Služi da bi se istakla norma i neki standard u odnosu na koji se sve ostalo određuje, kao što je i u drugim sferama ljudskog života. Svugdje se izbjegava anarhija i pravila po želji, a nameću se zakoni, obrasci itd. Što se mene tiče, tu se iscrpljuje sva funkcija te razlike.Shoshana wrote:Evo, ja cu na temu... (Meni ovo ne sluti na dobro....od jutros na forumu ovo najaktivnija tema)
Iako nisam jezicar (i ne sumnjam da ce se naci neko ko jeste, da me ispravi), odrasla sam uz dva jezicara i mislim da ispravno govorim. Naravno, kao i vecina nas, posjedujem dva razlicita 'rjecnika'. Jedan za formalne prilike, jedan za neformalne.
U neformalnoj komunikaciji cesto koristim izraze za koje znam da nisu pravilno upotrijebljeni. I, nakon kratkotrajnog razmisljanja, shvatila sam zasto.... Izrazi poput 'dubiozno', 'nebulozno', frigidno', 'ocimagledno' itd. uglavnom sluze za slanje suptilne poruke sagovorniku: ja znam - sto mi daje za pravo da je zajebavam (nesto kao pjesnicka sloboda). Problem je kada oni sto ne znaju - pocnu da misle da se to tako kaze...
No, u kolikoj mjeri je to pogresno... nisam sigurna. Cak i u standardnom jeziku ce svaki znalac zacas naci primjere rijeci koje su se odomacile (prvenstveno strane rijeci) u svome nepravilnom znacenju. Ono sto je bilo neispravno prije 50 godina, postalo je ispravno danas. Mi cemo se, naravno, buniti i dzapati, jer to ne odgovara onome sto smo mi naucili, ali jezik ne pripada lingvistima, jezik pripada narodu.
Jezik je ziv, razvija se, mijenja se i nije logican. Cak i domace rijeci mijenjaju znacenje i o(p)staju u jeziku u svome izmijenjenom znacenju. Pogledajte samo rijec 'odredjeni'... Sama rijec kaze da je nesto odredjeno - ne moze biti jasnije.... A, ipak, kada kazemo da se pred skupstinom skupio odredjen broj ljudi, broj je - neodredjen.
Da me ne bi kogod pogresno shvatio, ne zalazem se ja nepravilan i neregulisan jezik... Cinjenica da pripadam onima koji su nauceni da cijene pravilno izrazavanje, cini da ne mogu u potpunosti promijeniti perspektivu... No, kada malo pokusam...brzo uvidim da nisam bas sigurna cemu sluzi razlika izmedju knjizevnog i narodnog jezika.
Pogresna upotreba rijeci
-
Hierarchia
-
Shoshana
Slazem se. Ali to bi bio odgovor na pitanje: "Cemu sluzi normiranje jezika?"...Hierarchia wrote:
Služi da bi se istakla norma i neki standard u odnosu na koji se sve ostalo određuje, kao što je i u drugim sferama ljudskog života. Svugdje se izbjegava anarhija i pravila po želji, a nameću se zakoni, obrasci itd. Što se mene tiče, tu se iscrpljuje sva funkcija te razlike.
A zasto se normativni jezik razlikuje od govornog i cemu sluzi ta razlika?
-
Hierarchia
Jezičari bi ti rekli da je potreban jedan standard kako bi se razumjeli govornici jednog jezika bez obzira na dijalekatsku lokalnu pripadnost nekom idiomu. Primjera radi: kad bi dnevnik na nečijoj državnoj televiziji voditelj vodio na nekom dijalektu ((raz)govornom jeziku, kako ga nazivaš, makar i žargonu), ne bi ga razumjelo dosta slušalaca koji ne poznaju govor njegovog kraja. Zato je potreban neki univerzalni kod na kojem će ljudi razumjeti informacije. E sad, koliko je tu smisla i koliko se standardni jezik primjenjuje u praksi - to ne znam.Shoshana wrote:Slazem se. Ali to bi bio odgovor na pitanje: "Cemu sluzi normiranje jezika?"...Hierarchia wrote:
Služi da bi se istakla norma i neki standard u odnosu na koji se sve ostalo određuje, kao što je i u drugim sferama ljudskog života. Svugdje se izbjegava anarhija i pravila po želji, a nameću se zakoni, obrasci itd. Što se mene tiče, tu se iscrpljuje sva funkcija te razlike.
A zasto se normativni jezik razlikuje od govornog i cemu sluzi ta razlika?
-
Hierarchia
Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan).prleitihi wrote:prleitihi wrote:je li zajebavam ili je zajebajem?
"-ava-" se koristi kada se radnja ponavlja, učestala je ili traje duže. Pa ti proberi.
Meni je najstrašnije kad čujem "slikavati".
-
lady_bug
hajde molim te primjeni ovaj primjer u receniciHierarchia wrote:Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan).prleitihi wrote:prleitihi wrote:je li zajebavam ili je zajebajem?![]()
"-ava-" se koristi kada se radnja ponavlja, učestala je ili traje duže. Pa ti proberi.![]()
Meni je najstrašnije kad čujem "slikavati"."Mi smo se slikavale"
-
Hierarchia
Učiteljica čega?prleitihi wrote:meni je bivša učiteljica rekla drugačije..![]()
-
Hierarchia
Koji primjer? Mi bile jučer u gradu i slikavale se uz bučan smijeh.lady_bug wrote:hajde molim te primjeni ovaj primjer u receniciHierarchia wrote:Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan).prleitihi wrote:![]()
"-ava-" se koristi kada se radnja ponavlja, učestala je ili traje duže. Pa ti proberi.![]()
-
lady_bug
Hierarchia wrote:Koji primjer? Mi bile jučer u gradu i slikavale se uz bučan smijeh.lady_bug wrote:hajde molim te primjeni ovaj primjer u receniciHierarchia wrote: Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan).![]()
-
lady_bug
ne zelim da je ispravno ovo drugo. stvarno se najezim kad to cujem.Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo![]()
Ali, kako je u pitanju kolokvijalni izraz, to je on podlozan i kolokvijalnim jezickim zakonitostima, pa je i zajebajem ispravno![]()
-
sulesavic
Slikati je samo po sebi nesvr¹eni glagol, mislim da ga nema potrebe silovati produ¾avanjem trajanja radnje.Hierarchia wrote:Meni je najstra¹nije kad èujem "slikavati"."Mi smo se slikavale"
Analogija je gadna jedna stvar
slikati - oslikati
oslikavati - *slikavati
Last edited by sulesavic on 19/05/2007 16:29, edited 1 time in total.
-
Hierarchia
Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo![]()
Ali, kako je u pitanju kolokvijalni izraz, to je on podlozan i kolokvijalnim jezickim zakonitostima, pa je i zajebajem ispravno![]()
Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano.
Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam). Lady, ako će ti biti lakše, drži se prvog pravila.
-
Hierarchia
Da, upravu (sulesavic wrote:Slikati je samo po sebi nesvršeni glagol, mislim da ga nema potrebe silovati produžavanje trajanja radnje.Hierarchia wrote:Meni je najstrašnije kad čujem "slikavati"."Mi smo se slikavale"
Analogija je gadna jedna stvar
slikati - oslikati
oslikavati - *slikavati
-
lady_bug
hvala ti. lakse mi jeHierarchia wrote:Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo![]()
![]()
Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam). Lady, ako će ti biti lakše, drži se prvog pravila.
-
Hierarchia
lady_bug wrote:hvala ti. lakse mi jeHierarchia wrote:Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo![]()
![]()
Jao, sva sreća pa nema patrole, možemo još malo "pirlitati".
-
Saraswati
ZnamHierarchia wrote:Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano.
U pravu siHierarchia wrote: Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam).
Mada stojim iza toga da je ono prvo pravilno
-
Hierarchia
Pravilnije, kolegice.Saraswati wrote:ZnamHierarchia wrote:Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano.![]()
![]()
U pravu siHierarchia wrote: Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam).![]()
Bas sam sad kontala neke primjere, i fakat ne postoji univerzalno pravilo
![]()
Mada stojim iza toga da je ono prvo pravilno![]()
Nego.... što pišeš prilog "upravu" odvojeno?
-
lady_bug