Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#201 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by vrtlar »

:D
Mu'min wrote:Vratlar za ovu sam čuo al nisam vidio ovog snimka.
Svaka čast ženi! Respect! Gusan želudac. :D

Inače stavljaj Youtube linkove između [youtube][/youtube], da se odmah prikaže u temi. ;)

Nema gotovine ne stavlja vrtlar nista direkt :mrgreen: ;-) ko hoce da gleda nek se namuci malo.Ali zena jede kako li tek ona ide u Wc :mrgreen:
Mu'min

#202 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Nema gotovine ne stavlja vrtlar nista direkt :mrgreen: ;-) ko hoce da gleda nek se namuci malo.Ali zena jede kako li tek ona ide u Wc :mrgreen:
Care na nju treba okačiti znak:
Image
Mu'min

#203 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Velika je razilka u sađenju u posude gdje zalijevaš redovno i dognojaješ od onih na njivi, koje su tek 30% od ovih u posudama.

Evo kako jutros izgleda neka sorte iz Šri Lanke (još tražim ime, al tamo je poznanik kupio pa ih tako zovem) u posudama:
Image
Veličina opuška su inače. :)
Last edited by Mu'min on 21/06/2012 10:39, edited 1 time in total.
kerima1

#204 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kerima1 »

Masallah joa kad pocrvene koja ljepota :-)
karanana

#205 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by karanana »

i dok gasim vatru u ustima jogurtom i ledenim cajem, haj reko da iskoristim ovu temu da pohvalim onaj mix hot papricica koji se moze kupiti u merkatoru. http://www.eminentfood.nl/.

jeste skupo, 3,95 za 5-6 komada, ali dobijes sve razlicite sa razlicitim stepenima vrucine. e sad me interesuje, da li bi uspjela sjemenka iz jedne od ovih ako bih je gurno u saksiju? vjerovatno ne moze jelde?

one sto sam i ja uzeo na pijaci na grbavici, valjda klasicni nasi feferoni, mi ok rastu kao stabljike i lisce. ne znam kad ce cvijet. treba li jos sta stavljati sem vode? treba li onog tecnog djubriva posut malo?
Mu'min

#206 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

karanana wrote:i dok gasim vatru u ustima jogurtom i ledenim cajem, haj reko da iskoristim ovu temu da pohvalim onaj mix hot papricica koji se moze kupiti u merkatoru. http://www.eminentfood.nl/.

jeste skupo, 3,95 za 5-6 komada, ali dobijes sve razlicite sa razlicitim stepenima vrucine. e sad me interesuje, da li bi uspjela sjemenka iz jedne od ovih ako bih je gurno u saksiju? vjerovatno ne moze jelde?

one sto sam i ja uzeo na pijaci na grbavici, valjda klasicni nasi feferoni, mi ok rastu kao stabljike i lisce. ne znam kad ce cvijet. treba li jos sta stavljati sem vode? treba li onog tecnog djubriva posut malo?
Evo još jednog ljutoljubca. :)
Dobro nam došao. :)

Pa sjeme jeste skupo al' ja to gledam kao način da si napravim sadnice iz tih sjemenki. Znači 3,95 EUR za 5-6 sadnica i ne sjemenki.
A kako vidim ti si dobio plodove pa je to još bolji pazar. :)
Ne znam da li su kako obrađivani ti plodovi što bi naštetilo sjemenu al ja da sam ti, ja bi probao sijati, nema šta izgubiti.
Imaj samo na umu da sada nije vakat za sijanje. Pokasno je.
Kako ide sijanje pisali smo u ovoj temi i temi "Bašča" u ovom podforumu a više ćemo opet kad bude ako Bog da nova sezona. Sve u svemu direkt u saksiju ti ne savjetujem već u manje lončiće više komada, pa kad to nikne i imadne 4 listića, svaku sadnicu u svoj veći lončić i tako dalje.

Što se tiče ovih feferona sa Grbavice ovako.
Što ne cvate teško je iz 1. pogoditi, možda je takva sorta, kasnije ide. Možda joj je pohladno a more biti i preveliko/premalo zalijevanje.
Zali tek kad se osuši zemlja skoro posve. Znači ne zaljevaj dok se zemlja skoro ne isuši, nije to žaba da non stop ćami čekajući u vodi. :D

A što se tiče gnojenja, da se ne ponavljam već ću sam sebe citirati iz teme Bašča, gdje sam pisao Dado34, kojem sam poklonio sjeme Bhut Jolokia (zna Hrabri Stanko dobro koja je to sorta :lol: :lol: :lol: ) i ide momku uzgoj kako vidim.
Evo citata:
Mu'min wrote:Dado34 i ostali

par rečenica o hrani u prostom narodnom jeziku:

imaj na umu da biljka kao i čovjek u različitim etapama života ima različite potrebe po hrani.
NPK je nama poznato kao oznaka za gnojivo (obično 3x15) ali ako kažemo u prostom jeziku N = PROLJEĆE, P=LJETO, K=JESEN

Pa ako ti je sadnica u razvoju treba naj više dušika (N).
Kad počinje da cvjeta treba Fosfora (P), a kad plod krene onda Kalija (K).

RAzloga za probleme sa sadnicom može biti 1 ili više al kada se govori o hrani u biti stoji ovo gore što sam napisao.
Pa ako imaš problema sa cvatom vjerovatno je slijedeće:
- ili fali fosfora
- ili omjer NPK za to doba razvoja sadnice u tvojoj zemlji nije odgovarajući.
Svako dobro svima! ;)

Mu'min
hrle1976

#207 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by hrle1976 »

karanana wrote:i dok gasim vatru u ustima jogurtom i ledenim cajem, haj reko da iskoristim ovu temu da pohvalim onaj mix hot papricica koji se moze kupiti u merkatoru. http://www.eminentfood.nl/.

Pokusat mozes, pa cak mislim da bi upalilo ako fino sjeme osusis itd. Inace, ja kupujem za 3,5 eura po 15 do 20 tak sjemena od malo tezih chili kategorija... :D A kad se fino oplodi onda mozes i sam reproducirati, naravno to meni mati od zene sve cini :D :D
Mu'min

#208 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Skoro 3 hefte i nikakvog komentara. :sad:
Dado34 kako bar kod tebe ide uzgoj ako ostali neće da pišu.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 21:33, edited 1 time in total.
karanana

#210 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by karanana »

moje 3 feferonke koje sam uzeo na grbavici rastu u visinu ali nigdje znaka cvijetu/plodu.
slobodann

#211 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by slobodann »

hrle1976 wrote:Ja sam zaposlio od zene mamu da mi to sije... imam jednog dileara :D sjemenki ...

Ovog ljeta ce biti:

Image
Meksicki crveni Habanero 300.000 - 475.000 scovilles

Image
Naga Viper 1.382.118 Scovilles
Ahhh sto izgledaju samo lijepo - svaka cast na ovom uzgoju - mogu misliti predivnog okusa...
Mu'min

#212 Veliki čili

Post by Mu'min »

jOFLA wrote:Ima li iko da uzgaja velike čilije ? Chilaca, mirasol, poblano, odnosno pasilla, guajillo i ancho kad se osuše. Poblano i chilaca čiliji mogu biti i veće od načih uobičajenih paprika, chilaca čak duža i od roge. Ili vam je stalo isključivo do ljutine, manje do ručkova i večera od čilija?

Od ove tri tamo u Meksiku masovno prave duboke sosove i razne preljeve i premaze za ručkove za ribu, piletinu, enčiladu... Pa nisu čiliji samo oni mali za ljutinu. Ovi veliki čiliji ljuti su otprilike kao jalapeno, ali su ukusni u mp3.
joFLA

ni smo ba tek počeli da sijemo nešto mimo onih "feferona" tako da raja mora prvo doći do sjemene ovog što ti spominješ. Al zvuči jako zanimljivo.
Kod čilija jeste važna i masa (zato sam se bacio na Jalapeno, koji sem neke ljutine imaju i "meso") mada čili glumi "otrov" kojeg dodajemo u malim količanama, ostale sastojke dodajemo, da bude šta za "ručak". :)

Šta si ti sijao ove godine?
Mu'min

#213 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

karanana wrote:moje 3 feferonke koje sam uzeo na grbavici rastu u visinu ali nigdje znaka cvijetu/plodu.
Da li je ikada cvao pa otpalo ili nije nikad ni cvalo?
Ako nije nikad ni cvalo predlažem ti da dodaš gnojiva (ne stimultanta) gdje sa više fosfora, npr. umjesto NPK 15-15-15 ti traži nešto u stilu 5+30+10 znači da je onaj srednji broj veći od ostalih. :)
karanana

#214 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by karanana »

Mu'min wrote:
karanana wrote:moje 3 feferonke koje sam uzeo na grbavici rastu u visinu ali nigdje znaka cvijetu/plodu.
Da li je ikada cvao pa otpalo ili nije nikad ni cvalo?
Ako nije nikad ni cvalo predlažem ti da dodaš gnojiva (ne stimultanta) gdje sa više fosfora, npr. umjesto NPK 15-15-15 ti traži nešto u stilu 5+30+10 znači da je onaj srednji broj veći od ostalih. :)
nije nikad cvalo. uzmem ovo gnojivo pa cemo vidjeti. hvala na savjetu.
Mu'min

#215 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

karanana

al uzmi prijatelju ono tekuće kako bi poslije sa njim zalijevao, ne suho.
I gledaj ako ikako može da je šta BIO (provjeri, ne nasijedaj slikama sa embalaže).
Ako ne znaš šta nabaviti probaj sa "Bio Plantella Vrt" a za dizanje imuniteta (ovo nije gnojivo) ja sam prošle godine koristio
"Bio Plantella Vita" i imam vrlo pozitivne rezultate.
Mu'min

#216 Vrisak čili

Post by Mu'min »

Image :D :lol:
flag

#217 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Image
Evo Mu'mine one moje paprike... treća joj godna. Za mene je ovo otrov, za vas koji jedete kreč :D - vjerovatno nije. Tri godine... ha, nije loša.
Mu'min

#218 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Svaka čast FLAG, dokaz da paprika nije jednogodišnja biljka.
flag

#219 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote:Svaka čast FLAG, dokaz da paprika nije jednogodišnja biljka.
Moja žena i punica tvrde da su prije rata imali one sitne papričice u saksiji, koje su - (tako puki kaže) bile stare 10-15 godina...
Nego, imaš li za mene dvije sjemenke najljuće paprike koju imaš? Imam komšiju koji kategorično tvrdi da ne postoji paprika koju on neće pojesti u jednom zalogaju. Pa rekoh da specijalno komšiji uzgojim malo papričica... Jel' komšija se mora pripaziti :D - obavezno bih snimio kako jede :lol: :lol: :lol:
Mislim da bi onaj Stanko bio mala maca za mog komšiju
Mu'min

#220 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag wrote: Moja žena i punica tvrde da su prije rata imali one sitne papričice u saksiji, koje su - (tako puki kaže) bile stare 10-15 godina...
Ne vjeruj ženama pogotovu ne u kombinaciji žena+punica. :lol: :lol: :lol:
flag wrote:Nego, imaš li za mene dvije sjemenke najljuće paprike koju imaš? Imam komšiju koji kategorično tvrdi da ne postoji paprika koju on neće pojesti u jednom zalogaju. Pa rekoh da specijalno komšiji uzgojim malo papričica... Jel' komšija se mora pripaziti :D - obavezno bih snimio kako jede :lol: :lol: :lol:
Mislim da bi onaj Stanko bio mala maca za mog komšiju
Tako je i moj babo govorio pa zamal na hitnoj ne završi.
Što se tiče sjemena zatebe bi se našlo svakako 2 sjemenke. Moremo i dado34 zamoliti da ti ustupi koju sjemenku ako rodije, njemu sam poslao i vrlo lijepo uspijeva. al slobodno ako Bog da računaj mene na 2. opciju, nekako ćemo prečvercati preko granice. :)

Da vidite kako je u mene mati trčala sa kašikicom i jogurtom za ocem, koji je tražio spas po stanu nakon što je "glomno" onu nuklearku. :lol: :lol: :lol:
flag

#221 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Ovaj moj komšo je bivši JNA oficir - znači, tvdoglav k'o međed. I ja fino nađem mu onaj čuveni snimak jedenja Bhut Jolokie :lol: Kaže komšo ma ovo je samo gluma za tv... jok bolan ovo je otrov... opet komšo, ja ako ne pojedem svaku pariku u jednom zalogaju... Ovaj što jede (Stanko) je neka tetkica, kaže moj komšija, ne može jednu pariku pojesti c,c,c,c...pa rekoh da obradujem komšiju.
Samo se bojim da poslije nećemo imati dobrosusjetske odnose :lol:
Mu'min

#222 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag

samo ti nizdlaku i lijepo sa komšilukom a kad bude jeo, ponesi bar vatrogasni aparat da komši čadulja ne izgori. :lol:

DADO34: Javlja se, kako ide chili? :-D
Oticon

#223 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Oticon »

Nije baš preporučljivo biti Flagov komšija u ovom trenutku :lol: :lol: :lol: Jadan čovjek šta mu spremate, ali sam je tražio.
Mu'min

#224 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Moja najdraža sorta, već 3 ploda ubrana:

Image
Jalapeno
flag

#225 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote:Moja najdraža sorta, već 3 ploda ubrana:

Image
Jalapeno