"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
digger

Post by digger »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Bome, ovo ce ti ostati bez odgovora.

Ali evo, ja dajem kreacionistima (a specijalno sada kada su poduprti "avicenom") da pruze objasnjenje kako je moguce da je nauka uspijela da od parcica DNA napravi novo zivo bice... i to da bog ne zna a religija aminuje.

De de.... da cujemo.

Image
digger

Post by digger »

danas wrote:
digger wrote:...Valja mi ponovo skupiti konjicu. :)
tuspas mene :D :D :D
Nabaci ratne boje. Sminka se pika. :)
Murisno1

Post by Murisno1 »

Nema tu šta ja znam...
Ja vjerujem (znam) da je sve nastalo Božijom voljom...
Vjerujem da je ta druga dimenzija,dimenzija onog stanja - smrti - potpuna drugačija od ove! Da važe drugi zakoni, dali fizički,psihički,metafizički itd....
Haj ja i jusuf ćemo na sudnjem danu maksuz tražit tebe i @danas da vam kažemo ... " hej jesmol vam rekli ??!!" :D :D :D

Pozdrav i Selam onima koji su na fakultetu :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
danas wrote:
digger wrote:...Valja mi ponovo skupiti konjicu. :)
tuspas mene :D :D :D
Nabaci ratne boje. Sminka se pika. :)
...jesam li ja negdje procitala il sanjala :D ...da se digger negdje izjasni kao pravoslavac ...a nesto mi se ođ'e ne uklapa..s ovom braniteljskom ulogom evolucionisticke teHorije...il' je danas... :oops: uticajna :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

zenooooo,

Selam :D
black

Post by black »

Uzmimo npr. pitanje vode i zamislimo da se jedna posebna Allahova volja odnosi na stvaranje vode. Odmah u jednom trenutku stvorene su sve osobine vode: da može teći, da može biti u čvrstom stanju, da se može isparavati i tako tvoriti oblake koji opet ispuštaju kišu, da može gasiti žeđ, hraniti biljke od kojih nastaju plodovi itd. Čitav ovaj niz oso­bina vode sadržan je u onom jednom (uvjetno kazano): “Budi voda”. Sada umjesto same vode zamislimo čitav Univerzum jer je i on stvoren na taj način, stvoren je jednom voljom i u jednom “času”. Sveukupna Kreacija Božija jeste jedan lanac razložno povezanih karika. Svaka od tih karika ima svoje mjesto i svaka je nezamjenljiva u izvršavanju svojih funkcija. Broj 3 ne može preći na mjesto broja 5 i obrnuto. Allahova moć ne mjeri se onim što je nemoguće. Bespredmetno je govoriti o tome da li Allah može dati da se sijeku dvije paralelne prave. Ne radi se o tome da On to ne može, nego jednostavno to ne čini jer bi time narušio vlastiti sistem vladanja.
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
avicena wrote:Dokazi da je zemlja stara 4 milijarde godina.
Berlin 27.12.2005. Izvor: AFP - Više od hiljadu Nemaca ove godine preobratilo se u Islam, saopšteno je polovinom decembra iz Centralnog instituta za arhive o Islamu.....
... uglavnom njemica koje se udaju za muslimane.
Toronto 24.12.2005. ...Kanada ima 30 miliona stanovnika, 600 hiljada muslimana. Prema podacima nadležnih organa Kanade, Islam je religija koja se najbrže širi u toj zemlji.
Dokazi da je islam religija koja se najbrze siri u Kanadi. :)
Malo ti konfuzan ovaj post, al'....

Ako si pročitao do kraja mogao si pročitati i:
''Među preobraženima, dve trećine (62 odsto) su žene. One uglavnom imaju više obrazovanje i dobra primanja, dok se vrlo mali broj njih preobratio zbog stupanja u brak s muslimanom'', rekao je Abdulah.
Što se tiče Kanade Islamonline je provjerila kako ti gore piše kod nadležnih organa u Kanadi. Da nije nikakva izmišljotina dovoljno je možda samo ovo:

http://www.msa-natl.org/resources/IS_Can.html

http://www.bih.org/saff/24/broj_muslimana.htm
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Ahmmed wrote:zenooooo,

Selam :D
o alejkumusselam we rahmetullahi we berakatuhu we sanatuhu... :D

...nego...samo vi nastavite na temu...ja to ionako ne citam :D
avicena

Post by avicena »

digger wrote: .

Ali evo, ja dajem kreacionistima (a specijalno sada kada su poduprti "avicenom") da pruze objasnjenje kako je moguce da je nauka uspijela da od parcica DNA napravi novo zivo bice... i to da bog ne zna a religija aminuje.
Ti digger se baš ništa nisi promijenio :roll:

Znaš šta je kopiranje već postavljenih od prije zakona, a šta je kreacija.
Ljudi nisu izmislili električnu energiju, oni su je samo otkrili i trasirali njeno korištenje što je slučaj i sa kloniranjem koje nam se može lijepo razbiti o glavu al' insan k'o insan......
avicena

Post by avicena »

komi wrote:jednostavno loš dizajn

mulj u koljenu
kamen u bubregu
kvarni zubi koji samo 1 izrastu
folikulitis na kosi iznad vrata
katarakta
kratkovidnost
sužene nozdrve
čir
hemići
upale sinusa
prečesto pražnjenje crijeva
gasovi
stenoza pilorusa (valjda se ovako piše)
nervoza
extremno snižen krvni tlak
Bog i kaže da Zemlja nije džennet. Onaj ko doživljava ovaj život kao jedini, a ne kao život sa raznim iskušenjima i pripremom za vječnisa punim pravom i treba da se buni i ne bude zadovoljan dizajnom i kreacijom. Za Boga je dunjaluk kao za nas treptaj oka. Šta je i čovjeku 70 ili 80 godina. Oni koji su uspjeli da to prožive kažu da im je nekako brzo proletilo.....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

uglavnom ono što se brzo kvari nije inteligentno napravljeno nego je neka vrsta podvale :) kao kineska baterija

:D:D:D

pogledajte japanske proizvode koji traju vječno :D:D:D
digger

Post by digger »

zena wrote:...jesam li ja negdje procitala il sanjala :D ...da se digger negdje izjasni kao pravoslavac ...a nesto mi se ođ'e ne uklapa..s ovom braniteljskom ulogom evolucionisticke teHorije...il' je danas... :oops: uticajna :D
Moja zeno, uhvatili me dok sam bio toliko mali da jos nisam ni govorio i stavise par kapi hladne vode na celo. Od tada patim od sinusa.

Time sam dobio oznaku "tora" koja ti kod nas formacijski pripada. Kako god okrenes, ne mozes da se toga otarasis.

Pa me onda, tada vec polusvijesnog, prebacise u drugi tor. Rat u BH, ustase mrze sve srpsko, i mene lijepo prebace u t.zv. rimo-katolicku vjeru. Tako da ja mogu danas da se pohvalim da sam dvostruko potvrdjeni hriscanin. A takvih je malo

Ah, da ne zaboravim. Vruc dan u Izraelu, pripeklo sunce. Vidim neku vodu, pa zaustavih auto. Kako sam bio u kratkim hlacama i majici, brzo otrcah u vodu i smocih se. Dok sam tu malo stajao, vidim grupe ljudi sa istim problem vrucine kako se hlade u vodi. Nesto kasnije uvidjeh da je to bila rijeka Jordan. Nije li moje kupanje bilo potvrda moje duboke zelje da budem "born again?"

Ali u stvarnosti, ja sam ti ova crna ovca kojoj torovi niti pristaju niti ih prihvatam. Svako svojim putem...

Image
digger

Post by digger »

avicena wrote: Malo ti konfuzan ovaj post, al'....
Ma smo htjedoh da te upitam da mi TI licno dokazes oko popularnosti islama u Kanadi na isti nacin kako ti trazis od drugih dokaz da je zamlja stara 4 milijarde godina.

To sto mi saljes gornje linkove oko islama u Kanadi je isto kao kada bi ja tebi poslao citave enciklopedije linkova oko starosti zemlje.

Zato ponavljam: TI to meni dokazzi.
avicena

Post by avicena »

komi wrote:uglavnom ono što se brzo kvari nije inteligentno napravljeno nego je neka vrsta podvale :) kao kineska baterija

:D:D:D

pogledajte japanske proizvode koji traju vječno :D:D:D
Nisi ti baš kineska baterija sa sluhom, vidom, rukama, nogama.......tvoje tijelo itekako je složeno....razmisli malo....taman da dobro posluži za ovo nekoliko decenija na Zemlji......šta još osim čovjeka može kucati tako pametne komentare poput tvojih i sličnih..... :D :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
zena wrote:...jesam li ja negdje procitala il sanjala :D ...da se digger negdje izjasni kao pravoslavac ...a nesto mi se ođ'e ne uklapa..s ovom braniteljskom ulogom evolucionisticke teHorije...il' je danas... :oops: uticajna :D
Moja zeno, uhvatili me dok sam bio toliko mali da jos nisam ni govorio i stavise par kapi hladne vode na celo. Od tada patim od sinusa.

Time sam dobio oznaku "tora" koja ti kod nas formacijski pripada. Kako god okrenes, ne mozes da se toga otarasis.

Pa me onda, tada vec polusvijesnog, prebacise u drugi tor. Rat u BH, ustase mrze sve srpsko, i mene lijepo prebace u t.zv. rimo-katolicku vjeru. Tako da ja mogu danas da potvrdim da sam dvostruko potvrdjeni hriscanin. A takvih je malo.

Ali realno, ja sam ti ova crna ovca kojoj torovi niti pristaju niti ih priznajem.

Image
masallah...uvijek su mi dragi ljudi...koji svojom dzadom pa makar i kontra...
:D
...nije to do tebe :oops: ...sto bi no rekao jedan muslimanski nemusliman :D

nego bez zamjerki...ja rekoh haman mi se ucinilo da si napisao, a meni to ne dode priznanje, vec slobodno i demkratsko izjasnjavanje... :D
...a ovo o torovima...malo je grubo, al hajde...i neumjesno, da ne kazem nepristojno (iz postovanja prema godinama) ... dakako, ljude zbog religijskog uvjerenja porediti s ovcama...cak i ako se zastupa evolucionisticka teorija...podaleko je insan o ovce...
..i da, ne znam...da li je slucajnost s Jordanom trebala da te nevede na trag da pocnes razmisljati o "born again" nacinu zivota...a i ne zanima me... al me malko cudi..khm..to, da ti znash "tor ne pristaje"...no nekako mi ga olahko...zalijepish drugima...kao ono, na sramotu...i ismijavanje, a zasto?
al...
neka tebe...samo vi rekoh nastavite...ja to ionako ne citam :D
:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A wrote:
zena wrote:neka tebe...samo vi rekoh nastavite... ja to ionako ne citam :D :D
Znamo bre, znamo :oops: :-)
...joj zabunih se...trebalo je da stoji "ja ionako ne citam" :D ...

vidim pocela si njegovati...khm...jezik..ja rekoh njezno...a ti :oops: :roll: , zensko...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

avicena wrote:Bog i kaže da Zemlja nije džennet. Onaj ko doživljava ovaj život kao jedini, a ne kao život sa raznim iskušenjima i pripremom za vječnisa punim pravom i treba da se buni i ne bude zadovoljan dizajnom i kreacijom. Za Boga je dunjaluk kao za nas treptaj oka. Šta je i čovjeku 70 ili 80 godina. Oni koji su uspjeli da to prožive kažu da im je nekako brzo proletilo.....
Izgleda, iz bozije perspektive, ovaj svijet dodje kao sektor za kontrolu kvalitete. On nas sve stvorio ali znao je doci i mamuran na posao, pa mu se i koja greska podkrala. Zato proizvodna linija prolazi kroz odjeljenje kontrole kvaliteta(ovozemaljski zivot), gdje se produkti razdvajaju na skart (kanta za smece-pakao) ili dobijaju atest kvalitete i zavrsavaju u izlogu (raj), u kakvoj umjetnickoj galeriji, na nekoj aukciskoj prodaji ili sta god li je bio njegov razlog i motiv za nasim stvaranjem.
Nekako mi nije logicno prihvatiti teoriju da nas je stvorio i natjerao da zivimo u ovako nesavrsenom dunjaluku, samo zato da bi atestiranima kasnije dozvolio sve sto im je zabranio u ovome zivotu. Da locu koliko hoce, da zegu po sedamdeset djevica, da imaju vile i dvore, da budu debeli, celavi, ruzni, stari, a da to nikoga ne tangira u raju....itd....itd...itd...
Prosjecno inteligentan covjek nebi ulagao vrijeme i trud u ovako nesvrsishodnu rabotu. No, ko sam ja da sudim. Mozda se bog dosadju u svojoj savrsenost i vjecnosti i ovo sve radi da ubije dosadu.

Mozda ga i kontam jer i meni se, s vremena na vrijeme, desi da se natakarim na X-Box iz ciste dosade!!!
avicena

Post by avicena »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
avicena wrote:Bog i kaže da Zemlja nije džennet. Onaj ko doživljava ovaj život kao jedini, a ne kao život sa raznim iskušenjima i pripremom za vječnisa punim pravom i treba da se buni i ne bude zadovoljan dizajnom i kreacijom. Za Boga je dunjaluk kao za nas treptaj oka. Šta je i čovjeku 70 ili 80 godina. Oni koji su uspjeli da to prožive kažu da im je nekako brzo proletilo.....
Izgleda, iz bozije perspektive, ovaj svijet dodje kao sektor za kontrolu kvalitete. On nas sve stvorio ali znao je doci i mamuran na posao, pa mu se i koja greska podkrala. Zato proizvodna linija prolazi kroz odjeljenje kontrole kvaliteta(ovozemaljski zivot), gdje se produkti razdvajaju na skart (kanta za smece-pakao) ili dobijaju atest kvalitete i zavrsavaju u izlogu (raj), u kakvoj umjetnickoj galeriji, na nekoj aukciskoj prodaji ili sta god li je bio njegov razlog i motiv za nasim stvaranjem.
Nekako mi nije logicno prihvatiti teoriju da nas je stvorio i natjerao da zivimo u ovako nesavrsenom dunjaluku, samo zato da bi atestiranima kasnije dozvolio sve sto im je zabranio u ovome zivotu. Da locu koliko hoce, da zegu po sedamdeset djevica, da imaju vile i dvore, da budu debeli, celavi, ruzni, stari, a da to nikoga ne tangira u raju....itd....itd...itd...
Prosjecno inteligentan covjek nebi ulagao vrijeme i trud u ovako nesvrsishodnu rabotu. No, ko sam ja da sudim. Mozda se bog dosadju u svojoj savrsenost i vjecnosti i ovo sve radi da ubije dosadu.

Mozda ga i kontam jer i meni se, s vremena na vrijeme, desi da se natakarim na X-Box iz ciste dosade!!!
Između redova mogu ti reći da si na nekakvom tragu, ali si to prilično vulgarizovao pa kako ima puno za ispravke radije ne bih ništa komentarisao......
digger

Post by digger »

zena wrote:
A wrote:
zena wrote:neka tebe...samo vi rekoh nastavite... ja to ionako ne citam :D :D
Znamo bre, znamo :oops: :-)
Uuuuu.... ovo je jos gore. :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

digger wrote:
zena wrote:
A wrote: Znamo bre, znamo :oops: :-)
Uuuuu.... ovo je jos gore. :)
...ma nije valjda :lol: :lol:
CiCiban

Post by CiCiban »

avicena wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:

Između redova mogu ti reći da si na nekakvom tragu, ali si to prilično vulgarizovao pa kako ima puno za ispravke radije ne bih ništa komentarisao......
ovo sto rupa veli je vec opisano negdje..u autostoperskom cini mi se.. :D razlika je u tome da je kod adamsa covjek jedini moguci dizajner takvog cirkusa.. :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

po mom skromnom misljenju... :D DoTLe bi smo glatko dogurali .. :roll: :P da Bog Ne Postoji :D
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Samo da konstatujem da ce moje pitanje, nakon sedam dana (ne)strplivog cekanja, ostati bez odgovora!!!
S obzirom da se ovako nesto nije desilo od kada pratim podforum religija, slobodan sam promijeniti stanje na semaforu.

evolucija 0
kreacija -1

:D :D :D
St.Germain

Post by St.Germain »

@A, to je nesto kao evolucija light ili :-) :)
i ja sam vec davno imao upit u vezi incesta---adam i eva, djeca etc...po tome bi mi svi trebali biti degenerici....mada je i to moguce kad vidim sta se desava po svijetu...ali nije to bitno: incest je bio dozvoljen radi sirenja vrste, a odjednom nije vise jer je to bolesno :? Znaci dok je ispunjavao svrhu bio je cak i pozeljan...kad smo se namnozili, onda je zabranjen, jer je moralno upitan...kako nesto moze do jednog odredjenog momenta biti moralno opravdano a od slijedeceg moralno upitno? Suplje je to sve ko svicarski sir i nerado se upustam u ovakve diskusije radi par finih ljudi vjernika na ovom forumu cija vjerska osjecanja ne zelim da vrijedjam, ali....
avicena

Post by avicena »

St.Germain wrote:@A, to je nesto kao evolucija light ili :-) :)
i ja sam vec davno imao upit u vezi incesta---adam i eva, djeca etc...po tome bi mi svi trebali biti degenerici....mada je i to moguce kad vidim sta se desava po svijetu...ali nije to bitno: incest je bio dozvoljen radi sirenja vrste, a odjednom nije vise jer je to bolesno :? Znaci dok je ispunjavao svrhu bio je cak i pozeljan...kad smo se namnozili, onda je zabranjen, jer je moralno upitan...kako nesto moze do jednog odredjenog momenta biti moralno opravdano a od slijedeceg moralno upitno? Suplje je to sve ko svicarski sir i nerado se upustam u ovakve diskusije radi par finih ljudi vjernika na ovom forumu cija vjerska osjecanja ne zelim da vrijedjam, ali....
U toj evoluciji light, kako je ti nazva nije bilo transformacije guštera u čovjeka.....

Sigurno pretpostavljaš zašto sam ovo markirao u posljednjoj rečenici.....ne moraš ubuduće....

Od stvaranja čovjeka, taj isti čovjek bio pod Njegovim nadzorom, a On je Svemogući.....Objava kao uputa je u jednom svom dijelu od početka bila nepromjenjiva dok u drugom je shodno određenim prilikama prilagođavana čovjeku takvom kakav je bio. Hiljade Poslanika su uglavnom prenosili isto, ali je i bilo stvari koje su derogirane iz prethodnih Objava. A čovjek nije savršeno biće, ograničen prilično u svojim spoznajnim mogućnostima pa tako prije 500-600 godina(da ne idemo dalje) čovjek nije znao mnogo toga što zna danas, a zamisli šta će sve znati poslije narednih 500-600. ako ne upropasti u međuvremenu i ovo do sada jer je znao često zabrljati ako prelistamo historiju.
Post Reply