Demografija u BiH i buduci trendovi

Post Reply
tempora

Post by tempora »

Tomislav MO wrote:
tempora wrote:Vi i dalje pricate o politici a ne o demografiji? :roll:
Demografija je izravno povezana sa politikom. To je još u uvodnom postu napomenuo pokretač teme. ;)
Samo jos treba izvagati mjeru izravnosti, ha? :oops: No jos mi niko nije odgovorio po kojim to informacijama tj izvorima postoji tvrdnja da Srbi i Hrvati najvise napustaju BiH, jer je eto ne smatraju svojom? Rado bih htjela znati iz kojih to dijelova BiH, Srbi i Hrvati najcesce odlaze i da li su ispitane determinantne tog odlaska? AKo moze neko, iko , da mi ozbiljno odgovori na ova pitanja, bit cu mu zahvalna!
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Demografija....... U Bosni i Hercegovini je "bijela kuga" stupila na snagu, pored toga oko 76% mladih bih se hvatalo noge...

Postajemo zemlja staraca.... pustite se nacionalističke demagogije... normalnih sve manje je... to je problem.....

Ovim tempom... ta dvadesetak godina.... zaposlenih 20% izdržava 80% penzionera.....!!!!!
tempora

Post by tempora »

uvjek dobar gost wrote:Demografija....... U Bosni i Hercegovini je "bijela kuga" stupila na snagu, pored toga oko 76% mladih bih se hvatalo noge...

Postajemo zemlja staraca.... pustite se nacionalističke demagogije... normalnih sve manje je... to je problem.....

Ovim tempom... ta dvadesetak godina.... zaposlenih 20% izdržava 80% penzionera.....!!!!!
Ma zar je to bitno? Bitno je da se izvrsi prebrojavanje, koliko kg ovih ili onih, u gvozdju naravno! :oops:
seldzuk

Post by seldzuk »

Bošnjacima bi bilo sevap da, ako to već nisu, postanu 51% i riješe pantljičarske probleme u ovoj državi. Nego bi vazda ovdje neko htio nešta više nego što može dobiti.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

seldzuk wrote:Bošnjacima bi bilo sevap da, ako to već nisu, postanu 51% i riješe pantljičarske probleme u ovoj državi. Nego bi vazda ovdje neko htio nešta više nego što može dobiti.
Nema šta drugo nego to. :thumbup:

Nego, zašto je bitan taj broj 51%?

Grka na Cipru ima 78%, pa kako im to pomaže? :?

Engleza je u Britaniji 80% pa Škotska stoji gdje i jest. :roll:
Etničkih Nijemaca u Švicarskoj 65%, u Belgiji Flamanci 60% itd.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: Ovo toliko smrdi na raspad ove zemlje da, recimo Bosnjaci, nece nikada niti smiju pristati na ovu opciju. Nemoj mi samo reci da ti nije jasno zbog cega.
Jasno mi je, naravno, smeta ti što bi ta regija imala većinu Hrvata.

Kao zaključak izlazi da je se neka regija može smatrati da nema etnički karakter ako su u njoj Hrvati manjina. Ako su u regiji većina Bošnjaci onda to ne smeta, ta se regija može smatrati multietničkom. :D

Samim time bi Jastrebova "decentralizacija bez etničkog karaktera" značila u praksi složiti regije tako da Hrvati na što manje prostora budu u većini.

jugoistocnjak wrote: Znaci imacemo trije regije i od sada kad imamo svaki narod ima "svoju regiju" mi cemo poceti postovati prava ostala dva naroda u tim regijama. E, svjeza iskustva nam govore da to u praksi ne ide tako.

Ništa ne bih tvrdio unaprijed. Ja sam za to da se prenese ono što je zajedničko Kanadi, Britaniji, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Švicarskoj i svim ostalim zemljama gdje različite nacije žive suživot za stvarno, a ne u nekoj teoriji.
Nisam ja rekao da bi mi ta regija smetala jer bi u njoj Hrvati bila vecina, vec sam rekao da iste stranke i ljudi u njima predlazu nesto sto smo vec imali priliku vidjeti i sto nije multieticnost.
Jos dalje od toga da sam rekao da je neka regija multietnicka ako su u njoj Bosnjaci vecina, kao sto ti sugerises. Opet kazem da se procenti stanovnistva koje ce zivjeti na nekom podrucju mogu vremenom mijenjati, osim naravno ako ta regija nije tako uredjena da se pripadnici nekog naroda nalaze u apsolutno povlastenom polozaju. Takve stvari se uredjuju ustavom i provode u praksi.
Tvoja teorija o tome da ce u slucaju tri federalne jedinice predstavnici vecinskog naroda odjednom poceti postovati i prava preostala dva naroda je vrlo naivna. U stvari je neiskrena. Pa zasto se u RS-u ne provodi Ustavna odluka o ravnopravnosti naroda? Jeste eto sad Dodik odjednom brine o pravima Hrvata u Federaciji BiH, a ne dozvoljava im ravnopravnost u RS-u.
To je samo trazenje saveznika u cijepanju ove zemlje. Eto zbog toga recimo Bosnjaci ne mogu i ne smiju prihvatiti ideju o federalnim jedinicama (Lijepim Regijama) sa dominantno nacionalnim predznakom.
Zamotavati to u ambalazu Katalonije, Tirola je vrlo neiskreno, sto jos vise pojacava podozrenje kod ovakvih prijedloga. Ne takvi darove ce svi oni koju ovu zemlju osjecaju svojom domovinom znati prepoznati.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:30, edited 1 time in total.
cyprus

Post by cyprus »

Tomislav MO wrote:
seldzuk wrote:Bošnjacima bi bilo sevap da, ako to već nisu, postanu 51% i riješe pantljičarske probleme u ovoj državi. Nego bi vazda ovdje neko htio nešta više nego što može dobiti.
Nema šta drugo nego to. :thumbup:

Nego, zašto je bitan taj broj 51%?

Grka na Cipru ima 78%, pa kako im to pomaže? :?

Engleza je u Britaniji 80% pa Škotska stoji gdje i jest. :roll:
Etničkih Nijemaca u Švicarskoj 65%, u Belgiji Flamanci 60% itd.
Upravo tako.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jugoistocnjak wrote: Tvoja teorija o tome da ce u slucaju tri federalne jedinice predstavnici vecinskog naroda odjednom poceti postovati i prava preostala dva naroda je vrlo naivna. U stvari je neiskrena. Pa zasto se u RS-u ne provodi Ustavna odluka o ravnopravnosti naroda? Jeste eto sad Dodik odjednom brine o pravima Hrvata u Federaciji BiH, a ne dozvoljava im ravnopravnost u RS-u.
To je samo trazenje saveznika u cijepanju ove zemlje. Eto zbog toga recimo Bosnjaci ne mogu i ne smiju prihvatiti ideju o federalnim jedinicama (Lijepim Regijama) sa dominantno nacionalnim predznakom.

Možda, ali ja uopće niti ne zagovaram to što spominješ, neke federalne jedinice koje su ekskluzivno vlasništvo jednog naroda.

Ja kažem da se koriste principi koji funkcioniraju svugdje u svijetu. Znači tim stavom se i ja osobno zalažem za BiH koja će funkcionirati (samostalno) i napredovati. Nema alternative jer SVE višenacionalne države u kojima nema sukoba su uređene na gotovo identičan način. Sličan je ustroj i Kanade, i Španjolske i Švicarske i Belgije itd., SVI su na istim principima.

Evo na primjer praktično, idemo prekopirati ustroj Kanade, ok? :thumbup:
buzzer

Post by buzzer »

Heli Kopter wrote:Jedini mehanizam koji jos uvijek garantuje ravnopravnost srba je entitetsko glasanje. Bez entitetskog glasanja srbi ce uvijek biti nadglasani kao sto su hrvati, jos drasticnije, nadglasani recimo i danas u izboru clana predsjednistva. Nema drugog ustavnog mehanizma koji moze da garantuje konstitutivnost a da se ne kosi sa demokratijom.

U pravu si kada kazes da se diskriminacijom protiv bosnjaka ne moze boriti protiv majorizacije. Ali onakva bosnu kakvu bosnjaci zele - jedinstvenu, vodi ka majorizaciji. Nemoguce je odvojiti ove 2 stvari.

Bosna sa 3 konstitutivna naroda moguca je samo u 2 verzije.

Prva je verzija da se bosna nalazi u okviru jugoslavije. Tada srbi i hrvati nemaju potrebu da se iseljavaju jer su u istoj drzavi sa srbijom odnosno hrvatskom.

Druga verzija je federalizacija BiH.

Muslimani i ovako i onako nemaju gdje da idu, znaci samo njima odgovara ukidanje entiteta ili neka vrsta ne-etnicke regionalizacije. Posto ce im Amerikanci pomoci da to ostvare, ja mislim da ce druga 2 naroda da odu.
ovo fakat postaje degutantno. vama pobornicima nacionalne segregacije i dokusurivanja svega sto je predstavljalo bogatsvo razlicitosti (a koje neke razvijene eu zemjle pokusavaju vjestacki napraviti, pa sve nesto multi-kulkti ovo-ono), vama nije dovoljno sto ste region u crno zavili, sve se nesto plaho sekirajuci za vjerska/nacionalna prava, istivremeno trudeci se da sto efikasnije ista ta prava drugima ugrozite...idite vise znate vi gdje...

naravno po vama je hrvat ugrozen ako njegov glas u kutiji ne vrijedi dva srpska ili tri bosnjacka. kako drugacije razumjeti situaciju kad, lupam, 17% jednih i 40ikusur% drugih iskazu svoju demokratsku volju i onda se vlast proporcionalno konstituje. wtf, pa koji ste nas kurac prebrojavali. vama je belaj kad bosnjacki glasaci u sistemu temeljenja vlasti iskljucivo na nacionalnom izaberu hrvatskog clana predsjednistva. a nije vam problem kad isti ti hrvati i bosnjaci u pc nemaju pravo birati kandidata iz svog naroda...

ljudi niste normalni :x , imamo samo ovu jednu priliku zivjeti na zemlji, sudjeno nam je da to bude ovdje i sada i sta mi radimo...samo gledamo kako napakostiti komsiji...i fol svi nesto vjernici, svi volimo svoje, drzimo do svoje, pazi sad, kulture...

zar je tako tesko skontati da je jedini ispravan sistem onaj u kojem svaciji glas ima istu tezinu i snagu, biras onoga od koga ocekujes da ce voditi politiku od koje najvise dobra ocekujes, a tvoj kandidat je jasnim i pozitivnim ustavnim odredbama prinudjen da djeluje u korist svih gradjana, i svaki vanustavni izlet da bi napakostio komsiji se sankcionise. politicari se u tom sistemu ne razlikuju po cilju (cilj im je svima opce dobro) nego po nacinu i metodama ostvarenja cilja...

samo u takvom sistemu i ta jebena konstitutivnost naroda je ispostovana jer je konstitutivni pojedinac, pripadnik konstitutivnog naroda, konstitutivan u cijeloj zemlji. ovim vasim sistemom uvijek se ostavlja prostora da neko negdje ne ostvari svoja prava pripadnika konstitutivnog naroda. osim grdog scenarija federalizacije, postepenog tihog etnickog homogeniziranja i hegemoniziranja federalnih jedinica kao uvoda u definitivni raspad zemlje...e tad je sve ok, everybody happy...

:x
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: Tvoja teorija o tome da ce u slucaju tri federalne jedinice predstavnici vecinskog naroda odjednom poceti postovati i prava preostala dva naroda je vrlo naivna. U stvari je neiskrena. Pa zasto se u RS-u ne provodi Ustavna odluka o ravnopravnosti naroda? Jeste eto sad Dodik odjednom brine o pravima Hrvata u Federaciji BiH, a ne dozvoljava im ravnopravnost u RS-u.

Možda, ali ja uopće niti ne zagovaram to što spominješ, neke federalne jedinice koje su ekskluzivno vlasništvo jednog naroda.

Ja kažem da se koriste principi koji funkcioniraju svugdje u svijetu. Znači tim stavom se i ja osobno zalažem za BiH koja će funkcionirati (samostalno) i napredovati. Nema alternative jer SVE višenacionalne države u kojima nema sukoba su uređene na gotovo identičan način. Sličan je ustroj i Kanade, i Španjolske i Švicarske i Belgije itd., SVI su na istim principima.

Pa ovo smo vec pretresali.
O kakvoj ti Kanadi govoris kad je ocito i slijepcu sta je cilj recimo velikosrpske politike u RS-u. Entitet su ocistili, ne daju da se ispostuje odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, ne postuju ovu zemlju i pljuju je na svakom koraku i ti sad mene ubjedjujes da bi oni u stvari pristali na Kanadski model. Ti ocito nisi iskren.
I nisi mi rekao hoce li onda kad se uspostave Lijepe Regije onda na zvanicnim institucijama tih regija biti samo zastave ove zemlje. Ja odgovor znam, ali da ga cujem od tebe. Hoce li se onda poceti postovati prava ostalih naroda u tim Lijepim Nasim ili oni nisu ni bitni. Bitno je da se na odredjenom podrucju uspostavi vlast odredjeneog naroda i da svaki narod ima svoj tor.
To sto ti predlazes spada samo u domen teorije.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jugoistocnjak wrote: Pa ovo smo vec pretresali.
O kakvoj ti Kanadi govoris kad je ocito i slijepcu sta je cilj recimo velikosrpske politike u RS-u. Entitet su ocistili, ne daju da se ispostuje odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, ne postuju ovu zemlju i pljuju je na svakom koraku i ti sad mene ubjedjujes da bi oni u stvari pristali na Kanadski model. Ti ocito nisi iskren.
Ti sa takvim stavom, tj. iz straha da Srbi ne pretjeraju ne daješ im ni ono na što realno imaju pravo, u stvari potičeš Srbe da stoje čvrsto uz velikosrpsku politiku. Između ideje unitarne BiH i ideje velike Srbije onda oni biraju veliku Srbiju, koju će i probati ostvariti čim dobiju prvu priliku od svjetskih sila.

Moja je ideja jedino da se pokaže i da ima treće rješenje, koje su već iskoristile mnoge nacije. Imaš li ti bolju ideju?
array

Post by array »

Tomislav MO wrote:

Ti neznaš o čemu pričaš. Svaki Kanađanin je ponosan što je Kanađanin a ne Englez, Francuz ili šta ja znam. Nikad nećeš naći nijednog Švicarca koji nije prvo Švicarac pa onda sve ostalo. Isto je sa Belgijancima i Špancima. U isto vrijeme nijedan Hrvat ili Srbin van BiH neće nikad nikome reći da je Bosanac. To je fucking problem što vi guys mrzite svoju domovinu i zbog toga nijedno unutrašnje uređenje neće nikad raditi sve dok ne prihvatite i zavolite BiH kao svoju jedinu domovinu. Sve da su nacionalni entiteti vama toliko potrebni vi bi se onda i u ratu borili pod zastavom BiH za svoje entitete ili kekakva prava. Vi morate prvo voliti državu u kojoj živite da bi iskreno počeli raditi na njenom jačanju.
seldzuk

Post by seldzuk »

Tomo,
Škotska je starija od Velike Britanije.
A Bosna i Hercegovina i od RS i od bilo čega drugog. :D
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:
Ti sa takvim stavom, tj. iz straha da Srbi ne pretjeraju ne daješ im ni ono na što realno imaju pravo, u stvari potičeš Srbe da stoje čvrsto uz velikosrpsku politiku. Između ideje unitarne BiH i ideje velike Srbije onda oni biraju veliku Srbiju, koju će i probati ostvariti čim dobiju prvu priliku od svjetskih sila.

Moja je ideja jedino da se pokaže i da ima treće rješenje, koje su već iskoristile mnoge nacije. Imaš li ti bolju ideju?
E moj Tomislave! Tvoje izjave je najbolje ne komentarisati. Jadni velikosrbi. Morali su krenuti u stvaranje Velike Srbije jer su Bosnjaci zele unitarnu Bosnu. Jesu li zbog toga poveli ratove i u Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu?

Jesi li razmisljao da promijenis nick u recimo "Risto Djogo"?

Ti cak i odluke Ustavnog suda dovodis u kontekst unitarne Bosne.

A znaci ti mislis da velikosrbi "realno imaju pravo" na svoj entitet iz kojeg ce protjerati sve nesrbe. A sta je sa pravima ostalih naroda u tom entitetu?
Zasto pored ikona u osnovnoj skoli u recimo Visegradu nebi bili i ajeti iz Kurana, iako ja privatno mislim da ni jednom ni drugom nije mjesto u skoli? Jesmo li ravnopravni ili nismo?
Tebi bi najbolje bilo da jedno vrijeme zivis u Foci ili Visegradu. Kazu da se najbolje uci metodom vlastite koze.
Ravnopravnost naroda se ne postize na takav nacin da svaki narod ima svoj tor (ti ih zoves Lijepe Regije) u kom ce vladati i imati veca prava od ostala dva naroda u tom entitetu.
Imamo ogledni primjerak jedne Lijepe Regije i ne treba nam druga.
Ovo sto ti pricas se nece nikada desiti, jer to vodi u novi sukob.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:

E moj Tomislave! Tvoje izjave je najbolje ne komentarisati. Jadni velikosrbi. Morali su krenuti u stvaranje Velike Srbije jer su Bosnjaci zele unitarnu Bosnu. Jesu li zbog toga poveli ratove i u Sloveniji, Hrvatskoj i Kosovu?

A znaci ti mislis da velikosrbi "realno imaju pravo" na svoj entitet iz kojeg ce protjerati sve nesrbe. A sta je sa pravima ostalih naroda u tom entitetu?
Zasto pored ikona u osnovnoj skoli u recimo Visegradu nebi bili i ajeti iz Kurana, iako ja privatno mislim da ni jednom ni drugom nije mjesto u skoli? Jesmo li ravnopravni ili nismo?
Tebi bi najbolje bilo da jedno vrijeme zivis u Foci ili Visegradu. Kazu da se najbolje uci metodom vlastite koze.
Ravnopravnost naroda se ne postize na takav nacin da svaki narod ima svoj tor (ti ih zoves Lijepe Regije) u kom ce vladati i imati veca prava od ostala dva naroda u tom entitetu.
liberal

Post by liberal »

array wrote:
Tomislav MO wrote:

Ti neznaš o čemu pričaš. Svaki Kanađanin je ponosan što je Kanađanin a ne Englez, Francuz ili šta ja znam. Nikad nećeš naći nijednog Švicarca koji nije prvo Švicarac pa onda sve ostalo. Isto je sa Belgijancima i Špancima. U isto vrijeme nijedan Hrvat ili Srbin van BiH neće nikad nikome reći da je Bosanac. To je fucking problem što vi guys mrzite svoju domovinu i zbog toga nijedno unutrašnje uređenje neće nikad raditi sve dok ne prihvatite i zavolite BiH kao svoju jedinu domovinu. Sve da su nacionalni entiteti vama toliko potrebni vi bi se onda i u ratu borili pod zastavom BiH za svoje entitete ili kekakva prava. Vi morate prvo voliti državu u kojoj živite da bi iskreno počeli raditi na njenom jačanju.

izvini ja uvijek kazem da sam i srbin i bosanac ( ali ne hercegovac gluho bilo :D :D ) i sta sad ? suplja ti prica :-)
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:

Ne slazemo se oko toga. Fino! Valjacemo se onda po .ovnima I narednih 20-tak godina.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:

Ne slazemo se oko toga. Fino! Valjacemo se onda po .ovnima I narednih 20-tak godina.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Tomislav MO wrote:

Orbini

Post by Orbini »

Stvarno je sega kada neko poredi RS sa Skotskom, nekim kantonom u Svici,... pa pretpostavljam istom logikom i BiH i SFRJ.

Nema usporedbe prvo vezano za historijsko i drzavnopravno naslijedje.
A nema i glede odnosa naroda po Evropi. Skoti u Engleskoj, Yalijani u njemackom kantonu u Svici, Valonci u Flandriji,... uzivaju ista gradjanska prava kao i ostali.

I ta prava su jedini spas za BiH da se pripadnik jednog naroda ne osjeca diskriminisanim nigdje u BiH. Mani demografska kretanja i ko ce koga brojcano istisnuti. Treba u BiH raditi na svjesti ljudi a ne strateskom razmnozavanju.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Tomislav MO wrote:
Jastreb35 wrote: Ja sam ti ponudio kompromis, tvoj pristanak na puko postojanje drzave nije kompromis, na to te se prisililo silom.
Pa ako je sila model "dogovaranja" prisili ga onda i na ostalo silom. :roll:

Nego, što konkretno znači "decentralizacija bez etničkog karaktera"? Mislim u praksi.

Ja npr. predložim multietničku regiju koja bi obuhvatala prostor od Mostara do Kupresa i recimo sjeverno do Novog Travnika i Kiseljaka, otprilike. U toj regiji bi uz nekih 350 000 Hrvata živjelo i oko 150 000 Bošnjaka i možda 30 000 Srba. Ne bi imala nacionalni predznak, recimo da se zove Lijepa Regija. :D

Je li to ok?
Zasto da ne ? Sve dok se sahovnice zadrzava gdje im je mjesto, tj. ne vjesa po sluzbenim institucijama Lijepe Regije, ne vidim problem u postojanju takve administrativne jedinice. Drzavi lojalni gradjani ne pruzaju otpor decentralizaciji, nego pruzaju otpor etnickoj podjeli, koja je u sustini samo nastavak jedne politike prvi put manifestovane stvaranjem raznih SAO po Hrvatskoj i BiH.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Sve sto nas par zeli reci je da narodi u BiH imaju pravo na autonomne regije u kojima ce bolje moci ostvarivati svoje interese. Niko ne govori da ce ostali u tom slucaju biti manjina.
U svemu ovome zaboravljate da ovakva podjela i to u mnogo gorem obliku vec de facto postoji na terenu.

Kao sto je receno, u svim demokratskim multinacionalnim drzavama ovakva podjela postoji. Vidim da ovdje ima ljudi koji se zavaravaju da u tim drzavama vlada idila. U Kanadi, prije samo 10-ak godina pokrajina Kvibek je bila pred odcjepljenjem, samo nekoliko procenata ih je djelilo od toga. U Skotskoj prije samo nekoliko sedmica na lokalnim izborima pobjedila je Scottish National Party koja se otvoreno zalaze za odcjepljenje. U Kataloniji, ljudi ce uvijek i prvo reci da su Katalonci, a ne Spanci, mnogi se takodje zalazu za jos vecu autonomiju. O Baskima da ne spominjem.
I onda dolazimo do Belgije, drzave koja je do prije 3-4 decenije bila unitarna sa jakom centralnom vlascu, ali zbog jakih autonomaskih zelja je postala federacija. Dakle iz unitarne drzave doslo se na federaciju. Sve stranke recimo su podjeljene na po dvije za svako podrucje u 70-im. Zvuci poznato? Jedini primjer donekle etnicke idile je u Svicarskoj. Svi ovi ostali primjeri gore nabrojani su daleko od toga.

Mada, eto u prilog vama, u Belgiji je i dalje stanje sve losije. Mada je federalizacija pomogla da se neke stvari razrijese, i dalje postoji vrlo veliki broj Flamanaca ('Holandjana') koji bi se izdvojili od Valonaca ('Francuza'). Pripadnici manjina se sikaniraju, nazivi ulica koji su na dva jezika se prekrizuju, zastave spaljuju itd itd... Jedino je Brisel dvojezicno podrucje i na neki nacin odrzava zemlju zajedno (pogotovo kao srediste EU i NATOa).
Ali postoji i suprotnih primjera, kao Katalonci koji su bili ugnjetavani pod Frankom, sad su dobili mnogo vecu autonomiju i separatisticke strasti su svedene na minimum.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jeza u ledja wrote:Sve sto nas par zeli reci je da narodi u BiH imaju pravo na autonomne regije u kojima ce bolje moci ostvarivati svoje interese. Niko ne govori da ce ostali u tom slucaju biti manjina.
Image

Cak i kada bi se upustili u nepotrebna poredjenja sa Skotskom, Skotskoj za vratom ne dise 40 % srbijanskih parlamentaraca kojima je Seselj stranacki lider, nego meni i mojoj djeci.

Etnicka podjela je zelja a ne potreba, a sa zeljama se trebas obratiti svetom Nikoli.
buzzer

Post by buzzer »

Marco-x wrote:
Tomislav MO wrote:
jugoistocnjak wrote: Ne znam sta je to sto ti podrazumijevas pod "raspodjela vlasti". Pojasni to malo.
Sve se, kao i svugdje drugo svodi na vlast.

Većinski narod redovito teži unitarizmu, želi jedan čovjek - jedan glas jer tako može sakupiti najviše glasova u parlamentu a time i vlast.

Manjinski narod prirodno teži separatizmu, odnosno odvajanju i formiranju vlastite države u kojoj bi se onda naravno odjednom i sam okrenuo unitarizmu i zagovarao princip jedan čovjek - jedan glas.

To su prirodne stvari. Razlika je samo u tome što civilizirani dio planete takav prirodni konflikt riješi razgovorom, i to obično negdje na sredini želja jednih i drugih.
Rezoniraš dobro.

Samo si još trebao dodati:
... a sve su ostalo priče za malu djecu.

U svijetu satkanom od interesa, interesnih zona, širenju područja dominacije u svim aspektima (trenutno najviše na ekonomskom području), mi ćemo izmišljati nove moduse i pribjegavati nekim utopijskim idejama, očekujući da se građani promijeniti preko noći silom ili političkim dekretom ili sl. :-)

Kako održati BiH multietničku, to je pravo dugoročno pitanje.

ma plaho dobro rezonira...pitam se ljudi citate li vi vase postove. pokusate li katkad procitati svoj post, cuti svoju rijec uhom nekoga marsovca, nekoga ko je oslobodjen ovog naseg fuckin' primitivnog nacionalizma? vi smatrate ispravnim da se glas jednog od vas pika k'o trojice drugih, jel' vam krv plava, sto li?...to sto vam je franjo prepolovio ionako mali broj nije nadoknadivo nekim instant-politickim metodama administrativnog prekrajanja kako bi ovo vas sto je preostalo moglo rahat na svom zapisanom teritoriju ugnjetavati druge i to smatrati vrhuncem etnicke emancipacije.
mislis li da u evropskom parlamentu glas zastupnika iz austrije vise vrijedi nego glas francuza?
Post Reply