Slazem se sa tobom. I ja znam ovdje ljude sa kojim sam se jednom nasao na pijaci i fino kupili svinjetinu i jos se hvale time kao :"Joj vidi je sto je dobra - morat cu uzeti malo." Kao oni su moderni zato sto jedu svinjetinu. Ja licno nisam nikakav agnostik. Sebe smatram muslimanom. Ja vjerujem u Boga. Bilo je godina kada sam vise paznje posvecivao tome a bilo je i godina kada sam manje mislio na to. Ali u svakom slucaju se Boga bojim.sa obzirom na... wrote:Kao prvo osjecam se Bosnjakom, vise sam agnostik i kao sto vecina Francuza ili Holanđana kaze da su mozda ateisti ili agnostici ali da imaju krscanski kulturni identitet, tako i ja imam muslimanski kultirni identitet mada za religioznost se jos dvoumim (nisam nikad jeo svinjetinu niti namjeravam)
E zasto je imam problem sa tzv "bosancima".
Kao prvo oni ste stide svog muslimanskog backgrounda, dakle stide se svog oca, djeda ,pradjeda, njima je sve nemuslimansko cool,on se furaju na Ekaterinu Veliku, svrsavaju na svako bre, ja jednostavno ne podnosim ljude koji se stide samog sebe, svog porijekla.
Ja sam pricao sa jednim likom iz Šamca koji ima slicnu spiku. tipa svi smo isti, zasto dijeliti ljude, pa ako je tako sto te tvoj komsija istjera kad je sve isto, imas li ikakvih sjecanja ko si ti, da su vjerovatno tvoji preci protjerani iz Srbije i tu se naselili, ni o cem on pojma nema, ali je Bosanac, uh , po meni su ti Bosanci prvo neinformisani, drugo iskompleksirani, tajno bi voljeli da su Srbi i Hrvati.
Sada ako ja vjerujem u Boga netreba da znaci da trebam da pobjegnem od realnosti u kojoj se moj narod nalazi. A nasa realnost je da smo mi sada jos uvijek nacija u formiranju.
Licno mislim da moramo vise potencijirati nase nacionalno Bosnjastvo. Do tog uvjerenja sam dosao tek nakon sto sam se dobro udubio u srednovijekovnu bosansku istoriju. Evo recimo ovih dana sam otisao u biblioteku i uzeo sam "The early medieval balkans od John-a Fine-a sa Michigan univerziteta." i uzeo sam "the late medieval balkans" od istog autora. Ta knjiga je napisana prije nekig 30 godina. I to je jedina knjiga koja na zapadu vrijedi kao "biblija" kada se radi o balkanskom srednovijekovlju. Fine je inace diplomirao na Harvard univerzitetu.
I tako kada covjek dosta toga procita dodje do uvidjenja da je nasem narodu (ili ako hocete Bosni) ucinjena pravo velika nepravda i na pravo JEFTIN nacin. A da nas to nije previse bilo briga; niti smo bili bas svjesni toga. Ali to samo po sebi mene ne zabrinjava toliko koliko me zabrinjava da velika vecina Bosnjaka uopste u svome zivotu nece doci do tog uvidjenja. Jer se mnogo treba toga procitati da bi covijek dosao do iskrenog ubjedjenja da su sve te teorije o "Srpskoj" i "Hrvatskoj" Bosni obicna laz. Jer mnogo ima tih malih stvari koje se trebaju "odmrsiti".
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo samo jedan primjer da navedem:
Kada sam jos kao djete (mozda sam imao 17 godina) prvi put procitao nesto o srednovjekovnoj Bosni rekao mi je Srbin na forumu RTS-a da postoji povelja koju je Papa 1187 napisao Dubrovcanima. U toj povelji on navodi:
Tada sam otisao na ovaj website:"regnum Servilie,quod est Bosna",sto znaci:"Kraljevstvo Srbija,sto je Bosna"
http://www.zemljabosna.com/papina_pisma ... anima.html
I tu sam nasao "bosansko demantovanje" tog argumenta. Ali to mi nije bas izgledalo uvjerlivio jer zasto Papa poBogu naziva "Kraljevstvo Srbija; sto je Bosna"- . Kako to kada je to bio vakat Kulina Bana; kojeg mi smatramo stavarateljem bosanske nezavisne drzave? Bio sam zbunjen i ovo na interentu mi nije davalo dovoljno jasan dokaz. Sumnjao sam.
Tako da mi je to uvijek bilo malo sumnjivo SVE DO NEKI DAN! Jer na ovom website-u ima objasnjenje za to a to je da su papine bule bili crkveni dokumenti u kojima se navode crkvene oblasti a ne drzavne. Tako je znaci pod "bosnom" se mislilo na crkvenu cjelinu katolicke crkve koja je obuhvatala mnogo teritorija van bosne ali koje je ipak nosilo ime "bosna".
To mi je sve bilo sumnjivo. Zapitao sam se tada - Da nije ipak Bosna bila jedna Srpska zemlja? Jer meni, kao laiku je to sve bilo na klimavim nogama.
Medjutim evo neki dan uzimam "The late medieval balkans - John V.A. Fine" i citam tu knjigu (jer ioanko je raspust- vremena na bacanje). Na stranici 281 John vrlo jasno i vrlo "usput" (izmedju dva zareza) zapisuje ovo:
Znaci u ovoj knjizi ovaj profesor vrlo jasno zapisuje kako je se pod "Bosnom" podrazumijevala bosanska vikarija koja je se znaci u papinim knjigama vodila pod tim imenom! A 1385. je ona imala 35 manastira od kojih su se samo 4 nalazila u Bosni!The Franciscan chronicles state that hundreds of Franciscans came to Bosnia and converted hundreds of thousands Bosnians. This is greatly exaggerated. As far as we can tell, at any give moment in the fourteenth century there were in Bosnia only a handfull of Franciscans. We also must note that that the term Bosnia in Franciscan context refers to the whole vicariat which included a much greater region than the state of Bosnia. In 1385 the vicariat had thirty -five monastries and only four of these were in the bosnian state.
I tek tada sam bio ubjedjen da je to najobicnija veliko Srpska propaganda koju sam kao 17-o godisnjag procitao od jednog cetnika na forumu. Jer ovaj PRIZNATI istoricar je objasnio sta je bila Bosanska vikarija; sta je se podrazumijevalo pod "Bosna" u kasnom srednjem vijeku a da to nije uopste spomenuo u kontextu Srbije nego je taj pojam "Bosna" spomenuo i objasnio u sasvim drugom kontextu i to smao usput.
Meni onda naravno smeta kada vidim da se jucer na onoj dzenazi u Srebrenici opet spominju na zapadnim televizijama:"muslimani, Srbi i Hrvati". A da nemam pojma o istorijskim detaljima (kao sto vecina Bosnjaka nema pojma o tome) tada bi mi bio najmanji problem to sto se na zapadnim televizijama jos uvijek koristi pojam "musliman".