Kontrolna soba DB -a

Ima li ikakvog induktivnog telefona u kontrolnim sobama njemačkih željeznica?
Moderator: anex
Meni se ponekad učini da se s tobom konačno može normalno i civilizirano razgovarati, ali izgleda to nije slučaj.
Njemačka je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da uvede program vrijedan 1,7 milijardi eura za potporu operaterima željezničkog teretnog prijevoza pojedinačnih i grupnih usluga prijevoza vagona.
Njemački savezni ministar Volker Wissing najavio je da će vlada uložiti 40 milijardi eura do 2027. u okviru plana obnove željeznice i programa digitalizacije koji će poboljšati usluge prijevoza putnika i tereta uz povećanje energetske učinkovitosti.
Al' biće akobogda med i mlijeko sad kako je smijenjen Džafić. Obećana zemlja, dabome, samo ne znam kome.Za Željeznice FBiH 20,5 miliona KM od Vlade FBiH, "Osmorka" i HDZ im ranije "skinuli" 10 miliona
Pa vidi, na teret subvencija i dotacija za odrzavanje infrastrukture koje vlada svake godine uplacuje Zeljeznicama, a radi se o, u kumulativu, o 100nama miliona KM, zadnjih deceniju, plus pare za izmirenje doprinosa, uhljebima (nisu svi al dobra vecina) se dijele povecanja plata konstantno, regresi, topli maks, plus 400-500 po ovim novim uredbama, uprava prima 5.200 plus minuli plus topli plus svasta nesta, generalni 7.000 plus topli plus svasta nesta (vise od pola miliona godisnje samo za davanja upravi)...a sve to od privrede i od nasih para-iz budzeta, a infrastruktura u klincu. Pare dolaze od privrednih giganata i drzavne ibfrastrukture (naprsvio neko nekad, a ni obicna signalizacija se nije nesto popravila)a ne nekom borbom na trzistu (monopolist). U pravu si, obecana zemlja za nekog . Nije da se razumijemo bolje ni u drugim jp velikim koji su monopolisti. Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.ShnjaZZZ wrote: ↑21/11/2024 01:01Njemačka je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da uvede program vrijedan 1,7 milijardi eura za potporu operaterima željezničkog teretnog prijevoza pojedinačnih i grupnih usluga prijevoza vagona.Njemački savezni ministar Volker Wissing najavio je da će vlada uložiti 40 milijardi eura do 2027. u okviru plana obnove željeznice i programa digitalizacije koji će poboljšati usluge prijevoza putnika i tereta uz povećanje energetske učinkovitosti.Al' biće akobogda med i mlijeko sad kako je smijenjen Džafić. Obećana zemlja, dabome, samo ne znam kome.Za Željeznice FBiH 20,5 miliona KM od Vlade FBiH, "Osmorka" i HDZ im ranije "skinuli" 10 miliona
Ok.ShnjaZZZ wrote: ↑20/11/2024 22:47 Šta fali tom induktorskom telefonu tačno? On služi samo za komunikaciju između otpravnika vozova i skretničara na blokovima kad se najavljuje voz i njegova trasa tj ulaz/izlaz. Za rad na terenu otpravnik, vođa manevre i skretničari imaju jako kvalitetne Motoroline radio stanice.
Ja sam mislio da si ti pod infrastrukturom.
Evo, prošle godine se dobilo 20 miliona maraka. Jesi li svjestan koliko je to minorna cifra i koliko košta održavanje infrastrukture, kamoli ulaganje u novu. Jedan željeznički prag sa ugradnjom košta oko 150 maraka. Da promijeniš papuče na vagonu moraš izdvojiti 4500 maraka, a ŽFBH ima kolski park od oko 2000 kola. Papuče moraš zamijeniti makar jednom godišnje, ono minimum minimuma to je dakle 2000 x 4500. Izračunaj. Itd itd. Mogao bih do sutra baratat ciframa ali mi ne biste vjerovali.MAha wrote: ↑21/11/2024 01:34 Pa vidi, na teret subvencija i dotacija za odrzavanje infrastrukture koje vlada svake godine uplacuje Zeljeznicama, a radi se o, u kumulativu, o 100nama miliona KM, zadnjih deceniju, plus pare za izmirenje doprinosa, uhljebima (nisu svi al dobra vecina) se dijele povecanja plata konstantno, regresi, topli maks, plus 400-500 po ovim novim uredbama, uprava prima 5.200 plus minuli plus topli plus svasta nesta, generalni 7.000 plus topli plus svasta nesta (vise od pola miliona godisnje samo za davanja upravi)...a sve to od privrede i od nasih para-iz budzeta, a infrastruktura u klincu. Pare dolaze od privrednih giganata i drzavne ibfrastrukture (naprsvio neko nekad, a ni obicna signalizacija se nije nesto popravila)a ne nekom borbom na trzistu (monopolist). U pravu si, obecana zemlja za nekog . Nije da se razumijemo bolje ni u drugim jp velikim koji su monopolisti. Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.
Ama otkud znam. Ne bavim se tim. Samo ovako gledajuci ove muzejske primjerke, jebiga ne mozes da se ne nacudis.
Eh sad pričamoThorgerson wrote: ↑21/11/2024 11:40Ama otkud znam. Ne bavim se tim. Samo ovako gledajuci ove muzejske primjerke, jebiga ne mozes da se ne nacudis.
Postoji li automaski nacin da se implementira za skretnicu?
Mislim ono laik sam, ali onako kontam, vjerovatno postoji. Tipa sjedis i pritisnes dugme, imas ekran gledas i pratis.
Sve ovo sto si naveo - normalne drzave imaju.HelaS wrote: ↑21/11/2024 12:18 U početku rehabilitacije poslovanja Željeznica FBiH najprije treba urediti prostor za putnike na najvećoj i reprezentativnoj željezničkoj stanici u BiH - u Sarajevu. Urediti prostorije, uvesti nove sadržaje, zabraniti pušenje unutra, modernizirati prodaju putnih karata, urediti perone i otvoriti i drugi ulaz., itd. Isto to ili slično uraditi i sa drugim putničkim stanicama.
Drugo - po bilo kojoj cijeni, ugovoriti provoz bosanskih vozova željeznicom Hrvatske i dalje, i konačno izaći Talgo putničkim vagonima na evropske pruge i omogućiti strane putničke vagone po našim prugama. Svi bismo pristali na ogromne dotacije države za namirenje tih troškova, ali, dugoročno - to bi bila investicija. Ovako smo ograničeni na 1-2 pruge i nimalo putnika.
Paralelno raditi i na modernizaciji pruga, otvaranju - izgradnji novih trasa, i svemo što se sada ovdje prigovara. S tim da uprava Željeznica FBiH mora imati nekoliko trgovačkih managera, koji neće nužno biti konvencionalni direktori, zavaljeni u svoje budžetske fotelje i da ih nije briga za promet i razvoj, kao svi dosadašnji poslijeratni.
Željeznicama FBiH potrebna je dugotrajna strategija razvoja i kompletan put ka modernizaciji. Ako nemamo stručnjake u BiH, kupimo ih iz inostranstva, oni nisu trošak već investicija.
Pa provjeri na njihovoj web stranici, zajedno sa aktuelnim redom voznje imas i sistem za online kupovinu karti.
E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
Tih 460 nije trajno nego privremeno rješenje.MAha wrote: ↑21/11/2024 20:13E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
Edit, na ovo jos plus 200-250 toplog obroka, koji ti nije iskazan na olatnoj listi. Dakle braco, izadjes hladno 1.700-1.750, Bgm za magacionera nije lose.
Hehehe...kasno si se sjetio da kazes. Nije mati muju karala sti se kocko nego sto se vadio.ShnjaZZZ wrote: ↑21/11/2024 20:22Tih 460 nije trajno nego privremeno rješenje.MAha wrote: ↑21/11/2024 20:13E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
Edit, na ovo jos plus 200-250 toplog obroka, koji ti nije iskazan na olatnoj listi. Dakle braco, izadjes hladno 1.700-1.750, Bgm za magacionera nije lose.
I nisam magaciner u klasičnom smislu nego nešto totalno drugo, samo se radno mjesto tako zove.
Pa nisam to ni krio ali to jednostavno ne računam jer je to pomoć od 6 mjeseci, a ne nešto na što mogu računati svaki mjesecMAha wrote: ↑21/11/2024 20:24Hehehe...kasno si se sjetio da kazes. Nije mati muju karala sti se kocko nego sto se vadio.ShnjaZZZ wrote: ↑21/11/2024 20:22Tih 460 nije trajno nego privremeno rješenje.MAha wrote: ↑21/11/2024 20:13
E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
I nisam magaciner u klasičnom smislu nego nešto totalno drugo, samo se radno mjesto tako zove.
Edit, cek cek, znaci primas platu za jedno radno mjesto a radis nesti sasvim drugo, za stonje predvidjena neka druga plata (pretpostavljam manja). "Interesantno", nastavi...