anjusha wrote:A imamo li mi svoje kodove? Tj. da bolje postavim pitanje: kad bi se meni moja maca izgubila, pa je neko nasao, da li bi se ocitavanjem tog mikrocip koda moglo ustanoviti u Zenici da je ovo moja macka iz Sarajeva? Ili jos bolje- u Banja Luci? I da mi je vrate?drvetmed wrote:Sukladno članu 8. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja imaoci pasa i mački su obavezni u roku od sedam dana od sticanja vlasništva izvršiti njihovu registraciju koja se vrši u veterinarskoj organizaciji koja vodi registar i to se vrši zajedno sa označavanjem životinje tj. po zakonu mikročipovanjem koje se obavezno vrši u veterinarskim stanicama.mycy wrote:Slazem se sa ovim. Jedno pitanje: nacula sam da se zivotinje moraju sad registrovati pa me interesuje da li znas kako se sve to radi? Koja je procedura?
Za domaće životinje ( svinje, ovce i koze ) registracija se vrši u skladu sa Pravilnikom o obaveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar ovaca, koza i svinja te vođenju evidencije na teritoriji FBiH dok se goveda registruju u skladu sa Pravilnikom o označavanju i šemi kontrole kretanja životinja u BiH.
Koliko sam cula, mi jos nemam ni mikrocipove sa svojim kodovima nego kako ko nabavi- iz Njemacke, Austrije ili sl, a kamoli da imam uvezan sistem veterinara da se zna čija je životinja u slučaju gubljenja/bijega ili sl. Osim toga, da li sintorima na ulici koji JOS UVIJEK kupe jadne pse, znaci ista sto je pas cipiran?
Meni sve to lici samo na uzimanje para od naroda. A nikakve posebne svrhe tome jos ne vidim. Sto vi mislite o tome?
Naime kada se jednom pas ili mačka oznaće čipm on ostaje doživotno ( osim ako se iz zdravstvenih razloga mora izvaditi iako do sada nisu zabilježeni takvi slučajevi, zakon to predviđa ) i u svakom gradu ne samo u BiH nego u svijetu gdje je god uveden ovakav način obilježavanja životinja može se oćitati broj i znati da je baš ta mačka ili pas od tog vlasnika jer je on zaveden kao vlasnik u jedinstvenom registru a broj je uveden i u knjižicu životinje (tako da imaš " svoj kod " ), tako da nema šanse da dođe do zabune.
Što se tiće toga da mi nabavljamo čipove iz Njemačke, nije tačno.Mi u BiH imamo potpisan ugovor sa određenim proizvođačem koji nam dostavlja potrebna kolićine čipova tako da nije deficit po tom pitanju nego je problem u onim veterinarima koji rade na crno i koji na taj način pokušavaju doći do njih .Nadležne ( ovlaštene ) veterinarske stanice imaju dovoljne količine čipova i več urađen jedinstveni registar koji je neophodan upravo iz tih razloga krađe i sl. tako da nadležni veterinari mogu da pronađu tvoju mačku bilo gdje u BiH ili van i da ti je vrate natrag.
Što se tiće šintora u takvim situacijama kada neznaju da životinja nije lutalica nego da ima svog valsnika moraju je vratiti bez naknade ukoliko je zabunom ( iako je ona kod njih rijetka, to ti je ono uhvati i čekaj pare, a nadam se da će se to regulisati kada se oformr higijenski servisi što je u toku ) oduzmu da ne kažem uhvate.Sem toga vjerovatnoće hvatanja ovakvih ( označenih pasa ) treba biti smanjena jer po zakonu oni moraju biti na povodcu te je teže da se izgube dok uhvačene moraju vratiti vlasniku.Izuzetak su one situacije kada je pas odveden zbog agresivnosti ili ako se vlasnik ne javi u šinteraj u roku od , mislim 7 dana.
Što se tiče toga da je ovo samo jedan od načina oduzimanja para narodu nebi se složila jer ti psa i mačku moraš ( po starom zakonu ) svake godine registrovati i označiti a seda sa regitracija i označavanje radi samo jednom a registar je jedinstven i vodi ga Kancelarije za veterinarstvo preko ovlaštenih veterinarskih stanica tako da nema šanse da neko kome životinja ( mačka ili pas) dosadi pa je izbaci vani nesnosi posljedice za to jer je to zakonom zabranjeno.Sem toga da bi psa ili mačku izveli bilo gdje van granica BiH moraš je prije toga označiti čipom.Mislim da je ovo dobar način da se stane u kraj nedoličnim vlasnicima a i " lopovima " kojih je danas sve više ( dosta je povečan broj ukradenih pasa ).
Napomenuću samo jeoš jednom za sve one koji ne znaju da ovakav način obiljžavanja rade ovlaštene veterinarske stanice, samo tada je životinja zavedena u registar.