Mostar u ratu

Post Reply
invincible1921

#201 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

mostarac_2009 wrote:Ne znam jesu li preplivali odmah taj 10. maj, ili su se negdje sklonili koji dan pa onda polako. Lako je biti general poslije bitke. Ali ja nesto kontam da sam se nasao na njihovom mjestu da bih se vjerovatno pritajio negdje u civilu i da se slegne ona prasina i put pod noge u masi civila. Ustase su napravile gresku u Podhumu kad su protjerivali civile na lijevu...u toj masi civila se dosta nasih boraca prebacilo na lijevu 9. maja. Jos jedna interesantna stvar za taj pocetak rata je ono primirje od 11. maja pa do mozda 13. ili 14. maja. Tad su mnogi nasi iskoristili priliku i presli na lijevu. To primirje su ustase namjerno iskoristile kako bi hrvate premjestili na sigurno sa lijeve na desnu, jer nakon 14. maja je pocela zestoka kanonada artiljerije po lijevoj strani pa sve do sredine 1994. kad je sklopljeno primirje.

A za one neupucene koji nisu iz Mostara...9. maj se moze opisati kao ona scena protjerivanja zidova iz filma Sindlerova lista. Ljudi na desnoj strani su odvodjeni na stadion, neki na lijevu stranu, neki streljani itd. Dolazili su planski u kvartove grada na desnoj kad bi bilo "kupljenje" i imali su spisak koji bi davali nekom svom zaduzenom ustasi u zgradi. To govori koliko su oni spremni bili za taj napad, tako da su imali spisak svih Bosnjaka Mostara, gdje koji zivi i ko koga ima u armiji. Ljude su taj dan nalazili ubijene u kontejnerima za smece i u gradu su se mogli cuti jezivi i stravicni krikovi smrti. Nijedan horor film to ne moze docarati kako je pocetak tog rata izgledao. Onog trenutka kad se i ne bi cula pucnjava, ta tisina je bila tako jeziva. Iz te tisine bi se naglo cuo krik "hrabrih" ustasa kad bi rekli "ajmo balije", a zatim bi se cula galama i koji pucanj u vis. Obicno bi tisinu prekidao i zvuk kocenja auta i kombija, kao iz onih filmova iz drugog svjetskog rata kad bi gestapo kupio zidove i vodio ih u logore. Nastojim docarati jednu od takvih scena jer sam ih se tih dana dosta naslusao i vidio...Volili su da galame kad bi izasli iz auta, valjda im je to davalo elana i samopouzdanja da rade zlocine. Onda bi nastala tisina...jeziv strah i cekanje, a onda cujes penjanje uz stepenice u haustoru i daljnja dernjava "hajmo balije". Zatim bi se cuo zaduzeni ustasa iz zgrade koji bi im pokazivao ciji su bosnjacki stanovi...a zatim bi se cula lupa na vrata, koja mi i danas odzvanja u usima...
Najezio sam se ...svaka cast na postu :thumbup:

Ja koliko sam shvatio iz price nisu ni oni svi isti bili. Nama su u zvjezdaru prvog dana sukoba dosli kaze mama ponasali se ko policija dobro jutro folovi golovi pretres vak nako nisu nasli nikog muskog izuzev mene od godinu dana pregledali stan, nisu na srecu nasli ni unifmorme ni MTS u spajzu i otisli. Međutim za dan dva dosli drugi razvalili vrata i hajmo naoplje balije
zenit dozic

#202 Re: Mostar u ratu

Post by zenit dozic »

Ja sam uvjeren da su se nasi povukli noc prije iz đackog, ne znam sto, moze bit da se varam moram to provjerit.
A iz hotela mostar ranije 10 dana.
tetejac

#203 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Ne ponovilo se :facepalm:
invincible1921

#204 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

@mostarac_2009

Provjerio sam sa ucesnicima kako i sta. Momak za kojeg govorim da je pobjego iz vranice nije bio u Vranici nego u VP desetak metara do zgrade vranice. Uglavnom oni su iz te zgrade krenuli u proboj i dosta ih se izvuklo, a on je u lutanju gradom uspio da ode do rondoa svoje tekte koje nije bilo u stanu, a zatim je dosao kod nas u zvjezdaru gdje ga je moja mama po opastnosti stradanja svih nas sakrila u stanu. Preobucen u civilno odijelo sa nama je zajedno zavrsio u djackom domu i kasnije na istocnoj obali. U njegovoj grupi bilo je zarobljenih koji su ubijen, ali dvojica su (od kojih je jedan sada svjedok na sudjenju) pustena nakon sto je placeno Juki Prazini.

Iz komande korpusa osim ranjenog catica i jos par njih niko se ziv nije izvukao. Međutim nije bas istina prica da nije mogla ni ptica proc. Dosta njih je uhvaceno po gradu. Jer su krenuli u proboj pa neko ce se provuci i prosli HVOu ispred nosa. Međutim na tom dijelu gdje je komanda bilo je najvise vojske skoncetrisano pa su ubrzo svi pohvatani ili ubijeni.
mostarac_2009

#205 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

VP, pretpostavljam mislis na vojna policija. Isto je to sve bilo, samo ulaz desno do vranice a ista zgrada, tako da nisu bili u nikakvoj prednosti. Ja mislim da su se jedino mogli izvuci odmah to jutro, jer vjerovatno nisu odmah bili okruzeni. Ili u noci jer im je noc bila najveci saveznik. Gore negdje sam postavio link gdje ima izjava vojnika koji je bio u kluzu (sadasnja addiko banka) i on kaze da nije muha mogla proci. Cak nisu mogli 7-8 metara iz kluza do ulaza u zgradu gdje je vranica. Cekali su da padne noc kako bi presli preko terase i usli u susjednu zgradu vranica. Ne kazem da ti rodjo laze, nego svaka cast svakome ko se mogao izvuci iz tog pakla.
tetejac

#206 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Mostarac, vidim da te jako zanima i puno ti znači kuda su ljudi prošli i kako su se izvukli. Ja ću ti reći i ovo ti je 100% istina. Nemoj me pitati kako znam. Oni koji su se probili išli su ovim putem. U noći su izašli na zadnji izlaz kroz zid i probili se preko starih zgrada kod stare bolnice do Lijanovića pa preko ceste do uglovnice i mrtvare. Tu su presjekli stari JNA garnizon, izašli kroz prolaz vojne zgrade, pretrčali cestu u centru 2, ušli u crnu ulicu, kroz crnu ulicu prošli Lerotinim sokakom i ušli u Šantićevu. Pretrčali cestu, spustili se između EMŠC i vodovoda do Neretve i na uzaku prešli na drugu stranu.
Pozdrav i živio!
akaunt

#207 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

Stvarno ko film da gledam kad ovo čitam. Bilo bi mi zanimljivo i cut eventualne ucesnike sa druge strane. Naravno uz normalnu diskusiju.
Ne znam čime je najljepsi grad BiH zasluzio ovakvu sudbinu?
Momci, vi koji ste ovo licno prezivjeli imate moje ogromno postovanje!
akaunt

#208 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

Znam, ali jedno je ponašanje u grupi kad si vecina, a drugo je kad si sam i na miru. Vidim i ja ovo ali ako se misli o necem pricat , prica je drugacija kad ima i druga strana. Da se razumijemo ne mislim da bi se kompletno misljenje promijenilo ali... ma sta ja znam...
Ima par onih snimaka na YT gdje iz bunkera se dogovaraju o razmjeni cigara i sl. pa eto ...
tetejac

#209 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Ja sam ovom mostarcu odgovorio jer vidim da mu puno znači ovo. Sve tri strane u ratu su imale svojih i šupaka i ljudi. Ovi iz armije što su prešli živi i zdravi preko uzaka mogu se zahvaliti ljudima iz druge bojne, mostarskoj raji sa Rudnika koji su ih pustili i nisu pucali na njih.
invincible1921

#210 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

mostarac_2009 wrote:VP, pretpostavljam mislis na vojna policija. Isto je to sve bilo, samo ulaz desno do vranice a ista zgrada, tako da nisu bili u nikakvoj prednosti. Ja mislim da su se jedino mogli izvuci odmah to jutro, jer vjerovatno nisu odmah bili okruzeni. Ili u noci jer im je noc bila najveci saveznik. Gore negdje sam postavio link gdje ima izjava vojnika koji je bio u kluzu (sadasnja addiko banka) i on kaze da nije muha mogla proci. Cak nisu mogli 7-8 metara iz kluza do ulaza u zgradu gdje je vranica. Cekali su da padne noc kako bi presli preko terase i usli u susjednu zgradu vranica. Ne kazem da ti rodjo laze, nego svaka cast svakome ko se mogao izvuci iz tog pakla.
Da da vojna policija ...moguće da je bila noć i prvi dan nisam pitao za datume i vrijeme. Ne znam baš detalje ovo sam više onako od starog saznao a on je u to vrijeme bio sa hujkom na istočnoj obali gdje su pokušavali organizirat liniju. Tako da vrijeme, datum i ostalo i ne znam baš. Znam da je njegova grupa prošla kroz zid ko što napisa forumaš i vrlo moguće da su se kretali kao što je on opisao.

Često se poteze i priča ko je prvi napao i mislim da je to apsurd uopšte raspravljati. Pored mnogobrojnih provokacija HVO-a i hapšenja pa čak i ubijanja vojnika armije napisati ću jedan dogadjaj. Sedmog maja uveče u stanu kod jednog od najboljih prijatelja moga oca sjedilo je desetak pripadnika armije. Medju njima su bili pored mog starog izmedju ostalih tu su bili i rodjaci iz vranice kao i taj prijatelj koji će dva dana kasnije zaglaviti u vranici medju onih 13. Oko pola noći na vrata je došao pripadnik VP HVO-a , kojeg su poznavali(ne bi da ga imenujem). Rekao im je prestrasenim glasom da se svi prebace na istočnu obalu ili da napuste Mostar pošto se veliki belaj sprema. Rekao je izmedju ostalog i da su pripadnici HV došli i tacan datum napada iako vrijeme nije precizirao mada je predpoatavio da će bit ujutro.

Informacija je uzeta sa rezervom,ali oprez je stavljen na najveću pripravnost tako da su skoro svi prešli na istočnu obalu osim vlasnika stana i dvojice mojih rođaka. Dan i pol kasnije informacija se pokazala tacna samo što je napad bio i žešći nego je HVO vojnik opisao. Od njih trojice koji su i pored predlaganja da ne idu u vranicu jedan je preživio kao što sam opisao a druga dvojica su nadjena 20 godina kasnije na rimskom bunaru..

Slava im
zenit dozic

#211 Re: Mostar u ratu

Post by zenit dozic »

Nasa komanda je zakazala. Znalo se da ce biti napada a ostavili su ljude u neznanju. Povukli jedinice iz đackog i hotela mostar a ostavili u vranici. A o narodu da ne pricam. Cijeli rat smo se kasno palili.
akaunt

#212 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

...kad ste lično vi vidjeli da nešto ne štima. Koje i kada su bile prve naznake, od početka rata, da bi moglo doći do ovoga do cega je doslo. Ako je moguće vaša lična iskustva.
invincible1921

#213 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

akaunt wrote:...kad ste lično vi vidjeli da nešto ne štima. Koje i kada su bile prve naznake, od početka rata, da bi moglo doći do ovoga do cega je doslo. Ako je moguće vaša lična iskustva.
Od jeseni 92..Hvo pustao linije, zavrtao oruzje namjenjeno armiji, kasnije hapsio po gradu pripadnike armije, tutini i slicni ubijali.

Pa eto navodno jedna vojska a na punkt HVO vojnici armije idu sa puskama na gotovs jer ko zna sta moze bit. Puskaralo se i prije pocetka sukoba makar tri puta. HVO kupovao vrijeme i ustupke od armije kao sto je isljeavanje jedinica sa zapadne na istnocu stranu jer drugcije nema sanse da bi smjeli napast armiju.

Onda da ti budes jedinstven sa vojskom koja je vec pocela etnicko ciscenje i zlocine po srednjoj bosni, prozoru itd.

Komanda i vlast jesu odgovorni za nespremnost mada realno niko nije ocekivao da ce doci bas do totalnog rata. Mislilo se da ce se malo zakuhat ispuskarat i pregovorima smirit. U prilog tome ide i cinjenica da je hiljadu muslimana zavrsilo u logoru kao vojnicci HVO-a,
akaunt

#214 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

invincible1921 wrote:
akaunt wrote:...kad ste lično vi vidjeli da nešto ne štima. Koje i kada su bile prve naznake, od početka rata, da bi moglo doći do ovoga do cega je doslo. Ako je moguće vaša lična iskustva.
Od jeseni 92..Hvo pustao linije, zavrtao oruzje namjenjeno armiji, kasnije hapsio po gradu pripadnike armije, tutini i slicni ubijali.

Pa eto navodno jedna vojska a na punkt HVO vojnici armije idu sa puskama na gotovs jer ko zna sta moze bit. Puskaralo se i prije pocetka sukoba makar tri puta. HVO kupovao vrijeme i ustupke od armije kao sto je isljeavanje jedinica sa zapadne na istnocu stranu jer drugcije nema sanse da bi smjeli napast armiju.

Onda da ti budes jedinstven sa vojskom koja je vec pocela etnicko ciscenje i zlocine po srednjoj bosni, prozoru itd.

Komanda i vlast jesu odgovorni za nespremnost mada realno niko nije ocekivao da ce doci bas do totalnog rata. Mislilo se da ce se malo zakuhat ispuskarat i pregovorima smirit. U prilog tome ide i cinjenica da je hiljadu muslimana zavrsilo u logoru kao vojnicci HVO-a,
Jesen 92' ? Praktično dok je još Perišić bio na Velezu?
invincible1921

#215 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

akaunt wrote:
invincible1921 wrote:

Jesen 92' ? Praktično dok je još Perišić bio na Velezu?
Pa iskreno prvi sukob doduse vise svadja je izbio odmah po oslobadjanju mostara lipanjskim zorama. Jer je HVO zelio da pokaze da muslimani nisu imali nikakve veze sa tim sto ne da nije istina nego nema veze sa mozgom. Onda mjestani podvelejza zarobili baterije artiljerije naoruzanja more, HVO sve sebi uzeo i poslao u hrvatsku..

Pa kasnije kad je bila druga akcija u podvelezju nez koji mjesec ali mislim da se radi o julu ili augustu povukli se bez ikakve najave armiji sto bi se reklo prodali ih centicima. Ovo tvrdim odgovorno jer mi je stari sa 50 saboraca ostao u okruzenju iz kojeg su se sami probijali, Kaze da je tad kad se vratio u mostar zatekao jaganjca da bi mu licno presudio metkom u celo.

Da ironija bude veca HVO na celu sa zelenikom i zaludjenim muslimanima je sve vrijeme tvrdio da ustvari Armija njih saboitra...
stranac2

#216 Re: Mostar u ratu

Post by stranac2 »

Dobra tema pravo, svaka cast clanu foruma koji je opisao rutu izvlacenja malog broja pripadnika armije iz Vranice. O slucaju Vranica ima tako malo napisanog i objasnjenog. Toliko krivih prica i kvazi diskusije.

Poznavao sam puno momaka sto je bio tamo u Vranici, skupina lijepe i naivne raje koja je bila izlozena kao zrtveno jagnje tu gdje su bili. BIlmezi iz Armije BH su ih tu stavili da izginu bez ikakvog razloga. Otezavajuca okolnost sto barem pola njih nije bilo tacno iz Mostara, inace se moglo izvuci dosta vise njih. Sjecam se dobro zajebanog osjecaja pored svih svojih briga i misli, jer je svak znao sta se sprema, svaki pu kada sam prolazio kraj Vranice, hotel Mostara razmisljao sam o toj raji tamo kako sta ce s njima biti kada pukne.

Ma koliko bio kivan na Hrvate tih dana mogu reci vecina raje koja je imala malo u glavi imala je sansu da se izvuce, mislim na ove sto su zaglavili na desnoj obali. Al osjecaj propasti svijeta za sve nas dole ni sada mi ne izlazi iz glave nakon 20 i nesto godina koliko li vec. Toliko supaka i toliko dobre raje na jednom mjestu vise nikada necu vidjeti.

Mnogi gradovi su propatili al mislim ono sto je Mostar dozivio tih dana ne znam jel moze gore, zalosno je sto ta istina i prica nikada nece dobiti realan historijski opis zbog politickih razloga, al prava raja Mostarska zna sve i kada se sretnemo znamo da nas niko nikada nece razumjeti sta smo prosli ..

Na kraju zbog momka sa snimka iz Vranice (jedan od zarobljenih) postavljam link, pjesma koju je napisao prije rata kao da je bilo neko predskazanje . Zuba uvijek ces biti u nasim mislima, i opet suza potekne

https://www.youtube.com/watch?v=xVAGgY6RdBo
mostarac_2009

#217 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

tetejac wrote:Mostarac, vidim da te jako zanima i puno ti znači kuda su ljudi prošli i kako su se izvukli. Ja ću ti reći i ovo ti je 100% istina. Nemoj me pitati kako znam. Oni koji su se probili išli su ovim putem. U noći su izašli na zadnji izlaz kroz zid i probili se preko starih zgrada kod stare bolnice do Lijanovića pa preko ceste do uglovnice i mrtvare. Tu su presjekli stari JNA garnizon, izašli kroz prolaz vojne zgrade, pretrčali cestu u centru 2, ušli u crnu ulicu, kroz crnu ulicu prošli Lerotinim sokakom i ušli u Šantićevu. Pretrčali cestu, spustili se između EMŠC i vodovoda do Neretve i na uzaku prešli na drugu stranu.
Pozdrav i živio!
Tetejac,

Nije toliko bitno kuda su prosli do lijeve. Pitamo se kad i gdje su izasli iz vranice i ko je izasao, a ko ostao u vranici da se bori, a ko se presvukao u civilno. To sto si napisao u tvom postu nije odgovor na mnoga pitanja sto se ne moze javno nigdje naci. Ono sto se i nadje je kontradiktorna prica. Nisu trebali probijati nikakav zid kad su mogli iz podruma i prizemlja komande uci u haustor zgrade i izaci na glavni ulaz, pa se cak moglo i kroz prozor podruma izaci vani.
akaunt

#218 Re: Mostar u ratu

Post by akaunt »

Sarajmen wrote:Nepotrebno, pišeš šta su mogli uraditi a @tetka ti nudi dosta relevantnu informaciju šta je stvarno bilo. Više tačnih informacija će biti nakon što se okonča sudski proces koji je u toku, vjerovatno kada svjedočenja određenih ljudi budu javno objavljena. Do tada je...proces.
Sudski proces u toku :shock: ? Gdje, ko...ima li gdje linkova ?
tetejac

#219 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

mostarac_2009 wrote:
tetejac wrote:Mostarac, vidim da te jako zanima i puno ti znači kuda su ljudi prošli i kako su se izvukli. Ja ću ti reći i ovo ti je 100% istina. Nemoj me pitati kako znam. Oni koji su se probili išli su ovim putem. U noći su izašli na zadnji izlaz kroz zid i probili se preko starih zgrada kod stare bolnice do Lijanovića pa preko ceste do uglovnice i mrtvare. Tu su presjekli stari JNA garnizon, izašli kroz prolaz vojne zgrade, pretrčali cestu u centru 2, ušli u crnu ulicu, kroz crnu ulicu prošli Lerotinim sokakom i ušli u Šantićevu. Pretrčali cestu, spustili se između EMŠC i vodovoda do Neretve i na uzaku prešli na drugu stranu.
Pozdrav i živio!
Tetejac,

Nije toliko bitno kuda su prosli do lijeve. Pitamo se kad i gdje su izasli iz vranice i ko je izasao, a ko ostao u vranici da se bori, a ko se presvukao u civilno. To sto si napisao u tvom postu nije odgovor na mnoga pitanja sto se ne moze javno nigdje naci. Ono sto se i nadje je kontradiktorna prica. Nisu trebali probijati nikakav zid kad su mogli iz podruma i prizemlja komande uci u haustor zgrade i izaci na glavni ulaz, pa se cak moglo i kroz prozor podruma izaci vani.
Dao sam ti tačnu rutu kuda su išli i gdje su prešli Neretvu. To te je kopkalo a ja sam znao. Mislio sam da ti puno znači, možda tražiš nekog ili nešto. Umjesto da kažeš hvala, sad zajebavaš i konstruišeš svoju istinu.
stranac2, veliki pozdrav brato. Ne ponovilo se :facepalm:
invincible1921

#220 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

akaunt wrote:
Sarajmen wrote:Nepotrebno, pišeš šta su mogli uraditi a @tetka ti nudi dosta relevantnu informaciju šta je stvarno bilo. Više tačnih informacija će biti nakon što se okonča sudski proces koji je u toku, vjerovatno kada svjedočenja određenih ljudi budu javno objavljena. Do tada je...proces.
Sudski proces u toku :shock: ? Gdje, ko...ima li gdje linkova ?
Kolko sam ja vidio pretres je poceo 14.2.

Sudi se Ancicu, Poznicu i jos nekom, a onaj Dzidic je pobjego u Hrvatsku
tetejac

#221 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

Oprosti nisam u toku sa tim zbivanjima, koji Džidić? Džida, zapovjednik vojne policije?
invincible1921

#222 Re: Mostar u ratu

Post by invincible1921 »

tetejac wrote:Oprosti nisam u toku sa tim zbivanjima, koji Džidić? Džida, zapovjednik vojne policije?
Da da...a jel ovaj poznic musliman ?

Tri put su oslobadjani ail je vrhovni sud ponistavao presude jer ti procesi su bili smijurija cista.
tetejac

#223 Re: Mostar u ratu

Post by tetejac »

invincible1921 wrote:
tetejac wrote:Oprosti nisam u toku sa tim zbivanjima, koji Džidić? Džida, zapovjednik vojne policije?
Da da...a jel ovaj poznic musliman ?

Tri put su oslobadjani ail je vrhovni sud ponistavao presude jer ti procesi su bili smijurija cista.
Ne znam. Moguće da jeste. Možda je bio s Jukom.
mostarac_2009

#224 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

tetejac wrote:
mostarac_2009 wrote:
Pozdrav i živio!
Tetejac,

Dao sam ti tačnu rutu kuda su išli i gdje su prešli Neretvu. To te je kopkalo a ja sam znao. Mislio sam da ti puno znači, možda tražiš nekog ili nešto. Umjesto da kažeš hvala, sad zajebavaš i konstruišeš svoju istinu.
stranac2, veliki pozdrav brato. Ne ponovilo se :facepalm:
Kao prvo ne zanima samo mene, jer ovoj temi imaju pristup svi ljudi na planeti. Sve si mi rekao sa onim da iz bojne nisu htjeli pucati na ARBIH. Ako si ti bio dio bojne onda je logicno da nisi znao kuda, kako i ko se izvukao od tamo jer da si znao zavrsili bi kao onih 13 zarobljenih. Jos da ti sezahvaljujem?!
mostarac_2009

#225 Re: Mostar u ratu

Post by mostarac_2009 »

Jarane, ne trebas mi ti govoriti iz Sarajeva kao neki sudija sta je relavatno a sta ne, kad sam ja rodjen u zgradi pored Vranice i bio sam tu 9. Maja. To je isto da ja sad tebi pocnem tumaciti sta je relavatno kad bi se slozio sa nekim cetnikom da su nasi sami sebe gadjali granatom na markalama.
Post Reply