Obuca9 wrote:Totalno pogrešna logika.
Preoštro osuđuješ. Ništa od ovog o čemu pričamo ne može biti "totalno" pogrešna logika jer svaka teza ima i prednosti i nedostatke, čega smo svjesni i ti i ja i svi ostali. Ali jbg nešto se mora žrtvovati jer je prosto nemoguće napraviti savršen sistem bez ikakvih nedostataka. U ranijim postovima sam objasnio zbog čega mislim da je korisnije polovljenje bodova, tj. 'suzbijanje' razlike u doigravanju.
Obuca9 wrote:Šta sad, ekipa osvoji lupam 50 bodova, oni drugi osvoje 40 u regularnom dijelu. Popolove im se bodovi, pa u plej of uđu oviu prvi sa 25, a drugi sa 20. Sad recimo prva ekipa, "osakaćena" povredama na kraju posustane i u plej ofu osvoji 6 bodova manje od drugog i na kraju šampioni su ovi drugi.
I šta sad, recimo ovi drugi su osvojili ukupno 46 bodova (40 + 6), a ovi prvi 50 (50 + 0), ali nisu prvaci, jer ovi drugi ustvari imaju 26 bodova, a ovi prvi 25.
Totalno nepravedno. Prvenstvno ne smije biti kao kup takmičenje, pa da se više vrednuje jedan ili drugi dio takmičenja. Cilj prvenstva jeste da svi imaju iste uslove, iste utakmice sa istim protivnicima, pa da se zna da je neko šampion zato što je iz istih XY utakmica osvojio VIŠE bodova, a ne zato što je važniji dio sezone odigrao bolje, a nevažniji lošije (u ovom slučaju kod "polovljenja" bodova, ovaj prvi dio sezone je manje važan)
Što se tiče problema sa povredama, to se svakoj ekipi može desiti i u polusezoni, i pred kraj regularnog dijela, i u tom doigravanju.
Pa šta?
Što se tiče te, po tebi "nepravednosti polovljenja bodova", pa i ove priče o povredama, svaka ekipa bi još još na početku sezone bila upoznata sa pravilima takmičenja i ne bi im "kao grom iz vedra neba" na kraju regularnog dijela bilo najavljeno doigravanje pa da neka ekipa bude manje ili više opuštena, spremna, motivisana...
Znači od samog starta su svi svjesni svih mogućih kalkulacija, kako u regularnom dijelu, tako i u doigravanju.
Što se ostvari više bodova u regularnom dijelu, to se ima više bodova u doigravanju i nakon polovljenja i ta pravila važe za sve ekipe.
Da ne dođe do zabune, razumijem ja o čemu ti govoriš i tačno je sve to. Ali ponavljam, PO MENI je korisnije žrtvovati i tu rutinski stečenu prednost u regularnom dijelu sezone kako bi doigravanje bilo, PRIJE SVEGA, regularnije, pa onda i zanimljivije.
Naravno, mogu se tu ubaciti i neka dodatna pravila tipa da je samo prvoplasirani "očišćen" i kartona i suspenzija iz regularnog dijela dok ovi ostali prenose iste i u doigravanje. Ili bilo šta...
Prihvatam kritike, naravno. Ali nemojmo sada pretjerivati.
Samo "razmišljamo na glas".