Studio - produkcija

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
nexo

#201 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Hvala na informacijama kolega Zoom! Ja nisam vezan za studio vec duze vremena, tako da ne pratim mnogo trendove. Previse je novog svakodnevno u ovome u cemu sam. Kako god, cujem samo dobre kritike o Protools 8. Bez sumnje su vec odavno top izbor za studijsku produkciju, a unazad par godina uspjesno grade isti imidz u live produkciji.
Ne vidim ni jedan razlog za kupovinu bilo cega drugog kada vec u ponudi imaju niskobudzetne opcije.
ministry_

#202 Re: Studio - produkcija

Post by ministry_ »

Raja treba bi help, drug je DJ i neznamo kako da uvezemo računar sa njegovom DJ ing opremom t.j. ima pioneerove playere i mixetu i ostalo, dakle treba nam software da snimamo mix koji on svira...i sta na sve treba za to..

Hvala unaprijed..
nexo

#203 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

ministry_ wrote:Raja treba bi help, drug je DJ i neznamo kako da uvezemo računar sa njegovom DJ ing opremom t.j. ima pioneerove playere i mixetu i ostalo, dakle treba nam software da snimamo mix koji on svira...i sta na sve treba za to..

Hvala unaprijed..
Malo vise podataka o mixeti ne bi bilo na odmet! Imas vise kombinacija...Neke mixete cak imaju USB konekciju i to bi bila najjednostavnija opcija. U ostalim slucajevima na mixeti ces u principu naci main out L/R i dodatne izlaze, boot, monitor i sl. Dakle uzmes neki od dodatnih izlaza i direktno u komp na kojem imas instaliran recording software. Na mixeti ces takodje naci kontrolu za izlaze koje odlucis koristiti. DJ bi to trebao znati...
ministry_

#204 Re: Studio - produkcija

Post by ministry_ »

Hvala pokusati cemo nesto..imal neki konkretan software? morat cu procitati detalje sa player i mixete pa cu se javiti..
avorda

#205 Re: Studio - produkcija

Post by avorda »

plejer u miksetu
mikseta u pojacalo
pojacalo u komp... valjda :-D
a mislim da traktor i virtual dj sve to mogu da guraju...
ps ja nisam dj ali neki moji prijatelji jesu...
Simply_Red

#206 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

Pozdrav svima. Nešto me brine ovih dana :D
Naime, do sada nisam nikad pjevao na mikrofon, nego ono na suho i zvučalo je prilično fino. Eh nedavno sam se snimio na nekom Senheisserovom mikrofonu i glas mi se totalno promjenio, i zvucao je djetinje. Zanima me je li postoji tehnika kojom se to može otkloniti ili je to neko prokletstvo. Hvala
unasound

#207 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Simply_Red wrote:Pozdrav svima. Nešto me brine ovih dana :D
Naime, do sada nisam nikad pjevao na mikrofon, nego ono na suho i zvučalo je prilično fino. Eh nedavno sam se snimio na nekom Senheisserovom mikrofonu i glas mi se totalno promjenio, i zvucao je djetinje. Zanima me je li postoji tehnika kojom se to može otkloniti ili je to neko prokletstvo. Hvala
ovisi kako i ko te snimao i kakve su karakteristike tog mikrofona,sta sve kupi a sta ne,a prokletstvo heheh nebih reko da je.I postoji sve da se to uradi ako ti je vokal tanak,to od davno ne predstavlja problem.pozzzz
Simply_Red

#208 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

zoom66 wrote:
unasound wrote:
Simply_Red wrote:Pozdrav svima. Nešto me brine ovih dana :D
ovisi kako i ko te snimao i kakve su karakteristike tog mikrofona,sta sve kupi a sta ne,a prokletstvo heheh nebih reko da je.I postoji sve da se to uradi ako ti je vokal tanak,to od davno ne predstavlja problem.pozzzz
ovo i jeste tragedija danasnje muzike :sad: no,libo me taki :D dok ima onih koji bi da "pjevaju" :D
eno ga sad.... Nisam rekao da hoću da pjevam naguzove... nego pitam kako to da na mikrofonu moj inače divni glas zvuči drugačije :D ...
Simply_Red

#209 Re: Studio - produkcija

Post by Simply_Red »

@ unasound: Hvala puno to mi je bitno
unasound

#210 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Simply_Red wrote:@ unasound: Hvala puno to mi je bitno
@Simply_Red ,nema problema ,drago mi je ako ti to moze pomoci,ova druga solucija je za posebne slucajeve.Ko hoce a ne zna ili nema glas.A kod tebe je samo sitnica u pitanju mislim.Javi ako si nesto otkrio i da si zadovoljan s tim.pozz
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#211 Re: Studio - produkcija

Post by bordo gandalf »

pozz...imam jedno pitanje...koliko kosta snimanje jedne rap pjesme u studiu...e sad imam par beatova...ono amaterski :D urađenih...pa me i beatovi zanimaju (cijene)...ali eto ako niko od vas ne pravi beatove lahko se snaci za njih...
cisto da se informisem koliko to sve kosta...
zenny

#212 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

don_emir wrote:pozz...imam jedno pitanje...koliko kosta snimanje jedne rap pjesme u studiu...e sad imam par beatova...ono amaterski :D urađenih...pa me i beatovi zanimaju (cijene)...ali eto ako niko od vas ne pravi beatove lahko se snaci za njih...
ima pravo finih beatova po 20-30KM (ima i onih malo jednostavnijih i losijih po 15KM) a snimanje u kvalitetnom studiju mozes naci za 40-50KM
ako treba sta tu sam :wink:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#213 Re: Studio - produkcija

Post by bordo gandalf »

zenny wrote:
don_emir wrote:pozz...imam jedno pitanje...koliko kosta snimanje jedne rap pjesme u studiu...e sad imam par beatova...ono amaterski :D urađenih...pa me i beatovi zanimaju (cijene)...ali eto ako niko od vas ne pravi beatove lahko se snaci za njih...
ima pravo finih beatova po 20-30KM (ima i onih malo jednostavnijih i losijih po 15KM) a snimanje u kvalitetnom studiju mozes naci za 40-50KM
imam prijatelja zagrijao se da snimi nesto i zamolio me da se raspitam oko cijena...gdje se ti nalazis??
zenny

#214 Re: Studio - produkcija

Post by zenny »

don_emir wrote:
zenny wrote:
imam prijatelja zagrijao se da snimi nesto i zamolio me da se raspitam oko cijena...gdje se ti nalazis??
imas moj broj na private pa ako treba sta zovi
i ja sam se snalazio svakako i tu sam sad da pomognem kome treba :-D
Mr.Smog

#215 Re: Studio - produkcija

Post by Mr.Smog »

wozdra...ja se bavim rappom al sve sto snimim snimim kuci..iako nemam kompletnu opremu..snimak ne ispadne loshe...ipak imam 13 god...mislim da bih trebao malo sacekati pa onda pravac studio :D ...mozda za koju godinu ...kada okupim ekipu :D

http://www.mr-smog.tk zopee4all
eniggma

#216 Re: Studio - produkcija

Post by eniggma »

ey drug znas li gdje ima studio kakaw u sarajevu za snimanje, jer nebi jednu snimio vec ide mix-tape demo...
Infaze Studio

#217 Re: Studio - produkcija

Post by Infaze Studio »

unasound wrote: ja sam totalno za ovakve stvari..nisam radio sa Lexicon psp 84 VST ,ko zna dali ga i imam .Ali vjerujem da je dobar.Ja vecinom radim sve sa sofrwerima i plugginima i zadovoljen sam pravo.Oxford,URS, vokale uglavnom sa inpulsima koji su uradjeni sa naj boljih hardverskih sprava.pre-amp-a ,maschina ,lexicon,TC ,neve consola itd itd.Hardvere skoro i ne palim.pozzz
Pozdrav forumu...Unasound...hmmm ovo mi zvuci kao Kolega sa Myspace-a hehe :) ....Malo surfam po ovim nasim forumima, pa te ugledah, reko moram se javiti.
Drago mi je da i ovdje ima studio entuzijasta... :)
Zivio..
S
unasound

#218 Re: Studio - produkcija

Post by unasound »

Infaze Studio wrote:
unasound wrote: ja sam totalno za ovakve stvari..nisam radio sa Lexicon psp 84 VST ,ko zna dali ga i imam .Ali vjerujem da je dobar.Ja vecinom radim sve sa sofrwerima i plugginima i zadovoljen sam pravo.Oxford,URS, vokale uglavnom sa inpulsima koji su uradjeni sa naj boljih hardverskih sprava.pre-amp-a ,maschina ,lexicon,TC ,neve consola itd itd.Hardvere skoro i ne palim.pozzz
Pozdrav forumu...Unasound...hmmm ovo mi zvuci kao Kolega sa Myspace-a hehe :) ....Malo surfam po ovim nasim forumima, pa te ugledah, reko moram se javiti.
Drago mi je da i ovdje ima studio entuzijasta... :)
Zivio..
S
hej S... vozdra buraz..!!!evo malo se i ovdje prijavim..ima uvijek dobrih stvari po forumima,a mozda kome sta i pomognem ,kao sto i sam nadjem pomoc...pozzzz svima HHH
Beny_SA

#219 Re: Studio - produkcija

Post by Beny_SA »

http://www.myspace.com/benysarajevo Pa posjetite ;)
Sve najbolje !
Beny_SA

#220 Re: Studio - produkcija

Post by Beny_SA »

Vidi kume,taj lik moze kod mene snimiti..Snimanje je 150KM,znači sa produkcijom i masterizacijom..Za tu cijenu dobiješ i profi Beat,bez Beata je 110KM.
Tu je i profesionalna pomoć pri snimanju,znači ako je lik početnik objasnimo mu kako i šta,i ako treba pomognemo da uhvati flow (Inače početnici nemaju flowa).
Studio je profesionalan.Za sve ostale informacije javi se na msn : [email protected]
Njuber

#221 Re: Studio - produkcija

Post by Njuber »

Beny_SA wrote:
Vidi kume,taj lik moze kod mene snimiti..Snimanje je 150KM,znači sa produkcijom i masterizacijom..Za tu cijenu dobiješ i profi Beat,bez Beata je 110KM.
Tu je i profesionalna pomoć pri snimanju,znači ako je lik početnik objasnimo mu kako i šta,i ako treba pomognemo da uhvati flow (Inače početnici nemaju flowa).
Studio je profesionalan.Za sve ostale informacije javi se na msn : [email protected]
Sudeci po onom sto sam poslusao na myspace-u. Ti si daleko od profesionalca
frngla

#222 Re: Studio - produkcija

Post by frngla »

zanima me gdje se mogu kupiti spuzve za zvucnu obradu prostorije (valovite spuzbe za gluhu sobu) osim u artistu :D
Njuber

#223 Re: Studio - produkcija

Post by Njuber »

frngla wrote:zanima me gdje se mogu kupiti spuzve za zvucnu obradu prostorije (valovite spuzbe za gluhu sobu) osim u artistu :D
Ja sam u Artistu kupio =)
A sto izbjegavas Artist??
Infaze Studio

#224 Re: Studio - produkcija

Post by Infaze Studio »

frngla wrote:zanima me gdje se mogu kupiti spuzve za zvucnu obradu prostorije (valovite spuzbe za gluhu sobu) osim u artistu :D
Spuzva ti nista nece pomoci, osim sto ce ti pokupiti visoke frekvencije a nisko-srednje i niske ce ostati netaknute i imat ces veoma losu akustiku prostorije. Uzmi par tabli staklene vune ili kakvog vec izolacionog materijala, (od oko 30-40 kg/m3) zamotaj ih u platno (kroz koje lako prolazi zrak) povjesaj po zidovima i eto ti pravo dobrog akusticnog tretmana za, vjerovatno, puno manje para.
nexo

#225 Re: Studio - produkcija

Post by nexo »

Infaze Studio wrote:
Spuzva ti nista nece pomoci, osim sto ce ti pokupiti visoke frekvencije a nisko-srednje i niske ce ostati netaknute i imat ces veoma losu akustiku prostorije. Uzmi par tabli staklene vune ili kakvog vec izolacionog materijala, (od oko 30-40 kg/m3) zamotaj ih u platno (kroz koje lako prolazi zrak) povjesaj po zidovima i eto ti pravo dobrog akusticnog tretmana za, vjerovatno, puno manje para.
Interesantno, ukoliko sam dobro razumio!

Ja sam nedavno pisao studijskom entuzijasti sa foruma koji se interesovao za gradnju "gluhe sobe". BIlo kakve nasumicne intervencije su samo tracenje vremena i novca. Kao prvo treba znati sta se zeli postici akustickim tretmanom, a zatim dimenzije prostorije prilagoditi najblizoj idealnoj razmjeri, a na osnovu tih dimenzija izracunati frekvencije koje trebe tretirati, pa ce biti potrebno instalirati absorber za odredjene frevencije u odredjenim djelovima prostorije, isto tako difuzor, bass trap, itd. Zvucna izolacija koja treba sprijeciti vanjsku buku i buku iz kontrolne sobe je prica za sebe. Ja preporucujem ulaganje tog novca u kupovinu kvalitetnog prepojacala i mikrofona, a umjesto gradnje "gluhe sobe" koristiti trik koji je kolega Hendrix iznio par postova ranije. Licno sam prije par veceri u zadni momenat morao snimiti nekoliko voiceover najava u sred dvorane prije samog pocetka show-a i uspjelo je jako dobro na slican nacin.
Post Reply