Da li je ovo jos BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
generator

#201 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by generator »

Tv ekipa dosla snimila zastavu ,glavu od 2 metrasa,izasao vani fino nekulturno pitao tko su sto? Dobio normalan odgovor ,on na svoj sirovi nacin im ukazuje da ne mogu samo tako doci i snimati djecu i skolu.2 metras ih pita da li oni znaju gdje su i cija je to skola,i da ih stjera u Sarajevo. Sve je to smijesno i zalosno da nisu 2 problema. Jedan najbitniji da se u Stolcu vec godinama provodi medjunacionalno trvenje i drugi Hrvatska zastava na skoli. E da nije zastave ne bi 2 metras bio proglasavan nacionalistom nego komedijasem.
BaileyS

#202 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by BaileyS »

Sam nas pristup problemu je pogresan.

Mozete se upinjati koliko hocete, napisati romane ovdje na forumu ali Sutalu, @osi, @tamari, @Jedan 001 necete utuviti u glavu da zastava paradrzavne tvorevine nema sta da trazi na skoli u koju idu djeca svih nacija. Takvi razumiju samo ono tuk na utuk ali mi to necemo (ne zelimo) shvatiti ni za sto godina.

Znam da se niko od vas nece sloziti sa mnom ali ja bih na svaku skolu u Bugojnu, Varesu, Kaknju, Fojnici (namjerno ne spominjem Sarajevo jer ono nije u ravni sa Stocem. Sarajevo je u kantonu sa bosnjackom vecinom dok je Stolac u jednom od dva mjesovita kantona) izvjesio zastavu Armije BiH i jos pride onu zelenu, dzamijsku sa polumjesecom i zvijezdom. Kad nama ne treba da smeta sahovnica ne vidim razloga zasto bi njima smetale ove dvije. Ukoliko im ipak smetaju onda u pregovore, skidati zastave i vjerska obiljezja po paritetu. U suprotnom oni i nemaju razloga da bilo sta mijenjaju, toliko dobri nisu da ce to uraditi zbog savjesti.

Zalagao bih se i da sva ova povratnicka djeca dobiju svoje skole, ne dvije pod jednim krovom nego pod dva krova. Dijelio bih sve sto se dijeliti moze a ne bih zrtvovao povratnike za nekakve nase multikulturalne fiks ideje iz Sarajeva. Ovi narodi mogu dijeliti samo istu teritoriju a sve drugo treba da je odvojeno dok se ne promijene svi. Ovako su gubitnici jedino povratnici kojima nekakvi lazni integrativni procesi samo donose frustracije i ponizenja.
Abacija

#203 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Abacija »

Jedan001 wrote:
Pa nemozemo svi biti "gradjani" po govoru pogledaj po Sarajevu prof kakvi su dijalekt i sl pa ces vidjeti da nije ni slika ni prilika od prije rata. Ali dobro to je druga tema i prica... ko si ti da sudis ko je akademski gradjanin ko nije... koji je kriterij po tebi da to ustanovis ??? bas bih volio znati. :skoljka:
Moje vlastito iskustvo je glavna osnova za zakljucak da ponasanje doticnog profesora ne odgovora ponasanju jednog akademskog gradjanina. Ali posto ja mogu biti u krivu ti nadji nekog pravog akademika pa ga priupitaj da li se ovako ponasa pred kamerom, a pogotovo pred vlastitim ucenicima.

A meni njegov naglasak uopste ne smeta. Otkud znas, mozda sam ja bas iz profinog kraja.
Troll_Happens

#204 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Troll_Happens »

mIRCerka wrote:Nacelnik bilo koje opcine u Federaciji nema ovlastenje dati ili uskratiti dozvolu nekome da udje u skolu i snima.
To je sve do direktora skole.

Sto se tice razracunavanja licno, ni to me ne interesuje. Dijete nije bilo fizicki ugrozeno pa da se nastavnik baca izmedju njega i kamere. NAstavnik nije sa prozora viknuo DJECO UDJITE U HOL SKOLE ODMAH. A to je prvo trebao. Onda je silazeci niz stepenice trebao pozvati policiju ili nekome od radnih kolega reci da to ucini. Da je postupio tako, onda se ja ne bih cudila KAKVE SVE SORTE rade sa djecom u skoli, i vjeruj da ne bih ni sekunde zalila da je cak trazio da pregleda snimke preko kamere i da je trazio da se sve pobrise.

Ali stvar je u tome sto je Stolac daleko od Sarajeva, i sta mi imamo njemu u njegovoj avliji ista pricati, jel tako?
Jer onaj do njega rece "zamisli da ja tebi tako dodjem u tvoju kucu".
E pa da prosti cijela forumska populacija, SKOLA JE JAVNA USTANOVA docim je neciji stan PRIVATNO VLASNISTVO.
I nikome haman nije zasmetalo to privatizovanje skole.
Aferim.
Sigurno u onoj grupi je bilo djece koja su zavrsila sa skolom ili tek trebaju ici sta ce sa onom koja su zavrsila poslat ih kuci mislim glupo.. Treba prvo njih dvojicu razjuriti onda nije problem. Vrhunac bezobrazluka oni pitaju njega ko si ti ... a oni dosli u goste joojjj. Pa eto oni su skolu ocito figurativno zamjenili kucom sta ces takav im je rezon :run:
Troll_Happens

#205 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Troll_Happens »

Abacija wrote:
Jedan001 wrote:
Pa nemozemo svi biti "gradjani" po govoru pogledaj po Sarajevu prof kakvi su dijalekt i sl pa ces vidjeti da nije ni slika ni prilika od prije rata. Ali dobro to je druga tema i prica... ko si ti da sudis ko je akademski gradjanin ko nije... koji je kriterij po tebi da to ustanovis ??? bas bih volio znati. :skoljka:
Moje vlastito iskustvo je glavna osnova za zakljucak da ponasanje doticnog profesora ne odgovora ponasanju jednog akademskog gradjanina. Ali posto ja mogu biti u krivu ti nadji nekog pravog akademika pa ga priupitaj da li se ovako ponasa pred kamerom, a pogotovo pred vlastitim ucenicima.

A meni njegov naglasak uopste ne smeta. Otkud znas, mozda sam ja bas iz profinog kraja.
Opet ti ponavljam on se vjerovatno spustio na njihov nivo jer je vidio da ga zajebavaju i provociraju i sta on treba da bude da im akademski odgovara pa svako bi ih otjerao u tri lijepe vjerujem i ti ali dobro mozda bi ih ti pozvao na kaficu i usput jos neki intervju dao. :-)
Abacija

#206 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Abacija »

BaileyS wrote:Sam nas pristup problemu je pogresan.

Mozete se upinjati koliko hocete, napisati romane ovdje na forumu ali Sutalu, @osi, @tamari, @Jedan 001 necete utuviti u glavu da zastava paradrzavne tvorevine nema sta da trazi na skoli u koju idu djeca svih nacija. Takvi razumiju samo ono tuk na utuk ali mi to necemo (ne zelimo) shvatiti ni za sto godina.

Znam da se niko od vas nece sloziti sa mnom ali ja bih na svaku skolu u Bugojnu, Varesu, Kaknju, Fojnici (namjerno ne spominjem Sarajevo jer ono nije u ravni sa Stocem. Sarajevo je u kantonu sa bosnjackom vecinom dok je Stolac u jednom od dva mjesovita kantona) izvjesio zastavu Armije BiH i jos pride onu zelenu, dzamijsku sa polumjesecom i zvijezdom. Kad nama ne treba da smeta sahovnica ne vidim razloga zasto bi njima smetale ove dvije. Ukoliko im ipak smetaju onda u pregovore, skidati zastave i vjerska obiljezja po paritetu. U suprotnom oni i nemaju razloga da bilo sta mijenjaju, toliko dobri nisu da ce to uraditi zbog savjesti.

Zalagao bih se i da sva ova povratnicka djeca dobiju svoje skole, ne dvije pod jednim krovom nego pod dva krova. Dijelio bih sve sto se dijeliti moze a ne bih zrtvovao povratnike za nekakve nase multikulturalne fiks ideje iz Sarajeva. Ovi narodi mogu dijeliti samo istu teritoriju a sve drugo treba da je odvojeno dok se ne promijene svi. Ovako su gubitnici jedino povratnici kojima nekakvi lazni integrativni procesi samo donose frustracije i ponizenja.
Nista ti nisi bolji od gore navedenih. :x Problem sa segregacijom je sto ona stvara uslove za produzavanje mrznje, a zna se vrlo dobro da mrznja vodi u novi rat. Lafo se boris za zastitu povratnika a upravo bi, u slucaju novog rata, povratnici prvi nastradali.
vratnik

#207 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by vratnik »

Abacija wrote:
Jedan001 wrote:

Ja sam pretpostavio da ti ne ciljas na dijalekt..
Pa da te pitam nesto: Sigurno si procitao knjigu: a clockwork orange.. Eh sad, Alex jel'te, glavni lik, je klasicni siledzija. (tuce se, siluje, krade, laze).
Ali ono sto on posjeduje je briljantan um i zavidan vokabular. Sto bi reko nas narod, elokventan i vrstan retoricar.. S takvim siledzijom bih ja pokusao probranim jezikom, ako nista da "dignem" zid izmedju nas dvojice (posto je nasilje nesto intimno, tako da trazi i tu vrstu prisnosti)...
Ovdje se govori o prosjecnoj homo balkanikus sirovini koja ne razumije nikakav drugi jezik sem sirovi jezik sile. (saputanje, ironija, "sanerska" prica..) Ovim jezikom im se direktor i obratio.

(evo nadjoh nesto: Die Katzen halten keinen für eloquent, der nicht miauen kann.
Marie Freifrau von Ebner-Eschenbach (1830 - 1916)
Abacija

#208 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Abacija »

Jedan001 wrote:
Opet ti ponavljam on se vjerovatno spustio na njihov nivo jer je vidio da ga zajebavaju i provociraju i sta on treba da bude da im akademski odgovara pa svako bi ih otjerao u tri lijepe vjerujem i ti ali dobro mozda bi ih ti pozvao na kaficu i usput jos neki intervju dao. :-)
Hvala Bogu pa ovakvi kao ja i ti se ne zovemo akademski gradjani. :oops:

A tzv. profi je jedina provokacija bila ta sto clanovi TV-ekipe nisu bili "njegovi". Sve ostalo je suplja prica.
Abacija

#209 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Abacija »

vratnik wrote:
Abacija wrote:
Jedan001 wrote:

Ja sam pretpostavio da ti ne ciljas na dijalekt..
Pa da te pitam nesto: Sigurno si procitao knjigu: a clockwork orange.. Eh sad, Alex jel'te, glavni lik, je klasicni siledzija. (tuce se, siluje, krade, laze).
Ali ono sto on posjeduje je briljantan um i zavidan vokabular. Sto bi reko nas narod, elokventan i vrstan retoricar.. S takvim siledzijom bih ja pokusao probranim jezikom, ako nista da "dignem" zid izmedju nas dvojice (posto je nasilje nesto intimno, tako da trazi i tu vrstu prisnosti)...
Ovdje se govori o prosjecnoj homo balkanikus sirovini koja ne razumije nikakav drugi jezik sem sirovi jezik sile. (saputanje, ironija, "sanerska" prica..) Ovim jezikom im se direktor i obratio.

(evo nadjoh nesto: Die Katzen halten keinen für eloquent, der nicht miauen kann.
Marie Freifrau von Ebner-Eschenbach (1830 - 1916)
A pitanje ti je? :?

P.S. Momci iz TV-ekipe jesu bili ironicni ali tek posto im je profa slozio pricu o nabavku dozvole. A od saputanja sam cuo i ovo: "Ej, hajmo odavde. Ma pusti ga, idemo...", i slicno. Sta si ti cuo od saputanja?
BaileyS

#210 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by BaileyS »

Abacija wrote:

Nista ti nisi bolji od gore navedenih. :x Problem sa segregacijom je sto ona stvara uslove za produzavanje mrznje, a zna se vrlo dobro da mrznja vodi u novi rat. Lafo se boris za zastitu povratnika a upravo bi, u slucaju novog rata, povratnici prvi nastradali.
Ni ne trudim se da budem, nije mi u interesu.

Ocekivao sam ovakav komentar, mi iz Sarajeva smo inace spremni pametovati svima kako se trebaju vratiti na svoje i jos im pride prosipati price o buducnosti, toleranciji i drugim shupljacima a zaboli nas neka stvar sto to nema veze sa realnoscu i njihovom svakodnevnicom.

Koga briga u Sarajevu sto su povratnici, za vrijeme dok se sluzio vojni rok, upisivali svoju djecu na adrese u Federaciji da im sinovi ne bi isli na Manjacu. Koga briga sto bi oni radje da im djeca idu u svoje skole nego u skole koje se zovu po Svetom Savi, u skole na kojima visi sahara ili gdje im visi krst iznad glave u ucionici. Koga briga sto u skolama gdje povratnicka djeca cine 90% ucenika, nastavnici, direktori i svi ostali nose imena Simo, Drazo, Mirjana. Koga briga sto generacije povratnika odrastaju sa kompleksom nize vrijednosti. Oni su tu da se bore sa vjetrenjacama i ispunjavaju nase snove o integrisanom bosanskom drustvu koje kao takvo nece postojati ni za hiljadu godina.

Mozete vi pricati sta hocete ali cinjenica je da je povratak bio najuspjesniji tamo gdje se povratnici nisu morali mjesati sa onima koji su ih protjerali. Tamo gdje povratnici mogu zivjeti u svojim zatvorenim sredinama sa sto manje dodira sa ovim drugim, povratak je bio i najbrojniji. To bi trebalo dovoljno da vam govori. Bosna ce funkcionisati kao i mnoge druge zemlje gdje razlicite nacije dijele istu teritoriju ali se drze unutar svojih zajednica. Takvih primjera je koliko hoces, od americkog geta pa do Sjeverne Irske. Sve drugo su zablude.
konrad

#211 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by konrad »

Od kud sad da ih je Sutalo posmatrao 30 minuta, kolko su oni onda tu ilegalno svrljali ?

To sto je skola podijeljena i sto u Stocu, a ne Stolcu, postoje problemi je druga stvar. Ovaj nastup prije svega novinara je neprofesionalan,
pogotovu sa odgovorima Nisam znao :lol:

I ne znam sto je toliko strasna ona recenica, Jedite cevapa :?

U ovo vrijeme kad se svasta desava nastavnici moraju da brinu i cak su i odgovorni za djecu u krugu skole.
Mogao je da zovne i policiju, a mozda je i zovno, ko to sad zna, samo onda bi bila prica policija istjerala novinare,
a ono kakvi novinari, obicni sljam, mangupskog ponasanja.
tamara*

#212 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by tamara* »

konrad wrote:I ne znam sto je toliko strasna ona recenica, Jedite cevapa :?
:lol: :lol: :lol: :lol:
I ja se pitam.
tamara*

#213 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by tamara* »

fixer wrote:
tamara* wrote:
fixer wrote: po kojem propisu taj profesor dobiva ovlast da on mangupima pokazuje da je veci mangup? oni bili ironicni, cinicni, i to daje za pravo profesoru da pred svom djecom glumi kabadahiju?
:lol: :lol:
sta je smijesno? postoje propisi i kodex ponasanja. profesor je to zanemario. :roll:
Pa kako mi neće biti smiješno, čuj po kojim propisima :-D
Ne smijem se tebi nego mi je pitanje baš onako...dječije...
Drvosjeca iz Dejcica

#214 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

tamara* wrote:
I ja se pitam.
Pa nista, jedite cvarke onda...ako smijete. :lol: :lol: :lol:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 13/05/2009 00:14, edited 1 time in total.
sinus

#215 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by sinus »

Eeee nek se Šutalo ne brine ima on sljedbenika i po forumu... :mrgreen:

Sve multi-kulti jeste ahaaaaa naravno al' malo sutra...

Žalosno i jadno je prodavati se kao tolerantan, a u stvari biti okorjeli nacionalista...Ja kada bih bio takav objesio bih se odmah na prvo drvo na koje bih naišao... :D

Aj zdravo...comrades
tamara*

#216 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by tamara* »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
tamara* wrote:
I ja se pitam.
P nista, jedite cvarke onda...ako smijete. :lol: :lol: :lol:
Idem sad da pogledam opet ono sa ćevapima :lol: :lol: :lol: :lol:
fixer

#217 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by fixer »

tamara* wrote:
I ja se pitam.
kad ja kazem da si ti otisla iz sarajeva jer u sarajevu nisi mogla da hodas u opancima, da li je to "strasno"? pametnom dosta ovaj primjer da uvidi o cemu je rijec.
sinus

#218 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by sinus »

Čime se BUDALA ponosi toga se PAMETAN stidi :thumbup:
fixer

#219 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by fixer »

BaileyS wrote:
Abacija wrote:

Ni ne trudim se da budem, nije mi u interesu.

Ocekivao sam ovakav komentar, mi iz Sarajeva smo inace spremni pametovati svima kako se trebaju vratiti na svoje i jos im pride prosipati price o buducnosti, toleranciji i drugim shupljacima a zaboli nas neka stvar sto to nema veze sa realnoscu i njihovom svakodnevnicom.

Koga briga u Sarajevu sto su povratnici, za vrijeme dok se sluzio vojni rok, upisivali svoju djecu na adrese u Federaciji da im sinovi ne bi isli na Manjacu. Koga briga sto bi oni radje da im djeca idu u svoje skole nego u skole koje se zovu po Svetom Savi, u skole na kojima visi sahara ili gdje im visi krst iznad glave u ucionici. Koga briga sto u skolama gdje povratnicka djeca cine 90% ucenika, nastavnici, direktori i svi ostali nose imena Simo, Drazo, Mirjana. Koga briga sto generacije povratnika odrastaju sa kompleksom nize vrijednosti. Oni su tu da se bore sa vjetrenjacama i ispunjavaju nase snove o integrisanom bosanskom drustvu koje kao takvo nece postojati ni za hiljadu godina.

Mozete vi pricati sta hocete ali cinjenica je da je povratak bio najuspjesniji tamo gdje se povratnici nisu morali mjesati sa onima koji su ih protjerali. Tamo gdje povratnici mogu zivjeti u svojim zatvorenim sredinama sa sto manje dodira sa ovim drugim, povratak je bio i najbrojniji. To bi trebalo dovoljno da vam govori. Bosna ce funkcionisati kao i mnoge druge zemlje gdje razlicite nacije dijele istu teritoriju ali se drze unutar svojih zajednica. Takvih primjera je koliko hoces, od americkog geta pa do Sjeverne Irske. Sve drugo su zablude.
ti si jos gori :x . opce je poznato da proces suzivota ide najbolje u prostorima gdje se genocidom ocistilo stanovnistvo od svih onih na koje se pojam suzivot odnosi.
fixer

#220 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by fixer »

tamara* wrote: Pa kako mi neće biti smiješno, čuj po kojim propisima :-D
Ne smijem se tebi nego mi je pitanje baš onako...dječije...
taj profesor nije privatizovo tu skolu. to nije njegova prcija. njega placaju porezni obveznici i hvala bogu da imaju propisi po kojima se on mora ponasat.
ZAR JE TOLIKO MUDRO SLOVO TO SKONTAT?
Luke Perry

#221 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Luke Perry »

A stvarno pita li ikad iko tu djecu kako im je u tim povratnickim skolama? Djeca su cesto zla kad su u vecini.
fixer

#222 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by fixer »

Luke Perry wrote:A stvarno pita li ikad iko tu djecu kako im je u tim povratnickim skolama? Djeca su cesto zla kad su u vecini.
naslusao sam se i ja svakakvih umobolestina u svojoj skoli na osnovu nacionalne pripadnosti, pa sta sad? ko je mene zalio? dozivio sam netrpeljivost od samih profesora, i? mislis li da ja zbog toga krivim citav vecinski narod, trazim neko suosjecanje ili nesto slicno? kako je bilo rosi park kad se prva usprotivila segregaciji? nije bilo lako, ali je promijenila svijet, dobila ono sto je sanjala.
Luke Perry

#223 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Luke Perry »

Kao ti si trpio za opste dobro. A nisi trebao. Nisi ti nikome nista duzan.
fixer

#224 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by fixer »

Luke Perry wrote:Kao ti si trpio za opste dobro. A nisi trebao. Nisi ti nikome nista duzan.
nisam trpio za opste dobro, ali nisam ni sve shvacao previse ozbiljno. djeca smo, svakom nesto izleti. druzis se s nekim 3 godine, dobri ste, a onda ti on kaze da se klanja muameru topalovicu zbog onog, te da svi mi trebamo da zavrsimo tako. i? sutra smo opet dobri i tako. naravno, skola i sistem se trebaju potruditi da se i takve stvari sankcioniraju, a to je velik zadatak za prosvjetu. s ovakvim profesorima to nije moguce.
Luke Perry

#225 Re: Da li je ovo jos BiH?

Post by Luke Perry »

Kod tebe je to onda bio neki blazi slucaj. Takvim stvarima se na zapadu daje veliki znacaj budu i debate na TV. Nikad nisam cuo da se u BiH o tome prica bilo da je rijec o povratnickoj djeci ili nepovratnickoj. A znamo sta se sve desava u skolama.
Post Reply