Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

Obuca9

#201 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

paravan wrote:ne kontam jedino to 12 klubova i trokruzno

kako trokruzno? jedna ekipa ce 2 puta biti gost, a jednom domacin?
Trokruzni princip obicno funkcionise uz plej of.

U regularnom dijelu ide upravo tako, recimo derbi se igra dva puta na Grbavici, jednom na Kosevu, dok recimo s Velezom, Sqrajevo dva puta igra na Kosevu, jednom u Mostaru.

Dodje plej of, plasirali se izmedju ostalih i ova tri kluba, eh onda u plej ofu svako sa svakim igra po jednom i to tamo gdje nisu igrali drugi put. Dakle u plej ofu, Sarajevo bi sa Zeljeznicarom igralo na Kosevu, a sa Velezom u Mostaru.

E tu ostaje zajebano za onoga koga zapadnu u regularnom dijelu dvije Pirote i dvoje Polica :lol
j-lox

#202 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by j-lox »

Ma nema sanse da ligu igra 10 klubova u cetverokruznom sistemu.

Ovi nasi halometi od igraca kada odigraju jednom u 2 mjeseca subota/srijeda, odmah se pocnu zalit na ubitacan tempo, a zamislite da odigraju 40 utakmica u sezoni.
Hadzoglu

#203 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

j-lox wrote:Ma nema sanse da ligu igra 10 klubova u cetverokruznom sistemu.

Ovi nasi halometi od igraca kada odigraju jednom u 2 mjeseca subota/srijeda, odmah se pocnu zalit na ubitacan tempo, a zamislite da odigraju 40 utakmica u sezoni.
Pa hajde ti igraj po ovakvim terenima i treniraj u ovakvim uslovima. Dobro imaju citave noge uopste.
_Reds_

#204 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by _Reds_ »

Hadzoglu wrote:
j-lox wrote:Ma nema sanse da ligu igra 10 klubova u cetverokruznom sistemu.

Pa hajde ti igraj po ovakvim terenima i treniraj u ovakvim uslovima. Dobro imaju citave noge uopste.
Eh tu dolazi do izrazaj dobra klupi, i mlađi igrači.
East_side

#205 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by East_side »

Po meni najbolje rješenje (izvinjenje ako je već neko napisao isto :mrgreen: ):

12 klubova u ligi. Nakon 22. (zadnjeg) kola, igrala bi se liga za šampiona (prvih 6) i liga za opstanak (zadnjih 6), s tim da bi se osvojeni bodovi klubova iz "regularnog" dijela sezone uračunali i u okviru ovog doigravanja.

Po pitanju prelaska iz višeg u niži rang takmičenja i obratno, kao i do sada; 2 kluba ispadaju - dva ulaze (po jedan iz prvih entitetskih liga).

Napisao bih mišljenje i o tim entitetskim ligama ali me strah da ne zađem previše u politiku. :mrgreen:

:bih:
Hadzoglu

#206 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

East_side wrote:Po meni najbolje rješenje (izvinjenje ako je već neko napisao isto :mrgreen: ):

12 klubova u ligi. Nakon 22. (zadnjeg) kola, igrala bi se liga za šampiona (prvih 6) i liga za opstanak (zadnjih 6), s tim da bi se osvojeni bodovi klubova iz "regularnog" dijela sezone uračunali i u okviru ovog doigravanja.

Po pitanju prelaska iz višeg u niži rang takmičenja i obratno, kao i do sada; 2 kluba ispadaju - dva ulaze (po jedan iz prvih entitetskih liga).

Napisao bih mišljenje i o tim entitetskim ligama ali me strah da ne zađem previše u politiku. :mrgreen:

Brate komplikujes ga pravo? Zasto liga za prvaka, da ovi ostali u neambiciozni prodaju utakmice u tom play offu?

Liga 12 trokruzni sistem... pa ko bude prvi, prvak je, ko je zadnji ispada i eto...
_Reds_

#207 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by _Reds_ »

Ne komplikuje ga on. Jer ovo sto on predlaze su 32 kola. I nema prodavanja, jeste liga za prvaka, ali je i za Europu.
Max Bunker

#208 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Max Bunker »

Hadzoglu wrote:
East_side wrote:Po meni najbolje rješenje (izvinjenje ako je već neko napisao isto :mrgreen: ):

Brate komplikujes ga pravo? Zasto liga za prvaka, da ovi ostali u neambiciozni prodaju utakmice u tom play offu?

Liga 12 trokruzni sistem... pa ko bude prvi, prvak je, ko je zadnji ispada i eto...
Nista on ne komplikuje. Prava je to stvar.
Nakon odigranog regularnog prvenstva ( 32. kola ), prelazi se na ligu za prvaka.
Liga za prvaka broji sest klubova, gdje svaki klub igra i kuci i u gostima sa svakom ekipom iz te lige. Znaci, dvokruzni sitem. Na kraju, prvak ide u LP a drugi i treci idu u EL.
U pocetku bi sigurno problema bilo sa terenima ( manje bi trajala zimska pauza ) jer bi zimi sigurno dolazilo i do vecih ostecenja terena. Drugi problem bi bio fizicka sprema igraca, jer bi na ljetnim pripremama morali " nabiti " snagu za kompltnu sezonu, uz odgovarajuce vjezbe za ocuvanje te kondicije tokom sezone. Mislim da bi nam trebalo jedno sezonu do dvije da uhodamo kompletan sistem ali bi onda, siguran sam, kvalitet fudbala znatno napredovao. Igraci bi igrali vise " kvalitetnih " utakmica, imali bi vise snage, bilo bi manje namjestanja ( namjestis dvije utakmice i odma si glavni kandidat za ispadanje u nizu ligu ), veca posjeta stadionima itd.
Hadzoglu

#209 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

Max Bunker wrote:
Nakon odigranog regularnog prvenstva ( 32. kola ), prelazi se na ligu za prvaka.
Liga za prvaka broji sest klubova, gdje svaki klub igra i kuci i u gostima sa svakom ekipom iz te lige. Znaci, dvokruzni sitem. Na kraju, prvak ide u LP a drugi i treci idu u EL.
U pocetku bi sigurno problema bilo sa terenima ( manje bi trajala zimska pauza ) jer bi zimi sigurno dolazilo i do vecih ostecenja terena. Drugi problem bi bio fizicka sprema igraca, jer bi na ljetnim pripremama morali " nabiti " snagu za kompltnu sezonu, uz odgovarajuce vjezbe za ocuvanje te kondicije tokom sezone. Mislim da bi nam trebalo jedno sezonu do dvije da uhodamo kompletan sistem ali bi onda, siguran sam, kvalitet fudbala znatno napredovao. Igraci bi igrali vise " kvalitetnih " utakmica, imali bi vise snage, bilo bi manje namjestanja ( namjestis dvije utakmice i odma si glavni kandidat za ispadanje u nizu ligu ), veca posjeta stadionima itd.
jah ... evo sad ce sve lige kopirati model koji vi zagovarate...
Ma daj, zasto liga za prvaka??? Ko je prvi, prvak je ko i svugdje u svijetu..

Kakve terene imamo najidealnije za nas je da prvenstvo ide od marta do septembra ili oktobra...
10-12 klubova...
A to nabijanje fizicke spreme se obicno radi u zimskoj pauzi.. al nije sve ni u snazi, a gdje je lopta?
Pa vecina klubova nam nema pomocni stadion kako Bog zapovijeda...

Doigravanja za prvaka ili ispadanje, apsolutno nepotrebna. Pa i Hrvati se toga odrekli.
Max Bunker

#210 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Max Bunker »

Hadzoglu wrote:
Max Bunker wrote:
jah ... evo sad ce sve lige kopirati model koji vi zagovarate...
Ma daj, zasto liga za prvaka??? Ko je prvi, prvak je ko i svugdje u svijetu..

Kakve terene imamo najidealnije za nas je da prvenstvo ide od marta do septembra ili oktobra...
10-12 klubova...
A to nabijanje fizicke spreme se obicno radi u zimskoj pauzi.. al nije sve ni u snazi, a gdje je lopta?
Pa vecina klubova nam nema pomocni stadion kako Bog zapovijeda...

Doigravanja za prvaka ili ispadanje, apsolutno nepotrebna. Pa i Hrvati se toga odrekli.
Problem Hrvata je u tome sto im Mamic vedri i oblaci pa taman da imaju najidealniji od svih idealnih sistema u svijetu, to im u praksi nece pomoci dok se ne oslobode Mamica. Mislim da su u zadnjih deset godina tri puta mijenjali sistem takmicenja.
S' druge strane Belgija i Skotska, imaju taj sistem za prvaka i za opstanak.
Rob_Atl

#211 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Rob_Atl »

Ma probat prvo sa 10 klubova , pa ako ne bude valjalo sa 12 klubova, kod nas se to moze mjenjati iz sezone u sezonu jer klubovi ne gube puno kao recimo u liga 5 gdje dobijaju ogromne pare za tv prava itd... kod nas ne dobijaju nista ili sasvim neki sitnis tako malo experimentisati pa ako valja onda valja ako ne vrati kako je i bilo i zdrao :mrgreen:
El_comadante

#212 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by El_comadante »

pa kako nebi bilo intersantno? znaći u toj ligi za prvaka 3 od 6 idu u Europu i logično da se imaju za šta boriti i tu nebi bilo namještanja. pogotov ako bi u kupu bili 1 i 2 onda bi u eurpou isli 4 od 6 i logično da nema namještanja. a u ovoj za opstanak ligi 2 od 6 ispadaju i opet nebi bilo namještanja jer bi taj klub vrlo lagano mogao ispasti.
Baudelaire

#213 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Baudelaire »

Mislim da je licemjerno pričati o namještanju u eventualnoj ligi 10 ili ligi 12. Koliko god da se bude namještalo, opet će se manje namještati nego sad.
vryzas

#214 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by vryzas »

Glasao za 10, a komotno sam mogao pritefterit 12 :D

Vjerujem da je ovo dobar korak za skoro sve aktere u ovom cirkusu zvanom PL...najvise ce naj... "male" sredine koje sa finansijama nece moci parirati "vecim".
Pad interesovanja, unistavanje mladih igraca i ostale gluposti koje procitah u nekim postovima su :lol: :lol: :lol:
Eto sada na svakoj utakmici imamo 20-25 hiljada navijaca pa ce pasti interesovanje :-) :D
Tahta

#215 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Tahta »

Tahta wrote:odlična zamisao 10 klubova plafon
evo gledam aurijsku ligu

1 RED BULL SALZBURG 46
2 RAPID VIENNA 45
3 RIED 41
4 AUSTRIA VIENNA 41
5 WACKER INNSBRUCK 39
6 STURM GRAZ 38
7 TRENKWALD ADMIRA 38
8 MATTERSBURG 32
9 WIENER NEUSTADT 30
10 SUPERFUND 18

ili nemora biti austrijska evo Svicarke prve lige

1 BASEL 1893 59
2 LUZERN 42
3 YOUNG BOYS 39
4 THUN 34
5 SERVETTE 34
6 ZURICH 31
7 GRASSHOPPER 23
8 LAUSANNE 17
9 SION 12
10 NEUCHATEL XAMAX 10
paravan

#216 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by paravan »

Hadzoglu wrote:

kome ce ba prodavati? budu li prodavali pa oni ispadaju :lol:
East_side

#217 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by East_side »

Pa upravo tako!

Raspon između prvog i zadnjeg mjesta bi u tom slučaju bio mnogo manji nego sada i ne bi bilo namještanja jer bi se svako borio za nešto.

Što neko reče, ne bi bilo loše uvesti i liga-kup, pa vratiti i super-kup kako bi timovi odigrali što više utakmica u toku sezone. Što se tiče ovih nekih detalja po pitanju prenošenja bodova iz regularnog dijela sezone u ligu za prvaka (i Evropu) i ligu za opstanak, tu bi se dalo kombinovati na razne načine.

Recimo da klubovi sa 'prepolovljenim' brojem bodova iz regularnog dijela prvenstva stupe u ova doigravanja. Tako bi klubovi koji su imali prednost na kraju regularnog dijela zadržali istu i u doigravanju, s tim da bi se smanjila bodovna razlika između timova, samim tim povećala neizvjesnost, zanimljivost, pa ako hoćete i regularnost takmičenja jer tada pogotovo ne bi bilo "komotnih" pozicija na tabeli.

Što se tiče lige za opstanak, kako bi se dodatno umanjila šansa za štimanje utakmica, ne bi bilo loše da recimo onaj treći od dna tj. pred-predzanji igra play-off sa pobjednikom iz meča: drugoplasirani Prva liga FBiH - drugoplasirani Prva liga RS.

Znam da će opet neko reći kako je sve ovo komplikovano i šta ja znam... ali kad se malo bolje pogleda uopšte nije. ;-)
Baudelaire

#218 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Baudelaire »

Nije toliko komplikovano, ali je sistem nerealan ako se polove bodovi. To trenutno rade Belgijanci i nije fer prema onome ko je u regularnom dijelu sezone nakupio najviše bodove. Četverokružni sistem sa 10 je idealan.
East_side

#219 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by East_side »

@Baudelaire

Polovljenjem bodova se znatno umanjuje mogućnost da prvoplasirani, recimo 5-6 kola do kraja već osigura titulu i u tim preostalim kolima svojim dobrim ili lošim (da ne ulazim u detalje, razumijemo se ;-) )igrama odlučuje ko će se od preostalih klubova domoći Europa lige. Po meni to uopšte nije nefer jer ko je imao kvalitet da stvori značajnu bodovnu razliku u regularnom dijelu sezone, ne bi trebao imati većih problema da to opravda i na kraju. :wink:

Pa ako si najbolji, potvrdi to i u doigravanju i vozdra. A i svaki tim bi se (skoro) do zadnjeg kola borio, i to je po meni prednost.

P.S. ovo iznad se odnosilo na ligu od 12 klubova, no nebitno. :)
Hadzoglu

#220 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

paravan wrote:
kome ce ba prodavati? budu li prodavali pa oni ispadaju :lol:

Oni koji ne zele u evropu i oni koji ostvare toliki broj bodova da ne mogu ispasti...
Hadzoglu

#221 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

Po uslovima kakve klubovi imaju idealno je 10...

A ta doigravanja nisu za fudbal, to je za NBA
Obuca9

#222 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

East_side wrote:@Baudelaire

Polovljenjem bodova se znatno umanjuje mogućnost da prvoplasirani, recimo 5-6 kola do kraja već osigura titulu i u tim preostalim kolima svojim dobrim ili lošim (da ne ulazim u detalje, razumijemo se ;-) )igrama odlučuje ko će se od preostalih klubova domoći Europa lige. Po meni to uopšte nije nefer jer ko je imao kvalitet da stvori značajnu bodovnu razliku u regularnom dijelu sezone, ne bi trebao imati većih problema da to opravda i na kraju. :wink:

Pa ako si najbolji, potvrdi to i u doigravanju i vozdra. A i svaki tim bi se (skoro) do zadnjeg kola borio, i to je po meni prednost.

P.S. ovo iznad se odnosilo na ligu od 12 klubova, no nebitno. :)
Totalno pogrešna logika. Šta sad, ekipa osvoji lupam 50 bodova, oni drugi osvoje 40 u regularnom dijelu. Popolove im se bodovi, pa u plej of uđu oviu prvi sa 25, a drugi sa 20. Sad recimo prva ekipa, "osakaćena" povredama na kraju posustane i u plej ofu osvoji 6 bodova manje od drugog i na kraju šampioni su ovi drugi.

I šta sad, recimo ovi drugi su osvojili ukupno 46 bodova (40 + 6), a ovi prvi 50 (50 + 0), ali nisu prvaci, jer ovi drugi ustvari imaju 26 bodova, a ovi prvi 25.

Totalno nepravedno. Prvenstvno ne smije biti kao kup takmičenje, pa da se više vrednuje jedan ili drugi dio takmičenja. Cilj prvenstva jeste da svi imaju iste uslove, iste utakmice sa istim protivnicima, pa da se zna da je neko šampion zato što je iz istih XY utakmica osvojio VIŠE bodova, a ne zato što je važniji dio sezone odigrao bolje, a nevažniji lošije (u ovom slučaju kod "polovljenja" bodova, ovaj prvi dio sezone je manje važan)
Last edited by Obuca9 on 10/04/2012 15:03, edited 1 time in total.
Hadzoglu

#223 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Hadzoglu »

Obuca9 wrote:
Totalno pogrešna logika. Šta sad, ekipa osvoji lupam 50 bodova, oni drugi osvoje 40 u regularnom dijelu. Popolove im se bodovi, pa u plej of uđu oviu prvi sa 25, a drugi sa 20. Sad recimo prva ekipa, "osakaćena" povredama na kraju posustane i u plej ofu osvoji 6 bodova manje od drugog i na kraju šampioni su ovi drugi.

I šta sad, recimo ovi drugi su osvojili ukupno 46 bodova (40 + 6), a ovi prvi 50 (50 + 0), ali nisu prvaci, jer ovi drugi ustvari imaju 26 bodova, a ovi prvi 25.

Totalno nepravedno. Prvenstvno ne smije biti kao kup takmičenje, pa da se više vrednuje jedan ili drugi dio takmičenja. Cilj titule jeste da svi imaju iste uslove, iste utakmice sa istim protivnicima, pa da se zna da je neko šampion zato što je iz istih XY utakmica osvojio VIŠE bodova.

:thumbup:
_Reds_

#224 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by _Reds_ »

Nisu to doigravanja ljudi.

Nego odigra se 22 kola svako sa svakim. u Svakom kolu 6 utakmica.

I onda se nastavlja liga jos 10 kola. Stim da prvih 6 igra ligu za pravka između sebe, a drugih 6 ligu za opstanak.

Dakle opet standradnih 6 kola.

I naravno ja sam protiv polovljena bodova, jer koliko to moze ekipa osvojiti u 22 kola. Maksimalno 66, ali ce realno osvojiti 45-50 max.

Kad se to prepolovi, sve bi opet bile u par bodovo, i dzabe ovima sto su igrali kvalitetnu prvih 22 kola.
East_side

#225 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by East_side »

Obuca9 wrote:Totalno pogrešna logika.

Preoštro osuđuješ. Ništa od ovog o čemu pričamo ne može biti "totalno" pogrešna logika jer svaka teza ima i prednosti i nedostatke, čega smo svjesni i ti i ja i svi ostali. Ali jbg nešto se mora žrtvovati jer je prosto nemoguće napraviti savršen sistem bez ikakvih nedostataka. U ranijim postovima sam objasnio zbog čega mislim da je korisnije polovljenje bodova, tj. 'suzbijanje' razlike u doigravanju.
Obuca9 wrote:Šta sad, ekipa osvoji lupam 50 bodova, oni drugi osvoje 40 u regularnom dijelu. Popolove im se bodovi, pa u plej of uđu oviu prvi sa 25, a drugi sa 20. Sad recimo prva ekipa, "osakaćena" povredama na kraju posustane i u plej ofu osvoji 6 bodova manje od drugog i na kraju šampioni su ovi drugi.

Totalno nepravedno. Prvenstvno ne smije biti kao kup takmičenje, pa da se više vrednuje jedan ili drugi dio takmičenja. Cilj prvenstva jeste da svi imaju iste uslove, iste utakmice sa istim protivnicima, pa da se zna da je neko šampion zato što je iz istih XY utakmica osvojio VIŠE bodova, a ne zato što je važniji dio sezone odigrao bolje, a nevažniji lošije (u ovom slučaju kod "polovljenja" bodova, ovaj prvi dio sezone je manje važan)
Što se tiče problema sa povredama, to se svakoj ekipi može desiti i u polusezoni, i pred kraj regularnog dijela, i u tom doigravanju.

Pa šta?

Što se tiče te, po tebi "nepravednosti polovljenja bodova", pa i ove priče o povredama, svaka ekipa bi još još na početku sezone bila upoznata sa pravilima takmičenja i ne bi im "kao grom iz vedra neba" na kraju regularnog dijela bilo najavljeno doigravanje pa da neka ekipa bude manje ili više opuštena, spremna, motivisana...

Znači od samog starta su svi svjesni svih mogućih kalkulacija, kako u regularnom dijelu, tako i u doigravanju.

Što se ostvari više bodova u regularnom dijelu, to se ima više bodova u doigravanju i nakon polovljenja i ta pravila važe za sve ekipe.

Da ne dođe do zabune, razumijem ja o čemu ti govoriš i tačno je sve to. Ali ponavljam, PO MENI je korisnije žrtvovati i tu rutinski stečenu prednost u regularnom dijelu sezone kako bi doigravanje bilo, PRIJE SVEGA, regularnije, pa onda i zanimljivije.

Naravno, mogu se tu ubaciti i neka dodatna pravila tipa da je samo prvoplasirani "očišćen" i kartona i suspenzija iz regularnog dijela dok ovi ostali prenose iste i u doigravanje. Ili bilo šta...

Prihvatam kritike, naravno. Ali nemojmo sada pretjerivati. ;-)

Samo "razmišljamo na glas". :sax:
Post Reply