Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DebelinJoe

#2001 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 20/11/2024 23:13 Ok, stavimo nove telefone od po 20 maraka i svi problemi riješeni. Ne mijenjaš nešto što funkcioniše desetinama godina i nema potrebe da se mijenja jer FUNKCIONIŠE.
Kontrolna soba DB -a

Image

Image

Ima li ikakvog induktivnog telefona u kontrolnim sobama njemačkih željeznica?
ShnjaZZZ

#2002 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Je li nas stvarno porediš sa Njemačkom ili se praviš budala?
DebelinJoe

#2003 Re: Željeznice - all about

Post by DebelinJoe »

ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 00:03 Je li nas stvarno porediš sa Njemačkom ili se praviš budala?
Meni se ponekad učini da se s tobom konačno može normalno i civilizirano razgovarati, ali izgleda to nije slučaj.

Da, poredim nas s Njemačkom. Zašto tvoja firma, a koja se zove ŽFBiH ne bi imala istu ili bar približno isto opremu kao DB? I ne samo opremu, nego i evropsku regulativu, tehniku, tehnologiju i metodologiju? Na kraju, zašto ti kao uposlenik ŽFBiH ne bi imao bar približan ugođaj u svom poslu kao što imaju tvoje kolege iz Njemačke?
ShnjaZZZ

#2004 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Njemačka je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da uvede program vrijedan 1,7 milijardi eura za potporu operaterima željezničkog teretnog prijevoza pojedinačnih i grupnih usluga prijevoza vagona.
Njemački savezni ministar Volker Wissing najavio je da će vlada uložiti 40 milijardi eura do 2027. u okviru plana obnove željeznice i programa digitalizacije koji će poboljšati usluge prijevoza putnika i tereta uz povećanje energetske učinkovitosti.
Za Željeznice FBiH 20,5 miliona KM od Vlade FBiH, "Osmorka" i HDZ im ranije "skinuli" 10 miliona
Al' biće akobogda med i mlijeko sad kako je smijenjen Džafić. Obećana zemlja, dabome, samo ne znam kome.
MAha

#2005 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 01:01
Njemačka je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da uvede program vrijedan 1,7 milijardi eura za potporu operaterima željezničkog teretnog prijevoza pojedinačnih i grupnih usluga prijevoza vagona.
Njemački savezni ministar Volker Wissing najavio je da će vlada uložiti 40 milijardi eura do 2027. u okviru plana obnove željeznice i programa digitalizacije koji će poboljšati usluge prijevoza putnika i tereta uz povećanje energetske učinkovitosti.
Za Željeznice FBiH 20,5 miliona KM od Vlade FBiH, "Osmorka" i HDZ im ranije "skinuli" 10 miliona
Al' biće akobogda med i mlijeko sad kako je smijenjen Džafić. Obećana zemlja, dabome, samo ne znam kome.
Pa vidi, na teret subvencija i dotacija za odrzavanje infrastrukture koje vlada svake godine uplacuje Zeljeznicama, a radi se o, u kumulativu, o 100nama miliona KM, zadnjih deceniju, plus pare za izmirenje doprinosa, uhljebima (nisu svi al dobra vecina) se dijele povecanja plata konstantno, regresi, topli maks, plus 400-500 po ovim novim uredbama, uprava prima 5.200 plus minuli plus topli plus svasta nesta, generalni 7.000 plus topli plus svasta nesta (vise od pola miliona godisnje samo za davanja upravi)...a sve to od privrede i od nasih para-iz budzeta, a infrastruktura u klincu. Pare dolaze od privrednih giganata i drzavne ibfrastrukture (naprsvio neko nekad, a ni obicna signalizacija se nije nesto popravila)a ne nekom borbom na trzistu (monopolist). U pravu si, obecana zemlja za nekog . Nije da se razumijemo bolje ni u drugim jp velikim koji su monopolisti. Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.
Thorgerson

#2006 Re: Željeznice - all about

Post by Thorgerson »

ShnjaZZZ wrote: 20/11/2024 22:47 Šta fali tom induktorskom telefonu tačno? On služi samo za komunikaciju između otpravnika vozova i skretničara na blokovima kad se najavljuje voz i njegova trasa tj ulaz/izlaz. Za rad na terenu otpravnik, vođa manevre i skretničari imaju jako kvalitetne Motoroline radio stanice.
Ok.

Ako je Dzafic imao u svojoj kancelariji isto stari telefon. I ovakav ugodjan. Onda sve ok.

Ne vjerujem. Jos se cudis, sta mu fali.

Nemoj se uvrijeduti, ali vi po ovim firmama tipa Zeljeznice, Gras, Vodovod, Kjkp Rad tacno zivite u svom nekom svijetu, zapeli u 80-im. I jos su vas ubijedili da to sasvim ok. Umjesto da vam olaksaju posao. Modernizuju. Neka. Sta fali. I ovo radi.
ShnjaZZZ

#2007 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Ali de mi objasni kako će se nadzorniku skretnica ili skretničaru olakšat posao tako što će se stavit neki bežični telefon od 20-30 maraka umjesto ovog?
ShnjaZZZ

#2008 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

MAha wrote: 21/11/2024 01:34 Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.
Odlično mi je, legne milja svaki mjesec :oops: plus topli elham. Uhljebljeni smo u pm
Spoiler
Show
Image
Seawolf

#2009 Re: Željeznice - all about

Post by Seawolf »

ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 09:34
MAha wrote: 21/11/2024 01:34 Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.
Odlično mi je, legne milja svaki mjesec :oops: plus topli elham. Uhljebljeni smo u pm
Spoiler
Show
Image
Ja sam mislio da si ti pod infrastrukturom.
ShnjaZZZ

#2010 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

MAha wrote: 21/11/2024 01:34 Pa vidi, na teret subvencija i dotacija za odrzavanje infrastrukture koje vlada svake godine uplacuje Zeljeznicama, a radi se o, u kumulativu, o 100nama miliona KM, zadnjih deceniju, plus pare za izmirenje doprinosa, uhljebima (nisu svi al dobra vecina) se dijele povecanja plata konstantno, regresi, topli maks, plus 400-500 po ovim novim uredbama, uprava prima 5.200 plus minuli plus topli plus svasta nesta, generalni 7.000 plus topli plus svasta nesta (vise od pola miliona godisnje samo za davanja upravi)...a sve to od privrede i od nasih para-iz budzeta, a infrastruktura u klincu. Pare dolaze od privrednih giganata i drzavne ibfrastrukture (naprsvio neko nekad, a ni obicna signalizacija se nije nesto popravila)a ne nekom borbom na trzistu (monopolist). U pravu si, obecana zemlja za nekog . Nije da se razumijemo bolje ni u drugim jp velikim koji su monopolisti. Razumijem ja svakog kome je dobro da hoce da to zadrzi, ali malo realnosti nije naodmet. Ziv ti meni bio.
Evo, prošle godine se dobilo 20 miliona maraka. Jesi li svjestan koliko je to minorna cifra i koliko košta održavanje infrastrukture, kamoli ulaganje u novu. Jedan željeznički prag sa ugradnjom košta oko 150 maraka. Da promijeniš papuče na vagonu moraš izdvojiti 4500 maraka, a ŽFBH ima kolski park od oko 2000 kola. Papuče moraš zamijeniti makar jednom godišnje, ono minimum minimuma to je dakle 2000 x 4500. Izračunaj. Itd itd. Mogao bih do sutra baratat ciframa ali mi ne biste vjerovali.
Sanjarko

#2011 Re: Željeznice - all about

Post by Sanjarko »

Ja ti vjerujem jer sam navikao i od ranije imam poštovanje prema radnicima i majstorima, a znaš kako ide izreka, majstorima da se ne treba miješati u posao, pa samim tim ni radnicima, jedino kad se vidi da švrljaju s poslom.
Thorgerson

#2012 Re: Željeznice - all about

Post by Thorgerson »

ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 09:20 Ali de mi objasni kako će se nadzorniku skretnica ili skretničaru olakšat posao tako što će se stavit neki bežični telefon od 20-30 maraka umjesto ovog?
Ama otkud znam. Ne bavim se tim. Samo ovako gledajuci ove muzejske primjerke, jebiga ne mozes da se ne nacudis.

Postoji li automaski nacin da se implementira za skretnicu?

Mislim ono laik sam, ali onako kontam, vjerovatno postoji. Tipa sjedis i pritisnes dugme, imas ekran gledas i pratis.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2013 Re: Željeznice - all about

Post by izvrsni direktor »

I svi ovi radnici u javnim firmama su kao ovaj kolega forumas
Sav javasluk i nerad su mu sasvim ok, nigdje problem ne vidi, vec bi kako od blata uduplao odgovornog sa taj sav javasluk i nerad
ShnjaZZZ

#2014 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Thorgerson wrote: 21/11/2024 11:40
ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 09:20 Ali de mi objasni kako će se nadzorniku skretnica ili skretničaru olakšat posao tako što će se stavit neki bežični telefon od 20-30 maraka umjesto ovog?
Ama otkud znam. Ne bavim se tim. Samo ovako gledajuci ove muzejske primjerke, jebiga ne mozes da se ne nacudis.

Postoji li automaski nacin da se implementira za skretnicu?

Mislim ono laik sam, ali onako kontam, vjerovatno postoji. Tipa sjedis i pritisnes dugme, imas ekran gledas i pratis.
Eh sad pričamo :-D
Naravno da postoji taj način i neke stanice imaju taj sistem, npr znam da u Zenici imaju Putna i Nemila automatske skretnice. Problem je što su baš zastarile i što je to skupa investicija.

ArcelorMittal je htio ugradit ih kod sebe kad sam radio kod njih jer oni stalno gledaju kako da smanje broj ljudi i bio im je previsok broj od 10 zaposlenih na 2 bloka čiji je posao samo da okreću skretnice u zadati smjer i dali su holandskoj firmi da urade projekat.

Implementacija i ugradnja tog sistema bi koštala oko 9 miliona maraka bez grijača (sa grijačima mi se čini da je bilo nešto skuplje) i postoji opasnost da zimi taj sistem zaledi i opet nisi ništa dobio, moraju se okretat ručno tako da je Mittal nastavio vjerovat tim skretničarima :)
ZoomZoomKiwi

#2015 Re: Željeznice - all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Otpor bilo kakvoj digitalizaciji i uopće napretku nam je u krvi, svima u BiH!
Svaka nadogradnja koja bi podrazumijevala neki vid obuke, učenja nekog novog procesa, neki promil zalaganja i truda, se odmah u startu odbacuje.

"Ne talasaj" nam je životni moto.

Zato nam je sustav e-građanin nepostojeći, i dalje stojimo u redovima za svaki mogući jebeni papir i posjećujemo po sto šaltera u danu. Zato i tražimo Citizens Identity Protection System (CIPS) a ne PBA-3 obrazac na šalteru. Znači ljudi dođu na šalter i traže komplet sistem, a ne PBA-3 obrazac. :lol:

Tehnički nepismena nacija, OK, ali tehnički nepismena nacija koja se ne želi opismeniti, e to je :bih:

Ovo govorim u globalu, ne za kolegu Shnjaza za kojeg znam da radi svoj posao vrhunski.
HelaS

#2016 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

U početku rehabilitacije poslovanja Željeznica FBiH najprije treba urediti prostor za putnike na najvećoj i reprezentativnoj željezničkoj stanici u BiH - u Sarajevu. Urediti prostorije, uvesti nove sadržaje, zabraniti pušenje unutra, modernizirati prodaju putnih karata, urediti perone i otvoriti i drugi ulaz., itd. Isto to ili slično uraditi i sa drugim putničkim stanicama.
Drugo - po bilo kojoj cijeni, ugovoriti provoz bosanskih vozova željeznicom Hrvatske i dalje, i konačno izaći Talgo putničkim vagonima na evropske pruge i omogućiti strane putničke vagone po našim prugama. Svi bismo pristali na ogromne dotacije države za namirenje tih troškova, ali, dugoročno - to bi bila investicija. Ovako smo ograničeni na 1-2 pruge i nimalo putnika.

Paralelno raditi i na modernizaciji pruga, otvaranju - izgradnji novih trasa, i svemo što se sada ovdje prigovara. S tim da uprava Željeznica FBiH mora imati nekoliko trgovačkih managera, koji neće nužno biti konvencionalni direktori, zavaljeni u svoje budžetske fotelje i da ih nije briga za promet i razvoj, kao svi dosadašnji poslijeratni.
Željeznicama FBiH potrebna je dugotrajna strategija razvoja i kompletan put ka modernizaciji. Ako nemamo stručnjake u BiH, kupimo ih iz inostranstva, oni nisu trošak već investicija.
Ci-Nick

#2017 Re: Željeznice - all about

Post by Ci-Nick »

Tesko je s nama na kraj izići.
Ako nešto uradiš, zašto si to uradio. Ako nešto ne uradiš, zašto to nisi uradio.
Ljudi koriste opremu staru 50 godina. Nisu je uništili, nisu je prodali pod staro željezo pa kupili novu. Čuvaju inventar.
Stalna sredstva Željeznica FBiH je oko 1,4 milijardi, kapital manji od 800 miliona, znači dugovi sa oko 600 miliona, godišnji prihodi 145 miliona. Ako bi kupovali nepotrebnu opremu koju koristi DB za svojih 10.000 kompozicija dnevno a zadovoljava im ova oprema za njihovih 20 ili 30 kopozicija dnevno, onda bi povećali trošak amortizacije i opteretili ionako krhko poslovanje a ovdje bi dobili komentar, " Koji će im kurac ona moderna oprema za njihovih 20 kompozicija dnevno kad to mogu odraditi i ručno".

Naravno u svakom slučaju u stanice i putni saobraćaj treba investirati da to izgleda pristojno.

P.S. Lupio sam ovo za 10.000 kompozicija. Evo pogledah,.. DB dnevno pokrene 40.000 vozova.
akcija007

#2018 Re: Željeznice - all about

Post by akcija007 »

Da li saobraca regionalni voz 2150 Sarajevo Zenica u 04 44 h iz Sarajeva i u Zenici je u 06 30 U subotu 23.11 ?
Trebam osoba na bus u 7h ujutro iz Zenice da stignem a busa iz SA za Ze nema tako rano da uhvati
Thorgerson

#2019 Re: Željeznice - all about

Post by Thorgerson »

HelaS wrote: 21/11/2024 12:18 U početku rehabilitacije poslovanja Željeznica FBiH najprije treba urediti prostor za putnike na najvećoj i reprezentativnoj željezničkoj stanici u BiH - u Sarajevu. Urediti prostorije, uvesti nove sadržaje, zabraniti pušenje unutra, modernizirati prodaju putnih karata, urediti perone i otvoriti i drugi ulaz., itd. Isto to ili slično uraditi i sa drugim putničkim stanicama.
Drugo - po bilo kojoj cijeni, ugovoriti provoz bosanskih vozova željeznicom Hrvatske i dalje, i konačno izaći Talgo putničkim vagonima na evropske pruge i omogućiti strane putničke vagone po našim prugama. Svi bismo pristali na ogromne dotacije države za namirenje tih troškova, ali, dugoročno - to bi bila investicija. Ovako smo ograničeni na 1-2 pruge i nimalo putnika.

Paralelno raditi i na modernizaciji pruga, otvaranju - izgradnji novih trasa, i svemo što se sada ovdje prigovara. S tim da uprava Željeznica FBiH mora imati nekoliko trgovačkih managera, koji neće nužno biti konvencionalni direktori, zavaljeni u svoje budžetske fotelje i da ih nije briga za promet i razvoj, kao svi dosadašnji poslijeratni.
Željeznicama FBiH potrebna je dugotrajna strategija razvoja i kompletan put ka modernizaciji. Ako nemamo stručnjake u BiH, kupimo ih iz inostranstva, oni nisu trošak već investicija.
Sve ovo sto si naveo - normalne drzave imaju.

Isto tako, sve sto si naveo ne odgovara onima koji lobiraju, onima koji preko svojih ljudi drze poluge odlucivanja..

Zasto da to omogucis putnicima? Odmah napadas prevoznicke firme poput Centre i slicnih.

Zasto da omogucis brzi i bolji transport robe? Udaras na stotine miliona KM vrijednosti poslova privatnih prevoznickih firmi.

Korupcija nas kolje.

I da, zasto omoguciti brze vadjenje papira i digitalizaciju, udario si na hiljade uhljeba.

Itd.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2020 Re: Željeznice - all about

Post by izvrsni direktor »

akcija007 wrote: 21/11/2024 18:34 Da li saobraca regionalni voz 2150 Sarajevo Zenica u 04 44 h iz Sarajeva i u Zenici je u 06 30 U subotu 23.11 ?
Trebam osoba na bus u 7h ujutro iz Zenice da stignem a busa iz SA za Ze nema tako rano da uhvati
Pa provjeri na njihovoj web stranici, zajedno sa aktuelnim redom voznje imas i sistem za online kupovinu karti.
Ujutro kad ustanes na aplikaciji provjeri hoce li voz krenuti na vrijeme ili ce biti par minuta kasnjenja pa da mozes prilagodit polazak na stanicu.

Salim se
ShnjaZZZ

#2021 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

akcija007 wrote: 21/11/2024 18:34 Da li saobraca regionalni voz 2150 Sarajevo Zenica u 04 44 h iz Sarajeva i u Zenici je u 06 30 U subotu 23.11 ?
Saobraća.
MAha

#2022 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

Spoiler
Show
Image
E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
Edit, na ovo jos plus 200-250 toplog obroka, koji ti nije iskazan na olatnoj listi. Dakle braco, izadjes hladno 1.700-1.750, Bgm za magacionera nije lose.
Ma ja, to je ta spika. Nema se tu sta vise polemisat. Nisi kredibilan, ovdje si laganini slago, znamo i iz kojeg razloga. Zasto bi ti se onda i druge stvari vjerovale?
Uglavnom, treba tu reset veliki u svakom slucaju. Firma je muzla gdje je stigla, od vlade, od privrede, stvarana baza posiusnika i "beanitelja", oare se davale na to, zanemarivane osnovne stvari, prikazivano med i mlijeko, a u stvari evi vidjeli smo podosta truhlo. Hajd nek se raspetlja i obejani sve. A ima i sta vjerujem.
Last edited by MAha on 21/11/2024 20:22, edited 1 time in total.
ShnjaZZZ

#2023 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

MAha wrote: 21/11/2024 20:13
Spoiler
Show
Image
E sad vec manipulises braco. Dobijes jos 400-500 joja mimo ove cifre. Akonkazes da ne govorim istinu, onda znam sta si i ko si.
Edit, na ovo jos plus 200-250 toplog obroka, koji ti nije iskazan na olatnoj listi. Dakle braco, izadjes hladno 1.700-1.750, Bgm za magacionera nije lose.
Tih 460 nije trajno nego privremeno rješenje.

I nisam magaciner u klasičnom smislu nego nešto totalno drugo, samo se radno mjesto tako zove.
MAha

#2024 Re: Željeznice - all about

Post by MAha »

ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 20:22
Spoiler
Show
Image

I nisam magaciner u klasičnom smislu nego nešto totalno drugo, samo se radno mjesto tako zove.
Hehehe...kasno si se sjetio da kazes. Nije mati muju karala sti se kocko nego sto se vadio.
Edit, cek cek, znaci primas platu za jedno radno mjesto a radis nesti sasvim drugo, za sto je predvidjena sistematizacijom i pravilnikom neka druga plata (pretpostavljam manja, mozda grijesim, mada sumnjam, obzirom kolko gorljivo branis postojece stanje). "Interesantno", nastavi...
ShnjaZZZ

#2025 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

MAha wrote: 21/11/2024 20:24
ShnjaZZZ wrote: 21/11/2024 20:22

Hehehe...kasno si se sjetio da kazes. Nije mati muju karala sti se kocko nego sto se vadio.
Edit, cek cek, znaci primas platu za jedno radno mjesto a radis nesti sasvim drugo, za stonje predvidjena neka druga plata (pretpostavljam manja). "Interesantno", nastavi...
Pa nisam to ni krio ali to jednostavno ne računam jer je to pomoć od 6 mjeseci, a ne nešto na što mogu računati svaki mjesec :-)
Post Reply