fiksni Haparat :) za zube
Moderator: anex
-
Mrvicaaa_
#201 Re: fiksni Haparat :) za zube
I da sjetih se jos necega...posto sam i ja u pripremama da sreedim si zubice
Zanima me koliko dugo bi se nosio aparatic kada je u pitanju samo spajanje keceva na gornjoj vilici i da li to ima veze sa cijenom il su cijene standardne
???
-
MrsJ
#202 Re: fiksni Haparat :) za zube
Bila sam ja neki dan na Palama kod dr Radjenovic. Fixni aparatic za gornju vilicu, metalni je 800 KM a keramicki 1000 KM. Za otisak ti uzme jos 20 KM a kontrole se ne naplacuju. Jako povoljno, ja jos razmisljam da li cu metalni ili keramicki. Jedino sto joj je uzasna guzva, ja sam imala zakazano u 18 h a dosla sam na red u 18.45. h.Mrvicaaa_ wrote:I mene isto zanima da li je vec neko imao iskustva sa stomatolozima sa Pala/Lukavice...i cula sam da su cijene dosta povoljnije???LaCici wrote:Ima li iko iskustvo sa dr Nadom Radenovic sa Pala? Moze na pp.
I ja imam problem samo sa kecevima, ali kod mene jedan ide preko drugog i rekla mi je da bih maksimalno godinu i pol morala nositi.
-
Mrvicaaa_
#203 Re: fiksni Haparat :) za zube
Superiska
Jos samo kakva je razlika po zube izmedu metalnog i keramickog aparaticka,osim estetike ...???
-
makthemak
#204 Re: fiksni Haparat :) za zube
Otidji kod bilo kojeg drugog zubara i reci mu da ti se to estetski ne svidja to je vrlo jednostavan proces nece t ije moc skroz popunit ali skoro do kraja mozecvjetak zanovijetak wrote:mene nešto jako muči.. ugl. za mjesec dana trebam skinuti fiksni aparat ( nosila sam ga oko 2.5 godine) ... e sad, moj problem je taj što imam rupicu između dvojke i trojke i to me jako smeta.. ortodontica mi kaže da to tak mora biti jer imam takav oblik zuba, al meni je to preružnoo.. i kad se sjetim kolko sam ga nosila za nizašto, dođe mi da plačem (jedino što me je smetalo prije stavljanja fiksnog aparata ta rupica koja je i dalje tu -.- ) da li imam itko ikakvu ideju kak se to da popraviti, dal se može ispraviti tako da još duže nosim aparatić?! heeeelp
-
MrsJ
#205 Re: fiksni Haparat :) za zube
Nikakva osim estetike. Mada sam citala da taj keramicki zna brzo pobojiti pogotovo ako si pusac ili pijes dosta vina.Mrvicaaa_ wrote:SuperiskaJos samo kakva je razlika po zube izmedu metalnog i keramickog aparaticka,osim estetike ...???
- Atena
#206 Re: fiksni Haparat :) za zube
ako misliš na estetiku raspitaj se za safirni, ovaj keramički požuti od hrane vrlo brzo, a i sporije radi u odnosu na safirni i metalni, naravno safirni je najskuplji ali bravice su providne i uklapaju se na svaku boju zubaMrvicaaa_ wrote:SuperiskaJos samo kakva je razlika po zube izmedu metalnog i keramickog aparaticka,osim estetike ...???
-
MrsJ
#207 Re: fiksni Haparat :) za zube
Bila sam danas kod jos jednog dr na konsultacijama i vidjela sam taj monosafirni, izgleda super a skuplji je od metalnog za 500 KM. I on preporucuje taj prije nego keramicki upravo zbog tog bojenja i sto lakse puca.
- Atena
#208 Re: fiksni Haparat :) za zube
ako si možeš priuštit predlažem ti safirne, ja o keramičkim nisam ni razmišljala, moj ortodont ga je čak izbacio iz ponude, meni je moj predložio na donju vilicu metalni, ne primijeti se dok pričam, a ušparala sam 250 KM, gore safirni, sve o.k. inače sam čitala da je dole najbolje metalni, šta ja znam manji zubi, a safirne bravice su veće, a i donja vilica je čvršća od gornje, teže se ispravljaju zubi, čak i boli više nego gornja kad se stavi aparatićMrsJ wrote:Bila sam danas kod jos jednog dr na konsultacijama i vidjela sam taj monosafirni, izgleda super a skuplji je od metalnog za 500 KM. I on preporucuje taj prije nego keramicki upravo zbog tog bojenja i sto lakse puca.
-
MrsJ
#209 Re: fiksni Haparat :) za zube
Koliko fiksni aparatic smeta za govor i koliko treba da se naviknes da jedes normalno?
- ortodont
#210 Re: fiksni Haparat :) za zube
2-3 sedmice i potpuno se stopiš sa aparatićem, ja čak i nemam neku želju da ga skinem, toliko smo dugo zajedno.MrsJ wrote:Koliko fiksni aparatic smeta za govor i koliko treba da se naviknes da jedes normalno?
-
stiklice
#211 Re: fiksni Haparat :) za zube
Trebala bih uskoro postaviti fixni aparat(i ja sam tezak slucaj,zubi na gornjoj vilici su mi kao nastresnica).......uglavnom znam po nesto,raspitivala sam se bar jedno 2 god.wildflower wrote:Ja nemam veliko iskustvo, ali ono sto mogu reci je sljedece:
Do stavljanja aparatica prije 2 mjeseca, sa skoro 26 godina, gornja vilica mi je bila jako nepravilna - jedinice izbacene i nesimetricne, desna strana vilice potpuno iskrivljena zbog izbacene trojke i uvucene dvojke.
Jedna ortodontica u Sarajevu kod koje sam bila prije 2 godine mi je isto tako rekla da sam jako tezak slucaj, da cu morati nositi aparatic najmanje 2 godine, da obavezno moram staviti odmah i na donju vilicu (koja je dosta lijepo poredana, zagriz pravilan), i rekla cijenu od 3000 KM.
Tad sam jos studirala i pored najbolje volje nisam uspjela sastaviti finansijsku konstrukciju za taj poduhvat, a nije mi bilo zgodno da roditelje uvaljujem u toliki trosak.
Sad sam se osamostalila finansijski i odlucila se na to, pa sam prvo otisla kod lokalnog ortodonta koji je na dosta dobrom glasu kao strucan i pouzdan (vratila sam se kuci u provinciju) On mi je dao procjenu od 1 do 2 godine, rekao da ce prvo staviti gornju, pa ako bude potrebno kada se to pocne slagati onda ce staviti donju, ako ne onda ne mora jer je estetski u redu. Cijena je 1000 KM po vilici. Izvadila sam zdravu cetvorku, sto mi nije bio problem jer mi je zaista guzva u ustima
On je rekao da mu se cini po svemu da ce to ici dosta brzo.
Sada nakon nepunih 2 mjeseca moji zubi i ne lice na ono kako su izgledali prije aparatica. Izbacene jedinice se vracaju i poravnavaju, trojka koja je bila izbacena se pomjerila i napravilo se mjesto za uvucenu dvojku, a praznina nastala vadjenjem se vec 50% popunila. U usporedbi sa prethodnim stanjem, moj osmjeh je vec sad simetricana ja se smijem non-stop. Znam da ce to nosenje trajati dugo, cak i nakon sto se zubi potpuno poravnaju, ali mi to uopce ne pada tesko kad vidim ovaj pomak.
Ne bih nista sugerisala tebi konkretno, ali iskreno svima preporucujem da ne odgadjaju stavljanje aparatica duze nego sto je neophodno, i da se ne boje toga. Ako osjecas nesigurnost kod svoje ortodontice, mislim da bi trebala potraziti i drugo misljenje, ako imas priliku.
P.S. Ako zelis da napravis usporedbu sa svojim stanjem, mozes fotografiju mog bajnog osmjeha prije i sada dobiti na pp
ali volila bih ako bi mi poslala fotografiju u PP.....zivo me interesuje
i kod koga si radila?????
plizzzzzzzzzzzz
-
wildflower
#212 Re: fiksni Haparat :) za zube
stiklice imas PP
- relax11
#213 Re: fiksni Haparat :) za zube
Da li neko zna gdje je najeftinije da se ugradi fiksni aparatic za gornju vilicu, i koliko to kosta
bio bi mu zahvalan 
Pozz..
Pozz..
- Atena
#214 Re: fiksni Haparat :) za zube
u kojem gradu?relax11 wrote:Da li neko zna gdje je najeftinije da se ugradi fiksni aparatic za gornju vilicu, i koliko to kostabio bi mu zahvalan
Pozz..
-
stiklice
#215 Re: fiksni Haparat :) za zube
Hvala punooooowildflower wrote:stiklice imas PP
jos 15ak dana i postavljam fixni
- relax11
#216 Re: fiksni Haparat :) za zube
Atena wrote:u kojem gradu?relax11 wrote:Da li neko zna gdje je najeftinije da se ugradi fiksni aparatic za gornju vilicu, i koliko to kostabio bi mu zahvalan
Pozz..
U Sarajevu
- Atena
#217 Re: fiksni Haparat :) za zube
pa spominjali su na predhodnim postovima da je na palama najjeftinije, e sad ne znam kako se tačno doktorica zove, nisam iz sa
- relax11
#218 Re: fiksni Haparat :) za zube
stiklice wrote:Hvala punooooowildflower wrote:stiklice imas PP![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jos 15ak dana i postavljam fixni
Moze li i meni slikice da vidim kako to izgleda posto bi ija trebao stavljati
Hvala!
- Atena
#221 Re: Re:
3250,00 KM gore safirna, dole metalnarelax11 wrote:Koliko si ti svoj platila?Atena wrote:baš sam se navikla na svoj aparatić, još samo da primijetim neke promjene
1200 odma, ostalo po 100 KM na svakoj kontroli donesem
- mersy 75
#222 Re: fiksni Haparat :) za zube
Last edited by mersy 75 on 21/03/2013 14:00, edited 3 times in total.
- Atena
#223 Re: fiksni Haparat :) za zube
svakako da nije normalno, ni meni nije jasno kako bi jedinica došla na mjesto petice? koji nosi aparatić, fiksni ili mobilni... ja bi odma otišla na vanrednu kontrolu ortodontu 
- Snjeguljica
#224 Re: fiksni Haparat :) za zube
Molim vas za preporuku: dječiji ortodont u sarajevu, i ukoliko je neko imao iskustva koje su cijene, znam da je mobilni aparatić oko 400 KM ali me zanimaju cijene svakog narednog pregleda...unaprijed zahvaljujem 
-
mishkina
#225 Re: fiksni Haparat :) za zube
Ja sam bila kod dr. Kreso, ordinacija je u Gabelinoj. Jako prijatna i profesionalna. Mislim da su pregledi nakon stavljanja aparatica bili 20 km, mada nije bilo nedavnoSnjeguljica wrote:Molim vas za preporuku: dječiji ortodont u sarajevu, i ukoliko je neko imao iskustva koje su cijene, znam da je mobilni aparatić oko 400 KM ali me zanimaju cijene svakog narednog pregleda...unaprijed zahvaljujem