nacionalno mjesani brak
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#201 Re: nacionalno mjesani brak
Aaaa, pa sto ne rece odmah ? Evo smijem se. Suze su me oblile.
- SenSen
#202 Re: nacionalno mjesani brak
Bas mi je drago da si shvatila da se mozemo zajedno smijatiLatina wrote:Aaaa, pa sto ne rece odmah ? Evo smijem se. Suze su me oblile.
-
realna do boli
#203 Re: nacionalno mjesani brak
Iza 7 gora i 7 mora i 7 planina i 7 okeana i 7 jezera zivio jedan zmaj, probudi se jedno jutro, pogleda oko sebe i rece ...a u PM gdje i ja zivim... 
- Pikaboo
#204 Re: nacionalno mjesani brak
Ha ha ha garant je to taj zmaj sto je zivio u Bosni.Nije bio bas dobro prihvacen mada je bio cistokrvnirealna do boli wrote:Iza 7 gora i 7 mora i 7 planina i 7 okeana i 7 jezera zivio jedan zmaj, probudi se jedno jutro, pogleda oko sebe i rece ...a u PM gdje i ja zivim...
- SenSen
#205 Re: nacionalno mjesani brak
realna do boli wrote:Iza 7 gora i 7 mora i 7 planina i 7 okeana i 7 jezera zivio jedan zmaj, probudi se jedno jutro, pogleda oko sebe i rece ...a u PM gdje i ja zivim...
- uvjek dobar gost
#206 Re: nacionalno mjesani brak
Ja sam produkt mraka kako je svojevremeno Reis Cerić govorio ili kako su pisali njegovi barjaktari, i sam sam danas u jednom takvom braku i mogu Vam reći da ne boli, da je lijepo i da nešto takvo preporučujem svima, posebno i na recept zagriženim nacionalistima i klero fašistima koji imaju predrasude i koji u suštini nemaju pojma, koji svoj život zasnivaju na mitovima i glupostima ....
Da skratim.... mnogi se ne bi složili sa mojom tvrdnjom, ali svi oni imaju unaprijed formirano mišljenje zasnovano na .... da ne kažem čemu da se ne bi bilo ko uvrijedio jer moja tolerancija nema granice.....
živili
Da skratim.... mnogi se ne bi složili sa mojom tvrdnjom, ali svi oni imaju unaprijed formirano mišljenje zasnovano na .... da ne kažem čemu da se ne bi bilo ko uvrijedio jer moja tolerancija nema granice.....
živili
- Pikaboo
#207 Re: nacionalno mjesani brak
i ja bi preporucila svima,ali ne,nemoze svako biti u mjesanom i braku i produkt istog.Samo najbolji mogu.
- SenSen
#208 Re: nacionalno mjesani brak
Meni se pogotovo gadi kako doticni zagriženi nacionalisti i klero fašisti predstavljaju svoju primitivna misljenja kao brigu za "dijecu" iz mjesanih brakova. Tu istu dijecu koju u stvari preziru* i smatraju manje vrijednima.. Sve ovo je naravno bazirano na njihovim fantazijama i teorijama, bez mrve dokaza. Na kraju ispadne da su im "argumenti" na nivou seoskog traca..
*Kazem "preziru", iako mislim da se u stvari radi o ljubomori i pateticnom pokusaju da se zastiti sopstveni identitet. Posto ako ti je identitet baziran na tome da postoje "oni" i "mi", svako koga nije lako strpati ni u jednu od kategorija je prijetnja..
*Kazem "preziru", iako mislim da se u stvari radi o ljubomori i pateticnom pokusaju da se zastiti sopstveni identitet. Posto ako ti je identitet baziran na tome da postoje "oni" i "mi", svako koga nije lako strpati ni u jednu od kategorija je prijetnja..
- uvjek dobar gost
#209 Re: nacionalno mjesani brak
Svako za se travu pase, no problem se pojavljuje kada se počne naturati i nametati ono što je kao "ispravno, moralno i jedino bitno" po mjerilima onih koji kao sve znaju......SenSen wrote:Meni se pogotovo gadi kako doticni zagriženi nacionalisti i klero fašisti predstavljaju svoju primitivna misljenja kao brigu za "dijecu" iz mjesanih brakova. Tu istu dijecu koju u stvari preziru* i smatraju manje vrijednima.. Sve ovo je naravno bazirano na njihovim fantazijama i teorijama, bez mrve dokaza. Na kraju ispadne da su im "argumenti" na nivou seoskog traca..
Neka se za djecu brine Arzija M koja je kao visokomoralna i uzorita..... mislim primjeri se najbolje rade na primjerima
Moja nana je klanjala , moj pradedo je bio Hodža ali to mom starom nije smetalo da oženi moju majku....
Najgori su skorojevići, novopečeni vijernici i barjaktari lopova u vlasti ili lopova kojii sebe predstavljaju kao autoritet u domenu vijere, morala ili bilo čega a u stvari poludili su od svile i kadife....
-
realna do boli
#210 Re: nacionalno mjesani brak
Mi jesmo manjina a mozda smo i prijetnja.
Kako i na koji nacin tuziti drzavu sudu u Strazburu ( valjda) za sovinizam, nacionalizam i ugrozavanje prava manjina.
Zasto ja kao manjina ne mogu biti birana niti na jedno visokopozicionirano mjesto u drzavi.
Zabranjeno zakon, jer se silno bore da se na svim pozicijama mogu naci samo tri naroda za koji su oni pretpostavili da su bitni na ovim prostorima.
E tada dolazi do situacija da kada ljudima treba posao, ovi nasi iz mjesovitog braka kazu..o.k. evo ja cu biti taj ili taj ili taj..njemu nebitno..dobije posao...a politicari skontali..ovih se treba rijesiti ..nikada ne znas sta ce raci da su .
E pa dragi politicari..omogucite da i druge manjine, mi mjesanci, romi, jevreji , madjari , talijani, rusi i ostali imaju isti status u ovoj drzavi..pa nece jednom biti malo vise ovih, pa sad malo vise onih...
Dosta sam pozicija izgubila , bilo bitnih bilo nebitnih jer se nisam htjela svrsati niti u jedno stado...i cesto sam bila bijesna na drzavu radi takvog ponasanja i takvih zakona.
Drzava je ta kojoj smetaju drugaciji, a sve drugo su pojedinci u familiji ili ti oko nas koji se mogu ili ne moraju ljutiti ali ne odredjuju ono bitno a to je materijalna egzistencija.
Kako i na koji nacin tuziti drzavu sudu u Strazburu ( valjda) za sovinizam, nacionalizam i ugrozavanje prava manjina.
Zasto ja kao manjina ne mogu biti birana niti na jedno visokopozicionirano mjesto u drzavi.
Zabranjeno zakon, jer se silno bore da se na svim pozicijama mogu naci samo tri naroda za koji su oni pretpostavili da su bitni na ovim prostorima.
E tada dolazi do situacija da kada ljudima treba posao, ovi nasi iz mjesovitog braka kazu..o.k. evo ja cu biti taj ili taj ili taj..njemu nebitno..dobije posao...a politicari skontali..ovih se treba rijesiti ..nikada ne znas sta ce raci da su .
E pa dragi politicari..omogucite da i druge manjine, mi mjesanci, romi, jevreji , madjari , talijani, rusi i ostali imaju isti status u ovoj drzavi..pa nece jednom biti malo vise ovih, pa sad malo vise onih...
Dosta sam pozicija izgubila , bilo bitnih bilo nebitnih jer se nisam htjela svrsati niti u jedno stado...i cesto sam bila bijesna na drzavu radi takvog ponasanja i takvih zakona.
Drzava je ta kojoj smetaju drugaciji, a sve drugo su pojedinci u familiji ili ti oko nas koji se mogu ili ne moraju ljutiti ali ne odredjuju ono bitno a to je materijalna egzistencija.
- SenSen
#211 Re: nacionalno mjesani brak
uvjek dobar gost wrote: Najgori su skorojevići, novopečeni vijernici i barjaktari lopova u vlasti ili lopova kojii sebe predstavljaju kao autoritet u domenu vijere, morala ili bilo čega a u stvari poludili su od svile i kadife....
Od navedenih sam pogotovo dozivljavala svakakvih shokova.. Kako su ti ljudi samo providni, kako su samo vulgarni u svojim izlivima patriotizma (toru ili vjeri). Ne znam dali je sve to smjesno ili tuzno.. Kao sto kaze od mog Dede stari prijatelj cika Omer, koji je i za vrijeme YU bio religiozan: "Sada vise ne mozes ni uci u dzamiju od svih ovih komunista".
-
somethings
#212 Re: nacionalno mjesani brak
Moja majka je iz miješanog braka, ja sam iz miješanog braka, i kako je krenulo i ja ću biti u miješanom braku.
I ponosim se time. Da, i ja žalim što sam "ostali" u ovoj državi. Mogu se ja odlučiti za "jedno od troje", ali po ocu sam (50%) po nacionalnosti koja ne pripada tri "konstitutivna naroda", pa sam i onda "ostali" (po majci sam 25% nešto drugo, 25% nešto treće xD).
A ja rođena ovdje, moji roditelji rođeni ovdje, moji bake i djedovi svi rođeni ovdje. I opet nemam pravo na ovu državu.
- SenSen
#213 Re: nacionalno mjesani brak
@realna do boli: Upravo o tome citam na ovoj: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a temi, kako su Rom i Jevrej tuzili drzavu bas zbog ovoga. Tako da mislim da ce se uskoro uveliko poceti diskutovati o nakaradnom ustavu. Treba smisliti bolji sistem, jer ovako se diskriminira veliki broj drzavljana. Cak i veci nego sto misle trenutno, jer znam da se ljudi koji su "mijesani" opredjele za jedan tor, da bi sebi olaksali zivot. Ipak je po statistici prije rata bilo najmanje 30% "mijesanih" brakova u urbanim sredinama, a u gradovima je zivjelo vise od 50% stanovnistva B&H..
-
realna do boli
#214 Re: nacionalno mjesani brak
Poznato je da je statistika tacan zbroj netacnih podataka
Ja se samo zalazem da u ovoj drzavi svaki pojedinac ima jednaka prava bilo u cemu, a da nemoze i nesmije biti uskracen ni za tu mogucnost da bude predsjednik ove drzave samo zato jer je neko zastito tri tora nakaradnim zakonom i ujedno dobar dio stanovnistva stavio u poziciju nize vrijednih.
Ja se samo zalazem da u ovoj drzavi svaki pojedinac ima jednaka prava bilo u cemu, a da nemoze i nesmije biti uskracen ni za tu mogucnost da bude predsjednik ove drzave samo zato jer je neko zastito tri tora nakaradnim zakonom i ujedno dobar dio stanovnistva stavio u poziciju nize vrijednih.
- Pikaboo
#215 Re: nacionalno mjesani brak
Sjecam se scene prije par godina,ogavnosti koja je dosla od vrlih komsija s kojim smo bili jako bliski kroz citav rat.Stoje njih par ispred zgrade i raspredaju o ne muslimanima.Mama i ja izadjemo na balkon a nas dobri komso se okrene i kaze mojoj mami :"Dobra si zena ali sve srbe treba vjesati" Nije bitno sto je on presjedio citav rat u podrumu i zdero slaninu krisom a moj otac bio na liniji i truno u rovu,ali on je musliman u dzamahiriji sa mozgom larve koji nezna ni zasto mrzi,ali bolje da se pridruzi vecini
-
jovanbl
#216 Re: nacionalno mjesani brak
moram da se osvrnem na ahmedovo pisanje na ovoj temi.
Ahmed je jako pametan covjek.
naravno kad sam govorio o nacionalno mjesanim brakovima, nisam govorio nit da su sta vredniji nit sta manje vrijedni od svih drugih.
Ja sdam govorio o stepenu njihove drustvene prihvatljivosti.
A licni izbor je licni izbor i u njega ne bih ulazio.
Medjutim cinjenica je dadrustvena atmosfera znacajno utice i na prodoicnu atmosferu, tako da porodica odreaguje na "drustveno neprihvatljive pojave".
I zato sam skrenuo paznju na pitanje koje u stvari glasi, da li nam je drustvena atmosfera takva, da su nam nacionalno mjesani brakovi " drustveno prihvatljive pojave" ili pak o tom samo pricamo kao normalnom kad se radi o drugima, a kad je rijec o nama samima i nasim porodicama, drzimo se svoje baste iz koje beremo cvijece ( kako to nekad dino merlin rece )
Ahmed je jako pametan covjek.
naravno kad sam govorio o nacionalno mjesanim brakovima, nisam govorio nit da su sta vredniji nit sta manje vrijedni od svih drugih.
Ja sdam govorio o stepenu njihove drustvene prihvatljivosti.
A licni izbor je licni izbor i u njega ne bih ulazio.
Medjutim cinjenica je dadrustvena atmosfera znacajno utice i na prodoicnu atmosferu, tako da porodica odreaguje na "drustveno neprihvatljive pojave".
I zato sam skrenuo paznju na pitanje koje u stvari glasi, da li nam je drustvena atmosfera takva, da su nam nacionalno mjesani brakovi " drustveno prihvatljive pojave" ili pak o tom samo pricamo kao normalnom kad se radi o drugima, a kad je rijec o nama samima i nasim porodicama, drzimo se svoje baste iz koje beremo cvijece ( kako to nekad dino merlin rece )
- SenSen
#217 Re: nacionalno mjesani brak
@somethings: Haj zivjeli i ti i mladozenja!
Po meni je bash to srz nase zemlje, da nas ima sa raznim religijama, etnicitetima, pa cak i jezicima (kad' pomislis samo da se srednjovjekovni Spanski, tj Ladino, ocuvao u B&H). Nadam se da ce se jednom to smatrati kao nesto pozitivno, a ne samo kao birokratska nedoumica..

Po meni je bash to srz nase zemlje, da nas ima sa raznim religijama, etnicitetima, pa cak i jezicima (kad' pomislis samo da se srednjovjekovni Spanski, tj Ladino, ocuvao u B&H). Nadam se da ce se jednom to smatrati kao nesto pozitivno, a ne samo kao birokratska nedoumica..
realna do boli wrote:Poznato je da je statistika tacan zbroj netacnih podataka![]()
-
realna do boli
#218 Re: nacionalno mjesani brak
Znas onu Jovane..trava je uvijek zelenija na tudjem pasnjaku.
Danas bas nesto imam "izreka".
Drustveno prihvatljivi nismo i to je cinjenica, ali je i cinjenica da neke ljude ni to ne sprecava da uberu cvijet u drugoj basti..jednom ce i ova zajednica morati postaviti zakone koji ce izjednacavati sve ..kao sto su priznati nevjencani brakovi i djeca iz tih i takvih brakova..jednom ce neko shvatiti da je zadovoljan pojedinac ono sto cini osnovu dobrog drustva.
Uvjek ce biti onih koji ce se zalagati samo i jedino za svoje, ali to bi trebalo isto tako biti samo neciji licni stav i pravo a ne ustavom odredjena smjernica.
Danas bas nesto imam "izreka".
Drustveno prihvatljivi nismo i to je cinjenica, ali je i cinjenica da neke ljude ni to ne sprecava da uberu cvijet u drugoj basti..jednom ce i ova zajednica morati postaviti zakone koji ce izjednacavati sve ..kao sto su priznati nevjencani brakovi i djeca iz tih i takvih brakova..jednom ce neko shvatiti da je zadovoljan pojedinac ono sto cini osnovu dobrog drustva.
Uvjek ce biti onih koji ce se zalagati samo i jedino za svoje, ali to bi trebalo isto tako biti samo neciji licni stav i pravo a ne ustavom odredjena smjernica.
- Latina
#219 Re: nacionalno mjesani brak
Rasizma i nacionalizma ima u cijelom svijetu.realna do boli wrote:Mi jesmo manjina a mozda smo i prijetnja.
Na tebi je kakav ces stav zauzeti u vezi s tim. Zivim u zemlji u kojoj sam izuzetna manjina, uz to su mi konkurencija strucnjaci iz cijelog svijeta, ali radim isti posao koji bih radila u Sarajevu, Abu-Dabiju ili Sidneju. Uz to sam ista onakva kakva bih bila u Sarajevu ( znaci nisam se asimilirala u smislu da sam odbacila vlastitu kulturu ), i kao takva sam prihvacena.
pozdrav
Last edited by Latina on 15/10/2009 13:47, edited 1 time in total.
- vee-jay
#220 Re: nacionalno mjesani brak
ma *ebo to sto sam mjesanac. ljude najvise supa kad kazem da sam vegeterijanac

- SenSen
#221 Re: nacionalno mjesani brak
Pikaboo wrote:Sjecam se scene prije par godina,ogavnosti koja je dosla od vrlih komsija s kojim smo bili jako bliski kroz citav rat.Stoje njih par ispred zgrade i raspredaju o ne muslimanima.Mama i ja izadjemo na balkon a nas dobri komso se okrene i kaze mojoj mami :"Dobra si zena ali sve srbe treba vjesati" Nije bitno sto je on presjedio citav rat u podrumu i zdero slaninu krisom a moj otac bio na liniji i truno u rovu,ali on je musliman u dzamahiriji sa mozgom larve koji nezna ni zasto mrzi,ali bolje da se pridruzi vecini
- burek_in_space
#222 Re: nacionalno mjesani brak
Znao sam da s tobom neshto definitivno nije u redu. 'em si opleo po Misketu neshto, 'em ne jedesh meso.vee-jay wrote:ma *ebo to sto sam mjesanac. ljude najvise supa kad kazem da sam vegeterijanac![]()
-
realna do boli
#223 Re: nacionalno mjesani brak
....."Na tebi je kakav ces stav zauzeti u vezi s tim. Zivim u zemlji u kojoj sam izuzetna manjina, uz to su mi konkurencija strucnjaci iz cijelog svijeta ( jer je zemlja u kojoj zivim privlacna educiranima ) ali radim isti posao koji bih radila u Sarajevu, Abu-Dabiju ili Sidneju. Uz to sam ista onakva kakva bih bila u Sarajevu ( znaci nisam se asimilirala u smislu da sam odbacila vlastitu kulturu ), i kao takva sam prihvacena."....
Ne pricamo o istom.
Ja kada god negdje otputujem pricam o svojoj zemlji i njenim ljudima i ne trudim se poklopiti usima da me niko ne primijeti.
Ja pricam o onima koji u ovoj mojoj BiH ne dozvoljavaju jednom broju ljudi da mogu konkurisati na neko radno mjesto, biti kandidati za nesto ako ne pripadaju nekom od tri naroda.Ne znam da li ti znas ali nema teorije da neko od ostalih budu clanovi predsjednista BiH. Jednostavno zakon je takav.
Ne pricamo o istom.
Ja kada god negdje otputujem pricam o svojoj zemlji i njenim ljudima i ne trudim se poklopiti usima da me niko ne primijeti.
Ja pricam o onima koji u ovoj mojoj BiH ne dozvoljavaju jednom broju ljudi da mogu konkurisati na neko radno mjesto, biti kandidati za nesto ako ne pripadaju nekom od tri naroda.Ne znam da li ti znas ali nema teorije da neko od ostalih budu clanovi predsjednista BiH. Jednostavno zakon je takav.
- jedna tamo
#224 Re: nacionalno mjesani brak
danas nije isto kao prije rata biti u mješanom braku zato što su sada svi veliki vjernici....npr..moji roditelji su uvijek bili vjernici...kao i njihovi roditelji.....ja vjerujem u Boga...ali nisam toliki vjernik jer sam manjina ovdje i tek sad unazad 2 godine imaš neki doživljaj da je Božić...i Uskrs....a i pravo ti glupo jer su svi muslimani tako da svoju vjeru malo bacaš na stranu....ja od rata uvijek izlazim za Bajram jer šta ću kad je tad najbolje a ni neslavim ga....
i neznam mislim da djeci toj nije lako sve je drugačije bilo...danas te odma u školi pitaju šta si ti...šta će dijete reći i nemojte mi palamuditi da nije tako ovo ono kad jeste... i fakat naravno kad bi nekoga zavolila ušla bi u mješani brak....ali mislim da nje preporučljivo....
i neznam mislim da djeci toj nije lako sve je drugačije bilo...danas te odma u školi pitaju šta si ti...šta će dijete reći i nemojte mi palamuditi da nije tako ovo ono kad jeste... i fakat naravno kad bi nekoga zavolila ušla bi u mješani brak....ali mislim da nje preporučljivo....
- Latina
#225 Re: nacionalno mjesani brak
Nisam osoba koja ostaje neprimjecena, a pogotovo ne sutim, narocito na nepravdu. Za ono u sta vjerujem, borim se tu isto kao sto bih se borila bilo gdje. Vjerujem u jedan svijet.realna do boli wrote:
Ne pricamo o istom.
Niko ti ne moze zabraniti da konkurises na neko mjesto.Ja pricam o onima koji u ovoj mojoj BiH ne dozvoljavaju jednom broju ljudi da mogu konkurisati na neko radno mjesto, biti kandidati za nesto ako ne pripadaju nekom od tri naroda.
Boris li se za to sto zelis ?Ne znam da li ti znas ali nema teorije da neko od ostalih budu clanovi predsjednista BiH. Jednostavno zakon je takav.