Ja sam ŠUŠA... do kad više...????

Post Reply
nikad_izvini

#201 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by nikad_izvini »

jeza u ledja wrote:
nikad_izvini wrote:E moja jezovita neznalice............. :shock:

BOSNA I HERCEGOVINA JE JEDINA DRŽAVA U EVROPI KOJA NEMA USTAVNU KATEGORIJU POLITIČKOG NARODA;Zato nikada mira neće biti.

Al ti za to nisi čuo,nit znaš.

Moderne države i politički sistemi su afirmirali razliku između etničke i državljanske nacije. U ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine je potrebno napraviti razliku između političkog i etničkog identiteta. Politički identitet vezati za ime države, a etnički identitet ostaje.

Uhvati se ameriČanskih izbora.Provaljuješ se bezveze.I ne znaš da staneš.Ti misliš,a ne misliš,da znaš,a neznaš.
Nadji mi izvor nekog evropskog ustava, u stvari jedno 5-6 njih, gdje se spominje nesto sto se zove, citiram 'politicki narod'. Prevescemo s kojeg god da je jezika.

E jezo,e jezo,ježim se od tebe.......... :zoka:

Tacno je da BiH nema u svom dejtonskom kvazi-ustavu definisano da je ona drzava Bosanaca i Hercegovaca. Tacno je da se to treba podrobnije definisati. No to ne mjenja cinjenicu da je ona drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata.

Stvarno je tragikomicno svoj nedostatak znanja o nekim banalnim stvarima prikrivati nebuloznim komentarima o ostalim forumasima. Izvini, moja je greska sto sam ti se obratio.
Ti si jezovito tragičan.Tebi sve treba crtati.Pa dobro,nije problem..................Svaka država ima JEDAN politički narod koji se najčešće naziva po imenu DRŽAVE.Proguglaj malo.Nije na odmet ;-)
Ovo je MNOGO preciznija definicija od NACIJE.Barem što se BiH tiče :skoljka:

Normalno rješenje bi bilo da imamo Bosance i Hercegovce kao politički narod BiH,koji čine njeni građani,odnosno tri etničke zajednice:Bošnjaci,bosanski Srbi i bosanski Hrvati ;-)

Edit:u pravu si,ne obraćaj mi se,moglo bi mi šta preći preko neta :D Kažu da je ljudska pamet ograničena,a glupost neograničena :thumbup: (B.Fišer)
Last edited by nikad_izvini on 26/03/2008 22:28, edited 1 time in total.
zavrzlama.bl

#202 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by zavrzlama.bl »

lerdi wrote:Ok je to. Što?- sam stavio jer stvarno sam želio da čujem objašnjenje momka koji živi u RS-u i ima ovakvo mišljenje o BiH. Ja nemam namjeru da dovodim tvoja osjećanja u pitanje i to mi nije bila namjera. Nemoj da se ljutiš :wink: . Tvoje objašnjenje mi ima logike jel to što se dešavalo tebi dešavalo se i meni, ali od strane RS-a. Imao sam i ja takvo mišljenje prema ljudima u RS-u i prema RS-u uopšte, ali sve se promjeilo kad sam otišao u Bijeljinu i tamo upoznao fantastične momke. Naravno bilo je i onih fanatičnih, ali više nisam mogao bitiravnodušan baš zbog tih momaka, ako shvataš šta ti hoću reći.
pa imam ja dosta prijatelja u federaciji, ali ih ne dozivljavam kao predstavnike federacije ili BiH nego kao dobre ljude. sigurno ce tebi i dalje RS imati ruzan prizvuk u usima ali to je normalno. mozda nasa djeca prihvate realnost i nastave normalno da zive ali za mene je osjecaj pripadnosti nekakvoj bosanskoj naciji zauvjek izgubljen
lerdi

#203 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by lerdi »

Pa niko i nekaže da ih treba tako doživljavati, ali važno je da shvatiš da živiš u BiH kao što sam i ja shvatio da ti ljudi žive u BiH i da koliko je ovo moja toliko i njihova država, a nema ništa ružno u tome da smatrašBiH svojom državom jer ona tu upravo i jeste.
gospodar kuglastih munja

#204 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by gospodar kuglastih munja »

Mnogi ne svataju da , kad su se tri etnicka naroda dogovorila da formiraju drzavu, stvorili su zajednicku politicku masu , stvorili su jedan politicki narod, odnosno naciju , odnosno Bosance/hercegovce, koji zive u BiH.
Podji obratno. Drzavljanin si BiH, nacionalnost ti je Bosansko/hercegovacka i pripadas jednom od konstutivnih ili manjinskih naroda. Niko nije izostavljen, niko ugrozen, svi ravnopravni.
jeza u ledja

#205 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jeza u ledja »

nikad_izvini wrote:
jeza u ledja wrote:
nikad_izvini wrote:E moja jezovita neznalice............. :shock:

BOSNA I HERCEGOVINA JE JEDINA DRŽAVA U EVROPI KOJA NEMA USTAVNU KATEGORIJU POLITIČKOG NARODA;Zato nikada mira neće biti.

Al ti za to nisi čuo,nit znaš.

Moderne države i politički sistemi su afirmirali razliku između etničke i državljanske nacije. U ustavnom sistemu Bosne i Hercegovine je potrebno napraviti razliku između političkog i etničkog identiteta. Politički identitet vezati za ime države, a etnički identitet ostaje.

Uhvati se ameriČanskih izbora.Provaljuješ se bezveze.I ne znaš da staneš.Ti misliš,a ne misliš,da znaš,a neznaš.
Nadji mi izvor nekog evropskog ustava, u stvari jedno 5-6 njih, gdje se spominje nesto sto se zove, citiram 'politicki narod'. Prevescemo s kojeg god da je jezika.

E jezo,e jezo,ježim se od tebe.......... :zoka:

Tacno je da BiH nema u svom dejtonskom kvazi-ustavu definisano da je ona drzava Bosanaca i Hercegovaca. Tacno je da se to treba podrobnije definisati. No to ne mjenja cinjenicu da je ona drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata.

Stvarno je tragikomicno svoj nedostatak znanja o nekim banalnim stvarima prikrivati nebuloznim komentarima o ostalim forumasima. Izvini, moja je greska sto sam ti se obratio.
Ti si jezovito tragičan.Tebi sve treba crtati.Pa dobro,nije problem..................Svaka država ima JEDAN politički narod koji se najčešće naziva po imenu DRŽAVE.Proguglaj malo.Nije na odmet ;-)
Ovo je MNOGO preciznija definicija od NACIJE.Barem što se BiH tiče :skoljka:

Normalno rješenje bi bilo da imamo Bosance i Hercegovce kao politički narod BiH,koji čine njeni građani,odnosno tri etničke zajednice:Bošnjaci,bosanski Srbi i bosanski Hrvati ;-)
Ne postoji nesto sto se zove 'politicki narod'. Ni na nasem ni na nekom drugom jeziku.

Postoje drzave GRADJANA, to je ono na sto ti mislis, ili ti ono sto kod nas zovu 'gradjanskom drzavom'. Pod pojmom 'gradjani' se misli na skupinu jednakih pojedinaca, koji mogu biti bilo koje etnicke pripadnosti, rase, pola, plemena i sl. Pojam 'konstitutivnog naroda' je s vremenom prevazidjen, pogotovo zato sto su drzave vec svoji nazivom okarakterisane kao nacionalne Francuzi - Francuska, Madjari - Madjarska. Drzava madjarskog naroda - je drzava Madjara, a Madjar je svako ko zivi u Madjarskoj, makar on bio i Hrvat u smislu etnicke pripadnosti. U nekim drzavama je to jasno navedeno, u nekim nije, ali u pravnom smislu ti ako si pripadik jedne nacije - to znaci da imas pasos odredjene drzave. Tako svako ko ima BH pasos - je bosanskohercegovacki gradjanin, on je pripadnik bosanskohercegovacke nacije, bez obzira sto to nije jasno definisano u nasem Ustavu, koji je u stvari privremeni (dejtonski) Ustav. Kategorija 'Bosanac' stoga nije isto sto i kategorija 'Bosnjak', 'Hrvat' ili 'Srbin'. Kod nas su ova tri naroda eksplicitno navedena u tom Ustavu koji postoji kao 'konstitutivni', upravo zato da bi se razjasnilo da BiH nije drzava neke posebne etnicke grupe 'Bosanci', vec tri etnicke grupe. Stoga, ako neki zeli da se naziva 'Bosancem' to nije nikakav problem, ali on treba da shvati da time stavlja sebe u kategoriju 'etnicki neopredjeljen'. Znaci on se zvanicno ne deklarise kao Bosnjak, Srbin ili Hrvat. To moze biti ili iz politickih, ili vjerskih ili bilo kojih drugih razloga, ili mu je jednostavno puna kapa etnickih podjela. No, u drzavi u kojoj barem 2/3 stanovnika izrazito naglasava svoju etnicku pripadnost se postojanje toga ne moze zanemariti, nipodastavati, zabranjivati, a pogotovo ne zloupotrebljavati za potrebe jednog naroda.
nikad_izvini

#206 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by nikad_izvini »

Omer Ibrahimagić,"Državno uređenje Bosne i Hercegovine" :roll:

PS Bivši sudija Ustavnog suda,fakultetska literatura :roll: Ovo sam našao odmah,nemoj još da tržim :skoljka:
feral.tribune

#207 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

trinaesti wrote:Kad neko kaze ja sam Bosanac i Hercegovac meni je to presmijesno.

zelimo biti drugaciji od ovih sto se dijele, i sto nas dijele, a u startu se nazivamo pogresnim imenom.

sto se mene tice Nacionalnost je: Bosanac.

Hercegovci i Hercegovina je isto sto i Dalmatinci i Dalmacija u Hrvatskoj.
Tacno .Jasno ko dan .
gospodar kuglastih munja

#208 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by gospodar kuglastih munja »

Ne postoji nesto sto se zove 'politicki narod'. Ni na nasem ni na nekom drugom jeziku.

Postoje drzave GRADJANA, to je ono na sto ti mislis, ili ti ono sto kod nas zovu 'gradjanskom drzavom'. Pod pojmom 'gradjani' se misli na skupinu jednakih pojedinaca, koji mogu biti bilo koje etnicke pripadnosti, rase, pola, plemena i sl. Pojam 'konstitutivnog naroda' je s vremenom prevazidjen, pogotovo zato sto su drzave vec svoji nazivom okarakterisane kao nacionalne Francuzi - Francuska, Madjari - Madjarska. Drzava madjarskog naroda - je drzava Madjara, a Madjar je svako ko zivi u Madjarskoj, makar on bio i Hrvat u smislu etnicke pripadnosti. U nekim drzavama je to jasno navedeno, u nekim nije, ali u pravnom smislu ti ako si pripadik jedne nacije - to znaci da imas pasos odredjene drzave. Tako svako ko ima BH pasos - je bosanskohercegovacki gradjanin, on je pripadnik bosanskohercegovacke nacije, bez obzira sto to nije jasno definisano u nasem Ustavu, koji je u stvari privremeni (dejtonski) Ustav. Kategorija 'Bosanac' stoga nije isto sto i kategorija 'Bosnjak', 'Hrvat' ili 'Srbin'. Kod nas su ova tri naroda eksplicitno navedena u tom Ustavu koji postoji kao 'konstitutivni', upravo zato da bi se razjasnilo da BiH nije drzava neke posebne etnicke grupe 'Bosanci', vec tri etnicke grupe. Stoga, ako neki zeli da se naziva 'Bosancem' to nije nikakav problem, ali on treba da shvati da time stavlja sebe u kategoriju 'etnicki neopredjeljen'. Znaci on se zvanicno ne deklarise kao Bosnjak, Srbin ili Hrvat. To moze biti ili iz politickih, ili vjerskih ili bilo kojih drugih razloga, ili mu je jednostavno puna kapa etnickih podjela. No, u drzavi u kojoj barem 2/3 stanovnika izrazito naglasava svoju etnicku pripadnost se postojanje toga ne moze zanemariti, nipodastavati, zabranjivati, a pogotovo ne zloupotrebljavati za potrebe jednog naroda.[/quote]

Nisi ti u pravu Jeza u ledja,

Pojam gradjanin je nesto drugo. Gradjanin znaci politicki slobodan covjek, covjek koji nema politickog tutora, vec ga bira sam sebi, kroz javne izbore. Gradjanin ima pravo da bira i da bude biran.

U BiH taj nivo je spusten na nize pa se kroz izbore biraju predstavnici etnickih zajednica, naroda. Sto znaci da ti je odredjen politicki tutor, nisi slobodan u svom politickom izboru u odnosu na drzavu , vec to pravo imas samo u okviru svoje etnicke zajednice, sto opet znaci da su tri naroda vlasnici drzave .
feral.tribune

#209 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

mIRCerka wrote:
trinaesti wrote:Kad neko kaze ja sam Bosanac i Hercegovac meni je to presmijesno.

zelimo biti drugaciji od ovih sto se dijele, i sto nas dijele, a u startu se nazivamo pogresnim imenom.

sto se mene tice Nacionalnost je: Bosanac.

Hercegovci i Hercegovina je isto sto i Dalmatinci i Dalmacija u Hrvatskoj.
meni baba i djed hercegovci, majka i dedo bosanci...koji sam ja onda, da prostite, klinac?

Hercegovac = Dalmatinac = Slavonac = Zagorac = Krajisnik = Sumadinac = Semberac = Primorac ...
Bosanac = Njemac = Francuz = Poljak .......
P.S. Lijepo ti covjek objasnio u postu iznad tvog ali ti nesto hoces da kazes a ne znas sta ......? ? ? Pored Bosanca i Bosanke takodje na ovom svijetu postoje jos neke nacije , Hrvat ili Hrvatica , Srbin/kinja ...itd i tsl . :-D sve je dozvoljeno .
P.S. Meni je nana hercegovka , djed mi Krajisnik , druga mi baba Dalmatikna a djed mi iz Tuzle .Ja sam bio , ostao i bicu BOSANAC ! To je nacija .Sve ovo drugo je reginalna pripadnost .Covjek jeste parizanin ali on je ipak Francuz . Kako je to jednostavno za one ljude koji misle samo malo i puno vole cjelovitu nepodijeljenu Republiku Bosnu .
jeza u ledja

#210 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jeza u ledja »

nikad_izvini wrote:Omer Ibrahimagić,"Državno uređenje Bosne i Hercegovine" :roll:

PS Bivši sudija Ustavnog suda,fakultetska literatura :roll: Ovo sam našao odmah,nemoj još da tržim :skoljka:
Daj mi majke ti nadji direktan link za taj papir jer ga ja ne mogu naci.

Ali nadjoh izmedju ostalog ovo od dr. Ibrahimagica: "DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA PREMA EVROPSKIM DEMOKRATSKIM STANDARDIMA" (sa Sorosevog sajta) iz izmedju ostalog kaze ovo:

U Preambuli Ustava stoji da su na osnovi Osnovnih načela usaglašenih u Ženevi 8.9.1995. i u Njujorku 26.9.1995., Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi ( u zajednici s ostalim), i građani Bosne i Hercegovine utvrdili Ustav Bosne i Hercegovine. Kao što je poznato tekst Ustava je parafiran u Dejtonu 21. novembra 1995., a potpisan je 14.12.1995. u Parizu. Iz teksta Preambule dakle, proizilazi da Bosna i Hercegovina, nije samo država tri naroda, već da je i država građana, i pripadnika «ostalih» naroda i narodnosti koji imaju njeno državljanstvo i kojima je ona domovina.

Nigdje u tekstu nije spomenut "politicki narod", a radi se o varijaciji na ovu nasu temu. To nije naucni, u ovom slucaj pravni termin.

Cak sta vise, guglao sam 'politicki narod' i izvori na koje sam naisao su nesto sto se zove "ferhadija.com", potom "srpskonasledje.co.yu" , pa onda "zemljabosna.com" , pa "srpskainformativnamreza.com" itd...Slozices se, to nisu relevantni izvori. Na Google Scholaru takodje nista relevantno (u stvari nasao je samo jedan papir od nekog M.L. Podunavca, u njemu je termin spomenut jedanput, bez definisanja sta on znaci ili navodjena izvora.)
cyprus

#211 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by cyprus »

Po hiljaditi put predlažem da se pojmovi nacija i nacionalnost ukinu jer ne označavaju ništa što već nije definisano drugom riječu, te samo unose zbrku.
feral.tribune

#212 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

SL67 wrote:NAGRADNO PITANJE ZA SVE PRISUTNE

1. JA SAM - a) MAJKA MI HERCEGOVKA - KATOLKINJA
b) OTAC MI KRAJIŠNIK - PRAVOSLAVAC

2. SURUG JE - a) MAJKA MU HERCEGOVKA - MUSLIMANKA
b) OTAC MU VOJVOĐANIN - PRAVOSLAVAC, b1) A MAJKA OD OCA NJEMICA

3. NAŠE DIJETE JE - 1+2+b1= ?
ŠTA JE OSOBA 1 ? ____________________
ŠTA JE OSOBA 2 ? ____________________
ŠTA JE OSOBA 3 ?_____________________

KO ULOŽI KVISKA UDUPLAVA BODOVE
Svi ste Bosanci i Bosanke osim osobe b iz pitanja br 2 ali on nije ni obuhvacen tvojim pitanjem koje je uz put receno vrlo jednostavno za odgovoriti barem dobronamjernim ljudima .
jeza u ledja

#213 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jeza u ledja »

gospodar kuglastih munja wrote:
Nisi ti u pravu Jeza u ledja,

Pojam gradjanin je nesto drugo. Gradjanin znaci politicki slobodan covjek, covjek koji nema politickog tutora, vec ga bira sam sebi, kroz javne izbore. Gradjanin ima pravo da bira i da bude biran.

U BiH taj nivo je spusten na nize pa se kroz izbore biraju predstavnici etnickih zajednica, naroda. Sto znaci da ti je odredjen politicki tutor, nisi slobodan u svom politickom izboru u odnosu na drzavu , vec to pravo imas samo u okviru svoje etnicke zajednice, sto opet znaci da su tri naroda vlasnici drzave .
Iz Merriam-Webster rijecnika:
synonyms citizen, subject, national mean a person owing allegiance to and entitled to the protection of a sovereign state. citizen is preferred for one owing allegiance to a state in which sovereign power is retained by the people and sharing in the political rights of those people <the rights of a free citizen>. subject implies allegiance to a personal sovereign such as a monarch <the king's subjects>. national designates one who may claim the protection of a state and applies especially to one living or traveling outside that state <American nationals working in the Middle East>.

Ja sam vec ranije rekao da postoji falinka u izbornom zakonu BiH koji treba izmjeniti, a ona se odnosi na Predsjednistvo, te na Dom Naroda. Ja se slazem da je to kontradiktorno sa definicijom gradjanske drzave, no nisam ni rekao da je BiH u potpunosti gradjanska drzava. Ali u svakom slucaju, to nije u sukobu sa definicijom konstitutivnosti tri naroda BiH.
feral.tribune

#214 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

A-ZO wrote:Vec sam negdje vidjeo slicne naljepnice, nesto u ovom fazonu:

Image

Postoje i varijacije: JEDNOSTAVNO BOSANKA; SIMPLY BOSNIAN, i sl.
Najljepsa , najplementija sorta ....zar moze nesto biti ljepse od ovoga , zar moze ......? Ne moze vala ! Nema na svijetu nacije koja moze sa takvim ponosom i sa takavim osjecajem , ( da nikada nikoga nije proganjala ubijala , otimala trpala u logore rusila palila ) reco ko je i sta je doli BOSANSKA nacija .To je nacija koja ima ljudski oblik .
feral.tribune

#215 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

SL67 wrote:ZABORAVIH NAPOMENUTI, MJESTO STANOVANJA OD ROĐENJA SARAJEVO, NAVIJALA SAM KADA SE IGRAO PRAVI FUDBAL I KADA SE POLITIKA NIJE MJEŠALA U ISTI ZA SARAJEVO, SADA NAVIJAM ZA NAS- FORUMAŠE JER OVO ĆE BITI UTAKMICA OVOG STOLJEĆA, PRIVLAČI ME SUPROTNI SPOL- MOJ MUŽ, ODBIJA ME AROGANCIJA, MALOGRAĐANŠTINA, POLTRONSTVO, POHLEPNOST, LICEMJERSTVO, RAVNODUŠNOST, NEPOTIZAM, I TZV. POLITIČKA "TRANSPARENTNOST" I PODOBNOST A NAJVIŠE NACIONALIZAM. DOSTA OD MENE NADAM SE :thumbup: :bih:
steta sto si udata . :D Tvoj hajirlija je dobio loto .
feral.tribune

#216 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

Ahmed Nurudin wrote:Sellam Alejkum

Ovdje postoje samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati, to nek vam bude jasno već jednom

Bosanci i Hercegovci ne postoje kao ni građani
:evil: :twisted: :?:
feral.tribune

#217 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

zavrzlama.bl wrote:e konacno da se slazem sa nekim ko pise zelenim slovima. kakvi bosanci. mozda se neko i osjeca tako ali ih je jako malo. ja sam iz RS i ovde se gotovo niko ne osjeca tako bar od mladjih ljudi koji treba da nastave ovdje da zive. to se jednostavno izgubilo i pojavio se nekakav novi osjecaj pripadnosti. to je kao navijanje za neki klub, to pocnes i ne mozes promjeniti nekako ti nametnu i sve i da hoces sad da navijas npr. za sarajevo a ne za zelju, ne ide i gotovo.
Samo se ti slazi sa njim , i Tudjman se slago sa Milosevicem vise nego brat sa bratom .Ostalo je istorija koja ceka i tebe i tvog zelmbaca pod uvjetom da nije provokator sa Pala .
nikad_izvini

#218 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by nikad_izvini »

jeza u ledja wrote:
nikad_izvini wrote:Omer Ibrahimagić,"Državno uređenje Bosne i Hercegovine" :roll:

Ali nadjoh izmedju ostalog ovo od dr. Ibrahimagica: "DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA PREMA EVROPSKIM DEMOKRATSKIM STANDARDIMA" (sa Sorosevog sajta) iz izmedju ostalog kaze ovo:

U Preambuli Ustava stoji da su na osnovi Osnovnih načela usaglašenih u Ženevi 8.9.1995. i u Njujorku 26.9.1995., Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi ( u zajednici s ostalim), i građani Bosne i Hercegovine utvrdili Ustav Bosne i Hercegovine. Kao što je poznato tekst Ustava je parafiran u Dejtonu 21. novembra 1995., a potpisan je 14.12.1995. u Parizu. Iz teksta Preambule dakle, proizilazi da Bosna i Hercegovina, nije samo država tri naroda, već da je i država građana, i pripadnika «ostalih» naroda i narodnosti koji imaju njeno državljanstvo i kojima je ona domovina.

Nigdje u tekstu nije spomenut "politicki narod", a radi se o varijaciji na ovu nasu temu. To nije naucni, u ovom slucaj pravni termin.

Cak sta vise, guglao sam 'politicki narod' i izvori na koje sam naisao su nesto sto se zove "ferhadija.com", potom "srpskonasledje.co.yu" , pa onda "zemljabosna.com" , pa "srpskainformativnamreza.com" itd...Slozices se, to nisu relevantni izvori. Na Google Scholaru takodje nista relevantno (u stvari nasao je samo jedan papir od nekog M.L. Podunavca, u njemu je termin spomenut jedanput, bez definisanja sta on znaci ili navodjena izvora.)
To je knjiga predmeta "Politički sistem BiH",izdata 2005,"Državno uređenje BIH" ; Ostala mi :D

http://www.google.ba/search?client=fire ... e+pretraga
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0 ... 0%BE%D0%B4
Evo ti masa linkova gdje se to spominje;
feral.tribune

#219 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

jeza u ledja wrote:Ja sam Bosanac, ali sam etnicki neopredjeljen. Iskreno nerviraju ovakve price jer se cesto iza ovih ideja nalaze bosnjacke patriJote.

Bosanac i Bosnjak/Srbin/Hrvat nije ista kategorija i neko ko se izjasnjava kao Bosanac on treba da je to zato sto ne zeli da se etnicki deklarise. Ako se smatras Bosnjakom onda si pod etnicka pripadnost trebas upisati - Bosnjak.

Ja ne vidim problem u tome sto je zemlja definisana kao drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata. Postoje problemi doduse u izbornom zakonu i radu u drzavnim sluzbama, ali to ce se jednog dana rijesiti.

Mjesanje pojma Bosanac sa pojmovima B/H/S pokazuje elementarno nepoznavanje pojmova 'nacionalnost' ili 'etnicka pripadnost', ali to i ne cudi, nakon decenija ispiranja mozga od strane komunista, srpskih i hrvatskih nacionalista, a i prije toga Austrijanaca i Kalaya, a prije toga Osmanlija i njihovog cudne supraetnicke podjele na muslimane i ostale, a evo i sad zamajavanje bosnjackog naroda iskrivljenim pogledima na vlastitu posebnost.

Opustite se ba, nece Bosna nestati ako se Bosnjaci izjasnjavaju kao - Bosnjaci.
Iskreno govoreci i mene nerviraju " Bosanci " iza kojih se kriju Srbi koji hoce etnicku podijelu zemlje pa makar na regije jer ti " Bosanci " pardon Srbi hoce da im bude dobro i lijepo sada i ovdje jer oni zive u Sarajevu a tipkaju postove iz Texasa .Kao drugo ja najveci problem na ovoj zemljskoj kugli vidim u pravo u tome sto je ova zemlja definisana kao drzava Bosnjaka , Srba i Hrvata .Ti da si iskereni i pravi Bosanac ti bi u tome vidio problem .Ali tvoja stanovista nisu nista odmakla od ovog forumasa @Zavrzlazma BL i njegovog klona sa Pala koji se potpisuje sa Ahmed Nurudin a ne zna ni napisati Sellam ali zna napisati ovo : " Ahmed Nurudin wrote:
U OVOJ DRŽAVI POSTOJE TRI RAVNOPRAVNA KONSTITUTIVNA NARODA I GOTOVA PRIČA " Ne , Nurudine ne Jeze ne NE NE , samo ce jedan narod u ovoj drzavi biti konstitutivan .Samo jedan Jeze , ali to nece biti tvoj narod , to ce biti Bosanski narod .Hoce .Vidjeces da hoce .
Hoce Tita mi i Allaha mi tebi za inat jer u svakoj normalnoj ljudskoj pravednoj ideji koja se zalaze za norlamnu gradjansku drzavu gdje ce biti svi jednaki i koja ce biti napravljena kao i svaka druga evropska drzava gdje samo jedan narod nosi suverenitet ...ti vidis bosnjacke patriJote iliti muslimanske prevarante koji zele , zamisli molim te , unitarnu drzavu ,gdje srpski nacionalsti nece moci cjepati ljude sjekirama .
feral.tribune

#220 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by feral.tribune »

jeza u ledja wrote:Cuj 'politicki narod'. :? :-)

Taj 'politicki narod' se zove NACIJOM. NACIJA Bosanaca i Hercegovaca postoji, ali ona se ne moze naturati nipodastavanjem etnicke pripadnosti. Ako neko sebe smatra Srbinom, ne mozes mu trljati na nos da SAMO zbog toga sto se smatra Srbinom da je on 'uljez' i da je on stetan po ovu zemlju, jer to nije tacno. Ni komunisti nisu uspjeli izbrisati etnicke podjele unutar SFRJ, a to sigurno nece moce uciniti Bosnjaci koji ne cine ni pola stanovnistva ove zemlje.

To sto neko sebe smatra Srbinom ili Hrvatom ne mora obavezno znaciti da je on protiv ove zemlje, ali ako uporno budes isticao Bosanac=Bosnjak=Musliman budi siguran da ce on jos vise isticati svoje 'srpstvo' ili 'hrvatstvo'. Ne mislis tako? E, pa u tome je problem. Ja ti garantujem da u RS, a pogotovo u hrvatskim regijama postoji masa ljudi koji bi se vrlo lako navikli na definisanje sebe kao 'Bosanaca', ali to je tesko kad mu ta Bosna ne nudi mnogo.
Srbi , Hrvati i Bosnjaci jesu uljezi u bosanskom tijelu .to je logicno .To se vidi iz samog imena zemlje - drzave .U stvari oni mogu biti nacinalne manjine ali ne moraju ako nece .Niko njima ne natura bosanstvo , tako kako ti reagiras tako isto reagirta i Liska i Tomislav ali su oni puno posteniji pa kazu da su Hrvati za razliku od tebe koji se predstavljas Bosancem a to ti nisi vidio ni na slikama .Ne znam , ali jos nisam vidio da neko stavlja jednokast izmedju Bosanca , Bosnjaka Muslimana ...to samo ti vidis .Ti ako " Bosanc " previse pjenis i previse se uzrujavas na konstitutivna prava uljeza .Nigdje nisam vidio da se zalazes da Bosancvi budu konstitutivni .Kkav se ti bosanc ako sebi ne zelis konstitituvnost a ubi se za ovu trojicu , srpska strana baska :) Ti meni garantujes da bi POGOTOVO u hrvtskim regijama ljudi navikli na bosanstvo ali im Bosna ne nudi mnogo .Mozda cokoladu ili bombonu pa ce se ljudi u Sirokom Brijegiu naviknuti naviknuti na bosanstvo .Ko se nije navikao na bosanstvo za hiljadu godina dzaba mu slatkisi .Ko se navikao na srpstvo i hrvtsvo u zadnjih 150 godina tesko da ce promijeniti ." Difficile est mutare consietudienim inveteratam " .........Tesko je mijenjati ukorijenjene navike //
I opcenito nacin na koji napisan ovaj post nikako ne pripada Bosancu .Ovako samo reagiraju Srbi i Hrvati .Dok im spomenes rijec Bosanc oni odmah pustaju kandze i skacu za oci " Neces nas valjda ukinuti " Necu vas ukinuti presretan sam sto ne dijelim sa vama istu naciju , ne pada mi na pamet da vas zovem u svoje drustvo za svoj sto , ostanite to sto jeste ali moju zemlju Bosnu ne mozete dijeliti cak ni na regije jer Bosna je Bosanska zemlja .Iskljucivo i jedino , bas kao sto Njemacka pripada njemcima mada je tu drzavu prije 150 sklepo Bismark od takvih razlicitosti kao sto su Bayern , Hessen , Baden Wirttenberg , Nord Raine West Falen , ....a Bosna ovakva kakva je je stara hiljadu godina skupa sa svojim bosanskim narodom .I sada je treba urediti kao Svicarsku koja je nastala udruzivanjem .I naravno na kraju da ti kazem sto se tice stetocina po ovu zemlju .Ako ovaj rat nije pokazao da je Srbin i Srbija ( ne svaki fala bogu niti Srbija u cjelini ) stetni po ovu zemlju , pa ko je onda ? Japanci ?
jasa_mo_72

#221 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jasa_mo_72 »

A kako bi bilo da se napravi stranka koja zahtjeva da clanovi nose bas takve trake?
xyz2007

#222 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...

Hajdemo zamisliti da je sada 2015 i da je Bosanska Nacija ustavna. Sta mislite kako bi se gledalo na ove lopove sto nam drzavu otese i poharase svadjajuci se ko ce vise dobiti dok smo mi Bosanci merhametli cutali a da niko, ama bas niko ni jedan put ne rece---- hej

a Bosanci?

Vi .... ustavni.... konstituitivni...

Teme se otvaraju jedna za drugom oko 3 Nacije koje se sikiraju ko ce vise privuci sebi, u nasoj sopstvenoj drzavi, a mi Bosanci na svome, u svome pa se niko ne zapita. Nije vam dosta sto se dobili konstituivnost nelegalno koja je oduzeta Bosancima da bi je vi vas troje sad imali!! Sad jos se svadjate ko ce vise Bosne prigrabiti sebi.

Pa mi je smjesno isto kad se svadjate oko grbova i boja i stavljate vase znakove, krstove i religijske oznake a znate dobro da drzava i religija nema nista jedno s drugim! I sto je najgore niste uopste religiozni a svi ste okacili znakove koji kao jedna velika laz stoje i podsjecaju nas sve kako ste vi odradili cilj nestanka Bosanske nacije!

A isto tako znate da ima ljudi Bosanaca koji nisu nijedne religije licnim samo opredjeljenjem, jer to je pravo svakog gradjanina da vjeruje u sta hoce a znate i da ima i drugih religija za koje vi niste nikada ni culi ocigledno, pa i njih ste izostavili.

Lopovi. I zasto ja uopste da komentarisem ko je vise pokrao? Vi da ste na svom vi ne bi svoju Naciju otpisali. I vama da je stalo do vase drzave Bosne ne bi pricali stranim jezicima koje ste naucili iz filmova vec bi bili ponosni da je Bosna vasa domovina a bosanski vas maternji.

Ima li ste drzavu evo vec 15 godina pa sta ste promjenili! Vi jos uvijek niste sigurni da li ce dvojno drzavljanstvo biti dato sopstevnoj Naciji! Vi ste nesposobni da vodite jedno selo a ne da vodite multi-etnicku drzavu u centru Evrope.

Jedino rijesenje vidim, u upisivanju Bosanske Nacije u ustav. Vi ako se ne bojite da izgubite pozicije nemate se sta sikirati koliko ce Bosanci glasova dobiti.

Molim sve Bosance koji citaju da ispolje svoje frustracije. I pocnimo sa trakama, majicama, plakatima, bilo cime, samo pocnimo.... Sta treba, koliko treba, gdje treba, ja sam tu, uvijek ZA .... :thumbup:
jeza u ledja

#223 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jeza u ledja »

feral.tribune wrote:
jeza u ledja wrote:Ja sam Bosanac, ali sam etnicki neopredjeljen. Iskreno nerviraju ovakve price jer se cesto iza ovih ideja nalaze bosnjacke patriJote.

Bosanac i Bosnjak/Srbin/Hrvat nije ista kategorija i neko ko se izjasnjava kao Bosanac on treba da je to zato sto ne zeli da se etnicki deklarise. Ako se smatras Bosnjakom onda si pod etnicka pripadnost trebas upisati - Bosnjak.

Ja ne vidim problem u tome sto je zemlja definisana kao drzava Bosnjaka, Srba i Hrvata. Postoje problemi doduse u izbornom zakonu i radu u drzavnim sluzbama, ali to ce se jednog dana rijesiti.

Mjesanje pojma Bosanac sa pojmovima B/H/S pokazuje elementarno nepoznavanje pojmova 'nacionalnost' ili 'etnicka pripadnost', ali to i ne cudi, nakon decenija ispiranja mozga od strane komunista, srpskih i hrvatskih nacionalista, a i prije toga Austrijanaca i Kalaya, a prije toga Osmanlija i njihovog cudne supraetnicke podjele na muslimane i ostale, a evo i sad zamajavanje bosnjackog naroda iskrivljenim pogledima na vlastitu posebnost.

Opustite se ba, nece Bosna nestati ako se Bosnjaci izjasnjavaju kao - Bosnjaci.
Iskreno govoreci i mene nerviraju " Bosanci " iza kojih se kriju Srbi koji hoce etnicku podijelu zemlje pa makar na regije jer ti " Bosanci " pardon Srbi hoce da im bude dobro i lijepo sada i ovdje jer oni zive u Sarajevu a tipkaju postove iz Texasa .Kao drugo ja najveci problem na ovoj zemljskoj kugli vidim u pravo u tome sto je ova zemlja definisana kao drzava Bosnjaka , Srba i Hrvata .Ti da si iskereni i pravi Bosanac ti bi u tome vidio problem .Ali tvoja stanovista nisu nista odmakla od ovog forumasa @Zavrzlazma BL i njegovog klona sa Pala koji se potpisuje sa Ahmed Nurudin a ne zna ni napisati Sellam ali zna napisati ovo : " Ahmed Nurudin wrote:
U OVOJ DRŽAVI POSTOJE TRI RAVNOPRAVNA KONSTITUTIVNA NARODA I GOTOVA PRIČA " Ne , Nurudine ne Jeze ne NE NE , samo ce jedan narod u ovoj drzavi biti konstitutivan .Samo jedan Jeze , ali to nece biti tvoj narod , to ce biti Bosanski narod .Hoce .Vidjeces da hoce .
Hoce Tita mi i Allaha mi tebi za inat jer u svakoj normalnoj ljudskoj pravednoj ideji koja se zalaze za norlamnu gradjansku drzavu gdje ce biti svi jednaki i koja ce biti napravljena kao i svaka druga evropska drzava gdje samo jedan narod nosi suverenitet ...ti vidis bosnjacke patriJote iliti muslimanske prevarante koji zele , zamisli molim te , unitarnu drzavu ,gdje srpski nacionalsti nece moci cjepati ljude sjekirama .
Malo si previse dajes za pravo da pretpostavljas, Allaha mi.

Pun mi je vise kurac forumasa koji u nedostatku argumenata potezu sa licnim stvarima, a BLAGE VEZE nemaju ni sa kim razgovaraju, ni kroz sta je on prosao. De mi reci, znas li kako izgleda cetnik, u stvari 3 njih, pred tobom, nenaouraznim balavcem, onako, pred haustorom, samom? Pa te malo zajebavaju, 'ma necemo ti nista'. E, da te cuje taj Mitar sad bi ti samar puko. Znas kako u 'Kuli' imaju dobre raznjice....
I sta ti sad, dodjes meni pa laprdas ko sam, sta sam, sta je neki Nurudin, sta je ovaj, onaj, boga pitaj koliko ovdje ima ljudi koji su prosli kroz jos mnogo gore. I ti sad, ko zna, mozda nisi ni bio rodjen tada, ko zna. Dodjes, lupetas, ma nema sta pogadjas ko veliki. I ti sad, mozak ispran, muda jel do poda, izvaljujes politicke pamflete naucene sa televizije, ulice, boga pitaj odakle. A onda uzmes pa jos vrijedjas, i to plaho.
I sta da ti covjek kaze?
jeza u ledja

#224 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by jeza u ledja »

nikad_izvini wrote:
jeza u ledja wrote:

To je knjiga predmeta "Politički sistem BiH",izdata 2005,"Državno uređenje BIH" ; Ostala mi :D

http://www.google.ba/search?client=fire ... e+pretraga
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0 ... 0%BE%D0%B4
Evo ti masa linkova gdje se to spominje;
Pazi, ja ti govorim da "politicki narod" nije naucni termin. Pola ovih linkova upravo spominje taj termin pod navodnicima ili ispred njega pise 'tzv.'. Evo nasao sam ovdje, neke citate Ibrahimagica:
“Bosanski građani – politički narod Bosne”, i "“Bosanac politički, a Bošnjak, Srbin i Hrvat etnički identitet.” Ovo je drugo je haman pa isto sto i ja govorim. Bosanac i B/H/S nisu iste kategorije. Nasao sam jos neka objasnjenja termina "politicki narod" gdje se to spominje kao skupina pojedinaca (svih) koji unutar drzave ostvaruju svoja prava. Poceli smo pricu od toga da je BiH 'jedina drzava u Evropi koja nema ustavnu kategoriju "politickog naroda"', nema, zato takav termin ne postoji, vec se govori o gradjanima, zato sto je naglasak na skupini pojedinaca, a ne na nekom 'narodu'. Bojim se da mnogi ljudi kod nas koji se zele deklarisati kao 'Bosanci' u stvari to rade jer se zele svrstati u neku posebnu grupu ljudi, 'narod'. Ono sto ja govorim je poenta u ne-deklarisanju svoje etnicke pripadnosti, upravo zbog odbijanja svrstavanja u neku grupu, nego se tamo upises kao individua, 'gradjanin'. Skupina gradjana ostvaruje svoja politicka prava unutar te drzave, ali oni nisu narod, a pogotovo ne poseban narod, vec gradjani.

Takodje sam nasao da u knjizi 'Bosanska drzavnost i nacionalnost' Ibrahimagic pise: “Historija Bosne je historija borbe Bošnjana, Bošnjaka, Bosanaca na ovom prostoru za svoju državu i svoj opstanak”, s cim se apsolutno ne slazem, jer time ispada da su Srbima i Hrvatima na ovom prostoru cvjetale ruze i da historija Bosne nije prozeta i njihovom borbom za opstanak. Uz to jos izjednacava Bosnjane, Bosnjake i Bosance.

Znam da ces ovo shvatiti pogresno, ali ja nase akademike drustvenih nauka, pogotovo one usko vezane za vladajucu politicku strukturu (a Ibrahimagic to jeste), stvarno ne cijenim mnogo. Za mene je 'relevantan izvor' neko ipak malo neutralniji. Sve sto ovaj profesor govori meni odise bosnjackom pretenzijom kao jedinim pravim predstavnicima bosanske nacije.
xyz2007

#225 Re: Mi ostali .... nekonstitutivni... neustavni...???

Post by xyz2007 »

Cekaj, ko je za vas predstavnik Bosanske Nacije?

Ko su za vas Bosanci? I koje su oni religije?
Post Reply