oridjidji wrote:Kao prvo, nema zemlje koja nema svoje naslijeđe iz prošlosti, kako su se carstva širila i nestajala, a države nove nastajale, svaka je povukla dio svoga naslijeđa. Bosanska kuhinja možda nije autohtona, ali svakako je jedna od najraznovrsnijih. Svako carstvo je u Bosni ostavilo nešta svoje. Imali šta loše u tome? Nema.Vitezanin wrote:
Tramvaj su doveli Austrijanci, pljunuti zapadno- Europljani.
Nista od te hrane nije nase, nego je doneseno.
Olimpijadu je platila Juga, nikako samo BiH. I izglasao ju je svijet, izmedju ostalog i Europa.
A sad pogledaj ostatak Europe opet i pogledaj nase gradove i gradice, pogledaj kanalizaciju u Europi i pogledaj kod nas. O cemu pricamo??!!
Pogledaj ljudsku slobodu u Europi i usporedi s nasim plemenima, narodima, ljudima, koji su spremni ubiti nekoga jer je peder, a sute kad se psi ubijaju po ulicama i bacaju u kontejnere. Pogledaj nas, visoko religiozno drustvo gdje se 90 % izajasnjava vjernicima, a moral nam je na razini onoga u vrijeme europske inkvizicije i svjetskih i drugih ratova.
Eto, jadan taj nereligozni bijedni Zapad. Ali nek' se u Bosni spavalo na jastucima prije 700 godina. Navodno.
Naravno da nema niti sam to rekao!
Olimpijadu koju spominješ platila je Juga novcem, ali i bosanskim jer Bosna je bila industrijska zemlja i sa razvijenom privrednom infrastrukturom. Na kraju su naše firme radile na svoj toj sportskoj infrastrukturi kako bi odgovorili olimpijskom izazovu.
Ja sam to i napisao. Slicno. Juga je financirala, ali nikako samo BiH.
Pusti se ljudskih sloboda. To što se na Zapadu u zadnjih 50-60 godina moralna vertikala pomjerila na gore, to ne znači da je nešto o čemu pričamo normalno i dobro. Vidiš na Balkanu ti niko ne dozvoljava da ne budeš peder, budi, ali mojne sada furati agresivu i tražiti paradu u gradu i furat se na to da pokazuješ svoju ljubav svakome.
Onda se ni hetero ljudi ne bi trebali vodati i ljubakati po gradu. Dvostruki arsini?!
Pa ni u Evropi svugdje, ljudi nisu spremni za gej parade, a bogme nemaju svi ni isti pogled na njih, neke čak brane i seks na javnom mjestu...
Ovdje se ni ne prica o gay paradama vec o ljudskoj slobodi, da budes ono sto jesi. Seks na javnom mjestu-nidje veze.
Što se tiće ubijanja kerova na ulici, tome je pridonjelo to da u Sarajevu nakon rata nema klasičnog šinteraja, a ima mnogo vlasnika koji imaju pse pa ih potome puste na ulicu, koji nekada opravdano ili neopravdano navedu ljude iz straha ili iz hira da ih ubiju...
Sinteraj ili ne, ljudima se j... za jedan od gorucih problema, a cuke se ubijaju po ulicama.
Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- Vitezanin
#201 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
- Obskurni
#202 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ja cu pokazivati svoju ljubav nekome (prema oba spola) htio ti to ili ne
Imam pravo na to i ne vidim zašto bi mi ga iko zabranio.
- despina
#203 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
you are sooo gayObskurni wrote:Ja cu pokazivati svoju ljubav nekome (prema oba spola) htio ti to ili ne![]()
- Obskurni
#204 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ljudima je teško shvatiti da homoseksualnost nije seksualnost u suštini.
To je samo jedan oblik ljubavi i ne vidim zašto bi ikome ljubav smetala.
Osim zlih maceha u ruralnim predjelima Latino Amerike
- arzuhal
#205 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Na ovom pdf-u bi trebalo zaključati ili pometlati sve teme, a ostaviti samo jednu (ili dvije, uvrhglave) i nazvat je ''TEMA''. I onda nek' svak piše šta hoće, ne pokušavajući ni snu dozvati u svijest neku elementarnu logiku po kojoj, naprimjer, ako te neko pita o cijeni brašna, ti mu kažeš čemu služi Hornerov postupak. Osim logike, rahat bi se isključilo i poštovanje i samopoštovanje.
Mislim da je u tome rješenje, a ako neko zna bolje - bujrun.
Mislim da je u tome rješenje, a ako neko zna bolje - bujrun.
-
numizmatic
#206 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Znam ja, zaključati ovu temu.arzuhal wrote:Mislim da je u tome rješenje, a ako neko zna bolje - bujrun.
-
LSD
#207 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ma nemoj mi reciObskurni wrote:Ljudima je teško shvatiti da homoseksualnost nije seksualnost u suštini.
To je valjda odavno jasno.
- Obskurni
#208 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Sve su to loši, pokvareni i razvratni ljudi ?LSD wrote:Ma nemoj mi reciObskurni wrote:Ljudima je teško shvatiti da homoseksualnost nije seksualnost u suštini.
Osim zlih maceha u ruralnim predjelima Latino Amerikenikakva to seksualnost nije, niti kakav oblik ljubavi, vec razvrat koji je Bogom proklet.
- Vitezanin
#209 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Ako se ne varam, homoseksualnost ili neki drugi vid sekusalnosti je nesto s cime se covjek rodi, a ne nesto sto se bira.LSD wrote:Ma nemoj mi reciObskurni wrote:Ljudima je teško shvatiti da homoseksualnost nije seksualnost u suštini.
Osim zlih maceha u ruralnim predjelima Latino Amerikenikakva to seksualnost nije, niti kakav oblik ljubavi, vec razvrat koji je Bogom proklet.
-
LSD
#210 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Nevjerovatno je to...od toliko žena (omjer 4-1) koje jedva cekaju da se pokupe, pojedinci bi da vodaju frajere za ručicu i još pricaju kako je to normalno po nekim standardima.
- ellec
#211 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Eto na tom primjeru vidimo kako je vjera opasna, osudjuje nevine ljude koji nikom nista nisu uradili, zamisli da je danas vjera zastupljena kao nekada, kako bi npr. gledali na S. Hawkinga, naravno kao nekog ko je bogom proklet zbog bolesti i koliko bi samo zbog te vjerske ogranicenosti svijet bio naucno unazadovan za jednog Hawkinga. Eto jos jedna besmislica iz vjerskog svijeta ovaj put logicki pobijena.LSD wrote:Ma nemoj mi reciObskurni wrote:Ljudima je teško shvatiti da homoseksualnost nije seksualnost u suštini.
Treba naglasiti jos jednu zanimljivost, ako uzmemo u obzir sta je sve na meti vjere, pocev od zloupotrebe ili odbijanja nauke, besmislenih osuda naspram nevinih - homoseksualci, ateisti, neravnopravnost na relaciji muskarac - zena, vidimo zapravo koliko su samo opasne besmislene vjerske tvrdnje globalno utjecale na predrasude koje su nastale od vecine ljudi naspram nabrojenih skupina. Ogroman je uticaj u pitanju i to sa negativnim posljedicama.
- sheilak
#212 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Kontam na pogrešnoj temi
Kakve ovo sve ima veze sa životom poslije smrti?
Kakve ovo sve ima veze sa životom poslije smrti?
-
LSD
#213 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Kod nas ba ovdje...nisam rekao za planetu zemlju...4-1 omjer i opet bi neki vodali frajerekakavdanakneiskustvu wrote:LSD wrote:Nevjerovatno je to...od toliko žena (omjer 4-1) koje jedva cekaju da se pokupe, pojedinci bi da vodaju frajere za ručicu i još pricaju kako je to normalno po nekim standardima.
na planeti zemlji žena 4 puta više nego muškaraca?
- ellec
#214 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
BiH - 0.970 men(s)/femaleLSD wrote:Kod nas ba ovdje...nisam rekao za planetu zemlju...4-1 omjer i opet bi neki vodali frajerekakavdanakneiskustvu wrote:LSD wrote:Nevjerovatno je to...od toliko žena (omjer 4-1) koje jedva cekaju da se pokupe, pojedinci bi da vodaju frajere za ručicu i još pricaju kako je to normalno po nekim standardima.
na planeti zemlji žena 4 puta više nego muškaraca?...i to treba biti prirodno i normalno, jel....e ne može nikako biti.
http://chartsbin.com/view/2337

- sheilak
#215 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Hajd' da pokusam povezati trenutnu diskusiju sa izvornom temom:
Muskarci koji ne vole zene imace drugaciji tretman u evtl. zagrobnom životu and beyond that?
Je li to?
Dajte se vratite na temu.
Neko me pitao za Bardo Thodol: Nemam prijevod na nasem, citala sam na njemačkom, sorry. Ali, vrlo, vrlo zanimljiva knjiga. Tako detaljno opisuje stadije smrti (stanja u smrti) i procese kroz koje dusa prolazi. Objasnjava i zasto je tih 40 dana nakon smrti vazno, sto je meni uvijek bila nepoznanica: zasto bas 40 dana.
Muskarci koji ne vole zene imace drugaciji tretman u evtl. zagrobnom životu and beyond that?
Je li to?
Neko me pitao za Bardo Thodol: Nemam prijevod na nasem, citala sam na njemačkom, sorry. Ali, vrlo, vrlo zanimljiva knjiga. Tako detaljno opisuje stadije smrti (stanja u smrti) i procese kroz koje dusa prolazi. Objasnjava i zasto je tih 40 dana nakon smrti vazno, sto je meni uvijek bila nepoznanica: zasto bas 40 dana.
- Optimus Prime
#216 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Netacno, zene su u vecini, ali nema fajde jer to samo iz razloga sto duze zive od muskaraca, pa zato na jednog dedu imas 4 nene.LSD wrote:Kod nas ba ovdje...nisam rekao za planetu zemlju...4-1 omjer i opet bi neki vodali frajerekakavdanakneiskustvu wrote:LSD wrote:Nevjerovatno je to...od toliko žena (omjer 4-1) koje jedva cekaju da se pokupe, pojedinci bi da vodaju frajere za ručicu i još pricaju kako je to normalno po nekim standardima.
na planeti zemlji žena 4 puta više nego muškaraca?...i to treba biti prirodno i normalno, jel....e ne može nikako biti.
Sto se tice omladine, muskarci su u debeloj vecini, jer se prirodno na svaku zensku bebu rode 1,05 muskih beba.
Prije moderne medicine smrtnost muske djece je bila veca, pa se broj do puberteta izjednacavao.
A danas, sa obzirom da se na srecu smrtnost djece smanjila imas manjak zena u reproduktivnom dobu.
Usput, ovo je naravno i jos jedna odlicna indicija za problem sa kuranskim ajetima u vezi sa poligamijom.
To je funkcioniralo prije, a danas je iz gore navedenih razloga prilicno losa ideja.
-
LSD
#217 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Hajd dobro je care....nisi barem po 797 put ponovio ono što ponavljaš godinama - Dokazi, dokazi, dokazi....barem ti za to ne trebaju dokazi....napreduješ pomalo 
- Optimus Prime
#218 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
I ti svasta citas!sheilak wrote:Hajd' da pokusam povezati trenutnu diskusiju sa izvornom temom:
Je li to?Dajte se vratite na temu.
Je li to naucna knjiga ili se radi o proizvoljnim razmisljanjima jednog autora.
Dosadilo mi se ponavljati, ali moram: Dokazi?
- Optimus Prime
#219 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Naravno!LSD wrote:Hajd dobro je care....nisi barem po 797 put ponovio ono što ponavljaš godinama - Dokazi, dokazi, dokazi....barem ti za to ne trebaju dokazi....napreduješ pomalo
Trazim samo dokaze, a njih nigdje na vidiku.
Pogotovo kad se radi o ovako smjelim tvrdnjama koje ovdje iznosite.
U biti znam da ih nema, ali cilj je jednostavno potaknuti neke citaoce foruma na razmisljanje o njihovime razlozima slijepog vjerovanja u neke nedokazane tvrdnje koje su se tradicionalno prenoile sa koljena na koljeno.
Okreni se oko sebe, ljudi te lazu u oci na svakom koraku, a ti si spreman bezpogovorno da povjerujes u nesto iako u principu nemas pojma ko je to izjavio, i kako je sve to nastalo. Dakle ne poznajes te ljudi niti znas je su li vjerodostojni, i iako iznose neke prilicno nevjerovatne tvrdnje ti nemas nikakvih problema da to uzmes zdravo za gotovo.
- despina
#220 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Optimus Prime wrote:I ti svasta citas!sheilak wrote:Hajd' da pokusam povezati trenutnu diskusiju sa izvornom temom:
Je li to?Dajte se vratite na temu.
Je li to naucna knjiga ili se radi o proizvoljnim razmisljanjima jednog autora.
Dosadilo mi se ponavljati, ali moram: Dokazi?
broj 40 ima posebno značenje za mnoge religije. isus je 40 dana nakon uskrsnuća ostao na zemlji, mojsije je 40 dana postio dok nije primio 10 božijih zapovijedi, muslimani obilježavaju 40 dana nakon smrti osobe, smatra se da duša umrlog luta i da nakon 40 dana pronalazi svoj smiraj, stari pravoslavni običaj (ne tako rasprostranjen) : dvostruki ukop, nakon 40 dana se pokojnik vadi iz groba, umije, presvuče, daruje i ponovo se sahrani.
-
LSD
#221 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
Važi dogovoreno...svaka ti cast što nam otvaraš oci svaki dan...baš si cool.
- sheilak
#222 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
@ Optimus
Nisi čuo za Tibetansku knjigu mrtvih?
Ja volim svašta čitati, volim različite poglede, perspektive, različite izvore informacija. A dokazi nikada nisu ni tačni ni potpuni jer kojim načinom, postupkom želiš bilo šta dokazati? Nečim što ponovo treba dokaze da bi mu se potvrdila tačnost, nečim što se temelji na saznanjima, privremenim, nepotpunim, do kojih je došao čovjek svojim ograničenim umom? Ja se ne oslanjam na takve dokaze i ne odbacujem nešto samo zato jer se trenutna nauka ili ograničeni ljudski um ne slaže s tim. Tvoje je pravo da odbaciš, moje da proučim na svoj način.
@ despina
Znala sam da je značajan, ali zašto baš 40 dana, zašto taj period j epotreban duši da se smiri? Takve me stvari zanimaju i mislim da je moguće doci do odgovora i razmišljanjem, osjećanjem, poput epifanije.
Ja volim svašta čitati, volim različite poglede, perspektive, različite izvore informacija. A dokazi nikada nisu ni tačni ni potpuni jer kojim načinom, postupkom želiš bilo šta dokazati? Nečim što ponovo treba dokaze da bi mu se potvrdila tačnost, nečim što se temelji na saznanjima, privremenim, nepotpunim, do kojih je došao čovjek svojim ograničenim umom? Ja se ne oslanjam na takve dokaze i ne odbacujem nešto samo zato jer se trenutna nauka ili ograničeni ljudski um ne slaže s tim. Tvoje je pravo da odbaciš, moje da proučim na svoj način.
@ despina
Znala sam da je značajan, ali zašto baš 40 dana, zašto taj period j epotreban duši da se smiri? Takve me stvari zanimaju i mislim da je moguće doci do odgovora i razmišljanjem, osjećanjem, poput epifanije.
- Optimus Prime
#223 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
I ja volim svasta citati, ali ipak za razliku od tebe mi je stalo da razdvojim fikciju od stvarnosti.sheilak wrote:@ Optimus
@ despina
A naucni metod je jedini nacin da spoznamo stvarnost. Sve ostalo su samo nagadjanja i subjektivne predodzbe realnosti, bazirane na imaginaciji autora.
- despina
#224 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
sheilak wrote:@ Optimus
@ despina
broj 40 se provlači kroz svete knjige, izraelci su 40 godina putovali iz egipta (gdje su bili robovi) u obećanu zemlju, isus je proveo 40 dana u pustinji, molio se, postio, dok ga je đavo iskušavao. znači, već tada je broju 40 dato neko značenje, kasnije je islam "preuzeo" taj broj i muslimani obilježavaju 40 dana od smrti neke osobe.
ne možeš dokazati da duša 40 dana luta, dok ne nađe svoj mir, to je vjerovanje, ali broj 40 ima simboliku iz gore navedenih razloga.
-
Mr. Brightside
#225 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)
jedan zanimljiv clanak o tome kako ima zivota nakon smrti
http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... mremo.html
http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivosti ... mremo.html