Mu'min wrote:Vratlar za ovu sam čuo al nisam vidio ovog snimka.
Svaka čast ženi! Respect! Gusan želudac.![]()
Inače stavljaj Youtube linkove između [youtube][/youtube], da se odmah prikaže u temi.
Nema gotovine ne stavlja vrtlar nista direkt
Moderator: anex
Mu'min wrote:Vratlar za ovu sam čuo al nisam vidio ovog snimka.
Svaka čast ženi! Respect! Gusan želudac.![]()
Inače stavljaj Youtube linkove između [youtube][/youtube], da se odmah prikaže u temi.
Care na nju treba okačiti znak:vrtlar wrote:Nema gotovine ne stavlja vrtlar nista direkt![]()
ko hoce da gleda nek se namuci malo.Ali zena jede kako li tek ona ide u Wc

Evo još jednog ljutoljubca.karanana wrote:i dok gasim vatru u ustima jogurtom i ledenim cajem, haj reko da iskoristim ovu temu da pohvalim onaj mix hot papricica koji se moze kupiti u merkatoru. http://www.eminentfood.nl/.
jeste skupo, 3,95 za 5-6 komada, ali dobijes sve razlicite sa razlicitim stepenima vrucine. e sad me interesuje, da li bi uspjela sjemenka iz jedne od ovih ako bih je gurno u saksiju? vjerovatno ne moze jelde?
one sto sam i ja uzeo na pijaci na grbavici, valjda klasicni nasi feferoni, mi ok rastu kao stabljike i lisce. ne znam kad ce cvijet. treba li jos sta stavljati sem vode? treba li onog tecnog djubriva posut malo?
Svako dobro svima!Mu'min wrote:Dado34 i ostali
par rečenica o hrani u prostom narodnom jeziku:
imaj na umu da biljka kao i čovjek u različitim etapama života ima različite potrebe po hrani.
NPK je nama poznato kao oznaka za gnojivo (obično 3x15) ali ako kažemo u prostom jeziku N = PROLJEĆE, P=LJETO, K=JESEN
Pa ako ti je sadnica u razvoju treba naj više dušika (N).
Kad počinje da cvjeta treba Fosfora (P), a kad plod krene onda Kalija (K).
RAzloga za probleme sa sadnicom može biti 1 ili više al kada se govori o hrani u biti stoji ovo gore što sam napisao.
Pa ako imaš problema sa cvatom vjerovatno je slijedeće:
- ili fali fosfora
- ili omjer NPK za to doba razvoja sadnice u tvojoj zemlji nije odgovarajući.
karanana wrote:i dok gasim vatru u ustima jogurtom i ledenim cajem, haj reko da iskoristim ovu temu da pohvalim onaj mix hot papricica koji se moze kupiti u merkatoru. http://www.eminentfood.nl/.
jeste skupo, 3,95 za 5-6 komada, ali dobijes sve razlicite sa razlicitim stepenima vrucine. e sad me interesuje, da li bi uspjela sjemenka iz jedne od ovih ako bih je gurno u saksiju? vjerovatno ne moze jelde?
one sto sam i ja uzeo na pijaci na grbavici, valjda klasicni nasi feferoni, mi ok rastu kao stabljike i lisce. ne znam kad ce cvijet. treba li jos sta stavljati sem vode? treba li onog tecnog djubriva posut malo?
Ahhh sto izgledaju samo lijepo - svaka cast na ovom uzgoju - mogu misliti predivnog okusa...hrle1976 wrote:Ja sam zaposlio od zene mamu da mi to sije... imam jednog dilearasjemenki ...
Ovog ljeta ce biti:
Meksicki crveni Habanero 300.000 - 475.000 scovilles
Naga Viper 1.382.118 Scovilles
joFLAjOFLA wrote:Ima li iko da uzgaja velike čilije ? Chilaca, mirasol, poblano, odnosno pasilla, guajillo i ancho kad se osuše. Poblano i chilaca čiliji mogu biti i veće od načih uobičajenih paprika, chilaca čak duža i od roge. Ili vam je stalo isključivo do ljutine, manje do ručkova i večera od čilija?
Od ove tri tamo u Meksiku masovno prave duboke sosove i razne preljeve i premaze za ručkove za ribu, piletinu, enčiladu... Pa nisu čiliji samo oni mali za ljutinu. Ovi veliki čiliji ljuti su otprilike kao jalapeno, ali su ukusni u mp3.
Da li je ikada cvao pa otpalo ili nije nikad ni cvalo?karanana wrote:moje 3 feferonke koje sam uzeo na grbavici rastu u visinu ali nigdje znaka cvijetu/plodu.
nije nikad cvalo. uzmem ovo gnojivo pa cemo vidjeti. hvala na savjetu.Mu'min wrote:Da li je ikada cvao pa otpalo ili nije nikad ni cvalo?karanana wrote:moje 3 feferonke koje sam uzeo na grbavici rastu u visinu ali nigdje znaka cvijetu/plodu.
Ako nije nikad ni cvalo predlažem ti da dodaš gnojiva (ne stimultanta) gdje sa više fosfora, npr. umjesto NPK 15-15-15 ti traži nešto u stilu 5+30+10 znači da je onaj srednji broj veći od ostalih.

Moja žena i punica tvrde da su prije rata imali one sitne papričice u saksiji, koje su - (tako puki kaže) bile stare 10-15 godina...Mu'min wrote:Svaka čast FLAG, dokaz da paprika nije jednogodišnja biljka.
Ne vjeruj ženama pogotovu ne u kombinaciji žena+punica.flag wrote: Moja žena i punica tvrde da su prije rata imali one sitne papričice u saksiji, koje su - (tako puki kaže) bile stare 10-15 godina...
Tako je i moj babo govorio pa zamal na hitnoj ne završi.flag wrote:Nego, imaš li za mene dvije sjemenke najljuće paprike koju imaš? Imam komšiju koji kategorično tvrdi da ne postoji paprika koju on neće pojesti u jednom zalogaju. Pa rekoh da specijalno komšiji uzgojim malo papričica... Jel' komšija se mora pripaziti- obavezno bih snimio kako jede
![]()
![]()
Mislim da bi onaj Stanko bio mala maca za mog komšiju

Jel' ti ova Mu'mine najopasnijaMu'min wrote:Moja najdraža sorta, već 3 ploda ubrana:
Jalapeno