Samoubistvo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#176 Re: Samoubistvo

Post by tap3ah75 »

sherbett wrote: 30/10/2022 14:31 Iz Laktasa decko se ubio zbog ismijavanja na dristvenim mrezama
Ko zna pravi razlog.
Sanjarko

#177 Re: Samoubistvo

Post by Sanjarko »

U prošloj godini suicid je počinilo 411 osoba, od kojih 193 u Federaciji BiH, a 218 u entitetu Republika Srpska.
Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a evidentiralo je 218 samoubistava, što je za 7,9 posto više u odnosu na godinu ranije. Prema spolnoj strukturi izvršilaca, 170 je muškog i 48 je ženskog spola. Podaci MUP-a RS-a govore da je čak 62 posto lica starije od 60 godina.

Prema crnoj statistici koju su uradile policijske agencije, došlo je do povećanja broja samoubistava.
U prošloj godini su, navodi se u izvještaju Federalne uprave policije, u FBiH zabilježena 193 slučaja samoubistva, a broj izvršenja ovog čina je za 2,6 posto veći u odnosu na 2019. godinu.
duplo vise znaci, znam da je pisalo 200, to je za RS podatak
malocvijece

#178 Re: Samoubistvo

Post by malocvijece »

tap3ah75 wrote: 30/10/2022 14:37
sherbett wrote: 30/10/2022 14:31 Iz Laktasa decko se ubio zbog ismijavanja na dristvenim mrezama
Ko zna pravi razlog.
Razlog je ismijavanje na društvenim mrežama.
tap3ah75

#179 Re: Samoubistvo

Post by tap3ah75 »

malocvijece wrote: 30/10/2022 17:03
tap3ah75 wrote: 30/10/2022 14:37

Ko zna pravi razlog.
To zna samo nesretni mladić
medvjed23

#180 Re: Samoubistvo

Post by medvjed23 »

Kroz šta god je taj nesretnik prolazio, ismijavanje sigurno nije pomoglo. I rasprave su sad suvišne; život je ugašen i nema nazad. Jedino ostaje nada da ćemo iz svega nešto naučiti.
dorkcic

#181 Re: Samoubistvo

Post by dorkcic »

tap3ah75 wrote: 30/10/2022 19:09
malocvijece wrote: 30/10/2022 17:03
To zna samo nesretni mladić
Da... često su ovakve situacije samo okidač za nešto što je već čučalo u čovjeku, čega ni on sam možda nije bio svjestan. :(
Chloe
Photo mod

#182 Re: Samoubistvo

Post by Chloe »

medvjed23 wrote: 30/10/2022 19:12 Kroz šta god je taj nesretnik prolazio, ismijavanje sigurno nije pomoglo. I rasprave su sad suvišne; život je ugašen i nema nazad. Jedino ostaje nada da ćemo iz svega nešto naučiti.
Upravo tako. Ismijavanje je vjerovatno okidač, zadnja kap u prepunoj čaši.

Mi naučiti? Nije prilika. Svakim danom smo sve gori i gori, sebičniji i okrutniji, jeftiniji.
medvjed23

#183 Re: Samoubistvo

Post by medvjed23 »

Da... koliko god se trudio njegovati nadu, ipak se naposljetku moram složiti... Biće nam isto ili gore.
Zoya

#184 Re: Samoubistvo

Post by Zoya »

Sasvim je dovoljna ta jedna situacija da se neko ubije. Prestanite da govorite da je to 'samo' okidač.
Jesmo li mi kao ljudi toliko dno pa da ismijavamo druge do te mjere da neko sebi oduzme život? Zbog čega sami sebe uzimamo kao mjerilo i ako je meni nešto šala, mora i drugome biti?
Fuj!

Da se pokušamo malo više šaliti se na svoj račun? To je zdrava šala. Umjesto što druge ponižavamo/spuštamo.

Recite ljudima da ih volite. Nasmješite se svakome kada prolazite kraj njega/nje. Možda će taj vaš smješak nekome popraviti dan.
Ako nemate ništa lijepo reći, ušutite.
kamberovica polje

#185 Re: Samoubistvo

Post by kamberovica polje »

Mongoloidni maloumnici nikad ništa naučit neće, a takvih je više od pola u ovoj državi.
Pazi ti nivo jada i intelektualnog dometa da ismijavaš nekog ko je došao da se zaposli. Ovakve nakupine biološkog otpada trebe u njihovom nauamu sasijeći od malena, da ne metastaziraju u ovo što vidimo danas, ali džaba pričat. Nit ima države, nit ima sistema, nit ima empatije...Uz ovakve retardirane guštere i psihopate mi smo osuđeni na propast ko društvo i ko država.
Ovim maloumnim kromanjoncima želim dugu i bolnu smrt, a momku pokoj duši i mir u onom životu kad ga nije mogao nać u ovom, okružen s demonima u ljudskom obliku.
moonca

#186 Re: Samoubistvo

Post by moonca »

Mati (Texas) je natjerala sina(11 god) da obuche majicu s natpisom... jer je vrijedjao vrshnjake..i morao je nositi u shkoli taj dan.. chak je objavila i na svom FB..
psiholog se nije slozio s tom kaznom.. no osoblje shkole jeste.. dechko je shvatio. da je grijeshio ... (nadaju se) Image
Student_u_Ostavci

#187 Re: Samoubistvo

Post by Student_u_Ostavci »

kamberovica polje wrote: 30/10/2022 19:44 Mongoloidni maloumnici nikad ništa naučit neće, a takvih je više od pola u ovoj državi.
Pazi ti nivo jada i intelektualnog dometa da ismijavaš nekog ko je došao da se zaposli. Ovakve nakupine biološkog otpada trebe u njihovom nauamu sasijeći od malena, da ne metastaziraju u ovo što vidimo danas, ali džaba pričat. Nit ima države, nit ima sistema, nit ima empatije...Uz ovakve retardirane guštere i psihopate mi smo osuđeni na propast ko društvo i ko država.
Ovim maloumnim kromanjoncima želim dugu i bolnu smrt, a momku pokoj duši i mir u onom životu kad ga nije mogao nać u ovom, okružen s demonima u ljudskom obliku.
Pa kružile su priče o intervjuima za posao kod Braće Mujić. Tamo su ismijavali ljude sa fakultetima samo što to nije snimano.
Tik tok neodgojeni debili u kombinaciji sa ovim idiotima bi i psihički jače osobe od ovog momka uspjeli uzdrmati. Bolesno društvo sa dubokim metastazama.
skrtica

#188 Re: Samoubistvo

Post by skrtica »

Mlado i naivno dijete, kakva tuga.

Balvanu je lako prepoznati osjetljivu dušu, takav se jad uvijek nastoji okoristiti ma koliko ta korist bila beznačajna.
Hakiz

#189 Re: Samoubistvo

Post by Hakiz »

kamberovica polje wrote: 30/10/2022 19:44 Mongoloidni maloumnici nikad ništa naučit neće, a takvih je više od pola u ovoj državi.
Klin se klinom izbija. Ovdje je došlo do smrtnog ishoda, pa se pilicija morala uključiti.

Za situacije u kojima je ishod blaži, ima odličan primjer na youtubeu kako se to rješava. Ljudi u jednoj firmi su počeli maltretirati dostavljača pice zbog napojnice. Objavili video na youtubeu. Rezultat: Gledaoci tog videa su toliko napali ne samo njih, nego i firmu, da je gazda morao sve sa videa otpustiti da mu ne bi "cancelovali" firmu.

Samo mi nije jasna ta kvalifikacija neovlašteno snimanje. Kako izgleda, svako ko ima kameru na kući, poslovnom prostoru itd bi mogao biti optužen za neovlašteno snimanje, svaki turista koji snima boravak u nekom gradu u RS, naročito ako mu neko uđe u kadar itd. Svuda u normalnom svijetu, kada si na ulici odričeš se prava na privatnost i svako te smije snimati. Ne smije taj snimak objaviti u svrhu profita i u kontekstu koji vrijeđa onoga ko je sniman.

Ovi što su objavili snimak su šljam. Ne zbog snimanja, nego zbog maltretiranja, pa onda snimanja i objavljivanja tog maltretiranja. Što težu kaznu trebaju dobiti.
Sanjarko

#190 Re: Samoubistvo

Post by Sanjarko »

I kažu nemoj regulirati internet, pa ako je sve zakonski regulisano u RL što bi internet bio izuzetak.
citroen xm

#191 Re: Samoubistvo

Post by citroen xm »

Problem i jeste u tome što internet mogu koristiti svi, bez ikakve provjere. Pola besposlenih maloumnika besposličare i piskaraju po netu čitav dan. Forumi i komentari ispod članaka na portalima su zatrpani glupim, vulgarnim i huškačkim komentarima. Kao hijene gledaju da se zakače na slabijeg i da ga uhvate u kandže.

Na žalost ovaj momak nije imao snage da se sa tim izbori i vjerovatno još nečim od prije. A morao je, baš zbog ovih debila, sam i uz pomoć porodice. Na žalost, sve i da je prijavio policiji bojim se da bi to tada bilo uzaludno. Svi se zapitamo kada se nešto ovakvo desi, pitamo se 5 dana i opet sve po starom.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#192 Re: Samoubistvo

Post by Jimmy McNulty »

Da sam bogdom imao hrabrosti da uradim isto što i ovaj dečko, ovako se samo džaba patim i čekam da otkuca zadnji čas jer nemam hrabrosti.

Život je definitivno precijenjen i kome se ne živi ima svako moguće pravo da to završi i riješi se muke.

S druge strane ovaj fini dječak iz Laktaša definitivno izgleda kao izmučena duša i ovu seljačinu što ga je ismijavala (iako je po meni u onom videu ismijao samo sebe) definitivno treba zatvoriti po nekom zakonskom osnovu i posrat mu se u život.
Sanjarko

#193 Re: Samoubistvo

Post by Sanjarko »

zposao wrote: 30/10/2022 23:38
Vrlo bolestan komentar uzevši u obzir da se u zadnjih 7 dana ubilo 4 mladih ljudi.
Zanimljivo da ovakve neosjećajne komentare piše neko ko vazda glumi da gonja kozmičku pravdu.

Ali to je valjda ona "samo moja guzica je bitna"
:shock: :(

plus ona zena od 73 ili 74 godine, oprosti sto sam uzeo citat tvoj, znaci 5 samoubistava za 7 dana
zposao

#194 Re: Samoubistvo

Post by zposao »

Jimmy McNulty wrote: 30/10/2022 21:10 Da sam bogdom imao hrabrosti da uradim isto što i ovaj dečko, ovako se samo džaba patim i čekam da otkuca zadnji čas jer nemam hrabrosti.

Život je definitivno precijenjen i kome se ne živi ima svako moguće pravo da to završi i riješi se muke.

S druge strane ovaj fini dječak iz Laktaša definitivno izgleda kao izmučena duša i ovu seljačinu što ga je ismijavala (iako je po meni u onom videu ismijao samo sebe) definitivno treba zatvoriti po nekom zakonskom osnovu i posrat mu se u život.
Ima stara narodna: Plačuć se rađamo, plačuć umiremo.
Kome je fin ovaj život? Možda neke etape. Ali čitav?
Ko se ne pati? Ima li ijedan? Ima li iko da nije iskusio, bol, odbačenost, nerazumijevanje, bolest, tragedije?
Nema

Treba naći smisao i pokušati učiniti nešto od života između te dvije tačke. Smrt nikome nije zakasnila niti ga poštedila pa neće ni nas. Treba se radovati onome što imamo i gledati to iskoristiti najbolje što znamo. Kratko je vrijeme koje provodimo na Zemlji. Iskoristi ga za dobro. Nekome ćeš možda olakšati put.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#195 Re: Samoubistvo

Post by Truba »

Najbolje je biti mlad lijep bogat i uzivat
A mi ostali pusimo

Cek cek...i bogati se ubijaju a mladi lijepi zdravi
Dakle nije do para
zposao

#196 Re: Samoubistvo

Post by zposao »

Sanjarko wrote: 31/10/2022 00:10
zposao wrote: 30/10/2022 23:38
Vrlo bolestan komentar uzevši u obzir da se u zadnjih 7 dana ubilo 4 mladih ljudi.
Zanimljivo da ovakve neosjećajne komentare piše neko ko vazda glumi da gonja kozmičku pravdu.

Ali to je valjda ona "samo moja guzica je bitna"

plus ona zena od 73 ili 74 godine, oprosti sto sam uzeo citat tvoj, znaci 5 samoubistava za 7 dana
Ma to je samo što znamo.
Ne bude svaka smrt u vijestima a ni uzrok.

Teška su i bolesna vremena. Ne treba dodatno otežavati.

Nekome će jedna lijepa riječ biti prozor u jedan čitav novi svemir i ljepotu. Može promijeniti čitav život. A nekome jedna ružna riječ može biti nažalost kap koja će preliti čašu.

Treba se svako truditi biti najbolji što može. Ne dodavati na probleme još jada.

Svako dobro.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#197 Re: Samoubistvo

Post by _BataZiv_0809 »

Black swan wrote: 31/10/2022 00:34 Najbolje je biti mlad lijep bogat i uzivat
Ovo si mi ukrao, ali i dalje- :lol:
hali gali halid

#198 Re: Samoubistvo

Post by hali gali halid »

zposao wrote: 31/10/2022 00:35
Sanjarko wrote: 31/10/2022 00:10

Ma to je samo što znamo.
Ne bude svaka smrt u vijestima a ni uzrok.
Proslu sedmicu je bila dzenaza jednom momku, navodno je digao ruku na sebe. Nije bilo nigdje u medijima...
MMM1977

#199 Re: Samoubistvo

Post by MMM1977 »

Puno samoubistava ne bude nigdje objavljeno, valjda porodica nastoji da to prikrije. Nekad prošle godine u mom komšiluku se žena ubila, tačnije masakrirala nožem u wc-u, bilo krvi 'do koljena' ali nigdje izvan komšiluka i standardnih tračeva se nije znalo ništa o tome.

Žena bila vjernica, divan muž i djeca, ništa nije ukazivalo na samoubistvo. Ali ko zna šta se desi pa čovjek digne ruku na sebe
Nierika

#200 Re: Samoubistvo

Post by Nierika »

Meni pomaže misao da se uvijek mogu odlučiti ubiti ako ne budem mogla podnijeti život, riješiti probleme itd, mislim da je to Cioran rekao, u smislu bez ideje o samoubistvu bih se odavno ubila. :D Mada i morbidna misao.
Post Reply