Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#201 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Truba »

Ambrozija wrote:
Eborg wrote:OK, isti gabariti zgrade, isti plan.

Ali je li planirana fasada kao originalna austro-ugarska/historicistička ili jugoslovenska/modernistička detradicionalizirana?

Koliko sam skontao prije će biti ovo drugo nego prvo.
Koliko ja znam zasticeni stil je onaj nakon preuredjenja tj. ovaj u tkz. modernistickom stilu koji je vidljiv i danas, dakle bit ce isti objekat koji vidimo danas. On ima, kako kazu, veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takav svjedoči o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

moj komentar na italik dio
je kurčina :D
Hajvan

#202 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Hajvan »

volim čitat ove frustracije :D
Ambrozija

#203 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Ambrozija »

Black swan wrote:
Ambrozija wrote:
Eborg wrote:OK, isti gabariti zgrade, isti plan.

Ali je li planirana fasada kao originalna austro-ugarska/historicistička ili jugoslovenska/modernistička detradicionalizirana?

Koliko sam skontao prije će biti ovo drugo nego prvo.
Koliko ja znam zasticeni stil je onaj nakon preuredjenja tj. ovaj u tkz. modernistickom stilu koji je vidljiv i danas, dakle bit ce isti objekat koji vidimo danas. On ima, kako kazu, veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takav svjedoči o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.

moj komentar na italik dio
je kurčina :D
Kako god, bar vise necemo gledati rusevinu :D
Max Bunker

#204 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Max Bunker »

lajkujMe wrote:Zar nije receno da ce ciglu po ciglu vaditi? :lol:
Isto se danas zapitah. Pa ko koga vamo zajebava?
iz dna duše

#205 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by iz dna duše »

Prolazila sam jučer pored Hotela Zagreb, počelo je rušenje objekta... Navodno će stara cigla biti korištena za izgradnju nvog-starog objekta, čija će vanjska fasada nadodno biti identična starom objektu .

Lično mi je bilo žao gledati rušenje ovog objekta jher sam se nadala da će se izvršiti obnova. Neko gore napomenu, da taj novi-stari objekta je u stvari replika i lažiranje... Gledajući tako, zaista bismo mogli govoriti o gradovima-replikama, ili dijelovima gradova, replikama...npr. Nikolaiviertel U Berlinu, mjestu koje se smatra začetkom Berlina, samo jedan ili dva zida na Naikolai Crkvi su originalna, sve ostalo je urađeno prema nacrtima stare crkve... Tako je i sa većinom ostalih obekata... Drezden, Berlin itd...oni su bili bukvalno ruševine, nakon bombardovanja saveznika na kraju II svj rata... Ipak, kada posjetimo te gradove, vidimo puno objekata, koji su ponovo uskrsli... neki što je više moguće obnovom, a veliki broj su replike. Ipak, to nije opravdanje za nas ovdje, gdje se olako ruše stare i dotrajale građevine, koje bi se mogle obnoviti. Ovo se ne odnosi samo na Sarajevo, nego i sve ostale bh gradove.
Onaj Marindvor, kakav smo poznavali, nestaje polako, nešto zahvaljujući ratu i granatiranju, a nešto i zbog nemara i nezainteresovanosti vlasti da se bar zaštiti od propadanja, ono što se moglo zaštiti... Nešto što je oštećeno u ratu, zapaljeno itd i onda skoro 20 godina stoji, izloženo vremenskim neprilikama, vjerovatno iskreno i nije željelo da se sačuva. Nije to jedini primjer, gdje nešto što se nalazi na privremenoj listi ili listi nacionalnih spomenika BiH, propada...
Eborg

#206 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Eborg »

Što svrli mediji malo ne upitaju odgovorne kako to da se "materijal čuva" a zgrada se razvaljuje kompresorom? Ako ne pukne "vrijedna zaštićena cigla" od toga puknut će sigurno od pada sa trećeg sprata.
Neko Treci

#207 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Neko Treci »

Samo neka se rusi i obnavlja :-D Treba sve sl. zgrade u red dovesti :D :D
OldMayor

#208 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by OldMayor »

Ma nece ba, ono sto su sad srusili ce izmrviti i onda ce napraviti nove cigle od tog sto su izmrvili.

Ha ja.

:D

Generalno nek prave sta hoce, uopste ne vidim nikakvu posebnost i unikatnost u ovome post austrijskom hotelu zagreb. Obicna zgrada sa prozorima i krovom. :roll: Ne vidim nikakvu umjetnicku vrijednost tu...
breuer

#209 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by breuer »

Smiješno je tvrditi da će se objekat obnoviti 'izvornom' ciglom :-) nakon godina skoro 100% otvorenosti svim atmosferskim utjecajima taj materijal teško čemu može poslužiti, već se sugeriše da glavnina konstrukcije mora ostati opečna iako su po standardima zaštite dozvoljena ojačanja iste u vidu modernih materijala, pa je moguće očekivati horizontalne i vertikalne AB serklaže ili slično.

Objekat je doživio već dvije transformacije, prvu radikalnu u skladu sa stremljenjima vremena u kojima je počinjena, a po inicijalnim principima Adolfa Loosa, pa objekat veoma podsječa na njegov Loos Haus u Beču po čemu mu se vjerovatno i vodi valorizacija iako je običan prolaznik teško može zaključiti. Evidentna je i pozicija na oštougaonom raskrižju dva ulična toka baš kao i u Beču, te ritam otvora iako dosta nespretniji i siromašniji u konačnici!

Objekat je nažalost doživio to što je doživio i po mom mišljenju ne predstavlja problem ako ga se rekonstruiše što znači ponovo izgradi u vizuelnom smislu kakav je bio u trenutku rušenja, ali to više opravdavam činjenicom o poštivanju zakona o zaštiti graditeljskog naslijeđa nego njegovom stvarnom utjecaju na stanovništo koje je iskreno veoma malo ili čak negativno što je da zaključiti i po ovdašnjim komentarima što naravno treba pomno razmatrati i slušati.
Last edited by breuer on 21/04/2014 12:24, edited 1 time in total.
Hajvan

#210 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Hajvan »

zaštićen je vanjski izgled objekta- ista spratnost, gabariti, isti raspored otvora, fasadna plastika…
Cossack

#211 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Cossack »

Kažu do sada su uspjeli sačuvati dvije cigle! :mrgreen:
Država

#212 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Država »

Srušiše ga Bošnjaci za dan, ocam...

:thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#213 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by O'zone »

Država wrote:Srušiše ga Bošnjaci za dan, ocam...

:thumbup:
Kad treba rušit premca nam nema :mrgreen: Malo zato zapinjemo u gradnji :mrgreen:
dresdener78

#214 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by dresdener78 »

ljudi, u ovom slučaju sam siguran da je demolicija stare zgrade bila najbolje rješenje, jer cijela konstrukcija je bila godinama izložena kiši, snijegu, mrazu... raspucani zidovi, materijal degradirao, grede u podovima sigurno zaražene od gljivica i pune vlage (nedavno sam mijenjao u staroj kući dijelove nosećih konstrukcija zbog toga što je ušla vlaga u zidove i ovdje je zgrada godinama bila otvorena sa svih strana vodi)... sa južne strane je duž cijele fasade bilo vidljivo kako je mokra zbog nepostojeće oluke i čak su tamo rasle breze.
Drugo pitanje je hoće li biti stvarno izgrađena neka solidna lijepa zgrada u pametnom obliku koja će podsjećati na stari hotel Zagreb ili opet neko "moderno" profitersko ruglo.
O'zone
Globalni moderator

#215 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by O'zone »

Bilo bi nenormalno da je neko očekivao da se u postojeće zidove "hotela Zagreb" samo ubaci stolarija i izliju ploče nakon 20 i kusur godina izloženosti vodi, ledu i vrućini.
Logovan

#216 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Logovan »

O'zone wrote: Kad treba rušit premca nam nema :mrgreen: Malo zato zapinjemo u gradnji :mrgreen:
:lol:
Bolje da je obrnuto. :skoljka:
Cossack

#217 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Cossack »

dresdener78 wrote:ljudi, u ovom slučaju sam siguran da je demolicija stare zgrade bila najbolje rješenje, jer cijela konstrukcija je bila godinama izložena kiši, snijegu, mrazu... raspucani zidovi, materijal degradirao, grede u podovima sigurno zaražene od gljivica i pune vlage (nedavno sam mijenjao u staroj kući dijelove nosećih konstrukcija zbog toga što je ušla vlaga u zidove i ovdje je zgrada godinama bila otvorena sa svih strana vodi)... sa južne strane je duž cijele fasade bilo vidljivo kako je mokra zbog nepostojeće oluke i čak su tamo rasle breze.
Drugo pitanje je hoće li biti stvarno izgrađena neka solidna lijepa zgrada u pametnom obliku koja će podsjećati na stari hotel Zagreb ili opet neko "moderno" profitersko ruglo.
Kad već nisu cigle spasili hoće li bar breze presaditi? I one su dio kulturno-historijske baštine! :mrgreen:
Dzontra_Volta

#218 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Dzontra_Volta »

Koliko znam, institut gradjevinskog fakulteta je napravio analizu konstrukcije i konstatovao da se postojeci zidovi ni u kom slucaju ne mogu zadrzati, jer je degradacija vec uzela maha.
Godinama su se ljudi zalili da se tu okupljaju narkomani i da se plase da im se zgrada strovali na glavu, a sad odjednom problem sto se rusi i sto se dotrajala cigla ne cuva.
Hajvan

#219 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Hajvan »

samo jedan od pokazatelja relevantnosti foruma…
O'zone
Globalni moderator

#220 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by O'zone »

Image

Možeš mislit kako je ovim stanarima iza, prvi put u 100 godina puko pogled sa ovih prozora :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#221 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by bitanga_sa_otesa »

sad iz hale mogu citat poruke na displeju scc-a :D
Logovan

#222 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Logovan »

bitanga_sa_otesa wrote:sad iz hale mogu citat poruke na displeju scc-a :D
:lol: :lol:
Biće njima uskoro opet po starom. :D
akcid

#223 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by akcid »

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH morala je rehabilitaciju ove zgrade odrediti prema ovom izgledu, usklađenu sa sadašnjom spratnošću

Image
OldMayor

#224 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by OldMayor »

Cigle su bile lose kvalitete jer su narkomani i metalike pusile drogu i dim je unistio sve.
Cossack

#225 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Cossack »

Image

kakva nam je država imam neki feeling da će novi hotel ovako izgledati s tim da će 3 spašene cigle utkati u temelje :mrgreen:
Post Reply