Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
- insomnia78
#201 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Al pazi plunger. I deda ti je sigurno viko plunger.
- Vitezanin
#202 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Izgleda da se za to čudo za wc školjku koristi bezbroj izraza (možda je to od regije do regije?!)
Upitao sam troje ljudi i dobio tri izraza za tu stvar:
- štop guma
- guma
- otštopač.
Pa izaberite.

- štop guma
- guma
- otštopač.
Pa izaberite.
- ¤ jelena ¤
-
kuli1961
- insomnia78
#205 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Nije ovo za WC. Jesi probo nekad odpusiti WC sa ovim?Vitezanin wrote:Izgleda da se za to čudo za wc školjku koristi bezbroj izraza (možda je to od regije do regije?!)
- štop guma
- guma
- otštopač.
Pa izaberite.
-
kuli1961
#206 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
insomnia78 wrote:+1Vitezanin wrote:Izgleda da se za to čudo za wc školjku koristi bezbroj izraza (možda je to od regije do regije?!)
- štop guma
- guma
- otštopač.
Pa izaberite.
Nije ovo za WC. Jesi probo nekad odpusiti WC sa ovim?
- azurna_obala
#207 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
desperate housewife wrote:Pozdrav svima.
U zadnje vrijeme, sve češće se susrećem sa ovim. Korištenje engleskog jezika je posebno istaknuto, u priči sa ljudima, po forumima, itd.
Prije par dana, na nekom seminaru, govori žena "Upotrebljavat ću 'hate crimes' umjesto 'zločini iz mržnje' jer je kraće i bolje opisuje situaciju." Bolje opisuje situaciju?
Ja mislim da je to s**nje.
Neki ljudi govore engleski jezik savršeno, drugi znaju samo pokoji izraz koji im je na neki način lakše reći na engleskom nego našem. Korištenje stranih riječi svako malo nije znak da ste jako napredni, već da ste jako zanemarili maternji jezik i da se više ne ožete ni sjetiti prikladne riječi u bh jeziku. Hajde neke visoko stručne stvari oko kompjutera i programiranja mogu shvatiti/oprostiti. Ali izraze tipa gluten free, hate crimes, i slične fazone - potpuno nepotrebno. Ali zaista.
Nedavno sam se prijavila na grupu na facebooku za podučavanje jednog programskog jezika, kad tamo lik pola piše na urdu pola na engleskom. Nema šanse da se može skontat šta piše. Ali to direktno miksanje jezika je štetno za vokabular maternjeg jezika, a ako već osoba želi da koristi strani jezik onda neka ga preuzme u potpunosti a ne samo djelomično. Nakaradno, ružno, siromašno,
Pa mogla si "nick" staviti na bosanskom, da ne budeš u koliziji sa temom
- Vitezanin
#208 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Iskreno, nisam to nikad koristio, ali sam viđao i prva asocijacija mi je bila wc školjka.insomnia78 wrote:Nije ovo za WC. Jesi probo nekad odpusiti WC sa ovim?Vitezanin wrote:Izgleda da se za to čudo za wc školjku koristi bezbroj izraza (možda je to od regije do regije?!)
- štop guma
- guma
- otštopač.
Pa izaberite.
- insomnia78
#209 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Ma jok. Ovo je za odcepljivanje sifona i tako tih odvoda.
- Connaisseur Karlin
#210 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
primljeno i usvojeno¤ jelena ¤ wrote:Plunjaš.
- desperate housewife
#211 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Pa nemam ja ništa protiv engleskog. Nemam ništa ni protiv bosanskog. Ali imam protiv miješanja ta dva jezika onda kad je to potpuno nepotrebno i nakaradno. Tipa 'pozivamo vas na event gdje možete dati svoju kontribuciju online community-ju i shvatiti sve benefite telecommutinga.'azurna_obala wrote:
Pa mogla si "nick" staviti na bosanskom, da ne budeš u koliziji sa temom
- ¤ jelena ¤
#212 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Connaisseur Karlin wrote:primljeno i usvojeno¤ jelena ¤ wrote:Plunjaš.![]()
![]()
Grupa blesavih, kreativnih likova iz CG je izmislila taj izraz i slažem se da je
Imaju još još jedan:
četka za čišćenje wc šolje
Da se ja šta pitam, ta dva termina
- Connaisseur Karlin
#213 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
to treba dolsovno forsirati , da se konstnao formiraju nove rijeci¤ jelena ¤ wrote:Connaisseur Karlin wrote:primljeno i usvojeno¤ jelena ¤ wrote:Plunjaš.![]()
![]()
![]()
Grupa blesavih, kreativnih likova iz CG je izmislila taj izraz i slažem se da je![]()
![]()
Imaju još još jedan:
četka za čišćenje wc šoljebradež.
Da se ja šta pitam, ta dva terminabi ušla u rječnike svih ovih naših jezika.
nas jezik je prilicno siromasan
- ¤ jelena ¤
#214 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Ne znam da se kreativnost može uspješno forsirati na našim prostorima. Nekako sam pesimista...Connaisseur Karlin wrote:to treba dolsovno forsirati , da se konstnao formiraju nove rijeci¤ jelena ¤ wrote:Connaisseur Karlin wrote:
primljeno i usvojeno![]()
![]()
![]()
Grupa blesavih, kreativnih likova iz CG je izmislila taj izraz i slažem se da je![]()
![]()
Imaju još još jedan:
četka za čišćenje wc šoljebradež.
Da se ja šta pitam, ta dva terminabi ušla u rječnike svih ovih naših jezika.
![]()
![]()
![]()
nas jezik je prilicno siromasan
Evo, u HR pokušavaju, trude se, ali se sve to nekako ne prima u narodu...naprotiv, narod se sprda s tim neuspjelim pokušajima, pa čak i sa onim koji su sasvim OK, i toliko - ne ide dalje od sprdnje i zezancije. A, recimo, pomenutu riječ hepek, takođe izmišljenu od grupe kreativaca za potrebe skeča, šale, pošalice, a ne ciljano za potrebe jezika, narod je prihvatio i koristi je masovno, bez mnogo veze sa izvornim značenjem... Kako reče neko, kad ne znamo naziv za neki predmet, pa čak i ako ne možemo da se sjetimo, u trenutku, mi ubacimo hepek: "dodaj mi onaj hepek..." a ono daljinski...
Last edited by ¤ jelena ¤ on 02/04/2018 00:42, edited 2 times in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#215 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
novohrvatski¤ jelena ¤ wrote:
Evo, u HR pokušavaju, trude se, ali se sve to nekako ne prima u narodu...naprotiv, narod se sprda s tim neuspjelim pokušajima, pa čak i sa onim koji su sasvim OK, i toliko - ne ide dalje od sprdnje i zezancije. A, recimo, pomenutu riječ hepek, takođe izmišljenu od grupe kreativaca i to za potrebe skeča, šale, pošalice, a ne ciljano za potrebe jezika, narod je prihvatio i koristi je masovno, bez mnogo veze sa izvornim značenjem...
Kako reče neko, kad ne znamo naziv za neki predmet, pa čak i ako ne možemo da se sjetimo, u trenutku, mi ubacimo hepek: "dodaj mi onaj hepek..." a ono daljinski...al za klimu, nije baš za tv...
i tome slično.
osladak za desert
Ovaj me bacio
- Connaisseur Karlin
#216 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
moj prijatelj u HR je dobio nagradu i njegova rijec je usvojena u novom HR rijecniku¤ jelena ¤ wrote:Ne znam da se kreativnost može uspješno forsirati na našim prostorima. Nekako sam pesimista...Connaisseur Karlin wrote:
to treba dolsovno forsirati , da se konstnao formiraju nove rijeci![]()
![]()
![]()
nas jezik je prilicno siromasan![]()
![]()
Evo, u HR pokušavaju, trude se, ali se sve to nekako ne prima u narodu...naprotiv, narod se sprda s tim neuspjelim pokušajima, pa čak i sa onim koji su sasvim OK, i toliko - ne ide dalje od sprdnje i zezancije. A, recimo, pomenutu riječ hepek, takođe izmišljenu od grupe kreativaca i to za potrebe skeča, šale, pošalice, a ne ciljano za potrebe jezika, narod je prihvatio i koristi je masovno, bez mnogo veze sa izvornim značenjem...
Kako reče neko, kad ne znamo naziv za neki predmet, pa čak i ako ne možemo da se sjetimo, u trenutku, mi ubacimo hepek: "dodaj mi onaj hepek..." a ono daljinski...al za klimu, nije baš za tv...
i tome slično.
- ¤ jelena ¤
#217 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Bloo wrote:
novohrvatski
osladak za desert![]()
Ovaj me bacio
I haj sad ti sebe natjeraj da to upotrijebiš, al ono...ozbiljno skroz i među ljudima....
- Bloo
- Globalna šefica
#218 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Poslije ručka, nabaciš ozbiljno lice, obrišeš uglove usana krpom sa izvezenim inicijalima i upitaš nevino: Majko, ima li ikakav osladak?¤ jelena ¤ wrote:Bloo wrote:
novohrvatski
osladak za desert![]()
Ovaj me bacio![]()
I haj sad ti sebe natjeraj da to upotrijebiš, al ono...ozbiljno skroz i među ljudima....
- ¤ jelena ¤
#219 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Ne može među najmilijima.Bloo wrote:Poslije ručka, nabaciš ozbiljno lice, obrišeš uglove usana krpom sa izvezenim inicijalima i upitaš nevino: Majko, ima li ikakav osladak?¤ jelena ¤ wrote:Bloo wrote:
novohrvatski
osladak za desert![]()
Ovaj me bacio![]()
Poslovni ručak, večera i tako to...ili dejt...
osladak u prenesenom značenju...
- Bloo
- Globalna šefica
#220 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Ako zaživi među pučanstvom, posut ću se pepelom na trgu ....
- ¤ jelena ¤
#221 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Trude se, kao što rekoh, ali se to ne prima u narodu.Connaisseur Karlin wrote:moj prijatelj u HR je dobio nagradu i njegova rijec je usvojena u novom HR rijecniku¤ jelena ¤ wrote:Ne znam da se kreativnost može uspješno forsirati na našim prostorima. Nekako sam pesimista...Connaisseur Karlin wrote:
to treba dolsovno forsirati , da se konstnao formiraju nove rijeci![]()
![]()
![]()
nas jezik je prilicno siromasan![]()
![]()
i tome slično.
treba forsirati i davati novacne nagrade i kredit za rad
Haj reci nam za koju riječ je prijatelj dobio nagradu...
Nećemo se smijat.
- Connaisseur Karlin
#222 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Raskružje¤ jelena ¤ wrote:Trude se, kao što rekoh, ali se to ne prima u narodu.Connaisseur Karlin wrote: moj prijatelj u HR je dobio nagradu i njegova rijec je usvojena u novom HR rijecnikutreba forsirati i davati novacne nagrade i kredit za rad
Nećemo se smijat.
- edo_79
#223 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
Feedback razgovor
Glavni offis
Suport
Bookkeeping izvještaj
Ma nema mi smo majstori u usvajanju tuđih jezika ....
Glavni offis
Suport
Bookkeeping izvještaj
Ma nema mi smo majstori u usvajanju tuđih jezika ....
- insomnia78
#224 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
I ne samo tudjih jezika kaz’li bi neki. Ne samo tudjih jezika 
- ¤ jelena ¤
#225 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?
To mu ga dođe kružni tok.Connaisseur Karlin wrote:Raskružje¤ jelena ¤ wrote:Trude se, kao što rekoh, ali se to ne prima u narodu.Connaisseur Karlin wrote: moj prijatelj u HR je dobio nagradu i njegova rijec je usvojena u novom HR rijecnikutreba forsirati i davati novacne nagrade i kredit za rad
Nećemo se smijat.
OK, logično i potencijalno prihvatljivo na hrvatskom govornom području s obzirom na to da već imaju slično....raskrižje.
Ali...u kružnom toku nema ništa strano...
No, dobro, pohvala za kreativnost, u svakom slučaju.