Izbori 1990 Jugoslavija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
michio
#201 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
DANI: Profesore Durakovicu, 1990. godine bili ste protiv organiziranja stranaka na nacionalnoj osnovi. Iako ste proglasavani antidemokratom, ne cini li Vam se nakon devet godina vladavine etnickih stranaka da demokratija ne bi puno izgubila da u BiH stranke nisu organizirane na iskljucivom nacionalnom principu?
DURAKOVIC: Ne znam, sad se prisjecam tog vremena i tih dogadjaja. Ovdje je i vas glavni urednik, koji je, koliko se sjecam, mene u Domu mladih prozivao kao autokratu koji sputava demokratiju u Bosni i Hercegovini. Ja sam na skupstini BiH predlagao da se donese zakon o zabrani politickog organiziranja na striktno nacionalnoj osnovi. Kao oponenti, koliko se sjecam, javili su se Zdravko Grebo, Desimir Medjovic, Momo Sevarika, koji je, kazu, zavrsio kao srpski tobdzija. I ostali su ustali na skupstini i mene proglasili kao boljsevika, komunjaru, covjeka koji sputava demokratiju, pluralizam itd. Ja sam 22. juna '90, mislim da je bio neki prigodni partizanski datum, imao miting u Bugojnu i tad sam rekao - ako u Bosni pobijede nacionalne stranke, bit ce krvi do koljena. I uzimao sam primjere, tada vec aktuelne: Raskovica u Krajini sa balvan-revolucijom, Vuka Draskovica sa druge strane Drine, Kerima Reisa iz Kanade, itd.
http://www.bhdani.com/arhiva/112/inter.htm
I rockeri htjeli promjene.
DURAKOVIC: Ne znam, sad se prisjecam tog vremena i tih dogadjaja. Ovdje je i vas glavni urednik, koji je, koliko se sjecam, mene u Domu mladih prozivao kao autokratu koji sputava demokratiju u Bosni i Hercegovini. Ja sam na skupstini BiH predlagao da se donese zakon o zabrani politickog organiziranja na striktno nacionalnoj osnovi. Kao oponenti, koliko se sjecam, javili su se Zdravko Grebo, Desimir Medjovic, Momo Sevarika, koji je, kazu, zavrsio kao srpski tobdzija. I ostali su ustali na skupstini i mene proglasili kao boljsevika, komunjaru, covjeka koji sputava demokratiju, pluralizam itd. Ja sam 22. juna '90, mislim da je bio neki prigodni partizanski datum, imao miting u Bugojnu i tad sam rekao - ako u Bosni pobijede nacionalne stranke, bit ce krvi do koljena. I uzimao sam primjere, tada vec aktuelne: Raskovica u Krajini sa balvan-revolucijom, Vuka Draskovica sa druge strane Drine, Kerima Reisa iz Kanade, itd.
http://www.bhdani.com/arhiva/112/inter.htm
I rockeri htjeli promjene.
-
Klodovik
#202 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Pa, kome će dati? Imao si te komuniste koji su vladali decenijama i razišli se po šavovima bez da su ponudili neko trajno i kvalitetno rješenje, bez da se nekad u tih 45 godina radilo na stvaranju neke kvalitetne alternative. I imao si novopečene glasače koji nikad nisu bili na izborima. Danas je popularno reći da je narod politički nepismen. Te 1990. narod je mogao biti samo politički nepismeniji.Admir_1984 wrote:
Ok je to, dalje nije moglo i gotovo. Da je volje bilo i pravih ljudi sve bi se rijesilo bez rata, al ajd
Al mene samo iznenadjuje naivni narod koji 10 godina ranije place za Titom, pogotovo u Bosni, a onda da 84%
nacionalistima
Sad kad je prošlo puno vode ispod mosta... Valjalo bi da su oni koji su vladali 45 godina do 1990. godine držali vojsku pod kvalitetnom kontrolom i u kasarnama. Time bi se vojno-ratna opcija umnogome reducirala.
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#203 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Al ja ipak mislim da je bilo bolje "trpiti" komuniste, bez "kvalitetnog" programa, sa bruku posto ifnlacije i slicno, nego dati podrsku nacionalistima, tj ratu. Shvatio bi nekako da su dobili 50-60%, al brate 84%
Mozda to ipak ne bi sprijecilo rat, al bi sigurno rat mnogo blazi bio i sa daleko laksim posljedicama
Mozda to ipak ne bi sprijecilo rat, al bi sigurno rat mnogo blazi bio i sa daleko laksim posljedicama
- NightSkyWalker
#204 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Ti apsolutno nemas pojma o cemu pricas. Ti kao da si sa Jupitera pao.Admir_1984 wrote:Al ja ipak mislim da je bilo bolje "trpiti" komuniste, bez "kvalitetnog" programa, sa bruku posto ifnlacije i slicno, nego dati podrsku nacionalistima, tj ratu. Shvatio bi nekako da su dobili 50-60%, al brate 84%![]()
![]()
Ono sto se desavalo je bilo uzrokovano samounistenjem KPJ-a, i velikosrpskim planovima.
Mi smo imali pravo da idemo u nezavinost. Mi rat nismo htjeli niti smo ga zapoceli!
Valjas takve gluposti da zaista postajes komican i jadan!
Mi smo dali podrsku onima koji su bili na Bosanskoj strani i strani svih patriota, koji su branili BiH, i koji ni u najtezim trenucima nisu dozvolili bilo kakvu osvetu. Sa njima smo odbranili drzavu od dva puno jaca agresora!
- NightSkyWalker
#205 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Legitimitet im sigurno nije dao Alija, nego je takva bila situacija i okolnosti. Mi smo htjeli mir i MZ nije dozvolila drzavu bez entiteta. Nije Alija pitao za sve. Alija se nije svetio komunistickim fasistima koji su ga neduznog poslali na robiju, pa tako nije imao razloga ni da demonizira SDP niti bilo koga drugog. izmisljas gluposti! A kakav je bio strateg najbolje pokazuje cinjenica da smo se sa njim na celu branili i odbranili od dvostrukog agresora, domacih izdajnika, i svjetskog licemjerstva. Nadji mi takvo nesto u historiji?nosara wrote:
Ko je poslije izbora dao legitimitet buducem agresoru...? Ko je demonizirao SDP i ostale patriote izvan tog vaseg klero-nacionalistickog kruga...? alija nije znao ko mu glavu nosi, a ne nesto o politickoj strategiji i odabiru pravog politickog partnera...
-
Klodovik
#206 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Nije više bilo komunista, sve se to raspalo kao kula od karata.Admir_1984 wrote:Al ja ipak mislim da je bilo bolje "trpiti" komuniste, bez "kvalitetnog" programa, sa bruku posto ifnlacije i slicno, nego dati podrsku nacionalistima, tj ratu. Shvatio bi nekako da su dobili 50-60%, al brate 84%![]()
![]()
Ti govoriš danas, sa ovom pameću i iskustvom doživljenog dvadeset godina kasnije. Pitanje je kako bi razmišljao te 1990. Bolje bi bilo i da se uvelo višestranačje ranih 60-ih, da je Jugoslavija ušla u NATO, a lagano i u EC. Ali...
- NightSkyWalker
#207 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
U kojoj Karadzicevoj skoli su te ovo naucili?Jazz_Junkie wrote:Za SDA su postojale samo dvije opcije: unitarna BiH sa bosnjackom dominacijom ili "svoj komad" plijena kojim ce vladati iskljucivo oni.
- NightSkyWalker
#208 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
U situaciji kada i zemlja i nebo gore, napadnuti smo sa dvije strane, imamo embargo na oruzje, pred nestankom smo..., u takvim trenucima gdje se sve i svasta desava je tesko imati jedan stav i jedno misljenje. Al eto, mora da bi ti to odradio puno boljeAdmir_1984 wrote:
Ovo je tacno, juce sam bash procitao u onoj knjizi sto sam postavio. Da je Alija jedan dan mislio jedno, a drugi dan drugo govori
Vezano za izbore, sve te tri nacionalisticke stranke su zajedno sve ucinile da srushe komuniste, a gle cuda odma na prvoj sjednici parlamenta se posvadjali npr o tome na kojem ce pismu dobijati izvjestaje i slicno
Ove tri stranke nisu srusile komuniste, vec su komunisti srusili sami sebe! Sta su radili 50 godina?
- NightSkyWalker
#209 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Nisi mi odgovorio na moje gore postavljeno pitanje, kako i kada je Alija pravio razdor medju narodima??Mjesanac wrote:NightSkyWalker wrote:Izmisljas gluposti! Navedi nam primjere gdje je Alija pravio razdor medju narodima?Mjesanac wrote:Ali isto tako ne volim ni balije na celu sa Alijom, koji su doprinjeli politici podjela zastupanjem samo jednog naroda.
Pod Alijinom kontrolom su srbi, hrvati, bosnjaci, i svi bosanci zivjeli zajedno! Alija nije zastupao samo jedan narod, vec sve one koji su ostali na svome i branili svoju domovinu!
Bolan ne bio ne pravi se naivan. Stranka nastala od Mladih Muslimana, kojima ovo " SDA je bila odgovor na 50-godišnje političko i kulturno potiskivanje jugoslovenskih muslimana" pise na web stranici i da ne zastupa samo jedan narod. Pusti se ti suplje koju u zadnje vrijeme valjaju ovi iz SDA. To ti je ista suplja koju prica Covic, da je za Bosnu i Hercegovinu i da je voli.
Da su muslimani bili neravnopravni u Jugoslaviji zna svako. To je cinjenica. Koje godine su muslimani priznati kao narod, a koje godine ostali? I kakve to veze ima sto je bio u mladim muslimanima, sta je tu lose?
Last edited by NightSkyWalker on 05/01/2011 19:30, edited 1 time in total.
- Admir_1984
#210 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Ohladi malo, uzmi kit-ket, napravi pauzuNightSkyWalker wrote:Ti apsolutno nemas pojma o cemu pricas. Ti kao da si sa Jupitera pao.Admir_1984 wrote:Al ja ipak mislim da je bilo bolje "trpiti" komuniste, bez "kvalitetnog" programa, sa bruku posto ifnlacije i slicno, nego dati podrsku nacionalistima, tj ratu. Shvatio bi nekako da su dobili 50-60%, al brate 84%![]()
![]()
Mozda to ipak ne bi sprijecilo rat, al bi sigurno rat mnogo blazi bio i sa daleko laksim posljedicama![]()
![]()
![]()
![]()
Ono sto se desavalo je bilo uzrokovano samounistenjem KPJ-a, i velikosrpskim planovima.
Mi smo imali pravo da idemo u nezavinost. Mi rat nismo htjeli niti smo ga zapoceli!
Mi smo dali podrsku onima koji su bili na Bosanskoj strani i strani svih patriota, koji su branili BiH, i koji ni u najtezim trenucima nisu dozvolili bilo kakvu osvetu. Sa njima smo odbranili drzavu od dva puno jaca agresora!
To sto sam gore rekao nije vazilo ni za jednu stranu, niti se ja svrstavam ni u jednu nacionalisticku stranu, govorim opcenito da mi nije jasno kako su nacionalisti dobili koliko su dobili. Vezano dole za rat, lakse je bilo napadati kada na drugoj strani imas drugi nacionalizam, tako da kazem. Iako je sda realno bila dosta manje radikalna nego ostale dvije, al ipak su bile na vlasti i predstavljale su nacionalisticku stranu (teoretski), svidjelo se to tebi ili ne. E sad sta bi bilo kad bi bilo da su 1990 reformisti ili sdp dobili 60%, a nacionalisti 30, skroz drugacije bi se stvari morale postaviti, a pitanje je kakav bi kredibilitet imali radovan i sds kod "njihovog" naroda ili koliku podrsku srbije bi imali
Pricaj ti sta hoces, al osveta je bilo i na nashoj strani(caco, srednja bosna i slicno), al to nije tema ove diskusije
I jos neshto, Bosnu nije odbranio Alija, a ni sda, Bosnu su odbranili patriote i branitelji, kao rahmetli Saudin Becerevic Pospanko, a toplo ti preporucujem da procitas njegove dvije knjige i skontas neke stvari, samo ce ti se kazati
- jutarnji
#211 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Komunisti su imali apsolutnu vlast u BiH kad im je "jna" ispred nosa pokupila naoruzanje TO. Da je Durakovic bio malo manji alkoholicar a veci vizionar, nadolazeci rat bi bio sasvim druga prica. Najlakse je flasu pod ruku pa u podrum, ili u Bec, a kasnije jos lakse trabunjat "znao sam ja".
- Admir_1984
#212 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
U textu koji si citirao se prica o 1990 godini, znaci tad ni zemlja, a ni nebo nisu goriliNightSkyWalker wrote:U situaciji kada i zemlja i nebo gore, napadnuti smo sa dvije strane, imamo embargo na oruzje, pred nestankom smo..., u takvim trenucima gdje se sve i svasta desava je tesko imati jedan stav i jedno misljenje. Al eto, mora da bi ti to odradio puno boljeAdmir_1984 wrote:
Ovo je tacno, juce sam bash procitao u onoj knjizi sto sam postavio. Da je Alija jedan dan mislio jedno, a drugi dan drugo govori
Vezano za izbore, sve te tri nacionalisticke stranke su zajedno sve ucinile da srushe komuniste, a gle cuda odma na prvoj sjednici parlamenta se posvadjali npr o tome na kojem ce pismu dobijati izvjestaje i slicno![]()
Ove tri stranke nisu srusile komuniste, vec su komunisti srusili sami sebe! Sta su radili 50 godina?
- Admir_1984
#213 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Koje godine je to bilo i na sta tacno mislis?jutarnji wrote:Komunisti su imali apsolutnu vlast u BiH kad im je "jna" ispred nosa pokupila naoruzanje TO. Da je Durakovic bio malo manji alkoholicar a veci vizionar, nadolazeci rat bi bio sasvim druga prica. Najlakse je flasu pod ruku pa u podrum, ili u Bec, a kasnije jos lakse trabunjat "znao sam ja".
- NightSkyWalker
#214 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Kad vec toliko znas o SDA-ovom nacionalizmu i radikalnosti, molim te prosvijetli nas sve i navedi nam primjere i posljedice tog njihovog nacionalizma i radikalizma tokom agresije na BiH i stradanja bosnjakaAdmir_1984 wrote:Iako je sda realno bila dosta manje radikalna nego ostale dvije, al ipak su bile na vlasti i predstavljale su nacionalisticku stranu (teoretski), svidjelo se to tebi ili ne.
I jos neshto, Bosnu nije odbranio Alija, a ni sda, Bosnu su odbranili patriote i branitelji,
Bosnu su branili vojnici u patikama, ali i Alija kao predsjednik drzave! Jedno bez drugog ne moze. Armija koja je branila i odbranila drzavu je za vrhovnog komandanta imala, znas li koga ...?
- NightSkyWalker
#215 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Admir_1984 wrote:U textu koji si citirao se prica o 1990 godini, znaci tad ni zemlja, a ni nebo nisu goriliNightSkyWalker wrote:U situaciji kada i zemlja i nebo gore, napadnuti smo sa dvije strane, imamo embargo na oruzje, pred nestankom smo..., u takvim trenucima gdje se sve i svasta desava je tesko imati jedan stav i jedno misljenje. Al eto, mora da bi ti to odradio puno boljeAdmir_1984 wrote:
Vezano za izbore, sve te tri nacionalisticke stranke su zajedno sve ucinile da srushe komuniste, a gle cuda odma na prvoj sjednici parlamenta se posvadjali npr o tome na kojem ce pismu dobijati izvjestaje i slicno![]()
Ja sam zaista sve veceg ubjedjenja da ti apsolutno nemas pojma o cemu govoris.
Pa bolan jadan ne bio, nije se jos zapucalo ali je situacija bila na ivici rata i stradanja. Situacija je bila kriticna i svakog momenta su se mogle ocekivati granate. I tebi to nije nista strasno? Zamisli sebe da pred svojom kucom pregovaras sa nekim tipom koji ima tenk i prijeti da ce ti razvaliti kucu u kojoj ti je porodica.
najsladji ste mi vi takvi tastaturaski junaci
Last edited by NightSkyWalker on 05/01/2011 19:40, edited 1 time in total.
- Admir_1984
#216 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Teoretski ti pricam da je vazila za nacionalisticku stranku, a ne da su masovno radili radikalne stvari kao sds ili hdz, kontas?NightSkyWalker wrote:Kad vec toliko znas o SDA-ovom nacionalizmu i radikalnosti, molim te prosvijetli nas sve i navedi nam primjere i posljedice tog njihovog nacionalizma i radikalizma tokom agresije na BiH i stradanja bosnjakaAdmir_1984 wrote:Iako je sda realno bila dosta manje radikalna nego ostale dvije, al ipak su bile na vlasti i predstavljale su nacionalisticku stranu (teoretski), svidjelo se to tebi ili ne.
I jos neshto, Bosnu nije odbranio Alija, a ni sda, Bosnu su odbranili patriote i branitelji,![]()
Bosnu su branili vojnici u patikama, ali i Alija kao predsjednik drzave! Jedno bez drugog ne moze. Armija koja je branila i odbranila drzavu je za vrhovnog komandanta imala, znas li koga ...?
Jeste, imala je Aliju i ostale komadante i logisticare tipa shaje, cengica i ostalih koji su obezbjedili svoje deseto koljeno, a sta su borci dobili nakon rata? kurcinu da izvines
Moj stari 1994-95 godine ide u komandu i trazi cizme jer su mu ove koje je nosio pukle, a fini komadant kaze nema nishta od toga, bolje da je noga pukla, ona bi zarasla, nego cizma
Procitaj te knjige, fino ti kazem
- Admir_1984
#217 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
nsw, veze ti nemas, govorim ti po treci put 1990 godine nije bilo ni tenkova, ni barikada, nicega, a nacionalisti dobili izbore, kontas li sad??
-
Klodovik
#218 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Da, to je taj "problem" sa višestranačjem i izborima.Admir_1984 wrote:Ohladi malo, uzmi kit-ket, napravi pauzuNightSkyWalker wrote:Ti apsolutno nemas pojma o cemu pricas. Ti kao da si sa Jupitera pao.Admir_1984 wrote:Al ja ipak mislim da je bilo bolje "trpiti" komuniste, bez "kvalitetnog" programa, sa bruku posto ifnlacije i slicno, nego dati podrsku nacionalistima, tj ratu. Shvatio bi nekako da su dobili 50-60%, al brate 84%![]()
![]()
Mozda to ipak ne bi sprijecilo rat, al bi sigurno rat mnogo blazi bio i sa daleko laksim posljedicama![]()
![]()
![]()
![]()
To sto sam gore rekao nije vazilo ni za jednu stranu, niti se ja svrstavam ni u jednu nacionalisticku stranu, govorim opcenito da mi nije jasno kako su nacionalisti dobili koliko su dobili. Vezano dole za rat, lakse je bilo napadati kada na drugoj strani imas drugi nacionalizam, tako da kazem. Iako je sda realno bila dosta manje radikalna nego ostale dvije, al ipak su bile na vlasti i predstavljale su nacionalisticku stranu (teoretski), svidjelo se to tebi ili ne. E sad sta bi bilo kad bi bilo da su 1990 reformisti ili sdp dobili 60%, a nacionalisti 30, skroz drugacije bi se stvari morale postaviti, a pitanje je kakav bi kredibilitet imali radovan i sds kod "njihovog" naroda ili koliku podrsku srbije bi imali
Pricaj ti sta hoces, al osveta je bilo i na nashoj strani(caco, srednja bosna i slicno), al to nije tema ove diskusije
I jos neshto, Bosnu nije odbranio Alija, a ni sda, Bosnu su odbranili patriote i branitelji, kao rahmetli Saudin Becerevic Pospanko, a toplo ti preporucujem da procitas njegove dvije knjige i skontas neke stvari, samo ce ti se kazati
U svakom slučaju, nema nikakvog opravdanja za pokretanje rata, opsadu Sarajeva, silovanje žena, ubijanje djece.
I malo čudno postavljaš stvari. Kažeš da je SDA bila na vlasti, ali i tvrdiš da nije imala nikakvu pozitivnu ulogu u odbrani zemlje. To je nelogično.
- Mjesanac
#219 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
NightSkyWalker wrote:U situaciji kada i zemlja i nebo gore, napadnuti smo sa dvije strane, imamo embargo na oruzje, pred nestankom smo..., u takvim trenucima gdje se sve i svasta desava je tesko imati jedan stav i jedno misljenje. Al eto, mora da bi ti to odradio puno boljeAdmir_1984 wrote:
A ko smo to mi?
- NightSkyWalker
#220 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Eto vidis da i ti mozes nesto da zakljucin realno. NapokonAdmir_1984 wrote:Teoretski ti pricam da je vazila za nacionalisticku stranku, a ne da su masovno radili radikalne stvari kao sds ili hdz, kontas?NightSkyWalker wrote:Kad vec toliko znas o SDA-ovom nacionalizmu i radikalnosti, molim te prosvijetli nas sve i navedi nam primjere i posljedice tog njihovog nacionalizma i radikalizma tokom agresije na BiH i stradanja bosnjakaAdmir_1984 wrote:Iako je sda realno bila dosta manje radikalna nego ostale dvije, al ipak su bile na vlasti i predstavljale su nacionalisticku stranu (teoretski), svidjelo se to tebi ili ne.
I jos neshto, Bosnu nije odbranio Alija, a ni sda, Bosnu su odbranili patriote i branitelji,![]()
Jeste, imala je Aliju i ostale komadante i logisticare tipa shaje, cengica i ostalih koji su obezbjedili svoje deseto koljeno, a sta su borci dobili nakon rata? kurcinu da izvines
SDA teoretski mozda jeste bila nacionalna stranka jednog naroda, ali ne nacionalna u onom kontekstu u kojeg je ti guras. Ako je SDA bila samo teoretski nacionalna, onda kako imas obraza tu stranku stavljati u ravan sa SDS i HDZ???? Sta mislis bi li bilo posteno Titov komunizam staviti u isti ravan sa Staljinovim koji je smaknuo preko 20 miliona rusa, jer eto, sve je to komunizam??? Vidis bolan u kakve zamke samog sebe stavljas i zato ne pisi gluposti i ne provlajuj se!
Mogla je SDA biti sta god je htjela, ali ono sto bitno i sto ostaje zapisamo je da nije pozivala na bilo kakve zlocine nit je podsticala niti naredjivala bilo kakvo stradanje drugih naroda! To su cinjenice teske i tvrde kao beton!
I nisi mi odgovorio, ko je bio vrhovni komandant herojske armije koja je branila i odbranila drzavu od dva puno jaca agresora i domacih izdajnika??
- NightSkyWalker
#221 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Mi koji nismo bili na strani fasizma i fasista koji su htjeli da Bosna bude sravnjena za dva-tri dana!Mjesanac wrote: A ko smo to mi?
- NightSkyWalker
#222 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
To je bilo predratno stanje kada se raspadala Jugoslavija, niko nije znao ni sta se desava ni sta ce biti.Admir_1984 wrote:nsw, veze ti nemas, govorim ti po treci put 1990 godine nije bilo ni tenkova, ni barikada, nicega, a nacionalisti dobili izbore, kontas li sad??
- NightSkyWalker
#223 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Klodovik wrote:
I malo čudno postavljaš stvari. Kažeš da je SDA bila na vlasti, ali i tvrdiš da nije imala nikakvu pozitivnu ulogu u odbrani zemlje. To je nelogično.
Pa to je ono, za sve dobro je neko drugi zasluzan a za sve ruzno su oni zasluzni. To ti je ta jednoumljaska skola.
- jutarnji
#224 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
Radi se o osamdesetim, ne znam sad koja je, vlast je bila u rukama komunista. Pripremao se teren za ono sto je kasnije doslo sa balvanima i kokardama.Admir_1984 wrote:Koje godine je to bilo i na sta tacno mislis?jutarnji wrote:Komunisti su imali apsolutnu vlast u BiH kad im je "jna" ispred nosa pokupila naoruzanje TO. Da je Durakovic bio malo manji alkoholicar a veci vizionar, nadolazeci rat bi bio sasvim druga prica. Najlakse je flasu pod ruku pa u podrum, ili u Bec, a kasnije jos lakse trabunjat "znao sam ja".
- Mjesanac
#225 Re: Izbori 1990 Jugoslavija
NightSkyWalker wrote:
Nisi mi odgovorio na moje gore postavljeno pitanje, kako i kada je Alija pravio razdor medju narodima??
Da su muslimani bili neravnopravni u Jugoslaviji zna svako. To je cinjenica. Koje godine su muslimani priznati kao narod, a koje godine ostali? I kakve to veze ima sto je bio u mladim muslimanima, sta je tu lose?
S tobom je vise stvarno besmisleno razgovarati. Non stop postavljas ista pitanja, na koje ti po milioniti put odgovaram, ali ti neces ni sekundu da razmislis o mojem odgovoru nego non stop istu pricu guras. I ne samo ja nego ti je vec nekoliko forumasa odgovaralo kao i ja i opet ti ne dopire do mozga.
Idemo sad polako, i po posljednji put:
Nema veze je li Alija kriv i za kakva ubistva, etnicka ciscenja, genocide. Alija ne valja samim tim sto je podrzavao istu politiku kao oni koji su nam harali i ubijali drzavom. SDA je isto kao i SDS i HDZ DESNICARSKA STRANKA, zasnovana na nacionalizmu tj. zastupanju samo jednog od tri naroda BiH. SDA nije odbranila BiH, BiH su odbranili njeni heroji svojim tijelima i puskama. Samo se pitam je li se Šehidi, Rahmet im dusi, danas prevrcu u grobu kada vide da drzavu za koju su zivot dali, maltretiraju iste budale iz godine u godinu, i prave nas crnom rupom ne samo Evrope, nego i Svijeta. Ako je tebi ovakva drzava OK, onda se zapitaj je li sve uredu s tobom.
Zestoko si nasamaren, a rezultat toga je sto punis dzepove ljudima koji iskoristavaju ljude kao tebe da bi svaki put sebi osigurali nove 4 godine na vlasti.
Nacionalizam je osobina neobrazovanih ljudi.