kowalski1 wrote:505sCrtom, ti si sad ovdje na najgori mogući način izvrijeđeo ljude koji sebe doživljavaju bošnjacima, a tvoj identitet stavljaš na piedestal kao maltene jedini ispravan.
meni je bilo dovoljno da pročitam nekoliko komentara ljudi koji se izjašnjavaju bosancima (što je njihovo pravo i ja to podržavam), i da steknem utisak da imaju jedan vrlo elitistički odnos prema ostalima (srbi, hrvati, bošnjaci) po principu kako kaže 505sCrtoma "klerofasistickih paranoidnih ksenofobicnih", što je potpuno pogrešno i kontraproduktivno.
pa upravo su srbi-hrvati-bošnjaci svoje identitete izgrađivali i danas ih grade na najgorim predrasudama i mitomaniji o jednih u odnosu na druge i tako održavaju svoj nacionalizam. po ovome ispada da će politički bosanci samo to da preuzmu i kažu: ma oni su svi isti, a mi smo elita i jedino rješenje, ili jedini mi možemo da promjenimo stanje i slično... ta početna pozicija je vrlo pogrešna jer je u startu jednako nacionalistička kao i ove ostale.
prijatelju, ja znam da je sam ostar. ne vrijedjam narode, nego prvo, kritikujem drzavno uredjenje, za koje smatram onakvim kakvim sam ga i nazvao. (diskriminatorskom sistemu necu tepati). pa onda i "elite" koje manipulisu tim istim narodom uz pomoc takvog sistema. ne stavljam svoj identitet na piedestal i kao jedini ispravan. dapace. stavljam ga u ravan sa svim ostalim.
u isto vrijeme i sa "konstutativnim" (najbljutavija bosanska rijec) i sa svim ostalim.
ucjena koju prepoznajem u argumentu da je bosanstvo neustavno i da kao takvi imamo manje prava od ustavnih gradjana bih. to je problem broj jedan. i kako onda drugacije reagovati. trebam reci, ne zelim biti manje vrijedan pa cu se tako priklonuti jednom od "ustavnih" naroda i s time steci svoja gradjanska prava u svojoj drzavi. a u isto vrijeme ponistavajuci svoj identitet, povecajajuci procenat jednom od ustavnih naroda, da bi oni mogli i dalje razgradjivati drzavu i utoravati narod. a s njima i mene, koji to nikako ne zeli. (napisao sam ranije, ja sam i u sfrj morao dopisati bosanac, jer te opcije nije bilo (zanimljivo, u tom sistemu se nisam osjecao diskriminiran). znaci ja nisam jedan od onih koji su se prekomandovali iz Musliman u bosnjak. nikad nisam bio u tom skupu i zato nemam nikakav problem u svom bosanstvu. a znam dosta istomisljenika, bez obzira kojem bogu im se djed molio, ili kojem se oni mole, ako se mole).
to sto su sfrj Muslimani promijenili ime apsolutno postujem i ko god osjeca da je to za njega/nju ispravno, neka se tako i izjasnjava. po ovoj gore anketi, vidim da su to velikom vecinom religiozni muslimani. cinjenica da se ja kao bosanac ne mogu kandidovati za predsjednika svoje drzave, a u isto vrijeme cetnik i ratni zlocinac, momcilo krajisnik moze biti predsjednik dejtonske bosne. zar to ne pokazuje najplasticnije, koliko je dejtonski koncept pogresan. ne zbog toga sto srbin moze biti, nego sto bosanac ne moze.
svi moramo imati ista prava na svakom pedlju nase domovine. i zidov, i kinez, i bosanac, i srbin, i bosnjak, i hrvat. svi. a dejtonska bosna i hercegovina je dokazala da nema kapacitet za ponuditi tako sto.