Comrad wrote:poznanik vjerovatno pise, jer sigurno 80% tih privatnika je takvo. Nije to nikakva generalizacija, nego cinjenice koje se mogu vidjeti na svakom koraku.
Isto ko onaj sto jurca po gradu sa lamorghinijem, radnici mu jedva kraj s krajem sklapaju. Sad cete rec, pa uspio covjek, ovo, ono, neka uziva. To stoji, ali i ti radnici su zasluzni za taj uspjeh. Neka i oni malo uzivaju, nije zivot samo platit rezije i kupit hljeb svaki dan, pisam se ja na taj zivot. Dok god se budemo zadovoljavali minimalcem, bice nam ovako. Nek on placa minimalce i doprinose, hebo sve ostalo. Ma hebo to, dok vozi auto od 500k maraka znaci da moze davati vece plate i jos vece doprinose.
Dakle, ne govorim za ovog ormana, jer njega ne poznajem. Ali znam slicne tajkune po gradu, koji su kao ovaj sa lamborginijem, hebe se njemu za radnike, njemu plata 50000 maraka, radniku 500 maraka, i sad ga ja trebam nesto ko slaviti, dao ljudima posao. Dao posao i izrabljuje ih ko da smo u feudalizmu.
Treba ovdje jednu akciju provesti, a desit ce se i to samo kad na vlast dodju ljudi koji nemaju oraha u dzepu. Ne mozes ti od ovih ocekivati takvo nesto, kad su i oni u talovima, veci lopovi od bilo kojeg ratnog profitera. Svako selo, naselje ima barem 3-4 covjeka koji prije rata nisu imali nista, a onda poslije rata odjednom uskrsnuce, auta, firme, stanovi...
Treba nam taj famozni zakon o porijeklu imovine, ali ja ga hebem ko ce ga izglasati, kada je to sve isprepleteno i povezano. Proci ce i 50 godian mi te kacije necemo vidjeti.
Pa kada se prostru papiri sta se radilo zadnjih 20 godina itd itd tid, ali toga nema ni u ameriki. Pogledaj dokumentarac, ne znam kako se zove Mat Dejmon je narator, da vidis kako ni u amreiki nije sve crno bijelo i posteno, a kamlo li da bude kod nas u ovoj vukojebini.
Ako vec necemo da bijemo politicre onda moramo sutiti poklopiti se, kada vidimo ovog lolu u retrovizoru skloniti se, i nastaviti sa svojim bijednim zivotima. I ponekad doci na forum i popopljuvati novonastalu elitu.