Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cartman

#201 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote: ne sikiraj se doce i tvoj cas ... kad budes u bosni otidji djahkad na dzenazu ... u svedckoj toga nema , bitnije je zaraditi koju krunu vise nego otici nekome na dzenazu :P

ma nisam ljubitelj dzenaza i pokopa. nekako mi je besmisleno. rodis se, dodjes iz singulariteta, umres, vratis se u isti.
Optimus Prime

#202 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Optimus Prime »

arte.fakt wrote:

ne sikiraj se doce i tvoj cas ... kad budes u bosni otidji djahkad na dzenazu ... u svedckoj toga nema , bitnije je zaraditi koju krunu vise nego otici nekome na dzenazu :P
Pa naravno da jest!
Nadgrobni zivot ne postoji. Kad umres to bi bilo to! Nit pakla, nit raja!

A ovim sto su ostali valja zivjeti dalje i zaradjivat krune!
Last edited by Optimus Prime on 29/11/2010 17:24, edited 1 time in total.
arte.fakt

#203 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
arte.fakt wrote: ne sikiraj se doce i tvoj cas ... kad budes u bosni otidji djahkad na dzenazu ... u svedckoj toga nema , bitnije je zaraditi koju krunu vise nego otici nekome na dzenazu :P

ma nisam ljubitelj dzenaza i pokopa. nekako mi je besmisleno. rodis se, dodjes iz singulariteta, umres, vratis se u isti.
dobice sve smisao kad pokuca azrail :D ...
Last edited by arte.fakt on 29/11/2010 17:25, edited 1 time in total.
arte.fakt

#204 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

Optimus Prime wrote:
arte.fakt wrote:

ne sikiraj se doce i tvoj cas ... kad budes u bosni otidji djahkad na dzenazu ... u svedckoj toga nema , bitnije je zaraditi koju krunu vise nego otici nekome na dzenazu :P
Pa naravno da jest!
Nadgrobni zivot ne postoji. Kad umres to bi bilo to! Nit pakla, nit raja!

A ovim sto su ostali valja zivjeti dalje i zaradjivat krune!
vidi se na tebi da ti smisao zivota ice i pice i pustanje vjetrova ...
Optimus Prime

#205 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Optimus Prime »

arte.fakt wrote:
Pa ne bas iskljucivo na to.
Za razliku od tebe, samo ne tracim vrijeme sa imaginarnim likovima!
cartman

#206 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote:

I ja sam se plasio azraila. do neke svoje 12te godine,a onda sam poceo razmisljat :D
arte.fakt

#207 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

Optimus Prime wrote:
arte.fakt wrote:
Pa ne bas iskljucivo na to.
Za razliku od tebe, samo ne tracim vrijeme sa imaginarnim likovima!
vidim , ne skidas se sa foruma :D ... haman dosadno na sjeveru brzo se smrkne depresija , u skoli te ne voli zato sto si stranac , a stranci te ne vole zato sto pokusavas biti svedjanin ... tesko ... uh uh uh ... :P
arte.fakt

#208 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cartman wrote:
arte.fakt wrote:

I ja sam se plasio azraila. do neke svoje 12te godine,a onda sam poceo razmisljat :D
evolucija ti je ostala jedina nada za napredak :D
cartman

#209 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote: evolucija ti je ostala jedina nada za napredak :D
i to sto kazes! ta teorija napretka mi je odma zapala za oko! a sta cu, mladost ludost, uhvati se knjiga, uci uci uci, umjesto da sam ko dingospo procito jednu od tri enciklopedije galaktike a ostatak zivota proveo citajuci hemingveja i dostojevskog , a ne neke matematike,fizike, kurce palce :D
Optimus Prime

#210 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Optimus Prime »

arte.fakt wrote: vidim , ne skidas se sa foruma :D ... haman dosadno na sjeveru brzo se smrkne depresija , u skoli te ne voli zato sto si stranac , a stranci te ne vole zato sto pokusavas biti svedjanin ... tesko ... uh uh uh ... :P
Ja sam u Njemackoj, ne u Svedskoj. I prilicno sam omiljen! I medju Njemcima i medju strancima :D !
ljubav_aha

#211 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:Dobra djela nemuslimana

http://www.mullasadra.com/prikazknjiga/ ... AVDA19.htm

dio link-a koji je prilicno dug

"Jedno od pitanja koje se razmatra na temu Božije pravde, jeste pitanje “dobrih djela nemuslimana”.

Danas ovo pitanje kruži u različitim slojevima društva; među učenima i neukima, obrazovanim i neobrazovanim itd. Naime, postavlja se pitanje da li su dobra djela nemuslimana kod Boga primljena ili ne? Ako su primljena, kakve onda ima razlike u tome da čovjek bude musliman ili ne? Važno je da čini dobra djela na Ovome svijetu, pa ako i pod pretpostavkom nije musliman i ako je potpuni laik, neće ništa izgubiti, a ako mu djela nisu primljena i ako se potpuno poništavaju tj. ako nema nikakve nagrade kod Boga, kako se onda to slaže s Božijom pravdom? Isto ovo pitanje se može postaviti unutar islama sa stanovišta šiizma tj.: da li je dobro djelo muslimana nešiita prihvaćeno kod Boga ili ne? Ako jeste, kakve onda ima razlike između toga da čovjek bude musliman šiija ili musliman nešiija; važno je da bude musliman, a pod pretpostavkom da i nema šiitsko mišljenje i ako nije pod starateljstvom Poslanikove porodice, ništa ne gubi. Ako mu pak djelo nije prihvaćeno, kako se onda to slaže s Božijom pravdom? U prošlosti je ovo pitanje bilo razmatrano samo među filozofima i u filozofskim knjigama, međutim, u naše vrijeme ono je ušlo u sve slojeve društva, malo ko ima a da barem samom sebi nije postavio ovo pitanje... "

dio rasprave o :

"Vrijednost vjerovanja

Vrijednost vjerovanja razmotrit ćemo dajući odgovore na sljedeća pitanja:

1) Da li nedostatak temeljnih vjerovanja kao što su jednoboštvo, vjerovjesništvo, povratak u novi život i po islamsko-šiijskom ubjeđenju, ovo troje plus vjera u vođstvo i pravdu, u bilo kojim uvjetima izaziva Božiju kaznu ili možda postoji mogućnost da neki ljudi budu opravdani i nekažnjeni iako nemaju takvog vjerovanja?

2) Da li je određeno vjerovanje nezaobilazni uvjet prijema dobrih djela, tj. da li se prihvataju dobra djela nemuslimana ili čak muslimana nešiija?

3) Da li nevjerstvo i poricanje istine izaziva poništenje dobrih djela?

Sva tri ova pitanja razmotrit ćemo u nekoliko narednih rasprava..."

sve na jednom link-u :)

dobra djela muslimana vs. dobra djela nemuslimana :!:
Last edited by ljubav_aha on 29/11/2010 18:10, edited 1 time in total.
cartman

#212 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

ljubav_aha wrote:

dobra djela mulimana vs. dobra djela nemuslimana :!:
svaki put me zbunis, uletis ko padobranac :D
ljubav_aha

#213 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:
ljubav_aha wrote:

dobra djela muslimana vs. dobra djela nemuslimana :!:
:lol:

sinoc sam nasala link,lijepo objasnjva kako se , zamisili,djela drugacije prihvacena od muslimana i nemuslimana,kao i o pojmu Bozije pravde :) ;-) nevjerovatno :-)
Last edited by ljubav_aha on 29/11/2010 18:11, edited 1 time in total.
arte.fakt

#214 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
cartman wrote:
ljubav_aha wrote:

dobra djela mulimana vs. dobra djela nemuslimana :!:
:lol:

sinoc sam nasala link,lijepo objasnjva kako se , zamisili,djela drugacije prihvacena od muslimana i nemuslimana,kao i o pojmu Bozije pravde :) ;-) nevjerovatno :-)
evo expertni tim za pitanje religije je stigao :D mozete staviti internacinalni jer ste svi vani hahha ... napredujes ovaj put je link na bosanskom :D
cartman

#215 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

ljubav_aha wrote: :lol:

ma u religijama se ne zna ni ko pije ni ko placa :D
cartman

#216 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cartman »

arte.fakt wrote: evo expertni tim za pitanje religije je stigao :D mozete staviti internacinalni jer ste svi vani hahha ... napredujes ovaj put je link na bosanskom :D

aaa sto ti smeta sto su neki van be i ha trenutno, ne mogu da vjerujem :D jel to kompleks, jel to frustracija? ne to je arte.fakt :D :D
ljubav_aha

#217 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

arte.fakt wrote:
ljubav_aha wrote: sinoc sam nasala link,lijepo objasnjva kako se , zamisili,djela drugacije prihvacena od muslimana i nemuslimana,kao i o pojmu Bozije pravde :) ;-) nevjerovatno :-)
evo expertni tim za pitanje religije je stigao :D mozete staviti internacinalni jer ste svi vani hahha ... napredujes ovaj put je link na bosanskom :D
arte fact, a nee ne ne,to sam sve nasla na ,klikni link

Fondacija ''Mulla Sadra''

Bihačka 14,
71000 Sarajevo

Tel: 033/ 721- 280
ljubav_aha

#218 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:
arte.fakt wrote: evo expertni tim za pitanje religije je stigao :D mozete staviti internacinalni jer ste svi vani hahha ... napredujes ovaj put je link na bosanskom :D

aaa sto ti smeta sto su neki van be i ha trenutno, ne mogu da vjerujem :D jel to kompleks, jel to frustracija? ne to je arte.fakt :D :D
link i izvor informacija je iz BiH

cartman,pusti ga,da se sekira ;-)
arte.fakt

#219 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
cartman wrote:

link i izvor informacija je iz BiH

cartman,pusti ga,da se sekira ;-)
evo poplavio sam iz sikiracije ... gotovo nemam mi spasa ... sikiracija mi dohaka ... buff pant pif :D ahahha ... izgledate mi kao osobe koje se autom odvezu na jedno brdo i kontaju da su na mount everestu ...
ljubav_aha

#220 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

arte.fact,sto je tvijeemisljenje o postavljenom clanku sa linka :?:
arte.fakt

#221 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:arte.fact,sto je tvijeemisljenje o postavljenom clanku sa linka :?:
kakvo crno misljenje mi vijernici ne mislimo , cek da pitam hodzu pa cu ti javit , sta mi hodza kaze ... :D :roll: :P
ljubav_aha

#222 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

arte.fakt wrote:
ljubav_aha wrote:arte.fact,sto je tvijeemisljenje o postavljenom clanku sa linka :?:
kakvo crno misljenje mi vijernici ne mislimo , cek da pitam hodzu pa cu ti javit , sta mi hodza kaze ... :D :roll: :P
to nisam nikad rekla ili napisala,stoga,ako ne zelis sudjelovati u razmjeni informacija sa islamskog link-a,u redu,nema problema,samo je vrlo intiresantan stav o djelima muslimana ,razlika medju djelima muslimana razlicitih stavova kako i o djelima nemuslimana,a tri grupe su vjernici,vrlo intirgirajuce
just_think

#223 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by just_think »

ljubav_aha wrote:
arte.fakt wrote:
ljubav_aha wrote: sinoc sam nasala link,lijepo objasnjva kako se , zamisili,djela drugacije prihvacena od muslimana i nemuslimana,kao i o pojmu Bozije pravde :) ;-) nevjerovatno :-)
arte fact, a nee ne ne,to sam sve nasla na ,klikni link

Fondacija ''Mulla Sadra''

Bihačka 14,
71000 Sarajevo

Tel: 033/ 721- 280
Takve literature u kojima se spominju pojmovi kao sto su raj, pakao, djavoli, Bozije kazne, nagrade itd. nemaju ama bas nikakve dodirne tacke sa razumom i logikom, jer ti pojmovi gledano sa stanista razuma i logike spadaju samo u obicnu knjizevnu estetiku, tako da izlaganja u cilju dokazivanja neceg razumnog i logicnog onih koji se koriste takvim frazama padaju u vodu.

O djelima, moralnosti, realnosti vjernika naspram nevjernika se moze jednostavno objasniti.

Vjernici svoj citav zivot posvecuju ispunjavanju zapovijedi u strahu od kazni, nadom u nagrade i Boziju milost. Vjernici tvrde da je religioznost nuzna da bi se covjek pridrzavao moralnih nacela, u prijevodu, tvrde da ljudi ne mogu biti moralni svojom slobodnom voljom nego tek u strahu od kazne te obecanih nagrada koje ih ocekuju ispunjavanjem zapovijedi. Time kazu da onaj koji nije vjernik ne moze biti moralan cak i ako ucini dobro djelo jer za to djelo nece biti nagradjen sto bi ga trebalo motivisati odnosno sto bi vjernici rekli duhovno ispuniti. Medjutim sa druge strane postoje nevjernici koji pobijaju te tvrdnje cineci dobra djela svojom voljom i iskreno od sebe a da im nisu bila potrebne ikakve zapovijedi, obecanja itd, dok vjernik cini dobra djela upravo iz tog razloga tj. iz straha od Bozije kazne ispunjavanjem zapovijedi i nadom za obecane nagrade.

UZIMAMO JEDAN PRIMJER: Da li je moralan pjevac koji za humanitarni koncert nastupi slobodnom voljom i bez ikakvih zahtjeva ili onaj pjevac koji ocekuje da mu neko plati taj nastup? Oba pjevaca su na kraju uradila dobro djelo, ali koji je od njih moralniji prosudite sami.

Ovim primjerom jasno dokazujemo da su oni koji ne vjeruju u potpunosti moralniji jer dobro cine iskreno od sebe i svojom voljom, dok vjernik dobro cini zbog ispunjavanja uslova (zapovijedi) za koje ce biti blagoslovljen i nagradjen i tako se gubi pravi smisao pomoci (dobrog) kod vjernika onome kojem pomaze nego u prvi plan dolazi vlastiti interes skupljanja poena u cilj obecanih nagrada i Bozije milosti. Kao sto mozete zakljuciti tvrdnja vjernika da su moralniji od nevjernika ne samo da nije tacna vec poprima velike razmjere suprotnosti jer smisao dobrog djela kod vjernika dobija ustvari nemoral u obliku neiskrenog postupka i vlastitog interesa.

Takodjer uvijek imajte na umu kada pricamo o religiji koliko je stete nacinjenom istom, ponavljam prosli post, 800.000.000 miliona ljudi je izginulo u (medju-)Religijskim ratovima, i mi sa Balkana takodjer smo dio te statistike, to se mora uvijek zapamtiti jer ta brojka jos uvijek raste.
bijela

#224 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

baby blue :) :thumbup:
i nemoj više nikad ništa reći o dužini svojih postova :)
arzuhal

#225 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arzuhal »

bijela wrote:baby blue :) :thumbup:
i nemoj više nikad ništa reći o dužini svojih postova :)
Šuti, ja kao da je prepoznajem još iz Alemi-ervaha, iz zemlje Qalu-bela. Blizu smo negdje stajali tad :-D Sjećaš li se ti nekog od nas? :-D
Post Reply