Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

kakavdanakneiskustvu

#2001 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

channel10 wrote:Pored stomatoloske ordinacije.

na ulazu u blatusu?
channel10

#2002 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by channel10 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

na ulazu u blatusu?
Pa samo jednu imate, tu na ulazu u Blatusu u crvenom soliteru.
kakavdanakneiskustvu

#2003 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

channel10 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

na ulazu u blatusu?
Pa samo jednu imate, tu na ulazu u Blatusu u crvenom soliteru.
:thumbup:
user071
Location: Marvin the Paranoid Android: I could calculate your chances of survival, but you won't like it.

#2004 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by user071 »

Pale definitivno.
dječak sa šibicama

#2005 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by dječak sa šibicama »

cuj Pale, grad postao studentski centar, od predratnih 7.000 narastao na 13.000 stanovnika
Bazinga1234

#2006 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bazinga1234 »

Ljubinje, Kalinovik :D
Bosansko Grahovo iako nisam bio tamo, kazu da je uzas.
vazi

#2007 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by vazi »

Kalinovik , bila '98 , strava ...

Nadam se da se do sada situacija promijenila.
dječak sa šibicama

#2008 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Kalinovik nikad nije ni bio carsija ili mjesto, selo obicno... koje je na foru 'ustanicko 41-e' dobilo nekakav status gradica... Kalinovik, Milici, Sekovici, Han Pijesak, sve mjesta u kojima ce ti prije medzed zivot ugroziti, mrki bosanski, nego automobil.

Kalinovik ko da si na mjesec sletio, neke vrtace..
Bazinga1234

#2009 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bazinga1234 »

Maglaj i Zavidovici, tuzna mjesta. Bar kad se uporedjuju sa susjednim :D Tesnjom.
dječak sa šibicama

#2010 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

meni su sva mjesta u dolini rijeke Bosne nekakva siva, odbojna, ne znam kvalitet zivota ne ulazim ali mozda je i do rijeke... ruzna rijeka, prljava
Bazinga1234

#2011 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Bazinga1234 »

dječak sa šibicama wrote:meni su sva mjesta u dolini rijeke Bosne nekakva siva, odbojna, ne znam kvalitet zivota ne ulazim ali mozda je i do rijeke... ruzna rijeka, prljava
A uz dolinu Neretve najljepsa :D Konjic, Mostar, Capljina.
dječak sa šibicama

#2012 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Bazinga1234 wrote:
dječak sa šibicama wrote:meni su sva mjesta u dolini rijeke Bosne nekakva siva, odbojna, ne znam kvalitet zivota ne ulazim ali mozda je i do rijeke... ruzna rijeka, prljava
A uz dolinu Neretve najljepsa :D Konjic, Mostar, Capljina.
pa jeste, Neretva ima taj mediteranski shtih, i Jablanica je cak ljepuskasta :D
zrakomlat

#2013 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by zrakomlat »

dječak sa šibicama wrote:Kalinovik nikad nije ni bio carsija ili mjesto, selo obicno... koje je na foru 'ustanicko 41-e' dobilo nekakav status gradica... Kalinovik, Milici, Sekovici, Han Pijesak, sve mjesta u kojima ce ti prije medzed zivot ugroziti, mrki bosanski, nego automobil.

Kalinovik ko da si na mjesec sletio, neke vrtace
..
:lol: :lol:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#2014 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by lmo »

dječak sa šibicama wrote: pa jeste, Neretva ima taj mediteranski shtih, i Jablanica je cak ljepuskasta :D
sjoo piromane, u jablanici je jedino janjetina ljepuškasta. :perverzna:
Nadzorna_ploca

#2015 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Nemate pojma kakva su ljeta prije samo par godina bila u Zavidovicima. Najveseliji i najrazigraniji ljudi koje sam ikad vidio. I dalje odem rado, nisu ni blizu za ovu temu ali nije ni idealno kao doduse svugdje.
invincible1921

#2016 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by invincible1921 »

Svaki post ti je ko da mi misli citas :D
Dope_Man

#2017 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Dope_Man »

dječak sa šibicama wrote:Kalinovik nikad nije ni bio carsija ili mjesto, selo obicno... koje je na foru 'ustanicko 41-e' dobilo nekakav status gradica... Kalinovik, Milici, Sekovici, Han Pijesak, sve mjesta u kojima ce ti prije medzed zivot ugroziti, mrki bosanski, nego automobil.

Kalinovik ko da si na mjesec sletio, neke vrtace..
Udjoh tamo prije godinu dana sasvim slucajno, fulio neko skretanje i GPS me nastavio voditi preko Kalinovika do destinacije.. uglavnom sjeb zivi kad sam usao. Nisam znao nista o mjestu, tek par informacija, nisam bio toliko upoznat sa ratnim desavanjima tamo ali prolazeci pored nekih zgrada prije ulaska u sam ''grad'' smo oboje dobili neki ruzan osjecaj da je tu bilo svega.. sam ''grad'' izgledao mrtvo, ni muhe ne lete. Prosao sam dobar dio drzave u zadnje dvije godine, ali nikad nisam imao tako ruzan osjecaj kao u Kalinoviku.
cyprus

#2018 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

Ja sam se uvijek pitao šta je ljude uopšte natjeralo da se nasele u Kalinovik, a odgovor sam dobio čitajući malo o srednjovjekovnoj Bosni... Naime, tada kada nije bilo tunela na Ivanu :D , jedna od glavnih trgovačkih komunikacija priobalja (posebno Dubrovnika) i jezgra bosanske države je vodila upravo ovim područjem... Nekuda je trebalo premostiti visoku planinsku barijeru između jadranskog i crnomorskog sliva, a prostor današnjeg Kalinovika (tada se to zvalo župa Zagorje i naselje Kučevo) se činio kao jedna od najlogičnijih ruta... Tako da je na tom prostoru egzistirala i jedna oveća tržnica...

Dakle, tada je to bilo prilično aktivno područje, što nije čudno za srednji vijek, kad su se ljudi često sklanjali u viša područja zbog sigurnosti... Međutim, od tada pa do danas traje proces pasivizacije, tako da ne treba biti čudno ako kroz koju deceniju gore ne ostane bukvalno niko, osim možda par šumara...
breuer

#2019 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by breuer »

cyprus wrote:Ja sam se uvijek pitao šta je ljude uopšte natjeralo da se nasele u Kalinovik, a odgovor sam dobio čitajući malo o srednjovjekovnoj Bosni... Naime, tada kada nije bilo tunela na Ivanu :D , jedna od glavnih trgovačkih komunikacija priobalja (posebno Dubrovnika) i jezgra bosanske države je vodila upravo ovim područjem... Nekuda je trebalo premostiti visoku planinsku barijeru između jadranskog i crnomorskog sliva, a prostor današnjeg Kalinovika (tada se to zvalo župa Zagorje i naselje Kučevo) se činio kao jedna od najlogičnijih ruta... Tako da je na tom prostoru egzistirala i jedna oveća tržnica...

Dakle, tada je to bilo prilično aktivno područje, što nije čudno za srednji vijek, kad su se ljudi često sklanjali u viša područja zbog sigurnosti... Međutim, od tada pa do danas traje proces pasivizacije, tako da ne treba biti čudno ako kroz koju deceniju gore ne ostane bukvalno niko, osim možda par šumara...
upravo, vrlo slično kao i područje Pogorelice koje je bilo poveziva Fojnice i Hercegovine i dalje...i oko Kalinovika i na Pogorelici se nalaze ostaci nekoliko srednjovjekovnih gradova, a ostaci puteva još iz rimskog perioda
Ommadawn

#2020 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Ommadawn »

U Kalinoviku sam bio prije rata i tada je to bilo - strava. Dodatna cinjenica je da je upravo taj dan bilo kisovito i sumorno pa onda samo pojaca tu nekakvu tjeskobu. Rahmetli amidza mi je bio tamo zarobljen, odakle je kasnije odveden, pa onda.... Uglavnom, tamo se ne zalazi ako ne moras.

Miljevina takodjer. Neku vecer sa starim nesto pricam pa mi veli da odemo do Miljevine kada slijedeci put budemo dolazili u BiH - tamo je naime isao u srednju skolu, imao rodjake, prijatelje... valjda malo da se podsjeti na mladost. Kaze "Ponesi onu svoju kameru, imaces sta uslikati..." Kontam, onu rusevinu od motela ali me strah da su upravo na tom mjestu silovane neke zene koje sam poznavao i ne vjerujem da cu to moci "progutati".
bach

#2021 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by bach »

Srđan Puhalo je iz Kalinovika...
edo_79

#2022 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by edo_79 »

Bazinga1234 wrote:Maglaj i Zavidovici, tuzna mjesta. Bar kad se uporedjuju sa susjednim :D Tesnjom.
Ma đes pekmezaru komšo moj najdraži .... jel vam još iznad Tešnja zora sviće :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Svi smo mi komšo jadni, od prve do zadnje čaršije u BiH
ing-ecc

#2023 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by ing-ecc »

bach wrote:Srđan Puhalo je iz Kalinovika...
... i đeneral Ratko :D
breuer

#2024 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by breuer »

kažu i da je Hitler služio A-U vojsku u kasarni više Kalnovika! ruralni mit možda...
cyprus

#2025 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by cyprus »

bach wrote:Srđan Puhalo je iz Kalinovika...
Zanimljiva biografija :D
Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.
Post Reply