Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Shoshana wrote:Evo, ja cu na temu... (Meni ovo ne sluti na dobro....od jutros na forumu ovo najaktivnija tema :shock: )

Iako nisam jezicar (i ne sumnjam da ce se naci neko ko jeste, da me ispravi), odrasla sam uz dva jezicara i mislim da ispravno govorim. Naravno, kao i vecina nas, posjedujem dva razlicita 'rjecnika'. Jedan za formalne prilike, jedan za neformalne.

U neformalnoj komunikaciji cesto koristim izraze za koje znam da nisu pravilno upotrijebljeni. I, nakon kratkotrajnog razmisljanja, shvatila sam zasto.... Izrazi poput 'dubiozno', 'nebulozno', frigidno', 'ocimagledno' itd. uglavnom sluze za slanje suptilne poruke sagovorniku: ja znam - sto mi daje za pravo da je zajebavam (nesto kao pjesnicka sloboda). Problem je kada oni sto ne znaju - pocnu da misle da se to tako kaze...

No, u kolikoj mjeri je to pogresno... nisam sigurna. Cak i u standardnom jeziku ce svaki znalac zacas naci primjere rijeci koje su se odomacile (prvenstveno strane rijeci) u svome nepravilnom znacenju. Ono sto je bilo neispravno prije 50 godina, postalo je ispravno danas. Mi cemo se, naravno, buniti i dzapati, jer to ne odgovara onome sto smo mi naucili, ali jezik ne pripada lingvistima, jezik pripada narodu.

Jezik je ziv, razvija se, mijenja se i nije logican. Cak i domace rijeci mijenjaju znacenje i o(p)staju u jeziku u svome izmijenjenom znacenju. Pogledajte samo rijec 'odredjeni'... Sama rijec kaze da je nesto odredjeno - ne moze biti jasnije.... A, ipak, kada kazemo da se pred skupstinom skupio odredjen broj ljudi, broj je - neodredjen.

Da me ne bi kogod pogresno shvatio, ne zalazem se ja nepravilan i neregulisan jezik... Cinjenica da pripadam onima koji su nauceni da cijene pravilno izrazavanje, cini da ne mogu u potpunosti promijeniti perspektivu... No, kada malo pokusam...brzo uvidim da nisam bas sigurna cemu sluzi razlika izmedju knjizevnog i narodnog jezika.
Služi da bi se istakla norma i neki standard u odnosu na koji se sve ostalo određuje, kao što je i u drugim sferama ljudskog života. Svugdje se izbjegava anarhija i pravila po želji, a nameću se zakoni, obrasci itd. Što se mene tiče, tu se iscrpljuje sva funkcija te razlike. :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Hierarchia wrote:
Služi da bi se istakla norma i neki standard u odnosu na koji se sve ostalo određuje, kao što je i u drugim sferama ljudskog života. Svugdje se izbjegava anarhija i pravila po želji, a nameću se zakoni, obrasci itd. Što se mene tiče, tu se iscrpljuje sva funkcija te razlike. :D
Slazem se. Ali to bi bio odgovor na pitanje: "Cemu sluzi normiranje jezika?"...

A zasto se normativni jezik razlikuje od govornog i cemu sluzi ta razlika?
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Shoshana wrote:
Hierarchia wrote:
Slazem se. Ali to bi bio odgovor na pitanje: "Cemu sluzi normiranje jezika?"...

A zasto se normativni jezik razlikuje od govornog i cemu sluzi ta razlika?
Jezičari bi ti rekli da je potreban jedan standard kako bi se razumjeli govornici jednog jezika bez obzira na dijalekatsku lokalnu pripadnost nekom idiomu. Primjera radi: kad bi dnevnik na nečijoj državnoj televiziji voditelj vodio na nekom dijalektu ((raz)govornom jeziku, kako ga nazivaš, makar i žargonu), ne bi ga razumjelo dosta slušalaca koji ne poznaju govor njegovog kraja. Zato je potreban neki univerzalni kod na kojem će ljudi razumjeti informacije. E sad, koliko je tu smisla i koliko se standardni jezik primjenjuje u praksi - to ne znam.
prleitihi

Post by prleitihi »

prleitihi wrote:je li zajebavam ili je zajebajem? :?
:?
lady_bug

Post by lady_bug »

ovo prvo. zajebavati je a ne zajebajati :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

prleitihi wrote:
Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan). :D

"-ava-" se koristi kada se radnja ponavlja, učestala je ili traje duže. Pa ti proberi. :wink:

Meni je najstrašnije kad čujem "slikavati". 8-) "Mi smo se slikavale"
prleitihi

Post by prleitihi »

meni je bivša učiteljica rekla drugačije.. :oops: :D
lady_bug

Post by lady_bug »

Hierarchia wrote:
prleitihi wrote:

"-ava-" se koristi kada se radnja ponavlja, učestala je ili traje duže. Pa ti proberi. :wink:

hajde molim te primjeni ovaj primjer u recenici
danas

Post by danas »

semestar se zavrsava svakog decembra ali se cas zavrsaje danas u 3 popodne :D :D :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

prleitihi wrote:meni je bivša učiteljica rekla drugačije.. :oops: :D
Učiteljica čega? :D Nećeš me navući na tanak led, stop spam. :D
lady_bug

Post by lady_bug »

daj ozbiljno. ja se zajebavam ili...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

lady_bug wrote:
Hierarchia wrote:
prleitihi wrote: :?

Koji primjer? Mi bile jučer u gradu i slikavale se uz bučan smijeh. :D
lady_bug

Post by lady_bug »

Hierarchia wrote:
lady_bug wrote:
Hierarchia wrote: Ni jedno ni drugo. Mrtav si (ozbiljan). :D

Koji primjer? Mi bile jučer u gradu i slikavale se uz bučan smijeh. :D
:lol:
Saraswati

Post by Saraswati »

Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo :oops: :D

Ali, kako je u pitanju kolokvijalni izraz, to je on podlozan i kolokvijalnim jezickim zakonitostima, pa je i zajebajem ispravno :D :D
lady_bug

Post by lady_bug »

Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo :oops: :D

Ali, kako je u pitanju kolokvijalni izraz, to je on podlozan i kolokvijalnim jezickim zakonitostima, pa je i zajebajem ispravno :D :D
ne zelim da je ispravno ovo drugo. stvarno se najezim kad to cujem.
sulesavic

Post by sulesavic »

Hierarchia wrote:Meni je najstra¹nije kad èujem "slikavati". 8-) "Mi smo se slikavale"
Slikati je samo po sebi nesvr¹eni glagol, mislim da ga nema potrebe silovati produ¾avanjem trajanja radnje.

Analogija je gadna jedna stvar

slikati - oslikati

oslikavati - *slikavati
Last edited by sulesavic on 19/05/2007 16:29, edited 1 time in total.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Saraswati wrote:Pa zajebavati je trajni glagoski oblik, pogotovo u prletovom slucaju. Dakle, prvo :oops: :D

:D

Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano. :D

Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam). Lady, ako će ti biti lakše, drži se prvog pravila.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

sulesavic wrote:
Hierarchia wrote:Meni je najstrašnije kad čujem "slikavati". 8-) "Mi smo se slikavale"
Slikati je samo po sebi nesvršeni glagol, mislim da ga nema potrebe silovati produžavanje trajanja radnje.

Analogija je gadna jedna stvar

slikati - oslikati

oslikavati - *slikavati
Da, upravu ( :D ) si. Ima i ono "isjedavati" - Svaki dan mi dosađuje (evo ga -jem) i isjedava kod mene. :-)
lady_bug

Post by lady_bug »

Hierarchia wrote:

Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam). Lady, ako će ti biti lakše, drži se prvog pravila.
hvala ti. lakse mi je :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

lady_bug wrote:
Hierarchia wrote:

hvala ti. lakse mi je :D
:lol:
Jao, sva sreća pa nema patrole, možemo još malo "pirlitati". :D
Saraswati

Post by Saraswati »

Hierarchia wrote:Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano. :D
Znam :D :D
Hierarchia wrote: Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam).
U pravu si :D :D Bas sam sad kontala neke primjere, i fakat ne postoji univerzalno pravilo :D :D

Mada stojim iza toga da je ono prvo pravilno :oops: :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Saraswati wrote:
Hierarchia wrote:Prvo, zajebajem/zajebavam nije ni normirano. :D
Znam :D :D
Hierarchia wrote: Neki glagoli tvore nesvršene glagolske oblike i tako, pa ne postoji pravilo koje važi za sve primjere. Npr. naručivati - naručujem (nije naručavam).
U pravu si :D :D Bas sam sad kontala neke primjere, i fakat ne postoji univerzalno pravilo :D :D

Mada stojim iza toga da je ono prvo pravilno :oops: :D
Pravilnije, kolegice. 8-)

Nego.... što pišeš prilog "upravu" odvojeno? :D
Saraswati

Post by Saraswati »

Hierarchia wrote:Pravilnije, kolegice. 8-)

Nego.... što pišeš prilog "upravu" odvojeno? :D
Zato sto sam trenutno potpuno shizofrena po tom pitanju :-) :-) :-) Pa koristim obje varijante :D :D

Koja je po tebi pravilnija? 8-)
lady_bug

Post by lady_bug »

fakat nema pravila. ja cu se drzati onog prvog i u buducnosti, premda me sada muci, da ne kazem sjebava, nesto drugo:
zajebavam/zajebajem, izdajem/izdavam, prodajem/prodavam, dodajem/dodavam :shock: :shock: :shock:
Last edited by lady_bug on 19/05/2007 16:55, edited 1 time in total.
rashomon

Post by rashomon »

Saraswati žensko? :-?
Post Reply