opet ista prica " prestati gledati formu i početi razmišljati o suštini je nešto što sam ja prvo vidjela kod sufija "lilla wrote:BHF_Manijak wrote:Ne bih se slozio sa ovim boldiranim...sahan wrote:Samo jedno malo podsjecanje ili konstatacija (za bijelu, ahmeda, arzuhala...) znate li da mi ni u medresama ni na FIN-u nemamo predmet Tesawuf?Prijatelj mi na FIN-u studira i iamo je predmet tesawuf,ne zaseban ali u skloppu nekog od predmeta ja mislim,a predavao ga je Reso Hafizovic...A sto se medresa tice,pa sto bi to bio posebno predmet za tesawuf?!
![]()
Obzirom da se nase izvorno ucenje ne poklapa sa tesawufom,da smo ehli sunnetskog pravca,onda ne vidim zasto bi se toliko paznja posvecivala tesawufu pa da se jos kao poseban predmet izucava,dovoljno sto se uci u sklopu druhi predmeta
Po toj logici onda bi za svaki pravac trebao po jedan predet...
BHF, ne znam kakvo ti iskustvo imaš, ali kad sam ja izašla iz medrese, do tad učeći po nešto u sklopu pokojeg pedmeta o tesawufu, bila sam, malo je reći antisufi![]()
Hvala Bogu, nakon toga sam upoznala ljude, sufije (moram priznati pomalo sam zazirala od njih, posebno sam imala predrasude o njihovom odnosu prema šejhu) koji su nenametljivo promijenili moje viđenje i tesawufa, ali i islama uopćeBojim se da ne pretjeram i da će me neko pogrešno razumjeti, ali sad mi se sve u islamu čini lakšim i svjetlijim nego ranije
i jedan banalan primjer, recimo, kad piješ vodu i čučneš ili sjedeš nagonski jer znaš da tako kao treba, ali kad se sjetiš da je to tako radio i Poslanik,s.a.v.s, pa doneseš salavat na njega ili kad nazoveš nekom selam, ne samo riječima već mu zaželiš iz srca sve ono što treba selamom da se zaželi...znaš, bude ti nekako baš lijepo... i počneš zahvaljivati Allahu i tragati za još i još toga
![]()
Vjerovatno neko i na drugačiji način dođe do ovog, ali prestati gledati formu i početi razmišljati o suštini je nešto što sam ja prvo vidjela kod sufija
pitanje:kako i koliko su sufije aktivne u drustvenom zivotu,ne samo u religioznom pogledu