Oktobarski izbori - izlazite li?

Locked

Za koga ces glasati u Oktobru?

SDA
33
10%
SNSD
9
3%
SzBiH
9
3%
SDP
135
42%
SDS
1
0%
HDZ (bilo koji)
7
2%
Nasa Stranka
75
23%
PDP
1
0%
Liberali
13
4%
Drugo
42
13%

Total votes: 325

Vozdra raja :-)

#201 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Vozdra raja :-) »

Sudeci prema rezultatima ankete, na ovim izborima mozemo ocekivati da ce SDP i NS dobiti vecinu opstina u FBiH.
A na narednim opstim izborima ce isto tako da SDP i NS dobiju najvecu podrsku i na taj nacin oforme drzavnu vlast sa ili bez neke stranke iz RS-a.

Dakle, sledecu drzavnu vlast ce ciniti; SDP, NS, ...pogadjajmo ko iz RS-a. Ako to bude SNSD, onda ce Bakir Hadziomerovic imati pune ruke posla da dobro opere, uljepsa i pretvori ponovo u borca protiv kriminala, svog novog politickog druga, bolje znanog kao -Mico. 8)
BHCluster

#202 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by BHCluster »

Ja mislim da ovo sve kaze.

Image

Image

Image

Ja sam se potrudio da ih napravim kako se osjecam.
beka_mo

#203 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by beka_mo »

:) :-) :lol: :lol: :lol:
Tako ih svi dozivljavamo,kao lopove. Ali kako odabrati manje pohlepnog politicara,koji ca bar manje pokrasti? Svakako ne rade nista.
Evo nek mi neko konkretno kaze sta je neka stranka uradila dobro,izborila se za nesto,...? Osim ovog asfaltiranja,za koje i ptice na grani znaju da je to marketinshki trik!
mostarac

#204 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Vozdra raja wrote:Sudeci prema rezultatima ankete, na ovim izborima mozemo ocekivati da ce SDP i NS dobiti vecinu opstina u FBiH.
A na narednim opstim izborima ce isto tako da SDP i NS dobiju najvecu podrsku i na taj nacin oforme drzavnu vlast sa ili bez neke stranke iz RS-a.

Dakle, sledecu drzavnu vlast ce ciniti; SDP, NS, ...pogadjajmo ko iz RS-a. Ako to bude SNSD, onda ce Bakir Hadziomerovic imati pune ruke posla da dobro opere, uljepsa i pretvori ponovo u borca protiv kriminala, svog novog politickog druga, bolje znanog kao -Mico. 8)
SDP nece najverovatnije dobiti ni naredne opste izbore ako se nesto u temelju ne promjeni unutar SDP-a, al i u ovom momentu i danas ja sam prije za koaliciju sa Dodikom nego sa SDS-om. Sa nekim iz RS se mora jer je takav nakaradan izborni zakon, a SNSD je manje katastrofalan izbor. Niko nikad nije krivio ni SBiH ni SDA, ni HDZ jedan ili drugi sto su u koaliciji sa Dodikom, jer tu oni bas i ne mogu mnogo da ucine, ali je veoma bitan izbor tema. E tu ce sasvim sigurno nesto da se promjeni ako SDP dodje na vlast. To je bit svega. Dodik se ponasa onako kako Silajdzic udara i obrnuto. Kad ste culi nekog od ovih u koaliciji sa Dodikom da pricaju o ekonomiji ili razvoju? Niste i necete ni cuti jer njima to ne odgovara. Oni govore samo o ukidanju RS, genocidima i slicno. Ja ne kazem da je to nebitno, al u ovom momentu je kontraproduktivno. Dodik se ponasa bahato onoliko koliko mu izbor tema koje mu nude partneri u vlasti dozvoljava. E to je bitna razlika, a sasvim je logicno da ce ako nekim cudom SDP i pobjedi na iducim opstim izborima ici u koaliciju sa SNSD-om, jer SDP tu nema izbora, kao sto ga nema ni SBiH ni SDA ni HDZ jedan ili drugi.
Bitno je samo sta ce se pred dodika baciti na sto. Hoce li mu se baciti ukidanje RS ili izgradnja autoputa, ulaganja u poljoprivredu i slicno. E to je bitna razlika.

#205 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Ovih dana i godina ustavne promjene su hot topic! Normalno je da ce Haris i Dodik lomiti koplja oko ove teme. Jer da ih ne lome, to bi znacilo da je jedan popustio. Ako Dodik ne popusti, zasto bi Haris popustio... Klin se klinom izbija!!

Samo mi nemoj reci da se SDP ne bi bavio ustavnim promjenama... odnosno da bi se bavio ali na neki kulturni nacin, mozda kao onaj predratni kada su se "pripremali" za otpor protestima i pjesmom Druze Tiiito mi ti se kunemo dok je Sloba slao tenkove na nas.

"SDP se diskvalifikovao za narednih 1000 godina"
Sefer Halilovic
mostarac

#206 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Vozdra raja wrote:Ovih dana i godina ustavne promjene su hot topic! Normalno je da ce Haris i Dodik lomiti koplja oko ove teme. Jer da ih ne lome, to bi znacilo da je jedan popustio. Ako Dodik ne popusti, zasto bi Haris popustio... Klin se klinom izbija!!

Samo mi nemoj reci da se SDP ne bi bavio ustavnim promjenama... odnosno da bi se bavio ali na neki kulturni nacin, mozda kao onaj predratni kada su se "pripremali" za otpor protestima i pjesmom Druze Tiiito mi ti se kunemo dok je Sloba slao tenkove na nas.

"SDP se diskvalifikovao za narednih 1000 godina"
Sefer Halilovic
Ustavne promjene su srusene od strane silajdzica i na krilima tog rusenja je on dobio izbore. SDP bi se zalagao sasvim sigurno za ozivljavanje aprilskog paketa ustavnih amandmana a da li bi uspio da dobije onoliko koliko je tad bilo dobijeno veliki je znak pitanja. Licno mislim da Dodo vise ne bi bio onako velikodusan. S druge strane SDP sasvim sigurno ne bi pricao samo o ustavnim promjenama, nego i onom od cega se zivi, a to da haris lomi koplja da bi dokazao da nije popustio Dodi je presmjesan argument, a pogotovo je ocajan kao temelj za djelovanje jednog politicara. U parlamentu se popusta ili ne popusta, a ako ignorises Dodikove izjave to ne znaci da si popustio nego jednostavno ucinis njegovu pricu besmislenom jer se ona pretvara u monolog, a ti znas da njegova prica moze imati smisla tek onda ako i ti dignes ruku ZA u parlamentu. Drugo je da nema parlamenta i slicno, al dodikova prica moze imati svoju tezinu tek onda kad se o njoj govori u parlamentu. Medjutim haris dodiku replicira i obrnuto da bi dobijali glasove na racun manipulacije osjecajima sirokih narodnih masa a ta koplja koja oni navodno lome, ako nisi primjetio uglavnom lome preko nasih ledja, a ne preko njihovih. Ja se nadam da me nikad niko vise u zivotu nece braniti kako me je branio Alija sa svojom SDA i kako nas nakon Alije brane njegovi nasljednici u vidu Bakira i Harisa. Od te odbrane ja samo imam stetu i nista vise.

Sto se tice priprema za otpor koje je radio sdp samo pogledaj Tuzlu. Tamo gdje je to cinila SDA dobili smo logore i klanja. Znaci diskvalifikacija totalna. Kad kazem SDA naravno mislim i na njihov politicki abortus SBiH koji je izasao iz utrobe tate frankensteina i evoluirao u jos veceg retarda.

Sto se tice Sefera Halilovica on je dosegao svoj zenit i moze ici samo prema dole, a koliko je on relevantan govori cinjenica da u svom zenitu ipak predstvalja jednu minornu stranku na margini politickih zbivanja, ali isto tako nije propustio da sa tim SDP-om gradi koaliciju kad mu se za to ukazala prilika. SDP je buducnost ove zemlje htio to neko priznati ili ne, ali sasvim sigurno njen jedini izbor i put u bolji zivot. Pri ovome mislim na ideje koje zastupa SDP i politicka stajalista, a ljudi odlaze i dolaze. Ideje ipak ostaju.
emra_a

#207 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by emra_a »

haha a sdp nije minorna stranka? :-) :D
mostarac

#208 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

emra_a wrote:haha a sdp nije minorna stranka? :-) :D
recimo da ima vise glasova od 3 od 6 stranaka koje cine vlast ;)
Avdo Z.

#209 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Avdo Z. »

Lada wrote:
kurd wrote: mislim ipak da se radi o doktoru nauka. ;-)
"Misliš"? Na kojem je univerzitetu doktorirao? Institut univerziteta u Hamburgu ga spominje kao magistra i doktoranta - Dennis Gratz, M.A.
http://www.akademischesnetzwerk-soe.net ... ojekte.htm

Takođe mi je nejasno njegovo ime i prezime - Dennis Gratz. Pretpostavljam da mu je otac advokat sa Titove Gracić koji je bio svjedok odbrane u procesu protiv Momčila Mandića i koji je tvrdio da mu je Mandić pomogao da izađe iz Sarajeva. Mene konkretno zanima zašto je Denis Gracić (pretpostavljam da se pod tim imenom rodio u Sarajevu) postao Dennis Gratz?
Reci da se salis, ili makar da si pogrjesio u pretpostavci. Ne smijem da pomislim kako neko ko je svjedok odbrane ratnog zlocinca moze odgajati svoju djecu. Allah Selamat.

#210 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

mostarac wrote:
Sto se tice priprema za otpor koje je radio sdp samo pogledaj Tuzlu. Tamo gdje je to cinila SDA dobili smo logore i klanja.
Pa samo u Tuzli su i vladali u to vrijeme. :-) :lol: A ti pogledaj kako se Sarajevo odbranilo na dan "D", ko ju je odbranio, i kakav je to znacaj imalo za odbranu BiH!! Tuzlu je tokom rata herojski i uspijesno branio 2 KORPUS, pod zapovjednistvom ... vrhovne komande(nadam se da znas ko je to bio)!! Tuzlu ni BiH nije branila ni SDA ni SDP, vec goloruka armija(svih nacija, i politickih opredjeljenja) pod zapovjednistvom rahmetli Predsjednika!

Tvoje druga recenica je jos veca glupost, zato cu te ja ispraviti! Tamo gdje je vladala SDA nije bilo logora, protjerivanja civila, rusenja bogomolja, masovnih grobnica itd... Tamo gdje je vladala SDA(pa i sdp) se zadrzala ljudskost i civilizovanost i u najtezim danima agresije!
Navedi mi logore i masovna klanja, grobnice, itd.. koji su se desili po direktivi SDA i Predsjednika?? Pri tome prilozi dokaze!!

Ali dobro, nisi jedini koji nasjeda na Seseljevu propagandu..., zato knjigu u sake!!

P.S. Znam da je zanimljivo slusati Seselja, ali nemoj mu vjerovati, on je cetnicki vojvoda!
Asana

#211 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Asana »

valterbranisarajevo wrote:Na listi za općinsko vijeće glasaću za SDP. Ukoliko se do sljedećih izbora ne dođe do promjena u rukovodstvu te stranke ovo će vjerovatno biti posljednji put da sam glasao za njih.

Ako budu posebne liste za izbor načelnika opština neću glasati ni za jednog koji je ponuđen. Načelnik moje opštine (Dževad Bećirević ) je, s moje tačke gledišta, očajno radio svoj posao, a ostali kanditati su mi nepoznati ili mi ne ulijevaju povjerenje..
Tako nekako ... strasno sam razocarana ponovnom kandidaturom Becirevica
zbog tog poteza SDP ce izgubiti Opcinu Centar ... kakve su to igre, da mi je znati

Kandidat Nase stranke za nacelninka Opcine Centar moze biti dobar, ali je sasvim nepoznat ... sta misle uraditi da ga predstave sugradjanima u tako kratkom roku?

Nevjerovatno kako se neozbiljno prislo ovim izborima ... kao da su svi ravnodusni, vjerujuci da ce, sta god da oni urade, opet biti izglasani poznati igraci - zaboravice glasaci po cemu su ono poznati :D
mostarac

#212 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Vozdra raja wrote:
mostarac wrote:
Sto se tice priprema za otpor koje je radio sdp samo pogledaj Tuzlu. Tamo gdje je to cinila SDA dobili smo logore i klanja.
Pa samo u Tuzli su i vladali u to vrijeme. :-) :lol: A ti pogledaj kako se Sarajevo odbranilo na dan "D", ko ju je odbranio, i kakav je to znacaj imalo za odbranu BiH!! Tuzlu je tokom rata herojski i uspijesno branio 2 KORPUS, pod zapovjednistvom ... vrhovne komande(nadam se da znas ko je to bio)!! Tuzlu ni BiH nije branila ni SDA ni SDP, vec goloruka armija(svih nacija, i politickih opredjeljenja) pod zapovjednistvom rahmetli Predsjednika!

Tvoje druga recenica je jos veca glupost, zato cu te ja ispraviti! Tamo gdje je vladala SDA nije bilo logora, protjerivanja civila, rusenja bogomolja, masovnih grobnica itd... Tamo gdje je vladala SDA(pa i sdp) se zadrzala ljudskost i civilizovanost i u najtezim danima agresije!
Navedi mi logore i masovna klanja, grobnice, itd.. koji su se desili po direktivi SDA i Predsjednika?? Pri tome prilozi dokaze!!

Ali dobro, nisi jedini koji nasjeda na Seseljevu propagandu..., zato knjigu u sake!!

P.S. Znam da je zanimljivo slusati Seselja, ali nemoj mu vjerovati, on je cetnicki vojvoda!
Izvrci teze i vrsi njihovu zamjenu koliko hoces, ali i ti i ja dobro znamo sta sam ja htio reci. Najbolje organizovana odbrana je bila tamo gdje je SDP bio na vlasti a to je Tuzla, a najlosije gdje je SDA odnijela velike pobjede i dobili smo narod u logorima i bacan sa mostova u drinu, sanu i vrbas, cak smo dobili i izdaju i oruzanu pobunu. Znas ti dobro sta sam ja htio reci, a Seselj? hm... to je onaj Alijin dobar drug sto ga je izvadio iz zatvora :D
Lada

#213 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Lada »

Avdo Z. wrote: Reci da se salis, ili makar da si pogrjesio u pretpostavci. Ne smijem da pomislim kako neko ko je svjedok odbrane ratnog zlocinca moze odgajati svoju djecu. Allah Selamat.
Nemam namjeru da se šprdam sa ozbiljnom temom kakva je ova o oktobarskim izborima. Smatram da kao glasač imam pravo na kompletnu informaciju o kandidatima na izborima. O ulozi advokata Ešrefa Gracića u procesu protiv Momčila Mandića možeš pronaći dosta materijala na internetu:
http://www.bim.ba/en/60/10/2690/
Ešref Gracić, posljednji svjedok Odbrane Momčila Mandića, zahvalio se optuženom u sudnici jer mu je 1992. godine pomogao da napusti opkoljeno Sarajevo.

“Nemam riječi kako da zahvalim Mandiću jer mi je pomogao. Čim sam čuo da je uhapšen, sâm sam se javio da svjedočim za njega”, rekao je Gracić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti Momčila Mandića da je u periodu od maja do decembra 1992. godine, kao ministar pravde tadašnje Srpske Republike BiH, bio odgovoran za formiranje i funkcionisanje svih kazneno-popravnih ustanova na području Sarajeva i Foče.
Mene je kao potencijalnog birača zanimalo kako je sin Ešrefa Gracića Muhamed postao Dennis Gratz i na to pitanje sam od njihovog povjerenika za ovaj forum pod nickom Ibrahimovski dobila odgovor -
Opet plitki bosanko-balkanski umovi s pitanjima tipa "Zašto se čovjek tako zove?"... Ccc
.
Naša stranka zaboravlja da aktivno biračko pravo u ovoj zemlji imaju upravo plitki bosansko-balkanski umovi, a ne duboki švedsko-norveški. A što se tiče izbora, neću glasati za Dennisa Gratza ukoliko se ispostavi da je promijenio ime i prezime zbog uzimanja njemačkog državljanstva. Ako je zbog promjene vjeroispovjesti nije problem. Ne smeta mi ako je Dennis Sorošev čovjek, ali mi smeta ako radi za BND.
Šapat

#214 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Šapat »

Ovo zadnje mi je malo nejasno...sta znaci "Sorosev covjek" tita ti...? :)
Lada

#215 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Lada »

Šapat wrote:Ovo zadnje mi je malo nejasno...sta znaci "Sorosev covjek" tita ti...? :)
Osoba koja se nalazi na platnom spisku jednog američkog milijardera.
kurd

#216 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by kurd »

sta je BND?
Lada

#217 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Lada »

kurd wrote:sta je BND?
Bundesnachrichtendienst
http://www.bnd.de/DE/Home__Vorschaltsei ... kript.html
Nancy Drew

#218 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Nancy Drew »

Lada wrote:
Šapat wrote:Ovo zadnje mi je malo nejasno...sta znaci "Sorosev covjek" tita ti...? :)
Osoba koja se nalazi na platnom spisku jednog američkog milijardera.
Bilo ih je u Sarajevu više hiljada koji su živjeli od Soroševe kese ... neko od reisove, neko od Soroševe ... a neko, bogami, od obje, istovremeno. I?

Ne zanima me kako se zove, ni zašto se zove kako se zove. Zanima me kakve je škole završio, kako se ponaša, šta govori i koju mi poruku šalje.
sophy

#219 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by sophy »

Nancy Drew wrote:
Ne zanima me kako se zove, ni zašto se zove kako se zove. Zanima me kakve je škole završio, kako se ponaša, šta govori i koju mi poruku šalje.
potpuno potpisujem, svaka cast... zbog urijetkih primijera kao ovaj, cini mi se da nismo potpuno izgubljeni....

jos ne znam po kojem osnovu se covjeku sudu za ono sto su njegovi roditelji napravili, a da mu se ne da prilika ni da ocituje svoj stav.... svi previse nagadjate i sto je najgore na osnovu toga kreirate stav.... bolje bi bilo da ste tako izbirljivi kada je rijec o postojucoj strukturi vlasti koji su gori od najgorih, a birani su samo po onome kako se zovu, nije se pokazalo kao pravi kriterij, zar ne?
mostarac

#220 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

sophy wrote:
Nancy Drew wrote:
potpuno potpisujem, svaka cast... zbog urijetkih primijera kao ovaj, cini mi se da nismo potpuno izgubljeni....

jos ne znam po kojem osnovu se covjeku sudu za ono sto su njegovi roditelji napravili, a da mu se ne da prilika ni da ocituje svoj stav.... svi previse nagadjate i sto je najgore na osnovu toga kreirate stav.... bolje bi bilo da ste tako izbirljivi kada je rijec o postojucoj strukturi vlasti koji su gori od najgorih, a birani su samo po onome kako se zovu, nije se pokazalo kao pravi kriterij, zar ne?
joj nancy sto se proda u sekundi :D
vidis da ko te ne zna skupo bi te platio :D
Šapat

#221 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Šapat »

Znam ja vrlo dobro ko je George Soros :), ali mi je nejasno kakve to veze ima s bilo cim?

Koliko znam, taj Soros u BiH i dalje daje par miliona EURa godisnje za razvoj civilnog drustva, postivanje ljudskih prava, obrazovanje i sl. Ali, valjda to ne valja jedino iz razloga sto je on - sta? Soros? Jevrej? Milijarder? Iz Amerike? Sto je osnovao Media Centar? Ili Debatni Centar? Ili skolu stranih jezika? Ili MIT? Ili SRCe (Student Resource Centar)? Ili SbS (StepbyStep)? Ili centar "Zena i drustvo? Sto pomaze Rome?

Stvarno me zanima pojasnjenje ovog plitkoumnog izrazaja "Sorosev covjek"... :roll:

Po meni, neuporedivo je bolje biti "Sorosev covjek", gledajuci sta je sve taj Soros ovdje napravio, nego recimo "SDA covjek" ili "SBiH covjek", ili "SNSD, PDP, HDZ (1i 2), SDS covjek", koji svi zajedno nisu napravili ni blizu ovoga sto Soros jeste, a da ne govorimo koliko su se pobrojani okoristili od svega ovoga. Stvarno smijesno. Ali i ocito da se pisac SDA-ovske floskule "Sorosev covjek" vodi iskljucivo laprdanjima koja je nekad negdje cuo/la, a o stvarnim cinjenicama nema blage veze. C,c,c...
Last edited by Šapat on 05/09/2008 12:30, edited 1 time in total.
leonardo1978

#222 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by leonardo1978 »

Lada wrote:Mene je kao potencijalnog birača zanimalo kako je sin Ešrefa Gracića Muhamed postao Dennis Gratz
A mene interesuje odakle zakljucak da je covjek uopste promjenio ime? Ima li kakvih dokaza, volio bih da ih vidim, i mene zanima?
Šapat

#223 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Šapat »

Jeste, promijenio je ime iz Denis Gracic u Dennis Gratz. Raloge treba pitati njega. Mozda mu se jednostavno nije svidjalo Gracic, ili je mozda bilo pretesko za izgovor austrijacima, a mozda je covjek nafuran na zapad pa ga nerviralo ono "ić ", a kako je bio u Gratzu skonto da bi mogao preuzeti ime grada :)
seln

#224 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by seln »

Šapat wrote:Jeste, promijenio je ime iz Denis Gracic u Dennis Gratz. Raloge treba pitati njega. Mozda mu se jednostavno nije svidjalo Gracic, ili je mozda bilo pretesko za izgovor austrijacima, a mozda je covjek nafuran na zapad pa ga nerviralo ono "ić ", a kako je bio u Gratzu skonto da bi mogao preuzeti ime grada :)
Onda se trebao zvati Graz.
seln

#225 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by seln »

seln wrote:
Šapat wrote:Jeste, promijenio je ime iz Denis Gracic u Dennis Gratz. Raloge treba pitati njega. Mozda mu se jednostavno nije svidjalo Gracic, ili je mozda bilo pretesko za izgovor austrijacima, a mozda je covjek nafuran na zapad pa ga nerviralo ono "ić ", a kako je bio u Gratzu skonto da bi mogao preuzeti ime grada :)
Onda se trebao zvati Graz.
Ili, jos bolje, qratz.
Locked