Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- harač
#2001 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
niko nema moralnu dužnost pokoravanja sekularnom zakonu. ali vjernik ima moralnu dužnost pokoravanja vjerskom zakonu. ne mogu da vjerujem da se ova disanalogija vrti već 10 stranica
-
belfy
#2002 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
vidi edo, covjek do sada samo spoznaje do detalja trilijardite sekunde (cini mi se) poslije Velikog praska i tog Kreatora jos nije pronasao. kako ti onda zakljucujes da mora postojati neki stvoritelj? eto prvo pitanje.Edouard wrote: ...Koliko god se bunio protiv religije, jedino nam ona može kazati kakav je taj Kreator i kakve su njegove namjere s nama.
Pogledom u svemir i sve stvoreno, čovjek svojim razumom može zaključiti da mora postojati neki moćni Stvoritelj, uzrok svemu tome.
Ali, ono što rekoh, kakav je, je li dobar, dobronamjeran, u kakvom je odnosu s nama ljudima, zašto je nas i sve drugo tako stvorio, što smjera s nama, e, to nam može jedino reći objavljena religija koja čuva i naučava istine koje sam Kreator upućuje ljudskom rodu preko odanih i vjernih mu nadahnutih ljudi.
...
nadalje, kako ti znas koja od tih istina i koji od tih vjernih, nadahnutih i odanih su pravi? eto drugo pitanje
reci cu samo da sam siguran da neces dati decidan odgovor niti na prvo, niti drugo.
evo, da nam i S4mpion ne bi ostao uskracen barem jednog odogovora. ovo sto ovdje radis se zove relativizacija. to ti je ono nesto kao generalizacija, samo malo drugacije. jer kada generalizujes - uzmes pojedince i primjenis na masu, dok kada relativizujes onda uzmes pojedince pa ih izdvojis iz mase. radio si sigurno skupove u osnovnoj i lako je ovdje razdvojiti sta je sta. pravo pitanje bi bilo koji je skup veci, jer to ce opazanje biti preciznije, iako su oba u nekoj mjeri pogresna. takva informacija ce nam dati podatak po kojem mozemo reci koji je vise pogresan ili ispravan. a sve to bez da idemo u "religijsku filozofiju" ko je vjernik, a ko nije.S4mpion wrote: Već peti put postavljam pitanje na koje ne dobijam odgovor:
Kako znaš je li neko u nekoj zemlji vjernik ili ne, kako možeš znat jel čovjek vjernik ili nije?
- S4mpion
#2003 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Broj vjernika nije spomenut kao većina, već "svi" i "90%", znaš koje istraživanje bi morao napravit da skontaš koliki je postotak vjernika u nekoj zemlji, pa ne bi završio za 50 godina.belfy wrote: evo, da nam i S4mpion ne bi ostao uskracen barem jednog odogovora. ovo sto ovdje radis se zove relativizacija. to ti je ono nesto kao generalizacija, samo malo drugacije. jer kada generalizujes - uzmes pojedince i primjenis na masu, dok kada relativizujes onda uzmes pojedince pa ih izdvojis iz mase. radio si sigurno skupove u osnovnoj i lako je ovdje razdvojiti sta je sta. pravo pitanje bi bilo koji je skup veci, jer to ce opazanje biti preciznije, iako su oba u nekoj mjeri pogresna. takva informacija ce nam dati podatak po kojem mozemo reci koji je vise pogresan ili ispravan. a sve to bez da idemo u "religijsku filozofiju" ko je vjernik, a ko nije.
- Arata
#2004 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Popis stanovništva - 1 godinaS4mpion wrote: Broj vjernika nije spomenut kao većina, već "svi" i "90%", znaš koje istraživanje bi morao napravit da skontaš koliki je postotak vjernika u nekoj zemlji, pa ne bi završio za 50 godina.
- S4mpion
#2005 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Aha i onda skontaš da u zemlji imaš 30% vanzemaljaca i 40% pokemona, jako realan prikaz.Arata wrote:Popis stanovništva - 1 godinaS4mpion wrote: Broj vjernika nije spomenut kao većina, već "svi" i "90%", znaš koje istraživanje bi morao napravit da skontaš koliki je postotak vjernika u nekoj zemlji, pa ne bi završio za 50 godina.
- MJAU - da
#2006 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Edouard
Koliko bilo glupo pitanje, nisi shvatio isto. Niko nije pitao koga mrziš, nego smatraš većim vjerskim neprijateljem. Možda sam trebala koristiti tvoj rječnik, pa napisati protivnikom, ako vidiš neku razliku u tome.
U svakom slučaju, hvala na odgovoru, politički korektan.
Koliko bilo glupo pitanje, nisi shvatio isto. Niko nije pitao koga mrziš, nego smatraš većim vjerskim neprijateljem. Možda sam trebala koristiti tvoj rječnik, pa napisati protivnikom, ako vidiš neku razliku u tome.
U svakom slučaju, hvala na odgovoru, politički korektan.
-
Eniac
#2007 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion,
Ako postoji zemlja u kojoj je ateizam zakonom zabranjen, kao sto je spomenuta Saudija, onda je za pretpostaviti da svi (ili vecina sa nekoliko casnih izuzetaka) ljudi koji slobodno hodaju, zive i rade u toj zemlji su vjernici. Jer da nisu, vjerska olicija bi reagovala i pohapsila ih.
Ono malo ljudi koji nisu vjernici, a uspijevaju to sakriti pred tom policijom, su statisticki nebitni.
Eto ti odgovor na 5 puta postavljeno pitanje kako znati ko je vjernik u situaciji za koju si ti to pitanje postavio.
Ako postoji zemlja u kojoj je ateizam zakonom zabranjen, kao sto je spomenuta Saudija, onda je za pretpostaviti da svi (ili vecina sa nekoliko casnih izuzetaka) ljudi koji slobodno hodaju, zive i rade u toj zemlji su vjernici. Jer da nisu, vjerska olicija bi reagovala i pohapsila ih.
Ono malo ljudi koji nisu vjernici, a uspijevaju to sakriti pred tom policijom, su statisticki nebitni.
Eto ti odgovor na 5 puta postavljeno pitanje kako znati ko je vjernik u situaciji za koju si ti to pitanje postavio.
-
Eniac
#2008 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, na primjer, u Hrvatskoj se zvanicno barata sa brojem od 80% stanovnistva i niko taj broj jos nije osporio. A kao sto je vec receno, popis stanovnista je dovoljan da koaze koliko vjernika ima. Svi oni koji u popisu stanovnista oznace u formularu da su vjernici su vjernici.Nebitno koje vjeroispovijesti. A za doci do tog podatka ne treba 50 godina, nego samo jedan popis.S4mpion wrote:Broj vjernika nije spomenut kao većina, već "svi" i "90%", znaš koje istraživanje bi morao napravit da skontaš koliki je postotak vjernika u nekoj zemlji, pa ne bi završio za 50 godina.belfy wrote: evo, da nam i S4mpion ne bi ostao uskracen barem jednog odogovora. ovo sto ovdje radis se zove relativizacija. to ti je ono nesto kao generalizacija, samo malo drugacije. jer kada generalizujes - uzmes pojedince i primjenis na masu, dok kada relativizujes onda uzmes pojedince pa ih izdvojis iz mase. radio si sigurno skupove u osnovnoj i lako je ovdje razdvojiti sta je sta. pravo pitanje bi bilo koji je skup veci, jer to ce opazanje biti preciznije, iako su oba u nekoj mjeri pogresna. takva informacija ce nam dati podatak po kojem mozemo reci koji je vise pogresan ili ispravan. a sve to bez da idemo u "religijsku filozofiju" ko je vjernik, a ko nije.
E sada, koliko od tih vjernika zavrsava svoje praktikovanje vjere na proslavi bozica, bajrama ili nekog treceg praxznika ostalih religija, a koliko je svakodnevno prakticirajucih vjernika, to je nebitno za sam ukupan broj vjernika.
- Dozer
#2009 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@S4mpion
Drug, da bi prestao pametovati o tome koliko je vjernika u nekoj drzavi, evo ja ti dajem konkretan primjer Saudije, gdje vazi sljedece:
http://en.wikipedia.org/wiki/Demographi ... udi_Arabia
Dakle, u Saudiji nije 90%, nego 100% vjernika. Zasto im treba onda policija?
Vjerovatno radi one opstepoznate stvari da su arapi veliki lopovi, a kako to ide pod ruku s vjerom, pogotovo islamom?
Doduse, imamo mi odlicne primjere i kod nas.... sve skromni vjernici, a prevarise i pokradose gdje koga stignu....
Drug, da bi prestao pametovati o tome koliko je vjernika u nekoj drzavi, evo ja ti dajem konkretan primjer Saudije, gdje vazi sljedece:
Saudi Arabia hosts one of the pillars of Islam, which obliges all Muslims to make the Hajj, or pilgrimage to Mecca, at least once during their lifetime if they are able to do so. The cultural environment in Saudi Arabia is highly conservative; the country adheres to a strict interpretation of Islamic religious law (Shari'a). Cultural presentations must conform to narrowly defined standards of ethics. Men and women are not permitted to attend public events together and are segregated in the work place.
Vjerovatno radi one opstepoznate stvari da su arapi veliki lopovi, a kako to ide pod ruku s vjerom, pogotovo islamom?
Doduse, imamo mi odlicne primjere i kod nas.... sve skromni vjernici, a prevarise i pokradose gdje koga stignu....
- S4mpion
#2010 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Napravio si pogrešnu pretpostavku, ispravna bi bila da veliki broj njih glume vjernike, ne koristi se zloupotrebamaEniac wrote:S4mpion,
- S4mpion
#2011 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako ti ja kažem da sam dobar čovjek, hoćeš li me smatrati dobrim čovjekom?Eniac wrote:
Pa, na primjer, u Hrvatskoj se zvanicno barata sa brojem od 80% stanovnistva i niko taj broj jos nije osporio. A kao sto je vec receno, popis stanovnista je dovoljan da koaze koliko vjernika ima. Svi oni koji u popisu stanovnista oznace u formularu da su vjernici su vjernici.Nebitno koje vjeroispovijesti. A za doci do tog podatka ne treba 50 godina, nego samo jedan popis.
E sada, koliko od tih vjernika zavrsava svoje praktikovanje vjere na proslavi bozica, bajrama ili nekog treceg praxznika ostalih religija, a koliko je svakodnevno prakticirajucih vjernika, to je nebitno za sam ukupan broj vjernika.
Ako ti kažem da sam naučnik, hoćeš li me smatrati naučnikom?
- S4mpion
#2012 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako kažem da sam ekspert za statistiku, vjeruješ li mi?Dozer wrote:@S4mpion
Drug, da bi prestao pametovati o tome koliko je vjernika u nekoj drzavi, evo ja ti dajem konkretan primjer Saudije, gdje vazi sljedece:Saudi Arabia hosts one of the pillars of Islam, which obliges all Muslims to make the Hajj, or pilgrimage to Mecca, at least once during their lifetime if they are able to do so. The cultural environment in Saudi Arabia is highly conservative; the country adheres to a strict interpretation of Islamic religious law (Shari'a). Cultural presentations must conform to narrowly defined standards of ethics. Men and women are not permitted to attend public events together and are segregated in the work place.
- Dozer
#2013 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zasto ti ne bih vjerovao ako tako tvrdis? A da li to znaci da je ovo moje gornje netacno?
- S4mpion
#2014 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali ko sam ja da meni vjeruješ? Možda lažem, vrlo je realno da možda lažem, jer ako svaku čovjekovu tvrdnju(o njemu) budeš prihvatao bez preispitivanja, vrlo je realno da ćeš sebi stvoriti pogrešnu predstavu.Dozer wrote:Zasto ti ne bih vjerovao ako tako tvrdis? A da li to znaci da je ovo moje gornje netacno?
To ti je nešto kao Jugoslavija u vrijeme Tita, na papiru svi partizani i antifašisti, od prvog do zadnjeg, umro Tito, odnekle iz vedra neba isplivaše silni četnici i ostali fašisti.
-
Eniac
#2015 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa dobro. Ko je u pravu, to jest, koji pravac islama je ispravan? Ko ce znati. Zato ja kontam, mozda je njatacniji onaj izvorni. Dakle islam koji se nalazi na mjestu nastanka. Znaci, u Saudijskoj Arabiji. Islam koji je u Saudijskoj Arabiji je ispravan islam. I sve posljedice takvog ispravnog islama koje danas vidimo kao nacin zivota u Saudijskoj Arabiji (zakoni, drustvene norme, itd) su posljedice koje bi i druge zemlje imale slijedeci ispravan oblik islama.S4mpion wrote:Ali ko sam ja da meni vjeruješ? Možda lažem, vrlo je realno da možda lažem, jer ako svaku čovjekovu tvrdnju(o njemu) budeš prihvatao bez preispitivanja, vrlo je realno da ćeš sebi stvoriti pogrešnu predstavu.Dozer wrote:Zasto ti ne bih vjerovao ako tako tvrdis? A da li to znaci da je ovo moje gornje netacno?
To ti je nešto kao Jugoslavija u vrijeme Tita, na papiru svi partizani i antifašisti, od prvog do zadnjeg, umro Tito, odnekle iz vedra neba isplivaše silni četnici i ostali fašisti.
ovo Iran, Indonezija, Malezija, Afganistan, Pakista, Jemen, Somalija, Tunis, Egipat, BiH, itd, sve su to iskrivljene i raznim uticajima "oneciscene" verzije islama. Jedino je onako kako je u Saudijskoj Arabiji Isravan islam i drzava i drustvo kakvo je danas u Saudijskoj Arabiji je drzava i drustvo kakvo bi se stvorilo bilo gdje na svijetu slijedeci cisti, istiniti, izvorni islam.
Ko drukcije kaze, klevece i laze.
- S4mpion
#2016 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Islam nije određen geografskom niti nacionalnom odrednicom. Temelj islama je Kur`an, kad se vodiš tom Knjigom, nije bitno gdje se nalaziš, Knjiga je svugdje ista, taman da si na Mjesecu.Eniac wrote: Pa dobro. Ko je u pravu, to jest, koji pravac islama je ispravan? Ko ce znati. Zato ja kontam, mozda je njatacniji onaj izvorni. Dakle islam koji se nalazi na mjestu nastanka. Znaci, u Saudijskoj Arabiji. Islam koji je u Saudijskoj Arabiji je ispravan islam. I sve posljedice takvog ispravnog islama koje danas vidimo kao nacin zivota u Saudijskoj Arabiji (zakoni, drustvene norme, itd) su posljedice koje bi i druge zemlje imale slijedeci ispravan oblik islama.
ovo Iran, Indonezija, Malezija, Afganistan, Pakista, Jemen, Somalija, Tunis, Egipat, BiH, itd, sve su to iskrivljene i raznim uticajima "oneciscene" verzije islama. Jedino je onako kako je u Saudijskoj Arabiji Isravan islam i drzava i drustvo kakvo je danas u Saudijskoj Arabiji je drzava i drustvo kakvo bi se stvorilo bilo gdje na svijetu slijedeci cisti, istiniti, izvorni islam.
Ko drukcije kaze, klevece i laze.
-
Eniac
#2017 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije tacno.
Jedino je ispravan islam u SA. Jedino oni iscitavaju Kur'an ispravno, svi ostali grijese. Sto je i logicno, valjda najbolje znaju oni koji zive tamo gdje se Kur'an pojavio. Ima razlog zast ose bas tamo pojavio, sigorno je bog znao da ce ga Saudijesi najtacnije yumaciti. Da je mislio da ima ko bolji, ne bi ga dao na podrucje Saudije, nego nedgje drugo. Dok ga je dao tamo t oznaci da ga jedino oni koji tu zive mogu ispravn otumaciti, svi ostali grijese. Znaci jedini ispravan islam je onakav kakav je u SA.
Dokazi da nije tako.
Jedino je ispravan islam u SA. Jedino oni iscitavaju Kur'an ispravno, svi ostali grijese. Sto je i logicno, valjda najbolje znaju oni koji zive tamo gdje se Kur'an pojavio. Ima razlog zast ose bas tamo pojavio, sigorno je bog znao da ce ga Saudijesi najtacnije yumaciti. Da je mislio da ima ko bolji, ne bi ga dao na podrucje Saudije, nego nedgje drugo. Dok ga je dao tamo t oznaci da ga jedino oni koji tu zive mogu ispravn otumaciti, svi ostali grijese. Znaci jedini ispravan islam je onakav kakav je u SA.
Dokazi da nije tako.
- S4mpion
#2018 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta se tu ima dokazat, temelj islama i u Saudiji i u Sarajevu su isti, Knjigu koju ima Saudijac imam i ja. 
-
Eniac
#2019 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Govorim o praksi.
-
5 0 5
#2020 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sad ce ti reci, to samo bog zna.Eniac wrote:Govorim o praksi.
-
nemezis
#2021 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne razumiju svi arapski jezik što je neophodno da bi se razumio Kuran. Prevodi nisu dovoljni da se ispravno razumije uputa.S4mpion wrote:Šta se tu ima dokazat, temelj islama i u Saudiji i u Sarajevu su isti, Knjigu koju ima Saudijac imam i ja.
-
Eniac
#2022 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Poenta je da je kod mnogo verzija tumacenja islama, kada svako tvrdi da je njegovo tumacenje ispravno, jedino ispravno tumacenje sa izvora. Tam ogdje su ga ljuddi prvi put primili. Dakle, jedino ispravno tumacenje islama je u Saudijskoj Arabiji.
A to znaci da bi u svim zemljama u kojima je islam ili drzavno uredjenje ili se po islamu zeli zivjeti, stepen ljudskih prava i sloboda morao biti kao u Saudijskoj Arabiji. Jer je to jedino islamski ispravno.
Na svim drugim mjestima isalm je pravio kompromise sa narodima i religijama koje su tu bile jer je morao, nije mogao bez kompromisa.. Jedino u Saudijskoj Arabiji islamu "niko ne smeta". I zato je tamo najcistiji.
A to znaci da sva ona prava koja u svakodnevnom zivotu imaju na primjer zene u Saudijskoj Arabiji, morale bi imati sve muslimanke na cijeloj planeti. Ili nemati. Jer je to jedino ispravno tumacenje cistog islama. A nemuslimani u islamskim, ili zemljama sa islamskom vecinom, moraju imati (ili nemati) ista prava koja imaju (nemaju) nemuslimani u Saudijskoj Arabiji. Jer je to jedino ispravno po cistom, ispravnom, odnosu islama i muslimana prema nemuslimanima.
Sve drugo je zavaravanje protivnika jer se nema dovoljno moci.
A to znaci da bi u svim zemljama u kojima je islam ili drzavno uredjenje ili se po islamu zeli zivjeti, stepen ljudskih prava i sloboda morao biti kao u Saudijskoj Arabiji. Jer je to jedino islamski ispravno.
Na svim drugim mjestima isalm je pravio kompromise sa narodima i religijama koje su tu bile jer je morao, nije mogao bez kompromisa.. Jedino u Saudijskoj Arabiji islamu "niko ne smeta". I zato je tamo najcistiji.
A to znaci da sva ona prava koja u svakodnevnom zivotu imaju na primjer zene u Saudijskoj Arabiji, morale bi imati sve muslimanke na cijeloj planeti. Ili nemati. Jer je to jedino ispravno tumacenje cistog islama. A nemuslimani u islamskim, ili zemljama sa islamskom vecinom, moraju imati (ili nemati) ista prava koja imaju (nemaju) nemuslimani u Saudijskoj Arabiji. Jer je to jedino ispravno po cistom, ispravnom, odnosu islama i muslimana prema nemuslimanima.
Sve drugo je zavaravanje protivnika jer se nema dovoljno moci.
- Dozer
#2023 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion, kao prvo ti i onaj u Saudiji nemate isti Kur'an, osim ako ne govoris arapski. A sumnjam da govoris, kao i 99% ostalih BH muslimana. Samim tim ni tvoja knjiga nije identicna onoj u Saudiji jer je tvoja prevedena sa arapskog, a prevodjenje sa arapskog, koji je vrlo zivopisan opisni jezik, ne da nije lako nego je u mnogim slucajevima prakticno nemoguce dati potpuno tacan prevod i istovremeno pogoditi smisao.
Mozda zato nasi politicari, inace deklarisani vjernici, kradu sakom i kapom...? Ono 'ne kradi' su malo krivo razumjeli
A to da li si ti ovo ili ono i sta ces i kako ces se predstaviti na internetu, u sustini je potpuno nebitno. Bitno je ono sto napises jer se iz toga vidi i ko si i sta si i kako razmisljas.
Mozda zato nasi politicari, inace deklarisani vjernici, kradu sakom i kapom...? Ono 'ne kradi' su malo krivo razumjeli
A to da li si ti ovo ili ono i sta ces i kako ces se predstaviti na internetu, u sustini je potpuno nebitno. Bitno je ono sto napises jer se iz toga vidi i ko si i sta si i kako razmisljas.
- S4mpion
#2024 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Čudno kako dođe do prakse, jer sve vrijeme govorim o temeljima religije, a oni ne zavise od prakseEniac wrote:Govorim o praksi.
Znaš šta je još čudno? Čudno je što potenciraš tu neku razliku koja ne postoji budući da se stotine hiljada vjernika iz cijelog svijeta okupe u Mekki i svi molitvu praktikuju jednako
A da te pitam jednu stvar, kakve veze moj odgovor ima sa ateističkim svjetonazorom?
- S4mpion
#2025 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nemezis wrote:Ne razumiju svi arapski jezik što je neophodno da bi se razumio Kuran. Prevodi nisu dovoljni da se ispravno razumije uputa.S4mpion wrote:Šta se tu ima dokazat, temelj islama i u Saudiji i u Sarajevu su isti, Knjigu koju ima Saudijac imam i ja.
Zapravo pogrešno, prevodi su dovoljni.