Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li ste za ukidanje brojcanih ocjena u skolama i fakultetima?

Da
36
36%
Ne
64
64%

Total votes: 100

Klodovik

#201 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Klodovik »

dr.Gonzo wrote:Mozda u osnovnoj skoli, ali na fakultetu sigurno ne. Univerzitetski profesori to sebi ne smiju dati za pravo.
Naravno, u osnovnoj i srednjoj školi, na tom sam mislio.

A što se tiče fakulteta, onda ne treba prigovarati ni ljudima koji rade na njima ako se ne ponašaju lijepo.
hassena

#202 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

dr.Gonzo wrote:
Jedna moja profesorica ne bi pustila da joj neko prodje na ispitu ko ne zna uci, pozdraviti, sjesti samouvjereno i dostojanstveno, lijepo iznijeti sadrzaj pitanja-nema sanse. Moze sve "biflati ko pjesmicu"
Kakve to veze ima sa znanjem gradiva? Nije njen posao da ti ocjenjuje ponasanje.
Nemas ti pojma, normalno da joj je cilj da i odgojno utiče na tebe, prvo kroz svoja predavanja, a zatim i ocjenom.
dr.Gonzo

#203 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

Zamisli dodjes na ispit i ne polozis jer se nisi pozdravio kako treba, ili jer se nisi ponasao/la dovoljno dostojanstveno i samouvjereno :lol:
innovision

#204 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by innovision »

GOLFER wrote:
innovision wrote:apsolutno protiv tako funkcionise vec 100 godina i nije neka steta djeteta,
to sto se jadna cura bacila je samo posljedica nekih drugih problema i pritisaka a ne lose ocjene
Ima dosta stvari koje funksionisu i vise od 100 godina ali to ne znaci da se te stvari ne mogu usavrsavati i popravljati. Ili ti zelis reci da ne moze nikako bolje???
trenutno ne nepostoji sistem koji efikasnije reda ucenike na sklali osim ocjenjivanja to sto je kod nas pozadina tog ocjenjivanja nesto drugo a ne znanje to je tuzno.
prosto ne postoji nacin da se tolika masa poreda,to je cak dobro za lose ucenike koji onda imaju sliku toga sto znaju i mogu se koncentrisati na ono u cemu su slabiji.

nas sistem je korumpiran samo tako ali eto zadovoljan sam jer 90% ocjena u osnovnoj,srednjoj i faksu sam dobio onako kako sam i trebao.
Klodovik

#205 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Klodovik »

dr.Gonzo wrote:Zamisli dodjes na ispit i ne polozis jer se nisi pozdravio kako treba, ili jer se nisi ponasao/la dovoljno dostojanstveno i samouvjereno :lol:
To svakako nije razlog da neko padne na ispitu, ali čovjeka takvo ponašanje može kasnije koštati u stvarnom životu. Dođi na intervju na posao i uđi bez pozdrava, spetljaj se i nemoj "lijepo iznijeti sadržaj pitanja" (što je također rečeno) i vjerovatno ćeš sebi smanjiti šanse za prolaz.
Klodovik

#206 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Klodovik »

innovision wrote:
GOLFER wrote:
innovision wrote:apsolutno protiv tako funkcionise vec 100 godina i nije neka steta djeteta,
to sto se jadna cura bacila je samo posljedica nekih drugih problema i pritisaka a ne lose ocjene
Ima dosta stvari koje funksionisu i vise od 100 godina ali to ne znaci da se te stvari ne mogu usavrsavati i popravljati. Ili ti zelis reci da ne moze nikako bolje???
trenutno ne nepostoji sistem koji efikasnije reda ucenike na sklali osim ocjenjivanja to sto je kod nas pozadina tog ocjenjivanja nesto drugo a ne znanje to je tuzno.
prosto ne postoji nacin da se tolika masa poreda,to je cak dobro za lose ucenike koji onda imaju sliku toga sto znaju i mogu se koncentrisati na ono u cemu su slabiji.

nas sistem je korumpiran samo tako ali eto zadovoljan sam jer 90% ocjena u osnovnoj,srednjoj i faksu sam dobio onako kako sam i trebao.
Ovdje će ogroman broj ljudi reći da je obrazovni sistem korumpiran i da ne valja, ali malo ko (ako iko) će za svoju diplomu stečenu u takvom sistemu reći da ne vrijedi ili da je on slab u svojoj profesiji.
JThomas

#207 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by JThomas »

dr.Gonzo wrote:Zamisli dodjes na ispit i ne polozis jer se nisi pozdravio kako treba, ili jer se nisi ponasao/la dovoljno dostojanstveno i samouvjereno :lol:
zamislio sam, i zamislivo je itekako. misliš da je bilo kojem profesoru svejedno kako se ponašaš na ispitu? pa makar nesvjesno...
Filter

#208 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Filter »

e pa moj Korto Maltese pola ocjene ti cine faktori tipa... kako je to jutro ustao profesor i da li te nesto plaho begenise taj dan... prije rata su bili profesori, ovo sad je neki stranacki skart...
Obuca9

#209 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by Obuca9 »

A zamisli položiš ispit nakon što si uletio ko šerif u kabinet, otvarajući vrata nogom, te profesora pozdravio sa "Vozdra profesore, š'a ima ha?", sjeo na stolicu raširenih nogu, sa čačkalicom u ustima, izvalio se na naslonjač i na sva pitanja tačno odgovario, doduše na šatrovačkom.
dr.Gonzo

#210 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by dr.Gonzo »

zamislio sam, i zamislivo je itekako. misliš da je bilo kojem profesoru svejedno kako se ponašaš na ispitu? pa makar nesvjesno...
Naravno da nije svejedno, ali posao profesora je da ocjenjuje znanje, a ne ponasanje. Profesor koji zeli da svoj posao obavlja profesionalno i ispravno mora biti svjestan ove cinjenice.

Ako ponasanje prelazi sve granice pristojnosti (kao ovo sto je hz__semir naveo), onda postoje drugi nacini da se sancionise, bez obaranja na ispitu.
hassena

#211 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Hoćeš ti sa mnom u diskusiju! E, neka! :D
tralalallalaaa :skoljka:
cyprus

#212 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by cyprus »

belfy wrote:ovdje bih samo da se ne slozim sa tobom cypruse. nikada i ni u kom slucaju ne bih rekao da oni sa boljim ocjenama imaju i vecu sposobnost u datoj oblasti. previse je primjera koji pokazuju suprotno. sto generalno, sto u mom licnom isustvu. mogu i nadugo i nasiroko o tome, ali pokusat cu to skratiti u onu poznatu "teoriju bez prakse". meni je ta teorija dobrodosla u mom poslu samo zato jer sam sam uporedo "praksao", ali znam dosta onih koji su ostali samo na teoriji, pa nikada nisu uspjeli shvatiti ni sta to znaju...
Ja pak mislim da su slučajevi da neko sa prosjekom od oko 7 ima veće sposobnosti od onog sa 9, rijetkost. Doduše pod uslovom da i jedna i druga ocjena dolaze sa istog fakulteta...

Uostalom, koji to kriterij treba biti koji će redat studente, ako ne ocjena? Druga stvar što bi neki profesori trebali poradit na objektivnosti, ali ja ne mislim da postoji bolji sistem od ocjenjivačkog...
belfy

#213 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by belfy »

cyprus wrote:
belfy wrote:ovdje bih samo da se ne slozim sa tobom cypruse. nikada i ni u kom slucaju ne bih rekao da oni sa boljim ocjenama imaju i vecu sposobnost u datoj oblasti. previse je primjera koji pokazuju suprotno. sto generalno, sto u mom licnom isustvu. mogu i nadugo i nasiroko o tome, ali pokusat cu to skratiti u onu poznatu "teoriju bez prakse". meni je ta teorija dobrodosla u mom poslu samo zato jer sam sam uporedo "praksao", ali znam dosta onih koji su ostali samo na teoriji, pa nikada nisu uspjeli shvatiti ni sta to znaju...
Ja pak mislim da su slučajevi da neko sa prosjekom od oko 7 ima veće sposobnosti od onog sa 9, rijetkost. Doduše pod uslovom da i jedna i druga ocjena dolaze sa istog fakulteta...

Uostalom, koji to kriterij treba biti koji će redat studente, ako ne ocjena? Druga stvar što bi neki profesori trebali poradit na objektivnosti, ali ja ne mislim da postoji bolji sistem od ocjenjivačkog...
izgleda da sam pogresno shvacen. apsolutno se slazem da ne postoji bolji sistem od ocjenjivackog. moze to biti ocjena, moze procenat, ali definitivno mora postojati generalno mjerilo.
moj post je imao drugi smisao. ja sam rekao da oni sa boljim ocjenama nemaju ujedno i vecu sposobnost. kod nas veca ocjena generalno znaci samo da ima vecu kolicinu pohranjenih podataka u glavi, a ne i njihovu kvalitetnu upotrebu. dakle, djaba sto neko fantasticno racuna diferencijalne jednacine ako ne zna gdje ih moze/treba primjeniti.
PalaSa Marsa

#214 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by PalaSa Marsa »

Paaa, men' se cini da skola ne samo da ocjenjuje (znanje), nego i (bi trebala) formirat' jednog covjeka, kvalitetnog covjeka, kako kroz znanje, tako i kroz ponasanje i sl. :-D

Da ne bude ono "Pros'o sam kroz fakultet', al' nisam siguran jel' fakultet' pros'o kroz mene". :-D :D
nellington

#215 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by nellington »

belfy wrote:djaba sto neko fantasticno racuna diferencijalne jednacine ako ne zna gdje ih moze/treba primjeniti.
Ja se izvinjavam što odoh u off-topic - ali nije džaba ako se ne bavi primijenjenom matematikom ili inženjerstvom nego čistom matematikom.
PalaSa Marsa

#216 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by PalaSa Marsa »

I logika bi tu trebala imat' udjela, ako ne i presudnog. :D
belfy

#217 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by belfy »

nellington wrote:
belfy wrote:djaba sto neko fantasticno racuna diferencijalne jednacine ako ne zna gdje ih moze/treba primjeniti.
Ja se izvinjavam što odoh u off-topic - ali nije džaba ako se ne bavi primijenjenom matematikom ili inženjerstvom nego čistom matematikom.
da, ali vjerujem da se jasno vidjelo u zadnja dva posta sta sam mislio. kada bi sve stavili u taj tvoj okvir nikada Emerik Blum ne bi postojao, jer bi svi pogodili tacno tamo gdje treba... meni se svidjaju razmisljanja upravo ovog covjeka i mislim da ih jos uvijek nismo prevazisli. mozemo sada polemisati kako je on pogodio gdje treba, ali na ovoj temi pricamo o necemu realnom, pa sa realnim i poredim. koliko ce to nasih studenata sa jednom slicnom sposobnoscu "pogoditi gdje treba"?

da ponovim jos jednom. ja sam samo pricao o relaciji izmedju ocjene i sposobnosti odredjenog pojedinca, nisam rekao da je neko ocijenjen vise nesposobniji ili obratno. zato vas molim i da me ne stavljate na tu poziciju.

ajde da pokusam da pojednostavim do krajnje granice. kod nas ocjena ne predstavlja sposobnost pojedinca u nekom polju, nego usvojeno znanje. sada bih ovdje nadovezao i kraj neelingtonovog posta. dakle, cak i neko ko se bavi cistom matematikom nece biti sposoban da napreduje iznad usvojenog nivoa, ako prethodno nije osposobljen za takve stvari. da bi neko napravio napredak u bilo kojem pravcu uvijek mora da se oslanja prvo na sebe, a ne samo na svo prethodno savladano znanje. da je drugacije nikada ne bi smo napravili ni koraka na bilo kojem polju.
nellington

#218 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by nellington »

da, ali vjerujem da se jasno vidjelo u zadnja dva posta sta sam mislio. kada bi sve stavili u taj tvoj okvir nikada Emerik Blum ne bi postojao, jer bi svi pogodili tacno tamo gdje treba... meni se svidjaju razmisljanja upravo ovog covjeka i mislim da ih jos uvijek nismo prevazisli. mozemo sada polemisati kako je on pogodio gdje treba, ali na ovoj temi pricamo o necemu realnom, pa sa realnim i poredim. koliko ce to nasih studenata sa jednom slicnom sposobnoscu "pogoditi gdje treba"?
Ako se neko vrati na početak ove teme, vidjeće da mi je pun kufer svih okvirova i Prokrustovih kreveta kojima obiluje naše školstvo. Prvi sam koji 4 godine već na fakultetu neumorno bježi iz tog okvira, i kojeg u taj okvir stalno vraćaju.

Nije Emerika Bluma napravio fakultet onim što je bio.
ajde da pokusam da pojednostavim do krajnje granice. kod nas ocjena ne predstavlja sposobnost pojedinca u nekom polju, nego usvojeno znanje. sada bih ovdje nadovezao i kraj neelingtonovog posta. dakle, cak i neko ko se bavi cistom matematikom nece biti sposoban da napreduje iznad usvojenog nivoa, ako prethodno nije osposobljen za takve stvari. da bi neko napravio napredak u bilo kojem pravcu uvijek mora da se oslanja prvo na sebe, a ne samo na svo prethodno savladano znanje. da je drugacije nikada ne bi smo napravili ni koraka na bilo kojem polju.
Fakultet je napravljen za prosječnog - kako je opao prosjek, možda je sada i za ispodprosječnog. U takvom sistemu nije planirano osposobljavanje čovjeka za napredak.

Neko je već citirao Twaina, ja ću samo parafrazirati: ozbiljan čovjek, zreo, a sa 18 već ima neke zrelosti - ako želi više, ako želi da gleda outside the box - neće dozvoliti da mu se fakultet miješa u obrazovanje.
modesti

#219 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by modesti »

semmy wrote:
modesti wrote:
GOLFER wrote:Sta tek reci za nastavnike i profesore koji djeci daju KECEVE zato sto je malo bio nemiran... A cesto takvi profesori imaju velike razlike u raspolozenjima, malo djeca budu nemirna i on iz revolta PROZOVE 4-5 ucenika i podjeli im KECINE ili dvojke... i onda za 5 dana ostale proziva i daje im 4-5...milion ovakvih slcajeva... i onda oni nesretnici (slucajno prozvani) ne mogu imati nikako 5 toj godini... jer se vecina nastavnika vodi logikom '' imas 1 ne mozes nikako imat 5'' :-)
Pa ćemo ovaj problem riješiti tako što ćemo ukinuti ocjene i dobiti za 15 godina generaciju koja se ne zna potpisati? :roll: brkaš kruške i jabuke.
a kakvu ulogu igraju brojcane ocjene za tu neku pametniju i inteligentniju generaciju...pojasni mi molim te...
s djecom se treba raditi i truditi da svate gradivo koje uce ( koje je ionako preopsirno ), da im se po milion puta ako treba objasni ono sto im nije jasno...
Brojčane ocjene su dio opisnih ocjena: odličan (5), zadovoljava osnovne zahtjeve predmeta (2)... to što se kod nas ocjene sabiraju i dijele je matematički, statistički i metodički neispravno. Prije nekih 30-40 godina ako si imao 15 petica i jednu dvicu, nisi mogao proći odličnim. Hajde sada da vidim koji bi roditelj takav kriterij glat prihvatio.

Ocjene su, na žalost, motivacija za većinu djece da uče. Dijelom je školski sistem kriv ali većinom roditeljski odgoj (sad ćete me napasti :mrgreen: ). Neću pojašnjavati ovo što sam napisala jer mislim da je jasno onima koji hoće da shvate. Glupo je o ovoj temi razgovarati o pojedinačnim slučajevima, mora se uzeti u obzir većina i prosjek, jer se pravi NPP iz svakog predmeta za prosječnog učenika. Ali to nije tema.

Prijemni ispiti za gimnazije prestaju postojati, samo se ocjene pikaju. Prošli prijemni ispit je nosio manji postotak od ocjena iz OŠ. Na fakultetima se više gledaju ocjene iz srednje škole nego rezultati na prijemnom.

Nisam pročitala nijedan prijedlog kako bi ovi kojima ocjene ne valjaju i koji bi ih izbacili iz sistema riješili problem procjene nečijeg znanja. Samo bacate kritike, nijednog konstruktivnog prijedloga (osim jednog posta o državnoj maturi koji ne zvuči loše uopšte).
Živjeli
gagy06

#220 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by gagy06 »

hz__semir wrote:
A zamisli položiš ispit nakon što si uletio ko šerif u kabinet, otvarajući vrata nogom, te profesora pozdravio sa "Vozdra profesore, š'a ima ha?", sjeo na stolicu raširenih nogu, sa čačkalicom u ustima, izvalio se na naslonjač i na sva pitanja tačno odgovario, doduše na šatrovačkom.
Heheh, sjetih se situacije sa jednog ispita u Mostaru. Kako je bilo jako vruce pola raje doslo u sorcevima i japankama. Izleti profesor sav ljut pred kabinet i poce da urla kako ovo nije plaza i da mu niko ne dolazi u japankama. Kad se raja razleti trazit hlace, patike, cipele...
Po meni, sasvim ispravno.
gagy06

#221 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by gagy06 »

lejlamo wrote:rekoh ja, nastavnik je za sve kriv :D
DA se nadovezem...
Nisam procitao bas sve postove, ali cini mi se dovoljno da vidim kako nema nikoga iz obrazovanja. Ali, evo, imam ja.
Dakle, zaposlen sam u osnovnoj školi u Ze-Do kantonu. Pokušat cu da odgovorim na neka pitanja i dileme, kao i ulogu nastavnika u školi. Ne mislim da imam rješenja, nego možda i više pitanja od vas samih.

Kao prvo, nastavnik ima određene obaveze koji su mu propisani obimom poslova koji reba da obavi. Osim same nastave tu su svakako ocjene. Naravo, nastavnik ima one koji ga nadziru-direktor, pedagog (da, vjerovali ili ne) i ovi iz Ministarstva, savjetnici, jel. E, da bi uspješno završio polugodište/šk.godinu nastavnik MORA da zaključi ocjene jer je to u njegovom opisu poslova. Pravilnik o ocjenjivanju kaže da ocjena NE MORA biti brojčani zbir, srednja ocjena nego UTISAK NASTAVNIKA, ali se princip uglavnom svodi na ovo prosjek, srednja ocjena. Zašto? Upravo zato da ne bi došlo do ovakvih situacija i pitanja: direktora, pedagoga, savjetnika i naravno, najvažnije -RODITELJA. Sistem utiska sasvim lijepo fnkcioniše kada imamo situaciju da neko ima sve petice i onda dobije neku dvojku ili trojku pa mu ne može biti petica. Cuj, pa omakne se svakome. Takvi đaci nemaju problema jer su vrijedni, rade, iskazuju želje, iskazuju se u slobodnim aktivnostima, zainteresirani su itd. tu uvijek, ali uvijek ide utisak. Najlakše je, vjerujte, sa učenicima koji imaju četvorke i petice. Naprosto ja nemam problema sa ocjenjivanjem takvih učenika jer oni uvijek rade, aktivni su itd. Trojka, zlatna sredina-hm, ne bih da generalizujem, ali su to uglavnom učenici koji uče koliko im treba. Nauče, recimo jednom za 3 i onda spavaju mjesec, dva. Na kraju ( a anketirao sam ih) kada treba da se zaključuju ocjene oni izračunaju sebi da ne mogu ni gore ni dolje i jednostavno ništa ne rade. Problem nastaje kod dvojki i jedinica. Kako su dvojke uvijek blizu jedinice... tu se zna zakomplicirati. Imamo recimo slučaj da učenik ima 3 jedinice i prepiše na kontrolnom i dobije 3 (što zaista nije teško). Opći utisak je 1, ali matematički je 1.5 (2). Šta biste uradili u ovom slučaju? Naravno, UVIJEK se ide u korist učenika. Zaključno je 2. Da li je to pogrešno ili ispravno.
To znaju samo oni koji u ovom slučaju zaključe 1 i žele da učenik nešto nauči. Slijede pritisci: direktora, pedagoga, savjetnika/nadzornika, oooo, i njegovog veličanstva RODITELJA.
I uvijek (što me jako iritira) se više pažnje poklanja učenicima koji ništa ne rade, zezaju se cijelu godinu nego na đake koji su vrijedni, talentovani, rade iskazuju svoje sposobnosti jer oni, jel, po defaultu znaju.
E, sada. Ako kazem da su u Ministarstvu Ze-Do k/an(ur)tona izmislili nekakvu frekvenciju ocjenjivanja (na svakom času moraš da daš najmanje jednu ocjenu i da imaš neki postotak preko 70% ocjenjenih časova) i da tu ima neka krivulja prema kojoj moraš da imaš najveći broj trica (to je ko neka parabola) šta da se kaže. Ukoliko ne uradiš ovu frekvenciju dobiješ od direktora neki minus: ah, da zaboravio sam reći da se u Ze-Do kantonu i nastavnici ocjenjuju. Jedna od ocjena jeste i ova frekvencija. Nije problem to se mi ocjenjujemo, ali to uglavnom ide na račun đaka. Nije važno koliko imaš talenata, koje si uspjehe napravio na takmičenjima sa đacima itd. nego jel se BROJKE POKLAPAJU.

Ili recimo ovo-sada je HIT inkluzivno obrazovanje, namjerno koristim riječ HIT jer se niko od nadležni (Ministarstvo) ozbiljno ne bavi time, nego kao to bi se trebalo primjenjivat-nema propadanja (jedinica). I krenem ja da primjenjujem. Imam đaka koji mi recimo u testu napiše više nego što je ikada napisao i ja sav sretan dam mu 3 da ga podstaknem, dam podršku. Onda se đak, koji ne treba takvu vrstu podrške, inkluziju, jel, javi i kaže: šta je ovo, pa ja duplo bolje od njega uradio, idem se žalit direktoru. Pošto je demokratija, ja mu kažem, OK, imaš pravo da se žališ. Naravno, vjerujem da će se žaliti i kod kuće. Dođe roditelj u školu, pa ti objasni sada, kukala ti majka. I to se vrti u krug. Začarani krug. A ja samo želim da se bavim obrazovanjem, a najviše vremena provedem na objašnjavanje zašto baš ta OCJENA.

I tako dalje... Mogu reći jedino da bi većina nastavnika bila najsretnije da se ocjenjivanje ukine. Učimo liepo jedno polugodište. Na kraju imamo završni test ili nek se zove već nekako (test je ružna riječ, jel) i klasifikujemo đake-uspješni, dobri, nuspješni (mislim, sada govorim hipotetički, vjerujem da negdje u nekoj zemlji postoji sistem koji bi zadovoljio ovaj princip-prepišimo ga!) Pa drugo polugodište i gotovo.
ljepilo

#222 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by ljepilo »

sve ocjene treba ukinut...samo ostavit proso il pao u osnovnoj...ja kad se sjetim, u mojoj osnovnoj je bilo jedno pedeset vrsta ocjena:
5+, 5 , 5-, pa onda 5 sa tackom gore, 5 sa tackom dole(to je ko nesto izmedju 5+ i 5 tj. 5 i 5-, :? :-? ) i sad tako sve do keca...
ocjena je apsurd bh obrazovanja...
belfy

#223 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by belfy »

nellington wrote:
Ako se neko vrati na početak ove teme, vidjeće da mi je pun kufer svih okvirova i Prokrustovih kreveta kojima obiluje naše školstvo. Prvi sam koji 4 godine već na fakultetu neumorno bježi iz tog okvira, i kojeg u taj okvir stalno vraćaju.

Nije Emerika Bluma napravio fakultet onim što je bio.
to uopste nije bila poenta mog posta. ja sam pokusao da odgovorim na ovo:
nellington wrote: Ja se izvinjavam što odoh u off-topic - ali nije džaba ako se ne bavi primijenjenom matematikom ili inženjerstvom nego čistom matematikom.
gdje fino rekoh da nase obrazovanje covjeka trpa znanjem, ali ga ne uci kako da ga koristi. nakon cega si ti dao ovaj svoj komentar. ja nigdje i nisam rekao da je Bluma napravio fakultet, nego ga dao kao poredjenje u ovom slucaju jer su fakulteti tada radili na namjenskoj proizvodnji kadrova i u tom vremenu smo zbog toga imali i (industrijski) procvat. to je bila nasa industrijska revolucija kroz obrazovanje (ako se tako moze nazvati).
nellington wrote:
Fakultet je napravljen za prosječnog - kako je opao prosjek, možda je sada i za ispodprosječnog. U takvom sistemu nije planirano osposobljavanje čovjeka za napredak.

Neko je već citirao Twaina, ja ću samo parafrazirati: ozbiljan čovjek, zreo, a sa 18 već ima neke zrelosti - ako želi više, ako želi da gleda outside the box - neće dozvoliti da mu se fakultet miješa u obrazovanje.
upravo o ovom boldovanom sam i pricao, ali u sklopu teme i ocjenjivanja tog osposobljavanja. mozda sam u pokusaju skracivanja posta to rekao isuvise sturo da bi se moglo shvatiti pogresno. sva moja kritika nikada nije bila upucena na ocjenjivanje, nego na ono sto se ocjenjuje. ja samo tvrdim da ocjena na bilo kojem nasem fakultetu nije ocjena sposobnosti, nego znanja. naravno, moze biti izuzetaka, ali cim su to izuzeci onda je ovo pravilo. valjda sam sada bolje pojasnio sta sam zelio reci...
nellington

#224 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by nellington »

Sad se razumijemo. :thumbup:
innovision

#225 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by innovision »

brate ja se ponavljam sistem radi sada sto nije samo znaje koje utice na ocjenu to je druga stvar.

kod mene u osnovoj je bilo ima par lekcija cas ponavljanja svi dobiju 5 pitanja usmeno ili pismeno kako ko hoce i ajmo vjerujte da se niko nije bunio

u srednjoj je bilo kretena ali u svakoj generaciji je bio po jedan profesor pa sta prezivi se imas fino test ili par pitanja koliko znas to ti je,ako imas 4 petice pa dobijes 2 pa ajde desi se itd

na faksu je vecina profesora i ass pretrpano isfrustriano ljuto i sl,ali je najteze dobiti 6 cim predjes prag od sestice lako je vise dogurati ko te obori hinjski odes se kulturno buniti 100 puta dok mu ne dopozdis i tako idemo.

mislim da se djeci previse oprasta i olaksava mora nauciti da ako uloze trud da ce biti i nagrada
Post Reply