Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Pavlo Ostovic:

Je bio u pravu i krivica je Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
53
46%
Je bio u pravu ali nije samo krivica Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
21
18%
Nije bio u pravu jer on kao ne-musliman ne shvaca da je Islam za Bosjaka mora biti na prvom mjestu.
14
12%
;nemam stav o ovome.
11
9%
Ne zanima me.
17
15%

Total votes: 116

Arjan_Robben

#201 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

sa obzirom na... wrote:Kao prvo osjecam se Bosnjakom, vise sam agnostik i kao sto vecina Francuza ili Holanđana kaze da su mozda ateisti ili agnostici ali da imaju krscanski kulturni identitet, tako i ja imam muslimanski kultirni identitet mada za religioznost se jos dvoumim (nisam nikad jeo svinjetinu niti namjeravam)
E zasto je imam problem sa tzv "bosancima".
Kao prvo oni ste stide svog muslimanskog backgrounda, dakle stide se svog oca, djeda ,pradjeda, njima je sve nemuslimansko cool,on se furaju na Ekaterinu Veliku, svrsavaju na svako bre, ja jednostavno ne podnosim ljude koji se stide samog sebe, svog porijekla.
Ja sam pricao sa jednim likom iz Šamca koji ima slicnu spiku. tipa svi smo isti, zasto dijeliti ljude, pa ako je tako sto te tvoj komsija istjera kad je sve isto, imas li ikakvih sjecanja ko si ti, da su vjerovatno tvoji preci protjerani iz Srbije i tu se naselili, ni o cem on pojma nema, ali je Bosanac, uh , po meni su ti Bosanci prvo neinformisani, drugo iskompleksirani, tajno bi voljeli da su Srbi i Hrvati.
Slazem se sa tobom. I ja znam ovdje ljude sa kojim sam se jednom nasao na pijaci i fino kupili svinjetinu i jos se hvale time kao :"Joj vidi je sto je dobra - morat cu uzeti malo." Kao oni su moderni zato sto jedu svinjetinu. Ja licno nisam nikakav agnostik. Sebe smatram muslimanom. Ja vjerujem u Boga. Bilo je godina kada sam vise paznje posvecivao tome a bilo je i godina kada sam manje mislio na to. Ali u svakom slucaju se Boga bojim.

Sada ako ja vjerujem u Boga netreba da znaci da trebam da pobjegnem od realnosti u kojoj se moj narod nalazi. A nasa realnost je da smo mi sada jos uvijek nacija u formiranju.

Licno mislim da moramo vise potencijirati nase nacionalno Bosnjastvo. Do tog uvjerenja sam dosao tek nakon sto sam se dobro udubio u srednovijekovnu bosansku istoriju. Evo recimo ovih dana sam otisao u biblioteku i uzeo sam "The early medieval balkans od John-a Fine-a sa Michigan univerziteta." i uzeo sam "the late medieval balkans" od istog autora. Ta knjiga je napisana prije nekig 30 godina. I to je jedina knjiga koja na zapadu vrijedi kao "biblija" kada se radi o balkanskom srednovijekovlju. Fine je inace diplomirao na Harvard univerzitetu.

I tako kada covjek dosta toga procita dodje do uvidjenja da je nasem narodu (ili ako hocete Bosni) ucinjena pravo velika nepravda i na pravo JEFTIN nacin. A da nas to nije previse bilo briga; niti smo bili bas svjesni toga. Ali to samo po sebi mene ne zabrinjava toliko koliko me zabrinjava da velika vecina Bosnjaka uopste u svome zivotu nece doci do tog uvidjenja. Jer se mnogo treba toga procitati da bi covijek dosao do iskrenog ubjedjenja da su sve te teorije o "Srpskoj" i "Hrvatskoj" Bosni obicna laz. Jer mnogo ima tih malih stvari koje se trebaju "odmrsiti".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo samo jedan primjer da navedem:

Kada sam jos kao djete (mozda sam imao 17 godina) prvi put procitao nesto o srednovjekovnoj Bosni rekao mi je Srbin na forumu RTS-a da postoji povelja koju je Papa 1187 napisao Dubrovcanima. U toj povelji on navodi:
"regnum Servilie,quod est Bosna",sto znaci:"Kraljevstvo Srbija,sto je Bosna"
Tada sam otisao na ovaj website:

http://www.zemljabosna.com/papina_pisma ... anima.html

I tu sam nasao "bosansko demantovanje" tog argumenta. Ali to mi nije bas izgledalo uvjerlivio jer zasto Papa poBogu naziva "Kraljevstvo Srbija; sto je Bosna"- . Kako to kada je to bio vakat Kulina Bana; kojeg mi smatramo stavarateljem bosanske nezavisne drzave? Bio sam zbunjen i ovo na interentu mi nije davalo dovoljno jasan dokaz. Sumnjao sam.

Tako da mi je to uvijek bilo malo sumnjivo SVE DO NEKI DAN! Jer na ovom website-u ima objasnjenje za to a to je da su papine bule bili crkveni dokumenti u kojima se navode crkvene oblasti a ne drzavne. Tako je znaci pod "bosnom" se mislilo na crkvenu cjelinu katolicke crkve koja je obuhvatala mnogo teritorija van bosne ali koje je ipak nosilo ime "bosna".

To mi je sve bilo sumnjivo. Zapitao sam se tada - Da nije ipak Bosna bila jedna Srpska zemlja? Jer meni, kao laiku je to sve bilo na klimavim nogama.

Medjutim evo neki dan uzimam "The late medieval balkans - John V.A. Fine" i citam tu knjigu (jer ioanko je raspust- vremena na bacanje). Na stranici 281 John vrlo jasno i vrlo "usput" (izmedju dva zareza) zapisuje ovo:
The Franciscan chronicles state that hundreds of Franciscans came to Bosnia and converted hundreds of thousands Bosnians. This is greatly exaggerated. As far as we can tell, at any give moment in the fourteenth century there were in Bosnia only a handfull of Franciscans. We also must note that that the term Bosnia in Franciscan context refers to the whole vicariat which included a much greater region than the state of Bosnia. In 1385 the vicariat had thirty -five monastries and only four of these were in the bosnian state.
Znaci u ovoj knjizi ovaj profesor vrlo jasno zapisuje kako je se pod "Bosnom" podrazumijevala bosanska vikarija koja je se znaci u papinim knjigama vodila pod tim imenom! A 1385. je ona imala 35 manastira od kojih su se samo 4 nalazila u Bosni!

I tek tada sam bio ubjedjen da je to najobicnija veliko Srpska propaganda koju sam kao 17-o godisnjag procitao od jednog cetnika na forumu. Jer ovaj PRIZNATI istoricar je objasnio sta je bila Bosanska vikarija; sta je se podrazumijevalo pod "Bosna" u kasnom srednjem vijeku a da to nije uopste spomenuo u kontextu Srbije nego je taj pojam "Bosna" spomenuo i objasnio u sasvim drugom kontextu i to smao usput.

Meni onda naravno smeta kada vidim da se jucer na onoj dzenazi u Srebrenici opet spominju na zapadnim televizijama:"muslimani, Srbi i Hrvati". A da nemam pojma o istorijskim detaljima (kao sto vecina Bosnjaka nema pojma o tome) tada bi mi bio najmanji problem to sto se na zapadnim televizijama jos uvijek koristi pojam "musliman".
Max Bunker

#202 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Max Bunker »

Delboy.Trotter wrote:
karanana wrote:taj pavlo nije u pravu. ako iko i dalje bastini predtursku istoriju, onda su to upravo bosnjaci, jer ta predturska istorija ustvari govori o postojanju i obstojnosti zemlje bosne i hercegovine, za razliku od mnogih koji to negiraju i govore da ta zemlja prije 43. nije ni postojala. a vjera koju je turska donijela za sobom je samo vjera, izbor indivirualca, dok je nacionalnost mnogo bitnija ovdje i to je stvar koju nam neprijatelji BiH najvise i spore. Nije njima problem sto smo mi muslimani, njima je problem jer se ne izjasnjavamo kao srbi ili hrvati islamse vjere. a upravo ta predturska istorija nam kaze da ni ne trebamo tako da se izrazavamo jer imamo svoju nacionalnost i istoriju.
A imaš li neki primjer u Bošnjaka tog baštinjenja predturske istorije. Osim naravno deklarativnog u pojedinim radovima pojedinih autora.
Ima li neki detalj u kulturi, običaju, folkloru, ili neki transparentniji primjer kolektivnog sjećanja?
Znam da mi je jaran pricao kod Tuzle, neko selo odakle su njegovi, da se na mezarovima pale svijece a cuo sam i na RTVogosca, da je obicaj polaganja cvijeca kod muslimana u BiH, zapravo jedan obicaj koji vodi porijeklo jos iz perioda Crkve Bosanske ( da li je tako ili ne, ne znam ).
Tamo oko Stoca, Bosnjaci ( muslimani ) vec stotinama godina motaju kamene krstove u kozu na prelazu iz jeseni u zimu, jer su tu sahranjeni njihovi pretci.
Na kraju krajeva, zastava sa ljiljanima.
osa

#203 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by osa »

Shoshana wrote:@Arjan,

ja ti ovog cjepkanog na komade ne mogu, te cu ja tebi, ovako lijepo, djuture :D

Naravno da svi ljudi koji dijele istu kulturu, religiju, jezik, istoriju i/ili etnicitet ne moraju ciniti jednu te istu naciju. Ja to lijepo i sama napomenuh u petom odlomku moga prethodnog posta. Upravo zato je podebljan uslov da se jedna grupa mora smatrati jednom grupom da bi ona bila nacija (podebljano u prvom odlomku).

Nije mi bas najjasnije sta zelis reci sa tim primjerom Turske. Da se politika kroz istoriju petljala u ljudka prava (kao i u svim ostalim drzavama - da se razumijemo) jasno mi je. Ali bas da je taj nacionalni preporod u tolikoj mjeri ujedinio Turke - ne bih rekla (procitati dnevnu stampu). A vidis, Turci su bili i ostali Turci - bez obzira na ideologiju.

Kad smo vec kod ideologije - ja isto mislim da nam bas fali jedna drzavna ideologija :-) Treba meni neko da mi kaze kako cu i sta misliti :oops:

Kako razmislja vecina mladih ljudi - ti vjerovatno znas bolje od mene. Ja ti govorim ono sto se smatra opsteprihvacenim unutar grana humaniore, a ti zapeo o istoriji i politici. Da si se ikada malo ozbiljnije pozabavio identitetom grupe, znao bi da se svaka kulturna grupa (bila to nacija ili ne) jace izrazava sto je vise izvrgnuta utjecaju drugog i drugacijeg.

Sto ti Bosnjacki institut ne moze dati neke parametre po kojima bi znao ko i sta cini Bosnjake - meni nije cudno. Cudno mi je da si ti takvo nesto ocekivao. POkusaj poslati pismo Americkom institutu (ili bilo kom drugom) - nek' ti oni objasne sta i ko su Amerikanci :-)

Svedjani, Danci i Norvezani ne mrze jedni druge. Ne znam odakle ti to? Tu i tamo Svedjani bas ne vole Fince, ali i to nije neka generalna karakteristika. Svedjani, Danci i Norvezani imaju razlicite nacionalne identitete, jer su u momentu kada su isti stvarani - Svedjani, Danci i Norvezani zivjeli u tri razlicite drzave (sto i dalje nikome ne smeta da velica periode u kojima su bas ONI vladali haman citavom Skandinavijom). Da su Bosnjaci mogli u 18-om vijeku imati svoju drzavu Bosnu, mi o ovome danas ne bismo razgovarali. Ali to je vec politika...

To sto Bosnjacka djeca ne znaju o istoriji svoje drzave i svoga naroda je stvar loseg skolstva. Sto to ne velicaju - to je valjda njihov vlastiti izbor. Ti nikako neces da shvatis da srednjevjekovna istorija NIJE niti treba da bude ikakav faktor pri formiranju nacionalnog identiteta. NIsta jedan narod nema veca, bolja ili drugacija prava i duznosti samo zato sto je narod sa istim imenom (koji usput nit' je govorio istim jezikom, nit' je imao istu religiju, nit' je imao istu kulturu - dakle NIKAKVE identifikacije sa tim narodom nema) obitavao na istim prostorima u nekom proizvoljno uzetom istorijskom periodu. Meni je sasvim logicno da Hrvati svoju istoriju broje od onog perioda u kom su postali katolici. Ili Jevreji svoju istoriju od onog perioda u kom su postali jevreji. Isto tako Bosnjaci broje svoju istoriju od onog trenutka kada su oni postali ono sto jesu danas. Ne vidim zasto bi se Bosnjaci trebali vracati u period u kome su susjedi stvorili svoj 'nacionalni identitet' ? Ne postoji pravilo po kojem jedna nacija mora vuci porijeklo iz srednjeg vijeka.

I.... ideologija niej nosilac nacionalnog identiteta, mada moze imati veliku ulogu pri stvaranju istog. Samo mi nije jasno zasto pises "nasi intelektualci su odlucili da nas formiraju..." kada se ocito radi o NJIHOVIM intelektualcima?

Meni se cini da ti imas veoma slab nacionalni identitet, te bi htio da jedna grupa koja vec ima nacionalni identitet malo prekroji isti da bi udovoljila tvojim potrebama. Nadam se da shvatas da to bas tako ne ide. Ti Bosnjake ocito ne zmatras svojom nacijom, te prestani koristiti izraz 'mi' kada o njihovoj naciji govoris. I pokazi malo respekta za njihov vlastiti izbor. Sta tebe boli s kim se oni identifikuju, i jesu li bolji ili gori od Turaka.

Bosna nije jednonacionalna drzava, te tu i takvu naciju kakvu bi ti htio - ne mozes imati. Mozes politicki djelovati da se to stanje promijeni - ali ne mozes oidredjivati drugim ljudima kako ce se oni osjecati.
da li su hrvati tada imali svoju državu....
Gat'Gor

#204 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

Energični leptir wrote:
Pa generalno i jesu iz mjesanih brakova. Zato mozda imaju kompleks.
Je li to sugeriraš da djeca iz tzv. miješanih brakova po nekom automatizmu imaju komplekse?
Ne.

Sugeriram da neki imaju komplekse, i da takvi brakovi su ponekad razlog. Naprimjer dijete nece da se izjasnjava kao Srbin ili Bosnjak, da "bira" izmedju roditelja.

Ljudi, skontajte vise da Bosnjak i Bosanac nisu u konfliktu, isto kao sto Srbin i Srbijanac nisu u konfliktu. Dva drugacija znacenja, i nemoze jedno zamjeniti drugo.

Drzavljanstvo ili nacionalnost: Bosanskohercegovacko, Bosanac/Hercegovac. Svi iz BiH su Bosanci i Hercegovci.
Narodnost/Etnicko: Bosnjak, Srbin, Hrvat, Shqiptar itd.
Regionalnost: Bosanac, Hercegovac, Sandzaklija, Krajisnik itd.

Tako je danas, tako ce biti. Nekad davno ljudi su stavljali "Dalmatinac" za "rasu" ili "narodnost". Vise nije tako.
XXS

#205 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by XXS »

sa obzirom na... wrote:Kao prvo osjecam se Bosnjakom, vise sam agnostik i kao sto vecina Francuza ili Holanđana kaze da su mozda ateisti ili agnostici ali da imaju krscanski kulturni identitet, tako i ja imam muslimanski kultirni identitet mada za religioznost se jos dvoumim (nisam nikad jeo svinjetinu niti namjeravam)
Na ovakve izjave ja obicno kazem aferim, postujem, sloboda izbora mora da postoji ali posto ti mene nazivas tzv. "bosanac" onda cu se i ja tebi obracat kao tzv "bosnjak M93".
sa obzirom na... wrote: E zasto je imam problem sa tzv "bosancima".
Kao prvo oni ste stide svog muslimanskog backgrounda, dakle stide se svog oca, djeda ,pradjeda, njima je sve nemuslimansko cool,on se furaju na Ekaterinu Veliku, svrsavaju na svako bre, ja jednostavno ne podnosim ljude koji se stide samog sebe, svog porijekla.
Da vidimo sta je tvoj problem sa tzv "bosancima", s obzirom da sam ja jedan od njih.
Kao prvo, ja nemam muslimanski background bas kao ni bilo ko drugi iz moje familije. Oca, djede i pradjede se ne stidim, kakvi su takvi su ali su moji. Cijenim ih zbog dobrih postupaka, a iz njihovih losih pokusavam uciti i ne ponoviti ih u vlastitom zivotu. Ekatarinu Veliku volim, mada je nisam preslusao u zadnjih 5 godina. Ekatarina i slicni bendovi nisu zaostavstina moga oca ili djede, Ekatarina je dio mog identiteta i dio mog odrastanja i ne pada mi na pamet da se "stidim samoga sebe ili svog porijekla". :wink:
"Bre" nisam cuo odavno, a dobro je za svrsavanje samo u jednom slucaju. Kad avion treba ispod mene kaze "jace bre".
sa obzirom na... wrote: Ja sam pricao sa jednim likom iz Šamca koji ima slicnu spiku. tipa svi smo isti, zasto dijeliti ljude, pa ako je tako sto te tvoj komsija istjera kad je sve isto, imas li ikakvih sjecanja ko si ti, da su vjerovatno tvoji preci protjerani iz Srbije i tu se naselili, ni o cem on pojma nema, ali je Bosanac, uh , po meni su ti Bosanci prvo neinformisani, drugo iskompleksirani, tajno bi voljeli da su Srbi i Hrvati.
A oko cega si ti informisan?
Znas li da je bilo zivota i prije '92.?
Sta cemo sa tvojim kompleksima i sa tvojom tajnom zeljom da budes Turcin?
Arjan_Robben

#206 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

A ti si bosanac katolik ako smijem pitati? Ili si bosanac- hrvat? Ti se osjecas Bosancem ali nemas muslimanski background? Mozesli malo pojasniti to?
XXS

#207 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by XXS »

Arjan_Robben wrote:A ti si bosanac katolik ako smijem pitati? Ili si bosanac- hrvat? Ti se osjecas Bosancem ali nemas muslimanski background? Mozesli malo pojasniti to?
Bosanac i to je to. Sta treba vise?
Religiozan nisam, a ako sam Bosanac onda nisam Hrvat.
pemanapemani

#208 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by pemanapemani »

"Nekako razumijem" ta derišta od 25 i kusur godina koji se izjašnjavaju kao Bosanci, a koji su iz mješanih brakova i ne žele birati između mame i tate, pa se izjasne "između". Ti "ubačeni elementi" ne mogu dobiti posao u državnim službama zbog svog izjašnjavanja, ali ipak istrajavaju samo da se mamica ili tatica ne uvrijede.
Ove sa "čistokrvnim backgroundom" nikako ne mogu. Oni su ubačeni da raz.ebu sve i svašta, smrdljiva kukavičija jaja. Boli me neka stvar što su ih svi odjebali (od familije, pa nadalje), i što isto kao "mješanci Bosanci" nisu podobni niti na jednom poslu koji se finansira iz budžeta.
Na kraju krajeva, Bosanci postoje da dislociraju narode i narodnosti. Oni su bili u službi dislociranja i onda kada su ginuli i ostavljali organe po Treskavici, Vlašiću, Prenju itd. I danas su u toj službi dok hodaju ulicama, šute i trpe čvoke od naroda, ostalih i zaostalih.
nadrndan

#209 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by nadrndan »

Bosanac2010 = Jugosloven1990
charvel.

#210 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by charvel. »

XXS wrote:
Arjan_Robben wrote:A ti si bosanac katolik ako smijem pitati? Ili si bosanac- hrvat? Ti se osjecas Bosancem ali nemas muslimanski background? Mozesli malo pojasniti to?
Ja postujem tvoj izbor.
Mada mi je glupo i to sto kazem 'postujem', jer i nema druge opcije nego da postujem. Ne mogu ti ja nit iko drugi solit pamet o tome kako se ti osjecas.

Ali me zanima jedna stvar: sta tebe, kao ocitog patriotu i covjeka koji se poistovjecuje samo s Bosnom, odbija od odabira nacionalnosti Bosnjak? Jer kad i pogledas, prava znacenja tih dvaju rijeci su ista. To me uvijek zanimalo kod ljudi koji se izjasnjavaju ko Bosanac.
Da li je to jer smatreas da Bosnjak moze bit samo Musliman?
ljudozder

#211 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by ljudozder »

Ja sam vala Bosanac pa da su svi oko mene Bošnjaci. I nisam "mješanac" nikakav.
Mislim, u dokumentima jesam kao bošnjak neki, ali iskreno, to me ne interesuje nimalo, čak se i stidim tog Alijinog i Tunjinog izuma iz devedesetih. Ja odgovorno tvrdim da u BiH i ne postoje ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ali nek se izjašnjava kako ko hoće, nemam ništa protiv. Srbima i Hrvatima u BiH ću nazivati tim imenom samo one koji su (ili njihovi neki preci) doselili u BiH iz Srbije ili Hrvatske. To je to.
Sad će neko reć da su Bošnjaci poznati pod tim imenom još u srednjem vijeku i sl... Jasno mi je to, jesu, ali su imali značenje koje sad ima Bosanac, znači svi stanovnici BiH su se tako zvali, nebitno koje vjere.
Pozdrav.

EDIT
Last edited by ljudozder on 13/07/2010 00:47, edited 1 time in total.
pemanapemani

#212 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by pemanapemani »

To natenane hoćeš da kažeš da će se BiH raspasti kao Jugoslavija ako Bosanci budu neki faktor?
Sad skontah, "kukavičija ubačena jaja" su jugonostalgičari.
Šta je sa ljudima koji su poginuli do 1993. braneći domovinu od agresora? Oni su većinom bili Bosanci koji su se borili za svoja ognjišta i za RBiH. Njih ćemo zaboraviti ili im pritefteriti podoban narodni predznak.
P.S.ljudozder- nisam nikakav pametnjaković, samo mi ide na neku stvar to što sad Bosanci ispadaju neko ko je tu postavljen da bi razjedinio Bošnjake. Prvo su ratni zločinci Dabić i Boban ljude koji nose "njihova" imena smatrali izrodima koje treba pobiti, a danas su i neki Bošnjaci mišljenja kako smo ubačeni element u cilju rasturanja bošnjaštva, glupo da nema dalje.
XXS

#213 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by XXS »

charvel. wrote: Ali me zanima jedna stvar: sta tebe, kao ocitog patriotu i covjeka koji se poistovjecuje samo s Bosnom, odbija od odabira nacionalnosti Bosnjak? Jer kad i pogledas, prava znacenja tih dvaju rijeci su ista. To me uvijek zanimalo kod ljudi koji se izjasnjavaju ko Bosanac.
Pa pogledaj brate ko je skrojio bosnjastvo i ko ga gura od devedeset i trece. Tu nema ni B od Bosne.
Bosna je puno sira, starija, tolerantnija, bolja i veca od vizije jednog Izetbegovica i njegovih lopovskih-klerikalnih nasljednika.

Sto se tice bosanstva na nacin na koji ga ja vidim, nemam nista protiv da ga dijelim sa muslimanima, katolicima, pravoslavcima i svim ostalim koji su rodjeni ovdje i kojima je ova zemlja u srcu.
Arjan_Robben

#214 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

XXS wrote:
Pa dobro. Jeli ti se djed imao muslimansko ili katolicko ime? Ako se smije znati?
XXS

#215 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by XXS »

Arjan_Robben wrote:
XXS wrote:
Pa dobro. Jeli ti se djed imao muslimansko ili katolicko ime? Ako se smije znati?
Jes' co'jek navalio da mi prebroji krvna zrnca. :D

Katolicko, i sa jedne i sa druge strane.
charvel.

#216 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by charvel. »

XXS wrote:
charvel. wrote: Ali me zanima jedna stvar: sta tebe, kao ocitog patriotu i covjeka koji se poistovjecuje samo s Bosnom, odbija od odabira nacionalnosti Bosnjak? Jer kad i pogledas, prava znacenja tih dvaju rijeci su ista. To me uvijek zanimalo kod ljudi koji se izjasnjavaju ko Bosanac.
Pa pogledaj brate ko je skrojio bosnjastvo i ko ga gura od devedeset i trece. Tu nema ni B od Bosne.
Bosna je puno sira, starija, tolerantnija, bolja i veca od vizije jednog Izetbegovica i njegovih lopovskih-klerikalnih nasljednika.

Sto se tice bosanstva na nacin na koji ga ja vidim, nemam nista protiv da ga dijelim sa muslimanima, katolicima, pravoslavcima i svim ostalim koji su rodjeni ovdje i kojima je ova zemlja u srcu.
Pa ja sam ti medju zescim kriticarima i Izetbegovica i Cerica Corleonea. Uopste ne osjecam neku odanost njima nit slicne likove smatram ko nekim nacionalnim vertikalama. Ali necu dozvolit da mi manipulatori sa vecih nivoa ogade ime Bosnjacko. Ne moram ja bit njihov pristalica da bi bio Bosnjak. Ja sam to sto jesam bas iz razloga sto sebe smatram narodom Bosne, nista vise.
Zato se pitam zasto ljudi, koji razmisljaju u 5 deka razlike od mene, se osjecaju Bosancima, a ne Bosnjacima. A bas i takvi ljudi(uglavnom nemuslimani) su i najpotrebniji Bosnjackoj naciji da se oslobodi, cak i u inostranstvu popularnog, naziva ''Muslimani''.
Last edited by charvel. on 12/07/2010 23:53, edited 1 time in total.
Arjan_Robben

#217 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

XXS wrote:
Katolicko, i sa jedne i sa druge strane.
Eh pa to onda shvatam da si Bosanac. I ja se osjecam kao Bosanac. Mada mislim da je Bosnjak i Bosanac jedno te isto; naravno da jeste. Samo sto ovi iz provincije potenciraju Bosjastvo a ovi iz grada Bosanstvo.

Ja bih zelio da nas neko sve svrsta pod jedan krov i da se jasno definise sta je vise to "Bosnjastvo/Bosanstvo" a ne ovako da svako ima neko svoje misljenje o tome.

I mislim isto; kao sto je Fra Ivan Jukic rekao:"Vrime je da se probudimo iz dugovicne nemarnosti!" Sto znaci da je vrijeme da nam bude BITNA nasa nacionalna ideologija a ne po onoj carsiskoj:"Ma daj ba sta se to preseravate; bogami ste dosadni vise sa tim!" ili "Ma ja cu Bogami biti metalac po naciji ako budete tako dosadni; kao da je to bitno...."

Sto se mene tice neka djeca od 5. godine uce o presvetim bosanskim kraljevima presvete bosanske krvi i o bosancima koji su stvorili amebe... Ako je drugima to bitno i ako to koriste kao poligon za ideoloske napade na Bosnu i Bosance onda ce i nama to trebati biti bitno. Spustit se treba na njihov nivo!
ljudozder

#218 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by ljudozder »

pemanapemani wrote:To natenane hoćeš da kažeš da će se BiH raspasti kao Jugoslavija ako Bosanci budu neki faktor?
Sad skontah, "kukavičija ubačena jaja" su jugonostalgičari.
Šta je sa ljudima koji su poginuli do 1993. braneći domovinu od agresora? Oni su većinom bili Bosanci koji su se borili za svoja ognjišta i za RBiH. Njih ćemo zaboraviti ili im pritefteriti podoban narodni predznak.
P.S.ljudozder- nisam nikakav pametnjaković, samo mi ide na neku stvar to što sad Bosanci ispadaju neko ko je tu postavljen da bi razjedinio Bošnjake. Prvo su ratni zločinci Dabić i Boban ljude koji nose "njihova" imena smatrali izrodima koje treba pobiti, a danas su i neki Bošnjaci mišljenja kako smo ubačeni element u cilju rasturanja bošnjaštva, glupo da nema dalje.
Izvinjavam se duboko, nisam pažljivo pročito šta si htio da kažeš, editovo sam post. Kontam te skroz.
Izvini još jednom, imamo slično mišljenje.
Gat'Gor

#219 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

XXS wrote:
Hravti iz Bosne su Bosanci. Biti Hrvat i Bosanac u isto vrijeme nije problem. Jer se misli Hrvat etnickom smislu, ne drzavnom (kao drzavljanin Hrvatske).

ljudozder wrote:Ja sam vala Bosanac pa da su svi oko mene Bošnjaci. I nisam "mješanac" nikakav.
Mislim, u dokumentima jesam kao bošnjak neki, ali iskreno, to me ne interesuje nimalo, čak se i stidim tog Alijinog i Tunjinog izuma iz devedesetih.

EDIT
E ovo je zasto je neko ranije rekao da su ti "etnicki Bosanci" malo neinformisani. Jer vjeruju takve stvari. I to je zalosno. Cuj Alija Izetbegovic 1990 izmislio iz cistog vazduha rijec Bosnjak. :shock:

Da ti objasnim nesto. Bosanac je vrlo nova i mlada rijec, i znaci osoba iz Bosne. Bosnjak je stara rijec i u modernom vremenu znaci pripadnik etnicke grupe/naroda, gdje god da je.
Ja odgovorno tvrdim da u BiH i ne postoje ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ali nek se izjašnjava kako ko hoće, nemam ništa protiv. Srbima i Hrvatima u BiH ću nazivati tim imenom samo one koji su (ili njihovi neki preci) doselili u BiH iz Srbije ili Hrvatske. To je to.
Sad će neko reć da su Bošnjaci poznati pod tim imenom još u srednjem vijeku i sl... Jasno mi je to, jesu, ali su imali značenje koje sad ima Bosanac, znači svi stanovnici BiH su se tako zvali, nebitno koje vjere.
Pozdrav.
Ovo prvo nema smisla. Ako znas da ime Bosnjak jeste starije, onda zasto si gore rekao da je Alija to izmislio?

I drugo pitanje; ako je tebi Bosanac i Bosnjak isto, i priznajes da je Bosnjak starije, onda kakvog smisla ima uzeti Bosanac kao narodno ime, rijec koja danas samo ima regionalno i drzavno znacenje? Zasto odbaciti starije ime koje ima puno vise legitimiteta? Nesto tu nema smisla.

Bosnjaci govore uglavnom istu stvar kao i ti za stanovnike Bosne. Da su se skoro svi domaci ljudi iz Bosne izjasnjavali kao Bosnjaci, samo drugacijih vjera. I za to imamo dosta dokaza. Danas vise nije tako, nema veze, svak ima pravo da bude sta hoce, tako i ti. Ali problem je u tome sto ti koji ce se izjasnjavati kao "Bosanci" umjesto "Bosnjaci", ce samo pomoci neprijateljima ove drzave. Smanjiti borj Bosnjaka na papiru, smanjiti broj onih koji drzae ovu drzavu u jednom komadu.

Mi vec znamo da si Bosanac covjece. Iz Bosne si, netreba biti genije zakljuciti da si Bosanac onda.

I to nije u konfliktu sa "Bosnjak", ti si Bosnjak i Bosanac.
lerdi

#220 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by lerdi »

Gat'Gor wrote:
XXS wrote:
Hravti iz Bosne su Bosanci. Biti Hrvat i Bosanac u isto vrijeme nije problem. Jer se misli Hrvat etnickom smislu, ne drzavnom (kao drzavljanin Hrvatske).

ljudozder wrote:Ja sam vala Bosanac pa da su svi oko mene Bošnjaci. I nisam "mješanac" nikakav.
Mislim, u dokumentima jesam kao bošnjak neki, ali iskreno, to me ne interesuje nimalo, čak se i stidim tog Alijinog i Tunjinog izuma iz devedesetih.

EDIT
E ovo je zasto je neko ranije rekao da su ti "etnicki Bosanci" malo neinformisani. Jer vjeruju takve stvari. I to je zalosno. Cuj Alija Izetbegovic 1990 izmislio iz cistog vazduha rijec Bosnjak. :shock:

Da ti objasnim nesto. Bosanac je vrlo nova i mlada rijec, i znaci osoba iz Bosne. Bosnjak je stara rijec i u modernom vremenu znaci pripadnik etnicke grupe/naroda, gdje god da je.
Ja odgovorno tvrdim da u BiH i ne postoje ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati, ali nek se izjašnjava kako ko hoće, nemam ništa protiv. Srbima i Hrvatima u BiH ću nazivati tim imenom samo one koji su (ili njihovi neki preci) doselili u BiH iz Srbije ili Hrvatske. To je to.
Pozdrav.
Ovo prvo nema smisla. Ako znas da ime Bosnjak jeste starije, onda zasto si gore rekao da je Alija to izmislio?

I drugo pitanje; ako je tebi Bosanac i Bosnjak isto, i priznajes da je Bosnjak starije, onda kakvog smisla ima uzeti Bosanac kao narodno ime, rijec koja danas samo ima regionalno i drzavno znacenje? Zasto odbaciti starije ime koje ima puno vise legitimiteta? Nesto tu nema smisla.

Bosnjaci govore uglavnom istu stvar kao i ti za stanovnike Bosne. Da su se skoro svi domaci ljudi iz Bosne izjasnjavali kao Bosnjaci, samo drugacijih vjera. I za to imamo dosta dokaza. Danas vise nije tako, nema veze, svak ima pravo da bude sta hoce, tako i ti. Ali problem je u tome sto ti koji ce se izjasnjavati kao "Bosanci" umjesto "Bosnjaci", ce samo pomoci neprijateljima ove drzave. Smanjiti borj Bosnjaka na papiru, smanjiti broj onih koji drzae ovu drzavu u jednom komadu.

Mi vec znamo da si Bosanac covjece. Iz Bosne si, netreba biti genije zakljuciti da si Bosanac onda.

I to nije u konfliktu sa "Bosnjak", ti si Bosnjak i Bosanac.
Ja jednostavno moram odgovoriti na ovo.

Čovjek se izjašnjava kao Bosanac i ne vidim u čemu je tu problem. Jednostavno ne želi da bude Bošnjak jer je naziv Bošnjak zloupotrebljen od Alije i SDA kako bi se dotadašnji Muslimani podveli pod jedno narodno ime. Kao što smo već utvrdili Bošnjak je stari naziv za sve stanovnike Bosne, ali je samo jedan dio naroda prihvatio taj naziv kao svoj. Drugi dio se danas naziva Bosancima, Hrvatima ili Srbima i mislim da se trebaju svi zapitati zašto je to tako. Zašto niti jedan Bosanac, Hrvat ili Srbin koji voli ovu zemlju ne želi da se poistovjeti sa tim nazivom. Mora da su oni svi u krivu, a "pravi" Bošnjaci upravu.

I još nešto za kraj. Neće Bosanci pomoći neprijateljima države da rasture ovu državu. Čak naprotiv. Jedino što će uraditi je to da oslabe uticaj minder politike koju danas provode Bošnjački predstavnici. Uz to će kao jedan od mnogobrojnijih naroda, ukoliko ih naravno toliko bude, moći tražiti da se uvrste u Ustav i to je ono što sadašnjim Bošnajcima najviše i smeta. Valja se odreči dobrog i slatkog dijela kolača. Zar ne?
Gat'Gor

#221 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Gat'Gor »

Neki nevole Aliju, pa sad nevalja cijeli Bosnjacki identitet radi njega :shock:

Ova logika, "svi mi mozemo biti Bosanci razlicitih vjera, ali nemozemo biti Bosnjaci razlicitih vjera", je jednostavno glupa.

Ako si iz Bosne, znamo da si Bosanac, nemas nemoras da se "izjasnjavas". Jedinu stvar koju neznamo je kakav si Bosanac, dali si Bosanski Bosnjak, Bosanski Hrvat ili Bosanski Srbin. To moras da nam kazes. To ima smisla.

I jos nesto, ja sam Hercegovac, i nikad nebi rekao da sam Bosanac, jer jednostavno nisam iz te regije, niti mi se nijedan pradjed tako izjasnjavao. Nema te sile na planeti da ce Hercegovac, naponosniji regionalni element ovih prostora, ikad reci da je Bosanac osim ako je negdje drugo i kaze "I'm Bosnian" za drzavljanstvo. Ali u BiH, NIKAD. Mozda ces naci 2% takvih. Ja sam Bosnjak (etnicki), i Hercegovac (regionalni). Nista drugo. '
Zašto niti jedan Bosanac, Hrvat ili Srbin koji voli ovu zemlju ne želi da se poistovjeti sa tim nazivom. Mora da su oni svi u krivu, a "pravi" Bošnjaci upravu.
Ovo nema smisla. Prvo, probudi se. Ogromna vecina Srba i Hrvata nevoli nikakvu Bosansku Bosnu. Oni vole Hrvatsku Bosnu, ili Srpsku Bosnu. Da imaju pravo sutra bi glasali da se odcjepe. Boli ih neka stvar za Bosanski identitet. Ruse ga iz dana u dan, brisu Bosanske prefikse sa teritorije.

A Bosanci (ti koji su iskljucivo "etnicki Bosanci" i negiraju Bosnjake) su ogromna manjina. Oni su Bosnjaci kojim se vise svidja ime Bosanac. To ste vec rekli ovdje. Pa dobro nek jedan dan postanu mozda 5-10% populacije (naravno odlome taj procenat od Bosnjacke populacije jer skoro niko drugi nece stati u njihove redove osim naivni Bosnjaci), i onda sve sto u uspjeli da urade je da smanje populaciju Bosnjaka na papiru. To je sve. Bravo. Najbolji radnici u projektu velike Srbije.
Uz to će kao jedan od mnogobrojnijih naroda, ukoliko ih naravno toliko bude, moći tražiti da se uvrste u Ustav i to je ono što sadašnjim Bošnajcima najviše i smeta. Valja se odreči dobrog i slatkog dijela kolača. Zar ne?
Ovo meni zvuci malo bolesno. Ti cak ovdje i prijetis sa onim sto sam objasnio gore. Kako ces smanjiti Bosnjacku populaciju. Ti se obracas prema Bosnjacima kao da smo mi neki neprijatelji tebi i Bosni, wow :shock:

Kao da smo mi neki drugi narod, i ti se takmicis sa nama. Ovo je ono poznate dijeljenje sto zauvijek radi u BiH u nekoj formi. Nema nama srece ovako. Ti bi radije propao sa 5% tvojih Bosanaca, nego pobjedio sa Bosnjacima.
Arjan_Robben

#222 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

Gat'Gor wrote:

Bosanac je vrlo nova i mlada rijec? Ma nemoj? A sta ovaj ciko Tvrtko onda prica gluposti; jadan ne obavijesten?
POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1405 GODINE - KRALJ TVRTKO II

(24. juna 1405)

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.
-medeni-

#223 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by -medeni- »

Gat'Gor wrote:Neki nevole Aliju, pa sad nevalja cijeli Bosnjacki identitet radi njega :shock:

Ova logika, "svi mi mozemo biti Bosanci razlicitih vjera, ali nemozemo biti Bosnjaci razlicitih vjera", je jednostavno glupa.
nažalost tvoju TO JE TAKO BILO sve do Ilije Garašina i gavrila Principa i da nije bilo ovog NAJVEĆEG TERORISTE-TALIBANA svih vremena to bi tako i ostalo !!
i matica srpska i Ljudevit Gaj i sam Ilija Garašanin su u Bosni vidjeli JEDINO Bošnjake sa tri vjere
http://--- no links ---/v ... ?f=18&t=77
dakle vlasi pravoslavne vjere u Bosni su smatrani bošnjacima, da bi ih tek kasnije srbizirali srbi iz Srbije
Energični leptir

#224 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Energični leptir »

i matica srpska i Ljudevit Gaj i sam Ilija Garašanin su u Bosni vidjeli JEDINO Bošnjake sa tri vjere
http://--- no links ---/v ... ?f=18&t=77
Je li to opet citiraš onaj srpski nacional-romantičarski dokument u kojem su i ti Bošnjaci tri vjere i Bugari ubrojani u Slavjano-Srbe? :D :D :D
-medeni-

#225 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by -medeni- »

naravno, a kao što možeš primjetiti neki "pamenjakovć" je iznosio iste teze kao i ti (možda si i ti) pa je potopljen i ne javlja se više
da li to i Ljudevit Gaj ili Ilija Garašanin ne vide bošnjake kao zaseban narod nego li samo kao dio Slavjana-srba
ključno pitanja,
zašto se onda spominju u naslovu slavjani, zašto ne stoji jednstavno srbi
zašto se pod rednim brojem dva OPET opisuju srbi, pa van pameti je po tvojoj logici, ako su navedeni u naslovu
da li su to i bugari pod rednim brojem 1 takođe srbi
Post Reply