MORALNOST BEZ BOGA
-
kojeime
- fatamorgana
#202 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Bušman,imal'đe kakije bušmanki, 
- fatamorgana
#203 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Koje ime,ovo što gore navodiš,ovaj "eksperiment", kako ga zoveš, se upravo dešava u ratu, nažalost i mikojeime wrote:
Bilo bi veoma interesantno napraviti slijedeci eksperiment. Da u odredjenom periodu, recimo godinu dana za silovanja, ubistva, kradje i tako dalje nema kazne i da za sva ta djela oni koji ih pocine nikada nece odgovarati. BIlo bi interesantno vidjeti koliko finih, postenih, moralnih ljudi bi ostali takvi pred izazovima i mogucnostima, a koliko bi pokazalo pravo lice.
Onaj gore navedeni eksperiment niakda nece biti proveden, ali bi on pokazao koliko su ljudi stvarno moralni.
imamo jedan takav još svjež primjer.
Iz puno naizgled "finih, postenih, moralnih ljudi" je izašlo na površinu ono najgore, namjerno neću reći
životinjsko jer bi to bilo uvreda za životinje, reći ću zločinačko, patološko, okrutno, sadističko, najbjednije etc..
Međutim ipak je bilo i onog moralnog, humanog, požrtvovanog, nesebičnog, herojskog, plemenitog, bilo je
mnogo takvih primjera, svi znamo.
To sve govori, kako ljudsko biće ima u sebi zapravo neograničen potencijal i za zlo i za dobro, (to su
rekli veliki umovi 20-tog stoljeća kao, C.G. Jung, Dostojevski, Tolstoj i mnogi drugi.)
Ono na neki način, to jest svi mi, kao ljudska bića hodamo po toj tankoj liniji koja razdvaja to dvoje,
cijelog života i svakog dana vlastitog, individualnog života.
E sad, ako neko postane malo više svjestan od drugih takvog izbora, dobija mogućnost (samo mogućnost)
da svjesno bira između toga hoće li činiti jedno ili drugo, zlo ili dobro.
Postoji u I Ching-u, drevoj kineskoj knjizi preobražaja, koncept superiornog i inferiornog, višeg i nižeg čovjeka.
Tamo piše da svako ljudsko biće posjeduje istovremeno i višu i nižu prirodu.
Onaj koji uzgaja vlastitu višu prirodu je viši, superiorni čovjek, dok onaj koji uzgaja, radi na vlastitoj
nižoj prirodi je niži, inferiorni čovjek.
Mudro objašnjeno, zar ne, pozz,
-
Bušman
#204 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Superiorniji u cemu? Po tome sto moze prezivjeti udar asteroida? Vrlo tesko. Zadnji covjek koji je spominjao tog nadcovjeka ili sta vec zavrsio je lose, veoma lose - osudjen od svih, a oni koji ga slijede bivaju osudjivani, s pravom.fatamorgana wrote:Postoji u I Ching-u, drevoj kineskoj knjizi preobražaja, koncept superiornog i inferiornog, višeg i nižeg čovjeka.
Tamo piše da svako ljudsko biće posjeduje istovremeno i višu i nižu prirodu.
Onaj koji uzgaja vlastitu višu prirodu je viši, superiorni čovjek, dok onaj koji uzgaja, radi na vlastitoj
nižoj prirodi je niži, inferiorni čovjek.
Mudro objašnjeno, zar ne, pozz,
Grohotom se smijem, grohotom.fatamorgana wrote:Bušman,imal'đe kakije bušmanki,
- statix
#205 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Zaratustra 
- fatamorgana
#206 Re: MORALNOST BEZ BOGA
[quote] Bušman
Superiorniji u cemu? Po tome sto moze prezivjeti udar asteroida? Vrlo tesko. Zadnji covjek koji je spominjao tog nadcovjeka ili sta vec zavrsio je lose, veoma lose - osudjen od svih, a oni koji ga slijede bivaju osudjivani, s pravom.
[quote]
Ako sam nisi shvatio da ne govorim ni o kakvom "nadčovjeku" onda ni nema svrhe da ti to ja objašnjavam.
Pitaš: "Superiorniji u čemu" ? ..... U vrlini.
Superiorniji u cemu? Po tome sto moze prezivjeti udar asteroida? Vrlo tesko. Zadnji covjek koji je spominjao tog nadcovjeka ili sta vec zavrsio je lose, veoma lose - osudjen od svih, a oni koji ga slijede bivaju osudjivani, s pravom.
[quote]
Ako sam nisi shvatio da ne govorim ni o kakvom "nadčovjeku" onda ni nema svrhe da ti to ja objašnjavam.
Pitaš: "Superiorniji u čemu" ? ..... U vrlini.
Last edited by fatamorgana on 14/06/2011 16:05, edited 2 times in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#207 Re: MORALNOST BEZ BOGA
kojeime wrote:Bilo bi veoma interesantno napraviti slijedeci eksperiment. Da u odredjenom periodu, recimo godinu dana za silovanja, ubistva, kradje i tako dalje nema kazne i da za sva ta djela oni koji ih pocine nikada nece odgovarati. BIlo bi interesantno vidjeti koliko finih, postenih, moralnih ljudi bi ostali takvi pred izazovima i mogucnostima, a koliko bi pokazalo pravo lice.Great Cornholio wrote:...Pa nije valjda da ne kradeš,ne lažeš, ne siluješ, ne ubijaš samo zato što te strah da ne završiš u paklu /džehenemu
Kao sto rekoh, moral je promijenjiva kategorija i mislim da moral izvire iz straha od kazne, a ne iz same ljudske prirode. Mislim da ljudi nisu po defaultu moralni a da su samo izuzeci nemoralni, mislim da su ljudi nemoralni po defaultu i da nas samo strah od posljedica cini moralnima. U stvari, ljudi su po defaultu amoralni, nisu ni moralni ni nemoralni (ako nemoral gledamo kao suprotnost moralu, a ne nedostatak morala). Cak i ako bi mi koji smo vec usvojili odredjene nacine ponasanja i imamo neke moralne norme ugradjene, zamislite kada bi nasa djeca zivjela od rodjenja sa saznanjem da ne postoji kazna za bilo sta sto urade. Koliko bi nase djece ostali "fini" i ne bi krali, ubijali, silovali kada znaju da za to nema kazne.
U principu imam lose misljenje o nama ljudima i o ljudskoj prirodi, stvarno mislim da ljudi nisu u sustini dobri, da dobrota nije prirodno stanje ljudi. Mislim da je dobrota naucena, nije prirodna. Ne mislim ni da je zlo prirodno. Mislim da je sebicnost, egoizam prirodno stanje ljudi, a da su altruizam, dobrota, moral dustveno naucene vjestine koje nam omogucavaju samoodrzanje, to jeste omogucavaju nam da se ne pobijemo medjusobno i da se ne samounistimo kao vrsta.
Onaj gore navedeni eksperiment nikada nece biti proveden, ali bi on pokazao koliko su ljudi stvarno moralni.
čemu eksperiment?! imali smo priliku vidjeti to u ratu.....i dobro i zlo su društveno konstruisane apstrakcije i veoma relativni pojmovi po sadržaju, pa tako nekad "dobro" bude i nekoga lištiti imovine ili života.
Ljudi imaju prirodni potencijal i za dobro i za zlo, a društveno okruženje je to koje nameće standard dobrog i lošeg u datom trenutku i stimulira ljude u jednom ili drugom pravcu. Bog je irelevantan u toj priči, iako ima golem potencijal da se, instrumentalizacijom priče o bogu, ljudi navedu na dobro ili loše postupanje prema, po bilo čemu, drugačijim ljudima. Koliko je urođena borba kao put preživljavanja isto tako ljudima je urođena i samilost kao put preživljavanja. Okolnosti situacije + društveni drill čine čuda!
Ima jedan zanimljiv antropološki opis dinarskog morala i društvene prihvaćenosti. Gdje se kaže da je osobitost dinaraca da, kada nekoga prihvate kao svoga u društvo, sve mu je dopušteno i ako treba spremni su dati i svoj život za tu osobu. Dok, u slučaju da je neko izopćenik ili neprijatelj biti će tretiran kao nečovjek i suočen sa najgorom brutalnošću. (ovaj pasus je pisan po rovitom sjećanju, ali mislim da je poenta potrefljena)
-
Bušman
#208 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Kojoj vrlini? Vrlina pozivanja na nasilje ili pravljenja grncarija? Uglavnom, pokret koji je najvise promovirao filozofiju morala nije religija nego humanizam, tako da odgovor na pitanje u postavci teme lezi u radovima humanista.fatamorgana wrote:Bušman wrote:
Superiorniji u cemu?
U vrlini.
- fatamorgana
#209 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Jeli moguće da ne znaš šta su vrline? Dobro, ako stvarno ne znaš, pitaj malo okolo, roditelje, prijatelje,
profesore, komšije, ljude, forumaše, pa ako baš niko ne bude znao odgovor, vrati se na ovu temu,
pa ću ti ja reći,
profesore, komšije, ljude, forumaše, pa ako baš niko ne bude znao odgovor, vrati se na ovu temu,
pa ću ti ja reći,
- Bellydancesuperstar
#210 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ja baš obratno mislim. Mislim da je svaki čovjek po prirodi dobar, a da negativnosti proizlaze iz nekih loših navika, neostvarenih želja, frustracija.
Jako su rijetki oni koji su potpuno zli.
I da nestane pravila, uvijek ima onih koji zakon nose u srcu tj. ljubav prema drugima.
Druga stvar je da ljudi nisu savršeni i da ne razumiju puno toga. Iz neznanja i nesvjesnosti također proizlazi zlo...a to je : put do pakla je popločan dobrim namjerama. - spaljivanje vještica, kamenovanje žena zbog sexa itd.
Jako su rijetki oni koji su potpuno zli.
I da nestane pravila, uvijek ima onih koji zakon nose u srcu tj. ljubav prema drugima.
Druga stvar je da ljudi nisu savršeni i da ne razumiju puno toga. Iz neznanja i nesvjesnosti također proizlazi zlo...a to je : put do pakla je popločan dobrim namjerama. - spaljivanje vještica, kamenovanje žena zbog sexa itd.
Last edited by Bellydancesuperstar on 14/06/2011 16:35, edited 2 times in total.
-
Bušman
#211 Re: MORALNOST BEZ BOGA
To sto ti nisi shvatila zasto sam naveo nasilje ili pravljenje grncarija kao moralnu vrijednost individue samo pokazuje da ne razumijes sustinu/diskutabilnost morala. To nije moj problem, to je problem tvoje iskljucivosti.fatamorgana wrote:Jeli moguće da ne znaš šta su vrline? Dobro, ako stvarno ne znaš, pitaj malo okolo, roditelje, prijatelje,
pa ću ti ja reći,
- fatamorgana
#212 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ajd', bolje da se mi vratimo malo bušmankama,Bušman wrote:To sto ti nisi shvatila zasto sam naveo nasilje ili pravljenje grncarija kao moralnu vrijednost individue samo pokazuje da ne razumijes sustinu/diskutabilnost morala. To nije moj problem, to je problem tvoje iskljucivosti.fatamorgana wrote:Jeli moguće da ne znaš šta su vrline? Dobro, ako stvarno ne znaš, pitaj malo okolo, roditelje, prijatelje,
pa ću ti ja reći,
-
Bušman
#213 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Bujrum, ja nemam nista sa tvojim planovima. A Busmanke su svakako fine cure.fatamorgana wrote:Ajd', bolje da se mi vratimo malo bušmankama,Bušman wrote:To sto ti nisi shvatila zasto sam naveo nasilje ili pravljenje grncarija kao moralnu vrijednost individue samo pokazuje da ne razumijes sustinu/diskutabilnost morala. To nije moj problem, to je problem tvoje iskljucivosti.fatamorgana wrote:Jeli moguće da ne znaš šta su vrline? Dobro, ako stvarno ne znaš, pitaj malo okolo, roditelje, prijatelje,
pa ću ti ja reći,li ti išta?
To drugo te se ne tice.
- fatamorgana
#214 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Što si bolan tolko svadljiv, ko ružio, 
-
kojeime
- Bellydancesuperstar
#216 Re: MORALNOST BEZ BOGA
ma nije. ja se slažem da je rat takav eksperiment. onda oni koji bi inače htjeli silovati, a ne mogu. dobiju priliku pokazati se. oni koji bi krali, a ne mogu, kradu. itd.
u ratu dolaze do izražaja te pritajene želje.
u ratu dolaze do izražaja te pritajene želje.
-
Great Cornholio
#217 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ne znam za vas, ali mene je strah ljudi koji kažu da bi klali, ubijali, silovali itd., ali ih u tome sprečava strah od božije kazne ili kazne propisane krivičnim zakonom
Pa zar je kod nekih toliko slaba vjera u čovjeka i u njegovu moć zdravog rasuđivanja
Pa zar je kod nekih toliko slaba vjera u čovjeka i u njegovu moć zdravog rasuđivanja
- fatamorgana
#218 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa jašta je, vidi samo sve loše što ljudi rade,Great Cornholio wrote:Ne znam za vas, ali mene je strah ljudi koji kažu da bi klali, ubijali, silovali itd., ali ih u tome sprečava strah od božije kazne ili kazne propisane krivičnim zakonom![]()
-
Great Cornholio
#219 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Hajd' što rade loše, već misle da rade dobrofatamorgana wrote:Pa jašta je, vidi samo sve loše što ljudi rade,Great Cornholio wrote:Ne znam za vas, ali mene je strah ljudi koji kažu da bi klali, ubijali, silovali itd., ali ih u tome sprečava strah od božije kazne ili kazne propisane krivičnim zakonom![]()
-
kojeime
- fatamorgana
#221 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ako zamrziš ljude onda si samo jedan korak od toga da počneš mrziti i samog sebe.
-
kojeime
- fatamorgana
#223 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Slažem se, ali smo ponekad i bolji nego što možemo sebi priznati,kojeime wrote:Nije mrznja vec razocarenje i gubitak iluzija. Gori smo nego sto sebi zelimo priznati.fatamorgana wrote:Ako zamrziš ljude onda si samo jedan korak od toga da počneš mrziti i samog sebe.
-
Great Cornholio
#224 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa ipak su ljudi izmislili zakone,propise, odluke, kazne, nagrade, zar nekojeime wrote:
Ja imam malu vjeru u ljude i moc rasudjivanja. Zato smo i morali izmisliti zakone, propise, odluke, kazne, nagrade,
-
Filozofx
#225 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Moralnost bez Boga je kao i ljudi bez vjere! Pa se onda možemo zapitati kakvi su ljudi koji nemaju straha pred stvoriteljem za svoja loše učinjena djela? Znamo šta nalažu vjere pa iz toga dosta proističe što je dobro za čovjeka, a sve dobro može biti i moralno, dok to ne može biti nešto što je suprotno dobrom odnosno suprotno vjeri. Ratovi koji su vođeni u ime vjere su vodili zapravo nevjernici, a nevjernici su jer su ubijali, istrebljivali i time dolazili u sukobe sa odredbama koje vjera nalaže.