Preporucite veterinara

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
drvetmed

#201 Re: Preporucite veterinara

Post by drvetmed »

anjusha wrote:
drvetmed wrote:
mycy wrote::thumbup: Slazem se sa ovim. Jedno pitanje: nacula sam da se zivotinje moraju sad registrovati pa me interesuje da li znas kako se sve to radi? Koja je procedura?
Sukladno članu 8. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja imaoci pasa i mački su obavezni u roku od sedam dana od sticanja vlasništva izvršiti njihovu registraciju koja se vrši u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar i to se vrši zajedno sa označavanjem životinje tj. po zakonu mikročipovanjem koje se obavezno vrši u veterinarskim stanicama.
Za domaće životinje ( svinje, ovce i koze ) registracija se vrši u skladu sa Pravilnikom o obaveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar ovaca, koza i svinja te vođenju evidencije na teritoriji FBiH dok se goveda registruju u skladu sa Pravilnikom o označavanju i šemi kontrole kretanja životinja u BiH.
A imamo li mi svoje kodove? Tj. da bolje postavim pitanje: kad bi se meni moja maca izgubila, pa je neko nasao, da li bi se ocitavanjem tog mikrocip koda moglo ustanoviti u Zenici da je ovo moja macka iz Sarajeva? Ili jos bolje- u Banja Luci? I da mi je vrate?
Koliko sam cula, mi jos nemam ni mikrocipove sa svojim kodovima nego kako ko nabavi- iz Njemacke, Austrije ili sl, a kamoli da imam uvezan sistem veterinara da se zna čija je životinja u slučaju gubljenja/bijega ili sl. Osim toga, da li sintorima na ulici koji JOS UVIJEK kupe jadne pse, znaci ista sto je pas cipiran?

Meni sve to lici samo na uzimanje para od naroda. A nikakve posebne svrhe tome jos ne vidim. Sto vi mislite o tome?

Naime kada se jednom pas ili mačka oznaće čipm on ostaje doživotno ( osim ako se iz zdravstvenih razloga mora izvaditi iako do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, zakon to predviđa ) i u svakom gradu ne samo u BiH nego u svijetu gdje je god uveden ovakav način obilježavanja životinja može se oćitati broj i znati da je baš ta mačka ili pas od tog vlasnika jer je on zaveden kao vlasnik u jedinstvenom registru a broj je uveden i u knjižicu životinje (tako da imaš " svoj kod " ), tako da nema šanse da dođe do zabune.
Što se tiće toga da mi nabavljamo čipove iz Njemačke, nije tačno.Mi u BiH imamo potpisan ugovor sa određenim proizvođačem koji nam dostavlja potrebna kolićine čipova tako da nije deficit po tom pitanju nego je problem u onim veterinarima koji rade na crno i koji na taj način pokušavaju doći do njih .Nadležne ( ovlaštene ) veterinarske stanice imaju dovoljne količine čipova i več urađen jedinstveni registar koji je neophodan upravo iz tih razloga krađe i sl. tako da nadležni veterinari mogu da pronađu tvoju mačku bilo gdje u BiH ili van i da ti je vrate natrag.
Što se tiće šintora u takvim situacijama kada neznaju da životinja nije lutalica nego da ima svog valsnika moraju je vratiti bez naknade ukoliko je zabunom ( iako je ona kod njih rijetka, to ti je ono uhvati i čekaj pare, a nadam se da će se to regulisati kada se oformr higijenski servisi što je u toku ) oduzmu da ne kažem uhvate.Sem toga vjerovatnoće hvatanja ovakvih ( označenih pasa ) treba biti smanjena jer po zakonu oni moraju biti na povodcu te je teže da se izgube dok uhvačene moraju vratiti vlasniku.Izuzetak su one situacije kada je pas odveden zbog agresivnosti ili ako se vlasnik ne javi u šinteraj u roku od , mislim 7 dana.
Što se tiče toga da je ovo samo jedan od načina oduzimanja para narodu nebi se složila jer ti psa i mačku moraš ( po starom zakonu ) svake godine registrovati i označiti a seda sa regitracija i označavanje radi samo jednom a registar je jedinstven i vodi ga Kancelarije za veterinarstvo preko ovlaštenih veterinarskih stanica tako da nema šanse da neko kome životinja ( mačka ili pas) dosadi pa je izbaci vani nesnosi posljedice za to jer je to zakonom zabranjeno.Sem toga da bi psa ili mačku izveli bilo gdje van granica BiH moraš je prije toga označiti čipom.Mislim da je ovo dobar način da se stane u kraj nedoličnim vlasnicima a i " lopovima " kojih je danas sve više ( dosta je povečan broj ukradenih pasa ).
Napomenuću samo jeoš jednom za sve one koji ne znaju da ovakav način obiljžavanja rade ovlaštene veterinarske stanice, samo tada je životinja zavedena u registar.
Last edited by drvetmed on 06/05/2009 22:33, edited 1 time in total.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#202 Re: Preporucite veterinara

Post by anjusha »

Hvala na odgovoru.
drvetmed

#203 Re: Preporucite veterinara

Post by drvetmed »

Nema na čemu , tu sam ako nešto mogu pomoći. :bih:
melb26sa

#204 Re: Preporucite veterinara

Post by melb26sa »

Je li mogu ja da pitam na kojem je nivou registar? Opstinski, kantonalni, federalni, entitetski, drzavni? Malo je sta kod nas uvezano kako treba pa da znam. Moje macke su cipovane prije nego smo otisli iz BiH. Nije bilo nikakvih problema da americki veterinar ocita broj i upise u njihovu evidenciju. Nadam se da ce isto biti i kad krenemo nazad - da cu samo otici veterinaru (imam jos njihove BH pet pasose) i to je to.
drvetmed

#205 Re: Preporucite veterinara

Post by drvetmed »

melb26sa wrote:Je li mogu ja da pitam na kojem je nivou registar? Opstinski, kantonalni, federalni, entitetski, drzavni? Malo je sta kod nas uvezano kako treba pa da znam. Moje macke su cipovane prije nego smo otisli iz BiH. Nije bilo nikakvih problema da americki veterinar ocita broj i upise u njihovu evidenciju. Nadam se da ce isto biti i kad krenemo nazad - da cu samo otici veterinaru (imam jos njihove BH pet pasose) i to je to.
Registar pasa i mački vode iste osobe koje su zadužene i za postavljanje čipova tj. kantonalni veterinari koji šalju redovne mjesečne izvještaje nedležnom entitetskom ministarstvu a oni Uredu ( kancelariji ) za veterinarstvo. Tako da je evidencijom obuhvačena cijela teritorija BiH.
Da moraš se prije povratka u BiH javiti nadležnim veterinarima u Americi radi potvrde da su tvoje mace zdrave i da mogu putovati, to si morala uraditi i prije odlaska iz BiH tako da je procedura ista.Sigurna sam da nečeš imati problema :-)
miroslav76

#206 VETERINARI.........

Post by miroslav76 »

Ko hoce da spasi zivotinju nek se obrati Harisu Custovicu,jediniom u ovom gradu sposobnom VETERINARU.....ON sto odradi,to ne moze ni jedan od njegovih kolega.Ne zelim vrijedjati nikoga,ali imam iskustva do ovog momenta.Ne reklamiram ga budite sigurni!!!!!!! Bio sam stotinu puta u nevolji i u bezizlaznim situacijama...On je, i kao veterinar i kao covjek rijesio problem. Haris ne *stenje* oko zivotinje i ne zavlaci vas...Hodao je po svijetu i nesto naucio,a to i primjenjuje..probajte,a evo i tel.ako se nadjete u nevoli; 061/191-131 :bih:
slavkoimamodilera

#207 Re: Preporucite veterinara

Post by slavkoimamodilera »

Moze li jedno jednostavno pitanje jer sam pogubio nit totalno? Imam kucnu zivinku od ranije, po zakonu imam 6 mjeseci da je "nachipujem", e sad koga da zovem ili gdje da nosim zivinku da se "nachipuje"? Lokacija: Sarajevo. Hvala unaprijed! :thumbup:
Lucie

#208 Re: VETERINARI.........

Post by Lucie »

miroslav76 wrote:Ko hoce da spasi zivotinju nek se obrati Harisu Custovicu,jediniom u ovom gradu sposobnom VETERINARU.....ON sto odradi,to ne moze ni jedan od njegovih kolega.Ne zelim vrijedjati nikoga,ali imam iskustva do ovog momenta.Ne reklamiram ga budite sigurni!!!!!!! Bio sam stotinu puta u nevolji i u bezizlaznim situacijama...On je, i kao veterinar i kao covjek rijesio problem. Haris ne *stenje* oko zivotinje i ne zavlaci vas...Hodao je po svijetu i nesto naucio,a to i primjenjuje..probajte,a evo i tel.ako se nadjete u nevoli; 061/191-131 :bih:
slobodno ga reklamiraj jer ako to neko zasluzi onda je to on. vec sam to pisala gore ali izgubilo se to u bezveznom prepucavanju ko zna ciju sogoricu. Haris je jedini veterinar u bosni koji sme dodirnuti moje pse. Obozavam svoje pse i za njih trazim to najlepse. Dok nisam pronasla njega cesto smo morali za ZG, bec ili Prag . Zato na veterinarskom docenti pravili hadzije glumili strucnjake i zapravo pojma nisu imali sto se tice kucnih ljubimaca.Bravo za harisa i mnogo mu hvala na svemu sto uradio za moje peseke i za peseke mojih prijatelja ;-)

ako se sa njim ko cujete pozdravite ga od Luce iz ceske. zadnje dve godien smo izgubili kontakt ;-)
ajsela

#209 Re: VETERINARI.........

Post by ajsela »

Koga preporucujete za sterilizaciju kujice?
Friesian

#210 Re: VETERINARI.........

Post by Friesian »

nije mi jasno zasto ste otvorili ovu temu kad vec postoji Preporucite veterinara?!
blackberry

#211 Re: VETERINARI.........

Post by blackberry »

opcenito za sterilizaciju bilo koje zivotinje preporucujem vet. Custovica... on je sterilisao / kastrirao sve moje mace/macore i samo vjerujem njegovom misljenju...definitvno Haris i samo Haris...
ajsela

#212 Re: VETERINARI.........

Post by ajsela »

Hvala ti blackberry
privremeni

#213 Re: VETERINARI.........

Post by privremeni »

preporucujem svoju kcerku koja je zavrsila prije pola godine, 8-) kad se vec reklamiramo.
Salu na stranu, sa veterinarima vam je kao i sa ljekarima humane medicine.Jedan te isti ce oduseviti jednog pacijenta, bilo zbog uspjesnog lijecenja, ljubaznosti, prave rijeci u pravom momentu, a drugog ce razocarati iz suprotnih razloga.
Sve veterinare koje pominjete i na drugoj temi poznajem, jer su mi trebale njihove usluge, pa zavisi ko je bio dostupan u datom trenutku. Svaki je ucinio sto je najbolje znao, barem je ulozio maksimum volje, a da li je uvijek bilo ono najbolje sto se moglo uciniti za zivotinju, to ne znam, jer da znam ne bih koristio njihove usluge vec sam to odradio.
Ali, mi vlasnici kucnih ljubimaca smo kao i roditelji sa djecom :D
Friesian

#214 Re: VETERINARI.........

Post by Friesian »

svaka cast na tom postu... ozbiljno... ali meni ni dalje nije jasno zasto se ovdje nastavlja polemika oko toga kad vec postoji odredjena tema... gdje je moderator?
Lucie

#215 Re: VETERINARI.........

Post by Lucie »

u prvu temu ste upetljali zakone bosne, cipiranje i legislativu i poznanstva. covek se u tome gubi i vise to nije o veterinarima :-(
preporucujem svoju kcerku koja je zavrsila prije pola godine, kad se vec reklamiramo.
da i mislite ozbilno odmah vam mogu reci da ni jedan pocetnik nebi dirao moje pse, trazim iskustvo. trazim znanje. I bas na mojoj stalnoj vterini zaposlili pocetnicu. ja svatam da se jadna zena mora kde nauciti ali kada mi pogresila dva puta, toliko mi se ogadilo da vise nije smela ni vakcinisati moje zivotinje. jednostavno ja sam tu musterija koja plati i koja zahteva super usluge.
Salu na stranu, sa veterinarima vam je kao i sa ljekarima humane medicine.Jedan te isti ce oduseviti jednog pacijenta, bilo zbog uspjesnog lijecenja, ljubaznosti, prave rijeci u pravom momentu, a drugog ce razocarati iz suprotnih razloga.
naravno to sve stoji ali treba ljudi pogledati preporuke i treba pogledtai to znanje veterinara. kde si studirao koju specialnost, kde imas praxu i koliko. Ma ni ja nebi htela da me operise ljubazan covek bez imalo praxe koji sada poceo raditi. Najgore je kada ljudi potraze veta i nista njih nezanima. posle zaborave dati antibiotik, zaborave ocistit ranu i kaze joj losi vet. Od mene svakog veta glava zaboli, svaka cast Harisu koji to sve strpio, jer prvo zelim cuti sta se radi koji su mogucnosti. zovem jos dva tri veterinara strucnjaka bas za te stvari /hirurga, reprodukciuitd/ i nakon zajednickog savjeta se lece, i operise. I vjerujet dobro znam zasto neradim to zbog histerie ali nagledala sam se svega i dozivjela svasta. Kao kada mi "velki strucnjak veterine" dao kuji oxitocin i ona bila sva zatvorena. da nisam odmah konzultirala sa drugim vetom mogla sam izgubiti i kuju i bebice
Sve veterinare koje pominjete i na drugoj temi poznajem, jer su mi trebale njihove usluge, pa zavisi ko je bio dostupan u datom trenutku. Svaki je ucinio sto je najbolje znao
Mislim da i ja osim jednog sam potrazila uslugu svih spomenutih i mogu smao reci ZAHTEVAM da vet uradi maximum za moje kuce ne maximum sto zna.
, barem je ulozio maksimum volje,
to je to sto meni nije dovolno, nezanima me volja, nezanima me hoceli mi gledati noge ili me nasmijavati svojim vicevima. zelim najlepsi servis za moje zivotinje i to po meni vet treba dati vasem ljubimcu.
drvetmed

#216 Re: Preporucite veterinara

Post by drvetmed »

slavkoimamodilera wrote:Moze li jedno jednostavno pitanje jer sam pogubio nit totalno? Imam kucnu zivinku od ranije, po zakonu imam 6 mjeseci da je "nachipujem", e sad koga da zovem ili gdje da nosim zivinku da se "nachipuje"? Lokacija: Sarajevo. Hvala unaprijed! :thumbup:
Mikročipovanje obavljaju nadležne veterinarske organizacije koje vode registar, sve ostalo je nezakonito.U Sarajevskom kantonu to obavlja kantonalna veterinarska stanica a samo čipovanje se ne radi na terenu nego u ordinaciji a kako imaš zivinku od ranije onda vjerovatno imaš i veterinara koji je vodio pa se obrati njemu, samo čipovanje nije bolno za životinje, traje kratko i njije skupo.
sretno :thumbup:
privremeni

#217 Re: VETERINARI.........

Post by privremeni »

Draga Luci, lijepo je znati sta traziti, a drugo je biti naporan.Za svoje pare, cak i u granapu trazim adekvatnu protuuslugu, a kamo li kod veterinara. I to nije nista novo. Kao sto nije novo da, osim jednog od nedavno, svi ostali tzv.privatni veterinari rade nelegalno (na crno), pa ako cemo o brizi za svoje kucne ljubimce, ni u snu ne bi smjeli koristiti njihove usluge jer isti nece odgovarati za napravljene greske , propuste ili nemar. I tu je razlika izmedju nas dvoje, nemam potrebu da im pametujem, znaju sta od njih ocekujem i sta od mene mogu ocekivati. I sve funkcionise.
To sto ja znam za uspone i padove, ili bolje reci vrlo uspjesna lijecenja ali i promasaje svakog od pomenutih "najboljih veterinara" nagnalo me samo da pokusam skrenuti paznju na neminovnu subjektivnost kod iznosenja takvih ocjena.
i nista vise niti manje. Lijep pozdrav
skojotovski

#218 Re: VETERINARI.........

Post by skojotovski »

ja bih samo da dodam...ako smijem...
mozda cak i bolji od Harisa.... a zove se Amar...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#219 Re: VETERINARI.........

Post by mIRCerka »

Friesian wrote:svaka cast na tom postu... ozbiljno... ali meni ni dalje nije jasno zasto se ovdje nastavlja polemika oko toga kad vec postoji odredjena tema... gdje je moderator?
za sve vas koji se pitate gdje je moderator, jedno kontra pitanje: Gdje je prijava duple teme?
:D
Teme spojene
drvetmed

#220 Re: VETERINARI.........

Post by drvetmed »

skojotovski wrote:ja bih samo da dodam...ako smijem...
da Haris je jako dobar hirurg
Ja sam magistrirala u Njemačkoj ali i pored svog mog znanja mog cuku liječi po mom mišljenju ( tog mišljenja su i večina veterinara ) najbolji veterinar MUSTAFA MRKULIĆ
Last edited by drvetmed on 06/05/2009 22:33, edited 1 time in total.
drvetmed

#221 Re: VETERINARI.........

Post by drvetmed »

ajsela wrote:Koga preporucujete za sterilizaciju kujice?
TO JE ZA SVE VEČ NAVEDENE VETERINARE RUTINSKI POSAO TAKO DA TI JE TO APSOLUTNO SVEJEDNO :bih:
ajsela

#222 Re: Preporucite veterinara

Post by ajsela »

Imam zenkicu i trebala bi je sterilizovati jer je ne mislim pariti. Ali meni to izgleda grozno jer nikako da se ubjedim da je to rutinska operacija i brinem kako ce teci oporavak nakon sterilizacije.
skojotovski

#223 Re: VETERINARI.........

Post by skojotovski »

drvetmed wrote:
da Haris je jako dobar hirurg ali oba navedena veterinara rade crnjaka, da ne kažem nezakonito.Tako da ovoliki hvalospijevi mogu samo da im naškode jer će se nači neko ko će ih tužiti i oduzeti svaku mogučnost rada u struci.
Obojicu lično poznajem i moram priznati da nisam imala tako dobro iskustvo sa njima.Nemam ništa protv njih niti bilo koga drugog koji pokušava da svojim znanjem zaradi za život ali sam protiv svega što je nezakonito i sve što ima veze sa štelom, nepotizmom i sl. a toga u veterini ima da niko nije ni svjestan koliko.Pa pogledajte samo vet. fax tanmo su zaposlene 3-4 familije.Pogledajte samo malo ko je u posljednje vrijeme dobio posao u kantonalnoj vet. stanici a ko je za uzvrat dobio posao na fax.
Ja sam magistrirala u Njemačkoj ali i pored svog mog znanja mog cuku liječi po mom mišljenju ( tog mišljenja su i večina veterinara ) najbolji veterinar MUSTAFA MRKULIĆ
a, dedera ti nama reci, zbog cega rade nezakonito? zato sto se nisu uklopili u gore pomenute familijarne relacije koje vec dugi niz godina ordiniraju po veterini?
pitam se, pitam...
a kad smo kod Mustafe, ima i on svoje mane i prenose. ali ko ih nema...
drvetmed

#224 Re: Preporucite veterinara

Post by drvetmed »

ajsela wrote:Imam zenkicu i trebala bi je sterilizovati jer je ne mislim pariti. Ali meni to izgleda grozno jer nikako da se ubjedim da je to rutinska operacija i brinem kako ce teci oporavak nakon sterilizacije.
POSTOPERATIVI PERIOD JE KRATAK AKO SE PROIDRŽAVAŠ SAVJETA VETERINARA KOJI JE STERILIŠE A MISLIM DA BI SVAKI TO TREBAO NAPOMENUTI DA SE ŽIVOTINJI ODMAH NAKON BUĐENJA IZ ANESTEZIJE NE NUDI VODA ( HRANU NEĆE NI TRAŽITI ) I ONO NAJBITNIJE A TO JE KRETANJE, ODMAH DAN NAKON KASTRACIJE POĆNI SA LAGANIM KRAČIM ALI ĆEŠĆIM ŠETNJAMA I SVE ĆE BITI OK.
Nije to toliko strašno.I ja sam prije nego što sam dala svoju kuju na kastraciju bila očajna, bez obzira što sam isti zahvat uradila bezbroj puta, čak sam u neka doba , dok je trajala operacija tražila da mi se cuko vrati, al na kraju sam se svemu tome smijala.
Biće sve Ok. :bih:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#225 Re: VETERINARI.........

Post by mIRCerka »

drvetmed wrote:
da Haris je jako dobar hirurg ali oba navedena veterinara rade crnjaka, da ne kažem nezakonito.Tako da ovoliki hvalospijevi mogu samo da im naškode jer će se nači neko ko će ih tužiti i oduzeti svaku mogučnost rada u struci.
Obojicu lično poznajem i moram priznati da nisam imala tako dobro iskustvo sa njima.Nemam ništa protv njih niti bilo koga drugog koji pokušava da svojim znanjem zaradi za život ali sam protiv svega što je nezakonito i sve što ima veze sa štelom, nepotizmom i sl. a toga u veterini ima da niko nije ni svjestan koliko.Pa pogledajte samo vet. fax tanmo su zaposlene 3-4 familije.Pogledajte samo malo ko je u posljednje vrijeme dobio posao u kantonalnoj vet. stanici a ko je za uzvrat dobio posao na fax.
tebi svaka cast na magisteriju, ali nisi mi odgovorila na osnovno pitanje: Zasto se rtg snimak za macku naplacuje 30 KM a za covjeka 10 KM? Zasto se inekcija kojoj je nabavna cijena 2,50 KM naplacuje 30? To mi objasni, pa ce ti se samo reci zasto ljudi pribjegavaju uslugama "na crno" kako si ih ti nazvala...

PS Zasto u "zvanicnoj" instituciji kastraciju muzjaka naplacuju od 80 KM pa cak i 100 KM (ovisno o kilazi) kad je procedura IDENTICNA onoj koju uradi veterinar "na crno" za 30 KM?
Nisam zavrsila veterinu, ali imam previse macaka, i imala sam ih cijeli zivot, pa znam kako se krecu cijene i kako izgledaju usluge jer sve nadgledam kad su moje macke u pitanju.
Unaprijed hvala na odgovoru.
Post Reply