Adventizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hrulj

#201 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:
Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
smetaju mi jehovini svjedoci i adventisti 8-)
Pošto ovo nije tema o jehovinim svjedocima, možeš li navesti šta ti to smeta kod adventista?
Glupost,mi imamo 2 tradicionalne crkve na Balkanu,i sad neko lafo hoce da bude jehovin,ili adventista :-) sta si ti bio prije toga?
Gdje si bio prije nego si se rodio :)
A gdje si se mucka prije nego si i tamo zavrsio :)
theTruePath

#202 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

ma sta ti hoces ?
Great Cornholio

#203 Re: Adventizam

Post by Great Cornholio »

theTruePath wrote:
Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
Pošto ovo nije tema o jehovinim svjedocima, možeš li navesti šta ti to smeta kod adventista?
Glupost,mi imamo 2 tradicionalne crkve na Balkanu,i sad neko lafo hoce da bude jehovin,ili adventista :-) sta si ti bio prije toga?
Ja nisam adventista, nekad sam pokušavao da postanem musliman, ali nisam mogao, nisam mogao prihvatiti principe koje Islam propagira, ali hajde da ne pričamo o tradiciji, već o adventizmu kao religijkom učenju nastalojm na osnovu tumačenja Starog i Novog Zavjeta.
Hrulj

#204 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

theTruePath wrote:ma sta ti hoces ?
Da se fino prica i slobodno. A ne da se ogranicavamo sa sta je i kako je.
Hrulj

#205 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Ja nisam adventista, nekad sam pokušavao da postanem musliman, ali nisam mogao, nisam mogao prihvatiti principe koje Islam propagira, ali hajde da ne pričamo o tradiciji, već o adventizmu kao religijkom učenju nastalojm na osnovu tumačenja Starog i Novog Zavjeta.[/quote]

Koje principe :) ?
theTruePath

#206 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Koje principe`?
славянин

#207 Re: Adventizam

Post by славянин »

:lol: :lol: :lol: Ko gladni vukovi - sta spopadoste covjeka nece vise smjet doci na forum.
Great Cornholio

#208 Re: Adventizam

Hrulj wrote:Ja nisam adventista, nekad sam pokušavao da postanem musliman, ali nisam mogao, nisam mogao prihvatiti principe koje Islam propagira, ali hajde da ne pričamo o tradiciji, već o adventizmu kao religijkom učenju nastalojm na osnovu tumačenja Starog i Novog Zavjeta.
Koje principe :) ?[/quote]
Pa eto nisam mogao prihvatiti postojanje šejtana, nisam mogao prihvatiti postojanja džehenema, nisam mogao prihvatiti obavezno prinošenje žrtve, nisam mogao pet puta dnevno obavljati molitveni ritual, nisam mogao mjesec dana danju gladovati, nisam mogao prihvatiti da bi Bog mogao propisivati nehumane kazne poput bičevanja, kamenovanja, odsijecanja dijelova tijela, nisam mogao prihvatiti poligamiju za normalnu bračnu zajednicu, nisam mogao prihvatiti neravnopravnost spolova - eto to su razlozi zašto nisam mogao prihvatiti Islam, i zašto ne mogu biti musliman.
Great Cornholio

#209 Re: Adventizam

славянин wrote::lol: :lol: :lol: Ko gladni vukovi - sta spopadoste covjeka nece vise smjet doci na forum.
Ne znaš ti mene, vidi se da si novi na forumu :D
theTruePath

#210 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

A ti ne vjerujes u dzehenem? i ti nebi da nista zrtvujes(ni da se potrudis pa da se pomolis,ni da posti)...ti samo vjerujes,mogu i ja reci,eto ucilo mi se,ali nisam ucio..daj mi dobru ocjenu :D
Great Cornholio

#211 Re: Adventizam

theTruePath wrote:A ti ne vjerujes u dzehenem? i ti nebi da nista zrtvujes(ni da se potrudis pa da se pomolis,ni da posti)...ti samo vjerujes,mogu i ja reci,eto ucilo mi se,ali nisam ucio..daj mi dobru ocjenu :D
Ne, ne vjerujem u postojanje džehenema, to mi je zajedničko sa adventistima. Ne bih da se žrtvujem, ja bih da vjerom u Isusa, uzimanjem Njega za moralni uzor, i pridržavanjem 10 Božijih zapovjedi zaslužim Dženet.
theTruePath

#212 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

i zasto se koristis islamskim izrazima?
Hrulj

#213 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Great Cornholio wrote:
Hrulj wrote:Ja nisam adventista, nekad sam pokušavao da postanem musliman, ali nisam mogao, nisam mogao prihvatiti principe koje Islam propagira, ali hajde da ne pričamo o tradiciji, već o adventizmu kao religijkom učenju nastalojm na osnovu tumačenja Starog i Novog Zavjeta.
Koje principe :) ?
Pa eto nisam mogao prihvatiti postojanje šejtana, nisam mogao prihvatiti postojanja džehenema, nisam mogao prihvatiti obavezno prinošenje žrtve, nisam mogao pet puta dnevno obavljati molitveni ritual, nisam mogao mjesec dana danju gladovati, nisam mogao prihvatiti da bi Bog mogao propisivati nehumane kazne poput bičevanja, kamenovanja, odsijecanja dijelova tijela, nisam mogao prihvatiti poligamiju za normalnu bračnu zajednicu, nisam mogao prihvatiti neravnopravnost spolova - eto to su razlozi zašto nisam mogao prihvatiti Islam, i zašto ne mogu biti musliman.[/quote]

Zasto je nemoguce prihvatiti postojanje bica koje postoje u drugoj dimenziji?
Svatko treba da odsluzi svoju kaznu, jer uz slobodnu volju dolazi i odgovornost. Otuda dzehenem. Uostalom samo najgori na kraju nece izaci :)
Prinosenje zrtve nije Bogu, njemu to ne treba, vec je zbog dobrotvornih svrha. I humanih, mnogi se od tih Kurbana najedu.
Bog ti da 1440 minuta dnevno a ti nemas 5 minuta za njega :)
Pomislis li kako je onima koji nemaju izbora? To je tu da bi vidio kako je njima i shvatio njihovu bol (sit gladnom ne vjeruje) i tako poticalo covjeka na jos dobrocinstva i sadake.
Nehumane kazne? Ako ih gledas iz ugla 21 stoljeca mozda i jesu. Ali Kuranski zakonik je tu ne da bi kaznjavao zlocine vec da bi ih sprijecio. A takve kazne to rade. Grublja kazna = manje zlocina = manje kaznjavanja.
Nitko te ne tjera da prihvatis poligamiju. Ali koliko muskaraca danas ima ljubavnice i svalerke osim svoje zene. I jos im djecu skucaju i peru ruke od odgovornosti. Koliko samo udovica ima i samohranih majki?
Great Cornholio

#214 Re: Adventizam

theTruePath wrote:i zasto se koristis islamskim izrazima?
Da me bolje razumiješ.
Hrulj

#215 Re: Adventizam

Post by Hrulj »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:A ti ne vjerujes u dzehenem? i ti nebi da nista zrtvujes(ni da se potrudis pa da se pomolis,ni da posti)...ti samo vjerujes,mogu i ja reci,eto ucilo mi se,ali nisam ucio..daj mi dobru ocjenu :D
Ne, ne vjerujem u postojanje džehenema, to mi je zajedničko sa adventistima. Ne bih da se žrtvujem, ja bih da vjerom u Isusa, uzimanjem Njega za moralni uzor, i pridržavanjem 10 Božijih zapovjedi zaslužim Dženet.
Vjerom u Isusa ne moras se drzati moralnog uzora. Po krscanstvu svatko tko vjeruje u Isusa kao svoga spasitelja ide u Raj. Ubojice, silovatelji, ratni zlocinci svi idu zajedno sa pravednicima i ljudima koji nikome zla nisu nanijeli i citav zivot su u dobrocinstvu proveli :)
theTruePath

#216 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:i zasto se koristis islamskim izrazima?
Da me bolje razumiješ.
pa nisam glup znam ja sta je raj..neprirodno je da krscanin kaze dzennet kao sto bi meni bilo neprirodno da pricam o Gospodu :D
Great Cornholio

#217 Re: Adventizam

Narode, moram popunit' đačke knjižice, nastavićemo... Ali eto zamolio bih vas da o Islamu raspravljamo na drugim temama, ima ih mnogo, a samo jedna o adventizmu :)
theTruePath

#218 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

Dobro eto de nam ispricaj ukratko svoj put u ove vode?
NIN

#219 Re: Adventizam

Post by NIN »

theTruePath wrote:Dobro eto de nam ispricaj ukratko svoj put u ove vode?
Haj ti malo odmori od ove teme, jasno!?
theTruePath

#220 Re: Adventizam

Post by theTruePath »

ok moderatoru :-) :D
Great Cornholio

#221 Re: Adventizam

Hrulj wrote:
Great Cornholio wrote:
Vjerom u Isusa ne moras se drzati moralnog uzora. Po krscanstvu svatko tko vjeruje u Isusa kao svoga spasitelja ide u Raj. Ubojice, silovatelji, ratni zlocinci svi idu zajedno sa pravednicima i ljudima koji nikome zla nisu nanijeli i citav zivot su u dobrocinstvu proveli :)
Kad bi ubice, silovatelji i ratni zločinci bili u Raju, onda to ne bi bio Raj. Da bi Raj bio Raj u njemu mogu živjeti samo oni koji imaju za Raj dostojne ljudske osobine, a ja, kao i mnogi drugi ljudi, od mene pametniji, Isusu nisu našli niti jednu negativnu ljudsku osobinu, sve su pozitivne, životu prijateljski nastrojene, tako da bi se oni koji žele biti u Raju trebali ugledati na Isusa i izgrađivati ljudske osobine koje je On imao.

Vjerom u Isusa, u Ono što je On govorio, činio i predstavljao, i iskrenim pokajanjem za učinjena zlodjela, čak i Radovan Karadžić bi mogao doći u Raj. Bog je uvijek otvoren za opraštanje grijeha, ali On dobro poznaje "srca" svakog od nas, i ne može ga niko prevariti, nije dovoljno reći "Ja se kajem", potrebno je to i osjetiti, a to nije niti malo lako, i teško da će to Karadžiću uspjeti bez Božije pomoći, ali problem je što Karadžić ne želi priznati krivicu i ne želi moliti Boga da mu pomogne da se pokaje, tako da...

Siguran sam samo da se Raj ne može zaslužiti "kupovinom" oprosta, ne može se niko drugi za tebe "založiti" kod Boga, u šta npr. vjeruju katolici.
Great Cornholio

#222 Re: Adventizam

Ovo je tema o adventizmu, ne o meni, pa ne bih :)
Great Cornholio

#223 Re: Adventizam

theTruePath wrote:
Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
Pripadnici te dvije tradicionalne crkve krše prvu Božiju zapovjed, klanjajući se svecima, ikonama, kipovima, pripisujući im natprirodne sposobnosti koje ima samo Bog. Adventisti to ne čine.
fatamorgana

#224 Re: Adventizam

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Pa ti si zasad ovdje jedini adventista, ako neces ti ko ce?
Great Cornholio

#225 Re: Adventizam

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Pa ti si zasad ovdje jedini adventista, ako neces ti ko ce?
Nisam adventista, to da naglasim još jednom, jer ne bih da kažem nešto što je moj stav a ne zvanični stav Hrišćanske Adventističke Crkve, pa da ljudi zbog toga dobiju pogrešne informacije o učenju adventista.
Ja sebi dozvoljavam da Biblijske tesktove tumačim onako kao ih ja shvatam, dosta stavova dijelim sa adventistima, ali nisam adventista.
Post Reply