Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amoninan

#201 Re: Sufizam

Post by amoninan »

svojnasvom wrote:
Jesam taki sam, što bi reko Imami Malik: Mi smo ljudi, danas kažemo jedno a sutra drugo. :mrgreen:
Nisam ja što arapi kažu saqilu demm/teške krvi, vjeruj mi, samo sam malo usamljen :mrgreen: . Znam neku raju iz nekih tekija gdje ti krv hoće prokljucati, ako sa njima sjediš duže od sat vremena. lakše bi se cojek sa pjanama u kafani osjeco nego sa njima.
Sve ja to shvatam. Ono što ne shvatam, odnosno ne želim da shvatim i u tome učestvujem na takav način su ovakve rasprave, o našim velikanima. Koje su pritom obojene "sektaškim" nabojem i pristrasne. Vidiš, ti si izdvojio citate samo koji idu tebi u korist, kao i određen dio obične propagande, ne i ogroman broj drugih koji govor suprotno.
Kada se na takav načim priča o ulemi, i to ne bilo kakvoj, nego ljudima koji su nam ostavili more dobra. Nebitno dl se radi o Ibn Tejmmiji ili Aškelaniju, šta znam .. Ja napuštam sjelo.

U pogledu ovoga dobro sam zapamtio riječi Hamnd ibn Nasira , i toga se držim kad je riječ o 'vakim temama.

Rekao je šejh Hamd ibn Nasir ibn Osman, rahimehullah: "Znaj, Allah ti se smilovao, da cijenjeni učenjak koji je u ovoj vjeri odavno poznat po dobru i koji je iza sebe ostavio lijepa djela i koji uživa ugled kod sljedbenika ove vjere, nekad može da zapadne u grešku. Ali on ima opravdanje, i on čak ima nagradu za tu grešku zbog svog idžtihada, ali nije dozvoljeno da bude slijeđen u tom i isto tako nije dozvoljeno da bude omalovažavan u pogledu njegovog imameta i ugleda kojeg uživa kod muslimana."
oridjidji

#202 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
Treba biti objektivan i prije svega racionalan, pa reći da ni sufijama ni selefijama nije maslo za ramazana.
S tom razlikom što sufije ne naginju mržnji već ljubavi, ne naginju fanatizmu već tolerantnosti, ne naginju terorizmu već su okrenuti unutrašnjoj borbi, istinskom džihadu protiv vlastite ljudske niže prirode, nefsa, :)
vidi nemam ništa protiv sufija, mada i među njima ima ekstrema, istinski džihad bio on mali ili veliki je borba za sve muslimane, nije to odlika samo sufija... "vračamo se iz malog dzihada u veliki" ove rijeći su poznate večini muslimana koji apsolutno nemaju nikakve veze sa sufizmom, isto tako i svakom vjerniku praktikantu koji sljedi znanje...
oridjidji

#203 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

Diwan wrote:Problem kod onih koji ne razumiju sufizam ( a sta je to sufizam?) je što misle da je to hipi – jehovini svjedoci – hare krisna religija, a zaboravljaju da su to prije svega ljudi muslimani, praktikanti ili praktičari, ljudi koji su i svojom tjelesnom sedždom potvrđivali svoju unutrašnjost, a neki bi da se izvale u fotelju i da sa daljinskim budu u 'suštini'.

hahahaha
:D
Niko nije rekao da sufije nisu muslimani, praktikanti ili praktičari, međutim njihov pravac je obojen sektaštvom kao i drugi pravci u Islamu i među njima imaš umjerenih pravaca, kao i ekstremnih, kao i onih koji svojim učenjem i praksom podobro odstupaju od Islama.

Postoji dobrovoljni namaz, post, zikr, dove, učenje Kur`ana i mnoga druga dijela kojim se postize Božije zadovoljstvo i kojim čovjek postiže veće stepene u vjeri i to na način na koji je to opisao poslanik s.a.v.s. . Ako to nije dovoljno da bi se postiglo Božije zadovoljstvo, već ima potrebe za pretjerivanjima onda se definitivno moramo zapitati koji je problem s nama.
amoninan

#204 Re: Sufizam

Post by amoninan »

S obzirom da smo skrenule s teme, podobro. prihvatam dio krivice za to. Pa da se malo vratimo na istu riječima Hasan el Basrija - za kojeg mnogi kažu da je bio prvi sufija.

Njegove riječi ostavljaju bez daha i tjeraju na razmišljanje i sufiju i nesufiju. Odnosno, svakog muslimana.
Pa hajde da se podsjetimo kako je govorio ovaj asketa i Allahov rob.

Mi smo ubrajali u škrte ljude sve one kojisu htjeli dati na zajam svome bratu u vjeri, jer mi
smo se međusobno pomagali. Brat bratu je volioviše nego samom sebi. Tako mi Allaha, gledaosam kako musliman svoj ogrtač polovi da bi pomogao onome koji ogrtača nije imao. A drugi bi prepostio dan, i kada dođe vrijeme iftara,otišao bi kod svog brata u vjeri i rekao: „Ja samdanas postio u ime Allaha džellešanuhu! Želim dai ti imaš udjela u mom dobru, pa pruži mi neštočime bi okončao svoj post!" I on bi mu davaočašu vode ili šaku hurmi zato da bi mu Allahdžellešanuhu podario nagradu kao i postaču.

U Hasanovom prisustvu posvađala sedvojica pa jedan od njih dobro izgrdi onog drugog. Brišući znoj sa čela, ovaj citira Allahovedžellešanuhu riječi:"Strpljivo podnositi i praštati- tako treba svaki pametan postupiti"
(Kur'an,42:43). Na to Hasan reče: Pametan li je, tako miBoga, u vrijeme kada neznalice razbor uništiše!

Zaista je Allahu džellešanuhu najdraži onaj gutljaj što ga čovjek ispije kao lijepu utjehu iotrpljenje kada ga zadesi bolna nesreća te gutljajsrdžbe koju proguta čineći dobro, praštajući ipokazujući blagost.

Ne sastoji se ljepota susjedstva uotklanjanju neugodnosti od susjeda već u strpljenju na neugodnostima.

Ne budi kao onaj koji skuplja znanjeučenih i mudrost mudrih, a prema Istini se odnosikao jedan od glupih

Ljudi, mi smo, tako mi Allaha, stvoreni zavječnost, a ne za prolaznost. Mi se samo selimo izkuće u kuću.

Čovječe, želiš da se spominju tvoja dobra djela, a mrziš da se pročuju loša! Optužuješ drugog zbog sumnje, a posigurno znaš da su dvameleka zadužena za tvoje riječi i djela.

.....

bilo bi lijepo da se što više puta podjsetimo na riječi ovog Allahovor roba..
kompletna zbirka njegovih izreka pod naslovom "Čujem šum, prijetlja ne vidim" može se naći na :
oridjidji

#205 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

amoninan wrote:S obzirom da smo skrenule s teme, podobro. prihvatam dio krivice za to. Pa da se malo vratimo na istu riječima Hasan el Basrija - za kojeg mnogi kažu da je bio prvi sufija.

Njegove riječi ostavljaju bez daha i tjeraju na razmišljanje i sufiju i nesufiju. Odnosno, svakog muslimana.
Pa hajde da se podsjetimo kako je govorio ovaj asketa i Allahov rob.

Mi smo ubrajali u škrte ljude sve one kojisu htjeli dati na zajam svome bratu u vjeri, jer mi
smo se međusobno pomagali. Brat bratu je volioviše nego samom sebi. Tako mi Allaha, gledaosam kako musliman svoj ogrtač polovi da bi pomogao onome koji ogrtača nije imao. A drugi bi prepostio dan, i kada dođe vrijeme iftara,otišao bi kod svog brata u vjeri i rekao: „Ja samdanas postio u ime Allaha džellešanuhu! Želim dai ti imaš udjela u mom dobru, pa pruži mi neštočime bi okončao svoj post!" I on bi mu davaočašu vode ili šaku hurmi zato da bi mu Allahdžellešanuhu podario nagradu kao i postaču.

U Hasanovom prisustvu posvađala sedvojica pa jedan od njih dobro izgrdi onog drugog. Brišući znoj sa čela, ovaj citira Allahovedžellešanuhu riječi:"Strpljivo podnositi i praštati- tako treba svaki pametan postupiti"
(Kur'an,42:43). Na to Hasan reče: Pametan li je, tako miBoga, u vrijeme kada neznalice razbor uništiše!

Zaista je Allahu džellešanuhu najdraži onaj gutljaj što ga čovjek ispije kao lijepu utjehu iotrpljenje kada ga zadesi bolna nesreća te gutljajsrdžbe koju proguta čineći dobro, praštajući ipokazujući blagost.

Ne sastoji se ljepota susjedstva uotklanjanju neugodnosti od susjeda već u strpljenju na neugodnostima.

Ne budi kao onaj koji skuplja znanjeučenih i mudrost mudrih, a prema Istini se odnosikao jedan od glupih

Ljudi, mi smo, tako mi Allaha, stvoreni zavječnost, a ne za prolaznost. Mi se samo selimo izkuće u kuću.

Čovječe, želiš da se spominju tvoja dobra djela, a mrziš da se pročuju loša! Optužuješ drugog zbog sumnje, a posigurno znaš da su dvameleka zadužena za tvoje riječi i djela.

.....

bilo bi lijepo da se što više puta podjsetimo na riječi ovog Allahovor roba..
kompletna zbirka njegovih izreka pod naslovom "Čujem šum, prijetlja ne vidim" može se naći na :
Ovo djelo sam imao na mobitelu sačuvano u pdf formatu i pročitao sam ga sa mobitela. Mogu ti reći da je vrlo jednostavno i lijepo, te mudro štivo. Hasan El Basri je bio dobar musliman kojeg ne možeš gurnuti u okrilje pojedinog vjerskog pravca. Svi ga rado prisvajaju sebi, međutim on je bio pokorni i dobri Allahov rob koji se u vremenu velikih smutnji unutar ummeta sklonio po strani posmatrajući one koji su isti djelili po šavovima, zaklanjajući se od svake smutnje. Ukoliko si pročitao ovo djelo shvatičeš o čemu govorim. Pročitačeš ga u jednom dahu jer na jedan priprost način svijedoči o tome šta se tada dešavalo...
amoninan

#206 Re: Sufizam

Post by amoninan »

Da, i sam sam skloniji tvom mišljenju, ali njegov uticaj na ranu sufijsku misao je nezanemariv. Stoga ga u tom kontekstu i spomenuh.
Upravo tako, i jesam ga pročitao u jednom dahu. I hvala Allahu swt to bi na samom početku mog ozbiljnijeg interesovanja za Vjeru. Što mi je itekako pomoglo da odredim "pravac" svog muslimanskog mentaliteta - tako da ag nazovem.
Samo dvije knjige islamskih autora sam pročitao u jednom dahu, to je bila ova, i Assadoav Put u Mekku.
fatamorgana

#207 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:U odnosu na velikane Rumija, Ibn Arabija, al Hallaj-a koje poznaje svijet Tejmija je anonimac ....
Pa da je svijetu nepoznat Ibn Tejmija danas nebi pričali o njemu. U našoj sredini su sva tri spomenuta sufijska velikana strani našem narodu, pogotovo su strana našim dedama i nanama, ništa straniji nisu od Ibn Tejmije... Ako su i poznati nekome, obično su poznati ljudima sklonim književnosti, poznati su radi sufijske poezije koje su pisali...
Ovo na sreću nije tačno jer se Rumijeva Mesnevija čitala i u Sarajevu od davna, ima jedno 400-500 godina a Tejmija se počeo spominjat uglavnom dolaskom vas vehabija.
fatamorgana

#208 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote:
fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
Treba biti objektivan i prije svega racionalan, pa reći da ni sufijama ni selefijama nije maslo za ramazana.
S tom razlikom što sufije ne naginju mržnji već ljubavi, ne naginju fanatizmu već tolerantnosti, ne naginju terorizmu već su okrenuti unutrašnjoj borbi, istinskom džihadu protiv vlastite ljudske niže prirode, nefsa, :)
jel stvarno ... ovo je vec mudrost
Pa nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija ....
sarajlija_ba

#209 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

fatamorgana wrote: Pa nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija ....
Dajgle Fate sufije ver 1.0. :lol:
fatamorgana

#210 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:
fatamorgana wrote: Pa nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija ....
Dajgle Fate sufije ver 1.0. :lol:
mora malo, :kravata:, hoš' link za download, :wink:
oridjidji

#211 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
oridjidji wrote:
fatamorgana wrote:U odnosu na velikane Rumija, Ibn Arabija, al Hallaj-a koje poznaje svijet Tejmija je anonimac ....
Pa da je svijetu nepoznat Ibn Tejmija danas nebi pričali o njemu. U našoj sredini su sva tri spomenuta sufijska velikana strani našem narodu, pogotovo su strana našim dedama i nanama, ništa straniji nisu od Ibn Tejmije... Ako su i poznati nekome, obično su poznati ljudima sklonim književnosti, poznati su radi sufijske poezije koje su pisali...
Ovo na sreću nije tačno jer se Rumijeva Mesnevija čitala i u Sarajevu od davna, ima jedno 400-500 godina a Tejmija se počeo spominjat uglavnom dolaskom vas vehabija.
vidis sliku moga avatara ... na njoj sam... licim li na nekog vehabiju :)
ruzno je nekoga koga ne znas nazivati vehabijom, samo zato sto imamo suprotna misljenja o pojedinim vjerskim autoritetima. ne ucestvujem u popljuvavanju tih ljudi i rado ih branim jer znam da su na vecem znanju bili i od mene i od tebe, i od svakoga posjetioca ove teme... iako su grijesili, niko od nas ovdje ne moze znati dali im je allah jos za zivota oprostio sve one lose fetve koje su donjeli, niti mozemo znati da li su kod allaha upisani kao dobri ili nisu. nije nam dao jezik da napadamo i vrijedjamo muslimane koji su sigurno na vecem stepenu znanja i dobrih djela nego mi...

ali jok, mnogi ce ovdje koji su nemarni prema samome sebi, a bogme i prema drugima , takve autoritete napadati iako i sami nisu ni hafizi, ni mufesiri ni kur`ana ni hadisa... umjesto da podju od sebe i na sebi da rade, jok oni radije napadaju ljude i traze trn u oku drugome, a ne vide svoga slona...

citalo se u sarajevu mnogo sto sta, nosile su se i brade i feredze pa ko ih nosi danas... ljudi su se izmjenili kao i njihovo stanje, a bogami i njihovo znanje.
nemoj misliti da u tih 400 - 500 godina neko nije citao i neko tejmijino djelo i dozivljavao islam na njegov nacin.

neko za zivot cijeli ostane na ilmihalu bilala hasanovica, a neko poodmakne od toga i procita jos mnogo vise...
oridjidji

#212 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
Diwan wrote:
fatamorgana wrote: S tom razlikom što sufije ne naginju mržnji već ljubavi, ne naginju fanatizmu već tolerantnosti, ne naginju terorizmu već su okrenuti unutrašnjoj borbi, istinskom džihadu protiv vlastite ljudske niže prirode, nefsa, :)
jel stvarno ... ovo je vec mudrost
Pa nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija ....
i to je validan argument na ovu temu o sufizmu ... bolje da si sta lijepo stavio od Rumija, Arebija ili nekog drugog sufijskog autoriteta ili poeticara... nego sto si tu beze recenicu napisao...
Diwan

#213 Re: Sufizam

Post by Diwan »

Preporučujem onima koji su po default-u 'sufije' ( a sta je to sufizam?!), a koji to vec nisu uradili i koji to ne rade, da nabave ilmihal, pa fino lijepo krenu od Početka, abdest, namaz, da nauče koji ajet ili suru iz Kur'ana i da krenu, nema se šta ćekati, ode vrijeme, da to bude pravo, kako treba, da se ne luta i bludnichi.

Interesantna riječ ova 'blud', mora da ima veze sa zabludom, a blud se smatra jednim od velikih grijeha. Kažu za onoga tko je skrenuo sa prave staze da je zabludio, a to je da je otišao Za bludom, da nas Allah sačuva i duhovnog i materijalnog bludnichenja, mada je ovo prvo, duhovno, mnogo opasnije.

Odeš koketiraš malo sa onim učenjem i dogmom, pa skokneš malo do new age-a, pa svratiš do jehovinih svjedoka, pa jutro dočekaš sa hipi idelogijom, pa na kahvu sa tibetanskim mudracima, ručak sa fengshui i tako unedogled.

A zavjet koji je čovjek dao Ženi, da je neće varati i da će samo s njom biti, bacio je pod noge i obesčastio ..... onaj ko ima razuma će razumjeti
fatamorgana

#214 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

"oridjidji"

i to je validan argument na ovu temu o sufizmu ... bolje da si sta lijepo stavio od Rumija, Arebija ili nekog drugog sufijskog autoriteta ili poeticara... nego sto si tu beze recenicu napisao...
Ima tema o Rumiju na kojoj sam postavljao i postavljaću, osim toga nisam ništa bezveze napisao već argumentovano, ponavljam, nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija.

Osim toga, ti i tebi slični na temi o sufizmu pokušavate da diskreditujete isti a da afirmišete Tejmiju i vehabizam, pitam se onda, ko je pogriješio temu, :)
fatamorgana

#215 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Diwan wrote: Odeš koketiraš malo sa onim učenjem i dogmom, pa skokneš malo do new age-a, pa svratiš do jehovinih svjedoka, pa jutro dočekaš sa hipi idelogijom, pa na kahvu sa tibetanskim mudracima, ručak sa fengshui i tako unedogled.
Jeste i onda na kraju svega gore nabrojanog odabereš najprimitivniju varijantu, vehabizam, :roll:
jorgun

#216 Re: Sufizam

Post by jorgun »

fatamorgana wrote:
Diwan wrote: Odeš koketiraš malo sa onim učenjem i dogmom, pa skokneš malo do new age-a, pa svratiš do jehovinih svjedoka, pa jutro dočekaš sa hipi idelogijom, pa na kahvu sa tibetanskim mudracima, ručak sa fengshui i tako unedogled.
Jeste i onda na kraju svega gore nabrojanog odabereš najprimitivniju varijantu, vehabizam, :roll:
Zašto ne. Pa to je najlakše. Pustiš bradu do pasa, skratiš pantalone, proglašavaš ćafirima sve oko sebe, tu i tamo malo pripucaš na ambasadu, odeš po mjesečno sledovanje u centralu i to je to.
oridjidji

#217 Re: Sufizam

Post by oridjidji »

fatamorgana wrote:
"oridjidji"

Ima tema o Rumiju na kojoj sam postavljao i postavljaću, osim toga nisam ništa bezveze napisao već argumentovano, ponavljam, nije sufija pucao na američku ambasadu već vehabija.

Osim toga, ti i tebi slični na temi o sufizmu pokušavate da diskreditujete isti a da afirmišete Tejmiju i vehabizam, pitam se onda, ko je pogriješio temu, :)
sufizam kao i svi drugi pravci imaju svoje dobre i lose strane i medju njima onih umjerenih i onih koji su ekstremi.
kao prvo i sufije nose bradu, a neki i krate tole i nisu svi isti od Bosne do Pakistana... pa da je zapucao na ambasadu jedan od njih on bi za tebe bio i dalje vehabija, zbog svoga imidza koji dosljedno primjenjuju mnoge frakcije unutar islama... to sto je nama takvo sto neobicno, drugima nije ... ko nam je kriv sto ne ostrimo knjige dovoljno...

javio sam se na temu jer mi smeta vrijedjanje islamskih autoriteta, za koje smo i ja i ti obicni ficfirici, ali dzaba i dalje se ovdje neki usudjuju da sude njima kao da znaju da li im je allah jos za zivota njihova oprostio ili ne , sve one lose fetve i djela zbog toga sto su se pokajali :D ali jok Bosnjo i dalje voli da je kadija, a svoje grijehe opravdava pa opravdava, kao i svaki namaz koji propusti u dzematu ili sabah koji prespava...

ali jok to je Bosnji nebitno, bitno je da je Mevlid puco i da se on sada moze poistovijetiti sa drugim vjernicima koji sa njim imaju vezu u bradi i tolama do gleznja ... brate mili kad ti budes mogao otvoriti moje srce i ja tvoje i naci nevjerovanje ili kada ja u svojim djelima pokazem da nisam ni m od muslimana onda me kritikuj i nazivaj kako god hoces, nazivaj me strankom, sektasem ili cime vec zelis... ali za to moras imati znanje i biti kadar to prepoznati...a do tad kloni se toga, uci i obnavljaj svoju vjeru...

nit je islam sufijska poezija, niti tesafuv, niti je islam fetva ibn Tejmije, islam je zivot onome koga slijedi. citav jedan zivot posvecen pokornosti Bogu ...
fatamorgana

#218 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

oridjidji wrote: sufizam kao i svi drugi pravci imaju svoje dobre i lose strane i medju njima onih umjerenih i onih koji su ekstremi.
kao prvo i sufije nose bradu, a neki i krate tole i nisu svi isti od Bosne do Pakistana... pa da je zapucao na ambasadu jedan od njih on bi za tebe bio i dalje vehabija,
Stvar je u tome da nije "zapucao jedan od njih" tj. sufija niti oni igdje pucaju u svijetu a niti su sufije dizali u vazduh mezare ashaba.
Taj je što je pucao nije za mene vehabija, već on jeste vehabija ne po mojoj definiciji već po vlastitoj volji i izboru.
sarajlija_ba

#219 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

I tako, pljuju sufije po vehabijama a vehabije po sufijama a muslimani i jedni i drugi...
Baš vas je lijepo čitati 8-)
fatamorgana

#220 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:I tako, pljuju sufije po vehabijama a vehabije po sufijama a muslimani i jedni i drugi...
sarajlija-ba, zakoga ba ti navijaš, :wink:
sarajlija_ba

#221 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

fatamorgana wrote:
sarajlija_ba wrote:I tako, pljuju sufije po vehabijama a vehabije po sufijama a muslimani i jedni i drugi...
Nije ni jednih a ni drugih maslo za Ramazana moj jarane :wink:
fatamorgana

#222 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:
fatamorgana wrote:
Nije ni jednih a ni drugih maslo za Ramazana moj jarane :wink:
E nemere, moraš malo i ti bit' pristrasan, pa nismo u Švicarskoj, :wink:
sarajlija_ba

#223 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

fatamorgana wrote: E nemere, moraš malo i ti bit' pristrasan, pa nismo u Švicarskoj, :wink:
Poznajem jako dobro i jedne i druge.
Ponešto mi se sviđa a ponešto ne sviđa kod obje grupe, ali ne bih pljuvao nijedne.
fatamorgana

#224 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

sarajlija_ba wrote:
fatamorgana wrote: E nemere, moraš malo i ti bit' pristrasan, pa nismo u Švicarskoj, :wink:
Poznajem jako dobro i jedne i druge.
Ponešto mi se sviđa a ponešto ne sviđa kod obje grupe, ali ne bih pljuvao nijedne.
Ako nije tajna, šta ti se sviđa kod vehabija?
sarajlija_ba

#225 Re: Sufizam

Post by sarajlija_ba »

fatamorgana wrote: Ako nije tajna, šta ti se sviđa kod vehabija?
Što se trude da se uvijek drže Sunneta.
Post Reply