Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

Vodenjak

#201 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Erzsebet wrote:Odustao sam od repliciranja, zaboravih da s lažovom ne treba pričati.
Sabur sinko, sabur... :wink:
Erzsebet

#202 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

udrch wrote:A već si uspio povući svoj post..zašto?
I ja sam lud kad raspravljam sa ljudima koji Bosnu vide najviše jednom godišnje..

Ali ti moram na kraju ipak reći, jer si neupućen, skoro sve one koji su bili na vlasti od 1995. godine do danas uglavnom prezirem zbog njihove umiješanosti u kriminal..niko ne može dokazati da sam ikad branio ijednog političara ili stranku..
Samo ja sam od onih kojima je i SDP na čelu sa Lugumdžijom isto zlo, kao i ovi što imamo danas..
Nosara i zonbrile ti sve ove postove pišu iz opštinskih odbora SDP-a i njihovo mišljenje uglavnom je subjektivno, ako to nisi primjetio, onda ne čitaš šta se piše na forumu..
Vodenjak djeluje iz dijaspore (bar se tako izjasnio) i njega donekle shvaćam, pobjego čovjek na vrijeme i on pamti samo Jugolaviju i nakon što se razočaro u napredak Bosne, okreno se Titomanu..
Mačak u čizmama ti je najaktivniji na temama religija, čovjek mrzi vjeru i sve što ima dodira sa njom, on ti se odmah zalijepi ko uš da malo popljuje čim ima priliku..

Generalno na forumu imaš one koji mrze Bošnjake i one koji brane Bošnjake..
Dali pripadnik jednog naroda može da mrzi taj isti..normalno je da ne može..
E onda se postavi pitanje dali su oni uopšte Bošnjaci ili se samo tako prestavljaju..
Ako neko ima razlog da kaže da nije Bošnjak, već Bosanac ili Jugosloven, ja to poštujem i cijenim i nikad to nekome neću osporiti, iako će većina ljudi kojima je to struka reći da te nacije ne postoje..ali ne mogu tim istim dozvoliti da pljuju po narodu kojem ja pripadam, a oni po njihovom pisanju niti žele niti pripadaju..to je moje pravo..i onda ti isti koji kažu da nisu Bošnjaci, stave se u našu kožu i pričaju nam kako smo mi Bošnjaci u Jugoslaviji bili ravnopravni..
Ja i ne očekujem od njih ili onih koji se udruže sa njima da mi pišu hvalospjeve, naviko sam da budem lažov, govno, kleronacionalista, srbomrzac, budala, neškolovan (zamisli samo kad ti jedan partijski službenik kakav je zonbrile i koji ima samo srednju školu napiše da si neškolovan) i šta sve ne..za manje stvari mene su prijavljivali administratoru za opomenu..ja njih nisam, jer volim da znam šta oni drugi misle..
Mene puno i ne zanima šta oni pišu, ali mi je bilo nejasno kako si se ti uključio u sve ovo..jer čitajući tvoje postove na temi Hoffenhajm ili Ibišević, smatrao sam da si ipak normalan, jer očekuješ od čovjeka kojemu je dovoljno da vidi naša dva momka i da mu srce naraste, puno Bosne..
Ali sam se haman prevario..
Dobro, priznajem, opet si me natjerao da ti se obratim. Lijepo je što se slažemo oko Hoffenheima, ali to ti valjda govori da sam i ja patriota, i da volim Bosnu, iako ću opet kazati kako mi je Jugoslavija i dalje u srcu. Već sam ti jednom napisao, ja živim u BiH, iako piše u lokaciji da sam u Budimpešti (to sam napisao tokom svog rada u tom gradu). Bio sam dijaspora još godinu dana, za vrijeme studija u Amsterdamu, a cijeli rat sam proveo u Sarajevu i sve vrijeme, izuzev pobrojanih godinu i po, sam u Sarajevu, kao i sada.

Ne znam šta rade Nosara, Zonbrile i ostali, ali je nemoguće slagati se sa svima u svemu. Pričali smo o generalima, a ljudi su te poklopili činjenicama. Googleao sam mnoga imena i većinu našao među generalima JNA, neki su penzionisani, neki mrtvi, neki su postali teški nacionalisti, itd. Govorim o svim imenima, i bošnjačkim, i onim drugim.

Ono što ti pokušavam reći je da nismo Bogom dani i da ne treba vjerovati u teorije urote, zavjere i sl. Nismo najbolji narod, kriminalizirani smo do bola, u svojim redovima se ni oko čega ne možemo složiti i to je tako upravo radi tolikog kriminala. Da nije kriminala, lako bismo se mi našli oko političkih opcija, nešto bismo iskombinovali valjda. Bošnjak i ja jesam, nažalost, jer mi je tako neko rekao da moram biti i tako ću se izjasniti na popisu, ali se realno ne osjećam tako. Boli me što ne postoji nacija Bosanac, jer ne mislim da smo uopšte mi različiti od Srba, Hrvata i ostalih Jugoslovenskih naroda (osim Albanaca), te razlike su minorne, mnogo manje nego među američkim etničkim skupinama.

Mali narodi uvijek imaju kompleks neravnopravnosti, uvijek imaju teoriju da je neko drugi kriv, to ti upravo Azem Vllasi govori u ovom intervjuu http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar ... fault.aspx . Ja ne prihvatam teoriju da su svi drugi krivi za sve, samo mi nismo. Smatram da su, kao što neko već reče na ovoj temi, Muslimani u Jugoslaviji mnogo bolje kotirali nego Bošnjaci danas, iako su većina u Bosni. Sad bih se mijenjao za ono vrijeme, a sve sam ti to argumentovao kroz prijašnje postove, gdje sam ti rekao da sam izgubio člana porodice, ranjeni smo bili svi u mojoj kući, preživjeli smo najgore itd. Za to krivim i Aliju, između ostalog, i strašno mi smeta kad mi neko kaže kako me on oslobodio ili uradio nešto dobro za ovaj naš malobrojni narod. Ako sam već među 2% stanovništva sa VSS-om, ne moram se slagati s većinom naših ljudi, jer vidim malo šire od prosječnog Bošnjaka.
nihoniho

#203 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nihoniho »

Erzsebet wrote: Mali narodi uvijek imaju kompleks neravnopravnosti, uvijek imaju teoriju da je neko drugi kriv, to ti upravo Azem Vllasi govori u ovom intervjuu http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar ... fault.aspx . Ja ne prihvatam teoriju da su svi drugi krivi za sve, samo mi nismo. Smatram da su, kao što neko već reče na ovoj temi, Muslimani u Jugoslaviji mnogo bolje kotirali nego Bošnjaci danas, iako su većina u Bosni. Sad bih se mijenjao za ono vrijeme, a sve sam ti to argumentovao kroz prijašnje postove, gdje sam ti rekao da sam izgubio člana porodice, ranjeni smo bili svi u mojoj kući, preživjeli smo najgore itd. Za to krivim i Aliju, između ostalog, i strašno mi smeta kad mi neko kaže kako me on oslobodio ili uradio nešto dobro za ovaj naš malobrojni narod. Ako sam već među 2% stanovništva sa VSS-om, ne moram se slagati s većinom naših ljudi, jer vidim malo šire od prosječnog Bošnjaka.
potpuno razumijem razocaranost u bosnjake , muslimane....
ali je li stvarno tvrdis da su muslimani bili ravnopravni u jugoslaviji?
jeza u ledja

#204 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by jeza u ledja »

A sta znaci to "biti ravnopravan"?

U vidu cega se to ogleda?
Malo je tesko reci da li su "Muslimani" (ili "muslimani"??) bili ravnopravni u SFRJ. Mislim da bi vecina naroda, vjerskih skupina, regija ili republika danas imali neke primjedbe na svoj status u istoj.
Mislim da je najbitnije istaci da niko ko je isticao svoju nacionalnost, a pogotovo religijsku pripadnost nije bio "ravnopravan" sa politikom i idejom drzave SFRJ. Jedna bitna razlika izmedju Muslimana i ostalih je sto su drugi imali svoje republike preko kojih su mogli promovirati svoju nacionalnu posebnost na razne nacine. Muslimani u BiH su u tom smislu bili u specificnoj poziciji, upravo zato jer u BiH nisu bili sami. Stoga, moze se raspravljati u kategorijama ravnopravnosti bosanskih Muslimana naspram bosanskih Srba i Hrvata. U tom smislu ne vidim na koji nacin su bh Muslimani bili manje ravnopravni od svojih sugradjana u republici.
Sto se pak tice cijele Jugoslavije, BiH je svakako ekonomski, infrastrukturno i drustveno bila iza Slovenije, Hrvatske i Srbije, tako da su centri moci i centri nauke, obrazovanja, kulture, medija, bili u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.
Pa eto cak i ti Slovenci, zajedno sa Makedoncima (a da o Albancima i ne govorim) su u skoli obavezno morali uciti srpsko-hrvatski. Ko je od nas ucio slovenacki ili makedonski?
Ipak su muslimani u SFRJ bili u velikoj manjini, brojcano, a i nisu drzali centre moci, a nisu bogami bili ni na celu komunistickog pokreta.
I opet, pored svega toga BiH je u 70-im i 80-im polako pocela stizati susjede. To se vidi u primjerima recimo Energoinvesta, KK Bosna, Bijelog Dugmeta ili Emira Kusturice, da ne spominjem Olimpijadu.
Svi koji se pitaju o ovakvim stvarima ja bih preporucio da se prvo informisu gdje je i sta je BiH bila pocetkom 20-og stoljeca, te gdje smo bili 1939-e, a gdje su bile Hrvatska i Srbija (barem njen sjeverni dio). Najbolje je pogledati demografski rast u pojedinim republikama, te gradovima (to vazi i za Albance na Kosovu u poredjenju sa onim u Albaniji).
Shvatite da smo mi bili zadnja rupa na svirali do Drugog svjetskog rata.

Ja bih se cak usudio reci - da opet sve vise kaskamo za susjedima i to iz razloga sto nema njih da vode put. Cak sta vise, postavlja se pitanje da li mi uopste imamo dovoljno da postojimo kao drzava.

Eh sad, uz sve to receno.
Postoje socioloske sfere u kojima muslimani i nisu bili bas ravnopravni. To nije bila institucionalna ravnopravnost, vec jedino izrazena u drustvenim pojavama. O tome vjerovatno postoje razna istrazivanja, o tome zasto u skolskim udzbenicima nije bilo dovoljno "Mustafa", i zasto su se recimo za Novu godinu (?!) dijelili paketici, a nije se recimo pravila baklava :D.
Takodje se moze dosta toga reci o nacionalizaciji zemljista, nekretnina i druge imovine u BiH, u kojoj su mnogi zemljoposljednici bili muslimani i kako je to uticalo na poimanje njihove ravnopravnosti.
Na kraju, muslimani u SFRJ su bili muslimani u vecinskoj evropskoj krscanskoj zemlji. Kao takva manjina, uvijek ces vise biti pod uticajem vecine, nego sto ce oni biti pod tvojim uticajem, osim ako nisi bogat i uticajan, a Muslimani/Bosnjaci to odavno vise nisu.
Erzsebet

#205 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Naravno da tvrdim, pa logično je da će vjerska skupina koje ima pet puta više nego muslimana imati više utjecaja na mnoge političke odluke i druge stvari. Kao što su i Hrvati danas ravnopravni u BiH, mada kukaju stalno da nisu, to ti je bilo približno isto, s tim da Muslimani tada u Jugoslaviji nisu kukali. Što se vjere tiče, ako je bilo zabrana, bilo ih je na svim stranama. Muslimanima, Bošnjacima, ili kako se mi već zvali, dato je pravo da se izjasnimo i to prvi put u Jugoslaviji, i tada smo i prvi put priznati kao narod, iako ja to ne vidim kao veliku prednost. To je jedina zemlja koja i Makedonce nije smatrala Srbima, Bugarima, Grcima ili čime ih već mnogi smatraju. Jugoslavija je garantovala konsitutivnost narodima svih republika i to je tako bilo. Danas mi možemo kao papagaji ponavljati kako nam je sada bolje, ali to je šuplja priča.
Erzsebet

#206 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Erzsebet »

Ježa u leđa je sve rekao, meni se nije dalo da toliko sve ovo polemišem, jer sam cijeli dan za kompjuterom. To nije lako uopšte ni posmatrati, ali sigurno smo imali više prava nego što ovdje pojedinci iznose. Da smo živjeli bolje, to ne treba ni spominjati, jasno je pticama na grani.
Klodovik

#207 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

Erzsebet wrote:Naravno da tvrdim, pa logično je da će vjerska skupina koje ima pet puta više nego muslimana imati više utjecaja na mnoge političke odluke i druge stvari. Kao što su i Hrvati danas ravnopravni u BiH, mada kukaju stalno da nisu, to ti je bilo približno isto, s tim da Muslimani tada u Jugoslaviji nisu kukali. Što se vjere tiče, ako je bilo zabrana, bilo ih je na svim stranama. Muslimanima, Bošnjacima, ili kako se mi već zvali, dato je pravo da se izjasnimo i to prvi put u Jugoslaviji, i tada smo i prvi put priznati kao narod, iako ja to ne vidim kao veliku prednost. To je jedina zemlja koja i Makedonce nije smatrala Srbima, Bugarima, Grcima ili čime ih već mnogi smatraju. Jugoslavija je garantovala konsitutivnost narodima svih republika i to je tako bilo. Danas mi možemo kao papagaji ponavljati kako nam je sada bolje, ali to je šuplja priča.
Problem je samo što danas više nema Jugoslavije. Možemo mi ponavljati kao papagaji kako nam je tada bilo bolje, ali nje više nema. Druge karte, druga situacija.
nihoniho

#208 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nihoniho »

Erzsebet wrote:Naravno da tvrdim, pa logično je da će vjerska skupina koje ima pet puta više nego muslimana imati više utjecaja na mnoge političke odluke i druge stvari. Kao što su i Hrvati danas ravnopravni u BiH, mada kukaju stalno da nisu, to ti je bilo približno isto, s tim da Muslimani tada u Jugoslaviji nisu kukali. Što se vjere tiče, ako je bilo zabrana, bilo ih je na svim stranama. Muslimanima, Bošnjacima, ili kako se mi već zvali, dato je pravo da se izjasnimo i to prvi put u Jugoslaviji, i tada smo i prvi put priznati kao narod, iako ja to ne vidim kao veliku prednost. To je jedina zemlja koja i Makedonce nije smatrala Srbima, Bugarima, Grcima ili čime ih već mnogi smatraju. Jugoslavija je garantovala konsitutivnost narodima svih republika i to je tako bilo. Danas mi možemo kao papagaji ponavljati kako nam je sada bolje, ali to je šuplja priča.
jednoj autohtonoj skupini je , preko 50 godina,u zajednici juznih slovena,uskracivano pravo na samopredjeljenjue, na naciju, na jezik.
sada ti spinujes, pa cinjenicu da su nam dali naciju , pretpostavljas cinjenici da su nam je osporavali 50 godina.
prijatelju,to sto je muslimanima, od odlaska turske (ili bosancima od pada bosne), najbolje bilo u vrijeme tita , ne znaci da su bili bili ravnopravni, mozda su bili njmanje neravnopravni.
u principu boli me k., nemam nista posebno protiv onog sistema, narucito u poredjenju sa ovim sada,, ali jednostavno, cinjenice su cinjenice.
mofo33

#209 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mofo33 »

mene tuga hvata kad vidim kako prezivate uvjek iste price iz proslosti :-)
fuck the past=kiss the futur
Vodenjak

#210 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Primjecujete li vi da se ovdje uglavnom argumentuje u terminima "sta su nam dali", "sta su nam dozvolili" ili "sta smo dobili"? O tome da li smo sta zaista (kao NACIJA) i trazili, da li smo se za nesto i sta zalagali, kako smo to radili i slicno, skoro pa ni rijeci. Cinjenica je da vec 20 godina imamo na celu naroda nacionalnu stranku koja i dan danas, mada je cijelo to vrijeme neprikosnoveni vlastodrzac, luta od nemila do nedraga trazeci ne samo identitet svog naroda vec i svoj kao stranke. Ta stranka, za razliku joj od sestrica na srpskoj i hrvatskoj strani nema zapravo ni pravo da se "nacionalnom" zove jer je, objektivno, prije svega vjerski pokret. Dakle upravo ono sto bi u ovom trenutku istorije moglo da bude kobno za cijeli narod. O drzavi i da ne govorim. Njoj su uostalom poodavno dohakali!
mofo33

#211 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mofo33 »

uostalom;
musliman nije narodnost nego vjerska pripadnost
Klodovik

#212 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

mofo33 wrote:uostalom;
musliman nije narodnost nego vjerska pripadnost
Jah. A Bošnjak?
mostarac

#213 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

udrch wrote:Ma svaka čast, pa čekam vas tri dana, ne znate ni na internetu naći..
Ali odmah se javite kad se iznese dezinformacija..
Sakib Pozderac je drugi general..Hvala Bansky..
Svi ostali su generali postali penzionisanjem..
Jedina dvojica koji su bili aktivni generali su Meho Karišik i Sakib Pozderac..
Ili će sad ispasti da je Jugoslavija imala oko hiljadu generala za 45 godina postojanja..a možda je to i nebitno..

Enver Cemalovic ti je bio komandant RV i PVO.

haj zivota ti nemoj vise pisat jer se samo prosipas.
nosara

#214 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by nosara »

mostarac wrote:
udrch wrote:Ma svaka čast, pa čekam vas tri dana, ne znate ni na internetu naći..
Ali odmah se javite kad se iznese dezinformacija..
Sakib Pozderac je drugi general..Hvala Bansky..
Svi ostali su generali postali penzionisanjem..
Jedina dvojica koji su bili aktivni generali su Meho Karišik i Sakib Pozderac..
Ili će sad ispasti da je Jugoslavija imala oko hiljadu generala za 45 godina postojanja..a možda je to i nebitno..

Enver Cemalovic ti je bio komandant RV i PVO.

haj zivota ti nemoj vise pisat jer se samo prosipas.
Ma samo neka se prosipa... :D Pusticemo vodu i odeeeeeeeeeeeee... :lol:
saibaba

#215 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by saibaba »

I tako 91 se probudiše jedno jutro i iz cista mira JNA postade Srpska - četnička vojska ... To je za slučajeve-x ..
fakat

#216 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by fakat »

Pa ovo fakat nema smisla....Tito je Drazu Mihajlovica zdekovao da ga i danas timovi strucnjaka traze, i nece ga nikada naci. Zgromio je njegove jedinice, a uz put je posalo i njihove drugare ustase na put bez povratka, u vjecna lovista, pa ljevicom dohvatio i belogardejce, i balije i sve ostale. Nakon mnogih stoljeca obnovio bosansku drzavnost. Nesto sto nam nacionaliosticka Kraljevina SHS ne bi dala ni da se najela gljiva ludara!? Dodje mi da se sazalim na njih, a onda procitam vase komentare....Pa samo mu je fes falio?
respo

#217 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by respo »

treca sreca
hoce li mi ko odgovoriti kad je jugoslavija bila komunisticka?
holger

#218 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by holger »

Jugoslavijom je vladala KP i bila je komunisticka zemlja.
felipe kajetano

#219 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by felipe kajetano »

respo wrote:treca sreca
hoce li mi ko odgovoriti kad je jugoslavija bila komunisticka?
Nije nikad...bila je zemlja liberalnog kapitalizma :D :dance:
piupiu

#220 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by piupiu »

holger wrote:Jugoslavijom je vladala KP i bila je komunisticka zemlja.
I Australijom vlada Laburisticka partija, pa zemlja nije 'laburisticka'. 'bem vam logiku. Jugoslavija nikad nije pretendovala na to da je komunisticka zemlja. Ime drzave jasno kaze koje uredjenje vlada:

1. socijalisticka
2. federativna
3. republika.

Socijalisticki samoupravni sistem je zvanicni naziv sistema u kojem smo zivjeli. Komunizma niti je vidio, niti ga je mogao vidjeti. :-)
holger

#221 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by holger »

Kao da se neko srami komunizma. Socijalizam je samo pravdanje komunista jer toboze komunizam nije lako dostici potrebno je rada i truda itd.
felipe kajetano

#222 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Pa nije nikakvo cudo sto nije bilo vise visokih oficira JNA muslimana...brojnost u okviru SFRJ u kojoj su bili relativna manjina..tradicija vojnog poziva nije bas bila ukorijenjena za razliku od drugih..visoki stepen licnih provjera u vezi patriotizma kandidata a vise njegove njegove familije u odnosu na tekovine NOB-a(tu su mnogi otpali)Ne kontam dje zapelo?Pa realno nije ih ni moglo biti vise od recimo Srba...
felipe kajetano

#223 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

piupiu wrote:
I Australijom vlada Laburisticka partija, pa zemlja nije 'laburisticka'. 'bem vam logiku. Jugoslavija nikad nije pretendovala na to da je komunisticka zemlja. Ime drzave jasno kaze koje uredjenje vlada:

1. socijalisticka
2. federativna
3. republika.

Socijalisticki samoupravni sistem je zvanicni naziv sistema u kojem smo zivjeli. Komunizma niti je vidio, niti ga je mogao vidjeti. :-)
Jugoslavija je bila izrazito komunisticka zemlja do 1963 kad se donosi novi ustav i tek kasnije donosenjem amandmana na taj ustav od 1967 do 1974 postaje socijalisticka..nema nista nejasno ;-)
popajic

#224 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by popajic »

Mi imamo gotovo genetski , istorijski refren koji kao papagaji ponavljamo.
Uvijek isto : nisu nam DALI...da budemo to sto jesmo, nisu nam DALI da budemo ravnopravni...
Kao prosjaci !
Uvijek cekanje da nam neko nesto DA.
I onda nismo krivi mi sto nismo imali znanje i konkretne planove kako da dobijemo to sto zelimo, nego je kriv onaj ko nam to nije DAO, servirao...nama, minderpuzama !
Tako je bilo kroz istoriju, tako je bilo u bivsoj drzavi,tako je bilo u ratu, tako je i danas.
Nisu nam DALI da u vlastitoj drzavi vratimo agresijom zauzeti teritorij,nisu nam DALI da sacuvamo jedinstvenu drzavu,danas nam ne DAJU da ekonomski napredujemo( :? ),ne DAJU nam u Evropu, ne DAJU nam da se vratimo na svoja "ognjista"....
Zato od vlastitih politickih predstavnika ocekujemo samo vlastiti komadic BIH u kojem cemo napokon biti ravnopravni- sami sa sobom !!!
piupiu

#225 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by piupiu »

felipe kajetano wrote:
piupiu wrote:

1. socijalisticka
2. federativna
3. republika.

Jugoslavija je bila izrazito komunisticka zemlja do 1963 kad se donosi novi ustav i tek kasnije donosenjem amandmana na taj ustav od 1967 do 1974 postaje socijalisticka..nema nista nejasno ;-)
Je l'? I? Koje su bile odlike tog jedinstvenog sistema u istoriji covjecanstva (s obzirom da komunizam na zemlji jos niko nije vidio)?
Post Reply