Najezio sam se ...svaka cast na postumostarac_2009 wrote:Ne znam jesu li preplivali odmah taj 10. maj, ili su se negdje sklonili koji dan pa onda polako. Lako je biti general poslije bitke. Ali ja nesto kontam da sam se nasao na njihovom mjestu da bih se vjerovatno pritajio negdje u civilu i da se slegne ona prasina i put pod noge u masi civila. Ustase su napravile gresku u Podhumu kad su protjerivali civile na lijevu...u toj masi civila se dosta nasih boraca prebacilo na lijevu 9. maja. Jos jedna interesantna stvar za taj pocetak rata je ono primirje od 11. maja pa do mozda 13. ili 14. maja. Tad su mnogi nasi iskoristili priliku i presli na lijevu. To primirje su ustase namjerno iskoristile kako bi hrvate premjestili na sigurno sa lijeve na desnu, jer nakon 14. maja je pocela zestoka kanonada artiljerije po lijevoj strani pa sve do sredine 1994. kad je sklopljeno primirje.
A za one neupucene koji nisu iz Mostara...9. maj se moze opisati kao ona scena protjerivanja zidova iz filma Sindlerova lista. Ljudi na desnoj strani su odvodjeni na stadion, neki na lijevu stranu, neki streljani itd. Dolazili su planski u kvartove grada na desnoj kad bi bilo "kupljenje" i imali su spisak koji bi davali nekom svom zaduzenom ustasi u zgradi. To govori koliko su oni spremni bili za taj napad, tako da su imali spisak svih Bosnjaka Mostara, gdje koji zivi i ko koga ima u armiji. Ljude su taj dan nalazili ubijene u kontejnerima za smece i u gradu su se mogli cuti jezivi i stravicni krikovi smrti. Nijedan horor film to ne moze docarati kako je pocetak tog rata izgledao. Onog trenutka kad se i ne bi cula pucnjava, ta tisina je bila tako jeziva. Iz te tisine bi se naglo cuo krik "hrabrih" ustasa kad bi rekli "ajmo balije", a zatim bi se cula galama i koji pucanj u vis. Obicno bi tisinu prekidao i zvuk kocenja auta i kombija, kao iz onih filmova iz drugog svjetskog rata kad bi gestapo kupio zidove i vodio ih u logore. Nastojim docarati jednu od takvih scena jer sam ih se tih dana dosta naslusao i vidio...Volili su da galame kad bi izasli iz auta, valjda im je to davalo elana i samopouzdanja da rade zlocine. Onda bi nastala tisina...jeziv strah i cekanje, a onda cujes penjanje uz stepenice u haustoru i daljnja dernjava "hajmo balije". Zatim bi se cuo zaduzeni ustasa iz zgrade koji bi im pokazivao ciji su bosnjacki stanovi...a zatim bi se cula lupa na vrata, koja mi i danas odzvanja u usima...
Ja koliko sam shvatio iz price nisu ni oni svi isti bili. Nama su u zvjezdaru prvog dana sukoba dosli kaze mama ponasali se ko policija dobro jutro folovi golovi pretres vak nako nisu nasli nikog muskog izuzev mene od godinu dana pregledali stan, nisu na srecu nasli ni unifmorme ni MTS u spajzu i otisli. Međutim za dan dva dosli drugi razvalili vrata i hajmo naoplje balije