Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#201 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

JThomas wrote:a tek ovi što se bodu džointom u venu...

ko su "ovi' :D
ljubav_aha

#202 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:
ljubav_aha wrote:ovdje izgleda valda opsti haos i ludnica :lol:
:lol:
istom nas injekcijom boli :lol: pa s mene ludilo na Havanu prešlo :lol: vas se naježiJo :-)
i istom iglom :lol:
blue_sky

#203 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by blue_sky »

MimmaShish wrote:Zivim u americi vec 11 godina i kako ameri kazu "living the american dream". U bosnu kakva je sada se nebi vratila. Bosna nam naravno svima nedostaje, Bosanac iz bosne ide al bosna iz bosanca nikada :bih: Bilo bi predivno imati svu svoju rodbinu i prijatelje blizu. Nista bolje od jutarnje kafice sa kolegicom i duge trac partije he he Ali to je nazalost jedina pozitivna stvar koja mi pada napamet o zivotu u bosni. Moja porodica ide "kuci" svake godine po jedno 2-3 sedmice, vidimo rodbinu i prijatelje, nahvatamo se bosanskog "rahatluka", ostavimo svezanj love i nazad u dobru staru u.s. of a. Kad kazem "rahatluk" kazem to ironicno. Odem u prodavnicu, zenka na kasi, nekulturna do milog boga. Odem u postu, moram tri put zvat covjeka za salterom da mi proda markice, kaze cekaj bona da popijem kafu. Zabolio me zub po nesreci, morala zubaru. Radi tip na dva pacijenta, mene i jos nekog covjeka, dade njemu injekciju prvo pa istom iglom hoce i mene da bode. Odmakni se od zuba umene :run: Znas li ti za sidu i hepatitis. :!: Moradoh u opstinu za neki papir, poslase me na pet razlicitih mjesta i svaki mi sluzbenik, u magli duhanskog dima tako gustoj da se jedva vidi, odbrusi "neradim ja to idi nekom drugom''. To je bosanska svakodnevnica. Nakon zivota u holandiji, njemackoj i americi takav bezobrazluk jednostavno nije prihvatljiv. Od ove tri zemlje u kojima sam zivjela, amerika je najbolja. Ukratko, ima se moze se. Radimo normalno, ne rintamo. Nema stresa, srecni mi, srecna djeca. Uklapamo se dobro, he he doduse nije tesko, zivimo u sjevernoj kaliforniji, svaka treca faca je imigrant. Valjda ce se situacija u bosni poboljsati za jedno 35 godina tako da bar penzionerske dane mogu provesti u bosni moj home sweet home.
:shock: sjooo sto nam se nagovori sviju mi.......evo se pitam kako pezivimo kupovinu,a tek kod zubara :-) :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#204 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by muha_sa »

MimmaShish@

hajd nam još koju baci---znaš ti to :D stoji ti :D
HAVANA

#205 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Hoćemo još,hoćemo još,hoćemo još,hoćemo još,hoćemo još...
ljubav_aha

#206 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

besana wrote:Najgore je to shto kad procitah naslov teme, pomislih hoce ljubv_aha da se vrati :shock: :lol: :lol:

HAVANA daj ti nama josh audicije ................dok nije pocelo :skoljka: :lol:

:lol: ja cu samo malo da navratim na kafu na par dana :-D
muha_sa

#207 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by muha_sa »

da nije Mimma iz SweCke :-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MdwpyGY_ddM [/youtube]
HAVANA

#208 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

blue_sky wrote:
MimmaShish wrote:Zivim u americi vec 11 godina i kako ameri kazu "living the american dream". U bosnu kakva je sada se nebi vratila. Bosna nam naravno svima nedostaje, Bosanac iz bosne ide al bosna iz bosanca nikada :bih: Bilo bi predivno imati svu svoju rodbinu i prijatelje blizu. Nista bolje od jutarnje kafice sa kolegicom i duge trac partije he he Ali to je nazalost jedina pozitivna stvar koja mi pada napamet o zivotu u bosni. Moja porodica ide "kuci" svake godine po jedno 2-3 sedmice, vidimo rodbinu i prijatelje, nahvatamo se bosanskog "rahatluka", ostavimo svezanj love i nazad u dobru staru u.s. of a. Kad kazem "rahatluk" kazem to ironicno. Odem u prodavnicu, zenka na kasi, nekulturna do milog boga. Odem u postu, moram tri put zvat covjeka za salterom da mi proda markice, kaze cekaj bona da popijem kafu. Zabolio me zub po nesreci, morala zubaru. Radi tip na dva pacijenta, mene i jos nekog covjeka, dade njemu injekciju prvo pa istom iglom hoce i mene da bode. Odmakni se od zuba umene :run: Znas li ti za sidu i hepatitis. :!: Moradoh u opstinu za neki papir, poslase me na pet razlicitih mjesta i svaki mi sluzbenik, u magli duhanskog dima tako gustoj da se jedva vidi, odbrusi "neradim ja to idi nekom drugom''. To je bosanska svakodnevnica. Nakon zivota u holandiji, njemackoj i americi takav bezobrazluk jednostavno nije prihvatljiv. Od ove tri zemlje u kojima sam zivjela, amerika je najbolja. Ukratko, ima se moze se. Radimo normalno, ne rintamo. Nema stresa, srecni mi, srecna djeca. Uklapamo se dobro, he he doduse nije tesko, zivimo u sjevernoj kaliforniji, svaka treca faca je imigrant. Valjda ce se situacija u bosni poboljsati za jedno 35 godina tako da bar penzionerske dane mogu provesti u bosni moj home sweet home.
:shock: sjooo sto nam se nagovori sviju mi.......evo se pitam kako pezivimo kupovinu,a tek kod zubara :-) :lol: :lol: :lol:

Haj mi ,al kao ona preživi zubara :? Garant,prvo šta uradi je kod zubara :lol: da stigne zbrusit,nabacit nove...sve za 15 dana... :lol: a gužva u sezoni...a poJeftino :D :bih:
HAVANA

#209 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by HAVANA »

Ma haveru,sad nešta kontam :? da ovo nije naša mima pa nas podjebava :lol:
blue_sky

#210 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by blue_sky »

HAVANA wrote:

Haj mi ,al kao ona preživi zubara :? Garant,prvo šta uradi je kod zubara :lol: da stigne zbrusit,nabacit nove...sve za 15 dana... :lol: a gužva u sezoni...a poJeftino :D :bih:
u tom zecu lezi grm........evo ni poslovicu ne umijemo kako treba :lol: :-)

i frizeri su nam ja mislim grooozni,al' se valja malo podAsisat :lol: :bih:
muha_sa

#211 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Ma haveru,sad nešta kontam :? da ovo nije naša mima pa nas podjebava :lol:
:lol: :lol:
svašta je moguce :lol:
Mjesanac

#212 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Mjesanac »

Evo, zivim u Njujorku gradu
zivim, radim, a i samo radim

REF.
Kuca - pos'o, pos'o - kuca
kuca - pos'o, pos'o - kuca
eto, sta znam - nista ne znam
a dje da znam

eto, sta znam...

Oj, Njujorku, ubila te tama
sto dozvoli zena da vam vlada
u tebi je pas do pasa, beton do betona
kroz ulice zena bataljona
kroz ulice zena bataljona

REF.
a dje da znam

eto, sta znam...

Jooj, Njujorku, budi svijetli grade
izbaci sve zene sto rade
izgubise djecu, to imanje
oj, Njujorku, ti veliki grade
oj, Njujorku, ti veliki grade

REF.
a dje da znam

eto, sta znam
Bosanac sa dna kace

#213 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Bosanac sa dna kace »

šta ti je opanak kad se popapuči :run: :skoljka:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#214 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ladyblue18 »

besana wrote:
HAVANA wrote:Ma haveru,sad nešta kontam :? da ovo nije naša mima pa nas podjebava :lol:
Vrlo moguce :roll: :lol: :lol:
Jok, ova je uistinu iz Amerike. :D

A dijaspora do sada sve pricala kako jedva cekaju doci kuci da srede zube, sad vise niko nece ni pribliziti se zubarima ja mislim. :lol: :oops:
Mjesanac

#215 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Mjesanac »

Crko bi da ne odgovorim na ovaj post :D Hajmo prvo za kupovinu. Pa neces recepte razmjenjivat sa prodavacicom. Doneses joj na kasu sta hoces kupit, on/ona naplati i to je to. Druga stvar je zubar. Pa eto ako si gospoda u USA budi i ovdje i idi kod cjenjenih i provjerenih stomatologa (puno ih Sarajevo) a ne kod nekakvih ljevih. To za salterske ljude jeste istina, ali opet dobijes sve sto ti treba. Meni se cini da ti to sve previse k srcu uzimas.

Ja sam povratnik iz USA, a prethodno sam zivio u Ceskoj Rep. Nedam svoje Bosne za sve ljubazne ljude na svijetu.
s_bjelava

#216 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by s_bjelava »

Ja bih da napisem jedan ozbiljan komentar na ovu temu iako, moram priznati, sam se slatko nasmijao nekim komentarima na ovoj temi.
Cesto se sjetim jednog ratnog vica:
Znate li sta su rekli Mujo i Suljo jedan drugom kad su se sreli u ratu na Igmanu?
Jedan bjezi iz Sarajeva u inostranstvo, drugi se vraca u Sarajevo iz inostranstva:
Gdje ces ti u p**ku materinu?

Tako je i sada, ovi sto su u Bosni bi da idu negdje traziti sebi selameta, oni sto su vani bi da se vrate jer ih ubi tudjina i samoca.
Ne svi naravno ali jedan dobar dio.

Ako je suditi po drugim nacijama koje su se masovno iseljavali iz maticne zemlje u USA (Italijani, Skandinavci, Indijci, Pakistanci, Arapi.....) onda bi se moglo predvidjeti kako ce Bosanska populacija balansirati izmedju rodne grude i “nove domovine”.
Uzmimo u obzir da smo mi veoma mlada i relativno malobrojna imigrantska zajednica, po nekim pokazateljima ima nas u USA i Canada oko 250.000 pristiglih u toku i nakon ovog posljednjeg rata. Velika vecina posjeduje pasos zemlje u kojoj se nalazi, jedan odredjeni broj djece ne govori Bosanski jezik, da o citanju i pisanju i ne govorimo. Roditelji iz nekih razloga to tolerisu, neki se i stide svoga porijekla, licno poznajem par porodica koje na pitanje Amerikanaca odakle su kazu da su iz Hrvatske, sa djecom razgovaraju na (losem) engleskom, sami mjesaju engleski i bosanski do granice pateticnosti......
Ovo sve pisem iz razloga da objasnim ono sto se golim okom moze vidjeti – dok je djece koja ne govore nas jezik, dok je roditelja koji to podrzavaju onda je ishod te migracije jasan – nema povratka. Ovdje i etnicka pripadnost igra ulogu, mjesani brakovi (kakva ruzna rijec) ni da cuju o povratku, etnicki cisti brakovi vjerovatno imaju drugaciji pristup ovoj osjetljivoj temi.
Ja ipak mislim da cemo sve vise i vise vidjeti povratak u Bosnu, starijim ljudima u penziji je to logican izbor, znam par momaka i cura koji su se nakon zavrsenog studija vratili u Sarajevo, nasli posao i cini mi se da su sretni i zadovoljni. U posljednje vrijeme cujem da se i cijele porodice vracaju i pocinju sve iz pocetka sto je po mom skromnom misljenju vrlo hrabar potez.
Nama ostalima, djeca su prepreka, ja bih ucinio svom sinu medvjedju uslugu da ga sada vratim u Sarajevo da tamo nastavi skolovanje.
Iako on odlicno vlada Bosanskim jezikom ipak se osjeti razlika i sigurno da bi mu trebala koja godina da stigne svoje vrsnjake. Kad ga pitamo gdje bi radije zivio, ovdje gdje smo sada ili u Sarajevu on dileme uopce nema – Sarajevo. Sto se mene tice ja sam nekako podijeljen, lijepo mi je ovdje, imam sredjen zivot, dobar posao, supruga takodje ali ne mozemo i ne smijemo zaboraviti ko smo, sta smo i odakle smo pa nekako istezemo vratove da vidimo kako je “tamo”, ima li selameta. Meni licno nedostaju utakmice nedjeljom i setnja Ferhadijom, nedostaju mi rodbina i prijatelji ali namirim se jednom godisnje i onda me drzi do sljedeceg dolaska.
U svakom slucaju imam namjeru jednog dana se vratiti u Sarajevo, sve zavisi od djeteta i njegovih planova.
Static-X

#217 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

besana wrote:
Ali zaista ........a meni nekad bude krivo kada se rugamo, zezamo na racun dijaspore, ali vidi nje, zbog ovakvih dosta nas ima sliku o dijasporcima ....malo .... :-)

...ej bona... pazi sta pricas :x :D
Static-X

#218 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

besana wrote:
Static-X wrote:
besana wrote:
Ali zaista ........a meni nekad bude krivo kada se rugamo, zezamo na racun dijaspore, ali vidi nje, zbog ovakvih dosta nas ima sliku o dijasporcima ....malo .... :-)

pa izvini, ali jesi li je citao, ja sam josh pod dojmom :roll:

haha
eis, ispadne sad da su ti :-) otisli i tim Bosna cista ostala :lol: .
ljubav_aha

#219 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
Static-X wrote:
besana wrote:

pa izvini, ali jesi li je citao, ja sam josh pod dojmom :roll:
besana,kad sma bila u BiH ,pitam zenu slasticarni o jednom kolacu,zena me :shock: ali bas tako :shock: ,rekoh sto sam sad uradila :lol: znaci,ima negativnih bisera,ali mi to i dalje ne smeta da navratim u istu sasticarnu,znaci,nismo svi isti u dijaspori :-D
landlord

#220 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by landlord »

U srcu Bosna, u glavi fosna.. :)

Ja sam tek (prije godinu dana) otisao, i osim raje i uze rodbine, nisam se bas pozelio Bosne toliko da bih razmisljao o povratku. Tako da se mozda ukljucim u ovu temu ponovo za nekih 10-tak godina..:)
Static-X

#221 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Static-X »

landlord wrote:U srcu Bosna, u glavi fosna.. :)

Ja sam tek (prije godinu dana) otisao, i osim raje i uze rodbine, nisam se bas pozelio Bosne toliko da bih razmisljao o povratku. Tako da se mozda ukljucim u ovu temu ponovo za nekih 10-tak godina..:)
ok, nesto sam znatizeljan... gdje si to bogati bio, sta si radio za to vrijeme u Bosni
luckylaka

#222 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by luckylaka »

ti i ova mima shis mozete pod ruku,jos samo recite odakle ste .
Šeha

#223 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Bila je tema kad je covjek odlazio prosle godine. Prekopajte malo.
Negdje je na sjeverozapad trebao ici, ako se ne varam.

Iz Sarajeva je covjek.
Šeha

#224 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by Šeha »

Odgovaram ljudima na pitanja iz prethodna dva posta. To je sve.

I? Sta ho's ti sad? :D
landlord

#225 Re: Vratiti se iz Amerike u Bosnu..

Post by landlord »

luckylaka wrote:

ti i ova mima shis mozete pod ruku,jos samo recite odakle ste .
Ne kontam kakve veze ima odakle sam?

Samo sam rekao da sam tek prije godinu dana otisao i da se jos ne mislim vracati.. Zbog cega odmah inkvizicija zbog te recenice?
Post Reply