Sve ja to shvatam. Ono što ne shvatam, odnosno ne želim da shvatim i u tome učestvujem na takav način su ovakve rasprave, o našim velikanima. Koje su pritom obojene "sektaškim" nabojem i pristrasne. Vidiš, ti si izdvojio citate samo koji idu tebi u korist, kao i određen dio obične propagande, ne i ogroman broj drugih koji govor suprotno.svojnasvom wrote:
Jesam taki sam, što bi reko Imami Malik: Mi smo ljudi, danas kažemo jedno a sutra drugo.![]()
Nisam ja što arapi kažu saqilu demm/teške krvi, vjeruj mi, samo sam malo usamljen. Znam neku raju iz nekih tekija gdje ti krv hoće prokljucati, ako sa njima sjediš duže od sat vremena. lakše bi se cojek sa pjanama u kafani osjeco nego sa njima.
Kada se na takav načim priča o ulemi, i to ne bilo kakvoj, nego ljudima koji su nam ostavili more dobra. Nebitno dl se radi o Ibn Tejmmiji ili Aškelaniju, šta znam .. Ja napuštam sjelo.
U pogledu ovoga dobro sam zapamtio riječi Hamnd ibn Nasira , i toga se držim kad je riječ o 'vakim temama.
Rekao je šejh Hamd ibn Nasir ibn Osman, rahimehullah: "Znaj, Allah ti se smilovao, da cijenjeni učenjak koji je u ovoj vjeri odavno poznat po dobru i koji je iza sebe ostavio lijepa djela i koji uživa ugled kod sljedbenika ove vjere, nekad može da zapadne u grešku. Ali on ima opravdanje, i on čak ima nagradu za tu grešku zbog svog idžtihada, ali nije dozvoljeno da bude slijeđen u tom i isto tako nije dozvoljeno da bude omalovažavan u pogledu njegovog imameta i ugleda kojeg uživa kod muslimana."