Nemoj se vadit sad sta je bilo,bezveze je opet prezvakavat taj dio teme, reagujem na tvoja predvidjanja za buducnost da nemaju veze s vezom i dao ti frisak primjer...jok eto ti si puna moralno-ljudskog aspekta da sagledas sve...de ba.SaraFina wrote:General War wrote:Draga sarafina, vas opstanak nikad nije bio upitan na nekoj teritoriji BiH, tamo gdje je drugacija naredba bila, tako je nazalost i uradjeno (sa vise ili manje truda)...i imas sijaset dokumanata da je dosta stvari se radilo uz saglasnost ove ili one strane.SaraFina wrote:Dragi Djenerale sposobnost je neupitna. Naš opstanak na ovim prostorima najbolji je dokaz u prilog toj tezi.
Uz silu JNA i paravojnih srpskih formacija, nije istrijebljen bošnjački živalj sa ovijeh prostora
A nacionalna država se ne dobija na guzove za dvadesetak godina.![]()
Evo susjedi će to najbolje posvjedočiti a i VI to znate. Zato polako.
Nacionalna drzava se nikada nece napraviti tamo gdje je vec podjeljena po nacionalnom kljucu, eto kad ti je srebrenica "pala" na zadnjim izborima za nacelnika... (ali zato se dobila opstina centar koja vrijedi drugih deset opstina) treba da ti nesto kaze...ili ti govori ali ti ne slusas...nije u bosnjacima problem, niti ti smijes to od bosnjaka ocekivati
Otkud ti znaš da naš opstanak nikad nije bio upitan na nekoj teritoriji gdje je drugačija naredba bila? Direktno od Mladića i Karadžića? Bio je upitan i te kako. Sjeti se samo one čuvene " Tuci Velešiće tamo nema srpskog življa"
Dakle taj zločinački VRS je tukao po civilima i to namjerno. Tako da ta svirka velikosrpska o nekim lafo ustupcima gdje, velikosrbi nisu imali interes iskorijeniti bošnjački živalj pada ti u duboki mulj djenerale. Uz ovaj još je milion primjera gdje je zločinačka JNA i VRS ubijao bošnjački življalj iako nisu prestavljali nikakav vojni ni remetilački faktor. Zato mani mi te socijalne priče, kako se " planski etnički " čistilo i kako VRS nije čistio ono što nije bio strateški cilj. Čistio je sve, da li granatiranjem ili snajperima, odvodjenjem u logor i masovnim egzikucijama. ... Čistilo se što god je moglo. I na koji način se moglo.
Što se Srebrenica tiče, te SDA oni će to platiti. Medjutim to je pitanje bošnjačkog naroda i nijednog drugog. Da kazni svoju izdajničku stranku. Ti s tim s moralno - ljudskog aspekta nemaš ništa.
Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
- General War
#201 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
- BHCluster
#202 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
I onda ameri odu i naprave Repubiku Kosovo.General War wrote:Pa ono sto cuvate niko ni ne pokusava da uzme, a vanjske granice nemogu se promjeniti jer je Klikton tako reknuo, i tacka, ne radi bosne vec radi drugih zemalja od kojih su dosta na zapadu.Maraschino wrote:Nisu sva vremena za promjene. Sada cuvamo sto imamo...nego, ostema li sta Dodik i Cova od onoga sto je Dejton stvorio, mislim na prijenos nadleznosti?General War wrote: Kakvi ste sposobni, daj boze da i ovo zadrzite...eno izetbegovoci dominiraju kod bosnjaka i djaba opet ni milimetar od onoga sto je dejton napisao, ni milimetar. E to ti je nesposibnost....
A to jesu li sta ostemali, vidis po funkcionisanju tih institucija (a uz to ubodu i koju paru), nisu budale da pucaju sebi u nogu.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#203 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Haj' to sto su napravili, vec sto su smrdiju obavezali da ga prizna.BHCluster wrote:I onda ameri odu i naprave Repubiku Kosovo.General War wrote: A to jesu li sta ostemali, vidis po funkcionisanju tih institucija (a uz to ubodu i koju paru), nisu budale da pucaju sebi u nogu.
Mogli bi i Republiku Vojvodinu, ako smrdija ne izvrsi obavezu i ne prestane se kurciti iz ruskog supka.
- Kikibombona
#204 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Prvih 9 minuta video zapisa o bosnjackom nacionalizmu, za one koji misle da kod Bosnjaka nema nacionalizma i sovinizma.
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... aFVKgXfyU4
A covjek u video zapisu kaze da je 'bosanski nacionalista', otac mu lezao u Kuli radi izdaje srpskog naroda, on se apsolutno stavlja na stranu bosnjacke politike, bilo da se radi o proslosti, sadasnjosti ili buducnosti... Jedino jebe ime Predrag.
Odmah je Srbin i cetnik, iako se covjek ne osjeca i ne izjasnjava kao Srbin, a jos manje cetnik. Uzalud. Ne znam kako bosnjacki nacionalisti vare Aljosu i Dubravka Camparu!?
Ne zna se ko vise mrzi likove poput Predraga Kojovica, da li srpski ili bosnjacki nacionalisti. Misljenja sam vise srpski. Sa izdajnicima po kratkom postupku.
Isti slucaj je sa Bojanom Bajicem. Sasjekose ga srpski i bosnjacki nacionalisti u korijenu.
Da bi Bosnjak bio prihvatljiv Srbima mora biti 100% na fonu srpske politike. Neka jednom iskoci odmah je mudzahedin i balija. Isto je sa druga dva nacionalizma.
Uz to, nacionalisti su posebno osjetljivi na izdajnike u vlastitim redovima, na TZV. Bosance, jugonostalgicare, komuniste itd.
I ovo je dokaz i pokazatelj koliko je BiH uvrnuta zemlja i koliko je glupo baviti se politikom u BiH. E neces Kiki zadugo na ove teme, odmah mi se u stomaku sve isprevrce. Fuj, bljak.
A covjek u video zapisu kaze da je 'bosanski nacionalista', otac mu lezao u Kuli radi izdaje srpskog naroda, on se apsolutno stavlja na stranu bosnjacke politike, bilo da se radi o proslosti, sadasnjosti ili buducnosti... Jedino jebe ime Predrag.
Ne zna se ko vise mrzi likove poput Predraga Kojovica, da li srpski ili bosnjacki nacionalisti. Misljenja sam vise srpski. Sa izdajnicima po kratkom postupku.
Isti slucaj je sa Bojanom Bajicem. Sasjekose ga srpski i bosnjacki nacionalisti u korijenu.
Da bi Bosnjak bio prihvatljiv Srbima mora biti 100% na fonu srpske politike. Neka jednom iskoci odmah je mudzahedin i balija. Isto je sa druga dva nacionalizma.
Uz to, nacionalisti su posebno osjetljivi na izdajnike u vlastitim redovima, na TZV. Bosance, jugonostalgicare, komuniste itd.
I ovo je dokaz i pokazatelj koliko je BiH uvrnuta zemlja i koliko je glupo baviti se politikom u BiH. E neces Kiki zadugo na ove teme, odmah mi se u stomaku sve isprevrce. Fuj, bljak.
Last edited by Kikibombona on 07/04/2018 09:26, edited 1 time in total.
- Kikibombona
- SaraFina
#206 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kikibombona wrote:Prvih 9 minuta video zapisa o bosnjackom nacionalizmu, za one koji misle da kod Bosnjaka nema nacionalizma i sovinizma.![]()
A covjek u video zapisu kaze da je 'bosanski nacionalista', otac mu lezao u Kuli radi izdaje srpskog naroda, on se apsolutno stavlja na stranu bosnjacke politike, bilo da se radi o proslosti, sadasnjosti ili buducnosti... Jedino jebe ime Predrag.Odmah je Srbin i cetnik, iako se covjek ne osjeca i ne izjasnjava kao Srbin, a jos manje cetnik. Uzalud. Ne znam kako bosnjacki nacionalisti vare Aljosu i Dubravka Camparu!?
![]()
Ne zna se ko vise mrzi likove poput Predraga Kojovica, da li srpski ili bosnjacki nacionalisti. Misljenja sam vise srpski. Sa izdajnicima po kratkom postupku.![]()
![]()
Niko ne tvrdi da kod Bošnjaka nema nacionalizma koji je prerastao zdrave temelje. Nego, bošnjački nacionalizam i onaj sa zdravim temeljima i onaj sa bolesnim nuspojava je velikosrpskog odnosno velikohrvatskog šovinizma i fašizma. Takodjer trule temelje Bošnjaci imaju u 10 - 15% svojim "nacionalno osviještenim redovima" dok je kod susjeda i komšija taj procenat još devedesetih bio negdje oko polovine, a sad doseže cifre izmedju 70 - 80%.
U tome su razlike.
Em Bošnjaci kasne u "budjenju nacionalne" svijesti za razliku od susjeda i komšija, em su do devedesetih bili hendikepirani u tom pogledu.
Nakon devedesetih procenat i od 15% čak nezamislivo je malen, za razliku od 70 ili 80 %.
Što se mene lično tiče, ja sam zato da svi u Bosni budemo Bosanci odnosno Hercegovci. I velika većina Bošnjaka takodjer dijeli sličnu viziju države. Torovsko ukupavanje nam je nametnuto. A to koliko Srba odnosno Hrvata dijeli viziju bosanske nacije ostaviću tebi da ako možeš nepristrasno procjeniš.
Ja tipujem na 1,5 % Srba i 2% Hrvata. Pa eto dokaži suprotno.
Zato je šizofreno izjednačavati "tri nacionalizma" kad dva od ta tri već devedesetih su prešli u šovinizam i fašizam.
Treći lametira prema cifri oko 15% do 2020.
- Kikibombona
#207 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Ma tvrde, jasta. Bio je onaj Usce, pa jos nekoliko likova, da ih sada ne citiram i ne izazivam replike.SaraFina wrote:Niko ne tvrdi da kod Bošnjaka nema nacionalizma koji je prerastao zdrave temelje. Nego, bošnjački nacionalizam i onaj sa zdravim temeljima i onaj sa bolesnim nuspojava je velikosrpskog odnosno velikohrvatskog šovinizma i fašizma. Takodjer trule temelje Bošnjaci imaju u 10 - 15% svojim "nacionalno osviještenim redovima" dok je kod susjeda i komšija taj procenat još devedesetih bio negdje oko polovine, a sad doseže cifre izmedju 70 - 80%.
U tome su razlike.
Em Bošnjaci kasne u "budjenju nacionalne" svijesti za razliku od susjeda i komšija, em su do devedesetih bili hendikepirani u tom pogledu.
Nakon devedesetih procenat i od 15% čak nezamislivo je malen, za razliku od 70 ili 80 %.
Što se mene lično tiče, ja sam zato da svi u Bosni budemo Bosanci odnosno Hercegovci. I velika većina Bošnjaka takodjer dijeli sličnu viziju države. Torovsko ukupavanje nam je nametnuto. A to koliko Srba odnosno Hrvata dijeli viziju bosanske nacije ostaviću tebi da ako možeš nepristrasno procjeniš.
Zato je šizofreno izjednačavati "tri nacionalizma" kad dva od ta tri već devedesetih su prešli u šovinizam i fašizam.
Imas primjer u Iraku i Siriji, Arapi su, osjecaju se kao Iracani i Sirijci, muslimani su, pa se opet uzasno mrze i medjusobno ubijaju. Dakle, dijele tri identiteta, iracki/sirijski - nacionalni, arapski - etnicki i islamski - vjerski. Tuku se radi sektaskih podjela, siiti vs suniti. Ista stvar je u Libanonu koji je veoma slican BiH, po svemu...
Nemaju Srbi i Hrvati tako veliki problem sa Bosnom i bosanstvom. Svi su se do rata smatrali Bosancima i voljeli su zemlju Bosnu. Garantujem, ta klica ljubavi prema Bosni i bosanstvu je ostala. U to sam se licno uvjerio vise puta.
Ovdje je problem vjerska mrznja. Sva tri identiteta se temelje na vjeri. Bez vjere su sva tri naroda ista i mozes ih nazvati kako hoces. Vjera pravi velike razlike. Srbi i Hrvati preziru/imaju gadjenje/strah/... od islama a ne Bosne, Bosnjaka, bosanstva ili necega cetvrtog.
Jednako tako, Srbi i Hrvati se ne podnose radi sektaskih razlika pravoslavci (istok) vs katolici (zapad). Da su jedni i drugi katolici, netrepeljivost izmedju naroda bi bila daleko manja. To se najbolje vidi na primjeru Srbi vs Makedonci/Crnogorci. Srbi ne mogu mrziti pravoslavni narod. Bude tu carki, ali nema otrovne mrznje koja moze voditi do masovnih zlocina.
- SaraFina
#208 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kikibombona wrote:Ma tvrde, jasta. Bio je onaj Usce, pa jos nekoliko likova, da ih sada ne citiram i ne izazivam replike.SaraFina wrote:Niko ne tvrdi da kod Bošnjaka nema nacionalizma koji je prerastao zdrave temelje. Nego, bošnjački nacionalizam i onaj sa zdravim temeljima i onaj sa bolesnim nuspojava je velikosrpskog odnosno velikohrvatskog šovinizma i fašizma. Takodjer trule temelje Bošnjaci imaju u 10 - 15% svojim "nacionalno osviještenim redovima" dok je kod susjeda i komšija taj procenat još devedesetih bio negdje oko polovine, a sad doseže cifre izmedju 70 - 80%.
U tome su razlike.
Imas primjer u Iraku i Siriji, Arapi su, osjecaju se kao Iracani i Sirijci, muslimani su, pa se opet uzasno mrze i medjusobno ubijaju. Dakle, dijele tri identiteta, iracki/sirijski - nacionalni, arapski - etnicki i islamski - vjerski. Tuku se radi sektaskih podjela, siiti vs suniti. Ista stvar je u Libanonu koji je veoma slican BiH, po svemu...
Nemaju Srbi i Hrvati tako veliki problem sa Bosnom i bosanstvom. Svi su se do rata smatrali Bosancima i voljeli su zemlju Bosnu. Garantujem, ta klica ljubavi prema Bosni i bosanstvu je ostala. U to sam se licno uvjerio vise puta.
Ovdje je problem vjerska mrznja. Sva tri identiteta se temelje na vjeri. Bez vjere su sva tri naroda ista i mozes ih nazvati kako hoces. Vjera pravi velike razlike. Srbi i Hrvati preziru/imaju gadjenje/strah/... od islama a ne Bosne, Bosnjaka, bosanstva ili necega cetvrtog.
Jednako tako, Srbi i Hrvati se ne podnose radi sektaskih razlika pravoslavci (istok) vs katolici (zapad). Da su jedni i drugi katolici, netrepeljivost izmedju naroda bi bila daleko manja. To se najbolje vidi na primjeru Srbi vs Makedonci/Crnogorci. Srbi ne mogu mrziti pravoslavni narod. Bude tu carki, ali nema otrovne mrznje koja moze voditi do masovnih zlocina.
Kakve veze imaju Iračani i Sirijci sa ovim podnebljem? To je totalno pogrešna paralela. Što se Srba i islama tiče, kako im može biti stran kad su zahvaljujući Turcima i prešli s ove strane Drine? Gdje Turčin šator, tu Srbin u povjesti gunj, pa kad Turci odu sveta srpska zemlja!
Mislim da Srbi mrze povjest gdje su bili u vazalskom položaju šireći se zahvaljujući Turcima. Kad su Turci bili u većini i bogovi ovijeh prostora tada su ćutali, sad kad ih nema njihovo iživljavanje nad šačicom bošnjačkih muslimana u BiH dosegnulo je perverzne razmjere orgijanja. Sve decenijama skupljane frustracije nagomilane su ispoljili na ISIL-ovski način. Genocidom...I to je jedina istina. Nebulozno je tvrditi da Srbi imaju strah od islama, a 500 godina proživjeli i profitirali pod Turcima...Nisu ih Turci istrijebili niti je cilj turskih osvajanja bio naseljavanje Turaka, nego poislamiti ko hoc radi privilegija a opstanak nikad nije bio upitan. ... Srbi imaju frustracije, nastale pestogodišnjom vladavinom koju su proveli kao turski vazali. I ma koliko profitirali oni ne mogu voljeti nekog Bošnjaka jer im je on vječni podsjetnik na to profitabilno ali sramotno razdoblje. Bošnjaci su za Srbe ostaci Turaka...Srpski vječni mokri san Virovitica - Karlovac - Karlobag odgovara tačno teritoriji koju su Turci zauzimali u povjesti. To sigurno nije slučajno. Kad profitiras ko vazal a ne kao ravnopravni partner Turaka ostane gorak ukus u ustima. To je problem. Zato i tolika mržnja prema ostatku "gospodara" u njihovim očima.
Što se Hrvata tiče oni opet su poput i svih nacija na margini Europe u fazi "dječijih bolesti" ..
Vječno nezadovoljni u povjesti, a dugo (NE) državotvorni i gospodari sopstvene sudbine, smatraju se zakinutim u katoličkoj Europi. Smatraju da zaslužuju više. Zato se i guraju pa makar u zadnje vagone da dokažu to. Na jedvite jade u EU su ušli, koja im je donijela više štete nego dobra. Ali bitno im je biti sa ostalim većinom katoličkim državama, i to im je figurativno psihološki bijeg iz balkanske kaljuže.
Bijeg od Srba i "Turaka"
Jednostavno.
Last edited by SaraFina on 07/04/2018 13:34, edited 3 times in total.
-
ušće
#209 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Eh da je babi muda ...što se mrze Bugari i Srbi
Jebote milijarde ljudi se indefikuju po vjeri ti nam ovdje prodaješ muda pod bubrege...
Na temi o Siriji i spominjanju Kurda i Turaka vidi se tvoja " nesvrstanost " ti čovječe jednostavno mrziš islam u bilo kojem obliku i sve što islam nosi ...što prije to sebi priznaš biće ti lakše...
Jebote milijarde ljudi se indefikuju po vjeri ti nam ovdje prodaješ muda pod bubrege...
Na temi o Siriji i spominjanju Kurda i Turaka vidi se tvoja " nesvrstanost " ti čovječe jednostavno mrziš islam u bilo kojem obliku i sve što islam nosi ...što prije to sebi priznaš biće ti lakše...
- Kikibombona
#210 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
A kako nemaju? U oba slucaja se radi o vjerskoj a ne etnickoj mrznji. Ako iz racunice izbacis vjeru, Srbi, Bosnjaci i Hrvati su isti narod. To se najbolje vidi na primjeru Bosnjaka, Srbina i Hrvata operisanih od vjere i vjerskog kulturnog naslijedja. Ima li ikakve razlike izmedju njih? Isti fizicki izgled, jezik, mentalitet, kultura, apsolutno sve isto. Jedinu razliku pravi vjera i vjersko kulturno naslijedje.SaraFina wrote:
Kakve veze imaju Iračani i Sirijci sa ovim podnebljem? To je totalno pogrešna paralela. Što se Srba i islama tiče, kako im može biti stran kad su zahvaljujući Turcima i prešli s ove strane Drine? Gdje Turčin šator, tu Srbin u povjesti gunj, pa kad Turci odu sveta srpska zemlja!
Mislim da Srbi mrze povjest gdje su bili u vazalskom položaju šireći se zahvaljujući Turcima. Kad su Turci bili u većini i bogovi ovijeh prostora tada su ćutali, sad kad ih nema njihovo iživljavanje nad šačicom bošnjačkih muslimana u BiH dosegnulo je perverzne namjere orgijanja. Sve decenijama skupljane frustracije nagomilane su ispoljili na ISIL-ovski način. I to je jedina istina. Nebulozno je tvrditi da Srbi imaju strah od islama, a 500 godina proživjeli i profitirali pod Turcima. Srbi imaju frustracije, nastale pestogodišnjom vladavinom koju su proveli kao turski vazali. I ma koliko profitirali oni ne mogu voljeti nekog Bošnjaka jer im je on vječni podsjetnik na to profitabilno ali sramotno razdoblje.
Što se Hrvata tiče oni opet su poput i svih nacija na margini Europe u vazi "dječijih bolesti" ..
Vječno nezadovoljni u povjesti a nikad državotvorni i gospodari sopstvene sudbine, smatraju se zakinutim u katoličkoj Europi. Smatraju da zaslužuju više.
Jednostavno.
Nisam rekao da im je islam stran, rekao sam da od islama zaziru, da im je mrzak, odvratan itd. Nema Srbin mrziti nista kod Bosnjaka osim islam. Ako oduzme islam, ako mrzi bilo sta osim islama, onda mrzi samog sebe, jer je sve ostalo isto.
Sto se tice otomanske vladavine na ovim prostorima, od nje niko nije profitirao. Otomani su izvlacili novac a malo sta napravili. Kada je Evropa napredovala infrastrukturalno, kulturno, obrazovno, mi smo tapkali u mjestu. Nedodjija bez igdje icega, sa neobrazovanim i siromasnim stanovnistvom. Zato danas kasnimno 100 godina za Belgijom, Holandijom itd. Sta smo dobili od otomanskog carstva? Bili su 500 godina a nista nisu napravili, kao sto nisu nisu ni druge imperije diljem svijeta, svima je bio jedini cilj izvuci lovu, zato jesu osvajali tudju zemlju. Britanci i Francuzi su pola svijeta zavili u crno. Niko nije vidio srecu od njihove okupacije, iako su tada bili na visokom stepenu razvoja. Svaka okupacija je tragicna za lokalno stanovnistvo i ostavlja dugorocne posljedice.
Bezveze je reci da su Srbi profitirali od Otomana. Niko nikada nije profitirao od okupacije. Srbi su imali drzavu koja je napredovala dok je Otomani nisu ugasili. Ko zna kako bi se dalje razvijala da toga nije bilo. Srpski narod je 500 godina bio u ponizavajucem stanju i to ne moze biti dobro. U vecini srbijanskih i bosanskih gradova vecinu su cinili muslimani jer su bili privilegovani. Srbi su zivjeli na selima, bavili se poljoprivredom i stocarstvom. Dok su se slobodni narodi razvijali, obrazovno i kulturno, Srbi su obradjivali njive.
Problem je sto su Srbi od svega napravili mitsku pricu, sto su izgradili 'kult zrtve'. Jedan ogavan koktel herojstva i mucenistva, to je srpska mitomanija. I sve je 90% laz i preuvelicavanje. Nacija je profilisana na lazima. Vrijedno svakog gadjenja i odvratnosti.
-
kiligonzales
#211 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kiki ko Kiki.Kikibombona wrote:
Ma tvrde, jasta. Bio je onaj Usce, pa jos nekoliko likova, da ih sada ne citiram i ne izazivam replike.
Stoje da su to narodi slicnog naslijedja i korijena, a tamo su oduvijek bile sekte mnoge, medjutim nisu imali historiju takvog nasilja kao sto to svjedocimo danas, problem je u interesima i pogresnim politikama koje provociraju u tim zeljama sukobe. Pitanje svih pitanja je vjeciti problem Palestine, potom sami Izrael. Godinama to je bio jedini veliki sukob toga prostora. Potom je tu dosao sareni Liban, suniti i siiti, krscani te gradjanski ratu. u kome su se kosili interesi sto Izraela, Sirije, pojedinih europskih zemalja, te probudjenih oblika i frakcija arapskih nacionalista, pa smo u toj drzavi gledali gradjanski rat. Njima je trebalo 15 godina rata da bi napravili od Libana danas drzavu kakva jeste. U toj zemlji je neko izmislio praksu samoubilackih napada u 70-tim i to bas iz reda tih arapskih nacionalista, koji nisu imali obiljezje vjere, vec suhog nacionalizma, medjutim to se poslje ustalilo i kod drugih.
Srbi i Hrvati imaju vlastite probleme sa vlastitom elitom, koja oslikava djelom i njihovu volju, htijeli mi to priznati ili ne, a ta elita nikada nije odustala od teritorijalnih ambicija prema BiH, niti od nacionalizma, pa i fasizma, sto bi realno kad se u praksi pokazalo efikasnim. To sto si se ti licno uvjerio nekoliko puta nije mjerilo nicemu. Izuzeci nisu pravilo. Da je najveci problem ovih prostora sadomazohizam ovdasnjih politickih elita jeste, jer se pokazalo u praksi boljim i korisnijim tudje vladanje ovim prostorom nego sopstveno nase, pa i diktatura, nego demokratija koju imamo jer nijedan narod nije pokazao dobar osjecaj prema pravdi, niti se odrekao sopstvenih ambicija, samo metodi ostvarivanja istih se razlikuju. Eto i jedni i drugi su dobro potonuli u fasizam. Jesi se ikada zapitao sto se ne vole Hrvati i Srbi, Srbi i Bugari, Bugari i Makedonci i td?
Svaki narod ima svoje obiljezje i naslijedje na pomenutom prostoru, roditi se, zivjeti i umrijeti unutar prirodnih granica Dinare, Save i Drine, svojestveno je svima onima koji bi sebe s pravom mogli nazvati Bosancima i Hercegovcima, pa i onim starim Bosnjacima bez obzira na njihovu vjeru, vec sa Bosnom , koje neko nije poistovjetio sa Islamom kao danas, vec sa prostorom kojem pripadaju. Tako je i sa Srbijom i Hrvatskom, narod s jedne strane Dinare i Save ima svoje naslijedje, kao i oni preko Drine i ono se razvijalo u njima znanim okolnostima i imaju previse toga sto ih definise i cini istima, ako ne isti slicnima.
Uvijek se promice ta prica kako je vjera razlog ubijanja, a ne politika i slabosti ovdasnjih sistema cije ideje zive na glorifikaciji nepotrebnog nasilja, pogledajmo zapadno drustvo, pa i neka istocna, toliko su to sarene zajednice, ali je snaga ideje koja okuplja razlicitosti i snaga drzave odnjela pobjedu nad mnogim podjelama u zelji da se stvori drustvo jednakih i ravnopravnih ljudi bez obzira na vjeru, rasu, etnicku pripadnost.
- Kikibombona
#212 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
ušće wrote:Eh da je babi muda ...što se mrze Bugari i Srbi
Ne mrzim nikoga i nista, na svu srecu, u mozgu mi fali celija za mrznju. Ne mogu se ljutiti vise od pet minuta. Brzo planem i jos brze se ohladim.
Svaka multi-konfesionalna zemlja ima problem. Pogledaj Irak, Siriju, Jemen, Bahrein, Burmu, Sudan... Sve u proteklih 10 godina pucaju po religijskim savovima. Pogledaj protestante i katolike u Sjevernoj Irskoj.
Mi u BiH imamo vjersku mrznju i vjerske podjele.
Kurdi su muslimani, veci praktikanti nego Bosnjaci, tako da, ne znam o cemu prica... Da te dodatno zbunim, moram ti reci da podrzavam nezavisnost Cecenije od Rusije, Tibeta od Kine, Palestine od Izraela, Katalonije od Spanije itd.
A islam ne volim, to si u pravu, pogodio si, cestitam. Ne volim ni krscanstvo, ali to mi neces vjerovati, tako da, neka za tebe bude da ne volim samo islam.
- manijak1
- insomnia78
#214 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Joj de ga ukinite ostroga vam
- Kikibombona
#215 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Liban je lazna drzava koju su napravili Britanci i Francuzi samo da bi krscani imali drzavu u kojoj su vecina. Liban i Sirija su trebali biti jedna drzava. Planove krscanskih fanatika sa zapada je osujetio arapski natalitet i krscansko iseljavanje, tako da krscani u Libanu vise nisu vecina. Sada je Liban kao BiH, drzava podijeljena na tri. Nikako ne moze normalno funkcionisati i samo je pitanje kada ce ponovo izbiti sranje. Sto se tice proslosti, itekako imaju historiju nasilja. Na tim prostorima je svako malo rat vec 3 000 godina unazad. Nista se nije promijenilo.kiligonzales wrote:Kiki ko Kiki.
Stoje da su to narodi slicnog naslijedja i korijena, a tamo su oduvijek bile sekte mnoge, medjutim nisu imali historiju takvog nasilja kao sto to svjedocimo danas, problem je u interesima i pogresnim politikama koje provociraju u tim zeljama sukobe. Pitanje svih pitanja je vjeciti problem Palestine, potom sami Izrael. Godinama to je bio jedini veliki sukob toga prostora. Potom je tu dosao sareni Liban, suniti i siiti, krscani te gradjanski ratu. u kome su se kosili interesi sto Izraela, Sirije, pojedinih europskih zemalja, te probudjenih oblika i frakcija arapskih nacionalista, pa smo u toj drzavi gledali gradjanski rat. Njima je trebalo 15 godina rata da bi napravili od Libana danas drzavu kakva jeste. U toj zemlji je neko izmislio praksu samoubilackih napada u 70-tim i to bas iz reda tih arapskih nacionalista, koji nisu imali obiljezje vjere, vec suhog nacionalizma, medjutim to se poslje ustalilo i kod drugih.
Srbi i Hrvati imaju vlastite probleme sa vlastitom elitom, koja oslikava djelom i njihovu volju, htijeli mi to priznati ili ne, a ta elita nikada nije odustala od teritorijalnih ambicija prema BiH, niti od nacionalizma, pa i fasizma, sto bi realno kad se u praksi pokazalo efikasnim. To sto si se ti licno uvjerio nekoliko puta nije mjerilo nicemu. Izuzeci nisu pravilo. Da je najveci problem ovih prostora sadomazohizam ovdasnjih politickih elita jeste, jer se pokazalo u praksi boljim i korisnijim tudje vladanje ovim prostorom nego sopstveno nase, pa i diktatura, nego demokratija koju imamo jer nijedan narod nije pokazao dobar osjecaj prema pravdi, niti se odrekao sopstvenih ambicija, samo metodi ostvarivanja istih se razlikuju. Eto i jedni i drugi su dobro potonuli u fasizam. Jesi se ikada zapitao sto se ne vole Hrvati i Srbi, Srbi i Bugari, Bugari i Makedonci i td?
Svaki narod ima svoje obiljezje i naslijedje na pomenutom prostoru, roditi se, zivjeti i umrijeti unutar prirodnih granica Dinare, Save i Drine, svojestveno je svima onima koji bi sebe s pravom mogli nazvati Bosancima i Hercegovcima, pa i onim starim Bosnjacima bez obzira na njihovu vjeru, vec sa Bosnom , koje neko nije poistovjetio sa Islamom kao danas, vec sa prostorom kojem pripadaju. Tako je i sa Srbijom i Hrvatskom, narod s jedne strane Dinare i Save ima svoje naslijedje, kao i oni preko Drine i ono se razvijalo u njima znanim okolnostima i imaju previse toga sto ih definise i cini istima, ako ne isti slicnima.
Uvijek se promice ta prica kako je vjera razlog ubijanja, a ne politika i slabosti ovdasnjih sistema cije ideje zive na glorifikaciji nepotrebnog nasilja, pogledajmo zapadno drustvo, pa i neka istocna, toliko su to sarene zajednice, ali je snaga ideje koja okuplja razlicitosti i snaga drzave odnjela pobjedu nad mnogim podjelama u zelji da se stvori drustvo jednakih i ravnopravnih ljudi bez obzira na vjeru, rasu, etnicku pripadnost.
Volju naroda kreira elita. Srpska elita, ako bi tako odlucila, mogla bi veoma brzo promijeniti volju naroda. Narod je ovca.
Nije vjera razlog. Opet se vracam na drustveno-politicku elitu. Vjersku mrznju promovira elita kao i sve ostalo. Narod slijedi sve sto liderstvo servira.
-
Lug
#216 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
koja je ili cija je to onda elita koja zapocinje ratove kod nas?
- Kikibombona
#217 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
insomnia78 wrote:Joj de ga ukinite ostroga vam
Volim kada nacionaliste potrefim u zivac.
Sam se ukidam, odoh vanka, sunce grije...
Pozdrav za raju u Grenoblu!
-
ušće
#218 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Kaže frajer da me dodatno zbuni podržava nezavisnost Palestine od Izraela
A nijedno direktno pitanje forumaša ( Ne moje ) ne odgovara već forsira neku svoju mantru o nečem.
Dobro bio je iskren za islam ...
A nijedno direktno pitanje forumaša ( Ne moje ) ne odgovara već forsira neku svoju mantru o nečem.
Dobro bio je iskren za islam ...
- Ludzak
#219 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Od početka bosanske nezavisnosti krenulo je u pogrešnom pravcu. Umjesto da se krenulo u stvaranje bosanske nacije, krenulo se u stvaranje sektaških nacija u Bosni sa kojim djeluju religijski i politički mediokriteti. Nikada zajedno neće htjeti živjeti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Nikada mira biti neće unutar države dokle god su te tri nacije zastupljene u njoj. Bosanska nacija bi bila univerzalna za svakog. Dosta bi se i pravoslavaca i katolika i muslimana izjašnjavali kao Bosanci. A ovako nemaju kuda, već po religiji znaš u kojoj sekti pripada. I zbog toga je napravljena velika greška, golema. Nepopravljiva. Ubačene su sekte, a izbačeni Bosanci i uvedeni među 'ostale'.
I kao takvo što. Mi se moramo nastaviti živjeti ovim sistemom. Punim mržnjom, nacionalizma, klerofašizma.
I kao takvo što. Mi se moramo nastaviti živjeti ovim sistemom. Punim mržnjom, nacionalizma, klerofašizma.
-
kiligonzales
#220 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Bosanska nezavisnost je bio jedini pravi put za ovu nekadasnju jugoslovensku republiku. Ovi iz prethodnog sistema su fulili poentu, oni su na ZAVNOBIH trebali reci BIH je najvise Bosanska, pa potom nicija, a ne to je zemlja Srba, Hrvata, Muslimana, sto je drugima zacementiralo ambicije da se BiH moze podjeliti na stetu svih onih koji BiH vole i to stvaranjem UZP klubova i otvorenom podrskom njima. RBiH da su predvodili umjesto Alije i Tunjinih Bosnjaka, Nijaz i njegovi komunisti Muslimani, Bosanci, bili bi jednako okarakterisani kao antisrbi i antihrvati od strane BG i ZG, dobili bi nadimak balijske komunjare, Džemo kamarila, gulag bojsi srpsko-hrvatske nejaci, zeleni petokrakasi itd jer njihov politicki fasizam bi morao biti opravdan protiv ovdasnje elite i naroda koji je bio nosilacn politickog faktora koji je branio opstanak sebe prvenstveno, pa i BiH. Zato se danas iz pera ovdasnjih dousnickih medija pokusava srusiti SDP, pa i SDA koji su bili dio politicke elite koja je ocuvala i ovakav poredak BiH svojim politickim angazmanom u ratu jer itekako je neraskidiva veza ove dvije misli sa tihim preporodom ovdasnje misli i vjecitom teznjom da BIH postane jednakopravnom zemljom ostalim u regionu, a time i njenog naroda. Inace stereotip da su Bosanci glupi i jeste potekao iz omalovazavackog stava pripadnika drugih naroda prema svima nama.Ludzak wrote:Od početka bosanske nezavisnosti krenulo je u pogrešnom pravcu. Umjesto da se krenulo u stvaranje bosanske nacije, krenulo se u stvaranje sektaških nacija u Bosni sa kojim djeluju religijski i politički mediokriteti. Nikada zajedno neće htjeti živjeti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Nikada mira biti neće unutar države dokle god su te tri nacije zastupljene u njoj. Bosanska nacija bi bila univerzalna za svakog. Dosta bi se i pravoslavaca i katolika i muslimana izjašnjavali kao Bosanci. A ovako nemaju kuda, već po religiji znaš u kojoj sekti pripada. I zbog toga je napravljena velika greška, golema. Nepopravljiva. Ubačene su sekte, a izbačeni Bosanci i uvedeni među 'ostale'.
- Ludzak
#221 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
To ti kažem. Tri sekte stavljene u jednu državu. Život zajedno nema budućnosti. Nikad neće ni imati.
-
high_volume
#222 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Zahvali se bošnjačkoj "eliti" na nelegitimnim odlukama svog 2 Kongresa 1993. godine u podrumu Holiday Inn hotelaLudzak wrote:Od početka bosanske nezavisnosti krenulo je u pogrešnom pravcu. Umjesto da se krenulo u stvaranje bosanske nacije, krenulo se u stvaranje sektaških nacija u Bosni sa kojim djeluju religijski i politički mediokriteti. Nikada zajedno neće htjeti živjeti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Nikada mira biti neće unutar države dokle god su te tri nacije zastupljene u njoj. Bosanska nacija bi bila univerzalna za svakog. Dosta bi se i pravoslavaca i katolika i muslimana izjašnjavali kao Bosanci. A ovako nemaju kuda, već po religiji znaš u kojoj sekti pripada. I zbog toga je napravljena velika greška, golema. Nepopravljiva. Ubačene su sekte, a izbačeni Bosanci i uvedeni među 'ostale'.
-
kiligonzales
#223 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Oni su je i odbranili, da se Karadzica i Bobana pitalo nebi je ni bilo.high_volume wrote:Zahvali se bošnjačkoj "eliti" na nelegitimnim odlukama svog 2 Kongresa 1993. godine u podrumu Holiday Inn hotelaLudzak wrote:Od početka bosanske nezavisnosti krenulo je u pogrešnom pravcu. Umjesto da se krenulo u stvaranje bosanske nacije, krenulo se u stvaranje sektaških nacija u Bosni sa kojim djeluju religijski i politički mediokriteti. Nikada zajedno neće htjeti živjeti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Nikada mira biti neće unutar države dokle god su te tri nacije zastupljene u njoj. Bosanska nacija bi bila univerzalna za svakog. Dosta bi se i pravoslavaca i katolika i muslimana izjašnjavali kao Bosanci. A ovako nemaju kuda, već po religiji znaš u kojoj sekti pripada. I zbog toga je napravljena velika greška, golema. Nepopravljiva. Ubačene su sekte, a izbačeni Bosanci i uvedeni među 'ostale'.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#224 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
Banned user for reason “kršenje pravila foruma, provociranje”
» ljevoruki
mjesec
» ljevoruki
mjesec
- Indigont
#225 Re: Tri naroda, dva entiteta, nove podjele, 23 godine od rata - GDJE SMO ZAPRAVO?
jel mi moze neko objasniti kako je ustavni sud dosudio da su imena gradova sa prefixom Bosanski neustavna? Na kojoj osnovi nije mi jasno. Imena koja se koriste nekoliko stoljeća su neustavna? Ne zove se Bošnjački Šamac. Kako ime države može biti neustavno u toj državi wtf. I zašto onda Republika SRPSKA nije neustavna ako u njoj žive i druga 2 naroda?