Mozda smo oboje dosli do istog zakljucka
Samoubistvo
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#201 Re: Samoubistvo
-
Naslovnica
#202 Re: Samoubistvo
Koja je razlika između ovog slučaja i tzv "skrivene kamere" gdje ljude "prank-uju" raznoraznim neugodnim situacijama i objavljuju na TV ekranima?Hakiz wrote: ↑30/10/2022 20:17Klin se klinom izbija. Ovdje je došlo do smrtnog ishoda, pa se pilicija morala uključiti.kamberovica polje wrote: ↑30/10/2022 19:44 Mongoloidni maloumnici nikad ništa naučit neće, a takvih je više od pola u ovoj državi.
Pazi ti nivo jada i intelektualnog dometa da ismijavaš nekog ko je došao da se zaposli. Ovakve nakupine biološkog otpada trebe u njihovom nauamu sasijeći od malena, da ne metastaziraju u ovo što vidimo danas, ali džaba pričat. Nit ima države, nit ima sistema, nit ima empatije...Uz ovakve retardirane guštere i psihopate mi smo osuđeni na propast ko društvo i ko država.
Ovim maloumnim kromanjoncima želim dugu i bolnu smrt, a momku pokoj duši i mir u onom životu kad ga nije mogao nać u ovom, okružen s demonima u ljudskom obliku.
Za situacije u kojima je ishod blaži, ima odličan primjer na youtubeu kako se to rješava. Ljudi u jednoj firmi su počeli maltretirati dostavljača pice zbog napojnice. Objavili video na youtubeu. Rezultat: Gledaoci tog videa su toliko napali ne samo njih, nego i firmu, da je gazda morao sve sa videa otpustiti da mu ne bi "cancelovali" firmu.
Samo mi nije jasna ta kvalifikacija neovlašteno snimanje. Kako izgleda, svako ko ima kameru na kući, poslovnom prostoru itd bi mogao biti optužen za neovlašteno snimanje, svaki turista koji snima boravak u nekom gradu u RS, naročito ako mu neko uđe u kadar itd. Svuda u normalnom svijetu, kada si na ulici odričeš se prava na privatnost i svako te smije snimati. Ne smije taj snimak objaviti u svrhu profita i u kontekstu koji vrijeđa onoga ko je sniman.
Ovi što su objavili snimak su šljam. Ne zbog snimanja, nego zbog maltretiranja, pa onda snimanja i objavljivanja tog maltretiranja. Što težu kaznu trebaju dobiti.
Govorim o situaciji prije nego je momak odlučio da si oduzme život.
Po meni, skoro isto sranje.
- vjeshalica
#203 Re: Samoubistvo
Inace ti slabo povezujes stvari.Hakiz wrote: ↑30/10/2022 20:17
Samo mi nije jasna ta kvalifikacija neovlašteno snimanje. Kako izgleda, svako ko ima kameru na kući, poslovnom prostoru itd bi mogao biti optužen za neovlašteno snimanje, svaki turista koji snima boravak u nekom gradu u RS, naročito ako mu neko uđe u kadar itd. Svuda u normalnom svijetu, kada si na ulici odričeš se prava na privatnost i svako te smije snimati. Ne smije taj snimak objaviti u svrhu profita i u kontekstu koji vrijeđa onoga ko je sniman.
Prvo dogadjaj nije sniman kamerom unutar prostorija firme kao sto ima u objektima video nadzor, nego je snimao lik telefonom svojim licnim i to PRIKRIVENO i kasnije izvrsio distribuciju snimka sa ciljem zajebavanja i ismijavanja na drustvenim mrezama.
Velika je razlika. Ne mijesaj babe i zabe samo zato sto je RS. Imas KZ 155 i 156 njihovog zakona pa procitaj.
Dalje ovo nije snimak na javnom mjestu nego u prostoriji firme i to neovlasten jer NIJE POSTAVLJEN OD STRANE FIRME nego proizvoljan od strane radnika!!!!!!
Firma nije ovlastila radnika da snima privatnim telefonom osobe koje su tu dosle makar i da ostave prijavu za posao i da vrsi distribuciju snimka dalje. Ovo je kd sa posljedicom daleko vecom. Dobar advokat bi im jebo znanje i imanje za sva vremena.
Mislim, njih i ne treba stediti. Zatvor je stvoren za ovakve likove.
- vjeshalica
#204 Re: Samoubistvo
Sto bi ga trebao upozoriti da ga snima, kad nije ga gazda ovlastio da snima? Snimak je samoinicijativne prirode od strane radnika, a ne u sklopu procedure prijave za posao.sherbett wrote: ↑31/10/2022 08:22 Neovlasteno snimanje je svako snimanje od sluzbenih i privatnih osoba na koje snimana osoba nije upozorena.
Tip na pumpi je trebao upozoriti decka da se razgovor snima i upoznati ga s time u koju se svrhu snima i za sto ce snimka biti koristena
Potom osoba odlucuje zeli li nastaviti ili ne
Ova vrsta snimanja je u najmanju ruku kazneno djelo s vise tocaka.
- vjeshalica
#205 Re: Samoubistvo
Prvo pitanje jesil pogledala snimak?sherbett wrote: ↑31/10/2022 08:32Sta znaci nije ga gazda ovlastii?vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 08:24
Sto bi ga trebao upozoriti da ga snima, kad nije ga gazda ovlastio da snima? Snimak je samoinicijativne prirode od strane radnika, a ne u sklopu procedure prijave za posao.
Jel ti mozes znati da nije? Kako se regulira ovlastenje? Po kojoj osnovi uopce i gazda smije davati ovlastenje?
- vjeshalica
#206 Re: Samoubistvo
- Haris.ba
#207 Re: Samoubistvo
Covjek je uhapsen radi uznemirenja javnosti. Krivicno djelo je nadjeno da bi se covjek uhapsio. Ono je samo po sebi onako ko zvaka. Zato i skoro pa i ne postoji presuda po tom djelu.
Covjeka nema i to je sustina svega.
Ascare se vidi da je prica o "posebnim uredjajima" ustvari prica o tajnom snimanju. A upoznavanje nepozvanog lica je ako ti koji si to snimio nisi bio akter razgovora.
Covjeka nema i to je sustina svega.
Ascare se vidi da je prica o "posebnim uredjajima" ustvari prica o tajnom snimanju. A upoznavanje nepozvanog lica je ako ti koji si to snimio nisi bio akter razgovora.
Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje
Član 155
(1) Ko posebnim uređajima neovlašteno prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena, ili omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko tonski snimi izjavu koja je njemu namijenjena, bez znanja i odobrenja onoga ko je daje, u namjeri da takvu izjavu zloupotrijebi, ili ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa takvom izjavom.
(3) Ako djelo iz st. 1. i 2. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.
- vjeshalica
#208 Re: Samoubistvo
Joj ne laži,
Uhapsen je radi neovlascenog snimanja
https://mup.vladars.net/lat/index.php?v ... ta=novosti
- ortodont
#209 Re: Samoubistvo
NOVA TRAGEDIJA
Na Ilidži samoubistvo izvršio policajac
-
Piaty
#210 Re: Samoubistvo
Ne prikriva porodica. Jednostavno ne bude objavljeno.MMM1977 wrote: ↑31/10/2022 01:26 Puno samoubistava ne bude nigdje objavljeno, valjda porodica nastoji da to prikrije. Nekad prošle godine u mom komšiluku se žena ubila, tačnije masakrirala nožem u wc-u, bilo krvi 'do koljena' ali nigdje izvan komšiluka i standardnih tračeva se nije znalo ništa o tome.
Žena bila vjernica, divan muž i djeca, ništa nije ukazivalo na samoubistvo. Ali ko zna šta se desi pa čovjek digne ruku na sebe
- Sanjarko
#211 Re: Samoubistvo
Svaki dan jedno, nažalost, 411 prošle godine.
-
mali_balon
#212 Re: Samoubistvo
Nece se ubiti ili je rijedak slucaj da ce se ubiti onaj koji o tome govori i naglas razmislja, oni koji sute, oni koji su ok na oko, oni sto su normalni i nasmijani, oni koji imaju sve, oni koji su vjernici porodicni ljudi, oni koji nicim to ne pokazuju oni izvrse samoubistvo.
-
nekome
-
snijeg_led
#214 Re: Samoubistvo
Morao bi postojati zakon na nivuo drzave za ovo, ako vec nema podhitno da se usvoji u Parlamentu. I onda najstrozine kazne zatvorom.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 08:24Sto bi ga trebao upozoriti da ga snima, kad nije ga gazda ovlastio da snima? Snimak je samoinicijativne prirode od strane radnika, a ne u sklopu procedure prijave za posao.sherbett wrote: ↑31/10/2022 08:22 Neovlasteno snimanje je svako snimanje od sluzbenih i privatnih osoba na koje snimana osoba nije upozorena.
Tip na pumpi je trebao upozoriti decka da se razgovor snima i upoznati ga s time u koju se svrhu snima i za sto ce snimka biti koristena
Potom osoba odlucuje zeli li nastaviti ili ne
Ova vrsta snimanja je u najmanju ruku kazneno djelo s vise tocaka.
Ja sam bila na granicnom prelazu, kolona ceka da prodje granicu i vozac iz auta ispred mene izasao vani ko fol ceka svoj red, uzeo telefon i fotografise mene. Zasto to radi hajd znaj ga
Ali kako se izboriti sa ovakvim situacijama ???
-
nekome
#215 Re: Samoubistvo
Da, statistika je vjerovatno slicna, vec se vise objavljuje...
Evo opet...
Na Ilidži samoubistvo izvršio policajac
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /221031020
- Haris.ba
#216 Re: Samoubistvo
Ja stojim iza napisanog. Sustinski je uhapsen radi uznemirenja javnosti, formalan razlog je neovlasteno snimanje. Taj formalan razlog je pronadjen da pokrije zakonski sustinski.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 08:53Joj ne laži,
Helem, evo tacnijeg krivicnog.
Neovlašteno fotografisanje
Član 156
(1) Ko neovlašteno sačini fotografski, filmski ili drugi snimak nekog lica ili njegovih prostorija bez njegove saglasnosti, povređujući time posebno njegovu privatnost, ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na neki drugi način omogući da se s njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.
Neovlašteno korištenje ličnih podataka
- vjeshalica
#217 Re: Samoubistvo
Ne postoji hapsenje radi uznemirenja javnosti postoji samo odredjivanje pritvora da ne bi doslo do uznemirenja radi pustanja, on je uhapsen radi osnovane sumnje u pocinjenje krivicnog djela i to je razlog zbog kojeg je uhapsen. Dakle, ne lazi i ne podmeci. Ponavljam.Haris.ba wrote: ↑31/10/2022 09:21Ja stojim iza napisanog. Sustinski je uhapsen radi uznemirenja javnosti, formalan razlog je neovlasteno snimanje. Taj formalan razlog je pronadjen da pokrije zakonski sustinski.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 08:53
Joj ne laži,
- Haris.ba
#218 Re: Samoubistvo
Ja ostajem pri svome. A, ti i dalje tvrdi da lazem. Samo, se nemoj uznemiriti.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 09:28 Nije tacno, ne razmeci se. Ne postoji hapsenje radi uznemirenja javnosti postoji samo odredjivanje pritvora da ne bi doslo do uznemirenja radi pustanja, on je uhapsen radi osnovane sumnje u pocinjenje krivicnog djela i to je razlog zbog kojeg je uhapsen. Dakle, ne lazi. Ponavljam.
Vidjecemo epilog. Mozda sud pod pritiskom javnosti nesta i presudi. Ali ovog djela za sta je uhapsen nema. To i tuzioci znaju, a i sud. I opet, to ne znaci da ga sud ne capne zbog pritiska javnosti. Ni prvi ni posljednji.
Last edited by Haris.ba on 31/10/2022 09:31, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#219 Re: Samoubistvo
Saglasnost.Naslovnica wrote: ↑31/10/2022 06:34Koja je razlika između ovog slučaja i tzv "skrivene kamere" gdje ljude "prank-uju" raznoraznim neugodnim situacijama i objavljuju na TV ekranima?Hakiz wrote: ↑30/10/2022 20:17
Klin se klinom izbija. Ovdje je došlo do smrtnog ishoda, pa se pilicija morala uključiti.
Za situacije u kojima je ishod blaži, ima odličan primjer na youtubeu kako se to rješava. Ljudi u jednoj firmi su počeli maltretirati dostavljača pice zbog napojnice. Objavili video na youtubeu. Rezultat: Gledaoci tog videa su toliko napali ne samo njih, nego i firmu, da je gazda morao sve sa videa otpustiti da mu ne bi "cancelovali" firmu.
Ovi što su objavili snimak su šljam. Ne zbog snimanja, nego zbog maltretiranja, pa onda snimanja i objavljivanja tog maltretiranja. Što težu kaznu trebaju dobiti.
Govorim o situaciji prije nego je momak odlučio da si oduzme život.
Po meni, skoro isto sranje.
Kazes covjeku da je bio saljivi video, pitas mozes li objaviti javno, potpises ugovor, itd.
Ovo izivljavanje nad slabijima je jad, vazda bio.
- vjeshalica
#220 Re: Samoubistvo
Procitaj ZKP prije nego ostanes pri svojim lazima. Ne znas sta je pritvor, sta je lisenje slobode,ko sta,u kojem roku,zasto,koji je osnov , ama bas nista. Hoce to kad kupis diplomu.Haris.ba wrote: ↑31/10/2022 09:30Ja ostajem pri svome. A, ti i dalje tvrdi da lazem. Samo, se nemoj uznemiriti.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 09:28 Nije tacno, ne razmeci se. Ne postoji hapsenje radi uznemirenja javnosti postoji samo odredjivanje pritvora da ne bi doslo do uznemirenja radi pustanja, on je uhapsen radi osnovane sumnje u pocinjenje krivicnog djela i to je razlog zbog kojeg je uhapsen. Dakle, ne lazi. Ponavljam.
Vidjecemo epilog. Mozda sud pod pritiskom javnosti nesta i presudi. Ali ovog djela za sta je uhapsen nema. To i tuzioci znaju, a i sud. I opet, to ne znaci da ga sud ne capne zbog pritiska javnosti. Ni prvi ni posljednji.
-
lacrima
#221 Re: Samoubistvo
O samoubistvima se nikad ne izvjestava opsezno, jedna-dvije recenice su dovoljne. Postoji nesto sto se zove Wertherov efekat ili copycat suicide. To je povecanje broja samoubistava nakon povecanog izvjestavanja o samoubistvu. Procitajte, interesantna tema. Zato razvijene zemlje imaju smjernice o izvjestavanju o samoubistvima, gdje je regulisano sta izvjestiti, sta ne, i na koji nacin napisati sta je bilo bez opisivanja detalja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Copycat_suicide
Fun fact: Wertherov efekat je primijecen kod povecanja broja samoubistava nakon objave Geteovog romana Jadi mladog Werthera u kojoj se glavni lik ubio iz pistolja, sto je uzrokovalo dramatican porast broja suicida u DE/AT/CH. Cak je i knjiga nakratko bila zabranjena radi ovoga.
Fun fact: Wertherov efekat je primijecen kod povecanja broja samoubistava nakon objave Geteovog romana Jadi mladog Werthera u kojoj se glavni lik ubio iz pistolja, sto je uzrokovalo dramatican porast broja suicida u DE/AT/CH. Cak je i knjiga nakratko bila zabranjena radi ovoga.
- vjeshalica
#222 Re: Samoubistvo
Nisi pitala sto te sliko?snijeg_led wrote: ↑31/10/2022 09:19Morao bi postojati zakon na nivuo drzave za ovo, ako vec nema podhitno da se usvoji u Parlamentu. I onda najstrozine kazne zatvorom.vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 08:24
Sto bi ga trebao upozoriti da ga snima, kad nije ga gazda ovlastio da snima? Snimak je samoinicijativne prirode od strane radnika, a ne u sklopu procedure prijave za posao.
Ja sam bila na granicnom prelazu, kolona ceka da prodje granicu i vozac iz auta ispred mene izasao vani ko fol ceka svoj red, uzeo telefon i fotografise mene. Zasto to radi hajd znaj ga
Ali kako se izboriti sa ovakvim situacijama ???
- Haris.ba
#224 Re: Samoubistvo
vjeshalica wrote: ↑31/10/2022 09:35 Procitaj ZKP prije nego ostanes pri svojim lazima. Ne znas sta je pritvor, sta je lisenje slobode,ko sta,u kojem roku,zasto,koji je osnov , ama bas nista. Hoce to kad kupis diplomu
Nije ti prvi put da mene vrijedjas. Ali, i za to ima objasnjenje. Tebi prolazi na forumu, meni ne bi. To je razlika izmedju sustine, i izmedju formaliteta koji sluzi sustini.
Ja da napisem da si lazljivica i nesposobna shvatiti sustinu naseg pravosudnog sistema zbog ogranicenih kapaciteta, bi imao cjelovitu primjenu propisa foruma na meni.
- darius_maximus
#225 Re: Samoubistvo
Ovisi koliko je ko bitan, kao za mnogo šta.lacrima wrote: ↑31/10/2022 09:36 O samoubistvima se nikad ne izvjestava opsezno, jedna-dvije recenice su dovoljne. Postoji nesto sto se zove Wertherov efekat ili copycat suicide. To je povecanje broja samoubistava nakon povecanog izvjestavanja o samoubistvu. Procitajte, interesantna tema. Zato razvijene zemlje imaju smjernice o izvjestavanju o samoubistvima, gdje je regulisano sta izvjestiti, sta ne, i na koji nacin napisati sta je bilo bez opisivanja detalja.
Chester i Amy Winehouse su se povlačili po vijestima mjesecima.
I dan danas bude članaka i opisa šta se desilo i kako.