao problema sa skiljavoscu oka i sa duplim slikama. Otisao u kliniku svjetlost, rekli mi dobar ti je vid, nije ti nista.
Drugi me poslao neuropsihijatru
Tek nakon nekoliko godina , ovdje mi tacnu dijagnozu daju .... ali kasno, morao operisati jer je kasno naocalama ispravljati ....
I dodje neko da mi kaze da su doktori u BiH bolji
-
Avetinho
#2003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lik je totalno zaslijepljen svojim egom. Za njega bosanski penzioneri i bjelosvjetski narkomani jednako zasluzuju sta ih je snaslo, da kopaju po kantama, jer eto nisu kao on kupili tri stana u Sarajevu i jedan u Belgiji, nego su svoje utrosili na heroin. Kakav uhljup, gadi mi se od te tacke ista od njega citat.Entropio wrote: ↑11/12/2022 14:09 Najjaci je ovaj @Didier ocam. Lik zaradio kapital u zapadnoj Evropi, osilio se, kupio 3 stana u Sarajevu da bude glavni u raji, odgovara mu kad dodje kao bogati gastarbajter iz Holandije da ga milke perjem po jajima i daju mu termine u opstini i kod notara preko reda. Odgovara mu da moze podmazati gdje treba, a moze svugdje. Odgovara mu sto se parama sve moze zavrsiti, pa i imati najboljeg doktora. Samo si se zajebo za jednu stvar... lako je zaradjivati u Holandiji i kurciti se po Bosni. Da si ostao ovdje, imao bi mozda 3-soban stan, a ne 3 stana, i imao bi para samo za podmazivanje homokinetickog zgloba na tocku raspalog Pezoa 206, a najbolje doktore bi samo gledao na Hayatu u ramazanskom programu.
-
Avetinho
#2004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo gledam u brojeve, minimalne i prosjecne penzije protiv troskova zivota, u Bosni i Njemackoj. Nije lako ni Svabama na minimalcu, ali bar od penzije mogu zivjeti bez kopanja po kontejnerima, za razliku od bosanskih penzionera.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 02:15Ja sam napisao prethodno već da 1/3 Njemaca ima penziju ispod 1000€ - i kad se tom istom logikom vodiš, i njima onda penzija taman poklopi kiriju. xD Taman kolika je penzija.
EDIT: Njemački penzioneri u ca. 40% slučajeva imaju vlastitu nekretninu, BH penzioneri 90+ %.
- Bloo
- Globalna šefica
#2005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I njihov penzioni sistem zahtjeva reforme. S tim da nisam vidjela da kod njih penzici kopaju po smecu i hrane se po javnim kuhinjama ili zive kao beskucnici jer nisu mogli da placaju socijalne stanove ili pak da?Ozimician wrote: ↑11/12/2022 02:15 Ja sam napisao prethodno već da 1/3 Njemaca ima penziju ispod 1000€ - i kad se tom istom logikom vodiš, i njima onda penzija taman poklopi kiriju. xD Taman kolika je penzija.
EDIT: Njemački penzioneri u ca. 40% slučajeva imaju vlastitu nekretninu, BH penzioneri 90+ %.
- Ozimician
#2006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Penzioni sistem zahtjeva reforme od kojih oni bježe - tj. da se penzije dijelom isplaćuju iz budžeta (kao što je uradila većina evropskih zemalja već), oni idu linijom da se od 01.01.2023 povećava izdvajanje za penzije (od brutto plate), tako da od iduće godine možemo očekivati jedan neznatan blagi pad netto plate (ispod 1%), te se razmatra produženje radne sedmice i radnog vijeka (već se ide postepeno da se radi do 70 god.). - a sve u cilju opstanka ovakvog penzionog sistema.Bloo wrote: ↑11/12/2022 14:39I njihov penzioni sistem zahtjeva reforme. S tim da nisam vidjela da kod njih penzici kopaju po smecu i hrane se po javnim kuhinjama ili zive kao beskucnici jer nisu mogli da placaju socijalne stanove ili pak da?Ozimician wrote: ↑11/12/2022 02:15 Ja sam napisao prethodno već da 1/3 Njemaca ima penziju ispod 1000€ - i kad se tom istom logikom vodiš, i njima onda penzija taman poklopi kiriju. xD Taman kolika je penzija.
Recimo Austrija je jedan jako dobar primjer gdje penzioneri stvarno mogu da uživaju u penziji i nemaju egzistencijalnih problema + u Austriji je daleko lakše imati svoju nekretninu i procenat posjedovanja nekretnina je daleko veći nego u Njemačkoj.
Da kopaju po smeću - pa u zemlji gdje su kontejneri uglavnom u sklopu haustora (zavisno od grada do grada) i gdje se smeće sortira - teško je očekviati da će jedan penzioner naći nešto korisno u tom smeću i sam pristup kontejneru mu je dosta teži nego u BiH.
Ono što se može vidjeti jeste da penzioneri kopaju po kantama za smeće na javnim površinama i traže flaše. To možete vidjeti u svakom gradu iznad 50 000 stanovnika ako obratite pažnju.
Caritas i Crveni križ imaju svoje javne kuhinje, koliko ljudi posjećuje te javne kuhinje, to stvarno ne bih znao reći.
EDIT: Ono što sa sigurnošću mogu reći, ono što vadi njihove penzionere, dobar dio pored penzije nastavi da radi neki Mini-Job za ca. 500€ mjesečno, do max 20h sedmično. Prednost je što imaju tu mogućnost, ali je opet loše kad neko sa 40 god staža i 70+ god. mora raditi da obezbjedi sebi normalnu egzistenciju.
-
Hakiz
#2007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, koliko ja imam informacije, postalo je kao nepisano pravilo ponašanja da ljudi kada sjednu negdje u parku ili slično, i popiju piće iz flaše ili konzerve, ne bacaju flaše i konzerve u kante, nego ih ostave na stolu, klupi, zidiću itd, da ovi što ih skupljaju ne moraju roviti po kantama da ih nađu, da im je lakše doći do njih.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 14:56Penzioni sistem zahtjeva reforme od kojih oni bježe - tj. da se penzije dijelom isplaćuju iz budžeta (kao što je uradila većina evropskih zemalja već), oni idu linijom da se od 01.01.2023 povećava izdvajanje za penzije (od brutto plate), tako da od iduće godine možemo očekivati jedan neznatan blagi pad netto plate (ispod 1%), te se razmatra produženje radne sedmice i radnog vijeka (već se ide postepeno da se radi do 70 god.). - a sve u cilju opstanka ovakvog penzionog sistema.
Recimo Austrija je jedan jako dobar primjer gdje penzioneri stvarno mogu da uživaju u penziji i nemaju egzistencijalnih problema + u Austriji je daleko lakše imati svoju nekretninu i procenat posjedovanja nekretnina je daleko veći nego u Njemačkoj.
Da kopaju po smeću - pa u zemlji gdje su kontejneri uglavnom u sklopu haustora (zavisno od grada do grada) i gdje se smeće sortira - teško je očekviati da će jedan penzioner naći nešto korisno u tom smeću i sam pristup kontejneru mu je dosta teži nego u BiH.
Ono što se može vidjeti jeste da penzioneri kopaju po kantama za smeće na javnim površinama i traže flaše. To možete vidjeti u svakom gradu iznad 50 000 stanovnika ako obratite pažnju.
Caritas i Crveni križ imaju svoje javne kuhinje, koliko ljudi posjećuje te javne kuhinje, to stvarno ne bih znao reći.
-
Avetinho
#2008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zaboga ne skupljaju staklo i plastiku da od njih prave sendvice jer nemaju sta drugo jesti, nego ih prodaju. Ova djelatnost je korisna i pozeljna iz milion razloga, nemam vremena sve nabrajati. Samo za nase uobrazene sminkere je ovaj posten rad ispod casti i dostojanstva, svugdje drugo se cijeni i dobije postovanje koje zasluzuje.
-
Hakiz
#2009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Misliš, advokati, ljekari, profesori, političari, IT stručnjaci, bankari, direktori korporacija itd tu djelatnost obavljaju kao dopunsko zanimanje, hobi, volonterski rad?Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:20Pa zaboga ne skupljaju staklo i plastiku da od njih prave sendvice jer nemaju sta drugo jesti, nego ih prodaju. Ova djelatnost je korisna i pozeljna iz milion razloga, nemam vremena sve nabrajati. Samo za nase uobrazene sminkere je ovaj posten rad ispod casti i dostojanstva, svugdje drugo se cijeni i dobije postovanje koje zasluzuje.
-
Avetinho
#2010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pise ti gore lijepo da prodaju staklo i plastiku, i uglavnom nije volonterski rad. Nekad mozda i jeste -- eno vidi navijace Japana kako skupljaju smece po katarskim stadionima bez ikakve naknade. Zasto ne bi skupljali i po svojim vlastitim parkovima? Sta su po zanimanju bili u svoje vrijeme ne znam. Da im nije do novaca stalo, sumnjam da bi to radili, sumnjam da bi ista radili -- bas kao i ostatak populacije koji nisu penzioneri.Hakiz wrote: ↑11/12/2022 15:24Misliš, advokati, ljekari, profesori, političari, IT stručnjaci, bankari, direktori korporacija itd tu djelatnost obavljaju kao dopunsko zanimanje, hobi, volonterski rad?Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:20
Pa zaboga ne skupljaju staklo i plastiku da od njih prave sendvice jer nemaju sta drugo jesti, nego ih prodaju. Ova djelatnost je korisna i pozeljna iz milion razloga, nemam vremena sve nabrajati. Samo za nase uobrazene sminkere je ovaj posten rad ispod casti i dostojanstva, svugdje drugo se cijeni i dobije postovanje koje zasluzuje.
Da ti ponovim: samo za bosanske sminkere ovo je ispod casti. Vidi babo smetljara. Nije sine ono smetjar. On je cistac, a mi smo smetljari.
Last edited by Avetinho on 11/12/2022 15:36, edited 2 times in total.
-
Hakiz
#2011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prva rečenica tvog posta kojk sam komentarisao. Da, rade to jer nemaju drugi prihod kojim bi imali šta jesti.Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:29Pise ti gore lijepo da prodaju staklo i plastiku, i uglavnom nije volonterski rad. Nekad mozda i jeste -- eno vidi navijace Japana kako skupljaju smece po katarskim stadionima bez ikakve naknade. Zasto ne bi skupljali i po svojim vlastitim parkovima? Sta su po zanimanju bili u svoje vrijeme ne znam. Da im nije do novaca stalo, sumnjam da bi to radili, sumnjam da bi ista radili -- bas kao i ostatak populacije koji nisu penzioneri.
-
Avetinho
#2012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao i vecina populacije na Planeti. Niko (ili velika vecina) ne radi sto voli, nego sto nema sta jesti. Da li su svi ovi bas penzioneri, ili su i advokati i ljekari -- ne znam, a sumnjam da i ti znas.Hakiz wrote: ↑11/12/2022 15:32Prva rečenica tvog posta kojk sam komentarisao. Da, rade to jer nemaju drugi prihod kojim bi imali šta jesti.Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:29
Pise ti gore lijepo da prodaju staklo i plastiku, i uglavnom nije volonterski rad. Nekad mozda i jeste -- eno vidi navijace Japana kako skupljaju smece po katarskim stadionima bez ikakve naknade. Zasto ne bi skupljali i po svojim vlastitim parkovima? Sta su po zanimanju bili u svoje vrijeme ne znam. Da im nije do novaca stalo, sumnjam da bi to radili, sumnjam da bi ista radili -- bas kao i ostatak populacije koji nisu penzioneri.
U svakom slucaju, nekom ko poredi penzionere i narkomane, ili kopanje po kantama za ostacima hrane sa skupljanjem korisnog otpada -- njemu nije dobro.
-
Hakiz
#2013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvo ne shvatiš, onda počneš vrijeđati.Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:35Kao i vecina populacije na Planeti. Niko (ili velika vecina) ne radi sto voli, nego sto nema sta jesti. Da li su svi ovi bas penzioneri, ili su i advokati i ljekari -- ne znam, a sumnjam da i ti znas.
U svakom slucaju, nekom ko poredi penzionere i narkomane, ili kopanje po kantama za ostacima hrane sa skupljanjem korisnog otpada -- njemu nije dobro.
Idi, umij se
-
Avetinho
#2014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svako ko se prepoznao u mom komentaru -- o poredjenju penzionera sa narkomanima ili skupljanja ostatako hrane sa skupljanjem korisnog otpada -- zasluzuje svaki naziv iz knjige koji se moze pronac.Hakiz wrote: ↑11/12/2022 15:45Prvo ne shvatiš, onda počneš vrijeđati.Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:35
Kao i vecina populacije na Planeti. Niko (ili velika vecina) ne radi sto voli, nego sto nema sta jesti. Da li su svi ovi bas penzioneri, ili su i advokati i ljekari -- ne znam, a sumnjam da i ti znas.
Idi, umij se![]()
- Ozimician
#2015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Objasnio sam u postu iznad zašto ne kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom - jer ne mogu to da rade, sve i da hoće !Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:35Kao i vecina populacije na Planeti. Niko (ili velika vecina) ne radi sto voli, nego sto nema sta jesti. Da li su svi ovi bas penzioneri, ili su i advokati i ljekari -- ne znam, a sumnjam da i ti znas.
- kontejneri se nalaze u sklopu haustora i zaključani su
- otpad se sortira, pa se i nema šta probrati
A ne rade to sigurno iz altruističkih razloga, nego da mogu sebi kupiti nešto za taj novac.
- skafiskafsnjak
#2016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ekoloski su osvjesceniOzimician wrote: ↑11/12/2022 16:02Objasnio sam u postu iznad zašto ne kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom - jer ne mogu to da rade, sve i da hoće !Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:35
Kao i vecina populacije na Planeti. Niko (ili velika vecina) ne radi sto voli, nego sto nema sta jesti. Da li su svi ovi bas penzioneri, ili su i advokati i ljekari -- ne znam, a sumnjam da i ti znas.
U svakom slucaju, nekom ko poredi penzionere i narkomane, ilikopanje po kantama za ostacima hrane sa skupljanjem korisnog otpada -- njemu nije dobro.
A ne rade to sigurno iz altruističkih razloga, nego da mogu sebi kupiti nešto za taj novac.
-
Hakiz
#2017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E, to, toskafiskafsnjak wrote: ↑11/12/2022 16:06Ekoloski su osvjesceniOzimician wrote: ↑11/12/2022 16:02
Objasnio sam u postu iznad zašto ne kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom - jer ne mogu to da rade, sve i da hoće !
A ne rade to sigurno iz altruističkih razloga, nego da mogu sebi kupiti nešto za taj novac.![]()
-
Avetinho
#2018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz kojih razloga to rade -- ne znas pouzdano i za svakog, niti da li su mahom penzioneri. Vecina radi radi dodatnog prihoda vjerovatno, ali u tome nema nicega ponizavajuceg, jer vecina ljudskog roda na planeti nesto radi "kako bi mogli sebi kupiti nesto za taj novac". Ima ih sto siguran sam rade i "iz altruistickih razloga". Znam iz vlastitog iskustva jer i sam s vremena na vrijeme to radim, jer vise volim da zivim u cistoj sredini, makar me to kostalo nekoliko sati potrosenih u odrzavanju mjesta koje volim i cijenim. A i akcije drugih, kojima smo svi imali priliku svjedociti na TV slikama sa stadiona u Kataru, govore u prilog. Izgleda da samo bosanski sminkeri iz visine gledaju na ovakvo nesto.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 16:02Objasnio sam u postu iznad zašto ne kopaju po kontejnerima u potrazi za hranom - jer ne mogu to da rade, sve i da hoće !Avetinho wrote: ↑11/12/2022 15:35
Pitanje zakljucanih kontejnera je posebno. Da li u Njemackoj to rade kako bi sprijecili sirotinju da zivi po kontejnerima, ili da sklone kucno smece sa ulica iz higijenskih i zdravstvenih razloga, ako ti je bas stalo istrazuj. Ja licno mislim da je u pitanju ocuvanje zdravlja i okoline, a ne agenda protiv sirotinje.
- Rugafet
#2019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#2020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Azdaja direktorica KCUS sa laznom diplomom.Rugafet wrote: ↑11/12/2022 16:38Mislim ono kakva tema. Ono kao da poredis yuga i Teslu. I to ljudi još pišu kilometarske postove i analize a ono ko ima dva grama mozga kopa i rukama i nogama da bježi odatle i ne okreće se. Pa evo ja sam od kraja rata nadao se nečemu i tako sve do 2018 kad sam skonto da je gore tad po svim osnovama nego 96. Doso u USA i doslovno se preporodio, neke stvari ne mogu da vjerujem kako funkcionisu pa kad napišem tu napadaju ne da se foliram i sl. Život prodje u ‘biće bolje’ jebes to. I onda se pojave likovi sa pričom o zdravstvu, penzionerima i sl. a siguran sam da to sad kako je kod nas ne može gore od toga, znaci dno dna, mulj, zabokrecina i tako svake godine sve gore i gore.
Jel treba dalje ?
Al vidi ... ti si otisao 2018. Garant se od tada sve popravilo
- Rugafet
#2021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto me nazad u to blagostanje, primjetio sam dva narkomana ovde
- konoplja
#2022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E pa jebiga sada...Ozimician wrote: ↑11/12/2022 10:43Gdje sam ja rekao da je obrazovanje u BiH bolje nego u Njemačkoj ? - rekao sam da je teška tema (i da je svakako treba dublje analizirati).
NIje sve crno-bijelo.
Ali eto, kao što sam naveo - neko kaže da je vani "zbog djece" - a pošalje dijete u Sarajevo na fakultet, kako onda to objasniti. Očito je da mu je u BiH dostupnije nego tamo.
Ako je tvoj prvi post da napises kako Didi nije nista slagao i ja odgovorom na to kopirajuci njegovu prvu recenicu koja je apsolutna neistina ("Njemacko obrazovanje nije nista bolje od naseg obrazovanja."), pa se pocnemo raspravljati oko toga, kakav to dojam ostavlja na ljude?
Prva replika ti je da je to teska i siroka tema i zatim pocinjes relativizirati, spominjes neke anekdote i odlazis na neke tangente koji nas se ne ticu u da minimaliziras jedino ono sto nas se tice - Njemacko obrazovanje je bolje od naseg.
Jest, od grada do grada je i od skole do skole je - kao kod nas.
Studiji su plusevi i minusi, a znanja sto se tice, ti nisi primjetio opipljivu razliku - TI.
Pa da i kod njih ima fakulteta ko Travnik kod nas.
Predavala engleski nastavnica koja ne zna engleski jer nisu imali zamjenu.
Diskriminiraju se strana djeca.
Price i pricice za laku noc. Pa ti kazem ajdemo pogledati sta kazu u svijetu priznate i objektivne statistike. Dodemo do PISA testa pa pises o djeci iz Poljske, Slovenije, Norveske i Njemacke. Gdje je tu Bosna? O njoj pricamo to je materija nase diskusije. Nisi ni spomenuo vec opet da minimaliziras Njemacko skolstvo pises o tome kako su djeca iz Poljske i Slovenije bolje rezultate ostvarila. Bas WTF.
Objasnim da mene to ne zanima jer poredimo Bosnu i Njemacku. Tu moras kapitulirati jer nemas vise gdje pa ti je odgovor da napokon jasno napises da je obrazovanje bolje u Njemackoj.
Ne mozes se tu zaustaviti vec opet mora neko diskreditiranje Njemacke edukacije ali sad ce mo to nazvati drugim imenom. Sada je to dostupnost obrazovanja.Pa znaš kako - obrazovanje svakako jeste bolje općenito kad gledaš i Njemačka je naravno po svim mjerljivim parametrima bolja od BiH - to nije upitno.
I tako krenu opet price i pricice za laku noc. Anekdote o djeci dijaspore koja studira u BiH. Hendikepi za migrante, na papiru imas dobro obrazovanje ali ne mozes do njega doci.Ali uz ovo sve, postavlja se pitanje - DOSTUPNOSTI tog dobrog obrazovanja.
To je summarum nase diskusije.
Normalno da cu ti nakon svega toga odgovorti sa hvala sto si napokon eksplicitno napisao da je obrazovanje u Njemackoj bolje od obrazovanja u Bosni.
Eto mozemo sad o dostupnosti.
Imamo li neke podatke koliko ljudi iz BiH ode vani studirati, a koliko dode nama?
Je li lose sto nije dostupno? Je li treba svaki glupson da studira? Zar nije bolje da je sto selektivnije pa da se najbolji proberu?
- konoplja
#2023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koji ublehas. Nas tipski dijasporac.
- JanuaryJones
#2024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
“Biće bolje virus čekanja”. Čekanje je najgori oblik ropstva.Rugafet wrote: ↑11/12/2022 16:38Mislim ono kakva tema. Ono kao da poredis yuga i Teslu. I to ljudi još pišu kilometarske postove i analize a ono ko ima dva grama mozga kopa i rukama i nogama da bježi odatle i ne okreće se. Pa evo ja sam od kraja rata nadao se nečemu i tako sve do 2018 kad sam skonto da je gore tad po svim osnovama nego 96. Doso u USA i doslovno se preporodio, neke stvari ne mogu da vjerujem kako funkcionisu pa kad napišem tu napadaju ne da se foliram i sl. Život prodje u ‘biće bolje’ jebes to. I onda se pojave likovi sa pričom o zdravstvu, penzionerima i sl. a siguran sam da to sad kako je kod nas ne može gore od toga, znaci dno dna, mulj, zabokrecina i tako svake godine sve gore i gore.
Last edited by JanuaryJones on 11/12/2022 19:32, edited 1 time in total.
-
Nierika