Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Drug_Tito wrote:Joj Bumbar, tvoj nadimak me podsjeca na jelo bumbar :roll:

...evo jedan mesozder prijavljuje...bumbar super...jos ako je iz tagare...mjac...
pitt

Post by pitt »

kanibal :D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:kanibal :D:D
cuj kanibal...jesi to jeo onu novinu zeljanicu iz amsterdama? :D

...mesozder...zar se ne vidi :?
Bumbar

Post by Bumbar »

hahah...znam da podsjeca...a nije mi ni bilo na kraj pameti kad sam ga stavljala...

Jaoj...bumbar ti je skuhana riza sa isjeckanom jetricom. To se sve zacini i zamota u tzv. peskir (potrbusnicu od krave). Ispece i ubijas se nad tim. Zacudo nije toliko masno (naravno treba uzeti tanji peskir).

Cujem da ima vise nacina pravljenja... ja bi preporucila da stavite malo curry-a u to sve...da prste odgrizes :)).

Sta je tagara???
pitt

Post by pitt »

Bumbar wrote:hahah...znam da podsjeca...a nije mi ni bilo na kraj pameti kad sam ga stavljala...

Jaoj...bumbar ti je skuhana riza sa isjeckanom jetricom. To se sve zacini i zamota u tzv. peskir (potrbusnicu od krave). Ispece i ubijas se nad tim. Zacudo nije toliko masno (naravno treba uzeti tanji peskir).

Cujem da ima vise nacina pravljenja... ja bi preporucila da stavite malo curry-a u to sve...da prste odgrizes :)).

Sta je tagara???

Auuu kako to primamljivo zvici...... :D:D:D Kod koga sam pozvan na bumbara :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

seka wrote:
zena wrote:
Drug_Tito wrote:Joj Bumbar, tvoj nadimak me podsjeca na jelo bumbar :roll:

...evo jedan mesozder prijavljuje...bumbar super...jos ako je iz tagare...mjac...
sta je bumbar i tagara? :?
...e sad...
teleca bijela dzigerica, srce i crna dzigerica...peskir (to je loj...tanki...za pecenje glavuse, recimo...), riza, bijeli luk, crveni luk, so, vegeta, persun...blabla..malo paprike...
e sad bijela dzigerica se napola skuha i srce...crna dzigerica se ne dira...pa se to lijepo sve skupa isitni satarom na skroz sitne dijelove...i riza se napola skuha...pa sve to skupa izmijesas...dodas zacine...
i sad napravis od te smjese male, velicine sake, okruglice...preko toga (donju polovinu te okruglice) stavis onaj loj...al mora biti skroz tanak...i redas u tagaru...a tagara je vrsta posudja (mada u bosni ima i jelo koje se tako zove) od gline...i sve to redas...poklopis i u rernu...sat vremena...i ubijes se jeduci... :D ...
a tagar vrsta jela...eh...ime je dobila po tom posudju...uglavnom...u toj tagari se pece meso bilo kakvo s krompirom...i zacinima...voda mi na usta... jer tu je fol to glineno sudje koje hrani daje specifican ukus...naravno...taj se sud ne koristi odmah nakon kupovine...vec ga se treba pripremiti za koristenje...ako trebas info kako to da napravis...reci...
pitt

Post by pitt »

Jooojjjj hanuma sta mi radis :D:D Evo zavija stomak..... :D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:
Bumbar wrote:hahah...znam da podsjeca...a nije mi ni bilo na kraj pameti kad sam ga stavljala...

Sta je tagara???

Auuu kako to primamljivo zvici...... :D:D:D Kod koga sam pozvan na bumbara :D:D:D
...kod Bumbara :D

...al' kad to ovako kazes...moze vala i kod mene... :D
Bumbar

Post by Bumbar »

E meni trebaju ove informacije...taman da zovem drustvo na veceru :) :)
pozvani su i forumasi naravno :D

Zeno (jaoj kako ovo sad zvuci) samo na donju stranu...u mom kraju se skroz zavija. Mislim manje mi mastan zvuci tvoj nacin.

Kako se priprema tagara za upotrebu??
pitt

Post by pitt »

masala, masala.......ma doci su ja bogami i kod jedne a i kod druge ako treba :D:D:D STa cu kad sam poguzija :D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

:lol: bas si prava poguzija...

super zvuci a da znas kako je super okusa :-) (treba sad jedan smiley kako se oblizuje...)
pitt

Post by pitt »

Pa boze zdravlja.....probat cu :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Bumbar wrote:E meni trebaju ove informacije...taman da zovem drustvo na veceru :) :)
pozvani su i forumasi naravno :D

Zeno (jaoj kako ovo sad zvuci) samo na donju stranu...u mom kraju se skroz zavija. Mislim manje mi mastan zvuci tvoj nacin.

Kako se priprema tagara za upotrebu??
vidi...fol je u pripremi da ne bude mastan...najvazniji momenat je razvlacenje tog peskira...mora biti tanak...jer nema potrebe da ga zavijas skroz ako ces s gornje strane imati prebacen dio peskira koji kasnije makne...kontas...a sluzis ga samo u onom dijelu polovice...koji se skoro istopi...a iz tagare ne vadis masnocu...kontas? a unutrica svakako nije masna...
tagara...e sad...odes kod ljudi koji rade to sudje i kupis sud koji zelis...(Visoko, ima u Gracanici, Maglaju) kad ga jednom pripremis...on sluzi samo za slanu hranu...glineno sudje za sutlije...i slatka jela...kompote se drugacije priprema...
Moras obezbijediti otvoren prostor (kad odes negdje na selo ili vikendicu) ...lijepo nalozis napolju vatru..u tagaru stavis malo vode i soli...i recimo pola kile loja...i to se mora kuhati barem 24 sata...poklopljeno...moze i u nastavcima (ko meskicka serija)...(mada ako imas dobar ventilator u kuhinji moze i kuci) sve dok sud ne poprimi onu smedjkastu boju...tamniju...jer kad ga kupis ima boju...cigle...tako nesto...i fol je sto je sud stariji...to je bolji za pripremu hrane...ukusnija hrana... krompir i povrce iz tagare su...subhanallah... :)

...ovo ni slucajno raditi sa sudje u kojem zelis raditi slatku hranu...
Last edited by Kwaheri on 17/06/2005 18:33, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:masala, masala.......ma doci su ja bogami i kod jedne a i kod druge ako treba :D:D:D STa cu kad sam poguzija :D:D
neka masallah...ko moze jesti, moze i raditi... :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Da kuham il' da zakuham :D pitanje je sad :lol:
pitt

Post by pitt »

zena wrote:
pitt wrote:masala, masala.......ma doci su ja bogami i kod jedne a i kod druge ako treba :D:D:D STa cu kad sam poguzija :D:D
neka masallah...ko moze jesti, moze i raditi... :D
uhhh znaci mora se rucak i zaradit :D:D ma nije problem.....sta god treba sem uzisavanja i peglanja :D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

Kontam...hvala najljepsa :D

Ma odavno ja hocu da kupim to glinineno posudje ali nikako nesto da vec jednom kupim...kazu da je stih hrane totalno drugaciji da prse pojedes.

jela sam jednom grah iz rukatke i svaki put kad se sjetim voda mi na usta krene :shock:
pitt

Post by pitt »

ja to zovem saksije :D:D Bosanski lonac, meso, krompir.....sve iz toga je da sake pojedes :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Bumbar wrote:Kontam...hvala najljepsa :D

Ma odavno ja hocu da kupim to glinineno posudje ali nikako nesto da vec jednom kupim...kazu da je stih hrane totalno drugaciji da prse pojedes.

jela sam jednom grah iz rukatke i svaki put kad se sjetim voda mi na usta krene :shock:

da znas da jeste... :) mah...fakat...jednostavno to nije ista hrana...iako su sastojci isti kao i oni kada to pripremas u ovom nasem "limenom" sudju...ukus...cak i oni koji nisu gurmani...osjete veliiku razliku... :D

....pitte...ho's da posaljem jednu tagaru i sutlijas...fedex-om :D
pitt

Post by pitt »

uhhh sto bi sevapa zaradila :D:D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

Pravo bi u dzenet samo zbog toga isla :D

Sutlijaaaaaaaaaaaa (onako kao Homer sad zvucim) :shock:
pitt

Post by pitt »

Bumbar wrote:Pravo bi u dzenet samo zbog toga isla :D

Mogla bi i ti pocet sevapa skupljat pa spremiti sta :D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

Eto pravila sam jucer supu sa knedlama...njam njam... :D
pitt

Post by pitt »

ma nisam supe zeljan....daj sta mesnato i domace :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:
Bumbar wrote:Pravo bi u dzenet samo zbog toga isla :D

Mogla bi i ti pocet sevapa skupljat pa spremiti sta :D:D
Simpson :? otkud on u ovoj prici :D :D ...shala...samo nam treba Kenny i SP...eh...
nego...eto...ako Bog da...kad budem jela...hranu iz tagare...

:D
mislit cu na vas..
Post Reply